Page 1

TISDAG

29 april 2014 Vecka 18

Sjuksköterskestudenter demonstrerar.

”Hör oss vråla sluta snåla – 25 000!” SJUKSKÖTERSKEUPPRORET. Förra veckan

demonstrerade över 300 sjuksköterskestudenter för en rimlig ingångslön. Inte under 25 000 kronor.

NYHETER Byggförslag hotar Råstasjön Nästan 17 000 personer har skrivit på för att rädda sjön. SIDA 5

– Vi ska vara där när ditt barn tar sitt första andetag och när du drar ditt allra, allra sista, säger en sjuksköterska till demonstranterna som kräver en

” SIDA 2

förändring på hur politiker ser på och prioriterar deras arbete. SIDA 6

KULTUR

SPORT Svenska mästare

Det är dags att vi kräver insyn.

FOTO: SIMON SARNECKI

Musiken ger makt

Solna Axemen är mycket framgångsrika i Australiensisk fotboll. Men få känner till laget som har tagit sporten till Solna.

På ungdomskaféet i Solna lär sig unga tjejer producera musik för att förbättra sitt självförtroende.

SIDA 9

SIDA 11

LEDARE Genom att ge bort driften av Friends Arena tror Solna kunna lägga korruptionsskandalen bakom sig.

KRÖNIKA

Chefredaktör Christoffer Wiklöw menar att Solna är på gång på allvar. Som den snabbast växande kommunen möter den nya utmaningar samtidigt som staden fortsätter vara ett skatteparadis. SIDA 2


62 NYHETER LEDARE

Solnabladet

Bristen på insyn i Arenastaden ett demokratiskt problem

Nu vänder Solna blad Solna stad. Sveriges snabbast växande ort. Sveriges skatteparadis. En kommun som säger sig vara så stark att de ”enbart behöver höja skatten om den missköts extremt mycket”, enligt Arne Öberg (S), vice ordförande i kommunstyrelsen. Ja, Solna är på gång på allvar. Samtidigt står kommunen inför nya utmaningar; Råstasjön utsågs nyligen till den mest skyddsvärda platsen i Stockholms län – precis intill jättebygget Arenastaden (se mer på sida 5). Nu växer motståndet mot byggprojekten. Med tanke på att befolkningen kommer dubblera i orten är detta antagligen bara början. Runtom Solna finns det en massa plats för byggande. Fast det ligger nära innerstan finns det ofta en förortskänsla över områden. Speciellt när jag var yngre kändes det som milslångt avstånd.

Insynen i bygget av Arenastaden är för dålig.

J

ättearenor är på modet. Men öppenheten om kontrakten och affärerna är minimal. Flera av byggprojekten har lett till korruptionsskandaler. Mutanklagelserna har varit omfattande. ”Friends Arena” i Solna skulle inte kosta skattebetalarna en krona. Räkningen för kommunen landade på 100 miljoner enligt oppositionsrådet Arne Öberg. Kommuninvånarna lämnas alltså med notan. Den totala förlusten för driften av arenan uppgår, sedan invigningen, till 600 miljoner. För den sportintresserade har nöjet av att gå på match grusats av att behöva bege sig ut till en byggarbetsplats utan tunnelbaneförbindelse. Finanskrisen ställde till det med kommunens planering inför bygget av nya ”Arenastaden”.

FASTIGHETSBORGARRÅDET i Stock-

holms kommun, Madeleine Sjöstedt (M) är för närvarande under utredning för mutbrott efter att ha tagit emot bjudresor från jättebolaget AEG som köpte upp Tele-2 arena. I Solna dömdes kommunens högste tjänsteman, stadsdirektören Sune Reinhold för mutbrott år 2012. Gång på gång samma mönster; kontroversiella affärer och mångmiljonförluster. Vinsterna är fortsättningsvis privata, emedan förlusterna

ANSVARIG UTGIVARE

Michael Westerlund

michel.westerlund@ims.se Tel. 08-16 47 82

FOTO: CHRISTOFFER WIKLÖW

”Tyvärr är problemet i själva verket inbyggt i den politiska kultur som sprider sig som en löpeld över Sverige.” bärs av det allmänna. För de internationella mångmiljonbolagen är risken minimal. Kommunens skattebetalare täcker upp. Nu hoppas politikerna i Solna lägga muthärvan och de ekonomiska riskerna bakom sig genom att ge bort driften av arenan till franska mediekoncernen Lagerdére. I kommunhuset är man nöjda och glada. Lagardére tänker vända arenan till en vinstmaskin. Betyder det att Solna nu lämnat den sura historien bakom sig? TYVÄRR ÄR PROBLEMET i själva verket inbyggt i den politiska kultur som sprider sig som en löpeld över Sverige. I New Public Management-anda leker kommunala bolag affär. Problemet är att politikerna dels inte vet hur man gör och dels saknar insyn i de egna kommunala bolagen. Hela processen kring Solna kommuns affärer under bygget av Friends har varit höljt i dimma, eftersom avtalen är sekretessbelagda. ARNE ÖBERG oppositionsråd i Solna

kommun hymlar inte med att han

CHEFREDAKTÖRER

Christoffer Wiklöw Siri Hill

NYHETSCHEFER

Simon Sarnecki Matthias Mattson

REDIGERARE

Ausi Petrelius Ella Sundström Jesper Lindqvist Sara Nordén

ofta får höra att hans egen kommun drivs som ett dårhus. När allt större delar av det offentliga läggs ut på marknaden så kommer det att locka till sig alltfler profithungriga aktörer. Eftersom det är stora belopp det handlar om, är det internationella miljardbolag som nappar. Styrkeförhållandet i den transaktionen har belysts tydligt i turerna kring skandalarenorna. Kommunerna gör affärer med storspelare som är vana vid en annan spelplan. HUR SKA AVTALET mellan Lagardére

och Solna kommun se ut? Inte ens kommunens politiker vet detaljerna. Du gissade rätt, det är affärshemligheter. Det är dags att vi kräver insyn och transparens i kommunens upphandlingar. Hur ska vi annars kunna utkräva ansvar av våra folkvalda politiker?

I EN ANNAN DEL av staden, diskret bakom en livsmedelsbutik, finns ett litet surdegsbageri med gott rykte. Ett bageri som jag har gått förbi flera gånger utan att lägga märke till förrän nu (se mer på sista sidan). Runtom Solna finns alla möjliga ställen för utomhusträning. InJa, Solna är på te så konstigt då att svenskar visade sig vara de mest hurtiga i EU gång på allvar. enligt en ny undersökning. SolSamtidigt står na Axemen är ett bevis på det. Lakommunen inför get spelar australiensisk fotboll – en sport som på papper låter som nya utmaningar. ett påhitt. Jag menar en oval plan? (Se mer på vår hemsida.)

TUNNELBANEBYGGANDE är alltid en välkommen idé – eller? Solna har tjatat till sig två nya stationer, Hagastaden och Arenastaden som kommer starta i Odenplan. Samtidigt förbereds en tredje station mellan dessa två nya. En station som hamnar i ett avskilt och gemytligt industriområde i Hagalund. När jag promenerade runt där slogs jag av hur mysigt det skulle vara med ett bostadsområde där som ligger halvt omslutet av en stor bergsvägg. Områdets fastighetsägare som har nästintill monopol delar dock inte framtidsplaner med Solna stad, som du nu kan läsa på sida 4. SOLNA STAD. Äntligen går vi mot sommar och sol. Mot ljusare tider och varmare vindar vid Pampas Marina. Jag vet att jag inte är ensam om att tycka det här men allt annat än sommar i Stockholms län är bara ett hårt tålamodsprövande. Sommarnätter, bring it on!

SIMON SARNECKI NYHETSCHEF

REPORTRAR

Andrea Danielsson Erik Hedenvind Malin Hansson Nicole Gustafsson

KONTAKT

solnabladet@gmail.com facebook.com/solnabladet media.jmk.su.se/solnatidningen

CHRISTOFFER WIKLÖW CHEFREDAKTÖR


NYHETER 3

29 april 2014

Stora barngrupper upprör föräldrar Skolan är en av de allra viktigaste politiska frågorna, både nationellt och kommunalt. I Solna ligger fokus på förskolan och fritidshemmen. En ny rapport från skolverket visar att antalet fritidshem minskar, samtidigt som antalet elever ökar.

Det dröjde inte lång tid efter att den dystra PISA-rapporten förrän nästa bakslag kom. I Sverige har antalet elever på fritidshemmen ökat stadigt under en tioårsperiod. På tio år har det gått från 30 elever per avdelning till dryga 40. I Solna är denna siffra ännu högre. På tio år har Solnas elever på fritidshemmen ökat till 51 per avdelning. Samtidigt fortsätter antalet pedagoger på fritidshemmen minska för varje år. föräldrar sina röster i Solna. I diskussionsgrupper på Facebook beskriver förskolepedagoger och föräldrar hur barnen inte får den trygghet som behövs. Det är inte bara barngrupperna på fritidshemmen som ökar. Även förskolegrupperna i Solna är långt över både riks- och Stockholmssnittet. År 2013 hade Solna 18 barn per årsanställd förskolelärare, vilket är knappt sex barn fler än genomsnittet i hela Sverige.

