Page 1

Music and Design

muziek Red Hot Chili Peppers Children of Bodom Eigen inspiratie

Chill Relax De zomer Okt’11 ₏ 3,95 www.jmiechels.wordpress.com

Games

Games als inspiratie Guitar Hero


Relax Een mooie zomerdag.

Jeroen staat op, hij kijkt door het raam en wordt verblind. Hij lacht, maar waarom? De zon straalde in zijn ogen, op zijn gezicht, het voelde zo warm aan dat hij dacht: “dit wordt een Tien tips voor een perfecte “chill”dag: mooie zomerdag”. Zonder te Als het koud is of regent, is het toch wat aarzelen pakte hij zijn telefoon minder om buiten te gaan relaxen. en sms’te een groot deel van zijn De basis van een perfecte dag begint dus met vrienden: “zin om te chillen in een mooi zonnetje en lekkere temperatuur: Sonsbeek”. Enkele secondes later kwamen de eerste sms’jes binnen met een grote JA als antwoord. Zo 1: Zorg dat je niks hoeft te gezegd zo gedaan, Jeroen sprong doen die dag. op de fiets en ging richting het 2: Nodig wat vriend(inn)en uit. Arnhemse park: Sonsbeek. Natu3a: Neem een muziekinstru urlijk had hij zich daarvoor nog ment mee. Het liefst akoestisch. even aangekleed, goede comforta3b: Neem een muziekspeler mee. bele zomerkleding blijft toch erg 4: Neem iets lekkers te drinken handig. Met zijn gitaar op zijn mee. rug en een paar flesjes pils in zijn 5: Neem iets lekkers te eten mee. rugzak kwam hij het park bin6: Neem een waterpijp mee. nen. Hij zette zijn fiets weg en 7: Neem een bal of frisbee mee. zocht een paar van zijn vrienden, Voor afwisseling. hij vond ze al snel en ging erbij 8a: Ga met mooi weer naar een zitten. Een andere jongen had park, het liefst met een meertje. een kleed mee, nog een ander zijn 8b: Ga met mooi weer naar het basgitaar en nog een ander had strand. eten meegenomen. De perfecte 9: Trek goede, relaxte kleding combinatie volgens Jeroen en zijn aan. vrienden. De hele middag heb10: Neem een kleed of grote ben ze muziek gemaakt, gegeten handdoek mee. en heel gezellig gedronken. Tevens het drinken van een lekker koud biertje in de volle zon komt harder aan dan normaal Het werd gezelliger en gezelliger maar plots, de tijd was zo snel gegaan het was alweer 6 uur ’s avonds. Dit betekende dat men naar huis moest om te eten. Helaas moest er een einde komen aan het relaxen, maar ach wat maakt het uit: “MORGEN WEER EEN DAG”

“Morgen weer


” d e o g t m o k s “Alle De zomer

De zomer is een mooie tijd. Het is lekker weer en iedereen is gelukkig, de meeste mensen in ieder geval. Je kunt naar buiten en eigenlijk overal is er wel wat te doen, de zomer is een groot feest en dat laat iedereen merken. Je kunt naar het strand, hier in Arnhem is dat wat lastig maar zoals in NoordHolland is het perfect. Je kunt naar een park en lekker gezellig met vriend(inn)en gaan relaxen. Het mooie aan de zomer is dat je weinig verplichtingen hebt, meestal werk je wat minder (of juist meer) je hoeft niet naar school dus je bent elke dag vrij, en daardoor heb je heel veel tijd om leuke dingen te doen. Relaxen is een van deze leuke dingen, en het wordt ook vaak “chillen” genoemd. Zelf ben ik in de zomer erg vaak in het Sonsbeekpark in Arnhem te vinden, samen met wat vrienden en vriendinnen gaan we gezellig wat eten, drinken en muziek maken en dit is altijd ideaal. Ik ben een muziekmens en ik geniet graag van het leven dus daarom vind ik het altijd erg fijn om te “chillen”. Omdat het relaxen een deel van mijn persoonlijkheid is werd ik erg geïnspireerd door mijzelf en door alles wat ik bij het relaxen mee heb gemaakt. Het is een deel van mij en dus ook een deel van mijn merk! Die muziek die wij samen speelden zorgde voor veel gezelligheid, zonder het door te hebben kon je al wel 2 uur achter elkaar gitaar gespeeld hebben.

een dag”

