Page 1

XXIV ESCOLA D’ESTIU DEL PRIORAT

TRADICIONS. JOCS, DANSES i CANÇONS. 1 i 2 de juliol de 2014


Escola d’Estiu 2014 100 anys d’Escola d’Estiu: 100 anys de compromís dels mestres amb Catalunya

Ara fa cent anys, el 1914, va tenir lloc la primera Escola d’Estiu de Catalunya, que va néixer amb l’objectiu de posar al dia de les darreres novetats pedagògiques els mestres catalans. Aquell mateix any, es constituïa la Mancomunitat de Catalunya, presidida per Enric Prat de la Riba. Eladi Homs, vocal tècnic i secretari del Consell d’Investigació Pedagògica, després Consell de Pedagogia, fou el fundador i director de la primera Escola d’Estiu. Per a Eladi Homs, la peça clau de la renovació pedagògica era la formació dels mestres. Uns mestres que s’acostessin a les experiències dels infants, que estiguessin convençuts que només s’aprèn pensant i no pas que volguessin ensenyar a pensar a partir de pensaments fets. Ell deia, i va deixar escrit el 1912, que el mestre a l’antiga instrueix, pren els materials del llibre, i amb ells vesteix d’una manera més o menys vistosa la ment del nen, i que, en canvi, la seva aspiració era el mestre jardiner que veu en el nen una multitud de forces latents, de magnífiques flors i fruits d’humanitat, si es donen a la seva ment les condicions necessàries de nutrició i desenvolupament. Enguany volem commemorar, amb diverses activitats arreu del territori, aquest centenari d’un gran valor històric per a l’educació del nostre país, per la importància que al llarg dels anys ha tingut l’Escola d’Estiu per a la formació dels nostres mestres, formació que ha revertit, indiscutiblement, en la millora de la qualitat de l’ensenyament i l’aprenentatge dels nostres alumnes. La rellevància de la commemoració rau en el fet que, en un món tan canviant com el nostre, l’Escola d’Estiu es continua adreçant, des de les diferents comarques catalanes, als mestres que volen avançar en la seva formació per tal de millorar la qualitat de la seva feina, desig que comparteixen amb els mestres d’aquella primera Escola d’Estiu del 1914. Haver sabut mantenir viva la inquietud pedagògica de moltes generacions de mestres que al llarg de tots aquests anys han acudit a l’Escola d’Estiu per refrescar el seu “saber fer de mestre”, posant-se en contacte directe amb les noves idees i maneres d’ensenyar, és un mèrit dels col·lectius de docents que des del Departament d’Ensenyament es vol reconèixer i agrair. I, alhora que els donem les gràcies pel seu compromís amb l’educació dels nostres infants i joves, els encoratgem a continuar avançant per aquest camí de renovació pedagògica que no és altre que el camí de la qualitat de l’ensenyament. Per molts anys!

Irene Rigau i Oliver Consellera d’Ensenyament


“A l’educació li cal tant de formació tècnica, científica i professional com de somnis i utopies” Paulo Freire L’any que commemorem els 100 anys de la primera Escola d’estiu és just recordar el compromís del professorat amb la societat, en la construcció d’una educació, d’una escola necessàriament pública, que contribueixi a la formació de ciutadans i ciutadanes lliures i solidàries. Al llarg d’aquests anys s’han produït situacions de tota mena. Remarcaríem que els períodes de ferma col·laboració entre els poders públics i els moviments de mestres han propiciat que les escoles d’estiu posessin les bases de l’educació a Catalunya com es va produir als anys 30 amb la formació de l’Escola Normal vinculada a la Generalitat i l’escola Nova Unificada. Com també, sorgint des de la clandestinitat franquista, en l’escola d’Estiu de Rosa Sensat on es va aprovar el document “Per una nova escola pública” que recollia les aspiracions de renovació educativa en el nostre país. La restauració de la Generalitat marcà un nou impuls al comprometre’s amb els moviments a “acollir i patrocinar l’Escola d’Estiu de Catalunya en les diverses ciutats i comarques”. En aquests 30 darrers anys les relacions no sempre han estat fàcils i els recursos destinats sovint insuficients. Curosos del nostre fer, independents de qualsevol administració, continuem defensant la formació de mestres feta per docents en actiu basant-se en la pràctica reflexiva, l’anàlisi dels processos de l’aula i l’intercanvi d’experiències, oberts a noves propostes curriculars i metodologies pedagògiques, i sempre des d’un profund respecte pels infants i joves. Refermem el nostre compromís amb la societat en el treball quotidià, en les aules, perseguint que els centres educatius siguin espais d’equitat i cohesió social i on puguem acompanyar als nostres alumnes en el ple desenvolupament del seu projecte vital. Conscients del moment que vivim, posem l’Escola d’Estiu al servei del treball per “Educar i aprendre en una nova societat”, com sempre treballant per fer realitat la utopia d’ una societat més justa i feliç. Jaume Aguilar President de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya www.mrp.cat Facebook.com/FMRPC @FMRPC