NU HÖJER UPPRÖRDA

FOTO: NICOLE GUSTAFSSON

Hanna Abubakar går på kurs för att lära sig cykla. ”Jag har arbetat som spinninginstruktör i 14 år men jag kan inte cykla. I sommar ska jag inte bara kunna cykla på gymmet utan även utomhus”, säger hon.

Cykeln - möjligheternas medel Solna stad satsar på cykelkurser. Att kunna välja cykeln framför bilen är inte enbart miljövänligt. Genom att lära sig cykla höjs även självkänslan och jobbmöjligheterna kan öka.

I år är första året som Solna anordnar fortsättningskurser i cykling. Det är även tredje året kommunen erbjuder nybörjarkurser. Kurserna är en del i satsningen att få fler solnabor att cykla och är ett samarbete mellan Solna stad, Cykelfrämjandet, Stockholm City Bikes och Energi- och klimatrådgivningen. – Solna är den första kom-

munen som anordnar cykelkurser i denna regi. Nu har trenden även spridit sig till Sundbyberg, Järfälla, Tyresö och Lidingö, säger Eva Lind-Båth som har varit med och utarbetat pedagogiken för cykelkurserna hos Cykelfrämjandet.

BÅDE EVA LIND-BÅTH och Mia Simm, Miljökommunikatör på Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen och organisatör av kurserna, ser att cykelkurserna främjar flera mål. – Dels så finns det en stark miljöaspekt med kurserna. Kurserna bidrar även till att öka deltagarnas självkänsla, många

skäms över att de inte kan cykla. I vissa fall ökar även chanserna att kunna få en anställning om man kan cykla. Fler och fler företag satsar på att köpa in cyklar till sin personal. Aleris, som arbetar med vård- och omsorg, är ett sådant företag här i Solna, säger Mia Simm.

HANNA ABUBAKAR från Frösunda är en av deltagarna på nybörjarkursen. Hon känner många som inte kan cykla och tycker cykelkurserna behövs. – I Somalia, där jag kommer från, är det inte lika självklart som här att alla kan cykla. Det handlar om kunskap, om man

förstår att cykling är bra för miljön och hälsan. Sen behöver man ha råd att köpa en cykel också, säger hon. sina rädslor och sluta skämmas för att inte kunna cykla är det som motiverade henne att anmäla sig till kursen. – Jag har arbetat som spinninginstruktör i 14 år men jag kan inte cykla. I sommar ska jag inte bara kunna cykla på gymmet utan även utomhus, säger Hanna Abubakar.

ATT KOMMA ÖVER

Det är kommunens ansvar att trygga barnens framtid.

KRISTDEMOKRATERNA HAR en kontroversiell lösning. I en motion vill de att fritidsverksamheten ska skötas av föreningarna i kommunen, som ska får utökade medel. En av fördelarna menar KD, är att föräldrar slipper skjutsa barnen från fritids till träningarna. Förslaget har fått starka mothugg på Facebook. Flera Solnaföräldrar menar att det är kommunens ansvar att trygga barnens framtid.

NICOLE GUSTAFSSON

SIMON SARNECKI ERIK HEDENVIND

Oppositionen i Solna kräver schysstare upphandlingar

Socialdemokraterna och Moderaterna bråkar om en kontroversiell formulering i kommunens upphandlingspolicy. En paragraf om att konkurrensutsättning per definition skulle leda till högre kvalitet togs till slut bort.

är hjärnan bakom motionen som ledde till policyändringen: – När det gäller policydokument finns det en kutym om att man försöker hitta någon slags enighet mellan partierna. Men det kan bli politik av det ändå, så blev det i det här fallet, säger hon och fortsätter. – I Solnas styrdokument för offentliga upphandlingar står det att miljökrav, sociala, etiska och andra krav kan ställas av kommunen om det bedöms som möjligt och lämpligt. Problemet är att sådana krav i praktiken inte ställs.

SUSANNE NORDLING

SOM EXEMPEL nämner Susanne Nordling kontroverserna kring Råstasjön, där 16 000 personer skrivit på ett upprop mot kommunens planer på att ödelägga ett naturreservat med rödlistade arter. ARNE ÖBERG oppositionsråd i Solna (S) ger Susanne Nordling medhåll. – Ponera att Sveriges 290 kommuner börjar ställa miljökrav för upphandling i flera led så får du snabbt stora effekter. Om alla 27 länder inom EU skulle göra det så skulle du kunna förändra ett samhälle jäkligt snabbt.

(M), ordförande i kommunfullmäktige, håller inte med. – Vi ändrade och skärpte till policyn efter förslaget. Jag tror inte att Susanne Nordling har koll på alla upphandlingar som görs. Det är förmätet att dra alla över en kam och säga att man aldrig ställer miljökrav och etiska krav redan idag. Min uppfattning att den ändring vi har gjort är en full tillräcklig skärpning.

PEHR GRANFALK

FOTO: SIMON SARNECKI

Solnas upphandlingspolicy har bäddat för en konflikt mellan oppositionspartierna och alliansmajoriteten. Enligt Susanne Nordling, gruppledare för MP i Solna består dock själva grundproblemet. Kraven är för lågt ställda på kommunens upphandlingar.

Susanne Nordling, MP i Solna, tycker att kommunen gör slarviga upphandlingar. SIMON SARNECKI


4 NYHETER

Solnabladet Solnabladet

NYA TUNNELBANAN

FOTO: LEIF R JANSSON/TT

• Från Odenplan kommer den nya linjen gå via Hagastaden (öppnas 2020) fram till Arenastaden (öppnas 2022).

Fortsatt skydd för träden i stadsparken

• Den tredje stationen förbereds mellan dessa två stationer. Solna stad har åtagit sig att bygga 4500 bostäder inom en kilometers radie från dessa två stationer, de flesta i Hagastaden.

Almarna i Kungsträdgården och TV-eken utanför Radiohuset. Att gröna inslag i vår vardag väcker känslor råder det inga tvivel om. Solna stad undviker en liknande konflikt när man nu beslutat att skydda träden i Nationalstadsparken.

• Ambitionen är att även andra fastighetsägare som kan tillgodogöra sig markvärdesökningar av den nya tunnelbanan bör bidra till stadens medfinansiering.

Träden skyddas i minst ett år till.

För tre år sedan klubbade kommunfullmäktige i Solna igenom ett beslut om ett tre år långt skydd för ett antal träd i Nationalstadsparken. De tre åren har nu gått och frågan om ett eventuellt förlängt skydd har tagits upp i kommunstyrelsen. Där beslutades det att träden får fortsatt skydd i minst ett år till. Beslutet togs tillsammans med Stockholms stad och Lidingö kommun. För Solna innebär skyddet främst grönområden i Bergshamra, Frösundavik, Ulriksdal och runt Stallmästaregården. Skyddet innebär att kulturhistoriskt och ekologiskt värdefulla träd ska bevaras i Nationalstadsparken.

Här planeras den tredje stationen i ett industiområde. Bilden är ett montage.

Oklart om Hagalund får tunnelbanestation Under Hagalunds industriområde ska en tredje, ännu ”hemlig” tunnelbanestation byggas. Men i så fall vill Solna stad se bostäder. Frågan är nu om Solna stad och fastighetsägaren Humlegården kan komma överens om en framtidsplanering.

Många solnabor struntar i att betala parkeringsbiljett.

Här är det svårast att parkera rätt På Råsundavägen och Skytteholmsvägen har bilister svårast för att parkera regelrätt.

Sedan januari i år har parkeringsvakterna i Solna hittills skrivit ut flest parkeringsböter på de vältrafikerade vägarna Råsundavägen och Skytteholmsvägen. – Råsundavägen är ju väldigt lång och har många affärer och restauranger. Sen är det en hel del lastzoner och mycket avgiftsbelagda parkeringsplastser som en hel del bilister ser förbi, säger Ann-Marie Lönnqvist, chef Securitas parkeringsövervakning i Solna. Trots att parkeringsvakterna har bra koll på vilka gator som har flest felparkerade bilar vågar sig alltså många på en chansning. MALIN HANSSON

Hagalunds industriområde är idag ett sex kvarter anonymt område insprängt mellan bergsväggen intill Blåkulla. Om 20-30 år hoppas Solna stad att detta är ett bostadsområde stort nog för att öppna den tredje station som förbereds mellan stationerna Hagastaden och Arenastaden. För att det ska bli aktuellt krävs det att tillräckligt många bostäder finns här – att det är ett lugnt industriområde är inte övertygande nog för att överväga att öppna stationen enligt Solnas kommunalråd Pehr Granfalk.

MEN DENNA PLANERING delar inte Solna

stad som säger att stationen öppnas bara om fastighetsägare satsar på bostadsbyggande. Nu ser det ut som Solna stads planering kan hamna i en låst situation. – En station kostar väldigt mycket att öppna och det måste kunna finna trafikunderlag för att Stockholm lokaltrafik vill öppna, det underlaget finns inte idag. Intressenter som vill vara med och bygga i området kommer få vara med och medfinansiera öppnandet, säger Pehr Granfalk.