Motto

Het relaxen bracht mij ook meer inspiratie. Er zijn altijd slechte dagen maar uiteindelijk zullen de mooie/ perfecte dagen deze dagen compleet wegvagen, toen ik dit inzag kwam ik op mijn levensmotto; Alles komt goed. Het is een kort motto maar het klopt wel. Het is te vergelijken met de uitspraak; na regen komt zonneschijn. Dus na iets vervelends komt er altijd weer iets goeds. Natuurlijk is het nooit fijn als er iets vervelends gebeurt, maar dan moet je bij jezelf denken dat er uiteindelijk ook weer eens iets leuks zal gebeuren. Maar om op een stoel te gaan zitten wachten tot deze leuke ervaring eindelijk komt aanwaaien is geen goede optie. Je moet natuurlijk zelf ook een zorgen dat zo ’n leuke ervaring ontstaat, je moet er open voor staan en ook actief leuke dingen gaan doen; zoals het relaxen. Ook al is het leven soms hard, je kunt het verzachten door leuke dingen te gaan doen met je vrienden of familie. Het leven zal soms erg tegenvallen maar dat hoort bij het leven. Dingen proberen is altijd goed; “nooit geschoten is altijd mis”.


Games als inspiratie Games zijn tegenwoordig erg

populair. Iedereen heeft wel eens een spel gespeeld, en bijna elke tiener heeft wel een console in huis. Een Wii of een Xbox 360 het maakt niet, het is een manier om te ontspannen en om het gezellig te hebben met vrienden of in je eentje. Juist door de groei van het internet zijn de meeste games niet alleen offline maar ook online speelbaar, zodat je tegen mensen kan spelen die aan de andere kant van de wereld wonen. Het gamen als fenomeen wordt steeds populairder en de games zelf worden steeds realistischer en beter. Neem het spel in opkomst: Battlefield 3, deze game ziet er ongelooflijk realistisch uit, het is net alsof je in een echte oorlog aan het strijden e meeste meisjes zeggen dat bent. Spelletjes worden dus steeds ze weinig gamen, maar als je ze geavanceerder en mensen halen vraagt: “speel je vaak sims”, “of heb hier ook hun inspiratie uit, vele je vaak sims gespeeld” dan kun jongens willen bijvoorbeeld erg je verwachten dat het antwoord graag de game-industrie in om zelf ja is. (dit geldt eveneens voor het games te ontwikkelen. Het ontwikspelen op de wii). Jongens spelen kelen en het ontwerpen van de echter weinig Sims, maar des te game is wat mensen aanspreekt. meer andere games. Schietspellen, Jou ideeën tot leven brengen. Bij racespellen noem maar op. Omdat het maken van een game is dit mode meeste games dus een mangelijk. De fantasie die je als klein nelijk sfeertje hebben, is het aantal kind had kun je daadwerkelijk ver- En de games hebben mij o.a. mannelijke gamers groter dan het geïnspireerd, ik had vroeger een wezenlijken. Dit gebeurt meestal aantal vrouwelijke gamers. erg grote fantasie en vond het niet, omdat het ontwikkelen van een game erg veel tijd en geld kost, jammer dat ik deze alleen in mijn hierdoor investeert bijna niemand hoofd kon verwerken en dus niet in de werkelijkheid. De opleiding in een oude kinderdroom. Echter er worden wel veel andere dromen CMD geeft hier een oplossing voor. Een erg brede oplossing, in games verwezenlijkt; bijvoorwant deze opleiding biedt erg veel beeld de droom om te vliegen, mogelijkheden. Van het maken om super sterk of om onsterfelijk van tijdschriften tot het maken te zijn. Wat je in het echte leven van games of zelfs van films. En niet kan, kan in spellen wel. Het dat sprak mij erg aan. Natuurlijk is vechten tegen aliens, het vormen van een enorm leger. Iedereen kan dit een kleine factor waarom ik de opleiding gekozen heb. doen wat hij/zij wil, alles is mogelijk Wil je meer weten over de opleiding, of mijn proces op de opleiding dan kun je op : www.jmiechels.wordpress.com, en www.HAN.nl meer informatie vinden.

