Revista Turo febrer 2015

Page 1

número 22/ febrer de 2015

Cada alumne és únic: a classe com a casa Programa Excellence per a la Preceptuació L’ipad a les aulesREVISTA 22 - FEBRER 2015 SUMARI editorial Posats al servei dels altres dades Mesurem els resultats english The irish experience fotografies Ens han visitat... formació La preceptuación en Turó capellania De la reialesa del Cel a una pobra establia alumni Quines són les claus de l’èxit? extraescolars Els equips de Turó - Montroig infantil la importància d’encertar la primera decisió premsa Recull d’articles tecnologia La incorporació de l’Ipad a Turó alumni Fotos promocions xarxes socials Ens trobem a Facebook! noticies Un curs en imatges EQUIP D’EDICIÓ director cap de redacció fotografia col·laboradors disseny maquetació impressió

3 4 6 9 11 12

15 18 21

23 26 28 30 33

Gerardo Meneses Josep Maria Bru Josep Maria Bru Carles Guarinos Paul Macmanus Èric Martí Pío Buqueras Ignasi Martínez Javier Medrano Miquel Rossy Mn. Josep Maria Torras Mercedes Tresserras Miquel Rossy Ángel Gómez GPG, S.L.

EDITORIAL

Jacques Delors: aprendre a ser feliç El 1996, ara fa setze anys, Jacques Delors, per encàrrec de la UNESCO, va elaborar, junt a una Comissió internacional, un informe sobre l’educació al segle XXI que es va batejar amb el nom: L’educació amaga un tresor. L’informe plantejava propostes com l’aprenentatge al llarg de tota la vida, aprendre a aprendre, repensar i relacionar les seqüències de l’educació, ensenyar com un art i una ciència, entre d’altres. I es resumia en quatre pilars: aprendre a conèixer, aprendre a fer, aprendre a viure amb els altres i aprendre a ser. La Comissió deia en referència a aquest darrer aprenentatge -aprendre a ser-. “ ... El desenvolupament té per objecte el desplegament complet de l’home en tota la seva riquesa i en la complexitat de les seves expressions i dels seus compromisos; persona, membre d’una família i de la seva col·lectivitat, ciutadà i productor de tècniques i creador de somnis”. Aquesta versió de l’educació com a creació de somnis té molt a veure amb aprendre a ser feliç. No naixem feliços o infeliços; un, no troba la felicitat en una cantonada. La nostra predisposició a l’alegria cal cultivar-la i incorporar-la al nostre caràcter: superar les davallades en el nostre estat d’ànim, deixar alguna cosa que – encara que no ens ho sembli – no és tan important i dedicar més temps a la família, a parlar, a cuidar aquells detalls que fan la vida més agradable als altres... Cal aprendre a trobar la felicitat en els petits detalls, en les dificultats i les alegries de cada dia. “El contingut del teu caràcter és la teva elecció. Dia a dia, el que esculls, el que penses i el que fas; és en el que et converteixes”. Heràclit Gerardo Meneses Director col·legi Turó

Carretera de Reus s/n 43120 Constantí TARRAGONA turo@institucio.org

3


DADES

Per millorar el nostre rendiment, necessitem mesurar els resultats El més important de l’acció educativa no es veu: el procés de creixement personal dels fills. Però si volem millorar, cal que avaluem cada dada que ens faciliti fer-ho millor.

Q

ui no avalua els resultats, no podrà rectificar mai els errors. Les dades són només això, dades. Però juntes consitueixen una informació rellevant, que ens permet conèixer millor la realitat. Intentem així no deixar-nos dur d’impressions, d’opinions subjectives, encara que totes les opinions ens importen.

demostrem valorar-les més. Amb els resultats acadèmics, d’altra banda, són importants. El nombre d’aprovats a la Selectivitat i els resultats de les competències bàsiques (vegeu-ne els quadres) són un indicador objectiu del rendiment escolar. Ara bé, si comparem els resultats amb els nens i nois (separats dels de les noies), la diferència positiva entre el col·legi i la mitjana de Catalunya encara es fa més evident. Aquesta dada, en ella mateixa, és un argument inqüestionable a favor de l’educació diferenciada. Oferim un darrer exemple –n’hi hauria tants– en les xifres d’antics alumnes, els estudis universitaris que trien, el nombre d’alumni que són professors o pares del col·legi.

El valor de les xifres

Ens interessa obtenir dades en tots els camps que constitueixen la variadíssima riquesa del col·legi. És cert que el nombre d’entrevistes de preceptuació no és per ell sol indicador de qualitat del tracte personalitzat, però no hi ha dubte tampoc que, si hem fet més entrevistes,

10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0

Hores de classe d’anglès

10 9 8 7 Turó 6 5 4 marc 3 legal 2 1 0 LL0-LL1 LL2

P3

P4

P5

Elaboració pròpia a partir de les hores d’anglès que marca el Departament d’Ensenyament al currículum escolar i les de Turó.