CHRISTOFFER WIKLÖW

Solnapolisen kämpar mot inbrott Över dubbelt så många inbrott anmäldes under mars månad i år jämfört med förra året enligt Solnapolisens sammanställning av inbrott, och inbrottsförsök i kommunen.

Under mars månad i år anmäldes elva inbrott. Förra året anmäldes fem. – Det går inte att säga varför det är sådana skillnader, det kan bero på så mycket, till exempel att någon som brukar göra inbrott släppts ut fängelse, säger Marie Hummer, chef för Närpolisen i Solna. skillnaden mellan mars i år och i fjol har antalet inbrott blivit färre under åren i Solna. En jämförelse mellan de tre första månaderna 2013 och 2014 visar att

MEN TROTS

inbrotten minskat med cirka sju procent. De totala antalet inbrott i Solna kommun har under de senaste tio åren sjunkit med 22 procent enligt statistik från brottsförebyggande rådet. inbrott är svårt för polisen. Men Solnapolisen jobbar hårt med kartläggning av kända inbrottstjuvar genom spaningar och kontroller. – Vi jobbar mot inbrotten hela tiden, men det är såklart besvärligt. Det räcker med 30 sekunder för en inbrottstjuv att ta sig in, ta en dator och gå, säger Marie Hummer.

ATT FÖREBYGGA

risken för inbrott är samverkan mellan polis och fastighetsägare viktigt. Marie Hummer förklarar att det är de boende som har och kan skapa den bästa

FÖR ATT MINSKA

brottsförebyggande effekten när det kommer till inbrott. Närpolisen brukar därför vara inbjudna till både bostadsrättsföreningar, hyresrättsföreningar och villaföreningar i Solna för att prata om grannsamverkan. Närpolisen i Solna kommer också med åsikter och förslag på planering utifrån ett brottsförebyggande perspektiv under nybyggen i kommunen. I veckan är det många som tar långhelg med valborg och första maj vilket innebär att en del hem kommer att stå obevakade. Det är då extra viktigt att själv göra så mycket som möjligt för att förebygga inbrott. – Be grannen ta hand om din post om du bor i villa och ha timer på lamporna, tipsar Marie Hummer.

FOTO: MALIN HANSSON

FOTO: MALIN HANSSON

ERIK HEDENVIND

EN TUNNELBANA GENOM Solna betyder omfattande förändringar för staden. 4500 nya bostäder ska byggas längs linjen, ingen av dem hamnar dock i Hagalunds industriområde. I stället väntar Solna på att området ska förvandlas till ett bostadsområde. Allt hänger på om fastighetsägare i området vill satsa på bostadsbyggandet. Men planerna ser inte så ut. Humlegården äger flest fastigheter på det sex kvarter lilla området och planerar inte bostadsbyggande inom den närmsta tiden. – Vår långsiktiga plan är att konvertera fler kontorslokaler till laboratorielokaler eftersom det ligger nära Karolinska Institutet. Men oavsett bostadsplaner eller inte så tror vi på forskning i området, säger David Johansson, fastighetschef i området.

Tjuvlarm kan förebygga inbrott.

märka sina ägodelar är något polisen jobbar extra mycket med att förmedla i år. – Det är så mycket lättare att spåra ett brott om vi kan koppla ihop gods vi hittar till den som egentligen äger det, säger Marie Hummer.

ATT FOTA OCH

MALIN HANSSON


NYHETER 5

29 april 2014

Solna femte bäst utbildade kommunen Kommunen hamnar i topp i bäst utbildningsnivå i Sverige, enligt statistik från SCB. Solna kommer på tredje plats bland de stockholmskommuner, med störst andel invånare med eftergymnasial utbildning. En majoritet av de kommuner med högst utbildningsnivå ligger i Stockholmsområdet. Detta förklaras dels med tillgängligheten till högre utbildning. Men också med tillgängligheten av arbetsplatser med stor andel högutbildade, som ”finans- och försäkringsverksamhet”, ”utbildning” och ”offentlig förvaltning och försvar”. Utbildningsnivån har stigit kraftig i landet generellt. I början av 1990-talet var en tiondel av befolkningen var högutbildad. I nuläget har 25 procent av befolkningen i yrkesverksam ålder, minst treårig eftergymnasial utbildning. MATTHIAS MATSSON FOTO: NICOLE GUSTAFSSON

Råstasjön är Stockholms mest skyddsvärda plats enligt Världsnaturfonden.

Byggförslag får stark kritik

– Nätverket Rädda Råstasjön tror att byggnation kommer förstöra området Förslaget om att bygga bostäder endast ett sextiotal meter från Råstasjön upprör miljöorganisationer och boende i Solna. Hittills har nära 17 000 personer skrivit på protestlistan för att rädda Råstasjön.

ning till sjön. Kritiken blev till slut så stark att allianspolitikerna valde att reducera förslaget med en tredjedel. – Området har starka naturvärden, men vi tror att många tycker att det nya förslaget är ganska acceptabelt. Jag har själv varit nere vid sjön flera tillfällen och pratat med folk. Det finns flera olika synvinklar på det här bygget, säger Anders Ekegren.

I fjol utsåg Världsnaturfonden (WWF) Råstasjön till den mest skyddsvärda platsen i Stockholms län. Råstasjön är nämligen något så ovanligt som vild natur, med stor artrikedom, mitt i storstaden. Sjön omges av vassbälten, rik- HENRIK PERSSON ligt med strandväxter och en tycker att politisumpskog. Ovanliga arter som kerna har en märkhäger, brunand och silltrut häck- lig inställning. Han ar här. Kommunstyrelsens för- menar att forskslag om att bygga bostäder vid ningen tydligt viHenrik Persson. Råstasjön kommer enligt kriti- sar att det inte går kerna att förstöra området och att bygga utan att skada området. – Det är ett omfattande bygmånga av de rödlistade arter som lever där riskerar att försvinna. ge man pratar om, sex kvarter på en ytterst smal remsa än– Förslaget blir da fram till vattnet. De tänen total överkörning Lika bra ker inte utifrån sjön, utan av en unik natur och politikerna har enatt de drar ur Arenastadens synvinkel, säger Henrik Persson. bart ekonomiska skäl, tillbaka hävdar Henrik Persson, kontaktperson förslaget. ENLIGT ANDERS EKEGREN är det dock fullt möjligt att för Nätverket Rädda bygga i det hörn av sjön som ligRåstasjön. ger nära Friends Arena. Han hävdar att utredningar visar att den ANDERS EKEGREN (FP), kommunalråd, anser att byggandet delen av sjön innehåller väldigt av 600-800 bostäder kommer att få naturvärden. Men det håller ha stor ekonomisk betydelse för inte Johan Lind, docent zoolokommunen och är nödvändiga gi på Stockholms Universitet och för att kunna utföra hela bygg- själv aktiv i Nätverket Rädda Rånationen av Arenastaden. Det stasjön, med om. – Om man bygger där komursprungliga förslaget omfattade 1800 bostäder i direkt anslut- mer området förstöras och ar-

ter försvinna. Personligen tycker jag att det vore en tragedi. att politikerna har en naiv inställning till byggandet. – Som fackman anser jag att det inte går att kombinera att bevara området samtidigt som man bygger. Det är en våtmark som kommer behöva dräneras, det finns fallna, ruttnande träd som lockar många fågelarter men som inte är attraktivt i ett bostadsområde. Dessutom rör det sig om ett sådant litet område, endast elva hektar, att det är omöjligt att inte hela området påverkas.

JOHAN LIND ANSER

kritisk till förslaget. Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill först göra området till ett naturreservat för att sedan utreda eventuell bebyggelse. Gösta Mårtensson, ledamot i kommunfullmäktige (S), säger inte nej till all form av bebyggelse runt sjön, men inte på strandskyddat område som det nuvarande förslaget innebär. – Jag tycker det är lika bra att de drar tillbaka förslaget. Vi får se vad som händer när det kommer till kommunfullmäktige, men vi kommer inte att godkänna det.

ÄVEN OPPOSITIONEN ÄR

NÄTVERKET • Nätverket Rädda Råstasjön har ett brett stöd från såväl organisationer som privatpersoner. Dels från organisationer som Naturskyddsföreningen och Stockholms Ornitologiska Förening, dels från allmänheten. Det finns inget betalande medlemskap, men 40-50 personer är aktiva i nätverket. • Hittills har cirka 17 000 skrivit på namnlistan för att Rädda Råstasjön och nätverkets kontaktperson Henrik Persson gissar att få ungefär 1000 underskrifter till.

I ett förslag till kommunfullmäktige föreslås att Solna kommun börjar med ett nytt program för att hjälpa nyanlända komma rätt i vården. Många nyanlända asylsökande och flyktingar som anländer till Sverige lider av sviktande hälsa. Förutom att människor kan vara sjuka sedan tidigare, är migrationen i sig en av de största riskfaktorerna för att bli sjuk. År 2011 testades projektet ”hälsokommunikatör” i Stockholms läns landsting i samarbete med Europeiska flyktingfonden, Migrationsverket, Södertälje kommun, Huddinge kommun och Stockholm stad. Nu hoppas Miljöpartiet att också Solna kommun ska delta i programmet. Hittills har socialnämnden i Solna sagt sig vara villiga att skjuta in pengar för att delfinansiera projektet. Det slutgiltiga beslutet fattas av kommunstyrelsen. SIMON SARNECKI

Fristad åt förföljda kulturarbetare

Nästan 17 000 personer har skrivit på protestlistan.

