Page 1

JÖNKÖPINGS GLADASTE TIDNING 5 JUNI 2011

STJÄRNORNAS Liv och Davidsson ger sig in i modebranschen

Här raggar du bäst i Jönköping sidan 10-12

Elina gav upp allt för Niklas dröm sidan 28-29

sidan 4-6

Slipa formen under semestern sidan 18-19


2 | JnyttXtra juni 2011

Jnyttfrågan

Vad missar du inte i sommar?

Gunilla Bunnvik, redaktionschef Jnytt:

Krister Leimola, VD: – Semester med min fru där det finns mysiga

Jan Fång, tekniker:

Daniel Hultqvist, reporter Jnytt:

– Jag missar absolut inte mina vänners bröllop. Det blir ett antal i sommar.

– Åka på en välförtjänt solsemester utomlands. All inclusive, förstås.

Carina Brengesjö, säljare Jnytt:

Peter Gustafsson, reporter Jnytt:

Marianne Lundvall, reporter JnyttXtra:

– Jordgubbar och glass.

– Jag missar inte att sola och bada när vädret tillåter.

– Jag missar inte att äta minst en räkmacka på Fjällstugans café och dricka Robbans hemlagade jordgubbssaft. Och så vill jag även hinna vara i sommarstugan och bada på Västkusten.

Gabriella Fäldt, reporter Jnytt:

Mattias Hoof, säljare JnyttXtra:

Toni Vladisavljevic, säljchef:

Fredrik Björkbrant, säljare Jnytt:

– Fantastiska Loney Dear som både står på allsångsscenen i Gränna hamn och på stadsscenen under Jönköpingsfesten (samt ett antal andra musikakter på somriga scener lite varstans i Sverige).

– Att grilla varje dag!

– Forsränning i Montenegro tillsammans med några kompisar.

– Tänker åka och bada med barnen så mycket som möjligt i sommar. Ska även se Iron Maiden på Ullevi. Det blir en höjdare!

Donald Sandström, redaktionschef JnyttXtra och vice VD: – Sommarstugan. Al-

Maria Johnson, säljare platsannonser:

Olle Assarsson, reporter Jnytt:

Alexander Leimola, vimmelfotograf:

– Jag kommer läsa massor av böcker och mysa med barnbarnen.

– Hängmattan mellan körsbärsträden hemma i trädgården. Och så lär det väl bli en och annan rockkonsert. När kommer Stones?

– Flytta till egen lägenhet, det ska bli skönt! Sola och bada såklart.

– Klarö, kall rosé och VM i fotboll för damer.

restauranger och olika kulturminnen att kolla på. Åker sällan till samma plats.

Cathrine Leván, fotograf/redigerare JnyttXtra: – Grilla, sola och bada på Vätter-

stranden. Spela beachvolley vid Tenhultssjön och åka till Lekeryd och ta en glass. Sen blir det till att läsa en massa böcker och löpa en hel del i skogen. Kroatien är höjdpunkten!

tanen. Fisket i sjön. Mina ständigt för optimistiska odlingar i växthuset. En kall pilsner och bara sitta och slappa i solen och lyssna på naturens musik.

Kolla även jnytt.se Tel: 036-291 26 00 Fax: 036-291 26 19 Mail: jnyttxtra@jnytt.se Adress: Kapellgatan 2 553 17 Jönköping

REDAKTION Donald Sandström donald.sandstrom@jnytt.se Marianne Lundvall marianne.lundvall@jnytt.se Cathrine Leván cathrine.levan@jnytt.se Alexander Leimola alexander.leimola@jnytt.se

MEDVERKANDE Gabriella Fäldt Daniel Hultqvist Moa Enermo Katrine Kolström Emelie Makrill Erik Davidsson Christisian Bågeryd Gabriella Poopuu Fotografiqa

ANNONSAVDELNING 036-34 03 00 Toni Vladisavljevic 0768-78 58 11 Mattias Hoof 0727-34 06 50 Fredrik Björkbrant 0706-34 03 43 Carina Brengesjö 0706-34 02 51 Mail: annons@jnytt.se

UPPLAGA 30.000 tidningar som delas ut gratis på mer än 100 utvalda platser i Jönköpings kommun plus Mullsjö. Tidningen finns också på citybussarna i Jönköping samt företagskontor utdelad av Posten. Tidningen går att läsa på www.jnytt.se

RÄCKVIDD 70.000 TRYCKERI Herenco Press, Jönköping

OMSLAGSFOTO Stefan Liv och Johan Davidsson Foto: Cathrine Leván

ANSVARIG UTGIVARE Donald Sandström

REDIGERING Cathrine Leván


JnyttXtra JnyttXtra juni juni 2011 2011 || 33

Xtrasnack med CATHRINE LEVÁN och MARIANNE LUNDVALL

Jönköping ligger väl söder om Stockholm? NOLLÅTTOR! Ständigt ifrågasatta. Ständigt kaxiga och överlägsna även om sanningen är att invånarna i vår kära huvudstad inte har mycket att jubla över oavsett om det gäller idrott eller något annat. Vi andra vet ju hur det i själva verket ligger till. Det finns dock människor som utmanar ödet. Som trots alla farhågor och försök till övertalning att låta bli, ändå väljer att lämna Jönköping och flytta till Stockholm. De lämnar tryggheten och säkerheten och försöker ta reda på om det där med kaxighet och dryghet stämmer. VI HAR TRÄFFAT fem jönköpingsbor som letat

efter lyckan i nollåttaland. I det här numret får du lära känna Mikael Syrén, mannen bakom succéserien Kvarteret Skatan. På sidan 15-17 kan du läsa om regissörens väg till framgång, vad han inte saknar med Huskvarna och varför han tycker synd om Jätten Vist.

“Jag tänker på ett litet torg och ett litet fik, ett ställe med ganska få invånarna, sa en 18-årig tjej på väg genom Sofo”

PÅ SÖDER MÖTTE VI några unga Stockholmare som aldrig varit utanför tullarna. Vi frågade dem vad de förknippade med Jönköping. ”Jag tänker på ett litet torg och ett litet fik, ett ställe med ganska få invånare”, sa en 18-årig glad tjej på väg genom Sofo (de kallar området söder om Folkkungagatan så eftersom även Stockholmare har storstadskomplex). En annan gissade att Jönköping låg vid Vä-

nern och en tredje lokaliserade Jönköping ”någonstans söder om Stockholm”. Vi som vet hur bra vi har det i Jönköping, och att torgen och fiken faktiskt är många vet också att vi har en del kändisar även på hemmaplan. Stefan Liv och Johan Davidsson är två killar med stjärnglans som folk ofta vänder sig om efter på stan. Men visste du att de utanför hockeyrinken gett sig in i klädbranschen och designat märkesskjortor? Superkul grej tycker vi på JnyttXtra som träffade de båda killarna för en intervju, läs mer på sidan 4-6. BEACH 2011 NÄRMAR SIG med stora steg. En person som är på god väg mot sitt livs toppform är Murre som alla läsare kunnat följa i Hälsoresan under våren. Restaurangägaren på Torpa har nästan gått ner tio kilo och lägger nu i en sista spurt för att i nästa nummer stå modell på Vätterstranden. I DET HÄR NUMRET HITTAR DU även ett reportage om Jönköpings bästa raggningsställen och ett gäng balbilder på vackra studenter. Vi ska inte heller glömma att hälsa alla läsare välkomna förbi på vår nya redaktion. Oj vad vi trivs bra. Du hittar oss på Kapellgatan 2 (om vi inte är ute i vimlet på stan förstås.)

Marianne Lundvall Cathrine Leván, JnyttXtra

EKO Jönköping Bäst på jord & gödning, möbler, grillar mm EKO Jönköping är en stormarknad med fokus på hus, hem och fritid. Vi har ett brett sortiment med över 70 000 artiklar som innehåller allt från örontops till taggtråd.

Vår affärsidé är att erbjuda märkesvaror till låga priser. I dag kan man se en djungel med företag som säljer varor under eget namn. Detta är något vi valt att inte göra, utan vi vill att våra kunder ska känna en trygghet och känna igen de leveran-törer och deras produkter som vi säljer.

Det är viktigt för oss att priset är rätt. Alla leverantörer vill inte sälja sina produkter till oss för att de anser att vi säljer deras varor för billigt och då kan de inte hålla uppe prisnivån på sina varor. Detta är något vi råkar ut för relativt ofta. När vi hör detta vet vi att vi har lyckats med vår prissättning. Vi har ofta samma leverantörer och samma varor, som många affärer på ”fina” gatan, men till ett mycket mer fördelaktigt pris.

Kom in i butiken och jämför! Hos oss har ni alltid 60 dagars öppet köp och vi har mottot att hos oss gör ni Alltid en bra affär.

Jönköping Månd–Torsd 9–20 / Lördag 9–18 / Söndag 10–18 Ekhagsrondellen / tfn 036–17 31 30 Besök oss även på www.ekojonkoping.se Reservation för slutförsäljning och tryckfel.


Vilken skjorta är egentligen snyggast? Frågar du hockeystjärnorna Stefan Liv och Johan Davidsson, som har tagit på sig designeruppdraget av Hemmavinsten, är smaken som baken. Nämligen delad.

Skulle du vilja ansvara för ett riktigt exportprojekt under din studietid?

PARTNERS I JÖNKÖPING

Ansök idag! www.exportakademien.se

Partners slog upp portarna 1975 i Huskvarna och redan då fanns Eton med i sortimentet. Idag är Partners en cornershop till Eton, vilket innebär att man marknadsför Etons sortiment på

en speciell yta i butiken. 1997 flyttade butiken in till Östra Storgatan i Jönköping. Butiken har återkommande kunder från hela Sverige.


JnyttXtra juni 2011 | 5

STEFAN LIV ÅLDER 30 år. BOR Jönköping och i Jaroslavl, Ryssland. FAMILJ Sambon Anna och sönerna Herman och Harry. AKTUELL Ska gifta sig i sommar och ska delta under Jönköpings marknad.

JOHAN DAVIDSSON ÅLDER 35 år. BOR Berghalla, utanför Jönköping. FAMILJ Sambon Lena och dottern Mira.

Liv och Davidsson designar skjortor

AKTUELL Precis släppt boken och självbiografin "Till sista droppen".

HV-PROFILERNA TAR SIG I KRAGEN valmöjligheter mellan tyger, knappar och trådar, så kan vi sammanfatta dagen då JnyttXtra tog följe med lokalkändisarna Stefan Liv och Johan Davidsson då duon – antagligen för första gången i livet – tog sig an utmaningen att designa varsin skjorta. Det var så långt ifrån svettiga

EN DJUNGEL AV KLURIGA

hockeykläder, iskalla rinkar och gnäll på domarna som vi bara kunde komma. För det lokala lotteriet Hemmavinsten gavs de uppdraget att ta fram ett mode-plagg som kommer att lottas ut till två vinnare i samband med Hemmavinstens ettårsjubileum. Skjortorna, som är tillverkade

av företaget Eton, kommer med andra ord att bli helt unika. bli en underhållande stund i klädbutiken Partners i Jönköping då Davidsson och Liv inte jobbade som ett lag för en gångs skull, utan som två individualister. – Jag har gjort det mesta. Varit

DET SKULLE VISA SIG

kock, skrivit en bok...jag vet inte vad som finns kvar efter det här. Men jag tror jag har en storsäljare på gång, skrattar Johan Davidsson, som mycket snabbt efter att han hade kavlat upp ärmarna hade fastnat för ett vitt tygexemplar i den stora boken över tänkbara skjortor som fanns tillgängliga.

DETTA ÄR HEMMAVINSTEN

Davidsson och Liv hade många val framför sig när de tog sig an uppgiften att designa varsin skjorta. Till vänster Henrik Jerkinger, ägare av Partners och hemmavinstens Mikael Jerkinger.

Hemmavinsten säljs av Jönköpings idrottsföreningar. 43 föreningar är anslutna till lotteriet som genererar mest tillbaka per lott. Hemmavinsten är ett prenumerationslotteri som kostar 100 kr/månaden. 44 kr per lott går till föreningarna och 42 kr till en pott som förde-

las ut till två vinnare varje månad. Dessutom lottas det ut extravinster från lokala företag. Konceptet bygger på lokala vinnare varje gång. Detta innebär att chansen att vinna blir stor. Vill du läsa mer eller boka din hemmavinst? Gå in på www.hemmavinsten.se

Det var förstås även en tydlig passning till motståndaren Liv som stod vid andra sidan av bordet och funderade. – Äh, det är ju detaljerna som gör att man faller för grejen. Annars hade alla kört på vita skjortor som du! Stefan

SKJORTSPECIALISTEN ETON De första skjortorna från Eton gjordes 1928 av grundarna Annie och David Petterson i Gånghester utanför Borås. Eton är en svensk skjortspecialist som nu leds av Pettersons barnbarn. Eton specialiserar sig helt på skjortor och slipsar. Märket har flera linjer som rymmer både skrynkelfria skjortor, lyxvarianter i exklusiv Sea Island-bomull med pärlemorknappar och moderna skjortor med smal passform.


6 | JnyttXtra juni 2011

OCH SÅ HÄR BLEV RESULTATET...

t träslöjd i skolan" "Jag valde faktisk tar sig när han kavlade Johan Davidsson urs

äk

upp ärmarna..

Livs replik kom blixsnabbt. Ovänner? Absolut inte. Men tävlingsmänniskor är de båda två. Det kunde vi enkelt konstatera. – Ja, lätt att det här blir en intern kamp. Men ska jag skylla på något så valde jag faktiskt träslöjd i skolan, ursäktar sig Johan. Hur går tankarna? – Jag kommer nog gå på enkelfärgat. Svart eller vitt har jag inte bestämt än. Men känner jag Stefan rätt så går han nog på mönstrat. Men jag ser att han kikar på mig redan, så jag får mörka så mycket som det bara går. – DET ÄR JÄTTEKUL ATT DE DRAR sitt strå till stacken, säger Mikael Jerkinger. Både Stefan Liv och Johan Davidsson vill understryka att man vill stödja idrotten i kommunen genom Hemmavinsten. Hur kommer det gå till? – Det får vi se. Först och främst ska de välja ut ett tyg, säger Henrik Jerkinger med ett skratt. Ja, för det skulle, med facit i hand, bli en svårare uppgift än vad hockeystjärnorna kanske hade trott från början. När JnyttXtra smygtittade vidare bland vita, gröna och blandfärgade tyger fortsatte hockeytugget i allra högsta grad.

ha i Ryssland? Den passar bättre där. Johan Davidsson ställde sig frågande till Stefan Livs val av skjorta. – Något med patch kanske jag ska ha. Men jag får fundera lite till. – Jag vill ju inte avslöja mina idéer här rakt ut, ler Liv. Stefan, vem har bäst smak för mode? – Haha, det behöver du inte ens fråga... – Nää, alla vet att det självklart är jag! Utbrister Johan Davidsson som samtidigt under tidens gång slänger luriga blickar tvärs över bordet. – Inte så hård krage, Stefan! Du får dubbelhaka i den. Du kan nog sluta nu. Det blir svårt för dig att prestera när den perfekta redan är gjord.

"Johan v

Stefan Liverkar ha fastnat fö Davidsson är inte sen att påpek r 65+" s smak för a Johan mode.

JOHAN DAVIDSSONS SKJORTA

EN TIMME IN I ”TÄVLINGEN” MELLAN

de två såg Johan Davidsson ut att ha kommit betydligt längre fram än Stefan Liv. Men Liv gav inte upp så lätt. – Jag har dolda talanger som Johan inte vet om. Men jag tänker inte stå här och avslöja mina idéer. Men jag kan i alla fall säga att jag följer trenden för personer under 20 år. Det säljer mer än vad han har plockat fram. Johan verkar ha fastnat för 65+, säger Stefan Liv. Onekligen verkade båda fastna för var sitt spår i klädesverkstaden. Resultatet ser du på bilderna till höger.

eller?" :s testbild, "Är du SVTsson passade gliringar Johan Dav

p sig.

daniel.hultqvist@jnytt.se Foto: Cathrine Leván

rslag.

"Designers som är stö rst tänker all ti d utanför bo Stefan Liv xen" bröstar up

– DESIGNERS SOM ÄR STÖRST tänker all-

tid utanför boxen, skrockar Liv. – Är det en flanellskjorta du själv ska

id

skjortfö Livs färgade över Stefan

STEFAN LIVS SKJORTA

Östra Storgatan 12 Jönköping www.partners.se


?

Köper du några kändisprodukter?

JOHANNA GRAPE, 19, HUSKVARNA –Nej, jag köper inte kändismärken. Jag köper det jag tycker är snyggt. Har haft en Jennifer Lopez-parfym.

CHENITHA MÖLLER, 23 ÅR, HUSKVARNA – Nej det gör jag inte. Skulle kunna tänka mig att köpa någon parfym, är nyfiken på parfymerna från Paris Hilton eller Britney Spears.

Läs JOHANNA CARLSTRÖM, 21 ÅR, SKÄNKEBERG – Jag har en Naomi Campbellparfym och Björn Borg-underkläder.

på nätet

CHRISTIAN KIRJONEN, 17 ÅR, DALVIK – Jag har en Hugo Bossparfym. Köper mest Adidas. Jag kan tänka mig att köpa kändisgrejer om det är snyggt och passar min stil.