SALUTACIÓ DEL PRESIDENT

El Priorat és una mica erm, una mica eixut, una mica lluny de tot arreu, però ha estat i és terra de vins i d’oli, i una terra de resistències silencioses, de resistències callades i de resistències també oblidades. La tradició al Priorat representa una font de coneixement, del saber fer, però també del saber ser i del saber estar, atresora coneixements que s’arrelen a la terra i a la quotidianitat. En una comarca eminentment rural, la tradició és dipositària de la força del treball acumulat durant segles i és el solatge sobre el qual sura el nostre present líquid i el nostre futur incert. Durant la XXII Escola d’Estiu del Priorat vàrem descobrir a l’Arxiu Comarcal, gràcies a l’ajuda del Jaume Teixidó, com els mestres de la II república a la nostra comarca s’avançaven al currículum per competències. La seva organització, les seves notes de camp, la seva programació tenien el sabor d’una tradició que ara ja és centenària. S’inspiraven en els moviments de renovació pedagògica de principi del segle XX i en les Escoles d’Estiu, pioneres a tot l’estat. Estem d’aniversari, doncs, aquest 2014 és el Centenari de les escoles d'estiu i el Tricentenari de la finalització de la Guerra de Successió . Les xifres ens diuen que tenim de fa anys una escola catalana renovadora i que tenim una resistència tenaç pel que fa a la defensa de la nostra cultura , de la nostra llengua , i de la nostra particular mirada sobre el món. Una mirada que no és ni millor ni pitjor que la d’altres pobles, però que és pròpia. Aquesta Escola d’Estiu ens endinsarem en la tradició, la improvisarem cantant, la reviurem al pati de l’escola amb els jocs de sempre, i la ballarem tal com ho havien fet els nostres avantpassats. No per sentir nostàlgia d’un passat que no tornarà, sinó per oferir als nostres alumnes la llibertat de buscar entre el passat de les nostres tradicions el seu propi futur.

Joan Lluís Barceló Aguiló President del Grup de Mestres del Priorat


PROGRAMA XXIV ESCOLA D’ESTIU DIMARTS 1 DE JULIOL DE 2014  A les 9. Recepció.  De 9:30 a 11:30. VERSANT CANTANT. VIATGE A TRAVES DEL CANT IMPROVISAT. Artur Gaya Iglesias.  De 11:30 a 12. Pausa.  De 12 a 14. FEM DANSA! DANSA I MOVIMENT A L’ESCOLA. Violant Olivares Quesada.  De 15:30 a 19:30. FEM DANSA! DANSA I MOVIMENT A L’ESCOLA. Violant Olivares Quesada.

DIMCRES 2 DE JULIOL DE 2014  De 9 a 11. RESQUIVÍ, RESQUIVÍ!!! Jocs tradicionals per fer bona estona. Miqui Giménez Molina.  De 11 a 11:30. Pausa  De 11:30 a 14. RESQUIVÍ, RESQUIVÍ!!! Jocs tradicionals per fer bona estona. Miqui Giménez Molina.  De 15:30 a 17:30. RESQUIVÍ, RESQUIVÍ!!! Jocs tradicionals per fer bona estona. Miqui Giménez Molina.  De 17:30 a 18. Avaluació


FORMADORS

ARTUR GAYA IGLESIAS. Cantador, lletrista, mestre de jota, cant popular i vers improvisat.

Jotes, corrandes, garrotins, nyacres, gloses, fandangos, albades, follies, cançons de ronda, de treball. Un Viatge per Catalunya, el País Valencià, les Balears i les Pitiüses a través de la quarteta, estructura bàsica del cant popular.

VIOLANT OLIVARES QUESADA. Mestra de Música i Dansa a L’Arenal de Llevant i formadora a Catalunya i Mèxic.