ELLA SUNDSTRÖM

Förslag om hälsovägledning för nyanlända

Atilla Yavuz (V) uppmanar Solna stad att bli en av de städer i Sverige som verkar som fristäder åt förföljda kulturarbetare. Under en period bidrar staden med boende, uppehälle och ekonomiskt stöd för den förföljda kulturarbetaren för att hen ska kunna arbeta fritt från förtryck. Frågan om Solna som fristad är omdiskuterad men slutsatsen är att Solna stad inte anses ha ekonomiska resurser nog att prioritera den typ av stöd som fristadsåtagandet innebär. SIRI HILL


66 NYHETER NYHETER

Solnabladet Solnabladet

PÅ PLATS

Efter flera förhandlingar har Paloma Maldonado lyckats få en ingångslön på 25 000 kronor i månaden.

Cirka 300 personer deltog vid demonstrationen på Södermalmstorg, Slussen, torsdagen den 24 april.

Sjuksköterskor tar kampen I torsdags anordnade sjuksköterskestudenter från Karolinska Institutet en demonstration för höjda ingångslöner. Inte under 25 000 kronor krävdes från scenen och bland skallropen hos demonstranterna.

FOTON: SIMON SARNECKI

Mira Stenberg Santesson har varit med och arrangerat demonstrationen.

Kajsa Ekis Ekman var en av talarna under torsdagens demonstration.

De blivande sjuksköterskorna på Karolinska Institutet är envisa. Det är fjärde året rörelsen ”Inte mindre än 24 000 kronor” kräver bättre ingångslöner. I Stockholm har rörelsen höjt ambitionsnivån till 25 000 kronor som ingångslön. Tillsammans

med cirka 300 blivande kollegor tar sitt första andetag och när du och andra som vill ta kamp för drar ditt allra, allra sista. Vi ger rimliga ingångslöner peppas pu- hopp och håller din hand när bliken av talare som Åsa Moberg beskedet kommer om att din och Kajsa Ekis Ekman. cancer är tillbaka. Vi sätter igång Solen strålar på demon- ditt hjärta när det slutat slå. Vi stranterna på Södermalms- planerar din begravning tillsamtorg. Sjuksköterskan mans med dig, säger Torun Carrfors står på Om alla säger hon med eftertryck. scen och kritiserar bå- ifrån tvingas EN AV arrangörerna är de politiker och sjuk- ledningen Mira Stenberg Santeshusledningar. Resurser son. Hon är klar med för att ge sjuksköter- agera. skor högre lön finns men förde- sina sjuksköterskestudier på Kalas fel, menar hon. I sitt tal bely- rolinska Institutet om ett och ett ser hon sjuksköterskornas del av halvt år. Tills dess hoppas hon att många sjuksköterskor sagt välfärdssamhället. – Vi ska vara där när ditt barn ifrån och vägrat en lön under

25 000 kronor i månaden. – Om alla säger ifrån tvingas ledningen agera. Det händer just nu. Det börjar bli brist på kompetens på vissa sjukhus, några har fått stänga avdelningar. Inte för att det inte finns utbildade sjuksköterskor utan för att de kräver en rimlig lön. Vi har slutat vänta, säger hon. har lyckats få den eftertraktade ingångslönen på 25 000 kronor i månaden, på Karolinska Institutet. Men hon blev först nekad på flera avdelningar och på Södersjukhuset.

PALOMA MALDONADO

Anmälda våldsbrott ökar i Solna Antalet anmälda våldsbrott i hela landet minskar. Men Solna är en av de få kommuner som går mot trenden.

I Solna har antalet anmälda misshandelsfall ökat med 18 procent på fem år. Polisen jobbar förebyggande för att minska våldet. Antalet anmälda misshandelsfall i kommunen har ökat från 495 år 2009 till 584 år 2013, visar siffror från Brottsförebyggande rådet, Brå. Marie Hummer är chef på Solna Närpolis. Hon har svårt att känna igen sig i siffrorna. – Misshandel, framförallt utomhus, är en av de saker vi jobbar mycket brottsförebyggande med. Jag tycker vi gör ett bra jobb, säger hon. MEN ATT ANMÄLNINGARNA har ökat

behöver inte alltid bero på att den faktiska brottsligheten ökat. Det kan också bero på att anmälningsbenägenheten ökat bland de som utsätts

för brott i Solna säger Linn Brandelius som är statistiker och utredare på Brå. – Det är en bra sak om det är så att fler är benägna att anmäla om de utsätts för brott. Då blir det lättare för polisen att hjälpa och det ger en bättre bild av situationen, säger Linn Brandelius. MISSHANDELSFALL uppstår oftast på kvällar och nätter och i närheten av krogar. Därför har Solnas Närpolis ett samarbete med kommunens krogar och alkoholhandläggare. – Det gör det lättare att samarbeta, då blir det inga sura miner när polisen kommer in på en krog för att kontrollera vilka som är där. Krögaren vill ju egentligen inte heller servera för berusade personer eller att det ska bli bråk utanför krogen, säger Marie Hummer.

kan Marie Hummer se att det finns områ-

FÖRUTOM KROGMILJÖER

den i kommunen som är mer drabbade av våldsbrott. På vägen till och från Friends Arena och vid event i Skytteholmsparken uppstår ofta våld och skadegörelse. Men det som Närpolisen i Solna främst fokuserar sitt brottsförebyggande arbete mot är ungdomar och narkotika. – Våra största ungdomsproblem är narkotikaanvändningen, de röker på. Det är jätteviktigt att vi jobbar extra mycket mot det, säger Marie Hummer. främst centrerade till Skytteholm, Huvusta och Hagalund. Ibland görs större insatser mot narkotika bland unga. – Men vi har också hela tiden en daglig verksamhet mot narkotika, säger närpolischefen. Framförallt runt storhelger, som kommande valborgsmässoafton satsar polisen extra mycket på att motverka langning av de

PROBLEMEN ÄR

Antalet anmälda misshandelsfall har ökat i Solna de senaste 5 åren. I resten av Stockholm har anmälningarna minskat.

olagliga substanserna till unga. Men trots oroshärdarna är närpolischefen i stort nöjd med kommunen. – Solna är en välmående kommun. Självklart har vi problem men

FOTO: ERIK HEDENVIND

brottsligheten i stort har vi bra kontroll över, avslutar Marie Hummer. MALIN HANSSON


NYHETER 7

29 april 2014

Hallå där... FOTO: HANS GRINDAL

FOTO: SABIN LLONA MINGUEZ

Thomas Helleday, forskare på Karolinska institutet som leder studien som hittat ett revolutionerande sätt att behandla cancer. Med den dör cancercellerna utan biverkningar som följer i nuvarande behandlingar.

Thomas Helleday.

FOTO: SIMON SARNECKI

för rimliga löner – När vi pratade lön på SÖS fick de mig att tänka att jag kanske inte alls förtjänade mer än 23 000 kronor. Ett tag tänkte jag acceptera lönen. Men sen insåg jag att jag måste kämpa vidare. Både för mig men framförallt för alla de studenter som går ut efter mig, som ska söka jobb efter mig och som ska löneförhandla efter mig. PÅ AVDELNINGEN där Paloma nu jobbar är stämningen stressad och instabil. – Vi är nästan bara nya. Personalen byts ut hela tiden. Jag får intrycket att det beror på att

det blir för stressigt, folk orkar inte. Förra veckan hann jag inte äta lunch på tre dagar. Det är inte patientssäkert med den stressen, säger hon. Men sjuksköterskornas situation är inte en fråga något parti pratar mycket om. Därför är det extra viktigt att ”Inte under 25 000”-rörelsen lyckas lyfta de här frågorna i år menar Mira Stenberg Santesson. – Vi räddar liv och förtjänar att få bra betalt för det. Vi är trötta på att kvinnodominerade yrken prioriteras lägst.

DET ÄR VALÅR.

Politikerna kommer tvingas lyssna på oss, säger Mira Stenberg Santesson hoppfullt. I PUBLIKEN BEFANN sig FI’s talesperson Sissela Nordling Blanco och riksdagsledamoten Lars Ohly (V) men ingen politiker tackade ja till att tala på demonstrationen.

MALIN HANSSON

MTH1 (blå klump) och cancercellens dna-sträng.

