Page 1

ADC-159 Studio II Memorial park The intent of this project was to design a public park on an empty site at 18th and Spring Garden while learning how to use Google SketchUp. The goal was to create a potential landmark as a public space for reflection. As such, the ‘shards’ are dark, neutral, blank, reflective surfaces that one could stare into to reflect or daydream, all the while doubling as additional seating areas. The spiral ascending from the center of the park is a reference to meditation; the ‘lifting’ of one’s conscience to the cosmic perspective.

A view of the park from an elevated point across the street.

Conceptual sketch of the spiral.

Conceptual sketch of the ground lay-out.

Inspirations and ideas for the spiral.


ADC-160 Presentation Techniques Island house The intent of this project was to cultivate hand-crafting skills through model making and hand drafting. The goal was to study an island house, and to build a model, as well as draft a plan and section by The final model of the island house, which doubled as a topographical study. The wood beam represent trees. hand. The project combined hand-crafting and skills and technological skills: the plan and section were to be digitally remastered.

The plan was hand-drafted then scanned into a computer where the hatching was added.

As with the plan, the section was hand-drafted before being scanned into a computer to be expanded on.


ADC-160 Presentation Techniques Adobe Illustrator exercises Both of these projects were introductions and exercises in Adobe Illustrator. The intent of these projects was to illustrate the various uses and functions of the software.

The goal of this project was to re-create an architect’s sketch using Adobe Illustrator as to show the range of the program’s functionality.

The goal of this project was to show the potential of Illustrator as a way to present a project. Plans and an elevation were used as an example.


ADC-103 CAD Basics Townhouses The intent of this project was to put into practice all of the basic AutoCAD skills learned throughout the semester. The goal of the project was to draw out the houses at St. Section James Place in Philadelphia, P.A.

Front elevation

Wall section

Back elevation


ADC-103 CAD Basics Townhouses The skills learned in this course are still useful to this day.

First floor plan

Second floor plan

Site plan

Third floor plan


ADC-159 Studio II Designer’s Studio The intent of this project was to choose one out of three assigned designers and design a studio tailor-made to their personality, background, and area of expertise. The studio was to be located at 2005 Delancey St. in Philadelphia, P.A, as an additional floor on an existing building. The goal of the project was to go Conceptual sketches of possible room through the design lay-outs. process through sketches, then present a model of your final design. My designer of choice was Mr. George Nakashima.

Spacial study model

Conceptual sketches of possible roof designs and functions.

Spacial study model

A sketch of the final plan and roof section for reference for the model.


ADC-159 Studio II Designer’s Studio The final model of the project was not to include furniture, as it was to focus on the spacing needed for the designer to work, adequate natural lighting, and to integrate a homely feel for the designer while, at the same time, practicing our sketching and model-making skills. Through this project, I feel I have improved in these areas. I also gained a tremendous amount of respect for not only Mr. Nakashima’s work, but also his work philosophy; that is, to respect his material and craft, and keep its integrity and honor, even as a different form.

A view from the window into the model.

Final study model. This model was used to study space and light.

Final model- showing the clerestory windows integrated into the roof.

The roof was removable to see the room spacing inside.


ADC-159 Studio II Center for Applied Arts The intent of this project was to apply the Google SketchUp skills we learned in the course on a bigger scale. The goal of the project was to design a center for applied arts, a museum-like building where designers of all kinds can display their work.

Sketch of the idea for the building facade.

Conceptual sketch for an alternate building design.

Top to bottom: Building section, first floor plan, second floor plan, and first floor plan.


ADC-159 Studio II Center for Applied Arts

View from across the street.

The main stair on the first floor doubles as the reception desk.

Second floor interior view.

View from the roof.

The design concept for this project is ‘building as a book’. Museums and galleries are, in a sense, places of learning, just as books are tools for learning. With books, it is possible to thumb to any page, to cross-reference pages, or to even skip entire sections on a whim. This project embodies this analogy by having the occupants experience the galleries as if the building were, itself, a book. The main staircase acts as the main narrative, whereas the secondary staircase allows the occupants to ‘skip chapters’ to any floor they would like, while at the same time serving the function of the building’s fire stair. The building’s front facade is reminiscent of a book’s contorted cover, while its side facade represents the book’s pages.


ADC-209 Studio III Border Crossing The intent of this project was to design a border crossing between two countries that may be at odds, as to hopefully foster peace. People were broken up into teams of two and were allowed to choose their bordering countries. My team chose the border between India and Bangladesh. The goal of the project was to cultivate team skills while going through the design process. Initial work was done in sketches, while the final project was a Google SketchUp presentation.

