Page 1

DESIGNING MUSIC,

FOR/BY ARTISTS 1 Merk-IK magazine door Joテォl Amahorseija / 486446 / IC1H

#1 / 4,95

MERKANALYSE

DE ANALYSE RONDOM MIJ

EN MIJN PERSOONLIJKHEID

&

LOGO HUISSTIJL HET UITERLIJK VAN

MIJN MERK-IK

MERKIDENTITY

CONCEPT EN UNIQUE SELLING POINT

MERKCAMPAGNE

EXTERNE COMMUNICATIE VAN MIJN EIGEN MERK

D N A R B SIGN DE

WIE EN WAT IS JOテ記 A J I E S OR H A M A


01

02

HOUD MERKANALYSE 03

De analyse rondom mij en mijn persoonlijkheid

MERKIDENTITY 09

Concept en unique selling point van mijn merk

LOGO & HUISSTIJL 11

Het uiterlijk van mijn merk

MERKCAMPAGNE 13

De externe communcatie van mijn eigen merk


03

04

Om tot een goed merkconcept te komen heb ik eerst een aantal onderzoeken gedaan. Hierdoor ben ik achter mijn persoonlijkheid gekomen en weet ik nu wat ik wil.

“YOU ARE A BENEVOLENT INVENTOR.” PersonalDNA, Your True Self Revealed

A

an de hand van een aantal onderzoeken ben ik erachter gekomen wie ik nu eigenlijk ben. Allereerst heb ik een persoonlijke “DNA” test gedaan die na een flink aantal vragen een uitgebreid resultaat geeft over je eigen persoonlijkheid. Hierin is naar voren gekomen dat ik opensta voor nieuwe dingen, fantasierijk ben, maar ook een goede luisteraar ben. Ook zijn er een aantal karaktereigenschappen uitgelicht bij de resultaten. Zo heb ik een hele hoge openheid, spontaniteit, vrouwelijkheid, nuchterheid en stijlbewustheid. Daarentegen staan mannelijkheid en autoriteit bij mij heel laag. Deze eigenschappen

worden aan een palet van kleuren verbonden. Sommige van deze kleuren heb ik uiteindelijk voor mijn merk gebruikt, maar daarover later meer. Daarnaast heb ik de mensen uit mijn directe omgeving gevraagd om mij te beschrijven door middel van een paar karaktereigenschappen. Daarbij verschillen de geinterviewde personen van elkaar. Een aantal ken ik bijvoorbeeld nog maar een paar maanden terwijl ik weer een aantal al mijn hele leven. Verrassend genoeg kwamen de resultaten behoorlijk overeen. Bekenden vinden mij vooral sociaal, creatief en rustig. Wat ook opvalt is dat het redelijk in één lijn ligt met de resultaten van mijn PersonalDNA test. Dit betekent dat het beeld dat ik van mezelf heb, aardig klopt. Vervolgens heb ik voor mezelf een merkmodel opgesteld waarin ik mijn merkinnerlijk, merkuiterlijk en merkgedrag heb beschreven. De onderzoeken helpen hierbij enorm, omdat ik al een idee had maar nog niet wist hoe ik dit vorm wilde geven. Dankzij de methode van dit merkmodel wist ik waar ik moest zoeken om tot een goed merk te komen en kon ik aan het concept gaan beginnen. Daarnaast kan ik altijd op deze analyse terugvallen als ik iets van mijn merk moet verantwoorden. Het uiteindelijke merkmodel is op de volgende pagina te vinden.


05

06

MERKMODEL Omdat alle aspecten behandeld worden door dit model, krijg ik een overzichtelijk beeld over mijn merk

AANBOD EXTERNE Kennis en ervaring op COMMUNICATIE het gebied van muziek en Mond-tot-mond, web, vormgeving (in het breedste video, virale marketing, zin van het woord). print. VISIE Goed INTERNE zijn als vormgever en een OMGEVING COMMUNICATIE wereldtournee maken met mijn band Goede ideeën op Mensen in mijn het gebied van directe omgeving MISSIE Mijn opleiding afronden! muziek en/of maar ook stijl, of op buitenstaanders. WAARDEN Eerlijkheid en oprechtheid persoonlijk

Via internet en

op persoonlijk niveau.