Under ledning av Karolinska Institutet och universitetssamarbetet Science for Life Laboratory har ett forskarlag från fem svenska universitet hittat ett specifikt enzym, kallat MTH1, nödvändigt för att cancerceller ska överleva. Forskarlaget har därför arbetat fram en så kallad hämmare: ett läkemedel som gör att processen orsakad av MTH1 hejdas. Detta innebär att till skillnad mot tidigare behandlingar så dör endast cancercellen och inte andra av kroppens celler. Vad innebär den här behandlingen för patienten? – Nuvarande behandlingar, såsom med Cytostatika-läkemedel, har många biverkningar. Det gör att man inte kan använda en maximal dos – vilket i sin tur skapar en resistens (motståndskraft) hos cancern. Behandlingen vi har tagit fram gör att man slipper de här biverkningarna. Hur långt har ni kommit? – Så långt att vi nu håller på att välja en läkemedelskandidat att ta till kliniken. Vi har med andra ord inte behandlat någon än, men konceptet och läkemedlet är klart. Vad finns det för risker med att testa på patienter? – Det finns alltid risker med att gå

från idéstadiet till patienter. Det kan vara så att kandidaten inte är så bra, att läkemedlet ger biverkningar och att det inte fungerar som vi tror. Men det ska sägas: jag har gjort det här tidigare och sannolikheten att det ska fungera är hög. När får vi se en patient vars tumör försvunnit tack vare behandlingen? – Jag tror att vi får se patienter vars tumör svarar redan nästan år, när vi börjar att testa behandlingen. Men vi vet i dagsläget inte om den kommer försvinna helt eller inte. Var någonstans kommer testningen av behandlingen att äga rum? – Vi hoppas att vi kan göra det på Karolinska. Men det beror på hur väl sjukvården vill samarbeta med oss. Läkarna och Kliniska prövningsenheten är väldigt positiva och vill göra det, dock så har vi inte råd att betala de summor som krävs när politikerna har bestämt att det måste gå att tjäna pengar på vården. Så det är en fråga om pengar? – Ja. Och det är något som gör att vi kanske måste testa behandlingen utomlands, i länder där man inte tar betalt på samma sätt som i Sverige. MATTHIAS MATSSON

Kritiskt läge på Karolinska - barnmorskor bekymrade Stockholms gravida kvinnor möter åter en sommar med brist på förlossningsplatser och barnmorskor. Karolinska Universitetssjukhuset planerar därför åtgärder. Samtidigt kräver personalen på Stockholms förlossningsavdelningar förbättrade arbetsvillkor.

I 26 år har Åsa Hallberg arbetat som barnmorska, större delen av åren på Karolinska Universitetssjukhuset. Sommaren är alltid problematisk då ett sjukhus förlossningsavdelning måste hålla igång hela verksamheten året runt. Även med fyra veckors berättigad semester. – Varje sommar säger vi att den kommer bli den värsta. I slutet säger vi ändå: ”märkligt nog klarade vi det i år också”. SJUKHUSEN I STOCKHOLM

har

anmärkt att den nyöppnade förlossningskliniken BB Sophia också har en inverkan. Agneta Rudels-Björkman är tillförordnad vårdchef för förlossningsavdelningen på Karolinska. Hon instämmer med kritiken. – Med BB Sophia har Stockholm fått fler förlossningsplatser, vilket är väldigt positivt. Samtidigt har barnmorskor från alla sjukhus i Stockholm sökt sig dit och därmed skapas en Åsa Hallberg. platsbrist. På Karolinska saknas det därmed barnmorskor med mångårig erfarenhet. åtgärder för att klara av situationen. Agneta Rudels-Björkman förklarar att de fortsätter att rekrytera sommarvikarier och fasta tjänster samt att ge extra-

SJUKHUSET PLANERAR

pengar till de som tar fler arbetspass. Nytt för i år är att den som kan tänka sig att flytta sin semester några månader får betalt för det. Den som helt avstår från semestern får en extra månadslön. STOCKHOLMS

barnmorskor har sedan några år en växande proteströrelse: ”Nu är det nog!” som arbetar för förbättrade arbetsvillkor. Det tryck som i år har uppstått på förlossningsklinikerna har dock tvingat rörelsens strategigrupp att ta paus. – De har långt ifrån gett upp. Men som läget är just nu orkar de inte både jobba och ta sig an de problem som finns i förlossningsvården, säger Jane Stegring, vice ordförande i Vårdför-

bundets Stockholmsavdelning, till tidningen Vårdfokus. Åsa Hallberg tror att ledningen gör vad de kan efter förutsättningarna, men har en invändning. – Jag tror att det är en alldeles för stor organisation. På grund av det fungerar inte verksamheten optimalt. Det är omöjligt för de övre cheferna att få en fullständig och klar överblick.

BARNMORSKAN

Åsa Hallberg hade varit om sjukhuset kunde ha alla sina förlossningsrum öppna och om de hade en bemanning med vilken de kunde ta emot alla kvinnor som vill komma. Hon är närmast förvånad över hur väl hon och medarbetarna klarar situationen på sommaren. – Det är naturligtvis jobbigare vissa dagar, då vi inte hinner äta lunch eller ta ut den

IDEALET FÖR

Det kommer råda akut brist på förlossningsplatser i sommar.

rast som vi har rätt till. Fast så är det ju nu också. Det är det vi är vana vid, säger hon med en suck.

MATTHIAS MATSSON

FOTO: AUSI PETRELIUS


6 8 NYHETER REPORTAGE

Solnabladet Solnabladet

Bristande resurser för partierna inför EU-valet FOTON: AUSI PETRELIUS

Solna - ingen plats för slagna kvinnor

”Jag har gjort mitt”, säger Birgit Lindwall, styrelseordförande nu lämnar sitt uppdrag.

På kvinnojouren erbjuds våldsutsatta kvinnor och barn ett skyddat boende.

driver verksamheten arbetar ideellt och många har varit med sedan starten för 34 år sedan. När Berit Lindwall i vintras meddelade att hon tänker lämna sitt uppdrag dröjde det bara timmar innan hela styrelsen avgick. – Vi är ett gäng med Jouren har under flera gamla tanter som har Luften har års tid arbetat aktivt för varit med för länge. Lufatt rekrytera en ny stygått ur oss. relse men samtliga har ten har gått ur oss. Kvinnorna och barnen här försök misslyckats. behöver mötas av engagemang, in– Det handlar inte om vilja. te trötthet. Med det känns tung att Uppdraget kräver ett heltidsanlämna utan att det finns en efter- svar med många sena kvällar och trädare, säger Berit Lindwall ord- helger. Tyvärr har ingen av kandiförande för kvinnojouren i Solna. dater haft praktiska eller ekonomiska möjligheter att arbeta graPÅ KVINNOJOUREN i Solna, Sund- tis, säger Berit Lindwall. byberg och Ekerö tar man emot kvinnor efter bedömning från po- SAMTIDIGT SOM Solnas jour stängs lis och Socialtjänst. Under förra ökar platsbristen på Sveriges kvinåret tog jouren emot 2 719 över- nojourer. Fler hjälpsökande kvinnattningar i Solna, men de finns nor har avvisats under förra året endast två anställda socionomer. än tidigare år. Ann-Charlotte FaFör att kunna hålla öppet under ger, chef på Socialtjänstens familhelger och kvällar förlitar de sig på jeverksamhet, tycker att det är beatt ett stort antal volontärer. klagligt att jouren nu stänger men Detta system har visat sig vara berättar att man trots detta har beytterst sårbart. Även styrelsen som redskap för att möta kvinnorna. Nu blir det ännu tuffare för våldsutsatta kvinnor att få stöd och skydd i kommunen. Den 30 juni stängs det enda skyddade boendet för kvinnor och barn.

– Kvinnor och barn som behöver skyddat boende kommer inte hamna på gatan. I första hand kommer vi försöka hitta platser åt kvinnorna på jourer i andra kommuner. Är det inte möjligt kommer de placeras på hotell eller vandrarhem, säger hon. MEN BERIT Lindwall är kritisk till att placera våldsutsatta utanför kvinnojourerna. – Kvinnorna som kommer hit befinner sig ofta i kris och det behöver ett anpassat stöd för att ta sig vidare. På hotell och vandrarhem saknas både kompetens och möjlighet att möta deras behov. När verksamheten läggs ner blir det de våldsutsatta kvinnorna och barnen som får betala priset, säger hon.

AUSI PETRELIUS

Om mindre än en månad inleds ”supervalåret” med val till Europaparlamentet. Men trots vetskapen att besluten i Bryssel påverkar vår vardag är intresset och valdeltagandet förhållandevis lågt.

– Vi sparar mycket resurser till riksdagsvalet, säger Anton Vajk (M), politisk sekreterare i Solna stad. Solnaborna till valurnorna för att avlägga sina röster i EU-valet. I valet 2009 landade deltagandesiffran i kommunen på ca 52 %, en siffra som var sju procentenheter över snittet i Sverige. – Jag kan spekulera i att kommunen har en stor andel akademiker, eventuellt kan det finnas någon koppling där. Men 52 % är fortfarande en låg siffra, detta trots att alla partier i kommunfullmäktige syns till vardags i kommunen, säger Anton Vajk (M).

DEN 25 MAJ GÅR

DET

LÅGA

VALDELTAGANDET

är ingen nyhet. Ända sedan Sverige gick med i EU 1994 har siffran legat mellan 35-45 %. Faradj Koliev, valledare för Socialdemokraterna i Solna, tror sig veta vad detta kan bero på. – Sverige har aldrig varit en pådrivande kraft i EU, vi står fortfarande utanför många samarbeten. Partierna är försiktiga när det kommer till europeiska frågor, man är rädd att förlora väljare. Istället är man tydliga med att man vill se svenska löner och svenska avtal, det finns ingen stark europeisk identitet, säger han.

