Page 1

STAC

1

Badalona

La revista del coordinadors TAC Ja està en marxa l'Entorn de serveis personalitzats de la XTEC. El canvi de correu de la XTEC no ha comportat només l’accés al servei de Gmail sinó també a tot un seguit d’aplicacions i funcionalitats basades en Google Apps. Google Apps és molt útil per a l’educació en una aula 2.0. A, Google Apps Education Training Center, trobareu ajuda actualitzada. El lloc original està en anglès però amb el servei de traducció de Google es pot consultar en diferents idiomes, també en català. El lloc està estructurat en mòduls amb lliçons curtes que ofereixen orientacions per utilitzar els serveis bàsics de Google Apps: correu, documents, calendari i llocs web. A aquestes lliçons, a més del funcionament bàsic de les aplicacions, podreu descobrir i conèixer més a fons algunes funcionalitats, que són destacades de manera periòdica al centre d’ajuda. El projecte eduCAT1×1 estrena un nou web al qual trobareu la informació bàsica i les darreres notícies relacionades amb el projecte. La informació s’estructura en tres eixos bàsics: què és, com funciona i amb quins mitjans. Si teniu dubtes o voleu comunicar incidències disposeu d’un espai específic amb les vies que en cada cas cal seguir per fer les consultes i adreçar-les al servei corresponent. Des de PIMPAMPUM exploren maneres d’utilitzar el potencial d’Internet per generar noves realitats. Algunes de les seves propostes, agrupades com a Flicker Toys, juguen amb les fotografies que arreu del món es pugen a Flickr per crear nous artefactes. • Bookr, per crear i compartir fotollibres il·lustrats amb fotografies de Flickr. Aquí en teniu un exemple: “I see a…“ • Memry, per crear el clàssic joc de memòria amb imatges seleccionades a partir d’una etiqueta. • Phrasr il·lustra amb imatges cadascuna de les paraules que formen una frase. L’aplicació fa una proposta inicial d’imatges que posteriorment es pot canviar per tal d’obtenir la frase visual que millor s’ajusta a la nostra idea. Com funciona? Quin és el millor país per viure-hi? A partir d’aquesta idea la revista Newsweek ha elaborat The World Best Countries a partir de dades actuals dels països del món. Es presenta en un format de gràfic interactiu que permet consultar les dades dels primers 100 països i establir comparacions.


George Cuisènaire va crear les anomenades “Regletes de Cuisènaire“, també conegudes com a “nombres de colors”, per facilitar l’aprenentatge de l’aritmètica. Es treballa a partir d’un conjunt de 10 regletes cadascuna de les quals representa una xifra. Gil Gijón, David Cantos i Maximina Fernández van elaborar una versió digital de les regletes de Cuisenaire anomenada “Números de colores” (http://www.regletasdigitales.com/). El material inclou activitats amb dificultat graduada que poden ser de cinc tipus: jugar, ordenar, classificar, seriar i números. El programa va acompanyat d’una guia didàctica completa i també una sèrie de fitxes imprimibles per treballar a l’aula. Està pensat per alumnat d’Educació Infantil i primer cicle i també per utilitzar-lo amb alumnat amb NEE. Podeu complementar l’ús amb el paquet d’activitats JClic “Regletas Cuisènaire” elaborat per Miren Garralda. Al llarg de l’estiu s’han fet dues actualitzacions de programari al servei Àgora: • Els espais Moodle s’han actualitzat a la versió 1.9.9 . El bloc “Making Teachers Nerdy” ha fet un recull de les millors eines per inserir a blocs i wikis, algunes de les quals us hem anat presentant al ButlleTIC, i les ha classificat en diferents categories, tot afegint exemples de com fer-les servir: • • • • •

Eines per fer projectes col·laboratius (Glogster, VoiceThread…) Eines de comunicació (Google Calendar, Slideshare, Scribd…) Fotografies (Animoto, àlbums de Picasa…) Productes de l’alumnat (Wordle, Bubbl.us…) o vídeos (YouTube, Teachertube…) JClic o Edu3.cat A la fitxa de cada activitat o vídeo trobareu el codi.

Enllaç directe a l’entrada: Best Embeds for Educational Wikis and Blogs El Servei Educatiu del Tarragonès està elaborant un espai de “Microtallers TAC“. El resultat és una selecció de serveis i propostes per a l’escola 2.0. Eines i serveis 2.0. Una col·lecció de fitxes descriptives. Entorns virtuals d’aprenentatge Entorn personal d’aprenentatge - PLE i PLN Materials per utilitzar amb la PDI de l’àrea de medi d’Educació primària:La materia Mezclas El aire El agua La Tierra La energía Hi ha una guia d’ús i disposa de guies Ofereix també la possibilitat de descarregar les imatges mudes per imprimir-les, projectar-les o incloure-les en materials.


“Problemes“, una pàgina de problemes visuals adreçats a Educació infantil realitzats per Dolça Vert. D’una manera molt intuïtiva es treballen els conceptes d’afegir i treure amb un menú d’icones que representen menjar trencar - agafar - donar. Molt adequada per treballar amb la PDI. Aquesta activitat forma part d’una col·lecció àmplia per a infantil, elaborades per Dolça Vert. A IXL trobareu un ampli ventall d’activitats per practicar diferents habilitats matemàtiques organitzades per nivells educatius. Tot el lloc web està en anglès i d’aquesta manera es pot combinar l’aprenentatge de les matemàtiques amb el d’aquest idioma. El portal edu365.cat estrena una secció anomenada “Ortografíate“, amb materials interactius per a l’aprenentatge de l’ortografia castellana adreçats a primària. Estan també disponibles a la plataforma Agrega, on es poden descarregar • La ortografía (1), La ortografía (2) Ortografía II (1) Ortografía II (2) Kiosk Jove és un espai de de periodisme digital adreçat a l’alumnat de cicle superior i ESO. Si voleu participar cal que us registreu i inscriviu abans de l'11 d’octubre :-(. El compromís és la publicació d’una notícia al mes i un reportatge final. El bloc “Cuaderno intercultural” selecciona i organitza recursos, informació, consells i notícies per fomentar la interculturalitat i promoure l’educació intercultural. Us destaquem una entrada que presenta més de 150 eines i serveis per crear materials didàctics en línia: webquest, qüestionaris, línies del temps, fulles de cal·ligrafia, còmics, puzzles, laberints, calendaris… El programa “El nostre govern i tu” té com a objectiu apropar les institucions catalanes a les escoles. Les activitats del programa inclouen uns quaderns educatius que es poden imprimir. Aquest material es pot complementar amb una versió digital interactiva, un recorregut virtual pel govern i les institucions de Catalunya disponible al portal edu365.cat.

El portal edu365 estrena una nova pàgina que recull enllaços actualitzats per fer un ús segur de la xarxa: “Internet segura“.

stac  

ggggg vbxbxbxb

Advertisement