Page 1

Joan Capdevila Puig Selected Projects

Section View from Odenplan

Aerial vi

Long Section

Victoria Transport Interchange Building No.6

Elevation from Odenplan

Design and Access Statement August 2007 Document Number VTI 07

Section A

Area sc

(X) denotes

KPF

Level

Kohn Pedersen Fox Associates (International) PA

1M 1M 1 0 0 0

1M (X) 1 (X) 2/2M 4/4M 4M 1/1M 3/3M 2/2M

Section B

1 3/3M

0 1M 2 2 2M

2M 3 2M 2M 2M 2 1/1M

Elevation from Sveavägen

Entranc

tunbridge wells cinema site

Level 3 looking east showing mezzanine

View tow

OUR VISION We see this project as a wonderful opportunity to regenerate the heart of this historic town. In thinking about how to respond we have focussed on three main obligations • to the people of the town • to the town itself as an evolving material entity • to the owner/developer

Façana S/O Residencia

The people of the town The first of these obligations is to do with creating something that the people of Tunbridge Wells can feel in some sense ‘belongs to them’. There are several ways in which we propose to achieve this, but they all turn on the idea of public inclusion. Our scheme creates a new civic piazza on the corner of the main intersection. This space is offered as a gesture of public goodwill and can become a key focal point in the life of the town, its ‘outdoor living room’. It is the place where you would arrange to meet your friends; a place for coffee, lunch, drinks, supper; the place where the town’s Christmas tree would stand and carol singers perform, a place to relax for a few minutes on your way up or down the main hill. The piazza will also be animated by the many functions it serves – restaurant, hotel, spa, office, and roof garden access – as described next. A development of this size will also necessarily impact on the town’s skyline. There is a sense in which the skyline of a town is public property – many of the buildings that already register on the skyline, town hall, opera house, various church towers, have a public dimension. Accordingly we feel that an architectural intervention which alters the skyline should include a ‘public offer’ at roof level. Our scheme proposes the creation of a public sky garden and bar, surmounted by a camera obscura. This ancient and wondrous device is perfectly suited to elevated locations such as this, and will allow the development to ‘give the town back to its inhabitants’. It will also of course be a significant attraction for its many tourists for whom the camera obscura will provide an introduction to Tunbridge Wells and a means of orientation. The roof profile of our scheme will thus be characterised by a signature form with which everyone can identify. Town plan showing

27 de Juny 2006 Evening view looking south west towards the new development from the Town Hall, showing the public piazza, with entrances to restaurant, hotel and offices, the retail frontage stepping down Mount Pleasant Road, and the access tower, right, serving the green roof garden and Camera Obscura.

relationship of scheme to selected key buildings. The curving form of the roof garden echoes the long arc of the A26.

The Camera Obscura

Upgraded public realm

Service access

Office

Piazza

Spa

Restaurant

B

B

Plant

Service Hotel

Car parking Retail

TRANSFORMACIÓ BADIA

A

Habitatge_Mediatèca_Tallers_Gimnàs_Residència Plan at Piazza level showing disposition of main uses: restaurant, office entrance/ reception, hotel entrance lobby and spa, retail floorplate with continuous frontage to Mount Pleasant, and service area/car park to west of site. The road intersection is shown greatly upgraded with new paving materials, improved crossing treatment, lighting and signalling.

N 0

10

20

30

40

50m

Concept diagrams N

TOWER ECHOES TOWER

SOLID ANSWERS SPACE Atria Spine

Wing

Pavilions

There is reference to a temporary camera obscura in Tunbridge Wells in 1834 giving ‘panoramic views of our furze-clad common’. This wondrous device, of which the earliest recorded mention is in 5th century BC China, was studied by Aristotle, Leonardo da Vinci, Kepler and many 17th & 18th century artists. The camera obscura room is an amenity for both education and enjoyment and is ideally located in areas of scenic beauty and raised elevation – such as this outstanding site in Tunbridge Wells. Our proposal will reinstate this historic facility with a modern ‘state of the science’ installation drawing residents and tourists to an exciting real-time ‘virtual’ tour of the town.

Looking east from the raised ground of Mount Ephraim – the new scheme takes its place in the Tunbridge skyline.

A Tower

+65 8490 1148 RE-ENTRANT RESPECTS NEIGHBOURS

The town as a material artefact The second obligation relates to the physical quality of what is built, and the urban relationships it establishes with its location and its neighbours. We have sought to respond to the genius loci of Tunbridge Wells in both the strategic organisation and formal language of the scheme. Rather than building out the principal site corner with an assertive convex form to challenge to Town Hall, the generous re-entrant of the proposed piazza acknowledges and absorbs the diagonal thrust of that building across the

e: joancapdevilapuig@gmail.com

ALÇAT S/O Plànol 20

1/150

Profile for Joan Capdevila Puig

Portfolio 2014  

London+Barcelona+Singapore

Portfolio 2014  

London+Barcelona+Singapore

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded