Page 1

Periòdic d’informació local. Número 11. Gener 2012 Edita: Ajuntament de Montitxelvo APROVAT EL PRESSUPOST MUNICIPAL PER A 2012 El passat 7 de desembre, l’Ajuntament de Montitxelvo va aprovar els pressupostos corresponents a l’exercici 2012.El pressupost aprovat ascendeix als 425.425 €. Es tracta d’un pressupost auster, en la línia dels de 2011, ajustat a la situació econòmica actual del nostre municipi S’han rebaixat algunes partides com les dedicades a personal, mentre que es mantenen o augmenten un poc altres relatives a inversions, manteniment dels serveis bàsics i dels edificis públics. A pesar de la crisi, estos pressupostos tenen un clar matís social i per això s’han mantés les partides destinades a la promoció de les festes, les ajudes a les entitats locals, cultura i esport, etc, encara que amb menys consignació que en anys anteriors.

OBRES AVINGUDA CONSTITUCIÓ Fa uns dies van començar les obres d’urbanització del tram est de l’Avinguda de la Constitució. Les obres, el cost de les quals va a càrrec dels propietaris, consistiran en la construcció de voreres, condicionament de vials, il·luminació, així com la connexió de les vivendes a les xarxes d’aigua potable i clavegueram.

MILLORES EN L’ENLLUMENAT Des de fa unes setmanes, els carrers del Rei i de les Escoles, disposen de nou enllumenat públic. Es tracta d’un sistema que, per un costat, augmenta la qualitat i la visibilitat nocturna, i per altra permet abaratir costos de manteniment i funcionament, ja que utilitza perilles de baix consum. Este canvi en la il·luminació dels nostre carrers, respon a un projecte de millora i substitució progressiva de l’enllumenat antic, de llum blanca, per este nou sistema, de llum groga, de major qualitat i de menor cost. Este nou tram s’afegeix als carrers València, Llavador, Llevant i Penya, que disposen d’este sistema d’il·luminació des de fa mesos. L'Ajuntament preveu continuar millorant l'enllumenat a través d’ajudes i subvencions tant de l'administració comunitària com de la provincial.

L'AJUNTAMENT TREBALLA CONTRA L'ATUR Este any, i dins dels diferents programes ocupacionals i desprès de la selecció realitzada pel SERVEF, ha contractat 11 persones aturades dels nostre poble, així com tres becàries dins del programa "La Dipu et Beca" Els treballs realitzats han estat, principalment, la neteja i desbrossament dels camins, així com el manteniment de les sendes i paratges com el del Molí i l'Ermita. A més, també s'han realitzat treballs dins del poble com la neteja i manteniment dels carrers i de llocs públics com jardins, parcs, poliesportiu i cementeri. Actualment hi ha dues persones en programes ocupacionals, que realitzen tasques de bibliotecària i de personal de reforç en l'Escoleta Municipal


CONTENIDOR PER A L’OLI DOMÈSTIC L’Ajuntament de Montitxelvo ha signat un conveni amb l’empresa EL CAMPANAR per a recollida d’olis vegetals d'ús domèstic usats. L’oli domèstic és un residu molt contaminant. Un sol litre d’este oli pot contaminar més de 1.000 litres d’aigua, a més a més de dificultar el procés de depuració de les aigües residuals i provocar embussos en les canalitzacions d’aigua. Amb el procés de reciclatge, a part d’eliminar un residu molt perjudicial per al medi ambient, contribuïm a l’elaboració de biodiesel, així com sabons i cosmètics naturals, que és el destí final d’este oli de rebuig. El contenidor s’instal·larà en la replaceta del llavador, i la forma de dur l’oli és en un botella de plàstic, tapada, que es dipositarà directament al contenidor. Quan es pose en marxa el servei, es repartirà un full on s’informarà dels tipus d’oli que es poden abocar, la forma de dipositar-lo i els beneficis mediambientals que aporta esta iniciativa. Des de l’Ajuntament us animem a que feu us d’este nou contenidor i entre tots contribuïm a la millora mediambiental del nostre poble. Per altre costat recordar que des de fa mesos, també en la replaceta del llavador, s’ha instal·lat un contenidor per a la recollida de roba per a Caritas. Per últim informar-vos que a partir de gener és reordenaran els contenidors de fem orgànic, eliminant-se el del paratge del Molí i reubicant alguns dels actuals en el casc urbà.

El contenidor d’oli domèstic usat es situarà a la replaça del Llavador

NO A L’ABOCADOR DE LA POBLA En les últimes setmanes s’ha conegut el projecte de construcció d’un abocador/cremador d’animals infectats a la Pobla del Duc. Es tracta d’un centre que podria acollir animals morts amb diverses malalties, des d’animals EET (l’anomenat “mal de les vaques loques”) o malalties transmissibles a humans, a materials d’origen animal provinents de la depuració d’aigües residuals, derivats animals amb substàncies prohibides o contaminants, etc. L’Ajuntament de la Pobla de Duc ha iniciat els tràmits per a parar la construcció d’este abocador, iniciativa a la qual s’han sumat nombrosos pobles de la comarca, així com la Mancomunitat de Municipis i multitud d’institucions i persones particulars que han signat per a parar este projecte que tants de perjudicis portaria a la nostra comarca. L’Ajuntament de Montitxelvo, per unanimitat, en el ple celebrat el dia 7 de desembre va mostrar el seu desacord amb la construcció de l’abocador a la nostra comarca, recolzant la iniciativa de paralització de la mateixa i fent arribar tant a la Mancomunitat com a la Generalitat el nostre desacord. Per a sumar-se a les protestes, podeu signar l’escrit de rebuig a l’abocador que trobareu a l’Ajuntament i en alguns establiments locals.

CAMPANYA PER EVITAR ELS EXCREMENTS DELS GOSSOS Els excrements dels gossos provoquen problemes d’higiene i salut pública, a més d’incomoditat per al veïnat i mala imatge per al nostre poble. Des de l'Ajuntament volem fer una crida a aquelles persones que trauen els seus gossos per fer les seves necessitats, que es preocupen de recollir els excrements que dipositen en els carrers i llocs públics. Esta actitud suposa un gest de civisme, respecte i solidaritat per a la resta dels veïns i veïnes del poble. Si s'arrepleguen i es dipositen en els contenidors de fem, serà més fàcil caminar i moure’s amb més tranquil·litat per els nostres carrers, a més de contribuir a la seva neteja i higiene.


PRESENTACIÓ DE LLIBRES

EXCURSIÓ RUTA DEL MONESTIRS

Montitxelvo, en desembre, va acollir la presentació de dos interessants llibres. El dissabte 3 de desembre, el periodista Manel Arcos presentava el llibre Acabaren con Camot, on fa un repàs pel fenomen del bandolerisme en la Vall d’Albaida i la costera al primer terç del segle XIX. De forma molt amena i divertida, Arcos ens narra les correries i anècdotes dels bandolers més famosos de l’època, que per regla general acabarem a mans de la justícia, com el mateix Camot, un bandoler de Xàtiva, el nom del qual es sinònim d’acabar malament. També es parla, com no, del Bato, bandoler de Vilallonga que va acabar els seus dies en la serra de Montitxelvo. El dissabte 10 de desembre, fou el torn d’Abel Soler, Este historiador albaidí va presentar La Vall d’Albaida en temps de Jaume I. En un llenguatge planer i divulgatiu ens va parlar dels pobles que va fundar el rei conqueridor, com vestien que menjaven i de que vivien les persones que habitaven este territori en aquella època i sobretot de la batalla que va tindre lloc molt prop del nostre poble, al peus del Castell de Rugat, on Jaume I va estar a punt de morir. Els llibres estan a disposició de tots a la biblioteca.