D

“Sims”


Je kunt mij wel een van de man-

nelijke gamers noemen, in ieder geval deze periode. Ik dacht dat ik van het gamen was afgestapt, ik had er weinig zin meer in en als ik een spel speelde dan hield ik het nog geen kwartier vol. Maar daarbij is er één spel wat ik wel dagen lang met vrienden kan blijven spelen: Guitar Hero. Het maakt niet uit welk deel, want er zijn namelijk al meer dan vijf delen. Het belangrijkste is welke nummers er in voorkomen. Zelf hou ik erg veel van rockmuziek, dus als er veel rocknummers in het spel voorkomen dan vind ik het erg leuk om te spelen. Daarbij begin je met allemaal makkelijke nummers en hoe verder je komt hoe moelijker en leuker de nummers worden. Dus wil je doorspelen totdat je alle nummers hebt vrijgespeeld en dit maakt de spellen zo goed. Guitar Hero 3 heb ik op mijn 15e gekregen en ik speel het nu nog steeds, natuurlijk niet zo vaak als vroeger maar af en toe speel ik wel weer even een nummer op mijn plastic gitaar. Let op: het spel leert je niet om gitaar te spelen, maar het bevordert je gitaarspel wel. Als je gitaar speelt is dit makkelijker om te spelen dan andersom.

t i u G

o r e H r a

Dit spel wordt tevens door veel meisjes gespeeld, het is op de Wii verkrijgbaar dus wordt daarom ook vaak door meisjes gekocht. Met een grote groep dit spel gaan spelen is erg gezellig, helemaal wanneer je Guitar Hero 4 speelt waarbij je ook kan drummen of kan zingen. Ik heb er veel plezier aan beleefd en zal dat nog jaren doen, het heeft mijn gitaarspel verbeterd, mijn vingers zijn sneller. “Top spel!!””


Het begin Het was tien jaar geleden en Jeroen hoorde voor het eerst metal. Hij sliep beneden, zijn broer sliep boven en ondanks de dikke muren was de keiharde metal nog steeds te horen. Jeroen vond het maar vervelend, hij moest elke avond vragen of de muziek wat zachter mocht. Maar na enkele maanden begon Jeroen eraan te wennen. Wanneer zijn broer niet thuis was, miste hij de muziek en daarom begon hij het zelf te luisteren. Hij vroeg zijn broer om bandnamen: “Kamelot, Children of Bodom, Disturbed en Linkin Park moet je echt een keer gehoord hebben”. De jaren gingen voorbij. Drie lange jaren met alleen maar metal, en school natuurlijk. Het geluid van een gitaar was door de hele straat te horen, het kwam van het huis van Jeroen. Het was zijn broer die was begonnen met gitaar spelen. Het klonk gaaf en Jeroen wilde het ook leren, maar hij had geen discipline en stopte er al snel mee. Nooit had Jeroen de band Children of Bodom echt gaaf gevonden, maar toen hij eenmaal bezig was met gitaarspelen begon hij respect te krijgen voor de gitarist in de band: Alexi Laiho. Deze gitarist kon heel goed spelen, hij was te snel om bij te houden. Zijn vingers gleden over de snaren en het leek zo gemakkelijk. Jeroen wilde ook zo leren spelen en pakte het gitaarspel weer op. Hij oefende en oefende maar het was moeilijker dan hij had gedacht, Alexi was

“Gitaarspel is


Toe kom st?

mijn leven”

Tegenwoordig is Alexi Laiho nog steeds zijn grote voorbeeld, maar hij heeft eveneens respect gekregen voor de andere bandleden: Roope Latvalla (gitarist), Janne Wirman (toetsenist), Henkka T. Blacksmith (drummer). De mensen die niet van metal houden kunnen niet ontkennen dat deze mannen goed kunnen spelen. Men kan ook niet zeggen dat deze mannen geen humor hebben, want tijdens hun optredens doen ze de meest grappige dingen die je kunt doen tijdens een optreden. Ze braden braadworsten boven een vuurtje (gebruikt in de show) ze wisselen van instrument, en ze gooien plectrums en drumstokken naar elkaar tijdens het optreden. Het is leuk om naar te kijken, en voor velen ook leuk om naar te luisteren. Jeroen vindt het nu prachtig, al vond hij dat vroeger nog niet. Zijn gitaarspel wordt steeds beter maar op het topniveau van Alexi is hij nog niet. Er zijn nog jaren voor nodig om dat te bereiken, Alexi Laiho heeft niet voor niets de “Golden God Award” gekregen voor “Best Shredder”. Maar Jeroen blijft het proberen en op een dag zal het hem lukken. Misschien staat hij ooit nog eens naast zijn held op het podium de nummers te spelen die hij dagelijks luisterde.

De toekomst is niet te voorspellen en dus ook de toekomst van Jeroen niet, gitaar spelen doet hij om te ontspannen en dat zal hij ook blijven doen. Dat hij ooit samen met zijn held in een band zal spelen is onwaarschijnlijk, maar elke droom kan uitkomen. Want vroeger was Roope nog de held van Alexi…

foto gemaakt door fotograaf: gitaarleshorst

Assessment Redesign  
Assessment Redesign  

Assessment: 2 spreads en 1 cover vernieuwd.

Advertisement