Page 1

JOANA BENIN

ARCHITECTURE PORTFOLIO 2018


JOANA BENIN Email: joana.benin@ryerson.ca Tel: (647)-470-3404

EDUCATION September 2015 Present

Ryerson University | Toronto, ON Bachelor of Architectural Science

EXPERIENCE May - August 2016 May - August 2017

+VG Architects | Toronto, ON Summer Student

PROJECTS + INSTALLATIONS November 2015 June 2016

Winter Stations: Lithoform Fabrication and Assembly

CANstruction 2016 Assembly

Hale Coffee Production Facility Fabrication

June - July 2016

Sukkahville 2016: Convergent Planes

September 2016

TimberFever 2016 Design and Fabrication

November 2016 June 2017

Toronto Parklet | Elm & Yonge Sts. Design and Fabrication

AFFILIATIONS September 2017

AIAS (American Institute of Architecture Students) Member

AIAS Mentor Mentoring architecture students in first and second year

ACHIEVEMENTS June 2015

Academic Honour Roll Rosedale Heights

May 2015

Ryerson Entrance Scholarship

May 2016

CANstruction | People’s Choice Award

September 2016

July 2017

TimberFever 2016 | First Place Toronto Parklet | Published on ArchDaily EDIT: Expo for Design, Innovation and Technology 2017

TECHNICAL SKILLS 3D Modelling

Rhino 5.0, Revit 2018

Drafting

AutoCAD 2016, Revit 2018

Model-Making

Lasercut, 3D Printing

Drawings

Vray 2.0, Adobe Photoshop, Illustrator, InDesign 2016


CONTENTS

1

Design Projects An Academy for the Distilling Arts 18 Trinity St.

A Performance Midrise 237 Victoria Street, Toronto, ON

2

Projects + Installations Luminato Festival 2016: Microcosm Hearn Generating Station, Toronto, ON

Amber Road Trekking Cabin Latvian Coast

3

Professional Work

+VG Architects Various Projects

Toronto Parklet Yonge and Elm Streets, Toronto, ON


A PERFORMANCE MIDRISE 237 Victoria St. | April 12th, 2017 | Design Studio III

This Performance-Residence focuses on the concept of transition and movement, both physical acts performed by the body in motion. The building consists of two masses which create a public/private distinction. Visitors enter the building into a bright and open space, and as they walk fur ther into the building they arrive at a main stair which seems to bring them back to the outside. The stair has a direct relationship with Victoria Street, as well as with Nor th-West corner cour tyard. The residents of the buildings - mostly dancers - are able to access their living spaces through a separate entrance. Spaces are configured so that during an event, performers can move from the theater into the residence in private. The building mass responds to the surrounding urban context through the consideration of roof lines, an inviting corner entrance and suitable materiality consisting of glass, wood and dark stone cladding.

“Dance and architecture are both concerned with practices of space - the first experienced space is the space of the body� - Carol Brown, Choreographer

1


2


A - South on Victoria St. B - West on Dundas St. C - East on Dundas St. D - Nor th on Victoria St. E - East on Dundas Sq. F - South on Victoria St. Ln.

Circulation Diagram

3

The building mass was formed with consideration of circulation and approach to the site. Studies determined that the main access points reaching the site were A, B and C, resulting in the position of the corner void.

1

Zoning

2

Massing

3

Approach

4

Residential vs. Commercial

5

Sun Exposure

6

Green Space


4


Second Floor Plan 5

Victoria St. Ln.

Victoria St. First Floor Plan


Third Floor Plan

Four th Floor Plan

0

5

10m

6


Glass Panel

Welded Steel HSS

Spider Connections

150mm Concrete Slab 40mm Acoustic Panel Steel W-Shape Concrete Beam 450mm Drop Ceiling Perimeter Heating Enclosure

Detailed Section

West Elevation 7

0

2.5

5m


View from Lobby

The main lobby features a cafe with seating, a wall displaying community ar t and an atrium which looks up to the auditorium lobby above.