1 EPRI 2 EPRI 3 EPRI 4 EPRI 5 EPRI 6 EPRI

Aprovats a la selectivitat

Accés a la Universitat

Percentatge d’alumnes que superen les proves d’accés a la universitat (Els anys 9-10 i 11-12 no es van facilitar dades de la pública i la concertada per separat).

S’hi inclouen les dades de preinscripció en primera opció a diferents estudis universitaris a els darrers tres anys per als alumnes de Batxillerat de la Institució. Font: Elaboració pròpia

2009 2010 2011 2012 2013 2010 2011 2012 2013 2014

5% 3%

32%

100%

948%

100%

94,94%

94,34%

95,80%

100%

94,54%

100%

94,41%

17%

43%

43% 32% 17% 5%

Turó

3%

4

ER C IM IÈN EN C T IES HU ALS M AN IT AT S

EX P

C LA IÈN SA CIE LU S T DE

AR EN Q GI UI N TE YE CT RI UR A I A

CI

ÈN

C I J IES UR SO ÍD CI IQ AL UE S S

catalunya


Competències bàsiques

L’avaluació de les competències bàsiques són una prova que cada any efectua la Generalitat a tots els centres de Catalunya, en els cursos de 6è de Primària i 4t d’ESO. Són un barem de l’estat del centre en aquestes etapes. L’estudi comparatiu que vam fer el curs passat amb els resultats dels nois de Catalunya –a part del de les noies– és un clar argument a favor de l’educació diferenciada. Per als resultats de 6è de primària, cal tenir en compte que alguns alumnes dels més bons de notes es trobaven a Irlanda aquell trimestre i no van poder fer les proves.

6è de primària matemàtiques

nois catalunya

14% baix 20% mità-baix 66% alt i mitjà-alt

Turó 2% baix 17% mità-baix 81% alt i mitjà-alt

Turó

nois catalunya 23% baix 24% mità-baix 53% alt i mitjà-alt

anglès

0% baix 8% mità-baix 92% alt i mitjà-alt

Turó

nois catalunya 17% baix 24% mità-baix 59% alt i mitjà-alt

4% baix 13% mità-baix 83% alt i mitjà-alt

Els antics alumnes són una part important de la nostra comunitat educativa. Sempre tenen les portes de Turó obertes. D’altra banda, cada cop són més nombrosos els pares que són antics alumnes.

castellà

0% baix 11% mità-baix 89% alt i mitjà-alt

Turó

nois catalunya 17% baix 26% mità-baix 57% alt i mitjà-alt

català

Dades sobre alumni

100%

75%

50%

25%

alumni

nois catalunya

anglès Turó

nois catalunya

matemàtiques Turó

nois catalunya

23% baix 17% mità-baix 60% alt i mitjà-alt

Turó

6% baix 10% mità-baix 84% alt i mitjà-alt

castellà

18% baix 17% mità-baix 65% alt i mitjà-alt

nois catalunya

3% baix 21% mità-baix 76% alt i mitjà-alt

23%

Turó

12% baix 17% mità-baix 71% alt i mitjà-alt

pares que són alumni

català

0% baix 7% mità-baix 93% alt i mitjà-alt

22%

4t d’ESO

13% baix 16% mità-baix 71% alt i mitjà-alt

fill d’alumni al col·legi

0% baix 15% mità-baix 85% alt i mitjà-alt

1.417

100%

75%

50%

professor que són alumni

25%

26% Entrevistes de preceptuació

Els darrers anys s’han dut a terme diverses actuacions per tal de millorar els resultats de la preceptuació, com a eix del nostre projecte educatiu. La quantitaEls resultats d’assistència a activitats formatives i d’entrevistes són els següents.

Assistència a les reunions de pares i mares 1r trimestre

2n trimestre

3r trimestre

10.280

1.542

hores de preceptuació amb famílies el curs 2013-14

hores de preceptuació amb alumnes el 2013-14

5


ENGLISH

The Irish experience: a different way of learning English Dels programes d’immersió que oferim, aquí i a l’estranger, la d’Irlanda és la de més durada. Us presentem les experiències d’un grup alumnes que ha estat 9 setmanes a Dublín. My school was called Ballyroan Boys School and it’s a very nice school. My teacher was 23 years old and I think he is the best teacher in the school. The uniform of the school was grey trousers and jumper but we also wore a tracksuit. and we had some classes with ipads. The school had three buildings, two of them were full of classrooms and the other one for people who worked in the school. My classmates were very nice people and they always wanted to help me. What a great experience! Gerard Busquets 1 ESO My school was called St.Attractas School. It wasn’t very big but it was a good school. It had classes only until 6th of primary. My teacher was really nice and he was my neighbour as well. The uniform was like the uniform in Turó but it was all blue and the boys wore a tie. The classes weren’t not very dificullt and my marks moved between eight and ten. The boys in class were very friendly and nice. Adrià Busquets 1 ESO 6