Kolla även jnytt.se

10.000 gör det redan varje månad. Gå in via


8 | JnyttXtra juni 2011

Sommar och ledighet innebär inte bara sol, bad och schyssta grillkvällar. Den här tiden på året är även ett eldorado för fläckar i alla dess former. Läppstift, champagne eller spyor? JnyttXtra lär dig hur du får bort de mest pinsamma fläckar på ett smidigt sätt.

SÅ FÅR DU EN FLÄCKFRI SOMMAR BLODBAD PÅ PIREN

På väg ner till piren händer en incident. Du snubblar på en räklåda och faller handstupa. Ytterst pinsamt – men också tråkigt för dina vita byxor som färgas blodiga. Lösning: Blötlägg plagget så fort som möjligt i kallt vatten med lite flytande tvättmedel. Tvätta därefter plagget enligt skötselrådet med ett tvättmedel utan blekmedel. Ett annat alternativ är att blötlägga plagget i kallt vatten, gärna med lite salt i, och därefter tvätta vid så hög temperatur som materialet tål.

EN PIZZA PÅ BUSSEN På tvåans buss mot Dalvik hamnar du bredvid en tonåring som är på väg hem från krogen och sover på din axel. Så långt är allt okej. Men efter en skarp kurva får resan en annan vändning. Killen spyr över dig. Lösning: Skölj med kallt vatten. Fläcken kan förbehandlas genom att

gnugga med flytande tvättmedel eller vanlig handtvål och vatten. Skölj om och tvätta sedan helst med ett tvättmedel som innehåller blekmedel.

EN KYSS FÖR MYCKET Du träffar en gammal klasskompis på Harrys och hon faller huvudstupa över dig och dränker dig med kyssar. Vad ska sambon tro om den nedkladdade skjortan? Lösning: Förbehandla läppstiftsfläcken genom att gnugga med lite flytande handdisk- eller tvättmedel och vatten. Tvätta därefter skjortan enligt tvättrådet helst med tvättmedel som innehåller blekmedel. Eventuella kvarvarande fläckar kan behandlas med lacknafta. Kontrollera att plagget tål behandlingen genom att testa tekniken på en liten dold yta av plagget.

MASCARAFLÄCKEN Svartögd gråter du dig till söms. Du är dumpad av killen från Norrahammar och världen rasar. Mascaran färgar den oskulds-

fulla, vita kudden alldeles svart. Lösning: Förbehandla mascarafläcken genom att gnugga med lite flytande handdisk- eller tvättmedel och vatten. Tvätta därefter örngottet enligt tvättrådet helst med tvättmedel som innehåller blekmedel.

lätt att brytas loss. Ev. kvarvarande fläckar tas bort med hjälp av lacknafta. Kontrollera att plagget tål behandlingen genom att testa tekniken på en liten dold yta av plagget. Gnugga fläcken med vanlig handtvål och vatten och skölj noga.

ÖLFIRANDE SPÅRAR UR

SUPERSVETTIG DEJT

Kompisarna tar ut dig på krogen för att fira att tentaveckan är över. ”Botten upp och resten i håret” ropar en av vännerna och ger dig en busig blick. Lösning: Fläckar av öl går bäst bort om man förbehandla med ett flytande tvättmedel eller handdiskmedel.

Trots att du använt massor av deodorant blev det en svettig dejt med nya spanet. Men svettfläckarna är inte att leka med. Lösning: Fläckar av svett/deodorant går bäst bort om man gnuggar dem med vanlig handtvål och vatten. Skölj noga och tvätta därefter plagget enligt tvättrådet. Kvarvarande fläckar kan behandlas med en röra av lika delar citronsyrapulver och handdiskmedel. Bred röran på fläckarna och låt det ligga ett par timmar. Gnugga därefter fläckarna och skölj noga. Avsluta genom att tvätta om plagget enligt skötselrådet. Lukter går bäst bort om man blandar 2-3 dl (hushålls-/12%) ättika med 10 liter vatten i en hink och låter plagget dra i 15-20 minuter.

DU SITTER I KLISTRET Intet ont anande sätter du dig på en av kanonerna uppe vid Stadsparken för av pusta ut efter uppförsbacken. Men där har någon lagt ett hubba bubba. Lösning: Fläckar av tuggummi går bäst bort om man lägger plagget i en påse i frysen en timme. När tuggummit stelnat är det

VINHÄMNDEN Du råkade ju bara titta på din kompis kille. Typ. Men hämnden är ljuv och din kompis kastar ilsket ett glas rödvin på dig.

Lösning: Fläckar av vin går bäst bort om man förhindrar fläcken från att sätter sig eller torka genom att hälla på salt eller vichyvatten. Förbehandla gärna med ett flytande tvättmedel eller handdiskmedel. Tvätta därefter plagget helst med ett tvättmedel som innehåller blekmedel.

BLÖT 30-ÅRSFEST Efter en lång kväll med vännerna i klubbstugan är det dags att gå på toa bakom en gran. Men du glömmer att dra ner gylfen. Lösning: Skölj urinfläcken med kallt vatten. Fläcken kan förbehandlas genom att gnugga med flytande tvättmedel eller vanlig handtvål och vatten. Skölj om och tvätta sedan helst med ett tvättmedel som innehåller blekmedel. marianne.lundvall@jnytt.se Foto: Cathrine Leván Källa: via.se


Boosta huden med fukt! Återfukta huden med md formulations populära produkter som återupplivar trött och glåmig hud. Antioxidanterna i cremen stärker hudens skydd och motverkar dess åldrande. Masken är en intensiv fuktinpackning som gör huden mjuk och len. Nu har vi specialpris på Moisture Defense duo, 995 kr ord.pris 1225kr.

Östra Storgatan 6 036-12 06 66 www.hudoteket.se

Att få ett glas rödvin kastat över sig är ingen hit. Men det finns lösningar på det mesta – även på hur du får bort jobbiga vinfläckar. Obs! Bilden är arrangerad.

Jönköpings tvättkung – Levande mögel går inte att få bort. Funkar det att ta bort svåra fläckar hemma? – Inte alltid, på vissa fläckar kan det Du har jobbat med kemtvätt i 16 år. funka. Det är inte bara att behandla en fläck det är viktigt med vilket program Har du sett det mesta i fläckväg? – Ja, jag har sett det mesta. Fläckar av man använder. Förvånas du ibland över vad folk blod, rost, vin, mascara, alkohol och spyspiller på sig? or... – De flesta är ganska ärliga och berätVilka är mardrömsfläckarna? – Spyor är nästan kört att få bort. Även tar direkt vad som hänt. Har hört en del vinfläckar, olika gula fläckar, blåbär och historier. Folk som fått ett glas vin över sig av servitrisen bland annat. mögel. Vilka spiller mest, tjejer eller killar? Är det inte äckligt att jobba med att – Killar. Tjejer är mycket försiktigare. ta bort läskiga fläckar? – Det är inte äckligt, det är vårt jobb. Ungdomar är lite slarviga. Det är sprit, spyor, blod och vad som helst. Jag gör bara mitt jobb. Har du misslyckats med att få bort en fläck någon gång? Text och foto: marianne.lundvall@jnytt.se

Hallå där...Raid Shamoun, som driver Bergmans kemtvätt i Jönköping.


10 | JnyttXtra juni 2011

Jönköpings bästa raggningsställen Sommaren är flörtandets absolut bästa säsong. Solen och värmen lockar fram våra allra hetaste känslor, och chansen att finna kärleken är skyhög. Men var raggar man? JnyttXtra guidar dig till stans bästa ställen att hitta den heta sommarromansen på.

SÖDRA INGÅNGEN TILL SOFIAKYRKAN Troende eller ej, i kyrkan finns det all möjlighet för dig att träffa din framtida kärlek. Enligt prästen Kjell Danfors är trappen utanför södra ingången till Sofiakyrkan stans bästa ställe för sommarflirtandet. Så har det varit sedan 50-talet. – Det är mycket populärt att sitta där, speciellt då solen ligger på, säger han. Så varför inte testa på att vila fötterna på kyrkans trapp en sommardag. Kyrkan ska ju definitivt inspirera människor till kärlek, åtminstone om man ska tro Kjell Danfors. – Om inte annat så kan folk komma hit och få en flört med Gud, säger han.

PARKBÄNK I RÅDHUSPARKEN Under de soliga sommardagarna strosar jönköpingsborna till stadens parker. Här är det perfekta stället för flammande romanser och hångelkalas ute i den friska luften. Ta med dig ett paket med jordgubbar och bjud bänkgrannen. Eller låna grannens fluffiga hund och kör klassikern hundtricket. Det finns ingen hejd för kärlekens karusell om du bara låter kreativiteten flöda.


JnyttXtra juni 2011 | 11

BUSSKUREN Det är flera minuter tills din buss kommer. Låt inte tiden slösas bort på ingenting utan prata med killen eller tjejen bredvid dig. Personen ifråga är ju högst troligt i samma situation som du. Har du tur ska ni ta samma buss där samtalet sedan kan fortsätta. Kanske slutar det med att ni går av tillsammans.

TOALETTKÖN I STAN De flesta tycker nog att det är segt och tråkigt att stå i en toalettkö. Speciellt om personen framför dig blir långrandig därinne. Varför då inte ta tillfället i akt och börja prata med någon snygging i kön? Ett samtalsämne att undvika är dock om varför personen inne på toaletten tar så lång tid på sig.

STADSBIBLIOTEKET Kärleken frodas på de minst anade platserna. Tro det eller ej – biblioteket är bäddat för kärlekens tunga. Hit kan du med fördel bege dig under de regniga sommardagarna för lite flirtande bland bokhyllorna. Slå dig ned i en bekväm fåtölj, stick ner näsan i en bok och spana diskret efter sommarflörtar. Du kommer med största garanti att finna kärlek bland böcker och litteraturfanatiker.


12 | JnyttXtra juni 2011

?

Hur raggar du? Ditt bästa knep?

MATILDA BOLIN, 18 ÅR, JÖNKÖPING – Jag visar att jag är intresserad och är vi ute kanske jag bjuder på en drink. Mitt bästa raggningsknep är att jag skickar ett flörtigt sms, någon fin låttext eller någon dikt som visar att jag är intresserad.

DANIEL EKELUND, 21 ÅR, JÖNKÖPING – Genom att vara mig själv och försöka vara rolig och charmig. Bästa raggningsknepet är att man lär sig spela gitarr och att man är avslappnad och impulsiv.

PIREN Lagom till sommaren har bänkarna på Piren renoverats. Med andra ord är det perfekt ställe att sitta och spana efter någon att dela en ”Piren Special” med som finns att köpa i glasskiosken. Skulle du inte vara nöjd med det kan du sedan sätta tänderna i honom eller henne.

ANNA HAGBERG, 21 ÅR, JÖNKÖPING – Jag raggar när jag är full och jag brukar gå ganska rakt på, går till exempel fram till en kille och säger att han är snygg och berömmer.

STADSPARKEN Är du singelförälder och har gett upp att hinna hitta kärleken? Varför inte förena nytta med nöje och ta med ditt barn till lekplatsen i stadsparken. Chansen är stor att du hittar andra singelföräldrar här!

Katrine Kolström och Moa Enermo Foto: Katrine Kolström

JOHAN HJERTKVIST, 18 ÅR, JÖNKÖPING – Jag raggar inte så mycket, folk raggar mer på mig, bästa raggningsknepet är nog att bjuda på en drink om man är ute, det funkar alltid.

Christian Bågeryd


Rune är irriterad. Det är å andra sidan inte något ovanligt. Rune har en tendens att hetsa upp sig för allt som han inte förstår. Det som vi andra kallar för en generationsfråga tycker han är trams. Den här gången kopplar han ihop ungdomarnas dåliga matvanor med TV-kockarnas program...

RUNE SKÄLLER

ETT NYTT HAK FÖR Nu kan alla spelfrälsta få sitt lystmäte i Jönköping. Gameffect har öppnat upp portarna på Tändsticksområdet och satsar på internet- och spelcafé. Nya spelcaféet Gameffect har öppnat i Kris gamla lokaler på Tändsticksgränd 33 i Jönköping. Bakom satsningen står de tre gejmarna Vasili Delizisis, Said Werdina och Denice Kottelin som kände att det var dags att testa en ny marknad. Gameffect startade i Nässjö 2009 men har nu flyttat till Jönköping. I gaming-centret finns plats för gejmare som vill utmana varandra i olika spel och ta en fika ihop. – Det kändes som att vi ville utöka och det kunde vi inte i Nässjö. Vi satsar på riktig gejmingutrust-

ning, det är våran grej. Och så kommer vi att anordna tävlingar, säger Said när JnyttXtra kikar förbi.

PERSONALENS FAVORITSPEL

riktiga spelnördar och har känt varandra sedan de var små och spelat en hel del ihop. Denice, som är flickvän till Said, kommer att jobba på spelcaféet och hoppas på att fler tjejer ska upptäcka hur kul det är att gejma. – Jag tror det kommer att bli vanligare med tjejer som spelar, säger Denice som själv är ett stort fan av spelet Diablo. BÅDE SAID OCH VASILI ÄR

det förutom att spelas spel även anordnas månadstävlingar och andra evenemang. Till exempel kommer den som är ett fan av Counter Strike kunna möta andra likasinnade och PÅ GAMEFFECT KOMMER

51 000... ...det är så många gånger som någon sökt på ordet Jnytt.se på Google den senaste månaden. Det blir cirka 1700 gånger per dag eller cirka en gång i minuten.

Modern Warefare 2 Counter-Strike Diablo StarCraft 2

tävla ihop. Såklart kommer det även att säljas bland annat CocaCola och mikropizza i det nya caféet. Text och foto: Marianne Lundvall

8115... ...pluggsugna personer har valt Högskolan i Jönköping som förstahandsval inför höstens kurser och program. Det visar siffror från antagningsenheten. Lycka till alla som sökt. Hoppas vi ses på insparken!

Visste du att... ...det finns 149 frisörer, 59 pizzerior, 87 kyrkor och 20 trafikskolor i Jönköpings kommun. Detta enligt siffror från Eniro.

9...

51...

...största staden i Sverige (sett till folkmängden) är Jönköping. Störst är Stockholm. Göteborg hamnar tvåa, Malmö trea, Uppsala fyra och Västerås hamnar på en femteplats.

...brott anmäls i genomsnitt varje dygn till polisen i Jönköpings kommun. Det vanligaste brottet är stöld i alla dess former.

ALDRIG NÅGONSIN har ungdomarna i landet haft det så bra som nu. Jag brukar sällan missbruka det svenska språket, men uttrycket "att komma till ett serverat bord" passar synnerligen i det här sammanhanget. Tyvärr är det också bokstavligt talat eftersom vår nästa generation inte fått lära sig vad ett hederligt kroppsarbete innebär, och följdaktligen också blivit betydligt otympligare, orörligare och rentav tjockare än när jag var ung. I en tid då TV-kanalerna helt glömt bort fördjupande reportage går det snart inte att sätta på apparaten utan att det dyker upp ett av dessa eländiga matlagningsprogram i rutan. Jag ska inte påstå att det är alla dessa receptbimbos fel att allt fler väljer att sitta kvar i fåtöljen och titta på kraftigt målade kvinnor som med fingrarna fulla av ringar och smycken försöker åstadkomma en hederlig sockerkaka, nej, det här bottnar betydligt djupare än så. JAG MINNS MIN UPPVÄXT då Ria Wägner var ett riktigt ankare i TV-rutan. Fru Wägner omgav sig med en kunskap och en karisma där intellekt och integritet gav henne en respekt som dagens skånska gaphalsar, italienska bakmonster eller stockholmska bakverksälskare som dessutom verkar äta upp det mesta själva av utAlla dessa seendet att döma, har mycket att hårdspacklade lära av. Ungdomar har alltid behövt en receptbimbos i kraftfull vägledning. Det kan inte möjligt att de ska få denna TV-rutan med vara kunskap av att titta på misslyckafingrarna fulla de kockar i TV-rutan som knappt kan steka ett isterband utan att av smycken det bränns vid. Bästa kunskapen får man av mor och far. Av tradikan inte ens tionell uppfostran hemifrån skapar man en stabil grund för fortlaga en sättningen och får på så sätt en sockerkaka! utmärkt start i köket den dag man väljer att flytta hemifrån och ingå äktenskap. DEN HÄR FULLSTÄNDIGT galna mathållningen håller på att ta död på våra ungdomar. När jag var yngre fanns det knappt någon som var matallergiker. Ännu färre hörde man talas om som var allergisk mot pollen, damm eller hederlig gammal mjölk. Idag är var och varannan unge allergisk mot något och jag är övertygad om att snabbmat hos olika kedjor och en ursel vägledning i matlagningsprogrammen i TV är en stor bov i dramat. Nu för tiden kan man heller knappt slå på TV:n utan att det presenteras någon form av "larmrapport". Det varnas när det blåser aska från Island och man kan tro att det är det första vulkanutbrottet sedan jorden bildades. Det varnas om epidemier hit och dit. Är det för kallt går vi mot en ny istid. Är det för varmt ska vi varnas för gräsbränder eller att ozonlagret är för tunnt. Har vi hört det förut? Nu anställer till och med landstinget i Jönköping två speciella soldetektiver som ska gå runt på stränderna och varna för att det kan vara farligt att sola för länge. Upplysning och information är bra. Men har verkligen inte ungdomarna fått lära sig det olämpliga i att vistas för länge i solen, precis som jag fick lära mig av min mor och far? ATT GÅ UTANFÖR DÖRREN är snart lika farligt som att åka med Arrivas bussar, på tal om bränder. Ska man lyssna på alla larmrapporter är det lika bra att embakera sig i hemmet och vänta på bättre tider. Eller att jorden ska gå under, som en domedagsprofet hävdade för några dagar sedan. Nej, det finns inga genvägar till välbefinnande och ett harmoniskt liv. Sunt förnuft och att lyssna på sina föräldrar är en bra start. Kan man därefter sparka alla misslyckade matlagningsexperter i TV som uppför sig som om de vore Björn Borg eller Ingemar Stenmark när det gäller kändisskap, så kan vi återgå till en traditionell och balanserad tillvaro. Både när det gäller mat och livsstil.


PENGARNA PEN NGAR NG NGA G GA A R NA A eller

LIVET LI VET VE ET

i Stockholm MIKAEL SYRÉN OM... ...att arbeta med skådespelare Att jobba med skådespelare är speciellt. Det är ofta lite krisbetonat under inspelningarna. Det slutar alltid med att någon börjar gråta. ...förkärleken till Jätten Vist Som tidigare huskvarnabo är jag skitarg över att ingen tar hand om Jätten Vist som är ett omtalat landmärke för alla som passerar på E4:an. Jätten har ingen skylt, inget ljus på sig och ingen tar hand om den. Vad fan är det för sätt? ...långfilmen med Kvarteret Skatan Vi pratade redan från första säsongen av tv-serien om att ha teaterpjäs och långfilm som långsiktiga mål. Den nya filmen utspelar sig på sommaren. Kvarteret Skatan har alltid varit grått och kallt men nu ska de åka på semester så nu blir det lite naket. De flesta av skådespelarna i tv-serien är med i filmen. Jag kan inte avslöja så mycket men jag har ändrat i manus så att det blir ett flygplan som störtar istället för en båt som sjunker. Inspelningarna ska vara klara efter sommaren så filmen kommer väl ut på bio under 2012.

Dr Richard Vikor erbjuder Botoxbehandlingar fr 1500:Fyllning av läppar fr 2000:och konturer

...längtan från Stockholm

Före

Efter

Det här är en byhåla och jag fattar inte att en del tycker att det är en storstad. På vintern är det kaos med trafik och t-bana och så finns det inga lägenheter. ...att mingla på Cannes Film Festival Att mingla är min sämsta gren. Jag fastnar alltid med någon jag känner och blir kvar där hela kvällen istället för de som bara säger hej, lämnar ett visitkort och går vidare. När proffsen har minglat med 50 personer har jag träffat en person som jag redan känner och pratat med hela kvällen. Jag är liten av en ensamvarg. Sist jag var med i ett stort gäng var när jag bodde i Huskvarna.

Ögonfransförlängning Sommaransiktsbehandling Nagelförlängning (återbes. 400:-) Fotvård lux Nannic NBM 500 Ansiktsbehandling Cellulit

650:400:450:450:fr.

Före

Efter

850:850:-

Gillesgatan 11, Huskvarna Tidsboking & info 036-12 41 12 www.hudvårdannamaria.com Mob.0760-10 41 12

av Johan Glans, Vanna t Kvarteret Skatan består me am ogr rpr mo hu i Foto: Pressbild et Orginalgäng mberg. , David Batra och Anna Blo hlin Mo hel Rac , erg enb Ros


JnyttXtra juni 2011 | 15

I FLERA NUMMER FÖLJER VI UTFLYTTADE JÖNKÖPINGSBOR SOM HAR LYCKATS XTRA BRA.

MANNEN BAKOM KVARTERET SKATAN:

”DET ÄR ALLTID NÅGON SOM BÖRJAR GRÅTA” Han är huskvarnakillen som står bakom svenska tv-succén Kvarteret Skatan. JnyttXtra träffar Mikael Syrén och pratar om nya långfilmen och varför han tycker synd om Jätten Vist.

– Varenda jävla grej har jag sagt ja eller nej till. Till och med vad det ska vara för färg på kaffekopparna i de olika scenerna, konstaterar Mikael och börjar äta sin lunch. Musikintresserade från Jönköping vet kanske att Mikael en gång i tiden spelade i punkbandet Migrän. Bandet startades när Mikael gick på Alfred Dahlinskolan och fortfarande var en kille som hängde i gäng. Bandet omformades senare till det numera kultförklarade Dansdepartementet. Musikkarriären har Mikael lämnat bakom sig och när han lyssnar på sina gamla skivor tycker han att det finns en del att önska. – Det är bara att lyssna på en skiva. Det låter helt för jävligt.

nade för outsiderkillen. Han fick chansen att börja jobba med radioprogrammen Röster i radio och Clownen som luktar bensin och till slut hamnade han i tvbranschen.

– DET VIKTIGASTE ÄR ATT MAN säger ja till sina egna idéer, menar Mikael som bytte inställning under den perioden. Istället för att få en idé och sedan ta en öl och skita i allt började han ringa upp alla MIKAEL SYRÉN KLIVER IN GENOM dörrar- borden i lokalen, omgivna av föräldraledimöjliga personer på vinst och förlust, allt na på kafét Louie Louie på Bondegatan på ga söderbönor och killar med laptops som från tv- och filmproducenter till olika reSöder strax efter klockan ett. En kort jobbar samtidigt som de lyssnar på musik daktörer och såg till att det hände saker. lunch får sätta stopp för förmiddagens i stora hörlurar. Manusförfattaren och I sommar börjar inspelningarna av filjobb med Kvarteret Skatan som är på väg regissören som sitter mittmen som någon gång under 2012 ska ha att bli långfilm. emot mig på caféet har – Jag håller på och skriver om manuset. premiär på SF bio. Men innan det är dags bland annat gjort sig känd Från en båt som sjunker till ett flygplan att filma är det mycket som ska beslutas. hemma i tv-sofforna hos som störtar, förklarar Mikael i samma ve- Och ytterst är det regissören Mikael Syrén, NÄR MIKAEL VAR 30 ÅR BÖRJADE han, alla som gillar serierna Liva som han beställer in en paj med broc- som flyttade från Huskvarna till Stock- likt Jim Carrey i filmen Yes man, säga ja vet i Fagervik, Lite som du holm när han var 19 år, som ska ha ett fing- till saker istället för att tacka nej. Och det och Ulveson och Herngcoli. Vi sätter oss ner vid ett av de få lediga er med i spelet vad gäller det mesta. var när han började säga ja som det loss- ren. Julkalendern Den gyl-


16 | JnyttXtra juni 2011

MIKAEL SYRÉN ÅLDER 45 år. BOR I Vasastan i Stockholm. Flyttade från Hus-

kvarna när han var 19 år. KOMMER FRÅN Huskvarna. Hans mamma bor

kvar där och han hälsar på ofta. JOBBAR SOM Manusförfattare och regissör. Står

bland annat bakom tv-serierna Kvarteret Skatan, Lite som du, Livet i Fagervik och julkalendern Hotell Gyllene Knorren. Arbetar just nu med Kvarteret Skatan som ska bli långfilm. FAMILJ Frun Johanna från Tyskland, två barn

sedan ett tidigare förhållande. Ett bonusbarn. EFTER JOBBET Reser gärna med frun till Italien och umgås med familjen. Han kör ofta barnen till sina aktiviteter, tillexempel friidrottstävlingar och skridskoåkning.

lene knorren som Mikael står bakom blev succé och slutade med en filmpremiär under våren. Först kändes det motvilligt med bildmedia och Mikael tycker att tv var bökigt och tog en himla massa tid jämfört med att jobba med radio. – Det var först med Kvarterets Skatan som jag kände att det här är nog någonting, säger Mikael och liknar det ”vid ett instrument som man inte visste att man kunde spela på”. att Kvarteret Skatan har kopplingar till Bymarken blir besviken. Namnet på den oerhört populära tv-serien har ingenting med Skatgatan att göra. Det var mer en praktisk grej att filmen spelades in i ett speciellt kvarter. – Jag bestämde ganska snabbt att eftersom vi hade så fruktansvärt kort om tid och måste spela in så fruktansvärt fort så kunde vi inte sitta i bilar och åka omkring utan vara på ett ställe. Vi var tvungna att ha samma miljö i alla sketcher så då fick alla bo i samma kvarter. Det fanns en film som hette Kvarteret Korpen och så kläckte någon idén med Kvarteret Skatan. Mikael kände Rachel Mohlin, som är en av skådespelerskorna i serien, från tidigare jobb på radion och visste att hon också var från Jönköping. Men att de senare började jobba ihop med Kvarteret Skatan var en slump. DEN JÖNKÖPINGSBO SOM TROTT

mycket känslor inblandade. Det ligger mycket press och stress på de som ingår i produktionen, inte minst skådespelarna. – Att jobba med skådespelare är speciUNDER EN INSPELNING ÄR DET

ellt. Det är ofta lite krisbetonat under inspelningarna. Det slutar alltid med att någon börjar gråta. intresserar Mikael och han använder sig flitigt av människor och relationstrassel i sina humorprogram. – Jag tror att jag fortfarande försöker förstå människor. Jag sa förut att jag inte är speciellt kollektivistisk och har svårt för gängmentalitet, säger Mikael och fortsätter: – Privat är det jättedåligt för jag begriper inte hur alla människor fungerar. Det finns säkert någon diagnos på det. Men som regissör är det helt lysande. Jag ser ju hur folk beter sig som jag kanske inte skulle kunna göra om jag själv betedde mig så. Ju mer UFO man är desto mer ser man.

RELATIONER ÄR NÅGONTING SOM

IDAG BEHÖVER MIKAEL INTE längre säga ja till allting. Jobben rullar in och förfrågningarna om olika produktioner dyker upp efter varandra. – Jag har haft relativ framgång kan man säga och förhållandevis höga tittarsiffror, säger Mikael som känner sig privilegierad som har ett så kul jobb. Men att ha många projekt på gång samtidigt kan också vara tufft. – Det är den enda delen som stressar på ett negativt sätt i det här jobbet. Jag måste jaga nästa jobb medan jag fortfarande jobbar. Idag lever Mikael Syrén ett ganska vanligt liv i Vasastan tillsammans med sin fru Johanna och deras tre barn från tidigare förhållanden. För ett antal år sedan gjorde Mikael Syrén en dokumentär i SVT om hur livet blir efter en skilsmässa. Samtidigt var han relativt nyskild själv.

– Jag har svårt för gängmentalitet. Privat är det jättedåligt för jag begriper inte hur alla människor fungerar. Det finns säkert någon diagnos på det. Men som regissör är det helt lysande. Jag ser ju hur folk beter sig som jag kanske inte skulle kunna göra om jag själv betedde mig så. Ju mer UFO man är desto mer ser man.

– Där blev det tydligt att det inte finns någon karta när man skiljer sig. När man träffar en kille, köper hus, gifter sig och skaffar barn och sätter dem i dagis är det en motorväg, snitslat, och familjerna på båda sidorna hejar på. Sen skiljer man sig och är i en öken utan karta. Man får gissa sig fram, säger Mikael men konstaterar senare att han blivit en bra ex-man, styvpappa, man och pappa genom allt som har hänt. Tempo tycker mikael är viktigt. Han kan ha svårt att koncentrera sig och trivs med fullt race – någonting som han inte hittade i Huskvarna. – En av de bästa grejerna för mig när jag flyttade från Jönköping och Huskvarna till Stockholm var att jag tycker att folk gick så långsamt i Jönköping. Det har säkert ändrat sig men för 25 år sedan blev jag tokig. Så kände jag då – och nu känner jag så här nu också. med ett enormt storhetsvansinne, konstaterar Mikael som gärna skulle flytta till en större stad. –  När jag flyttade hit så lekte vi att vi bodde i London, ett tag lekte vi att vi bod-

– STOCKHOLM ÄR EN HÅLA

de i Manchester och nu leker vi att vi bor i New York, men det är likt förbannat Stockholm, jag fattar liksom inte grejen. Jag saknar ibland någon sorts identitet, vad är den här stan för någonting? Folk tror att de bor i en metropol medan de egentligen bor i Tallin. – Jag kan på ett sätt tycka att jönköpingsborna är mer stolta över just Jönköping än vad stockholmarna är över Stockholm. BROCCOLIPAJEN ÄR UPPÄTEN och kaffekoppen börjar blir tom. Klockan säger att det är dags för Mikael Syrén att dra vidare och fortsätta jobba med sina projekt. Men innan vi säger hej då och lämnar vårt bord till några nya cafégäster hälsar han Jönköpings kommun att de ska ta hand om Jätten Vist. Ett landmärke i hans gamla hemstad som han tycker blir misshandlad varje dag. – Jätten har ingen skylt, inget ljus på sig och ingen tar hand om den. Vad fan är det för sätt?

marianne.lundvall@jnytt.se Foto: Cathrine Leván


JnyttXtra juni 2011 | 17

?

Stockholmare om Jönköping

SUNNA ARDAL, 18 ÅR, ENSKEDE – Jag har inte varit där. Det ligger väl lite söder ut. Typ. – Jag tänker på ett litet torg och ett litet fik. Ett ställe med ganska få invånare.

Liz Modin är projektledare och internationell samordnare på Fritid Jönköping.

Stafetten med LIZ MODIN

Det har blivit många möten genom åren HELENA CAMPBELL, 20 ÅR, LIDINGÖ – Jag har åkt igenom Jönköping och varit på McDonald´s. – Ni har ett universitet och jag har en kompis som pluggat där. Jönköping ligger väl vid Vänern. Sen tänker jag på Huskvarna, Visingsö och Brahehus och på bibelbältet och fina bilar.

MÖTEN ÄR DET SOM FASCINERAR MIG MEST . Möten med människor från både när och fjärran. Jag hade aldrig varit den jag är i dag om det inte hade varit för alla människor jag mött. Jag har mött människor från stora delar av världen och alla har en historia att berätta. Jag har arbetat internationellt i många år, så många möten har det blivit! Det handlar om att möta andras synsätt, idéer och tankar samtidigt som man delar med sig av sina egna. I MITT ARBETE har jag haft den stora glädjen att få vara en del av andras möten. Att få stå bredvid och se när andra möts och hur de växer genom mötet. Jag har arbetat med internationella möjligheter för ungdomar vilket bland annat har inneburit internationella utbyten med ungdomar. Utbyten fulla av möten där jag har kunnat se att ungdomarna har växt och fått en ökad själv“Sådana möten känsla. Det har tagit steg och vågat sådant de aldrig trott att de skulle våga. Gjort saker de aldsätter spår och rig trott var möjligt för dem att göra. gör att man Allt detta genom möten med andra ungdomar från andra länder och kulturer där den absolut inser att det största upptäckten har varit att det finns fler likheter än skillnader mellan dem. finns saker värda

att kämpa för.”

IBLAND HAR JAG UNDRAT vad de jag har mött har fått för första uppfattning av Sverige. när jag tillsammans med ungdomar har haft ett mini-midsommarfirande med en midsommarstång som mest liknar en fallossymbol i centrum och kring den har vi gjort små grodorna. Tur att vi fick chans att visa andra delar av vår kultur senare.

EMIL NORDIN, 22 ÅR, NACKA – Har aldrig varit i Jönköping. Det ligger väl i Småland?

JAG TILLBRINGADE EN VECKA i regnskogen i Nordamerika tillsammans med ungdomar med musikintresse. Hela veckan var full med möten. Möten mellan olika musikstilar från olika kulturer som skulle mixas ihop och fungera tillsammans i olika kombinationer. Musiker möts och det blir ny musik som höll för en spelning mitt i regnskogen med människor från många små byar. Att tillbringa en vecka i regnskogen innehöll även andra typer av möten till exempel av vildsvin men även möte med hängmattan! Det blev nämligen sängen för en vecka. Ett möte som min rygg hade kunnat vara utan...

HANNA JARBRATT, 20 ÅR, SÖDER – Jag har varit på en gudstjänst i Jönköping, tror det var i Pingstkyrkan. Jönköping ligger nedanför Norrköping och är känd som en kristen stad. Det var bra när jag var i stan. Härligt folk och många var öppna.

MEN LIKA FANTASISKT är mötet med en blind tjej från England som är imponerad av att det finns signaler vid våra övergångsställen. Hennes kommentar är vilken känsla att kunna klara sig själv, att kunna gå över gatan själv och vara trygg. Sådana möten sätter spår och gör att man inser att det finns saker värda att kämpa för. DET SOM ÄR SJÄLVKLART för oss kanske inte är så självklart för andra. I mötet händer det! Vi ser andra och oss själva på ett nytt sätt. Livet blir annorlunda.

Stafettpinnen går till Sofia Paldanius JÖNKÖPINGS KANOTSTJÄRNA som tillhör världseliten och paddlar för att komma till OS i London 2012. I nästa nummer av JnyttXtra kommer hon att berätta om sin karriär och mycket annat.


18 | JnyttXtra juni 2011

hälsoresan med Susanne Dalsätt

JÄGAR-SITS Ställ dig mot ett träd och sänk kroppen till sittande ställning. Pressa ryggen mot trädet och se till att benen är böjda i 90 grader. Håll positionen så länge du orkar. Vila och upprepa övningen.

Sol, lata dagar i hängmattan och massor av god mat hör sommaren till. Men hur många tycker det är kul att gå in på gymmet när solen skiner? Kostrådgivaren och personliga tränaren Susanne Dalsätt ger schyssta tips på hur du kan hålla formen ute i det gröna.

SOMMAR, SEMESTER, SOL – OCH TRÄNING? och semestern hägrar för många. Äntligen ledigt från jobb och skola. Efter en tuff vinter vill man ju bara slappa och ligga på stranden. Semester innebär för många att släppa alla krav och måsten och många lägger av med träningen. Men den välbehövliga sommarvilan kan efter fyra veckor sluta med att du känner dig helt ur form och att du tappat träSOMMAREN ÄR HÄR

ningsrutiner som du kämpat för att komma igång med under året. – De som känner att de inte hinner att komma i form till beach 2011 lägger lätt ner träningen, säger Susanne Dalsätt som tror att många ger järnet med träningen in i det sista för att sedan få vila från alla måsten. – Sommar och semester är en ypperlig tid på året och är som gjord för träning. Det är ljust väldigt länge och värmen gör att det

känns behagligt att köra kvällsoch morgonpass. Om man tappar lusten till inomhusträning finns det andra sätt att röra på sig som känns avslappnande och roligt.

– Sommar och semester är en ypperlig tid på året och är som gjord för träning.

VAD KAN VARA BÄTTRE än ett nytt, schysst träningspass lagom till sommaren? Susanne har skräddarsytt ett superbra träningspass till alla JnyttXtra-läsare. Passet tar ungefär en timme

och innehåller både uppvärmning, styrkeövningar och en konditionsdel och är perfekt att köra i skogen eller i något mysigt grönområde. – Leta gärna upp en motions-

slinga på 3-5 kilometer där du kan jogga en bit mellan övningarna, tipsar Susanne. marianne.lundvall@jnytt.se Foto: Cathrine Leván

SÅ GÅR DET FÖR MURRE GECER

MURRE

Resultat

-9,5

ÅLDER 38 år.

tidigt ökat i muskelmassa.

AKTUELL Som deltagare i Hälsoresan i JnyttXtra med målet att gå ner i vikt och komma i form till sommaren.

OM DET NYA LIVET Jag mår

STARTVIKT 101,8 kilo (januari) NY VIKT 92,5 i maj. Har sam-

mycket bättre nu än vad jag gjorde i januari. Nu har jag hittat bra matalternativ och äter nyttigt och gott istället för onyttigt och har kommit igång

med träningen ordentligt. Hade en liten svacka när jag var på semester med familjen men nu har jag kommit vidare. Jag har lärt mig att träna rätt och fått koll på förbränningen. Folk märker att jag har gått ner i vikt.


JnyttXtra juni 2011 | 19

VÄRM UPP Börja med uppvärmning i tio minuter. Att jogga lätt, hoppa i sidled och gör indianhopp är en perfekt start och du får upp flåset.

?

Hur tränar du i sommar?

KAJSA RITHEIM, 18 ÅR, HUSKVARNA – Jag brukar jogga på löpband. På sommaren springer jag ute om jag hinner. Kan bli svårare med träningen på sommaren när det är lov från allt annat.

UTFALLSSTEG Tränar alla benmuskler, framförallt rumpan och framsida lår. Utgå från stående grundpositionen med fötterna höftbrett isär. Axlarna bakåt/nedåt, bröstet fram och magmusklerna spända. Kliv ett steg rak framåt. Tyngden på främre benet och placera främre knät rakt ovanför fotleden. Målet är 90 graders vinkel i båda knälederna. Tryck ifrån med främre foten för att komma tillbaka till grundposition.

PLANKAN Tränar framförallt mage och ländrygg och är superbra träning för hela korsettpartiet. Placera armbågarna rakt under axlarna. Kroppen

SENAD DAUTOVIC, 27 ÅR, HUSKVARNA – Jag är proffsboxare och tränar tolv gånger i veckan, året runt. Jag springer ofta ute, ibland från Huskvarna till Bankeryd.

ska vara i en rak linje så att kroppstyngden vilar på tårna och armbågarna. Håll upp höften och spänn magmusklerna. Håll denna position i 3060 sekunder. Vila och upprepa två gånger.

ANDREAS HEDSTRÖM, 18 ÅR, MULLSJÖ – Nej, det tror jag inte att jag kommer att göra. Jag har inte tålamod att hålla i det. På vintern går jag på gym. På sommaren är det för varmt att träna inomhus och för varmt att springa utomhus.

TRICEPSPRESS Tränar överarmens baksida. Placera dina handflator på kanten av en bänk, ett nedfallet träd eller en bred stock. Avståndet mellan händerna bör vara något bredare än höftbrett. Böj armarna med armbågarna i riktning bakåt samtidigt som rumpan sänks mot marken. Pressa tillbaka till utgångsläget.

MAXA KONDITIONEN Spring löpintervaller där du varvar lätt jogging med snabb löpning. Börja med att jogga 30 sekunder och spring sedan så snabbt du kan i 30 sekunder. Växla så i fem minuter. Alternativet är att hitta en backe och springa snabbt uppför och gå nedför.

AMANDA THOLIN, 17 ÅR, TORPA – Jag går på gruppträning, går på gym och springer tre till fyra gånger i veckan. På sommaren springer jag mest.


20 | JnyttXtra juni 2011

BRANKA BLEV OMSTYLAD TILL SOMMARFESTEN Branka Draguljevic, 31 år, från Jönköping älskar att kolla på gör-om-mej-program och sitter alltid bänkad framför tv:n när det är dags för olika personer att omvandlas från trista och tråkiga till ofattbart vackra. Men aldrig hade hon trott att hon själv skulle få chansen att vara med i JnyttXtra och få en ny feststil.


JnyttXtra juni 2011 | 21

TRÖTT PÅ DIN STIL OCH VILL BYTA FRISYR? MODIG OCH REDO FÖR ATT TESTA NÅGONTING HELT NYTT? HÖR AV DIG TILL JNYTTXTRA MED BILD OCH NÅGRA RADER OM VEM DU ÄR. KANSKE BLIR DU UTVALD TILL NÄSTA NUMMER. MAILA JNYTTXTRA@JNYTT.SE

yrbarnsmamman Brankas högsta dröm har varit att få en makeover. Hon är trött på att gå runt i mjukiskläder och vill ha en riktigt snygg festlook. – Jag har sett ut så här sedan 2006, då blir man trött på sig själv, säger Branka och tittar på mig

F

genom spegeln. Vi är hos frisörerna Emila Pettersson och Anna Andersson på Nyans Hårstudio på Smedjegatan och det är dags för förvandling. klippt sig på två år och har under den tiden fått två barn och inte hunnit med sig själv särskilt mycket. BRANKA HAR INTE

– Jag tänker behålla mycket längder i frisyren så det ändå blir en lång känsla men det blir lite mer uppklippt, förklarar Emilia och tillägger att Branka har väldigt fin hårkvalité och därför kan ha långt hår. –Jag kommer att köra en rejäl genomklippning och ta av allt jag tycker är slitet.

Luggen lämnar jag eftersom hon har starka virvlar i den. BRANKA SITTER NÖJT i frisörstolen och ser hur håret sakta faller ner mot golvet. Hon är fortfarande lite nervös och har faktiskt sovit dåligt under natten eftersom hon funderat på sin nya look. Men nu känner

hon sig helt i trygga händer och ser bara fram mot att få se resultatet mot slutet av dagen. Som fyrbarnsmamma med barn i åldrarna åtta månader till fem år hinner hon inte med sig själv särkilt mycket. Att sitta i en frisörstol under några timmar och bli ompysslar tillhör inte självklarheterna.

Det är knappt att hon hinner äta när det är full fart hemma i lägenheten. Grovklippningen är klar och det är dags för den största förändringen. Det är dags för hårfärg och slingor. – Jag kommer lägga en mustig cho-


22 | JnyttXtra juni 2011

kladbrun färg i håret för att behålla håret mörkt. Du har så mörka ögon och mycket färg i dig själv. Men jag kommer lägga lite ljusa effekter så det blir en vårig och somrig känsla i det, säger Emilia och börjar blanda ihop de olika färgerna i en plastburk. RESULTATET BLIR EN härlig chokladcremé som ser

ut som den goda smeten till en kladdkaka. Alltsammans penslas ut i håret innan det är dags att lägga i de kolafärgade slingorna. – Det här är jättespännande, det är något fantastiskt att få vara med om. Det är verkligen så kul, säger Branka som tycker det är dags med förändring i livet nu.

IKEA:s lager på Torsvik var det lite samma sak. – Då tänker man inte heller så mycket på hur man ser ut utan slänger ihop håret i en tofs och sätter sig på sin truck och kör vidare. Färgen blev verkligen lyckad och när håret är helt torrt kör Emilia tupering, sprayar och gör sedan en fin festuppsättning ATT FÅ EN NY STIL med ny med en vacker fläta. Det frisyr, smink, hårfärg och ser lätt ut när ett proffs gör nya kläder är någonting det men hemma krävs det som Branka längtat efter. lite fingerfärdighet för att Som mammaledig går hon få det snyggt. Men det går, ofta hemma och bryr sig det är bara att ha lite tålainte om vad hon har på sig mod med sig själv. Nu är och när hon jobbade på det smink och nya kläder

som fattas. Anna Andersson tar sig ann uppgiften att ge Branka en lätt och sommarfräsch sminkning som passar bra till festliga tillfällen framöver. – Som ögonskugga lägger jag en limegrön bas upp till globlinjen ungefär. Det blir fint till hennes bruna ögon. – MAN SKA INTE TÄNKA för tung make-up generellt utan plocka fram det här sommarfräscha och förstärka lite grann. Ofta blir man så fin bara man får lite solbränna, så det krävs inte så mycket. – Det kan vara mer läp-

par och fransar på sommaren, säger Anna och börjar böja upp ögonfransarna innan det är dags för mascaran. När resultatet är klart skiner Branka upp som en sol. Resultatet är efterlängtat och lyckat. PÅ NOA NOA HAR Jenny Gustavsson valt ut en somrig festoutfit. Först tittar Branka skeptiskt på den långa turkosa klänningen. Det här inte vad hon är van vid. När hon går på fest brukar det bli lite kortare kjolar eftersom hon tycker att hon ser längre ut då. Men Jenny hävdar bestämt motsatsen.

– En hellång klänning förlänger benen. Branka stänger in sig i provhytten och får på sig en sjal att ha över axlarna och ett par söta turkosa festskor. Till det de obligatoriska accessoarerna som blir pricken över i. Wow från mjukisbyxor till festfin på bara några timmar. –  Jag känner mig jättevacker, säger Branka och ler stort när hon går längs Smedjegatan där vi ska fota henne. Det blev bättre än på tv. marianne.lundvall@jnytt.se Foto: Cathrine Leván

SÅ BLIR DU SOMMARHET

NAMN Branka Draguljevic.

1. Våga testa röda eller riktigt rosa läppar. Mascara och läppstift/läppglans räcker bra som makeup i sommar.

ÅLDER 31 år.

BRANKAS KLÄDER FRÅN NOA NOA

BOR På Öster.

KLÄNNING 1499:-

FAMILJ Sambon Sidney och barnen Damian 5

SJAL 549:-

2. Solpuder med lite skimmer i ger vacker lyster till solbrännan.

år, Colin 4 år, Donna 2 år och Donovan 8 månader.

SKOR 1199:-

GÖR Jobbar på IKEA:s lager på Torsvik men är

3. Vill du känna dig extra festfin? Använd eyeliner och få en extra intensiv blick.

SENASTE KLIPPET Var för två år sedan. Se-

4. Blommor i håret är toppen i sommar. Funkar både för den som har långt och kort hår.

VÄRSTA FRISYREN JAG HAFT En kort spike-

5. Vill du sätta upp en snygg partyfrisyr? Slarva inte med att tupera håret ordentligt i botten.

OM NYA LOOKEN Jag är supernöjd med allt

LINNE 299:-

just nu mammaledig.

ARMBAND 99:ARMBAND 149:-

dan dess har jag inte kommit i närheten av en sax. frisyr. Har även testat att vara blond men det var inte min grej.

HALSBAND 179:verkligen. Själv är det lite svårt att komma underfund med hur jag snabbast stylar håret för att det ska se bra ut.

TYGBLOMMA 179:-


JnyttXtra juni 2011 | 23

Vilken färg är fräschare på sommaren än havsturkos? JnyttXtra gav sig ut på stan på jakt efter de snyggaste måste-ha-prylarna i den ljuvliga pastellfärgen.

OLJELAMPA från Dimoda, 135:-

BUDDAH från Dimoda, 179:SOLGLASÖGON från New Yorker, 89:LAMPA + SLADD från Lagerhaus, 198:-

SNEAKERS från Stadium, 299:HANDVÄSKA från Accent, 249:-

PORTMONÄ från Indiska, 29:SPARBÖSSA från Lagerhaus, 79:DECILITERMÅTT från Lagerhaus, 15:-

HÅRDA SILLAR från Lagerhaus, 29:-

PRYLASK från Indiska, 29:-

VAS från Lagerhaus, 79:-

ÖRHÄNGEN från Accent, 99:SMYCKESHÅLLARE från Indiska, 159:-

HALSBAND från New Yorker, 89:-


24 | JnyttXtra juni 2011

bästa raggningsrepliken Hur bra är vi på att ragga i den här staden? Det tog JnyttXtra reda på när vi frågade jönköpingsborna om deras bästa raggningsrepliker. Skulle du falla för någon av de här?

JUDITH ERICSSO

– Hej sexbomb, står

N, 18 ÅR, BOTTN

du här och tickar?

ARYD

GÖTE, 60 ÅR, JÖNKÖPING – Har vi inte träffats förut?

ANDREAS SVENSSON, 17 ÅR, NORRAHAMMAR MALIN EWERMYR, 19 ÅR, HABO r? – Tjena kexet, står du här och smula

CAROLINE DAMBERG, 17 ÅR, JÖNKÖPING – Jag har tappat bort mitt nummer, kan jag få ditt?

– Dina kläder skulle passa mycket bättre på mitt golv.

ANTON STIGEMARK, 19 ÅR, JÖNKÖPING – Föll du från himlen? För ditt ansikte ser helt fuckat ut.

Text: Moa Enermo Foto: Emelie Makrill

HAR DU EN BÄTTRE RAGGNINGSREPLIK ÄN DE OVANSTÅENDE? MEJLA DEN TILL JNYTTXTRA@JNYTT.SE. DET BÄSTA BIDRAGET BELÖNAS MED TVÅ BIOBILJETTER.


listan

Listan är din oumbärliga hjälp när du känner dig osäker på vad du ska tycka och tänka. Vi hissar och dissar helt utan hänsyn – det är i Listan du får veta hur saker och ting verkligen förhåller sig.

Marianne gillar ...

Cathrine ogillar ...

Tummen upp för att byta grått och svart mot färg. Just nu satsar jag på JnyttXtras favoritfärg chockrosa. Chockrosa sneakers, löpskor, hörlurar. Vilken marknad det måste finnas för denna fina färg.

Chefen Donald Sandström har mognat och nu tagit ett beslut att börja med Facebook. Välkommen in i gemenskapen. Han har dessutom köpt en Iphone och känns därför xtra cool.

Teknikstul förstör mitt liv. Jag blir galen när nya kameran måste skickas på reparation efter bara en arbetsvecka. Gamla tråkiga mobiltelefoner är vad jag och kollegan Marianne dras med. Kanske dags att kliva in i den nya eran och inse att det är dags att köpa en ny, häftig telefon.

Äckliga fötter. När sommaren är här så råder jag alla att ta fram fotfilen och en nagelsax och snygga till fötterna som bott i ett par skor alldeles för länge. Finns inget värre än trista, valkiga fötter på stranden.

Nu känns det som att det börjar bli dags att åka västerut igen och bara gå loss en heldag på Liseberg. Vill gärna testa den nya attraktionen Atmos fear som verkar läskigt kul. Men vågar jag åka lika mycket som förr?

Dagarna innan det är dags att gå till frissan och klippa sig och färga håret känns riktigt hemska. Det enda jag kan göra är att sätta upp eländet i en hästsvans.

Nu har vi på Jnytt.se och JnyttXtra flyttat in i nya fräscha lokaler! Ni hittar oss numera på Kapellgatan 2. Superkul. Välkommen och hälsa på!

Kubb, kompisar, grill och ett glas vin är inte fel. Behöver bara en grill och en bag in box. Fina vänner finns bland annat på redaktionen och jag har ett kubbspel. Och en gräsmatta.

Onepiece. Det är så fult. Kan väl vara okej hemma i hemma i soffan men inte på stan. Big no, no. Snart dyker de väl upp på krogen också.

Är glad över sommarvärmen. Att bara sitta ute och läsa en tidning i trädgården är toppen.

Skicka dina förslag på vad som kommer att bli inne och ute till jnyttxtra@jnytt.se

Bygg muskler på Esplanaden

Reinfeldt, kan vi få chokladbollens dag?

Filmpremiärerna du inte får missa i sommar

I sommar kommer den som vill bygga muskler att kunna göra det på Esplanaden i Huskvarna. Det är kommunen som ställer ut fyra utomhusstationer där förbipasserande kan passa på att träna allt från benstyrka till balans. Ett alternativ för den som inte vill vara inomhus på gymmet när solen skiner.

En flicka i Huskvarna har skrivit brev till statsminister Fredrik Reinfeldt och vill att det ska införas en chokladbollens dag i almanackan. I sitt svar skriver han att det inte är någonting som han kan bestämma över men föreslår att flickan inför en sådan dag hemma med sin familj. ”Det kommer säkert bli uppskattat” skriver statsministern i sitt brev.