Sectional Perspective 8


AMBER ROAD TREKKING CABINS Bee Breeders Competition | October 25th, 2017 Team: Tanya Gradyuk, Jessica Gu

The Amber Road Trekking Cabin competition called for the design of a cabin along the shores of the Latvian Baltic coast where hikers could temporarily stay while travelling along the Amber Road. “The project seeks a low impact, transient and inhabitable infrastructure in suppor t of an anticipated hiking network transecting the various landscapes definitive of the region: pine forests, dunes, and white sand beaches.� The design intent was based on the integration of the structure within the landscape. The building was split into two masses which separate the sleeping and communal areas. On the outside, the building blends into the context through the use of different tones of wood and a curved roof which mimics the form of the surrounding pine trees. Glulam timber is used to create the roof which is exposed on the interior and reveals a skylight in the center of the two main areas. The communal area is elevated to fur ther emphasize the distinction of the masses as well as to provide views to the nearby shoreline.

9


10


1

Elevated Communal Area

2

Curved Roof

3

Skylights

4

Final Form

Communal Area

Rest Area

Floor Plan 11

0

2.5

5m


Roof Shingles

Mineral Wool Insulation

Interior Finish

Glulam Ceiling Structure

Skylight

Communal Area

Sleeping Area

12


Sectional Perspective The cabin will be in use all year round by hikers exploring the Amber Road along the coast of the Baltic Sea. It would be placed about 100 meters from the shoreline and will include a living and sleeping area. The living area features a fireplace to provide heat as well as a small kitchenette for food preparation. The sleeping area features bunk beds, a communal seating area and storage space.

Elevation 13


Interior Perspective The curved glulam members are visible from the interior of the cabin and create interesting light patterns as they obscure par ts of the skylights in both the sleeping and communal areas. The interior of the cabin reflects the exterior with its texture palette of different wood tones.

14


AN ACADEMY FOR THE DISTILLING ARTS Integration Studio I | December 3rd, 2017

The project required the design of a distillery and public centre within the site of an existing historical building in downtown Toronto. The design for the distillery was based on three goals. The first was to keep most of the shell of the existing historic building as a method of adaptive reuse. The second was to design a new building which brings people into the site by contrasting the surrounding fabric. The final goal was to use the existing pathway as a way to connect the two spaces and have it be a continuation of the pathways in the distillery district. An intent was created using the three goals, which was to create a sense of morphing from the existing building to the new building to show the contrast between the two massings. Iterations were created using physical and digital modelling to create the resulting building, which was to have a fluid, massive and modern form against the rigidness of the brick building. The two masses allowed for the separation of occupancies, clear distinction between existing and proposed and the preservation of the pathway. The project also included a design for the adjacent public park, which consisted of a pathway connection meant to frame the merging of the two buildings.

15


16


Distillery District Site Proposed Park Future Subway Station Public Park

Existing vs. New

Occupancy Separation

Connecting Skylight

Atriums

The materiality was chosen to adhere to the tones of the Distillery District. The new building consists of copper-coloured titanium panel cladding on the exterior, which sits on top of a steel spaceframe structural system to allow for the undulating skin. The existing building façade consists mostly of brick and glass and wood for the openings. Steel space-frame attaches to steel studs which run ver tically along the building with a layer of insulation between. The titanium cladding was inspired by Frank Gehry’s Guggenheim Museum in Bilbao, due to its resistance to corrosion, its lightness and ability to flexibly bend and accommodate the curvature of the façade.

17


View from Distillery District Entrance

Physical Model 18


Restaurant

Kitchen

Garbage

Retail & Ar tefacts Gallery Loading Ship. & Rec.

Trinity St.

Cleaning Processes

Distillation

Filtration

Distillation

Cleaning Processes

Fermentation

Filtration

Fermentation Lab

Automation & Control

Lab

Raw Mat. Stor.

Raw Mat. Stor.