Heavy inspiration was taken from the lotus flower, a flower which has significant importance in both India and Bangladesh.

Traffic circulation chart, and it’s final application in the model. Both pedestrian and vehicular traffic circles around the central immigration center. Vehicular traffic rotates on the inside, while pedestrian traffic rotates around the edge with elevated bridges for pedestrians to cross safely to the center.

View from the beginning of the pedestrian walkway.


ADC-209 Studio III Border Crossing When designing this border crossing, heavy inspiration was drawn from local plant life. The main circulation routes are based off of ‘warped’ lotus flowers, while ‘vines’ are set on either side of the crossing, which are accessible by pedestrian walkways. These ‘vines’ have ‘leaves’ or ‘bulbs’ that also act as places of shared social interaction where shops and food stands could potentially be set up.

Aerial view of the entirety of the border crossing.

Pedestrian bridges to get to the immigration center from the outer edge double as checkpoints for vehicular traffic.

Aerial view of one of the ‘vines’.

View from the end of one of the ‘vines’


ADC-192 Color & Lighting Cafe Project The intent of this project was to design a small cafe from an assigned building shell while focusing solely on the interior space’s color, feel, and lighting. The goal of the project was to present a plan, reflected ceiling plan, and computer rendering of the space. Inspiration for rainbow element.

The final building plan, and the reflected ceiling plan.

A sketch for the rainbow feature.


ADC-192 Color & Lighting Cafe Project The cafe was to have only a few seating areas (three or four) with each area only seating two or three people. The cafe was to also focus on a color scheme. My cafe had a theme of ‘Jazz’, and used a complimentary theme of purple and yellow (colors associated with smooth jazz), as well as an analogous purple-to-blue theme (colors associated with blues, a close relative of jazz). The rainbow feature, as well as the use of some neutral colors, is a reference to the all-encompassing nature of music as an art form. The rainbow feature also acts as a sort of stage area for small one or two people performances of music, poetry, etc.

View of the counter and the rainbow element.

Section study

View from the entrance.

View from the rainbow feature.


ADC-259 Studio IV Green Hotel The intent of this project was to design a hotel that was energy efficient by design, instead of designing the building then adding green technology afterwards. The site the hotel was to be built on was modeled after a parking lot at the corner of Broad and Spring Garden. The goal of the project was to study the actual site as much as possible, gather data, and design the hotel Conceptual sketches for different building designs. based on those parameters.

Site

Strengths

Weaknesses

Low Noise Intensity

Mid Noise Intensity

High Noise Intensity

SWOT chart.

Site

Subway

Solar Patterns

Low Noise Intensity

Prevailing Winds

Mid Noise Intensity

Bus routes

High Noise Intensity

Strengths: -Close to transit -Close to town/shopping -Site could use an ‘uplift’ -Abundant access to sunlight -Temperate climate Weaknesses: -Extremely Public -Traffic: noisy/crossing streets are dangerous Conclusion: “Privatisation” of space will be challenging, however, the site is more than satisfactory to accomidate a “green” design building concept.

Site analysis chart.

Airflow chart.


ADC-259 Studio IV Green Hotel

Site plan

East-West section

Typical floor plan

North-South section

Front elevation

The hotel was to have a prominent feature so it’s able to stand out as a potential landmark in the city. My solution for this was a warped glass box room jutting out at the top of the building. This solution not only makes the building a stand-out from it’s surroundings, but it also gives the potential for a great view of the area.


ADC-259 Studio IV Green Hotel As the area has heavy traffic, the building is set back from the curb. There are also designated areas where trees and other plant-life could be cultivated. These design choices were put into place as to cut noise from the street in some way. View of the hotel from across the street.

View of the entrance.

Each hotel room has controlled shading to maximize natural light in the winter, and shade during the summer.

Aerial view


ADC-259 Studio IV Green Hotel My design makes use of heat sinks, a green roof, on-site plant life, a parking area with porous asphalt, abundant natural sunlight, controlled shading for each hotel room, and controlled panels on the side of the building that can open on hot and sunny days and close on cold or rainy days. The building then can take advantage of blank roof space for any systems needed as well as solar panel use.

View of the hotel from the corner.

Interior view of a hallway.

Interior view of the opening panels.

View of the seating area on the top floor.


Joseph D’Amico

Portfolio

Architecture Portfolio  

My final portfolio for my associate's degree in architecture at CCP.