On a normal day, I normally woke up at 7:30, then I had breakfast and after that, the mother of the family dropped me to the school that started at 8:45.When the school finished at 14:30, I came home and I did my homework. I normally had dinner after doing homework,. Then I sometimes played with the two brothers of the family (Ross and Ben). We usually played football but sometimes we played computer games or went to Ross’s football training. At 21:30 I had supper and then I went to bed. Pablo Meneses 1 ESO On Sundays morning I always went to Mass. At one o’clock me and my Irish family played pitch and putt. It’s the same as golf but the pitch is two or three times smaller. On other occasions we went to Wexford, because the family had a holiday house there. The last day we went to Kilkullen where I visited the grandparents . Mateu Segués 1 ESO

My school day in Ireland started at twenty past nine. We only had one teacher for all the subjects. The first subject was maths and then Irish (Gaelic). On Wednesdays and Thursdays we did P.E. In the afternoons we read a book and then we had to answer the questions that the teacher asked us. On Fridays we had art. The school finished at three o’clock. The school was really cool. Pol Escoda 1 ESO I remember that we woke up early in the mornings, and after having breakfast, the father brought us by car to the school. There, we spent all the morning and midday till ten to four, except from Mondays and Wednesdays, that we left the school earlier to go to Rockbrook. There, we were doing an hour of study and then we played a football match. After this, we went back home where we had dinner at half past six. Then we played at the Xbox or we did our homework, and at half past


1

eleven we had supper and we went to bed. Joan A. Manso 2 ESO Living and studying in Ireland has been one of the best things of my life. My English has improved a lot! And of course you meet new people there , new friends and you’ve got very a different life for 9 weeks. I can only say word about my Irish experience: INCREDIBLE!!! Martí Mestre 1 ESO Every Saturday we went to Rockbrook school at 11:00 to have English classes for 2 hours. Then we did a special trip that could be touristic like the visit to the Guinness factory or a funny trip like the zipit. After the trip we always went back to Rockbrook again and we played football. At 5:30 we went home with our families. Nico Oliva 2 ESO When I finished school I started heading home. When I got home I did my homework, I played with my Irish brother riding our scooters, going to the park or simply going to our friends’ house. We normally had diner at 9:00 and then we went to bed. Rafa Aldecoa 1 ESO

This experience makes the boys open minded, better people, more self-confiden”

very lucky because my Irish family was very nice. About the food, I just want to say that I love theirr sausages. I don’t know how they can make them so tasty! The roasted Irish potatoes were delicious, too. Enric Catà, 1 ESO As a tutor in this project, I’m of the opinion that these 9 weeks in Ireland offer the boys an incredible possiblity to improve their English.

The boys spend much time with an Irish family and moreover, they study in different schools of Dublin. That’s why they improve their English more and more. The immersion is huge: they also have English classes every Saturday in order to prepare a level test at the end of the stay. But if I have to say the best thing in all this great experience is the personal growth of each boy. They find themselves in new situations, so they have to find the best way to solve these situations. This experience makes the boys open minded, better people, more self-confident and they value what is really important and not. I’m quite sure they will remember their stay in Dublin forever, specially because we have had a good time there. Pio Buqueras, Teacher and tutor in Ireland

My experience in Ireland was really good. I learnt a lot of new words in English and even some expressions in Irish. The first 2 weeks in Ireland were a bit difficult for me because I missed my parents but the following weeks in Dublín were excellent. I was 7


8


ENS HAN VISITAT... Durant l’any 2014, han estat molts els personatges que ens han visitat a Turó. Des de xerrades literàries amb autors de renom com la presència de l’esport d’elit a mans d’un preparador físic professional. Tots ells han ajudat a instruir en molts àmbits els nostres alumnes i pares.

Nuria Pradas. Escriptora

Jokin de Irala. Catedràtic en Medicina preventiva a la UNAV

Juan A. Pérez Foncea. Escriptor

Susana Fernández. Escriptora

Josep Andreu. President del Port de Tarragona

Legio I Germánica. Grup recreació històrica

9


Manuel Lapuente. Preparador Físic professional

Fernando Lalana. Escriptor

Hble. sra. Irene Rigau. Consellera d’educació Generalitat de Catalunya

10

Dr. Estivill. Metge especialitzat en trastorns del son.