Mill St. Ground Floor Plan 19

0

5

10m


Longitudinal Section

Transverse Section

0

5

10m

New Building Interior 20


MICROCOSM LUMINATO FESTIVAL Hearn Generating Station | June 23rd, 2016 Collaboration with Partisans and Ryerson Students Architect Leader: Omar Gandhi Featured on UrbanToronto

“Microcosm” proposes to transform the hearn generating station into a micro city composed of modular multipurpose spaces. This conglomeration of spaces include artist and maker studios, live/work spaces and urban agriculture. With the integration of ‘hyper loops’ and transit tubes, the hearn will become a cultural megastructure that reconnects to the city of Toronto. This revitalization was imagined by students in collaboration with Partisans design firm for the 2016 Luminato Festival.

21


22


Residential Model

Live/Work Model 23

Commercial Model


Interior View Hyperloops are the chosen method of transpor ting people in and out of the Hearn, able to get from downtown Toronto to the station in less than a minute.

Physical Model The model showcased at the Luminato Festival was made of lasercut white cardboard and wood.

24


PARKLET T.O. INSTALLATION FOR THE CITY OF TORONTO Yonge and Elm Sts. | November 2016 - June 2017 Team: John Benner, Jason Glionna, Gregorio Jimenez, Tess Macpherson, Marissa Liu, Diana Sobaszek Featured on ArchDaily

As Toronto continues to transform, so too has its streets. Increased demand for pedestrianfriendly neighbourhoods has sparked the creativity of urban designers to think outside the box. As a result, spaces that have traditionally been allotted solely for automobile parking can now take on a whole new life. One approach that has increasingly grown in popularity is that of a parklet: a public amenity that incorporates seating to act as an extension of the sidewalk. ParkletTO represents the one of the first times design and function have come together on the streets of Toronto to create a sidewalk gathering space. Consisting of Accoya wood, the parklet undulates from end to end, achieving an organic form which contrasts surrounding rectilinear forms. Accoya was chosen due to its ability to repel water, along with its strength and stylish grain. In order to achieve this natural undulation, each piece of wood was rounded in a concave or convex manner and then attached side-by-side to form layers. ParkletTO aims to unify diverse buildings through an urban oasis. Through the use of plants and LEDs, ParkletTO maintains its lively and dynamic feel both day and night.

25


26


Plan

Nor th Elevation 0

27

1.75

2.5m


Section B-B

Section A-A 0

0.2

0.4m

28


E

E

D2

A

D1 A F

2m

11.2m

F2

5.6m F1

1 Parking Spot

2 Parking Spots

E D2 D1

F2

C

16.8m

B A

F1

0.5m Bumper 2.3m

3 Parking Spots

2.8m 2.8m

2.8m 2.8m Components

2m Deck

Modules

2.3m 0.5m Bumper

A = Star t/Left Cap B = Small Curve C = Flexile D = Large Curve E = End/Right Cap F = Pod

Modularity played a key role in the design of the Parklet to allow multiple uses throughout the next few years. The structure is divided into multiple components, making it easier for it to be stored away during the winter time. These components can also be added or subtracted from the Parklet in order to customize its size based on parking spots. 29


Space for Planters Stationary Por tion

Screws to Disassemble

Removable Por tion

3/4� Plywood to Attach to Base

Possible Signage Replacement

End Piece Assembly

The largest pieces of the Parklet are on its two ends and feature two-tiered seating.

Each piece of Accoya wood is cut on a concave and convex radius to accommodate for the horizontal and ver tical movements which create the undulation. They are attached in layers with careful attention to detail.

Wood Assembly 30


AVONDALE P.S. RENDER FOR +VG ARCHITECTS 171 Avondale Ave., North York | May 2017

A renewed rendering featuring the new third floor addition for Avondale Public School in North York was generated using V-Ray for Revit and Adobe Photoshop. Participation in other projects included determining and collecting finishes for several Ontario cottages and showcasing sample boards to clients, as well as drawing details and elevations for the cottage interiors using AutoCad. Functional Programs were also created for several municipal centres across Ontario, including Huron County and the Town of Lakeshore. Concept diagrams and a site plan were illustrated for the Township of King Municipal Centre.

31


32


JOANA BENIN

Joana Benin | Architecture Portfolio 2018  

Undergraduate, Ryerson University

Joana Benin | Architecture Portfolio 2018  

Undergraduate, Ryerson University

Advertisement