Page 1

SINOPSI: Després d'escoltar una notícia (TV o ràdio) sobre l'objectiu d'eradicar la mortalitat materna i l'estat de la situació actual, una dona tindrà un somni que la farà adonar-se de la veritable magnitud del tema. A través d'imatges oníriques, es trobarà amb personatges, situacions i anècdotes que evidenciaran que encara hi ha feina a fer en la lluita per l'eradicació de la mortalitat materna.

GUIÓ: SEQÜÈNCIA 1 Actors o actrius: Kate (Alba Lizano), locutora(Marina), locutor (Marc), cooperant al Txad (Maria) Lloc: La casa ( sacristia), plató de notícies (sala de reforç pregunta l'Alba Lizano), Txad (sala del menjador), Atrezzo: casa (sofà, coixins(Alex, Alba li),funda sofà(Alberto B,Maithe), tele(insti), tauleta(insti), revistes(Alex), moble per la tele(insti), comandament tele(insti), cadires(insti)), plató de notícies ( taula(insti), fulls(Macarena), cadires, dos netbooks, dos bolígrafs(Macarena), dos gots d'aigua(Insti)) Txad ( micro(Cèlia)) Vestuari Kate : mallas i dessuadora Vestuari presentadors(modats) Vestuari cooperant(com vulgui) EQUIP TÈCNIC: Alberto B, Pol(càmera) Oriol, Sandra(so) Macarena(claqueta) Izaskun(director/a)

La Kate, està a casa seva sense saber què fer. Encén la televisió i veu una notícia sobre la mortalitat materna (locutora: Marina – Susane). NOTÍCIA: (Marina) El setembre del 2000, durant la Cimera del Mil·lenni a Nova York, els 189 països membres de la ONU van redactar vuit objectius connectats entre ells per intentar fer front a problemàtiques mundials. Es va fixar com a data límit per complir els objectius l'any 2015. Els vuit objectius resultants de la trobada van ser: eradicar la pobresa extrema i la fam, assolir l'ensenyament primari universal, promoure la igualtat entre gèneres i l'autonomia de la dona, reduir la mortalitat infantil, millorar la salut materna; combatre la SIDA, la Malària i altres malalties; garantir la sostenibilitat del medi ambient i fomentar una associació mundial pel desenvolupament. Tot i que hi ha hagut millores en alguns dels objectius, encara no s'han assolit totalment. (Marc) Pel que fa al cinquè objectiu, millorar la salut materna, des de l'any 1990 la mortalitat materna ha disminuït un 47%. Tot i així avui dia són 800 les dones que encara moren diàriament. Més de la meitat d'aquestes morts tenen lloc a l'Àfrica subsahariana i gairebé un terç a l'Àsia meridional. De fet, el 99% de les morts per complicacions de l'embaràs o el part té lloc en països en vies de desenvolupament. Conectem amb la Emma, cooperant al Txad des de fa 10 anys. (Maria: Emma, cooperant al Txad) Actualment la situació ha millorat tot i que encara falten molts recursos per aconseguir l'objectiu. Aquí les dones segueixen sense tenir


l'atenció mèdica mínima. Escrit en pantalla: En tot el món encara hi ha 30 de cada 100 dones d'entre 15 i 40 anys no reben atenció prenatal? La Kate queda pensativa després de la notícia.

SEQÜÈNCIA 2 Actors o actrius: Kate (Alba Lizano), John (Guillem) Lloc: lavabo(noies primaria) Atrezzo: lavabo(pot de raspalls(Alba Li), dos raspalls(Guillem,Alba Li), pasta de dents(Alba Li), secador(Alba Li), una tovallola(Macarena), una pinta del cabell(Alba Li), pastilla de sabó(Macarena)) EQUIP TÈCNIC: Alberto E,Alba Lo(càmera) Pol,Alberto B(so) Xavi(claqueta) Marc(director/a)

Al lavabo. La Kate es raspalla les dents amb la seva parella (John). Quan acaba es queda mirant-se al mirall, una mica absent. JOHN: Què et passa? KATE: Res... He vist una notícia a la televisió que m'ha fet pensar. (Sospira)

SEQÜÈNCIA 3 Actors o actrius: Kate (Alba Lizano), John (Guillem) Lloc: Aula de quart. Atrezzo: 6 matalassos del gimnàs, dues tauletes de nit(i), dos coixins(oriol,alberto b), llençols(Macarena), dos llamparetes(Oriol,Izaskun,Pol), dos despertadors(Alba Lo,Guillem), un llibre(Marina). Vestuari John i Kate(pijama) EQUIP TÈCNIC: Maithe, Marina(càmera) Aina ,Rebeca(so) Natalia(claqueta) Cris A(director/a)

El John i la Kate entren al llit. Es diuen bona nit i apaguen el llum. Pantalla blanca.