FormacióN

La preceptuación en Turó: mejorando la atención personalizada Es fundamental para Turó la atención personalizada. Este año hemos iniciado un nuevo proyecto para mejorar la preceptuación: un cuestionario que rellenan los mismos alumnos. Si no existiera la preceptuación en Turó, la realidad de la educación personalizada de cada alumno sería mucho más difícil de llevar a cabo, por no decir imposible. Se entiende perfectamente que sea uno de los ejes principales del proyecto educativo del colegio y que además haya merecido una atención especial en el Plan Estratégico que se ha puesto en práctica en todos los colegios de la Institució en estos últimos años. Para que la preceptuación de los alumnos y de las familias sea realmente eficaz, hace falta que gravite entre dos pilares básicos: por un lado la figura del preceptor significa que cada familia del colegio cuenta con una ayuda inestimable en la responsabilidad que los padres tienen en la educación de sus hijos. No delegan esa responsabilidad en el preceptor, sino que éste (que no va por libre) se convierte en colaborador suyo. Por otro lado, difícilmente podrá mejorar un alumno del colegio si él mismo no se implica en ese proceso de mejora. Para lograr que ambos pilares estén bien sustentados, este curso hemos incorporado una novedad: se trata de un cuestionario de autoevaluación basado en diferentes áreas de competencia. Las preguntas están adaptadas a la edad de los chicos y cada trimestre ellos mismos diseñan un plan de mejora en el que escogen dos o tres puntos en los que ven que deben y quieren poner esfuerzo. En definitiva, que lo hacen suyo. A la vez, los padres conocen y tienen ese cuestionario de autoevaluación, que pueden trabajar en casa con su hijo y comentar con el preceptor en las entrevistas. Por lo tanto desde el colegio, les damos una herramienta muy valiosa para llevar a cabo esa tarea que nos une: la educación de los chicos. Tras un trimestre de aplicación del nuevo proyecto ya empezamos a ver resultados, y eso que lógicamente toda novedad requiere un tiempo para su implantación y auténtica eficacia. Lo cierto es que de modo natural los chicos estudian con calma las diversas cuestiones que se les plantean en la autoevaluación, seleccionan aquellos aspectos que les parecen más relevantes y sobre los que piensan que han de poner más empeño, y con ayuda del preceptor concretan al plan de mejora para el trimestre.

JAVIER MEDRANO SOTSDIRECTOR DE FORMACIÓ

La implicación del alumno es muy importante para poder sacar fruto de la preceptuación.”


Jesús em diu: “ Vosaltres sou els meus amics , el qui vulgui venir amb mi que em segueixi”

12


CAPELLANIA

De la reialesa del Cel a una pobra establia Jesús ha baixat del Cel, s’ha apropat a nosaltres per a estimar-nos, per a ser el nostre amic. Ell ha deixat totes les riqueses del Cel per baixar amb la pobresa de l’home. Què faràs per rebre’l correctament? >Vull ser el teu amic I el príncep va viure com un captaire, i va aprendre a governar el seu poble. El captaire es va fer amic del príncep, i amb la seva amistat, mai més va passar fam, ni es va sentir sol ni abandonat.

D

iuen que fa molts anys un príncep es va creuar amb un noi a qui s’assemblava molt. El noi era un captaire. El príncep va voler-se canviar els vestits amb ell i conèixer així el món més enllà dels seus palaus. El príncep es va convertir en captaire i el captaire en príncep. El fill de Déu ha baixat del seu Tron infinit i meravellós del Paradís per vestir-se com un de nosaltres i néixer en una pobra establia de Betlem. El que és la Llum Eterna, va obrir els seus ullets per primera vegada a la penombra de la cova de Betlem. Maria, la seva Mare, i Josep se’l miren, l’abracen, l’alimenten i l’estimen... Però el Nen em busca a mi... Totes les riqueses celestials, Jesús les va deixar a dalt del Cel, per quedar-se amb tota la pobresa del homes... Tan sols busca el teu cor. Jesús ha baixat del Cel a la terra per a ser el meu Amic.

Als amics se’ls té confiança, se’ls parla, se’ls desvetllen els secrets, se’ls ajuda... A un amic no se li té por. Un amic és com un altre jo. Qui té un amic, té un preciós tresor. De mica en mica, amb paciència, voluntàriament, i compartint ilusions, projectes i esforços es va forjant l’ amistat. Els amics no es fan per la força. Jesús em diu: “ Vosaltres sou els meus amics , el qui vulgui venir amb mi que em segueixi”. Jesús m’estima i m’ofereix la Seva amistat. Vols ser el meu amic i estar sempre amb mi? Sí? Doncs, posa’t a caminar i segueix-me sense parar! Seguir a Jesús és mantenir-se amb Ell, estar al seu costat sempre. Quan és fàcil i quan em costa, estigui sà o malalt,quan en tinc ganes i quan no em ve de gust, tingui exàmens o estigui de vacances, amb molts o pocs diners, amb problemes o si tot va de primera... Perquè un amic ho és sempre. Faci fred o calor, sigui dilluns,

dimecres o diumenge, diguin el que diguin els altres. Un amic és un amic. Jesús, vull ser el teu amic... Jo sé que Tu no em negaràs la teva amistat. Perquè ets bo, generós i saps donar i compendre. Vull descobrir amb Tu que ser feliç és possible. Tu ets el tresor inesgotable, la font de l’eterna juventut, l’alegria clara i pura, l’amistat sincera i autèntica. Perquè vas baixar del teu Tron preciós del Cel per a ser el meu amic. I el príncep va viure com un captaire, i va aprendre a governar el seu poble. El captaire es va fer amic del príncep, i amb la seva amistat, mai més va passar fam, ni es va sentir sol ni abandonat. “Jesús és el teu amic.-L’amic.-Amb cor de carn, com el teu.-Amb ulls d’amabilíssima mirada, que vam plorar per Llàtzer... I tant com a Llàtzer, t’estima a tu.” (Sant Josepmaria. Camí, 422). Mn. Josep M. Torras Capellà de Turó