Film och sommar hör ju ihop. I alla fall när det regnar. Här är filmpremiärerna som har premiär på SF i sommar: Kung Fu Panda 2 (8 juni) Kronjuvelerna (29 juni) Transformers 3 (29 juni) Harry Potter och dödsrelikerna – del 2 (13 juli) Bridesmaids (22 juli) Bilar 2 (5 augusti)


! T T Y N R A SOMM

;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

Frün bloggvärlden pü Jnytt.se‌ . 9 9 n 4Q Y

#@&=N@U2ODENPO #@&=N@U2ODENPO KN@LNEO  KN@LNEO

YQxY wQQT ;;;;;;;;;;;;; ;;;;;;;;;;;;; "KJJ=UOGKN YQbK DsC=HeC= DsC=HeC=  MASSOR

A V T- S H I RTS FRĂ…N:

KN@LNEO KN@LNEO   

mĂĽnadens Xtra-bloggare . 9 9 n Jonna Josefsson 1 Q Y NAMN Jonna Josefsson.

ÅLDER Fyller 22 i sommar. BOR NässjÜ. GÖR Jobbar som Personlig Tränare pü Nordic Club i

JĂśnkĂśping. .SHZW`YHTPKLU(‹2VTWHUPNH[HU‹  

BLOGGAR PÅ jonnajosefsson.blogg.se FAVORITBLOGGAR Oj, jag har hur münga träningsblog-

gar som helst som jag läser, men en av mina absoluta favoriter är annamarialacatus.shapemeup.se och heidivuorela.shapemeup.se JONNA JOSEFSSON HAR VARIT ETT TRÄNINGSFREAK sedan

barnsben och hela hennes liv präglas av träning och hälsa. FÜrst var det bandy pü elitnivü men efter hand bÜrjade hon vända sig till gymmet. Där märkte hon att hon kunde forma kroppen lite som hon ville och nu satsar hon stenhürt pü att bÜrja tävla i body fitness i december. Hur länge har du bloggat? – Jag har bloggat seriÜst lite mer än ett ür. VarfÜr bloggar du? – FÜr att jag tycker det är kul att fü responsen frün alla läsare, och fÜr att man kan dela erfarenheten med andra träningsbloggare. Jag tycker det är kul att blogga. Vad skriver du helst om? – Träning och hälsa.

– Ibland trÜttnar jag pü att blogga. Speciellt när folk skriver massa dumma kommentarer och sü, men det är bara att strunta i.

Vad skriver du absolut inte om? – Privata saker. TrÜttnar du pü att blogga ibland? – Jo, ibland sü trÜttnar man självklart. Speciellt när folk skriver massa dumma kommentarer och sü, men det är bara att strunta i. Man für tänka pü alla positiva kommentarer man für, de är fler! Hur münga besÜk har du per dag? – Runt 250 om dagen, men det gür sakta men säkert uppüt. Ibland är det fler som läser och ibland färre. Det är lite olika varje dag. Kommenterar münga det du skriver? – Ja, det tycker jag. Jag für mycket frügor kring kost och träning, och det är jättekul. Alltid roligt att svara pü den typen av frügor. Text och foto: Gabriella Poopuu

Kolla även in jnytt.se


JnyttXtra maj 2011 | 27

facebook Månadens grupp

VI ÄLSKAR SMÅ HUNDAR MED STORA HJÄRTAN Gillar du också hundrasen chihuahua? Bra – då är gruppen ”Chihuahua Jönköping” någonting för dig! Den vänder sig till alla som älskar hundrasen eller har den lilla miniatyrhunden som bästa vän. Emma Axelsson skapade gruppen tillsammans med vännen Ulrika Hultgren och berättar nu mer om medlemmarnas ”chi-träffar” och chansen att få socialisera med andra eldsjälar. Är det bara hundägare från Jönköping som är med i gruppen? – Gruppen är öppen och riktar sig till alla med chihuahua. De behöver inte specifikt bo i Jönköping men träffarna anordnas oftast i Jönköping, och därav har vi väl fått flest hundägare från området.

Hur länge har gruppen funnits? – Gruppen har funnits sedan början av 2011, så knappt ett halvår. Varför startade ni gruppen? – Vi är några stycken som gick en valpkurs tillsammans sommaren 2010 med våra chi-valpar.

Efter det märktes det hur kul hundarna hade och hur bra de mådde av att få leka med varandra. Vi hundägare hade samtidigt jättetrevligt eftersom alla brinner för rasen. Chihuahua är en stor hund i liten förpackning. På grund av dess storlek kan de inte leka på samma sätt med stora

hundar som de kan göra med varandra på grund av skaderisk. Man ska heller inte glömma att chihuahua inte är en så kallad "handväskhund" utan en hund som varje dag måste ha sina långpromenader och stimulering. Därför skapades denna grupp, där vi som ägare till chihuahua får chansen att träffa andra med samma intresse och att våra små ögonstenar får leka av sig med andra hundar på lika villkor. Hur många medlemmar har ni och hur har ni skaffat dem? – Nu är vi runt 20 medlemmar som har träffats vid två tillfällen. Alla medlemmar i gruppen har chansen att lägga ut förfrågningar om chi-träffar, och eftersom det är en öppen grupp är alla välkomna att bli medlem. Efter den sista gången vi träffades hade det tillkommit några medlemmar, och det var jättekul. Det var

12 stycken chihuahuor som fick leka av sig. Som hundägare träffar vi många andra hundar och hundägare när vi är ute och går. De som har samma ras brukar ofta stanna och prata och på så vis har vi nog fått många nya medlemmar. Hur ofta uppdateras er chihuahua-grupp? – Vi uppdaterar inte kontinuerligt, men om det händer något, exempelvis en chi-träff eller om någon vill lägga upp bilder, så uppdateras gruppens sida. Varför är det viktigt med FBgrupper? – Jag tycker det är roligt med FB-grupper eftersom det öppnar dörrar till möjligheter som man annars kanske inte kunde fått. Där kan man också skapa många nya kontakter. Kul för både hund och husse/matte! Text och foto: Emelie Makrill


28 | JnyttXtra juni 2011

ELINA OM... ...häftigaste USA-upplevelsen När Blackhawks vann Stanley Cup fick hela laget med flickvänner och fruar träffa Barack Obama i Vita huset och åka kortege genom stan. Det var roligt. ...att bli ihop med en HV-stjärna För lite mer än fyra och ett halvt år sedan träffades Elina och Niklas för första gången på utestället Huset genom en gemensam vän. Efter lite snokande från Niklas sida fick han tag på Elinas telefonnummer och frågade om hon ville gå ut och äta middag med honom, och efter lite om och men tackade hon ja. Eftersom hon inte alls var sportintresserad så hade hon ingen aning om att han spelade i HV71. Efter några dejter sa det klick. En dag när de gick förbi pressbyrån såg hon hans bild på en löpsedel. Det var först då hon förstod att han spelade hockey på elitnivå... ...kändisar hon träffat Elina har varit på Oprah Winfrey´s show några gånger och förutom programledaren själv har hon träffat bland andra Penélope Cruz, Nicole Kidman, Kate Hudson, Kristen Stewart och Robert Pattinson i Twilight.

ELINA FÖLJDE KARLEKE Jönköpingstjejen Elina Casell planerade en karriär inom reklambranschen när HV-stjärnan och den blivande Stanley Cup-mästaren Niklas Hjalmarsson plötsligt kom in i hennes liv. Idag har hon gett upp livet hemma i Jönköping och flyttat till Chicago med sitt livs kärlek.

NÄR

NIKLAS

HJALMARSSON

ELINAS PRIVATA BILDER

bjöd ut Elina Casell på middag efter en krogkväll på Huset hade hon ingen aning om att han var hockeyspelare i HV71. Hon visste inte heller att hon bara sju må-

nader senare skulle följa med den här killen till Chicago och bli “hockeyfru” till någon som spelar i Blackhawks. JnyttXtra träffar Elina bara några veckor efter hon och sam-

bon kommit hem för lång sommarledighet. Hon möter upp oss på stan, klädd i en vit, somrig blus och ett par tajta blåjeans. Med sina blonda lockar skulle hon kunna vara hämtad ur

ett modemagasin där hon står och väntar på oss vid Juneporten. – Nu fick vi en lång sommar och kommer vara hemma ett tag, säger Elina när vi slår oss ner med varsin dricka på ett café. Hon berättar att det finns en del att göra nu när hon är hemma i stan igen. Både hon och Niklas vill passa på att träffa familj och vänner som de inte sett på länge och så är de i full färd att inreda den nybyggda lägenheten som de köpt på Öster. Hemma i Chicago har de precis köpt hus. Elvarumsvillan ligger vackert belägen down town, precis vid Chicago river, och Elina har insett att

det tar en del tid att vara husägare. Det ska städas och fixas en massa och blir nästan ett heltidsjobb bara det. ATT KOMMA HEM TILL Sverige då och då och kunna ha en bra kontakt med familjen är viktigt för Elina. Den senaste tiden har hon saknat sina små brorsbarn väldigt mycket, men en sak som hon tycker är tråkig är att de inte känner igen henne så bra eftersom de ses så sällan. Hon försöker komma hem några gånger varje år och ser även till att få mycket besök av nära och kära från Sverige. En anledning till att


JnyttXtra juni 2011 | 29

Kolla även jnytt.se

ALLT DU VILL VETA OM ELINA CASELL ÅLDER 23 år. BOR I ett nyköpt hus i Chicago och i en lägenhet på Öster i Jönköping. Är uppvuxen i Nässjö.

EN TILL NHL de köpt ett stort hus är att alla som kommer ska kunna få ett eget sovrum och inte behöva trängas. Nu är det fyra år sedan Elina gjorde valet att flytta med sin pojkvän till USA. År som kantats av mängder med nya, spännande upplevelser och ett helt nytt liv på andra sidan Atlanten. Under bara några år har hon fått uppleva mer än de flesta i hennes ålder. Första året var extra tufft och Elina blev lämnad ensam långa perioder när Niklas var bortrest. I samma veva blev hon också sjuk och var tvungen att opereras på sjukhus.

– När hans karriär är över får jag satsa på min. – Vissa dagar undrade jag vad jag gett mig in på, säger Elina som nu i efterhand tycker valet hon gjorde att flytta med till USA var värt allt. Huvudsaken är att hon får vara med Niklas och dela livet med honom. EFTER GYMNASIET KOM Elina in på Medie- och kommunikationsvetenskapliga programmet på

FAMILJ Sambon Niklas Hjalmarsson, NHL-proffs i Chicago Blackhawks. Mamma, pappa och två bröder i Nässjö i trakterna kring Nässjö och Jönköping. JOBBAR MED Är utbildad make upartist och hårstylist och har en del uppdrag inom det området. Stöttar sambon i sin NHL-satsning, tar hand om hushålls-

Högskolan i Jönköping. Hon har alltid varit intresserad av design och var inne på att utbilda sig inom reklam. Men de planerna är lagda på is sedan flytten, istället har Elina utbildat sig till make up-artist och hårstylist i Chicago. Men något fast jobb blir svårt för henne att ha – eftersom paret när som helst kan bli tvungna att flytta på sig om Niklas värvas till något annat lag. – Självklar är det ganska tråkigt men samtidigt får jag acceptera det om jag vill vara med honom. När hans karriär är över får jag satsa på min, resonerar Elina som däremot har planer på att läsa nå-

jobbet i villan i Chicago och är engagerad i Blackhawks Better Halves, en förening där spelarfruar och flickvänner engagerar sig i olika välgörenhetsprojekt. Drömmer om att starta eget företag inom mode. PÅ FRITIDEN Gillar mode, styling och

make up. Tränar med den personliga tränaren och umgås med kompisar. Går ofta på bio med Niklas. BLOGGAR Tillsammans med kusinen Hanna på hannaochelina.blogg.se

gon kurs i psykologi på universitetet till hösten. Mest för att hon tycker det är ett spännande ämne. Hon drömmer också om att starta ett eget företag och kunna satsa i modebranschen. LIVET SOM ELINA LEVER just nu skiljer sig en del från många andra 23-åriga tjejers vardag. Plugg och jobb har bytts mot ett annorlunda liv i Chicago där Elina supportar sin sambo i hans karriär, sköter hushållssysslorna och engagerar sig i välgörenhetsprojekt tillsammans med de andra spelarfruarna. Men bakom det som många kanske skulle kalla lyxliv

döljer sig en jordnära tjej med fötterna på jorden – och som inte ser sig som någon kändis. – Visst får jag uppleva väldigt mycket roliga saker som jag aldrig skulle få uppleva annars, jag skulle tillexempel aldrig få åka till vita huset och träffa presidenten. Det fick jag göra den här säsongen när Blackhawks vunnit, säger Elina och fortsätter: – Jag känner mig precis som en vanlig person. Det är bara att min kille råkar spela hockey. Vi är väldigt vanliga. marianne.lundvall@jnytt.se Foto: Cathrine Leván

ELINAS PRIVATA BILDER


30 | JnyttXtra maj 2011

Balvimmel

Balvimmel Fina frisyrer, häftiga åk och böljande klänningar är det gott om utanför Stora Hotellet varje försommar. Våra fotografer Daniel Hultqvist och Erik Davidsson fångade ögonblicken. Kolla om du eller någon du känner fastnade på bild!

Balvimmel


Balvimmel

Balvimmel

JnyttXtra maj juni 2011 | 31


32 | JnyttXtra juni maj 2011

Balvimmel

Balvimmel


Balvimmel

JnyttXtra maj juni 2011 | 33

Vi är ö över ver 6 000 jnytt.se gill jnyt som gillar t.se Facebook. åF på acebook. SLICK I RUMPA DROG MÅNGA LÄSARE TILL JNYTT.SE Ibland är det in inte te texten som är det viktigaste.. Klyschan att att en bild säger säger mer än tusen ord stämmer ibland ooch ch i maj v ar den en sp eciell bild som drog många var speciell läsare till Jn Jnytt.se. ytt.se.. Det var var bilden från kosläppet kosläppet på Naturbruksgymnasiet Naturbruksgymnasiet i Tenhult. Tenhult. Vår Vår fotograf Ca Cathrine thrine L Leván eván var var på plats plats och och fångade en härlig bild där arandra.. I övrigt övrigt var och straff, straff ff,, surr var lite väl väl intima intima med v var det brott och kossorna var varandra. och väderfenomen väderfenomen som drog läsare. kring HV71 och

Två T vå skadade efter gro grovt vt v våldsbrott åldsbrott på T Torpa orpa Två Två personer personer skadades och och fördes till sjukhus efter ett bråk där en man anföll offren med en sabel. sabel.

Möller tackat nej - HV med i jak jakten ten på Dick Ax Axelsson elsson Det mesta som skrivs kring ng HV71 drar läsare.. Då hockeystjärnan hockeystjärnan Dick Axelsson Axelsson var var på g att att byta byta klubb och och h HV V fanns med i sp spekulationerna ekulationerna ville många läsa om detta. Tyvärr Tyvärr v valde alde Ax Axelsson elsson Mo Modo. do.

Ladugård brann brann ner efter blixtnedslag Blixt och och dunder. dunder. En ladugård ladug i Sandsery Sandseryd d brann ner till grunden efter ett v bildelar blev v totalförstörda. totalförstörda åsknedslag. Ägarens samling aav

Gaphalsen sätter sätter upp öl öltält tält - bara bara för att att jäklas Gaphalsen - mannen som skriker ut sina blommor på Västra Västra ästr torg torget et har skapat skapat debatt. deba tt.. Många gillar att att läsa om det i Jn Jnytt.se ytt.se

Kom K om med du också!


34 | JnyttXtra juni 2011

Vad har du på dig? JnyttXtra tog en sväng och kollade in jönköpingsbor med cool klädstil. Jihane Karam, 22 år Från Jönköping, studerar International Management på högskolan. Vad har du på dig idag? Kofta, sjal och skor är från H&M. Klänning, väska och hårband är från Gina Tricot.

Fanny Pettersson, 20 år Från Jönköping studerar ljusdesign på högskolan. Vad har du på dig idag? Klänning från H&M, kofta från second hand, leggings från Ullared och skor från Converse, halsband från Urban Outfitters. Hur beskriver du din stil? Som en excentrisk färgexplosion. Jag gillar färgstarka kläder och att handla på second hand. Där hittar man unika plagg.

Var handlar du kläder oftast? På Gina Tricot. De har kläder som passar min stil.

Vem är din stilikon? Mina två vänner Emma Sandell och Siri Nyberg. De är två nyansrika personer som inspirerar mig.

Hur skulle du beskriva din stil? En mix av coolt och elegant. Jag gillar starka färger även om jag idag är rätt svartklädd.

Var köper du kläder oftast? På H&M för att det är billigt och stabilt trots att kvalitén är sådär.

Hur klär du dig i sommar? I mycket färger! Gärna i shorts och klänningar och plagg som sitter bekvämt.

Vad är ditt bästa plagg? Klänning. Det sitter bra på kroppen och passar allt och alla, åtminstone det kvinnliga könet.

Ditt bästa stiltips? Välj kläder och stil som passar din kropp. Arbeta med den och inte emot den, klä dig i färger som klär din hudton. Det tar fram skönheten inom dig.

Vad är ditt tips om man vill uppdatera sin stil? Låt Google sköta magin. Googla runt och inspireras av vad andra har på sig.

Rasmus Fransén, 24 år Från Jönköping, studerar media på högskolan.

David Fransson, 22 år Från Jönköping, studerar media på högskolan.

Vad har du på dig idag? Kavaj från MQ, jeans från Acne, skor från second hand, t-shirt från högskolan, strumpor från Happy Socks, Väska från Tiger, solglasögon från Christian Dior och brosch från en svensk designer.