SEQÜÈNCIA 4 Actors o actrius: Kate (Alba Lizano) Lloc: passadís Atrezzo: una tela blanca(Celia),roba Kate(texans i samarreta no color blanc) EQUIP TÈCNIC: Cristina M, Muntsa(càmera) Marc(claqueta) Alberto B(director/a)

Per fosa veiem la Kate caminant en un fons blanc cap a la càmera.

SEQÜÈNCIA 5


Actors o actrius: Kate (Alba Lizano) Lloc:exterior aula música Atrezzo: taula(I), mapa mundi (Maithe, Maria) EQUIP TÈCNIC: Oriol,Macarena(càmera) Alberto E, Marc(so) Pol(claqueta) Alba Lo(director/a)

La Kate entra en una habitació i troba un mapa mundi. El plega i els països cauen. Els recull i els col·loca damunt del mapa sense fixar-se. Marxa del lloc. Veiem com en el mapa els continents s'han capgirat (els del nord al sud i els del sud al nord).

SEQÜÈNCIA 6 Actors o actrius: Kate (Alba Lizano), gent de negre( Oriol,Albertos,Pol,Alexandra, Cris M, Rebeca, Laura CR, Sandra, Maca), veu en off (Alberto Escobar) Lloc: Aula 3er ESO Atrezzo: mòbils(AlexSandra,), auriculars(Macarena,Sandra), psp(Oriol,Macarena,Alberto B), tablets(Alberto E,Macarena), ordinadors(Oriol,Alberto B),llibreta(Pol), boli(Pol), guix(Maithe). Vestuari gent: de negre EQUIP TÈCNIC: Laura,Maria(càmera) Cris A,Iza(so) Marc(claqueta) Marina(director/a)

La Kate entra en una sala (comencem amb un pla tancat i poc a poc es va obrint l'espai). Hi ha una persona anotant xifres a la pissarra. La Kate s'ho mira estranyada. Comença a sentirse una veu en off. VEU EN OFF: - 4/10 naixements al món no compten amb assistència de personal mèdic qualificat. - A l'Àsia i a l'Àfrica 1 de cada 22 dones moren per causes relacionades amb la maternitat. - A l'Àfrica les dones que reben almenys una visita al metge com a atenció prenatal són només un 69%, i a l'Àsia un 65%. - El tant per cent de dones que tenen un part amb metges qualificats a l'Àsia meridional és només del 41% i a l'Àfrica subsahariana del 43%. - Cada minut mor una dona al món durant l'embaràs o el part per manca d'atenció sanitària bàsica. Mentre sentim la veu en off s'obre el pla i veiem a gent dispersada per l'aula. Uns miren el mòbil, els altre porten auriculars, altres amb l'Ipad, alguns jugant amb la consola, un grup de gent xerrant... La Kate està perplexa.

SEQÜÈNCIA 7 Actors o actrius: Kate (Alba Lizano) Lloc: Passadís Atrezzo: Tela blanca(Celia) EQUIP TÈCNIC: Cristina M, Muntsa(càmera) Marc(claqueta) Alberto B(director/a)

Veiem com la Kate camina en un fons blanc.

SEQÜÈNCIA 8


Actors o actrius: Kate (Alba Lizano), persona del bitllet (Maithe) Lloc: Plaça de la paperera Atrezzo:Bitllet(Maithe i Maria) EQUIP TÈCNIC: Sandra,Guiellem(càmera) Alba Lo,Marina(so) Alberto B(claqueta) Alberto E(director/a)

La Kate camina pel carrer i xoca amb una persona. A la persona li cau un paper a terra, la Kate s'acota per recollir-lo i se'l mira. Al bitllet hi ha escrit: ''bitllet a la realitat''. La Kate aixeca el cap buscant la persona a qui li ha caigut el bitllet però ja no hi és.