FÖR HONOM OCH Arne Öberg (S), vice ordförande i Solna stads kommunstyrelse, har arbetet med valet precis inletts. Men man går försiktigt fram. Arne Öberg menar att för mycket information kan skrämma bort väljare. – Vi delar förstås våra åsikter till invånarna, men vi jobbar också mycket med att uppmana människor att utnyttja sin medborgerliga rättighet, att gå och rösta. Om jag står och propagerar i frågor om tullar, handelsavtal och euro alltför mycket riskerar jag att skrämma bort väljare från att ens våga rösta. Där skiljer sig vårt arbete från riksdagsvalet markant, säger han.

och dess beslut får allt större inverkan på människor har valet historiskt sett alltså attraherat få människor. Anton Vajk menar att detta kan bero på att frågorna ligger så långt ifrån vanliga människor. – Väljarna har svårt att se kopplingen mellan lagd röst och faktisk påverkan. Besluten som fattas spänner över en längre tidsaxel, det är svårt att se en förändring direkt. Frågorna om frihandel och liknande är mer abstrakta och ibland svårförståeliga om man jämför med rikspolitiska frågor som skola och jobb, säger han.

TROTS ATT EU

JESPER LINDQVIST

Socialdemokraterna tar täten i kommunvalet Den senaste opinionsundersökningen visar att Socialdemokraterna skulle få majoritet om det var val idag. I mars presenterade Socialdemokraterna en opinionsmätning på sin hemsida. Mätningen visar att opinionen svängt och om det varit val idag hade de rödgröna stått som vinnare med 50,2 % mot allianspartiernas 44,5 %. – Jag vill betona att det bara är en mätning, men vi är jätteglada över resultatet, säger Arne Öberg, oppositionsråd för Socialdemokraterna i Solna. är en opinionsundersökning, så tror Arne

ÄVEN OM DET BARA

Öberg sig ha en förklaring om vad som kan tänkas ligga bakom det växande stödet för Socialdemokraterna. – Dels tror jag att ett långt maktinnehav gör att du till slut tappar idéer, vi har försökt luska ut vad de vill nu, men vi har inte har inte hittat några spännande idéer. Sen tror jag att det handlar om arenan, man sa att det inte skulle kosta något alls och nu är vi uppe i en kostnad på 100 miljoner, säger han. SOLNA STAD VÄXER så det knakar, och förutom det enorma bygget av Friends arena, med tillhörande köpcentrum och bostadsrätter, så byggs så väl tunnelbane- som tvärbanenätet ut. Senast i raden av omdiskuterade byggen är beslutet att bygga kring Råstasjön. I en kommun som ständigt är under ombyggnad anser Arne Öberg att det finns ett värde av att föra en tydlig dialog med väljarna.

– Istället för att 16 000 människor ska bli förbannade och demonstrera varje helg så kan man åtminstone prata med en majoritet av dem innan, tillägger Arne Öberg. JUST DEN DIALOGEN anser han är

så pass viktig och han är beredd att minska avståndet mellan politiker och väljare. – Jag tycker egentligen inte det finns någon fråga som inte går att diskutera, säger Arne Öberg. moderatstyrt sedan 1998, och får anses vara en tydligt blå kommun. Bilden som kommuniceras utåt är en bild av en väl fungerande kommun och själva beskriver de sig som en ”fantastisk företagsplats”. Men enligt Arne Öberg är det inte så enkelt, han menar att man inte bara kan satsa på företag och lyfter fram sitt partis allra viktigaste fråga; skolan.

SOLNA HAR VARIT

– Vi måste få fram ett antal skolor. Vi kanske pratar om 2-3 skolor på rätt kort tid. VID ETT MAKTSKIFTE kommer Socialdemokraterna satsa mer på just förskolan. Man har i sin skuggbudget föreslagit mer pengar till förskolan. Tio miljoner kronor ska satsas på målet att få tre föreståndare på 15 barn, och man vill även lägga mer pengar på kulturen i skolan. Något som saknar i dagsläget, enligt Arne Öberg. – Långsiktigt så skulle vi vilja dra igång ett avancerat dialogprogram om hur vi bygger ihop Solna, och prata om vad för kvalitéer vi vill ha. Kulturellt så har Solna nästan ingen regional konstinstitution som sticker ut.

ERIK HEDENVIND

FOTO: SIMON SARNECKI

Under två mandatperioder har Moderaterna, tillsammans med sina allianskollegor, befäst bilden av Solna stad som en blå kommun. Inför höstens kommunval kämpar Socialdemokraterna med att ta makten.

Arne Öberg (S) är nöjd med den senaste opinionsundersökningen.


SPORT 9

29 april 2014

”Australiensarna helt oslagbara” En oval plan, ett mål som ger tre, fem eller sex poäng och inga tacklingar ovanför axlarna. Nej det är inte Qudditch det handlar om Australiensisk fotboll. Solna Axemen är ett av drygt tolv lag i Sverige som utövar sporten.

”Simulate yourself eating a big mac” säger coachen Philip Porublev och försöker förklara för sina spelare hur man ska hålla för att ta emot bollen på bästa sätt. Australiensisk fotboll är en blandning av fotboll och rugby, och har funnits sedan i mitten på 1800-talet. Men det var först 200 år senare som sporten på riktigt kom till Stockholm. kom till Sverige från Australien upptäckte han att det inte fanns samma möjligheter att avnjuta sporten som det

NÄR PHILIP PORUBLEV

fanns borta i Australien. – När jag insåg att jag inte kunde se sporten på TV så tänkte jag att jag får väl börja själv. Det fanns en del lag i Skåne, Norge och Danmark, så Philip bestämde sig för att ta sporten till huvudstaden. Han startade laget Solna Axemen. – Det blev lite för mycket med alla resor till Köpenhamn. När ligan startade 2006 så fanns det tre lag, nu finns det sex. Många startar egna lokala serier för att slippa åka så långt. TROTS ATT LAGET ständigt tappar spelare (”De åker hem när deras flickvänner gör slut”) så är det idag två nya ansikten på träningen. En som varit med ett tag är Oscar Magnusson. Han började med Australiensisk fotboll när han bodde i Sydney och gick med i Solna Axemen när han kom hem

till Stockholm igen. Förutom det är han dessutom uttagen till landslaget och ska spela VM i Australien i sommar. Vilka som är bäst på sporten råder det inga tvivel om. – Australiensarna är helt oslagbara, så de är inte ens med. Det går inte. En gång om året samlar hela Europa sina bästa spelare och spelar mot deras tonårslag. Vi får knappt röra bollen. Axemen inte är något proffslag som kan mäta sig med lagen i Australien så har de skördat stora framgångar i den inhemska ligan. De vann både stockholmsligan och den nationella ligan så sent som förra året. Trots manfallet inför den här säsongen så är det glada miner på årets första träning.

ÄVEN OM SOLNA

ERIK HEDENVIND

Elise Nilsson har spelat för Solna VBK i ett år.

Solna VBK: bäst på att välkomna nya spelare En boll, ett nät, fokus och mycket handledsrörelser. Elise Nilsson släpper aldrig blicken från taket när hon spelar med hennes lag Solna VBK.

Damvolleybollaget i Solna, VBK, siktar högt och satsar allt. Det var så de lyckades kamma hem guldet förra månaden genom att slå Ålandslaget Jomala i Vårtvåan, en tävling med sex serier där 36 lag deltar. Elise Nilsson är centerspelare och var med och bidrog till vinsten. – Det var en tuff finalmatch, vi körde fem set. När den sista bollen satt kändes det riktigt skönt, berättar Elise Nilsson. Säsongens första träning utomhus.

FOTO: NICOLE GUSTAFSSON

HON FIRAR ETT år som spela-

re i Solna VBK i vår. Volleybollen har dock varit en del av hennes liv sedan högstadiet. – Jag har spelat volleyboll länge men hade ett långt uppehåll innan jag började i Solna VBK. När jag flyttade till Råsunda blev jag tipsad om laget av en kompis och kände direkt att jag ville börja spela med dem.

i Solna VBK tränar på tisdags- och torsdagskvällar i Solnahallen, på helgerna spelar de match. Nu till sommaren blir det träningsuppehåll, men Elise tycker att det går att hålla lågan uppe även då. – Nu drar utomhussäsongen igång vilket ger en möjlighet att spela beach-

DE 23 SPELARNA

volleyboll. Det känns som en annan sport, man får en helt annan känsla. Det är fantastiskt att träna utomhus med solen i nacken och sand under fötterna. Den stundande hösten och en ny säsong lockar trots allt Elise Nilsson mer. Då samlas laget igen och allvaret börjar på nytt. – Jag är helt klart en lagspelare. Vårt lag har bra sammanhållning och en skön lagkänsla. Dessutom är Solna VBK bäst på att välkomna nya spelare. Jag kände att jag kom in i laget direkt. Jag är helt klart taggad inför nästa säsong, säger Elise Nilsson.

NICOLE GUSTAFSSON

FOTO: ERIK HEDENVIND

Renässans för innebandyn i Råsunda

När Råsunda 2006 blev Caperio/Täby försvann den anrika klubbens seniorlag. Fyra år senare bestämde sig Peter Eisner och hans vänner för att återuppta innebandyn i stadsdelen. Idag är klubben på väg tillbaka mot toppen.