Vad har du på dig idag? Tröja och solbrillor från Sweet, Skor från Vans, Shorts från Billabong, Ryggsäcken från Hurley.

Hur beskriver du din stil? Idag är jag ordförande, annars varierar jag mellan bekvämt och svensk minimalism. Hur klär du dig nu i sommar? Ledigt och luftigt. Gärna i linnen. Var hämtar du inspiration? Från Comme des Garcons eller Junya Watanabe. Jag gillar det lekfulla men att det samtidigt är exklusivt. Hur håller du din stil fräsch? Jag undviker trender och förnyar min egen stil utifrån det som passar mig. Vad ser man dig aldrig i? I en sådan där fruktansvärd one-piece.

Hur beskriver du din stil? Mysig, färgstark och alternativ. Kläderna ska vara bekväma och snygga. Var hämtar du inspiration? Från extremsports kulturen. Själv håller jag på med bland annat brädsport och surfing. Vad är din bästa festivaloutfit? Linne och shorts. Det funkar alltid och är en dansvänlig kombo. Var köper du oftast kläder? På Junkyard eller på Boardlife här i Jönköping. Hur håller du din stil uppdaterad? Jag kollar runt på människor. Annars kör jag mest på magkänslan.

Nästa gatsmart kör vi på stranden. Kanske är det du som blir haffad då?


JnyttXtra juni 2011 | 35

Caroline Olausson, 19 år Från Jönköping, arbetslös för tillfället. Vad har du på dig idag? Klänning från H&M, solglasögon från Gina Tricot och skor från Converse. Malin Rosman, 20 år Från Jönköping, jobbar som butiksbiträde på Åhléns.

Hur beskriver du din stil? Mörkt och svart, även om jag idag för ovanlighetens skull är klädd i färg.

Vad har du på dig idag? Topp från Vila, kjol från Åhlens, tygväska från Ica, skor från Scorett och skinnväska från England.

Vad är din bästa sommaroutfit? En långklänning och ett par Converse.

Hur beskriver du din stil? Det finns nog ingen beskrivning som passar för det är så blandat, men bekvämt och fixat.

Gillar du långklänningar? Ja, det är det bästa plagget.

Hur gör du när du sätter ihop en outfit? Jag går på känslan. Tar det som är snyggt i garderoben och varierar med accessoarer.

Hur många långklänningar äger du? För många. Säkert över tio stycken.

Vad är det bästa plagget? Byxdressen för att den är snygg samtidigt som den är bekväm.

Vad är det som är så bra med långklänningar? Det är snyggt och chict. Det passar både för slapp vardag och fest. Sedan är det bekvämt.

Vad tar du aldrig på dig? Manchesterbyxor, usch säger jag bara. Var hämtar du inspiration? Oftast i modetidningar som Sofis Mode eller Solo.

Vad ser man dig aldrig i? Cirkuskläder. Jag gillar inte clowner och så skulle jag se malplacerad ut.

Caroline Törn, 16 år Från Huskvarna, går i högstadiet.

John Sandblom, 19 år Från Huskvarna, studerar.

Vad har du på dig idag? Linne från Bik Bok, shorts från Monki och skor från Converse.

Vad har du på dig idag? Jacka från Myrorna, tröja från Carlings, byxor från Acne, skor från Footlocker och väska från Calvin Klein.

Hur beskriver du din stil? Vanlig och svensk med en personlig touch. Vad är din inspirationskälla? Kändisar och kompisar. Sara i årets Big Brother har skön stil som jag gillar. Vilken är din favoritfärg på kläder? Vitt för det är rent och passar till allt, speciellt nu på sommaren. Hur klär du dig i sommar? Såhär, i linne och shorts. Var handlar du oftast kläder? På Bik Bok för att de har snygga kläder med bra pris och kvalité. Kläderna faller inte sönder efter första tvätten. Vad är ditt bästa stiltips? Klä dig bekvämt och så du kan röra dig. En stel outfit ser konstlat och obekvämt ut.

Hur beskriver du din stil? Jag klär mig efter känslor. Idag är jag mysigt slapp. Vad är ditt bästa plagg? Jackan jag har på mig idag. Vad är ditt bästa stiltips för festival? Klä dig i plagg som inte är rädda för smuts och som tål att hamna i skiten. En jeansskjorta är alltid tacksamt. Var i Jönköping klär sig folk vackrast? På uteserveringarna. Där ska man ju bara vara snygg. Vad ser man dig aldrig i? I latex. Det finns nog inget som är obekvämare.

Text: Katrine Kolström Foto: Emelie Makrill


36 | JnyttXtra juni 2011

månadens singel LISA STENBERG ÅLDER 20 år. BOR I lägenhet i Norrahammar. FAMILJ Mamma, pappa, tre syskon. Katten Texas.

VILL DU GÅ PÅ DEJT MED LISA?

GÖR Jobbar inom hemtjänsten och pluggar på Komvux. Vill bli sjuksköterska eller trafikskolelärare.

Skicka ett mail till jnyttxtra@ jnytt.se, med bild och några rader om dig själv. Kanske blir det du som får gå på dejt och äta middag på en restaurang i Jönköping.

PÅ FRITIDEN Skriver låtar och spe-

lar gitarr. Gillar att vara hemma och pyssla. SÖKER En kul kille som har sjuk hu-

mor och hellre är hemma och myser än att gå på krogen. VIKTIGA EGENSKAPER HOS EN KILLE

Han får gärna vara skämtsam och ha självdistans.

Alla mail vidarebefodras till Lisa.

Vill du bli presenterad som singel i nästa nummer av JnyttXtra? Skicka en bild och en kort presentation av dig själv till: jnyttxtra@jnytt.se

”KROGEN ÄR INGET ALTERNATIV” Hon älskar att köra fort i bilen, skriver gärna egna låtar, spelar gitarr och löser korsord. Månadens singel heter Lisa Stenberg och kommer från Norrahammar. Efter några år som singel tycker Lisa Stenberg att det

vore kul att träffa en riktigt schysst kille. När hon såg att JnyttXtra sökte singlar valde hon att anmäla sig direkt – en sådan här grej går ju inte att missa. Kanske har hon chans att hitta sin drömkille bland alla JnyttXtraläsare? – Jag såg det på Jnytts Facebook-sida och jag tänkte

först att jag skriver in för skojs skull, berättar Lisa när vi träffar henne i Rådhusparken i Jönköping. Till vardags jobbar Lisa inom hemtjänsten och pluggar även på Komvux. att bli sjuksköterska eller trafikskolelärare. Vilket yrke det blir återstår att se. Men

MÅLET FRAMÖVER ÄR

baka och fika med kompisar. Och så skriver hon egna låtar och håller på och lär sig spela gitarr. Hon tycker det är mysigare att träffa vänner hemma än att hänga på krogen hela helgerna. – Att gå ut och ragga på krogen är inte min grej. PÅ FRITIDEN TYCKER Lisa Där hittar man inte kärleom att pyssla i lägenheten, ken, menar Lisa som gett

kanske lutar valet lite åt jobbet som trafikskolelärare, att köra bil är nämligen bland det bästa Lisa vet. – Jag gillar fart och älskar att åka på motorvägen, säger Lisa som gärna skulle byta sin Saab mot en BMW cabriolet.

upp det alternativet. Internet tycker hon inte känns speciellt kul heller. Vad för kille du vill dela livet med? – Jag vill ha en soft kille. Han får gärna vara lugn men ha livlig fantasi, lite sjuk humor som jag och kunna bjuda på sig själv. marianne.lundvall@jnytt.se

Första Xtradejten – Jennifer valde att träffa Fredrik 19-åriga Jennifer Sandström som var månadens singel i förra numret av JnyttXtra valde att dejta Fredrik Eng, 25 år, som var en av killarna som hörde av sig och ville gå på dejt på restaurangen Åtta Glas. Jennifer – varför ville du gå på dejt med Fredrik? – Jag tänkte ”varför inte?” Han verkade ha en skön inställning till det mesta, precis som jag. Fredrik – varför ville du gå på dejt med Jennifer? – Jag tyckte hon såg söt ut och jag gillar norrländska tjejer. De är stabila och jordnära. När jag såg att

hon var med som månadens singel skrev jag direkt till JnyttXtra. Berätta, hur var dejten på restaurang Åtta Glas? Jennifer: – Det gick jättebra och var trevligt. Han var en härlig person så det kändes bra. Vi kändes ganska lika. Fredrik: – Det var trevligt! Vi pratade om allt mellan himmel och jord. Det var ganska avslappnat och skönt. Maten på restaurangen var jättegod, vi åt bland annat en god köttbit med klyftpotatis, rotfrukter och vitlökssmör. Och ett glas vin. Sedan fortsatte vi och gick ner på stan och köpte en kaffe och satte oss nere vid bryggan vid Munksjön.

Kommer ni träffas igen? Jennifer: – Det vet man aldrig. Kan tänka mig att träffas igen. Han har lagt till mig som kompis på Facebook. Fredrik: – Det är svårt att säga efter bara en gång. Det sa inte ”klick” direkt från min sida. Tror det var ömsesidigt. Kan du tänka dig att gå på en arrangerad dejt igen? Jennifer: – Absolut. Det var en positiv överraskning. Det var lite annorlunda. Fredrik: – Absolut. Jag brinner för att träffa nya människor. marianne.lundvall@jnytt.se Foto: Cathine Leván


JnyttXtra juni 2011 | 37

Halstablett BETYG: FRÅN 0 TILL 5

DANIEL, 21 ÅR

JENNIFER, 20 ÅR

LÄKEROL STRAWBERRY

DR DRYELS

LÄKEROL EXTREME

FRESH BREATH DROPS

FISHERMANS CITRUS

CARE CRANEBERRY

Smak Som en krämig godisbit. Inte någon jättestark smak direkt men det fungerar trots allt. Utseende Spännande, med ett grönt innehåll.

Smak En simpel halstablett. Traditionell, något som min farmor säkerligen köper... Utseende Väldigt intetsägande. Känns inte spännande alls.

Smak Starkt intryck direkt. Jag gillar att det är ”krut” i smaken. Utseende Kanske inte så spännande, men i jämförelse med Dr Dryels känns det mesta okej.

Smak Påminner om en äcklig goddissort som jag fick när jag var liten. Utseende Den ser ut att vara riktigt god, men utseendet bedrar. Man känner sig lurad.

Smak Fräsch, men samtidigt lite tråkig. Det är bättre med starkare smaker. Utseende Samma som Läkerol Extreme. Inget att hänga i julgranen.

Smak Tranbär är inte någon vanlig sort när det gäller halstabletter. Nu förstår jag varför! Utseende Tråkigt. En helt vanlig halstablett utan överraskningar.

Betyg:

Betyg:

Betyg:

Betyg:

Betyg:

Betyg:

Smak Smakar mest godis. Känns inte som en vanlig halstablett. Är farligt god! Utseende Fräsch och naturlig. Helt okej men samtidigt i tråkigaste laget.

Smak En svag ”hint av mint”. I övrigt är den inte speciell. Känns mest gammalmodig Utseende Någon från 1920-talet ringde och ville ha tillbka sin design. Det kan de väl få!

Smak Efter några sekunder slås man av laktritssmaken och jag önskar att jag aldrig stoppet den i munnen. Utseende Tråkig design, men den funkar säkert för män!

Smak Får man säga att det smakar soptunna? Då gör jag det! Utseende Fräsch design som fångat halstablettens inre. Men mer än så är det inte.

Smak Stark med konstgjord smak av citron. Duger väl i brist på annat. Utseende Ser ut som alla andra förpackningar från Fishermans. Här verkar det vara förbjudet att förändra.

Smak Smakar svarta vinbär men det känns mer som godis. Utseende Gulligt ”omhändertagande” utseende. Om ni förstår vad jag menar...

Betyg:

Betyg:

Betyg:

Betyg:

Betyg:

Betyg:

Smak Smaken påminner

tablett. Smaken av godis slår igenom. Utseende Jag får en känsla av glädje när jag ser förpackningen. Den ger ett glatt intryck redan från början.

Smak Det började bra men det visade sig snart att lukten var mycket starkare än smaken. Utseende Mysig och fin. Känns lite gammaldags men det gör inget. Det verkar vara en tanke bakom det.

Smak Här har vi en halstablett som är för stark i smaken. Jag klarade bara av den i en minut. Utseende Den ser trist och tråkig ut. Inget som lockar till köp precis.

Smak Jag funderade länge, sedan kom jag på det. Den smakar som en stor hård klick tandkräm. Utseende Vintrigt utseende. Visserligen ser den fräsch ut, men nej, det räcker inte.

mycket om konstgjord plastcitrus. Inget som lockar precis. Utseende Påsen är i alla fall snygg. Fina färger på utsidan. Själva tabletten har en ”spyfärgad” nyans!

Smak Konstig smak som jag inte blir klok på. Inte gott. Inte äckligt. Svårt att sätta fingret på. Utseende Tänk er en chokladbit inslagen i en halsduk. Då förstår ni hur en här produkten ser ut.

Betyg:

Betyg:

Betyg:

Betyg:

Betyg:

Betyg:

Smak En riktigt god hals-

ETHEL, 21 ÅR

Period Sommar

ZĞƐŽďĞŐƌćŶƐĂƚŚĞůĂƐŽŵŵĂƌĞŶŝŶŽŵ:ƂŶŬƂƉŝŶŐƐůćŶ

WĞƌŝŽĚ^ŽŵŵĂƌćƌĞƩƉƌŽĚƵŬƚĨƂƌĂůůĂďĂƌŶŽĐŚƵŶŐĚŽŵĂƌ ƐŽŵćƌŚƂŐƐƚϮϱĊƌĚĊƉĞƌŝŽĚĞŶďƂƌũĂƌŐćůůĂ͘&LJůůĞƌŵĂŶ ϮϲĊƌƵŶĚĞƌŐŝůƟŐŚĞƚƐƉĞƌŝŽĚĞŶĨĊƌŵĂŶĨŽƌƚƐćƩĂ ĊŬĂƉĞƌŝŽĚĞŶƵƚ͘ DĞĚWĞƌŝŽĚ^ŽŵŵĂƌƌĞƐĞƌĚƵǀĂƌƚĚƵǀŝůůŶćƌĚƵ ǀŝůůŵĞĚ>ćŶƐƚƌĂĮŬĞŶƐďƵƐƐĂƌŽĐŚƚĊŐŝ :ƂŶŬƂƉŝŶŐƐ>ćŶƵŶĚĞƌƉĞƌŝŽĚĞŶ ϭũƵŶŝʹϮϴĂƵŐƵƐƟϮϬϭϭ͘ WĞƌŝŽĚ^ŽŵŵĂƌŬŽƐƚĂƌϲϵϬ͗ͲŽĐŚƐćůũƐƉĊǀĊƌĂ ĨĂƐƚĂĨƂƌƐćůũŶŝŶŐƐƐƚćůůĞŶ͘

>ćƐŵĞƌŽŵďŝůũĞƩĞƌŽĐŚƉƌŝƐĞƌƉĊ ǁǁǁ͘ũůƚ͘ƐĞ ůůĞƌďĞƐƂŬŽƐƐƉĊĨĂĐĞŬ͗ ĨĂĐĞŬ͘ĐŽŵͬ:>d


38 | JnyttXtra juni 2011

DOUGS SMOOTHIE-TIPS

DOUG CHAMBERLAIN

1. Var noga med att använda fräscha frukter och grönsaker. Gärna ekologiska och närproducerade.

ÅLDER 49 år. JOBBAR MED Dri-

ver Naked Juicebar på A6 Center. Den enda juicebaren i Småland.

2. Våga blanda! Ingefära, avokado, kokosmjölk. Det finns mycket som passar i en god smoothie.

BOR I Mullsjö.

Kommer från Minneapolis i USA.

3. Vill du bli extra pigg eller bygga muskler? Det går utmärkt att lägga i kosttillskott i mixern. Till exempel extra vitaminer eller proteinpulver.

FAMILJ Frun Helena, till höger på bild, och tre barn. PÅ FRITIDEN Trä-

nar familjens schäfrar och gillar friluftsliv.

4. Väldigt hungrig? Testa att blanda i müsli och mixa ihop. 5. Smoothie är en ultimat dryck på många sätt. Passar att dricka när som helst på dygnet, som en frukost, ett mellanmål eller en lätt lunch.

SMOOTHIE – TRENDIGARE ÄN NÅGONSIN Gillar du att blanda ihop en smoothie när du kommer hem från jobbet eller skolan? Du är inte ensam. Att dricka smoothie är väldigt trendigt just nu. På A6 Center driver amerikanen Dough Chamberlain och hans fru Helena Smålands enda juicebar. Om du är trött på trista mackor med pålägg eller fil med flingor kan en fräsch och läskande smoothie vara räddningen. Här tipsar Dough om två goda recept till alla Xtra-läsare. vanlig yoghurt mixat med frukt eller grönsaker varit populärare än nu. På varje café och i varje gatuhörn i Jönköping hittar man folk som sitter och dricker de färgglada drycALDRIG HAR VÄL

kerna med sugrör. Att drycken har kommit för att stanna i Sverige är Doug alldeles säker på. Juicebaren som han driver är specialiserad på smoothies och juicer av olika slag. Doug och hans personal är inte rädda att mixa ihop alla möjliga spännande blandningar. – EN SMOOTHIE ÄR beroen-

deframkallande, man mår bra och man piggnar till av den, konstaterar Doug som berättar att trenden fortfarande är stark i hemlandet USA. Där finns det både nyttiga och onyttiga smoothies men i Sverige är det de nyttigare varianterna som är mest poppis.