13Carlos González

Diego de Ortueta

ALUMNI

Quines són les claus de l’èxit? El punt de vista dels alumni Antics alumnes i pares de Turó ens parlen sobre les claus de l’èxit. Allò que fa uns anys reberen de Turó, ara procuren transmetre-ho als seus fills. Carlos González ___

XIX Promoció 1995/1996 Enginyer

Ingeniero Técnico Industrial por la URV, Ingeniero en Organización Industrial en la Univ. Europea de Madrid y MBA por la Universidad de Duke (NC, US). 15 años de experiencia

internacional en empresas líderes del sector automovilístico y defensa. Actualmente resido con mi familia en Bruselas. Creo que los ingredientes más importantes de la receta del éxito residen en la familia, los valores y la actitud. Cultivar un entorno donde todos tengamos la oportunidad de desarrollarnos con humildad, reconocer el valor de los demás y

aprender de ellos. Nuestro deseo de aprender, afrontar el día a día y los cambios con optimismo, mostrar pasión por lo que hacemos y distribuir el tiempo adecuadamente serán otros elementos que contribuirán a un buen desarrollo personal. En definitiva, vivir los valores que nos transmitió el colegio de forma coherente es una buena base para conseguir el éxito en las diferentes facetas de nuestra vida. 15


Para mí las claves del éxito son la perseverancia y el entusiasmo por hacer las cosas bien en todos los ámbitos de la vida. Hay dos frases que a mi siempre me ha servido mucho y son las siguientes: “el genio comienza las grandes obras, pero sólo el trabajo las acaba “ y “el hombre que dice no puede hacerse, será sorprendido por alguien que lo haga”

Joan Domingo ___

V Promoció 1982/1982 Farmacèutic

2

Joan Domingo

Carlos Matas

Diego de Ortueta ___ VII Promoción 1983/1984 Metge

Licenciado y doctor en Medicina y Cirugía, Especialista en FEBO, he trabajado en Bochum (Alemania) y Nottingham (UK). Cofundador de una clínica de Oftalmologia en, así como un Instituto de Cirugïa Refractiva de los que soy actualmente director médico. Colaboro y reviso revistas especializadas en oftalmología y cirugía refractiva. Unas de las más importantes son la cuna familiar y la formación escolar que impregnan y aportan conocimientos y valores tales como respeto, lealtad, buena actitud y ganas de aprender. Y Hay que saber escoger una profesión que a uno le apasione.

16

Tras obtener unos conocimientos profundos, deben ser transmitidos con una actitud de respeto hacia los demás y hacia si mismo, trabajar en equipo, con integridad y congruencia, sin olvidar nunca la propia formación, leyendo, interpretando y analizando los resultados.

Carlos Matas ___

VII Promoció 1983/1984 Advocat

Licenciado en Derecho por la UB y MBA por ESADE. He trabajado en Iberforo y en Ernst & Young hasta el 2000. Creamos nuestro propio despacho de abogados, donde abarcamos con 25 compañerps más todas las ramas del derecho llamado LEYSTERS ABOGADOS. Actualmente, soy su Consejero Delegado.

Llicenciat en Farmàcia per la UB, especialitzat en Anàlisis Clíniques, Màster en Patologia Molecular i Bioquímica Clínica, MBA i diplomat en Ortopèdia per la UB. He exercit en l’especialitat d’anàlisis clíniques i actualment en farmàcia comunitària. I com empresari en Laboratori, Enginyeria Alimentaria, Òptica, Farmàcia, Ortopèdia i altres experiències. En la meva opinió, les “Claus de l’èxit”. és un concepte molt relatiu i de difícil valoració i molt menys per un mateix. Però bé, per a mi l’èxit consisteix a intentar ser coherent al llarg de la vida i pujar la família amb certa dignitat. No és feina fàcil però amb una bona dosi d’il·lusió, esforç i constància, i amb l’ajuda dels valors rebuts espero poder arribar a la vellesa i assaborir part d’aquest èxit.sd

Pre Pre ben be jam nja mí í :4 gru p

Inf 2 e antil dim quips Ca ecre de 1 m No pió s, div 4 i 10 e d va j pe e la L ndres ugad rdr l i i e c ga c diss ors. E n ap a o pa marc btes trene rtit . ne a l . de ls lC ET.

FA N TIL

AE Mo E de ntr Tur oig ó -

IN

Ca 1 e det So quip Co tscam de 1 tsc am pió d 2 jug pió e l ado de a Llig rs. E la L a c ntre liga om ne com arca n els arc l del diss al d CE ab el C T. tes. ET.