Från spel i Elitserien gick man till att inte ha något seniorlag alls och idag befinner man sig i fjärde divisionen. På mindre än tio år har mycket hänt i Råsundas innebandyförening. Men vi backar bandet ännu lite längre. Råsunda i Elitserien. Trots att säsongen slutade med degradering var man tillbaka redan 2005, då under namnet Caperio Råsunda IS. Klubben höll sig kvar i högsta ligan men inför säsongen 2006/2007 avslutade Caperio och Råsunda samarbetet. – Råsunda var en framgångs-

ÅR 2003 DEBUTERADE

rik förening, men efter det avslutade samarbetet flyttades klubben till Täby. På så sätt försvann seniorlaget helt, säger Peter Eisner, lagledare i Råsunda IS. Det var han och ett par kompisar som 2010 bestämde sig för att starta upp laget igen. De hade alla spelat på ganska hög nivå tidigare och kände att det vore en kul grej. Efter återstarten har allt gått väldigt snabbt. – Vi startade i division fem och fram tills i år har vi gått upp en Peter Eisner. serie varje säsong. Nu spelar vi i division två och känner att vi befinner oss på en rimlig nivå, säger Peter Eisner.

KÄRNAN I LAGET är fortfarande de

14 kompisar som bestämde sig för att starta laget för fyra år sedan. Pe-

ter berättar att man är restriktiva med vilka man tar in i laget. Man vill inte förlora känslan av ett kompisgäng. – Varje ny spelare som vi tar in är någon som de flesta av oss känner. Vi håller då en omröstning inom laget, det blir lite som ett ”öråd”, berättar han. –Problemet med Råsunda är att föreningen saknar ungdomslag. De äldsta spelarna i ungdomslagen är idag runt 14 år gamla. Vi kan tänka oss att ta in juniorer från Råsunda men frågan har inte varit aktuell de senaste åren.

konkurrenssituationen kunde ha sett bättre ut. I Solna finns även AIK, laget som har spelat i högsta serien sedan år 2000

DEN LOKALA

med två SM-guld på meritlistan. Peter Eisner menar att rivalens existens är ett problem för Råsunda. – Självklart är det så att det blir problem för en klubb att konkurrera med AIK. Bara namnet gör att spelare väljer AIK framför Råsunda.

MÅNGA INNEBANDYFÖRENINGAR i

Stockholm bygger på en stark ungdomsverksamhet, varifrån man hämtar blivande A-lagsspelare. Att ungdomar i Solna väljer AIK gör Råsundas verksamhet tuffare. – De som sätter sina barn i Råsundas innebandylag gör det av speciella skäl. Antingen vill de inte se barnen i en stor förening eller så har de själva en anknytning till föreningen.

inte hålla på hur länge som helst. Trots detta är Peter optimistisk och väljer istället att fokusera på nästa säsong. – Vi får se hur många som kan fortsätta om ett par år, sedan måste det komma spelare underifrån som tar över efter oss. Föreningen har sagt att de verkligen vill behålla seniorlaget, inte minst eftersom det har gått så bra för oss. Men vi funderar inte på det idag, vårt mål är att gå upp till division ett nästa säsong. Laget är fullt av vinnarskallar och det är viljan att avancera som driver oss vidare.

FRAMTIDEN FÖR RÅSUNDA är idag

oviss. Trots de senaste årens stora framgångar är återväxten inom klubben dålig. Många av spelarna i laget är runt 30 år gamla och kan

JESPER LINDQVIST


6 10NYHETER KULTUR

Solnabladet Solnabladet

”Black Sheep är arraksbollar Sagan om ungdomsgården Black Sheep startade för åtta år sedan då två obstinata ungdomsledare fick nyckeln till en nedlagd skola i Solna. Nu står Black Sheep inför stora förändringar när skolan ska rivas.

Masha Gessen, journalist och författare med bas i Ryssland och USA.

FOTO: PI FRISK/TT

När yttrandefrihet blir en resursfråga ”Det som gör de här människorna farliga är deras ord. Det som får dem att fortsätta kämpa är deras dröm om frihet, det enda de äger och har.” KRÖNIKA. Solna stad har inte resurser nog för att tjäna som fristad åt förföljda kulturarbetare. När yttrandefrihet blir en resursfråga är vi ute på farliga vägar. DAWIT ISAAK, Masha Gessen, Anna Politovskaja, Shahrnush Parsipur, Ai Weiwei. De som fängslas, förföljs eller straffas med döden för sina åsikter är många. Om jag får lov att drömma om världen, och om jag får drömma stort, ser jag framför mig en plats för möten. Möten i samtal, i kulturella uttryck, i tankar, idéer och i handling. En plats där människor lyssnar mer än talar, utan att döma någon eller själv bli dömd. YTTRANDEFRIHETSGRUNDLAGEN är en av våra viktigaste grundlagar och slår vakt om var individs rätt att uttrycka sig som hen vill. Detta är något unikt, men en självklarhet för oss som omfattas av den lagen. På andra platser i världen är så inte fallet. I Solna stad förs samtal om huruvida kommunen ska bli en del av det internationella fristadsprogrammet med uppgift är ge en fristad åt kulturarbetare som riskerar förföljelse till följd av sin konstnärliga verksamhet. Som fristad sörjer staden för bostad, uppehälle, ekonomiskt stöd och arbetsro för att personen ska kunna arbeta fritt från förtryck, censur och trakasserier. Trots att detta kan låta som en självklarhet anser de styrande att det inte finns resurser nog för fristadsarbetet. Jag menar att det är en prioriteringsfråga. Resurser finns, vilka som ska åtnjuta dessa är den stora frågan.

Det är regn i luften när jag kommer ut från tunnelbanestationen i Huvudsta. På en lyktstolpe sitter en skylt med Black Sheeps karaktäristiska vita får upptejpad med gaffatejp. Fasaden till Black Sheep är lika grådaskig som himlen men inomhus är det ombonat. Väggarna pryds av cymbaler och svartvita fotografier av rocklegender. Från nedervåningen hörs musik från band som repar. Eldsjälen Martin Tavanger lutar sig tillbaka i den röda skinnsoffan. – Black Sheep startade som ett projekt på nåder i en lokal med rivningskontrakt. Vi gav oss fan på att göra Black Sheep så stort det bara gick, berättar Martin Tavanger. ALLT STARTADE 2004 då Solna stad be-

slutade att stänga alla ungdomsgårdar i kommunen. Planen var att bygga ett stort ungdomshus à la Fryshuset där all ungdomsverksamhet skulle rymmas.

Martin Tavanger var en av tio ungdomsledare med uppdrag att sköta verksamheten. När det uppdagades att kommunen inte hade beviljats bygglov för huset hade flera hundra ungdomar plötsligt ingenstans att ta vägen. Ungdomsverksamheten förlades temporärt i den nedlagda Stenbackaskolan. Martin märkte snabbt att hans idé om ungdomsarbete skilde sig från de andra ledarnas. När kollegorna pekade med hela handen var ledordet för Martin alltid kärlek. – Vi ungdomsledare matas med idén om att varje sparad krona kommer kosta fem kronor i skadegörelse på stan. Det är ett destruktivt sätt att se på ungdomsarbete, säger han. MARTIN TAVANGER OCH kollegan Peter Knutsson utgick från sitt musikintresse och tjatade till sig tillstånd från politikerna att öppna en replokal. Det som startade som en förlängning av en pojkrumsdröm är nu utrustat med sju replokaler, scener och en studio. Efter åtta år har Black Sheep bevisat att de har något alldeles unikt. Inget av det hade varit möjligt om de inte hade vågat tänka utanför boxen, säger Martin Tavanger.

NÄR YTTRANDEFRIHET blir en resursfrå-

ga är vi ute på farliga vägar. Jag skulle vilja fråga Solnas politiker vad som kan vara viktigare att lägga resurser på än på ett initiativ som fristadsprojektet, ett led i att säkerställa allas rätt att uttrycka sina och ta del av andras åsikter offentligt? Jag tänker på min egen framtid inom journalistyrket; vad kommer hända om jag vänder på stenar som avslöjar en sanning som för någon är obekväm? Någon med makt att tysta mig. Kommer jag våga fortsätta söka sanningen? Jag hoppas att svaret på den frågan är, och alltid kommer att vara, ja.

OM JAG FÅR LOV att drömma ser jag den

där platsen klart framför mig. Och om någon kontrar med att kalla mig utopist vill jag påminna om de människor som genom historien haft mod att höja sina röster. Johan Persson, Martin Schibbye, medlemmarna i Pussy Riot, Nasrin Sotoudeh, Bariş Pehlivan... Det som gör de här människorna farliga är deras ord. Det som får dem att fortsätta kämpa är deras dröm om frihet, det enda de äger och har. Jag ställs inför en enkel fråga: Om de inte ger upp, vad har jag för anledning god nog för att inte fortsätta kämpa? Jag som ändå är privilegierad att äga min frihet.

DE MÄNNISKORNA fick på olika sätt betala

med sina liv, och jag är skyldiga dem mitt. Deras dröm räddar också mig.