PERSOONLIJKHEID Fender: degelijk en een ‘household name’, luisteraar, sociaal

ZIEN Lang, MERKBELOFTE Kijk eerst naar jezelf, eigen stijl, kort, bruin, dan pas naar anderen neutraal of een glimlach HOREN Lage rustige stem KERNCONCEPT PROEVEN n.v.t. Creatief en rustig VOELEN Gevoelstype, gesprekspartner en op zijn tijd ad rem RUIKEN Jean Paul Gaultier, Rexona, Gilette, mijn huis, konijn TAAL Redelijk ABN, Accent uit de Achterhoek is vrijwel weg. Rustig en een beetje mompelend. PERSONEN Vriendin, vrienden, familie, band

niveau. Ik plaats mezelf tussen de muzikanten en ontwerpers

GEDRAG INNERLIJK

UITERLIJK


07

08

FROM TO


09

10

Nu ik weet wie ik als persoon ben kan ik mijn concept gaan uitwerken. In de analyse is naar voren gekomen dat ik zowel op het gebied van muziek als op het gebied van ontwerp iets te bieden heb. Een ontwerpbureau starten voor artiesten en muzikanten is dan ook een logische volgende stap. Maar is mijn merk wel uniek? En wat heb ik mijn doelgroep te bieden?

M

ijn merk is nu eindelijk bekend, maar daarnaast moet er nog een goede naam komen. Na veel probeersels ben ik op de naam Audiate Design gekomen. Audiate is het engelse woord voor audiĂŤren. Audiatie is het cognitieve proces van het mentaal kunnen horen en begrijpen van muziek, zelfs als er geen fysiek geluid aanwezig is. Het is te vergelijken met het denken in een taal, in ons geval het Nederlands. Het mentaal horen en begrijpen van muziek sluit eigenlijk perfect op mijn merk aan. Ik ben persoonlijk een luisteraar, meegaand maar ondertussen ook creatief. Dat definieert eigenlijk Audiate Design.

De doelgroep van het merk is eigenlijk vanzelfsprekend geworden. De muzikanten en artiesten, maar wel beginnend talent die opzoek zijn naar een identiteit. De succesvolle artiesten wil ik liever niet als doelgroep hebben. Daarnaast kwam ik tijdens dit gehele proces erachter dat ik me wil beperken tot de subgenres. Hiermee kan ik me als merk beter manifesteren omdat de ontwerpstijlen die ik toepas nu redelijk toegespitst zijn. Ik kan bijvoorbeeld niet bij een hiphop-artiest aankloppen als ik alleen werk heb verricht voor klanten in het klassikale circuit. Ik wil een soort platform zijn voor beginnend talent waarbij een soort wisselwerking ontstaat. Ik kan

artiesten makkelijk bereiken en andersom. Daarnaast kunnen artiesten via mij elkaar vinden. Hiermee heb ik mijn unique selling point te pakken. Het aanbod van mijn producten is goedkoop en kwalitatief goed, maar daarnaast bied ik artiesten de mogelijkheid om elkaar te vinden en met elkaar te communiceren. Hoe ik dit allemaal ga realiseren is redelijk simpel. Ik ga mijn merk promoten onder artiesten via alle media middelen. Niet alleen door reclame maar ook door indirecte marketing. De producten die ik maak zijn altijd voor commerciĂŤle doeleinden. Denk hierbij aan albumcovers, flyers, posters, videoclips, merchandising, enzovoort. Artiesten zorgen dus eigenlijk zelf voor verspreiding van mijn merk.


11

12

LOGO & HUISSTIJL KLEUREN 100%

80%

60%

40%

Transparantie 20%

Kleurwaardes C:100 M:50 Y:30 K:100

C:0 M:0 Y:0 K:0

Iedere keuze heeft een gevolg. Dat geldt ook bij het kiezen van een goed logo. Ik vind herkenbaarheid belangrijk in een logo. Daarom heb ik ervoor gekozen om mijn logo zo simpel mogelijk te houden. Na een aantal schetsen ben ik gaan spelen met typografie. Ik heb uiteindelijk een logo ontworpen waarbij er drie elementen zichtbaar zijn. De a van audiate, de d van design en een muzieknoot.