Juv So enil t Tor scam t pi o En tre sa la fi ó pro gru ne v n p d n no al. incial , va ’un mé s1 jug 0 ju s el d ar a gad iven ors dre . su n

de

issa

ls d

ne

tre ne

ors . En

gad

8 ju

s.

bte

ip d

Eq u

Al 2 e eví div quip So endr s de tsc es 13 am i d i 1 pió issa 0 ju de bte gad la L s. ors . En liga tre com ne ne arc al d ls d im el C e cr ET. es,

eb asq

ue t


20


INFANTIL

Llar d´infants: la importància d’encertar la primera decisió El fet d’escollir una escola o bé una altra és una de les primeres decisions importants que hem d’afrontar els pares. És sense cap mena de dubte un punt de partida que marcarà el futur del nostre infant. Mercedes Tresserras Tapias CAP DE SECCIÓ EDUCACIÓ INFANTIL

S

om conscients que és en aquests primers anys de vida el període en què es construeix la personalitat del nen i es desenvolupen les habilitats personals bàsiques i, per tant, aquesta decisió esdevindrà clau per establir els fonaments dels futurs aprenentatges. Com a pares tenim el repte de facilitar el creixement harmònic dels nostres fills procurant que tinguin una educació excel·lent que els permeti desenvolupar plenament les seves destreses i capacitats físiques, afectives i intel·lectuals. Tot plegat perquè més endavant siguin capaços d´encarar per si mateixos i amb èxit aquelles fites personals, socials i professionals que vulguin assolir. L’experiència ens demostra, i així ho creiem al Col·legi Aura, que la clau d’un bon projecte educatiu a Llar d’Infants rau sobretot en la professionalitat de tot l’equip docent, en el saber treballar acuradament i en grup, a vetllar per una formació continuada, a proporcionar una atenció personalitzada, en la introducció de les noves metodologies didàctiques a l’aula, en l’aprenentatge d’almenys 3 idiomes (català, castellà i anglès), en l’aplicació pràctica de la teoria de les intel·ligències múltiples, en la competència digital (PDI), en la cultura dels valors, en el desenvolupament de la creativitat, en l´estimulació primerenca i pràctica psicomotriu, en l´aprenentatge

cooperatiu i en la integració a les aules de diversos projectes d´habilitats socials i emocionals. L’equip de mestres actua de guia per aconseguir que qualsevol circumstància es converteixi en una nova oportunitat d´aprenentatge, atenent individualment les necessitats educatives, respectant el ritme maduratiu de cada alumne i establint, conjuntament amb la família, uns objectius de millora per seguir l´evolució acadèmica, social i personal de cada nen. La nostra tasca docent es desenvolupa en un entorn acollidor, segur i càlid a través d´una metodologia activa basada en l´observació, el joc i l´experimentació. A tot això hi sumem rigor i molt d´afecte en el tracte ja que són els alumnes més petitets del col·legi. Oferim: servei d´acollida d’alumnes a partir de les 7:45 hores, oferta educativa des del dia 1 de setembre fins al 31 de juliol, horaris flexibles que faciliten el procés d’adaptació del nen a l’escola (9-12h./ 9-15h./ 9-17h.),

Els pares són els veritables protagonistes de l´educació dels seus fills: els acompanyem en aquest procés i ens mostrem oberts a les famílies”

matrícula oberta tot l´any per nadons a partir dels 4 mesos, aules obertes a l´exterior, transport escolar, menjador amb cuina pròpia i dietes adaptades. Procurem en tot moment que la Llar d’Infants esdevingui per al nen la prolongació del seu ambient familiar. Entenem que els pares són els veritables protagonistes i responsables de l´educació dels seus fills, per aquest motiu els acompanyem en aquest procés i ens mostrem sempre oberts a les famílies. Per aconseguir dur a terme aquesta tasca compartida oferim: sessions formatives, escola de pares, entrevistes de la mestra amb les famílies (tutories), reunions trimestrals, conferències de professionals externs i cursos d´orientació familiar, entre d’altres. Creiem en el nostre projecte educatiu, i per aquest motiu el volem fer arribar a tots aquells que en aquests moments es trobin davant la important i difícil decisió d’escollir Llar d’Infants per als seus fills. 2123


24


25


Amb la incorporació de materials propis es dóna el currículum que es considera adequat als nostres alumnes” 2

TECNOLOGIA

2015: Odissea en el món digital La incorporació de l’Ipad a Turó Amb la introducció de les tauletes digitals a Turó, se’ns poden plantejar moltes preguntes. Aquest article mira de donar resposta als possibles dubtes de la part més visible d’un meditat projecte pedagògic. Ignasi Martínez SOTSDIRECTOR DOCENT

Amb la incorporació de les tauletes digitals, han mort els poetes a Turó? • És la conseqüència pràctica i lògica de la planificació del nostre programa Learning Forward en què venim treballant des de fa anys. Són les eines més adequades per al treball personal i la incorporació de materials propis que hem elaborat. 26

• No es trenca la creativitat en l’alumne, sinó que adaptem les noves eines a la metodologia actual. Són els instruments educatius adequats, incorporats en el moment adequat.

Descobrint l’iPad

• Permeten desenvolupar noves habilitats, com ara la competència digital. • Motiven molt més als estudiants. • Existeixen moltes aplicacions que milloren els processos d’aprenentatge.

• Són còmodes i fàcils de fer servir. • S’adapten a les necessitats de cada alumne. L’atenció a la diversitat és molt més fàcil.

