Page 1

STOCKHOLM – GRÖNDAL

TREKANTENS TERRASS Traditionsbärare i sköna Gröndal


Trendigt och urbant i grön oas I Gröndal, bara tio minuter från Stockholm City bygger vi Trekantens Terrass. 67 vackert inredda bostäder i moderna tegelhus med närhet till sjön Trekanten, och utblick över den vackra 1700-gården Stora Fågelsången.

Trekantens Terrass bejakar verkligen den tegelkultur som råder i Gröndal. Valet av rött tegel och de två vackra takterrasserna får tankarna att röra sig i riktning mot New Yorks karaktäristiska husfasader. Låter det speciellt? Det är det! Modern arkitektur förenat med vackert inredda bostäder på en historisk plats bara ett stenkast från innerstan. Gröndal är en väletablerad, uppvuxen och älskad stadsdel med påtaglig småstadskänsla. På promenad genom centrum passerar du små butiker, caféer, bibliotek, apotek, frisör och annan närservice. Närheten till Mälaren ger dessutom tillgång till vackra promenadstråk som bland annat leder till populära Vinterviken. I Alfred Nobels gamla dynamitfabrik bedrivs numera café­verksamhet och restaurang som håller öppet alla dagar året om.

Unika gårdar Placeringen i suterräng, med huset inskjutet mot bergväggen skapar utrymme för en unik inramning, såsom gröna växter i pergola, trädäck och spännande belysning. Mellan huskropparna finns plats för både lek och avkoppling i en trygg och omfamnande miljö. Kanske känns en kort promenad till badplatsen lockande? Eller den stora Sannadalsparken. Väljer du att njuta av solen på din balkong eller terrass i söderläge har du utblick över Stora Fågelsången, den gamla vackra 1700-talsgården med spännande historia och tillhörande koloniområde. Får du nog av vila är det verkligen inte långt till träningen. I gatuplan på Trekantens Terrass finns ett fräscht gym med generösa öppettider.

Barntillåtet Inte undra på att Gröndal lockar unga barnfamiljer. Närheten, lugnet, badplatsen och alla grönområden gör att du gärna ser dina barn växa upp här. Det finns flera förskolor, den närmaste mittemot Trekantens Terrass. Utöver den hittar du ett drygt tiotal förskolor inom en kilometers radie. Även grundskolan är väl utbyggd i Gröndal och i närbelägna Liljeholmen finns ett flertal gymnasieskolor. Det är enkelt att vara både barn och förälder i Gröndal.


LILLA ESSINGEN

STORA ESSINGEN

LÅNGHOLMEN

Mälaren

REIMERSHOLME

Essingesundet

GRÖNDAL

Liljeholmsviken

Sannadalsparken

GRÖNDAL

E4 E20

Lö vh

Gröndalsgården Förskola lede inge E ss

Mörtviken

Färgfabriken

TREKANTENS TERRASS olm svä ge n

Sannadalsparken

Trekanten

LILJEHOLMEN

n

Vinterviken

Winterviken

Blommensbergsskolan

LILJEHOLMEN

ASPUDDEN

Aspudden

Historiskt och modernt i skön mix Aspudden

Örnsber g

Gröndal är en historisk plats. Redan på 1700-talet var det ett populärt utflyktsmål för stadsbor och längs Mälarens stränder fanns både krogar och värdshus.

Byggtraditionen i Gröndal blev tidigt ett föredöme för modernt bostadsbyggande. Här uppfördes bland annat de första unika stjärnhusen på 1940-talet, som i dag är skyddade av kultur­ minnesvården. Bebyggelsen har sedan varsamt vuxit fram och skapat den vackra stadsdel Gröndal i dag är. Området attraherar människor genom närheten till Stockholm City, Mälaren, den sparade naturmarken och de många grönområdena.

Krutstänkt utflyktsmål Alfred Nobels gamla dynamitfabrik ligger naturskönt i Vinter­ viken invid Mälarens strand. Här har dynamitgubbarna fått lämna plats för skön konst och god mat från den välkände krögaren Markus Aujalays kök. Wintervikens café och restaurang är öppen alla dagar på året och är ett populärt utflykts­­mål för alla åldrar. Gröndals historia börjar dock inte med Alfred Nobel. Redan på 1700-talet gästades platsen av den svenske skalden Carl Mikael Bellman. Hans syster bodde i ett av husen på gården Stora Fågelsången, som fortfarande finns kvar. I dag är gården i Stockholms stads ägo och inramas av ett vackert koloniområde.

Sjön Trekanten ligger bara 100 meter från Trekantens Terrass. Runt sjön finns ett naturskönt parkområde med promenadslinga, badplats och bryggor. Sportfisket är populärt på sommaren och vinter­ tid är sjöns plogade rundbana ett utflyktsmål för skridskoåkare. Även om Gröndal utmärker sig för den naturmark som har sparats mellan hus och gator, finns här också en hel del anlagda grönområden. Sannadalsparken är en av dessa. En stor park mitt i Gröndal som nyligen renoverats med bland annat plaskdamm, ny lekutrustning och en skateboardbana.