C:90 M:0 Y:0 K:35

C:0 M:25 Y:100 K:20

TYPOGRAFIE

Lucida Fax Minion Pro Bold Minion Pro Regular Zag Bold Zag Regular Lot

H

et logo is krachtig omdat het ondanks simpliciteit toch een boel verteld. Er is gespeeld met de typografie en de muzieknoot is duidelijk aanwezig. Je kan dus meteen opmaken dat het ontwerpbureau iets met muziek te maken moet hebben.

Het kleurgebruik wilde ik ook heel duidelijk hebben. Standvastigheid in de kleuren reflecteert de eerlijkheid die ik wil overbrengen. Daarom heb ik ook niet gekozen voor zachte kleuren. Ik heb de kleuren vooral om de emotionele waarde ervan gekozen. Zo komen het zwart, blauw en geel duidelijk naar voren in de resultaten van mijn Personal DNA test. Vooral het zwart en blauw staan voorop. Ze staan volgens de test voor hoge spontaniteit en stijlbewustheid. Deze waarden gecombineerd met het algehele ontwerp beschrijft mijn merk ten voete uit. De emotionele waarden volgens de kleurentheorie omschrijven mij merk ook goed. Blauw staat voor rust, flexibiliteit en zwart voor kracht en vrouwelijkheid. Vrouwelijkheid staat bij mij ook hoog op de uitkomst van de test.

De keuze voor typografie is functioneel en simpel, geheel in lijn met het logo ontwerp. Het algemene lettertype van het logo is audiate design. Ik wilde een standaardlettertype Maar om het uniek te maken heb ik de hoogte teruggebracht tot negentig procent en de letterspatiĂŤring verkleind. Verder heb ik voor titels en subtitels een schreefloze lettertype gekozen. Ze zijn op met een hoge corpsgrootte fijn om te lezen.


13

14

Om met mijn merk naar buiten te treden dient er natuurlijk een reclamecampagne gevoerd te worden. Ik heb al beschreven dat mijn klanten, de artiesten al een hangend reclamebord vormen dankzij de producten die ik voor ze maak. Maar dit is nog niet genoeg. Om de herkenbaarheid van het merk te verhogen, zal ik zelf ook een reclamecampagne starten.

I

n eerste instantie zal er een normale campagne worden gestart. Hierbij kun je denken aan print zoals billboards, flyers, posters en merchandising. Een voorbeeld hiervan is te vinden op de achterkant en centerfold van dit magazine. Daarnaast kun je denken aan video zoals clips en commercials. Dit zijn de standaarduitingen zoals we die overal zien.

In deze documentaire zal “de verloren noot” het onderwerp worden. Ooit ontstaan, maar nooit gebruikt. Deze noot zal op bladmuziek te zien zijn, op clips te horen zijn en in interviews besproken worden. Aan de hand van voorbeelden wordt duidelijk dat dit een ontzettend valse noot is, maar de band er uiterst serieus over is. Dit zorgt voor de grappige ‘noot’ in het verhaal.

Maar om er echt uit te springen zal ik een virale campagne starten. Ik ben van plan om een viral video door muzikale circuits te zenden. Deze video zal in de vorm van een kleine documentaire op het web komen. Hoewel mijn doelgroep niet de succesvolle en gevestigde artiesten is, wil ik voor deze viral campagne een bekende band nemen die bezig is met opnames voor een nieuw album.

Op het bladmuziek van de band wordt deze noot een paar keer goed uitgelicht. Eigenlijk is deze noot natuurlijk het logo van Audiate Design. Door deze viral uit te zenden zullen musici geinteresseerd raken in deze verloren noot en zich afvragen waarom hij nooit gebruikt is. Na wat speurwerk zullen ze bij Audiate Design terechtkomen en beseffen dat de documentaire een viral is.


15

FROM FAILURE

TO FAME MAYBE IT’S NOT THE WAY YOU PLAY, BUT MAYBE IT’S YOUR ARTWORK...

www.audiatedesign.com

Audiate Design Zine  

Magazine van mijn merk ik. Deze beschrijft mijn personaliteit en de mogelijkheden en kansen als ik een merk zou opstarten.