• El manteniment d’aquestes eines, en circumstàncies normals, és mínim, ja que el sistema que fan servir els iPads és molt tancat i no


>Altres factors

Es reforça el treball personal, la cura en la presentació de les llibretes i material escrit l’ordre, la cura del material, l’aprofitament del temps, la responsabilitat personal en l’ús de les tecnologies, etc

permet canvis que puguin afectar la seva configuració interna.

Aprenentatge: Missió impossible? • No es disminueix l’exigència acadèmica amb la incorporació de les tauletes. Al contrari: els alumnes treballen molt a la llibreta i els continguts els troben, d’una manera molt accessible, als seus dispositius. • Es reforça el treball personal, la cura en la presentació de les llibretes i material escrit (que no ha de disminuir pel fet de fer servir eines digitals), l’ordre, la cura del material, l’aprofitament del temps, la responsabilitat personal en l’ús de les tecnologies, etc. • El que és més important amb la incorporació dels dispositius digitals a l’aula no són els dispositius mateixos, sinó tot el treball d’aprenentatge i adquisició de coneixements i valors, que són els eixos de l’ensenyament a Turó.

El planeta de les tauletes digitals • Amb la incorporació de materials propis es dóna el currículum que es considera adequat als nostres alumnes, sense estar lligat al contingut d’una editorial concreta. • Els nostres materials contenen els continguts essencials tractats de manera competencial i facilitant el treball amb aprenentatge cooperatiu.

• A nivell econòmic la tableta digital està amortitzada –com a màximen un curs i mig. • Els alumnes no han de carregar amb tot el pes que comporta portar els llibres a l’esquena. • En un dispositiu ho tenen tot: els llibres del curs, les activitats a fer, el canal de comunicació digital amb el professor, el cercador, aplicacions educatives, agenda, calendari, etc. • Possibilitat d’anar incorporant nous continguts, nous recursos, etc. durant el curs. No és un sistema inamovible.

Rebel·lió a les aules • L’ús d’aquesta eina digital augmenta la interacció entre el professor i l’alumne. • Facilita el canvi de metodologia: passem d’una classe centrada en el professor a una classe centrada en l’alumne. • Afavoreix l’ensenyament diversificat: facilita el reforç de coneixements i millora la possibilitat d’ampliació dels coneixements. • Facilita el treball cooperatiu, metodologia que tenim incorporada a Turó.

el temps, a saber distingir entre la cosa important i el que és superflu. • En un sol dispositiu tens tot el material que necessites. • Gràcies a una wi-fi robusta els dispositius sempre estan a punt per a ser utilitzats.

Tot sota control • Tot i que es procura que els alumnes vagin aprenent a ser responsables en l’ús de les tecnologies, entenem que no és un procés immediat i, com tot el en món de l’educació, hem de fer servir unes eines que ho facilitin. • El col·legi supervisa els continguts i les aplicacions a què es pot accedir des dels dispositius, s’ajuda a evitar la pèrdua de temps, a l’accés de continguts i aplicacions no desitjades, ja que estem parlant de l’ús d’una eina escolar i s’ha de fer servir com a tal. • Lògicament, el col·legi té molta cura d’aquests aspectes com els ha tingut sempre i és coherent amb el que les famílies demanden, de manera que no es distorsionin tots els aspectes educatius i formatius que s’han viscut des dels inicis de Turó.

• Reforça l’autonomia i responsabilitat personal de l’alumne: s’aprèn a organitzar-se 27


ALUMNI

Fotografies històriques de les 10 primerer promocions De mica en mica ens anem aproximant als 50 anys de Turó. A cada revista publicarem algunes fotos de l’arxiu fotogràfic del col·legi. Aquí tenim instantànies de les 10 primeres.

28


m

10a Pro 1a Prom 7a Prom

3a Prom 5a Prom

9a Prom 8a Prom 4a Prom

m29

6a Pro


XARXES SOCIALS

Ens trobem a Facebook! O a Twitter, Instagram... La relació entre les famílies i els antics alumnes amb el col·legi ha canviat molt els darrers anys gràcies a les xarxes socials. Ara mantenir el contacte és molt més senzill. Ja ens segueixes a la xarxa? >Facebook, la xarxa més popular Entre els antics alumnes més joves (i no només ells), aquesta xarxa té un ús altíssim. És natural, doncs, que sigui l’instrument preferit per comunicar-se entre ells i també amb Turó. El creixement exponencial de contactes obre moltes possibilitats de comunicació.

E

ntreu al web de Turó i veureu a la dreta de la pàgina un requadre blau amb el darrer tuit o piulada del compte Twitter del col·legi (@turo_ twitt): un recordatori de la pròxima activitat per a pares, una fotografia de la sortida cultural de 4t d’ESO, la recomanació d’una llibre infantil... Twitter és la xarxa de l’immediat. Per exemple, el primer dia que els nostres alumnes de batxillerat van arribar a Londres (amb motiu de la London and British Culture Week), el nostre web va tenir deu vegades més visites de l’habitual. La majoria cercaven el darrer tuit informatiu. En poques hores es van fer un bon grapat de followers del compte de Twitter del col·legi, molts dels quals eren usuaris nous. Així, els més tuitaires segueixen amb interès a través del mòbil qualsevol novetat que sorgeixi, sobretot en moments més tradicionals (Diada, imposició de beques, etc.). Ens estalviem glossar 30

extensament la importància en l’actualitat de les xarxes socials. Pertot arreu rebem missatges que ens ho demostren. Al col·legi, lògicament ens servirem d’aquest instrument de comunicació, que, d’altra banda, té l’avantatge de facilitar la personalització, tret característic del nostre estil.