SEQÜÈNCIA 9 Actors o actrius: Kate (Alba Lizano) Lloc: Passadís Atrezzo:Tela blanca(Celia) EQUIP TÈCNIC: Cristina M, Muntsa(càmera) Marc(claqueta) Alberto B(director/a)

El fons es fa blanc i veiem a la Kate caminant pel passadís.

SEQÜÈNCIA 10 Actors o actrius: Kate (Alba Lizano),EXPERTA(Sandra), EXPERTA 2(CrisA), EXPERTA 3

(Muntsa), VOLUNTARI 1 (Alba), VOLUNTARI 2 (Iza) Lloc: Sala abans del menjador Atrezzo: Capses de cartró(I,Oriol), bates de metge(Maithe,OriolMacarena), taula(i), paraigües(Alba lo), cúter(Escobar) i pastilla de sabó(Marina) EQUIP TÈCNIC: Aina, Rebeca(càmera) Natalia,Alex(so) Marina(claqueta) Xavi(director/a)

L'acció passa en una sala d'un ambulatori del Txad on hi ha cinc voluntaris (i la Kate que s'ho mira des de fora) que vénen a ajudar i un experta. EXPERT/A(Sandra): Gràcies per haver vingut a ajudar-nos. Em dic Caroline i porto 5 anys com a voluntari/a al Txad atenent parts. Com veureu aquí disposem de poc material. El kit bàsic que portem, per sorprenent que sembli, és un cúter per tallar el cordó umbilical, un paraigües perquè ens puguem protegir de la pluja ja que de vegades no ens deixa desplaçarnos i una pastilla de sabó per rentar-nos les mans. Per exemple, ara mateix ens queden pocs paquets de hemosin-K, que són unes pastilles contra les hemorràgies. Intentem utilitzar-les el mínim possible. Sabeu que aquí les hemorràgies causen més d'un terç de les morts en un part i que poden matar una dona en dues hores si no rep atenció mèdica? VOLUNTARI 1 (Alba): I a part d'hemorràgies quines altres causes hi ha? EXPERT/A(Sandra): Ens podem trobar amb infeccions provocades per la falta d'higiene, aquestes i les hemorràgies són generalment després del part. Una altra causa és el part obstruït. VOLUNTARI 2 (Iza): Què és el part obstruït? EXPERT 2 (CrisA): completar. Altres causes també poden ser la hipertensió i la pràctica d'avortaments en males condicions. Entra a la sala l'expert 2. EXPERT 3 (Muntsa): Eo! Tenim una emergència!


Tots marxen de la sala excepte la Kate.

SEQÜÈNCIA 11 Actors o actrius: Kate (Alba Lizano), John(Guillem) Lloc: Aula de quart. Atrezzo: (igual que l’anterior)6 matalassos del gimnàs, dues tauletes de nit, dos coixins, llençols, dos llamparetes, dos despertadors, un llibre, dos mobils i un carregador. Vestuari John i Kate(pijama) EQUIP TÈCNIC: Iza,Alex(càmera) Laura, Cris M(so) Muntsa(claqueta) Sandra(director/a)

La Kate es desperta espantada. La seva parella també. JOHN: Estàs bé? Què et passa?

SEQÜÈNCIA 12 Actors o actrius: Kate (Alba Lizano), noies totes, 4 nens i 4 nenes, veu en off(AlbertoE) Lloc: Gimnàs Atrezzo: roba negra EQUIP TÈCNIC: Marc, Alberto B(càmera) Pol,Xavi(so) Alberto E(claqueta) Oriol(director/a)

En un fons negre diverses persones que van desapareixent. Al final se sent una veu en off que diu: “Dos de cada tres morts relacionades amb la mortalitat materna són evitables.”

RODATGE: Seq. 1 (Kate mira la TV) – AMPA? Seq. 1 (presentadors notícia) – Sala de reforç? Seq. 1 (cooperant) – menjador Seq. 2 (Kate i John al lavabo) – Lavabo noies primària Seq. 3 i 11 (Kate i John al llit) – Aula de quart Seq. 4, 7 i 9 (Kate caminant en fons blanc) Seq. 5 (Mapa mundi) Seq. 6 (xifres a la pissarra. Ningú escolta) Seq. 8 (la Kate camina i xoca. Bitllet) Seq. 10 (cooperants al Txad) Seq. 12 (Gent desapareixent en un fons negre) -

Guió cat  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you