Ungdomarna på gården har sjävla varit med och inrett lokalerna. SIRI HILL CHEFREDAKTÖR


KULTUR 11

29 april 2014

mer än bara och pingis” – Sanningen är att ungdomar alltid kommer önska det du redan har visat upp. Om du inte bidrar med att bredda paletten kommer de fortsätta efterfråga arraksbollar och pingisbord. Vi ville locka de ungdomar som inte skulle sätta sin fot på en traditionell ungdomsgård, säger han. TROTS DET FRAMGÅNGSRIKA koncep-

tet är Black Sheeps framtid oviss. Gården kommer att omlokaliseras men vart, hur och när är frågor som ännu inte besvarats vilket skapar oro hos personal och ungdomarna. Kommunalråd i Solna kommun, Pehr Granfalk (M) ordförande i kommunstyrelsen, berättar att bakgrunden till flytten är att lokalerna är undermåliga. – De lokaler som används idag är olämpliga för ungdomsverksamhet. Vi arbetar med att hitta en långsiktig lösning och en lokal som fungerar, säger han. BERNHARD HUBER (MP) är en av de som

ställt sig kritiska till flytten. – Nu är tanken att hitta så billiga lokaler som möjligt för att hålla nere kostna-

derna. Ungdomsverksamhet ger ju i regel inga intäkter men på sikt är det en investering. Ungdomarna hittar inte på knas på fritiden, utvecklas konstnärligt och känner sig trygga. Sådant kan inte omsättas i intäkter men är lika värdefullt, säger han. ÄVEN MARTIN TAVANGER tycker det är

problematiskt att verksamheten ska leverera resultat, då Black Sheep inte kan översättas i intäkter. Om de hade dragit snyfthistorier om hur många ungdomar de räddar varje dag hade de säkert haft mer att säga till om tror han. Enligt Martin räcker det med att vuxenvärlden gör ett enda felval för att en undergroundrörelse likt den på Black Sheep ska dö. Och Black Sheep är för viktigt för att jiddra med, menar han. – Om vi gav upp hade det varit lätt att avveckla en sådan här verksamhet. Jag tror på att gasa ännu mer. Det gör det svårare för de som fattar beslut att fatta dumma beslut. Vi vill att vårt Black Sheep ska vara så här, säger han och knyter näven i luften. SIRI HILL

Från vänster: Crazy C, Cute C och Mystic C på Solnas ungdomscafé.

Tjejerna tar makten över musiken

Genom musikalisk kunskap bygger de upp sitt självförtroende.

Att vara ung tjej med annan bakgrund än svensk och ha viljan att ta plats i musikbranschen kan vara en tuff utmaning. På Solnas ungdomscafé får tre tjejer lära sig att hitta sina röster genom musiken. Det handlar om makt.

De kallar sig för Triple C. Tre unga tjejer sitter i ett mörkt leopardfärgat rum på Solnas ungdomscafé. Vita masker täcker deras ansikten. Under en vecka ska de producera en egen låt från grunden. De gör allt själva, från beat och texten till att regissera och dansa i en musikvideo till låten. ATT MUSIK KAN skapa en känsla av makt är

en tanke som är självklar hos medlemmarna i Triple C. Det handlar om att lära sig att våga, ta plats och tro på det du gör. – Har du makt är du fri, du kan göra vad du vill utan att bry dig om vad andra tycker. Jag tror inte många unga tjejer känner så idag, säger en av tjejerna samtidigt som hon lyfter på masken lite för att höras bättre.

FOTON: SIRI HILL

”Här kan ungdomarna vara sig själva utan att någon höjer på ögonbrynen”, säger Martin Tavanger, verksamhetschef på Black Sheep.

FOTO: SIMON SARNECKI

INITIATIVTAGAREN TILL workshopen, som

heter Ge makt, är Ayesha. Cute C blev kontaktad av Ayesha och tillfrågad om hon ville skapa en musikgrupp tillsammans med andra tjejer som hon fick välja ut själv. Cute C tänkte då direkt på Mystic C och Crazy C. Trots att de inte var nära vänner. – Jag kände till dem båda sedan tidigare men vi umgicks inte. Men jag tänkte att de skulle passa till det här eftersom jag vet att Mystic C gillar musik och Crazy C gillar dans, säger Cute C.

CRAZY C ÄR 14 ÅR och går fortfarande på

högstadiet, Cute C är 16 och Mystic C 18 år. Trots att deras tid tillsammans mest består av intensivt låtskapande har de hunnit bli goda vänner.

IDÉN OCH INSPIRATIONEN till workshopen

Ge Makt har Ayesha fått från sina egna ungdomsår. – Jag utgick från mig själv som tonåring, makt är viktigt att känna i den perioden i sitt liv, säger hon. ALLAS FÖRNAMN börjar på bokAyesha har gjort liknande projekt staven C, därav gruppnamnet. i andra kommuner men tonar gärna Men vad de heter vill de inte beDet här är ner sig egna del i tjejernas musiksrätta. För att det ändå ska gå att skapande. Tanken är att hennes roll bara början. endast fungerar som en vägledning hålla skillnad på tjejerna har de gett sig själva smeknamn. Crazy i skapandet. C, Cute C, och Mystic C. Anonymiteten tar – Jag ger dem verktygen att lära sig skapa fokus från det yttre menar de. själva. Det är de som gör allt annat. Det ska – Det viktiga är inte hur vi ser ut eller vilka bli sjukt häftigt att se vad det blir, säger hon vi är, utan vad vi gör. Det är vår musik som stolt. ska nå fram och vara det intressanta, förklarar Mystic C. ATT ARBETA MED musikskapande har inspirerat tjejerna i Triple C. Workshopen håller DAGEN VI TRÄFFAR gruppen håller de på att på i en vecka, men tjejerna vet att de kommer mixa sin låt. De beskriver det beat de jobbar hålla på med musik mycket längre än så. på som lite mystiskt. Det är dova trummor Gärna tillsammans. som tar plats för att sedan tas över av Cute C – Det här är bara början, säger Mystic C som kommer in och rappar på franska. Låten målmedvetet. kommer att innehåller både texter på svenska, engelska och franska. Musiken de skriver handlar främst om vilka de är, makt och musik. – Vi gör glad musik. Det är en blandning mellan hiphop, reggae och lite allt möjligt. MALIN HANSSON Musiken ska peppa folk, säger Cute C.


6

VECKANS...

NYHETER

29Solnabladet april 2014

FRÅGA

AKTIVITET

på valborg?

Längst in i Fjärilshuset i ett akvarium med 1 250 000 liter saltvattnens samsas hajar med månfiskar, kirurgfiskar, kaninfiskar och clownfiskar.

Vad ska du göra

Här kan du se valborgsbrasan på onsdag:

Mitt i Hagaparken gömmer sig en mindre ocean.

Skytteholmsfältet

Tid: 19:00 – 23:00 Aktiviteter: Ansiktsmålning, hoppborg, fiskdamm, chokladhjul och rundpingis. Testa din bollsäkerhet med AIK och lär dig vad wooden games är. Försäljning: Hamburgare, fika, ballonger, godis, popcorn och sockervadd. Elden tänds kl 20.30.

Malin Pihl, 41 – Jag brukar inte fira valborg. Jag kommer från Göteborg, där firar man inte på samma sätt.

Järvastaden, Jaktvillan

FOTO: ERIK HEDENVIND

Robel Semere, 34 – Jag ska jobba. Men jag kanske går förbi någon brasa efteråt.

Tid: 18:00 – 21:00 Aktiviteter: Körsång, tävla med Järvastaden, barnkarusell, ansiktsmålning och figurballonger. ICA Nära Järvastaden bjuder på godisregn. Försäljning: Korv, kaffe, sockervadd, popcorn och glass. Elden tänds klockan 20.00.

STÄLLE

Ulriksdals slott

Tid: 19:00 – 22:00 Aktiviteter: Stockholms kammarkör sjunger in våren från slottskapellets trappa. Försäljning: Kaffe, läsk, varmkorv och andra småsaker. Elden tänds klockan 21.00.

Wilma Sjöberg, 22 – Jag ska packa, för på kvällen åker jag till Berlin. Det blir inget traditionellt firande för mig.

Lida Pourmahmood, 43 – Jag ser fram emot att umgås med min familj.

Tid: 19:00 - 21:00 Aktiviteter: Lyssna till vår- och sommarsånger av KTH-kören. FOTON: ANDREA DANIELSSON

Försäljning: Varm korv och fika. Elden tänds klockan 19.45.

Bakery & Spice ligger undangömt bakom Hemköp i

Huvudsta. Här bakar Emil Tagesson surdegsbröd till Stockholms stjärnkrogar. Doften av nybakade bullar och rykande färskt bröd når ut i korsningen Storgatan/Huvudstagatan. I år firar de sex år och har gått från okända nykomlingar till en Stockholmsfavorit. FOTO: TT

Oscar Ögren, 23 – Jag ska till Uppsala och träffa kompisar, men vi har inte några planer direkt.

Vattentornet i Hagalund

VÄDER Måndag 16°

Tisdag

Torsdag

Onsdag 12°

10°

Lördag

Fredag 10°

Söndag 7°

Valborgsmässoafton firas för att välkomna sommaren och ljuset.

Solnabladet  

JMK

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you