Mango och blåbär mixas sedan med färskpressade apelsiner och lite vaniljyoghurt och på en och en halv minut har vi en smoothie färdig för att drickas. – Jag har jobbat som bartender och använder samma kunskap, säger Doug som gärna skojar och pratar med kunderna där han står bakom bardisken inne på A6 köpcenter. Själv dricker han ett antal smoothies varje dag och hittar gärna på egna specialblandningar. hemma i något skåp och lite frukt och yoghurt? Tveka inte – våga blanda! Det är svårt att misslyckas.

HAR DU EN MIXER

– MAN KAN LÄGGA ALLT i en

smoothie, menar Doug och lägger en skalad banan i en mixerkanna.

marianne.lundvall@jnytt.se Foto: Cathrine Leván

BLUEBERRY SLIMMERSMOOTHIE Ingredienser till 1 person ½ banan ½ dl fryst mango, tinad 1 ½ dl blåbär 4 isbitar 2 dl färskpressad apelsinjuice ½ dl vaniljyoghurt

Gör så här Skala bananen. Lägg banan, mango, blåbär och is i en mixerkanna. Häll på juice och yoghurt. Mixa slätt med mixerstav. Servera och drick direkt!


JnyttXtra juni 2011 | 39

?

Vad dricker du för smoothies?

MOHAMMED KASSAK, 24 ÅR, JÖNKÖPING – Min lillebror brukar bjuda mig på smoothie. Allt med jordgubbar och bär är gott.

LINDA ULANDER, 21 ÅR, HOVSLÄTT Jag dricker smoothie någon gång i veckan. Antingen dricker jag hemma eller på nåt café. Gillar bäst smoothie med mango, kokos, banan och yoghurt.

HANNA APPELBERG, 19 ÅR, ROSENLUND – Jag gör smoothies hemma ibland, ofta med jordgubb, banan och yoghurt. Det känns fräscht.

FRESH & FRUITY C-VITAMIN Ingredienser till 1 person 5 frysta jordgubbar 6 myntablad 2 isbitar 2 dl färskpressad äppeljuice 1 dl ananasjuice

Gör så här Lägg jordgubbar, mynta och is i en mixer. Häll på äppel- och ananasjuice och mixa slätt. Servera och drick direkt!

SOFIA ALLOH, 17 ÅR, JÖNKÖPING – Smoothie är asgott. Det smakar sommar. Ibland gör jag smoothie hemma annars köper jag det på café. Gillar blandningen blåbär, yoghurt, glass och linfrö.


40 | JnyttXtra juni 2011

kalendern FREDAG 27 MAJ

Musik. Svensk BlĂĽsmusikfestival i JĂśnkĂśpings city med bland annat Peter JĂśback och ArmĂŠns MusikkĂĽr. Mässa. SkogsElmia. I skogarna kring Bratteborg. Torghandel. Bondens Torghandel, Hovrättstorget. kl 10.00-15.00. Fotboll. Div II dam, MarieboGransholm, Mariebovallen kl 19.00. Utställning. En annan sida av Mats Andersson. RE/MAX JĂśnkĂśping fram till 31 maj. Utställning. Bilder av Nikolay Maslov. Galleri {Ă˜} i MullsjĂś fram till 4 juni. LĂ–RDAG 28 MAJ

Musik. Svensk Blüsmusikfestival i JÜnkÜpings city med bland annat Peter JÜback och ArmÊns Musikkür. Musik. Harry Live presenterar Reggae Nights. Harrys kl 22.00-02.00. Mässa. SkogsElmia. I skogarna kring Bratteborg. Guidad tur. Franciskusleden mellan JÜnkÜping och Vadstena. Turen nu gür mellan JÜnkÜping och Brunstorp. kl 09.00.

Torghandel. Västra Torget i JÜnkÜping varje lÜrdag kl 07.30-13.00. Evenemang. Hattparad i MjÜlkafüllan, Huskvarna kl 14.30.

Folkets Park. Vandring. Vandring med musik i JÜnkÜpings stadspark. Mellan Kanonberget till Bäckaby kyrkplats. Vandring. Guidad tur runt RocksjÜn. Kl 18.30. ONSDAG 1 JUNI

Musik. Night Life A Thin Lizzy Experience pü Zaragon Rock Club. En hyllning till Phil Lynott. Fotboll. Div I, Husqvarna FFVarberg, Vapenvallen kl 16.00. Fotboll. Div II, Tenhult-Torslanda, Kabevallen kl 14.00. Fotboll. Div III, Haga-Boren, StrÜmsbergsvallen kl 15.00. Fotboll. Div II dam, MarieboHusqvarna FF, Mariebovallen kl 15.00. Fotboll. Div II dam, HaboLindsdal, Slätten kl 13.00. SÖNDAG 29 MAJ

Musik. Svensk Blüsmusikfestival i JÜnkÜpings city med bland annat Peter JÜback och ArmÊns Musikkür. Teater. Lysistrate. Kulturskolans teatergrupp Smüstickorna uppträder. JÜnkÜpings Teater kl 19.00. TISDAG 31 MAJ

Musik. Musik i Huskvarna.

Teater. Sommarteater i Huskvarna Folkets Park. Arr: Vulkanteatern. Evenemang. Bil & MC-träff i Huskvarna Folkets Park kl 18.00-21.00. Tema: Motorcyklar. Fotboll, div III, Rüslätt-Ulricehamn, Rüslätts IP kl 19.00. TORSDAG 2 JUNI

Dans. Sommardans pü FrÜjden, Stadsparken till S o S Duo. Kl 18.00-21.30. Mässa. Elmia Game Fair. Jaktmässa kl 09.00-17.00. Evenemang. Riksettan i Rally. Huskvarna Folkets Park. Fotboll. Div III, Hovslätt-Haga, Hovslätts IP kl 17.00. FREDAG 3 JUNI

Evenemang. Huskvarna Rally 2011. Huskvarna Folkets Park. Teater. Pengarna eller livet. Fars i Huskvarna Folkets Park kl 19.00

Vandring. Guidad tur vid John Bauers Park i JÜnkÜping, i samband med hans fÜdelsedag. Kl 18.00. Torghandel. Västra Torget i JÜnkÜping varje lÜrdag kl 07.30-13.00. Fotboll. Div II, Tord-Halmia, Stadsparksvallen kl 15.00. Fotboll. Div II dam, Husqvarna FF-Norvalla, Vapenvallen kl 14.00.

dag. Officiellt nationaldagsfirande i MjĂślkafĂĽllan, Huskvarna.

Guidad tur. Naturnatten pĂĽ Ingaryd i Tenhult. Aktiviteter fĂśr hela familjen. Ingaryds naturreservat kl 20.00. Teater. Pengarna eller livet. Fars i Huskvarna Folkets Park kl 17.00. MĂ…NDAG 6 JUNI

Dans. Gammeldans pü FrÜjden, Stadsparken till RentDrag & Sannex. Kl 18.0022.00. Dans. Bal Moderne - Dansa själv. MjÜlkafüllan, Huskvarna. Belgiska dansare uppträder pü nationaldagen. kl 16.00. Marknad. Mat- och hantverksmarknad hamnen pü VisingsÜ.

Firande. Sveriges national-

VI Ă–NSKAR ALLA EN GLAD SOMMAR!

Fredag 27/5

MOVITS! OUR FAVOURITE CAFÉ PREMIÄR!

LĂśrdag 28/5 NIGHT LIFE A THIN LIZZY EXPIRIENCE - ZARAGON ROCK CLUB

Ztyle Bar & Matsal %DUQDUSVJDWDQ-|QN|SLQJ‡7HO‡ZZZ]W\OHVH         

ping, StrĂśmsbergsvallen kl 15.00.

Huskvarna Folkets Park kl 18.00-21.00. Tema: Blüljus och trafiksäkerhet.

SĂ–NDAG 12 JUNI TISDAG 7 JUNI

Guidad tur. FĂśrsommarvandring. Rosenlunds rosarium kl 18.30.

SĂ–NDAG 5 JUNI

LĂ–RDAG 4 JUNI

Musik. Harrys Live presenterar Svenska Hits. Harrys kl 22.00-02.00. Evenemang. Huskvarna Rally 2011. Huskvarna Folkets Park.

FREDAG 17 JUNI

Kommer nästa nummer av JnyttXtra!

Dans. Gammeldans pü FrÜjden, Stadsparken till Svante & Co. Kl 18.00-22.00. Teater. Pengarna eller livet. Fars i Huskvarna Folkets Park kl 17.00. Fotboll. Div II dam. MarieboFriscopojkarna, Mariebovallen kl 15.00. Fotboll. Div II dam. Habo-Glimükra, Slättens IP kl 14.00.

TORSDAG 16 JUNI

Dans. Sommardans pĂĽ FrĂśjden, Stadsparken till Rent Drag. kl 18.00-21.30.

MĂ…NDAG 13 JUNI ONSDAG 8 JUNI

Evenemang. Bil & MC-träff i Huskvarna Folkets Park kl 18.00-21.00. Tema: Engelska, Franska och Italienska fordon. TORSDAG 9 JUNI

Dans. Sommardans pĂĽ FrĂśjden, Stadsparken till Musikanterna. kl 18.00-21.30. Teater. Pengarna eller livet. Fars i Huskvarna Folkets Park kl 19.00. Fotboll. Div I, Husqvarna FFMotala, Vapenvallen kl 19.00.

Guidad tur. Vartill vüra vanliga växter duga. Elmia, JÜnkÜping kl 17.30-21.00. Fotboll. Superettan, J-SÜdra-Öster, Stadsparksvallen kl 19.00. TISDAG 14 JUNI

Teater. Pengarna eller livet. Fars i Huskvarna Folkets Park kl 19.00 ONSDAG 15 JUNI

Guidad tur. Drakträd och stenbrott. Om terräng, bäckar, träd och mycket mer. Huskvarna kl 19.00.

LĂ–RDAG 11 JUNI

Torghandel. Västra Torget i JÜnkÜping varje lÜrdag kl 07.30-13.00. Teater. Pengarna eller livet. Fars i Huskvarna Folkets Park kl 17.00. Fotboll. Div II, Tenhult-FrÜlunda, Kabevallen kl 14.00. Fotboll. Div III, Haga-LinkÜ-

Evenemang. Bil & MC-träff i

Guidad tur. Vandring pĂĽ Ă…samon. En vandring med mycket fornminnen. Tabergs Bergslags hembygdsfĂśrening kl 19.00. Guidad tur. Per RĂśsiĂś pĂĽ Hagaberg i JĂśnkĂśping. En kulturhistorisk vandring kl 19.00. Teater. Pengarna eller livet. Fars i Huskvarna Folkets Park kl 19.00 FREDAG 17 JUNI

Marknad. JĂśnkĂśpings Marknad runtom i hela JĂśnkĂśping. Musik. Blues i Polarcenter i Grenna Museum. Kl 21.0023.00. Teater. Pengarna eller livet. Fars i Huskvarna Folkets Park kl 19.00


JnyttXtra juni 2011 | 41

Musik garagebandet

De vann förra årets upplaga av Rockbron och var förband till Hardcore Superstar. Everfold har trots sin ringa ålder funnits i flera år. Musiken de spelar vill de inte placera i något fack. – Det finns något som passar de flesta, säger gitarristen Gustav Wremer.

Sebastian Klarström, 21 år– Bas Sebastian Ogenblad, 22 år – Trummor Johannes Gustav Wremer, 19 år – Gitarr Hampus Steenberg, 19 år – Gitarr Glans, 19 år– Sång

EVERFOLD VILL BLI TIGHTARE OCH

labyrint för att ta sig till Everfolds replokal som ligger i källaren på KFUM Ungdomens Hus.Tillsammans med ett annat band delar de på ett rum där två trumset och flera gitarrer, basgitarrer och massa sladdar tryckts in. Till och med en soffa har fått plats där tre av medlemmarna tränger ihop sig. I den här lokalen repar bandet två till tre gånger i veckan. Everfold bildades för flera år sedan, de är inte riktigt överens om när. Gustav Wremer, Sebastian Klarström och Hampus Steenberg började spela ihop med några andra killar. Både namn- och medlemsbyte har ägt rum sedan dess. Sättningen de har nu har de haft sedan 2009. Sångaren Johannes Glans kom med 2007 och det är sedan dess de har kallat sig Everfold. Ett namn de tog för att det lät ballt helt enkelt. – Det är även sedan dess vi spelat den här musiken, säger Gustav. DET KÄNNS SOM ATT GÅ I EN

kommer allihopa från Mullsjö förutom Johannes. Han går i samma klass som Gustav och kom in i bandet på det sättet. – Vi behövde en sångare och tänkte att Johannes kan bli bra, säger Gustav. Killarna går sista året på Per Brahegymnasiet där de läser estet med inriktning på musik. Vad de spelar för något är svårt att definiera. Rock kommer de överens om ganska snabbt. Ibland är det tyngre och ibland är det bluesinspirerat. – Det är svårt att sätta fingret på vad vi spelar, säger Gustav. – Det är inte exakt samma stil på allt, säger Johannes. Jag vet inte många band som spelar vår musik härifrån. – Det finns något som passar de flesta, säger Gustav. DE FEM MEDLEMMARNA

– Vi går inte runt och tänker på att vi ska bli stora. Det är ju så jävla svårt. Vi spelar musik tillsammans för det är kul.

SEBASTIAN KLARSTRÖM

Förra året blev Everfold vinnare av musiktävlingen Rockbron och fick då en spelning på Vätterfesten. – Vi hade också en spelning med Hardcore Superstar när de spelade på Folkets Park, säger Sebastian Klarström. sedan i somras då de stod på scenen på Vätterstranden. De kände att de ville ha nya låtar att spela. De planerar att åka ut och spela till hösten igen. – Vi vill bli ett bra och tight band först, säger Gustav. Att leva på musiken är såklart något alla i bandet vill även om det inte är prioritet nummer ett. – Vi går inte runt och tänker på att vi ska bli stora. Det är ju så jävla svårt. Vi spelar musik tillsammans för det är kul, säger Sebastian Klarström. Vad tycker ni om musiken som finns i Jönköping? – Det finns många bra band i Jönköping, säger Sebastian Ogenblad. – Innan var det väldigt mycket hardcore och emo, säger Hampus. Nu börjar man se lite andra band sticka ut. – Vår musik är nog mer uppskattad i Stockholm än här, tror Gustav. BANDET HAR INTE SPELAT

EVERFOLD OM VARANDRA Sebastian K. om Gustav Fördelen med Gustav är att när han går in för något så gör han det till 100 procent. Det har vi fått nytta av i bandet. Man vet att det blir bra. Gustav om Sebastian O. Han är den som man ringer klockan två på natten om något har hänt. Han är trött som ett djur men han kommer och fixar skiten som man inte klarar av själv. Sebastian O. om Hampus Hampus är en kille som alltid ställer upp

Text och foto: Moa Enermo

och är väldigt bra på att peppa. Sen har han en jävligt snygg gadd med. Hampus om Johannes Johannes är en rolig person med mycket ironiska kommentarer och skämt som ofta kan vara skojigt och ibland inte så skojigt. Han sjunger med ljuvlig stämma. Johannes om Sebastian K. Sebastian är väldigt omtänksam och gillar att ha kontroll. När han inte har det så blir han väldigt stimmig. Han är väldigt envis, både på gott och ont.


42 | JnyttXtra juni 2011

Musik Peter Jöback vill inte ångra livet när han dör. Han kastar sig gärna utför, ofta huvudstupa, och hoppas att han landar. Det gör han alltid, även om det blir på otrampad mark. DET VISSTE DU INTE OM PETER JÖBACK

JÖBACK LEVER LIVET FULLT UT

intervjun med JnyttXtra har Peter Jöback varit på konsert med en blåsorkester och fått feeling. Han är med andra ord lyrisk över att få ackompanjemang av Arméns Musikkår under sin spelning på Jönköpings blåsmusikfestival den 27 maj. – Det kan bli så himla fint om man skippar stråkarna, konstaterar artisten med ett otal strängar på egen lyra. – Det ska bli väldigt kul att spela med blåsorkester, det är något jag aldrig gjort förut. Men det blir kända stycken, en del highlights ur min karriär. NÅGRA DAGAR FÖRE

stagnerade ryktena kring hans sexuella läggning en gång för alla. Nu kretsar pressens spekulationer snarare kring vilken musikgenre han tillhör. Kritikerna kallar honom gärna musikalstjärna, själv vill han helst slippa kategoriseras.

– JAG TYCKER INTE ATT man behöver prata om genrer utan mer om uttryck. Jag har alltid varit en sökare, man lever ju bara en gång så då gäller det att testa allt. Jag funderar hela tiden på vad jag verkligen vill göra och till hösten blir det något helt nytt.. Oavsett, han lever upp till tiPETER JÖBACK ÄR DEN sam- teln musikalstjärna. Han har båmetsögda artisten som skapat de jobbat i berömda teaterkvarett antal rubriker genom åren ter som West End i London och men som inte alltid har kretsat gjort gigantisk succé i Björn och kring hans musik. När han 2010 Bennys musikal Kristina från gifte sig med sin sambo sedan Duvemåla. Men han har också flera år tillbaka, Oscar Nilsson, sjungit pop i Melodifestivalen,

skrivit en officiell EM-låt, samarbetat med Annika Norlin och Markus Krunegård samt sålt en miljon plattor (däribland en med titeln Flera sidor av samma man). Själv beskriver han sig kort och gott som en ”generös musikteaterperson” som alltid vill lite mer. – Guldet blev till sand var ju en enormt stor låt i svensk musikalhistoria men jag har även skrivit Stockholm inatt som blivit omtyckt. – Jag hade kunnat sjunga de där hitlåtarna hela tiden men jag vill utvecklas. Jag försöker trampa upp egna stigar och utmana mig själv. Det gäller att ha kul tills man kolar.