Taller de dansa i moviment per a l'etapa Infantil i Primària. Repertori de moixaines, jocs de falda, jocs dansats i danses de tradició catalana, i recursos metodològics. Fem cultura, fem dansa!

MIQUI GIMÉNEZ MOLINA. Mestre d’educació infantil, músic i formador en jocs tradicionals.

Tot passant pel davall del finestrot, farem pessics a la pessiganya i llançarem l’espardenya i el pinyol, després anirem a comprar peix a cavall d’un mosquit i preguntarem: -a quant va la mel? Farem, llançarem, preguntarem, jugarem, guixarem, cantarem, ....anirem de bòlit i jugarem fins que el cos ens digui fava!


INFORMACIÓ GENERAL

Dates: 1 i 2 de juliol de 2014 Lloc:Escola Antoni Vilanova Avinguda de Reus,2 43730 – FALSET Telèfon: 977831247 Inscripcions: del 3 al 30 de juny Per formalitzar la inscripció podeu fer-ho:  Per via telemàtica mitjançant el següent enllaç http://aplitic.xtec.cat/pls/soloas/pk_for_mod_ins.p_for_cons_activitats?p_any=2 013-2014&p_entitat=0428&p_totes=S i fent l’ingrés de l’import de la matrícula, al grup de Mestres del Priorat, amb seu als Serveis Educatius del Priorat.  Omplint la butlleta d’un document adjunt, i enviant-la o fent-la arribar amb el resguard de l’ingrés de l’import de la matrícula, al Grup de mestres del Priorat, amb seu als Serveis Educatius del Priorat. L’ingrés s’ha de fer al compte corrent 2100-0082-35-0200190979 de La Caixa indicant el concepte i la persona que el fa. Adreça:

Grup de Mestres del Priorat Ctra. De Porrera s/n. 43730 FALSET Tel/Fax: 977830672

Quota: Socis: Matrícula 15 euros No socis: Matrícula 25 euros. Notes:  L’assistència a aquesta Escola d’Estiu comporta un certificat de 15 hores.  És convenient portar roba còmoda.


ESCOLES D’ESTIU 2014 ESCOLES D’ESTIU DELS MOVIMENTS DE RENOVACIÓ PEDAGÒGICA DE CATALUNYA (Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya). 1.

Escola d’Estiu de l’Associació Catalana per la Telemàtica Educativa- ACTE http://www.acte.cat/om/

2.

Contacte: acte@pangea.org Escola d’Estiu del Vallès Occidental. Associació de Mestres Alexandre Galí de Terrassa http://amgali.pangea.org/

3.

Tel. 649968398 Escola d’Estiu de l’Associació de Mestres de la Terra Alta per a la Renovació Pedagògica http://cmestresta.webnode.es/

4.

Tel.977420185 Escola d’Estiu de l’Associació de Mestres Rosa Sensat http://www2.rosasensat.org/pagina/escoles-d-estiu

5.

Tef. 934817374 Escola d’Estiu del Vallès Oriental. Casal del Mestre de Granollers http://casaldelmestregranollers.wordpress.com/

6.

Tel. 630059544 Escola d’Estiu del Bages. Col·lectiu de Docents del Bages

7.

Tel.629428771 Escola d’Estiu del Grup de Mestres de l’Anoia http://gmanoia.blogspot.com.es/

8.

Tel. 938040453 Escola d’Estiu del Grup de Mestres del Priorat. http://gmpriorat.blogspot.com.es/

9.

10.

11.

12.

Tel. 667241695 Escola d’Estiu del Grup de Mestres del Ripollès Tel. 608161570 Escola d’Estiu del Grup d’Ensenyants Urgell–Segarra http://geus.pangea.org/ Tel. 674200520 Escola d’Estiu Jaume Miret. Moviment d’Innovació Educativa de Lleida http://mielleida.cat/ Tel. 973263561 Escola d’Estiu del Moviment Educatiu del Maresme http://memcat.org

13.

Tel. 937589402 Escola d’Estiu del Moviment de Mestres de les Terres de l’Ebre http://usuaris.tinet.cat/mrpte/

14.

Tel. 600371868 Escola d’Estiu del Penedès http://mrpdelgarraf.blogspot.com.es/

15.

Tel. 670513578 Escola d’Estiu de l’Educació de Persones Adultes. SAÓ Formació i Educació Permanent http://aadults.pangea.org/ Tel 676556895

Programa xxiv escola d'estiu 1  
Programa xxiv escola d'estiu 1  
Advertisement