El diumenge 13 de novembre, l’Ajuntament de Montitxelvo va organitzar una excursió per a conéixer part de la Ruta dels Monestirs, en concret el convent de Sant Jeroni de Cotalba, en Alfauir i el del Corpus Christi de Llutxent. Primer es desplaçaren al convent de Sant Jeroni, on van poder admirar el claustre, l’església, la capella, amb una magnífica escala d’estil gótic flamiger i el jardi romàntic, entre altres coses. En Llutxent, tot i que encara té moltes parts en procés de restauració, van visitar el claustre, l’església, algunes dependències de la part superior, i l’ermita de la Consolació, pròxima al convent.

NOVETATS A LA BIBLIOTECA

Manel Arcos, en la biblioteca de Montitxelvo

ASSOCIACIÓ MIRAR I VORE L’Associació fotogràfica Mirar i Vore ha posat en marxa un blog per a exposar els resultats de les seues eixides fotogràfiques. Este grup, que es fa formar a partir d’un curs de fotografia la passada primavera, està obert a totes les persones que els agrade la fotografia i vulguen col·laborar en fer d’este art una activitat permanent al nostre poble. Informa’t en

www.mirarivore.es

Moltes són les novetats que pots trobar a la biblioteca durant les vacances nadalenques. A més a més de les novetats de llibres d’actualitat, la biblioteca ha rebut un lot de llibres donació del CEIC Alfons el Vell. Es tracta d’un lot de llibres editats per esta entitat sobre aspectes relacionats amb la natura, la història, l’art i la cultura de la Safor i la Vall d’Albaida i que ja estan a la vostra disposició. També i durant les vacances de nadal, la biblioteca comptarà amb 2 consoles WII amb un fum de jocs. Per a poder jugar heu de sol·licitar el torn a la bibliotecària. Per últim informar-vos que estem pendent de la resolució d’una l’ajuda de la Diputació de València per a reparar i posar el marxa el servei d’ordinadors de la biblioteca. Esperem poder reprendre en breu el servei.


BREUS • La banda Unió Musical de Montitxelvo va celebrar el passat 26 de novembre, la festa de santa Cecília. Els actes començaren amb l’arreplegada del nous músics (Núria Lamagrande, Mireia Torregrosa, Berta Pardo i Jorge Canet). A continuació, i amb les noves incorporacions, oferiren un divertit concert a socis i poble en general amb música de pel·lícules de Disney. La festa va acabar en un sopar de germanor dels músics.

El diumenge 23 d’octubre la companyia Teatre de la Il·lusió va preestrenar a Montitxelvo la seua obra Un rosari de rondalles, un espectacle teatral basat en la narració de rondalles tradicionals valencianes que va divertir de valent el públic que omplia el saló de la Casa de la Música. El ciclista del Grup Esportiu Ruta de l’Aigua, Juan Antonio Torres, va participar en la BTT El Llop, realitzant una excel·lent carrera, classificant-se en el lloc 11é entre quasi 400 participants.La BTT, de 39 km, es realitzà el 25 de setembre i començà i acabà en Vilallonga, passant per les serres de Palma, Alfauir, Castellonet, Lloc Nou, Terrateig, Montitxelvo i L’Orxa.

Juan Antonio Torres, en una pujada de la BTT

ESTIU CULTURAL, UNA PROPOSTA CONSOLIDADA Durant el mes de juliol i la primera quinzena d’agost, van celebrar l’estiu cultural 2011. A part de les activitats tradicionals com la festa de les paelles, el concert de la banda, els fanalets, la festa de moros i cristians, etc, enguany van haver moltes novetats com el sopar de joves, amb més de 100 participants, el partit amistós de futbet o el teatre a l’Ermita, en la Nit de l’Aigua. Podeu vore algunes fotos de les activitats realitzades.

Cronica desembre 2011  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you