MÅNGA ARTISTER MED en större radiohit berättar att den blivit som en andra skugga. Oavsett sammanhang skriker publiken efter just den låten. Men Peter

Han har rötter i Värmland och barndomsminnen från Östergötland. 1990 kom han näst sist i Melodifestivalen med låten En sensation. Hans platta Flera sidor av samma man var en av Sveriges mest spelade under utgivningsåret 2006. I fjol var han en av gästerna på Kronprinsessan Viktoria och Prins Daniels bröllop. Där han förstås även tog ton.

Jöback ser det inte som ett problem. – Kristina från Duvemåla kommer alltid att vara en jättestor guldstjärna i mitt hjärta men jag gör faktiskt inte Guldet blev till sand så ofta. Jag är inte en sån som spelar sönder en låt, jag ser det som att jag tar chansen när den ges.

kommer garanterat innehålla musikalstoff. Peter Jöback får sällskap av musikalartisten Elin Bernmark och tillsammans ska de enligt arrangörerna ”framföra de största musikallåtarna genom tiderna”. Därefter väntar en sommar i countrytongångar, på turné med Cookies and Beans. – Det blir en riktig sommarturné i folkparker och trädgårdar. Sedan ska jag hinna njuta av sommaren också. Jag har flyttat ut mot skärgården. KONSERTEN I JÖNKÖPING

– Jag tycker om att bo utomlands och kommer alltid göra det i perioder men jag vill även komma hem och se naturen skifta. Det är samma sak som med musiken.Allt det jag gör kommer jag alltid att göra i någon form men jag har ett behov av att utsätta mig för utmaningar. Svårigheter. Du vet, man ska ju aldrig säga aldrig... Det är inte första gången Peter Jöback är i Jönköping, han har gjort ett antal spelningar här, senast på Konserthuset i höstas. Men någon personlig anknytning har han inte till stan, bortsett från en långsökt. – Min pressperson Marie Dimberg var faktiskt Jönköpings lucia en gång.

gabriella.faldt@jnytt.se Foto: Anders Hallberg/press

The Moniker stolt över nonchalant lindad kring skallen, karamellrosa kavaj, vita jeans och ett skägg som han själv blir förvånad över när han kollar sig i spegeln. Men när det gäller musiken undviker Daniel ”The Moniker” Karlsson plötsliga överraskningar. Han är totalt kompromisslös. – Jag har gjort allting själv och inte kompromissat, jag vill ha kontroll på allt, omslag och låtordning. Jag är nog inte den enklaste artisten att jobba med, säger Daniel Karlsson när vi träffas med anledning av nya plattan.

HAN HAR EN SJAL

– Nu har jag verkligen gjort en platta som jag står för. Maktub, som The Monikers första fullängdare heter, släpps den 25 maj. En debut som sammanfattar nästan ett helt decennium. – Den tidigaste låten som är med är från 2002 men jag har jobbat aktivt med plattan sedan 2008. Det är låtar som rör sig över ett väldigt brett spektra. Folk kommer säkert att tycka att det är spretigt men jag gillar det och är stolt. Jag gillar inte det här med genrer, det är det osexigaste som finns, säger Daniel men medger

att det omedvetet finns influenser. Självklart nämns The Beatles. – Ingen som har lyssnat på The Beatles kan väl låta bli att influeras av dem. Jag tycker att Beatles borde ingå som obligatoriskt skolämne. NORRAHAMMARBÖRDIGA Daniel Karlsson är artisten som retade gallfeber på sin gamla gitarrlärare, Lasse Stark i The Caretakers (som står på samma scen som The Moniker under Jönköpingsfesten, reds anm), gick loss på Hovstockfestivalen med forna bandet Liptone, ”Jag har många


JnyttXtra juni 2011 | 43

Musik i korthet STOR FOLKFEST I JÖNKÖPING Skriv redan nu in den 19-20 juli i din sommarkalender. Då anordnas Jönköpingsfesten. På dagtid finns chansen att utmana sig själv eller andra i alltifrån triathlon till e-sport. På kvällarna blir det scenshow från stor scen mitt på Västra Storgatan mellan Hamnparken och Rådhusparken, med god sikt från närliggande uteservering för den som vill kombinera musik med ett par kalla. Caretakers gör sin absolut sista spelning någonsin och The Moniker en av sina första efter skivdebuten. Däremellan, bland andra Loney Dear, Amy Diamond, Jill Svensson, Jocke Sjöqvist, Crut (på bilden), Nina Bjurenstedt, Hans Ludvigsson, The Arrow och Tre små grisar. Musikansvarig Calle Wisborg sammanfattar: – Det blir ett program från The Caretakers till The Moniker, från 1958 till 2012. Och nej, ni hörde inte fel, det fortsätter en bit in i framtiden också.

Kändisar inviger Spira Den 11 november 2011 är ännu ett datum att notera. Det handlar inte om jordens undergång utan om invigningen av Smålands Musik och Teaters nya hus, Spira. Trafiken på Munksjöbron kommer att stängas av och arrangörerna utlovar något utöver det vanliga. Hemlighetsmakeriet är stort men klart är att Helen Sjöholm, Ola Salo och Charlotte Perelli kommer att synas, och höras, i galavimlet.

Sommarteater i parken Teater i folkparken. Finns det något som doftar mer sommar? I början av juni blir det fars av komedimästare Ray Coney i Huskvarna Folkets Park. Farsen Pengarna eller livet är en klassisk förvecklingskomedi med högt tempo och vindlande vändningar. Från den 3 juni spelas föreställningen som sätts upp av Vulkanteatern och Teater i Huskvarna.

Kolla även jnytt.se

Världen ur Wolffs perspektiv

egna debutplattan sjuka historier därifrån”, och blev Melodifestivalens mediala hackkyckling år 2011. En högoddsare som ratades av kritikerna men som fick tv-tittarna att skrika Oh my god – och rösta honom till en tredjeplats i stora finalen.

Redan före officiellt releasedatum har recensenterna börjat jobba. Daniel Karlsson läser allt men filtrerar med sunt förnuft.

på att det blir mycket sågningar, jag bryr mig inte så mycket men jag hop– DE SOM GILLAR The Moniker gil- pas verkligen att de som sågar mig lar Oh my god. Men allting kan ju verkligen tycker att det är dåligt inte bara vara gult och glatt, på och inte skriver så för att de har ett plattan får man hela regnbågen. facit att gå efter. Fredagen den 27 maj, två dagar efDet är orkestralt och vemodigt men ändå ganska brett, det finns ter skivsläppet, väntar turnéstart med spelning på Bongo bar på en röd tråd genom hela skivan. – JAG HAR FÖRBERETT MIG

Tändsticksområdet. Hemmaplan, där Daniel Karlsson trivs som bäst. – Det blir mycket tid på tåg och flyg men jag vill alltid ha Jönköping som bas. Här är det lugnt och här bor mina storasystrar som förser mig med god mat och massor av kärlek. Största delen av bandet bor här och vi repar på Ungdomens hus, vi får vara där trots att jag snart fyller 30 ... gabriella.faldt@jnytt.se Foto: Cathrine Leván

Upplev Berlin, Paris och New York utan att lämna Jönköping. I höst tar Rikard Wolff med publiken på en musikalisk resa mellan romantikens städer. Det blir cabaretvisor från världens alla hörn och tidsepoker. Passa på att skriva in Rikard Wolff i kalendern när du ändå har den framme. Jönköpings teater är platsen och den 16 oktober datumet.

Musik i takt med citypulsen I sommar blir det aktivitet på den lilla scenen i Rådhusparken. På onsdagar bjuds det bland annat på dans och körsång och på fredagar blir det rock och pop. Plocka med dig en take away-kaffe och slå dig ner på någon av bänkarna, på marken eller på medhavd rutig filt och njut av kultur som pulserar i takt med Jönköpings folkliv. Datumen för arrangemangen är 3, 8, 17 juni samt 5, 12, 17 samt 18 augusti.


Vill du ha roligt och samtidigt ha chans att bli riktigt rik? Det är egentligen ganska enkelt. Följ bara nedanstående punkter så ligger du bra till.

4) Skrapa fram tre likadana symboler på lotten, helst med så många nollor bakom som möjligt och sedan är det klart!

1) Lös Xtra-Xrysset. 2) Skicka in det till Jnytt AB, 551 80 Jönköping och märk kuvertet ”Xrysset” 3) Bli en av våra fem vinnare som får två Trisslotter var.

Svårare än så är det faktiskt inte att ha roligt och samtidigt tjäna en slant. Och du, senast den 10 juni vill vi ha ditt svar. LYCKA TILL!


JnyttXtra juni 2011 | 45

NU KAN MARIKA TRÄNA ETT HELT ÅR

Johan Thor, verksamhetschef, på Friskis&Svettis tillsammans med Marika Hafström som vann ett årskort i förra tävlingen.

TRÄNING UNDER ETT HELT ÅR! Det är vad som gäller för Marika Hafström från Jönköping. Marika vann nämligen tävlingen i förra numret av JnyttXtra där förstapriset var ett årskort hos Friskis&Svettis med tillgång till all träning. – Det känns jätteroligt. Jag brukar träna gruppträning hos Friskis i Huskvarna med en kompis, nu har jag samtidigt tillgång till gymet. Blir det utökad träning framöver? – Jag försöker köra två gånger i vec-

kan, men det är inte alltid jag kan göra det eftersom jag jobbar oregelbundet. Men jag ska försöka! Verksamhetschefen Johan Thor glädjs med Marika och konstaterar att verksamheten ständigt utökas. – Under en tioårsperiod har vi utökat medlemsantalet från 3.500 till 17.900 som vi har idag. Det är faktiskt 14% av kommunens invånare. Det är inne att ”gymma” igen? – Absolut. Idag är det något som alla kategorier av folk ägnar sig åt. Vi

Rätt svar: Nya butiken öppnar på A6 märker också att gruppträningarna och gymdelen är väldigt populära. Den 29 augusti inviger Friskis&Svettis sin tredje lokal i området då man slår upp portarna på A6. Redan idag har Jönköping tillsammans med Kungsholmen i Stockholm flest besök i hela Sverige, ca 500.000 besökare per år. Text: donald.sandstrom@jnytt.se Foto: Cathrine Leván


46 | JnyttXtra juni 2011

NU ÄR DET INNE ATT GYMMA UTE Kunderna tjatade och nu har de fått sin vilja igenom. Atlantis Spa i Jönköping öppnar upp för träning på sin takterass. – Det är vi och Venice Beach i Kalifornien, säger Dan Persson, vd för träningsanläggningen. Glöm trängseln i svettiga och trånga träningsutrymmen. Nu är det utomhus som är den nya trenden. Åtminstone för friskvårdskedjan Atlantis Spa i Jönköping. – Vi har en stor takavdelning som står helt tom. Eftersom solen ligger på väldigt skönt i det området har det varit kunder som frågat om vi inte kunde ha ett gym där uppe, berättar Dan Persson, vd för Atlantis Spa. ha nått fram. För från och med nu och ända fram till sommaren är slut kan den som vill träna utomhus på ÖNSKEMÅLET VERKAR

husets takterass få den möjligheten. Med det är man troligtvis unika i hela landet, om inte åtminstone här i Vätterbygden, förklarar Dan Persson. – Jag tror inte de andra ens har en sådan möjlighet. Det är ingenting jag har hört talas om i alla fall, förutom att det har gjorts försök på stranden på till exempel Öland. och Venice Beach i Kalifornien, skrattar han. Så nu kan du säga att du var först? – Ja, precis! Vad är skillnaden att träna inomhus och utomhus? – Egentligen inte så stor skillnad förutom att du har solljus. Men det finns 14 nya träningsmaskiner och soldäcksstolar, soffgrupper och juicebar. Och skön musik också. – Det gäller att ta hand om alla goda vanor man har. Istället för att fastna under grillen som många

– DÅ ÄR DET VI

Ahmad Awada och Oscar Lernstål testar utomhusgymmet på Atlantis. ”Det är skönt och så kan man sola” konstaterar Oscar.

kanske har gjort så hjälper vi till i solen, tillägger Dan Persson. Träningsytan är på omkring 200 kvadratmeter

och har tidigare inte använts till någonting annat än tak, förstås. – Regnar det så regnar det. Men då torkar vi av

grejorna och så kör vi vidare. Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder. Vi har ju fortfarande kvar gymmet inomhus, säger

Dan Persson. daniel.hultqvist@jnytt.se Foto: Marianne Lundvall


JnyttXtra juni 2011 | 47

SKA DU ÖPPNA NYTT PÅ STAN, ELLER VET DU NÅGOT SOM ÄR PÅ GÅNG? MEJLA TILL JNYTTXTRA@JNYTT.SE OCH BERÄTTA!

MARIA VILL HA MER GLAMOUR I JÖNKÖPING Sedan början av maj driver Maria Ezell det egna företaget Marias Glamour Studio på Öster i Jönköping. Maria Ezell saknade glamour och flärd i Jönköping och valde att göra någonting åt saken. Den 9 maj slog hon upp dörrarna för den egna glamourstudion

på Borgmästargränd 3 i Jönköping. Hon kommer att jobba både med make up, styling, naglar, ögonfransförlängning och modefotografering. Hon kommer även att satsa på ett förfest-koncept där kompisgänget eller kollegorna kan komma och äta gott samtidigt som de blir sminkade och får håret fixat.

– Det fanns ingen glamourstudio här innan, konstaterar Maria som tycker att det behövs. Det var när Maria bodde i USA under flera år som hon fick upp ögonen för fenomenet. I shoppingcenter i landet på andra sidan Atlanten är det vanligt med studios dit folk kan komma förbi och göra sig fina, in-

för en fotografering eller kanske inför en fest. – I USA är man fin hela dagarna och sköter om sig. I Sverige är vi lite mer alldagliga, menar Maria som hoppas att både tjejer och killar i Jönköping ska blir sugna på att göra sig fina och prova någonting nytt.

NAMN Maria Ezell. ÅLDER 39 år. BOR I Öxnehaga.

Familj Mina tre barn och hunden Neo. AKTUELL Som egen företagare med egen

glamourstudio.

marianne.lundvall@jnytt.se Foto: Cathrine Leván

Hälsa på Jnytt i city! Nu finns JnyttXtra och Jnytt.se i nya lokaler på Kapellgatan 2 på Väster. Välkommen att hälsa på oss! Äntligen! Nu är vi på plats i våra nya, schyssta lokaler på Kapellgatan 2. Efter fem år har vi lämnat Science Park och har nu tagit oss lite närmare city och Väst-

ra Storgatan. Jnytt har vuxit mycket den senaste tiden och det var helt enkelt dags för nya lokaler. Nu slipper vi trängas med varandra och har dessutom fått fina skyltfönster så vi kan hålla koll på vad som händer ute på gatan. bra som helst, det är ett lyft för redaktionen och för säljavdel-

ningen, säger Krister Leimola, VD för Jnytt AB. Har du ett nyhetstips eller vill du bara komma in och säga hej? Välkommen in och hälsa på oss! Psst! Du har väl inte missat att vi har nytt telefonnummer? Du når oss på 0362912600.

– DET HÄR KÄNNS HUR

marianne.lundvall@jnytt.se Foto: Cathrine Leván


48 | JnyttXtra juni 2011

Syns du i vimlet?

CENTRUM

Syns du i vimlet?


Syns du i vimlet?

JnyttXtra juni 2011 | 49

CENTRUM

Syns du i vimlet?


50 | JnyttXtra juni 2011

Syns du i vimlet?

HARRYS

Syns du i vimlet?


Syns du i vimlet?

Syns du i vimlet?

JnyttXtra juni 2011 | 51


52 | JnyttXtra juni 2011

Syns du i vimlet?

O’LEARYS

Syns du i vimlet?


Syns du i vimlet?

JnyttXtra juni 2011 | 53

O’LEARYS Syns du i vimlet?


54 | JnyttXtra juni 2011

Syns du i vimlet?

TWIN CITY

Syns du i vimlet?


Syns du i vimlet?

REDAKTIONEN GILLAR ATT FINNAS MED I VIMLET. 17 JUNI KOMMER NÄSTA NUMMER AV JNYTTXTRA. ÄR DU UTE I VIMLET OCH SER EN FOTOBLIXT FRÅN VÅR FOTOGRAF ALEXANDER LEIMOLA ÄR CHANSEN STOR ATT JUST DU DYKER UPP PÅ VÅRA SIDOR NÄSTA GÅNG. Senaste vimlet hittar du på jnytt.se

Syns du i vimlet?

JnyttXtra juni 2011 | 55


JÖNKÖPINGS JÖ J ÖNKÖPINGS ÖN ÖNK P S STÖRSTA S ST STÖR TÖRST ÖRST ÖRS TA T A NÖ N NÖJESP NÖJESPALATS ÖJESP ÖJESP PA ALA ALA LAT AT A T TS

036-71 9 0 94 4 80

www.harrys.se w www w.har r ys.se y se

JnyttXtra juni 2011  

JnyttXtra juni 2011

Advertisement