Facebook La xarxa social del col·legi amb més seguidord és clarament la pàgina de Facebook (www.facebook.com/ institucio.turo) És doncs molt natural, que cada cop més sigui l’instrument

preferit per assabentar-se de les noticies i del que està passant a Turó. N’hi ha prou amb un clic al “M’agrada” de la pàgina per seguir-ne els contigunts Mirant les estadístiques, la pàgina està ja a punt d’arribar ja als 500 “M’agrada”.És la xarxa més utilitzada per pares i mares.

Alumni i xarxes socials Entre els Alumni la xarxa preferida és Facebook (https://www.facebook. com/anticsalumnes.turo) Així s’entén que en gairebé dos anys i mig, estiguem a punt d’arribar als ja 1000 contactes Les xarxes socials són lliures i podeu fer-hi els grups com vulgueu, també independentment del col·legi; però si afegiu l’usuari d’ALUMNI al vostre grup de la promoció, aquest esdevindrà el vostre pont amb Turó, per informar-vos, facilitar el contacte amb professors


veterans, convocatòries de reunions, etc. També una pàgina FB dels Alumni Alguns són més reticents a establir amistats a Facebook. Volen tenir-les molt limitades. D’acord. També ells poden seguir-nos, ja que comptem amb una plana (www.facebook. com/turoalumni), que no exigeix ser amic.. Així, fins i tot els pares d’antics alumnes, la seva dona o els fills, poden també –si ho desitgen– estar al corrent de les notícies públiques de Turó En aquesta pàgina, per exemple, apareixen de tant en tant fotografies antigues amb algun recordatori del moment. Ràpidament reben molts “M’agrada” i comentaris d’alumni de la promoció: “Com passa el temps”, és el que sol dir. Ara, tots calbs.

Instagram, ens agraden les fotografies Cada cop més, els alumnes de Turó, els Alumni, i molts pares estan interconnectats a través de Instagram, la xarxa social del món de la fotografia. Una nova xarxa social on si l’analitzem (http://instagram. com/institucio.turo), malgrat el compte de Turó no té ni 3 mesos, ja té una cinquantena de seguidors, especialment pares i antics alumnes.

infograFIA

les nostres xarxes en xifres En no encara un any de vida (algunes xarxes tot just tenen sis mesos), les xarxes socials del col·legi estan tenint un creixement exponencial. En poc temps, s’ha passat a més de 1500 contactes en les diferents xarxes. Quan tingui aquesta revista entre les mans, en seran molts més! Les més comunes lògicament són també aquelles xarxes amb més seguidors. En primer lloc destaquen el Twitter del col·legi i l’usuari de Facebook d’ALUMNI.

1000 900 800 700 600 500 400 300 200

2000 1800

100

1600 1400

50

1200

4

3

2

1

1000 800 600 400 200 100

col·legi en general

antics

alumnes

1. TURÓ

@turo_twitt Públic: General Temes: Notícies de Turó Calendari d’activitats Innovació educativa Fotografies d’activitats

2. TURÓ

www.facebook.com/institucio.turo Públic: General Temes: Notícies de Turó Calendari d’activitats Innovació educativa Fotografies d’activitats

3. INSTITUCIÓ

@_institucio Públic: General Temes: Notícies dels col·legis Innovació educativa Projectes docents Política educativa

4. ALUMNI

www.facebook.com/turoalumni Públic: Antics alumnes Temes: Notícies de Turó (que puguin interessar) Trobades d’alumni Fotos històriques

5. TURÓ

www.instagram.com/institucio.turo Públic: General Temes: Fotografies d’activitats Fotografies projectes educatius Fotografies trobades d’alumni Fotos històriques

31NOTÍCIES

Un any en 15 fotos

Us presentem una repassada al que ha passat a Turó en un resum de les imtages més importants d’aquest any 2014. El 1r Sopar Alumni de Turó, les jubilacions del sr. Albiol i el sr. Camats, la missa d’un antic alumne a Turó, campions de Lego a Tarragona...

Cloenda Promoció Oasi 2n BAT

Cambridge exams

1r dia de classes

Celebració del 1r Sopar d’Alumni de Turó

33

33


Diada Familiar Misa de Dancho Azagra, antic alumne a Turó

Grup d’activitats exportives extraescolars

Jubilació i comiat del sr. Camats

Assessorament a una escola a Abidjan Makoré(Costa d’Ivori)

Convivències 1r i 2n ESO a Torreciudad


Misa de Dancho Azagra, antic alumne a Turó

L’equip Turó Alfa, campions First Lego League

Trobada Futbol Mini interescolar

35 London Active Week