Page 1

“Montserrat un munt d’aventures” curs 2010 / 2011

Itinerari 3

Després de la muntanya, un nou itinerari ens portarà pel Monestir i el Santuari. Aquests existeixen des que uns quants monjos de Ripoll s'instal·laren a custodiar la imatge de la Verge de Montserrat. Ei! Sabeu una cosa? Aviat us vindré a veure, a la vostra escola. Així ens podrem conèixer en persona. Jo ja em vaig preparant i ho espero amb molta il·lusió.

Endavant!


“Montserrat un munt d’aventures” curs 2010 / 2011

Itinerari 3

Activitat 1 Això va passar l'any 1025, quan l'abat Oliba fundava el primer monestir de Montserrat, i des d'aleshores ha anat creixent i adaptant-se a les necessitats de cada moment. A l'espai que s'obre clicant aquí a sota, al costat de l'escolà, hi teniu algunes fites en la història de Montserrat, en format de fris cronològic, en relació a les grans etapes de la història de la humanitat. Però en aquest fris hi manca alguna cosa. Què passsava mentrestant a les vostres poblacions? Busqueu algunes dates que siguin significatives de la història del vostre poble o ciutat. I totes aquestes les podrem veure juntes en el fris. Així comprendrem millor què passava a casa nostra mentre Montserrat anava evolucionant. Tingueu en compte que es tracta de comparar-ho amb la història de Montserrat, per tant no us remonteu gaire més enllà!!!!

entre les dades de l'edat mitjana entre les dades de l'edat moderna entre les dades de l'edat contemporània

llegeix el fris cronològic

Aquesta primera activitat l’hem desenvolupat entre tots, posant les dades al fris cronològic. A més a més també les hi hem posat en un eix cronològic “online” a la següent pàgina: http://timerime.com/es/linea_de_tiempo/576645/Histria+de+Sant+Andreu/ També es pot veure al bloc del projecte el fris cronològic embedit sota aquest Issuu. Entre tots també hem recollit força fotos de Sant Andreu. Aquí deixem una mostra:


“Montserrat un munt d’aventures” curs 2010 / 2011

També hem trobat una pàgina web on hi ha un munt de fotos de Sant Andreu. És molt interessant ja que n’hi ha tant d’ara com del passat. http://www.sant-andreu.com/imatges/


“Montserrat un munt d’aventures” curs 2010 / 2011

Activitat 2 Ja heu vist que en gairebé 1000 anys d'història que té Montserrat, han passat moltes coses i molt diferents. Però n'hi ha una que forma part de la història més recent: les festes de l'Entronització de la Mare de Déu que se celebraren el 1947. A la Biblioteca teniu una crònica de l'esdeveniment, però de segur que la gent gran que viu a prop vostre se'n recorda d'alguna cosa ; i són una font d'informació històrica important. Feu d'historiadors i pregunteu a tothom qui pugueu. Segur que, entre tots, fareu un bon resum del què va passar. Aprendreu la història de primera mà.

Les festes de l'Entronització de la Mare de Déu de Montserrat del 27 d'abril del 1947 són el primer moviment de reconciliació cívica de la guerra civil espanyola a Catalunya, ja que hi van participar unes 70.000 i 100.000 persones. La iniciativa de construir un tron digne per a la imatge de la Mare de Déu de Montserrat va se finançada per aportacions populars (1944). L iniciativa fou un gran èxit, va permetre la creació de la "Comissió Abat Oliba". Primer es van preveure per un dia però finalment les va deixar pel 20 d'abril. CURIOSITAT: A la pàgina següent podrem veure una gran curiositat. Aquest esdeveniment fou molt important i va sortir en les portades de molts diaris, com aquest (LA VANGUARDIA). Primer veurem que va sortir a la primera plana del diari i desprès veurem què explica.


“Montserrat un munt d’aventures” curs 2010 / 2011


“Montserrat un munt d’aventures” curs 2010 / 2011


“Montserrat un munt d’aventures” curs 2010 / 2011 Activitat 3 Ja veieu que Montserrat té una història que es vincula a la presència de la imatge de la Mare de Déu. Per ella, es justifica la presència dels monjos, i per ella, Montserrat es converteix en Santuari, que vol dir lloc de peregrinació, on acut moltíssima gent, per celebrar-hi actes diferents: casaments, misses dedicades, xerrades per part dels monjos, actuacions de corals... Aquestes activitats les coordina/gestiona el Centre de Coordinació Pastoral, que ve a ser l'oficina del Santuari. Aquí teniu un resum de les activitats que es van realitzar l'any 2005. Elaboreu un gràfic a partir d'aquestes dades: ACTIVITATS I CELEBRACIONS Grups a Missa Conventual Noces d'Argent a Conventual Noces d'Or a Conventual Corals i orquestres Altres celebracions Altres Noces d'Argent Altres Noces d'Or 60è aniversari de casament Intencions de misses Misses gregorianes Xerrades a grups o romeries

TOTAL 440 28 59 95 662 10 21 9 6234 44 39

Aquesta activitat l’hem fet amb el programa Excel. Al final hem decidit fer dues gràfiques per distingir bé les dades que representen:

Activitats i celebracions Intencions de misses

Altres celebracions

9%

Grups a Missa Conventual

6%

85%


“Montserrat un munt d’aventures” curs 2010 / 2011

Activitat 4 El lloc més conegut del monestir, on els monjos es reuneixen amb els fidels és l'església. La de Montserrat, que té el títol de Basílica menor, va ser refeta a les darreries del s. XIX, després de quedar malmesa durant la Guerra del Francès (1808-1814). La façana s'acabà el 1901 i ens mostra, a més d'una magnífica rosassa i altres escultures, una representació dels dotze apòstols acompanyant Jesús. Aquí teniu els seus noms. Relacioneu-los amb els elements que permeten identificar cadascun d'ells.

clica la foto per veure-la ampliada

APÒSTOL

SÍMBOL

1

Judes Tadeu

a

Claus, creu invertida

2

Felip

b

Porra

3

Tomàs

c

Llibre

4

Simó

d

Creu en aspa

5

Jaume el Menor

e

El més jove, amb llibre

6

Pere

f

Llança

7

Joan Evangelista

g

Creu

8

Jaume el Major

h

Destral

9

Bartomeu

i

Ganivet

10

Andreu

j

Bordó de pelegrí, capeta amb petxines

11

Maties

k

Bastó

12

Mateu

l

Serra


“Montserrat un munt d’aventures” curs 2010 / 2011

Judes Tadeu

-

Porra

Felip

-

Creu

Tomàs

-

Llança

Simó

-

Serra

Jaume el Menor

-

Bastó

Pere

-

Claus, creu invertida

Joan Evangelista

-

El més Jove, amb llibre

Jaume el Major

-

Bordó de pelegrí, carpeta amb petxines

Bartomeu

-

Ganivet

Andreu

-

Creu en aspa

Maties

-

Destral

Mateu

-

Llibre

Treballeu les respostes de les activitats 2, 3 i 4, me les envieu. Espero la vostra carta.

clicant aquí.

Itinerari 3  

Itinerari 3 Projecte Montserrat