Enkelt och nära Från ångbåtsslup till spårvagn, bussförbindelser och Tvärbanan. De kollektiva kommunikationerna är väl utbyggda och bara 400 meter från Trekantens Terrass finns en hållplats för Tvär­ banan som går mellan Alvik och Hammarby Sjöstad. Tvärbanan knyts ihop med tunnelbanans röda linje i Liljeholmen, en station från Gröndal. Tar du hellre egen bil till jobbet? Det fungerar utmärkt. Upp till Essingeleden är det bara några minuters bilfärd. Väljer du att cykla når du Stockholm City via cykelväg inom 20 minuter.

JM reserverar sig för eventuella ändringar och tryckfel. Fotografier och illustrationer är idébilder som kan avvika från verkligheten.

Årstadal


KOMMUNIKATIONER Tvärbanan går mellan Alvik och Hammarby Sjöstad och närmaste hållplats ligger bara 400 meter från Trekantens Terrass. Tvärbanan knyts ihop av tunnelbanans linje 13 i Liljeholmen, HORNSTULL en station från Gröndal. Med bil är du på Essingeleden inom några minuter och med cykel tar det 20 minuter till Stockholm City.

SJÖN TREKANTEN Ligger bara 100 meter från Trekantens Terrass. Omtyckt badplats som vintertid blir en plogad skridskobana.

Hornstul l

Hornstull

WINTERVIKEN Nobels gamla dynamitfabrik är numera vikt för skön konst och god mat. Ett populärt utflyktsmål alla dagar på året.

Årsta-

FÄRGFABRIKEN Trendig utställningsplats och experimentell plattform för konst, arkitektur och urbanism.

SANNADALSPARKEN Stor park mitt i Gröndal med aktiviteter för alla åldrar. Parken är nyligen renoverad, med bland annat plaskdamm, ny lekutrustning och en skateboardbana. Här finns också en basketplan och boulebana.

GRÖNDALS CENTRUM Här finns all tänk­ bar närservice.

STORA FÅGELSÅNGEN

SKOLOR OCH FÖRSKOLOR

1700-talsgård med anor. Här gästade skalden Carl Mikael Bellman sin syster som bodde på gården. I dag är den stora trädgården ett vackert koloni­ område.

Det finns ett tiotal förskolor inom en kilometers avstånd. Den närmaste, Gröndalsgården, ligger mittemot Trekantens Terrass. Även grundskolan är väl utbyggd med Gröndalsskolan och Blommensbergsskolan. Gymnasieskolor finns i närbelägna Liljeholmen.


SOM EN EGEN LITEN Söder om söder har blivit det nya söder » Jag är en inbiten söderkille. Men i samband med att vi fick barn upplevde jag att det var för mycket trafik och för få grönområden på Södermalm. Det blev naturligt för oss att söka oss till söder om söder. Gröndal är som en småstad i staden men utan storstadstrycket. Jag gillar att kunna cykla tryggt med min son, tillgången till alla gröna oaser, spårvagnen och närheten till sjön Trekanten. Och så är det supernära till Södermalm! « Jonas Rangstad / Boende i området

JM reserverar sig för eventuella ändringar och tryckfel. Fotografier och illustrationer är idébilder som kan avvika från verkligheten.


VÄRLD » Trekantens Terrass är verkligen ett boende utöver det vanliga med sitt speciella och vackra läge precis invid berget. Gårdarna är tajta och intima med spännande belysning, vackra växter, trädäck och sten­ anläggningar. Det är som en egen liten värld för dem som bor här. De två takvåningarna blir pricken över i. Den största, om fem rum och kök, utrustas med en enorm takterass där utsikten över Gröndal blir bedårande en varm sommarkväll i juli. « Anna Månsson / Arkitekt, ÅWL

» Läget för Trekantens Terrass, med Lövholmsvägen på ena sidan och berget 12 meter högre på andra sidan, är ett spännande element som blir betydande för områdets karaktär. Med hjälp av vajersågning sågas en slits i berget innan sprängning vilket lämnar en vacker yta där klätterväxter och belysning ger berget en häftig inram­ ning. Ett annat speciellt inslag är sedumtaket. Ett växtbeklätt tak som ger en vackrare utsikt för bakomliggande bostäder, med sina tjockbladiga växter som ändrar färg med årstiden. Samtidigt fördröjer det dagvattnet vid kraftiga regnskurar och behåller snön på vintern som isolering. Ett miljötänk i tiden! « Henrik Kaloczy / Projekteringsledare för Trekantens Terrass


Exempel 3 rum & kök, 82 m2

Skjutdörrsgarderober i sovrum SOVRUM 2 14m²

Extra arbetsplats BADRUM BADRUM

HALL

ENTRÉ HALL

Ljus lägenhet i tre väderstreck

Kök med helintegrerad diskmaskin och induktionshäll

KÖK 16m²

VARDAGSRUM 28m² SOVRUM 1 8m²

Balkong i härligt fritt läge BALKONG 5m²

Naturliga val med oväntade detaljer vån 4tr vån 3tr vån 2tr vån 1tr

0

1

2

3

4

5m

I Trekantens Terrass har vi valt en inredning som lånat drag från Gröndals naturmark och lummiga parker. skala 1:100 En neutral bas med material som trä, sten och kakel utgör grunden i inredningen. Det industriella touchen entrévåning i exteriören fångas upp och avspeglas även inne i din bostad, med detaljer som till exempel tegelförband Hus 1 och 2 i köket och djupa fönsternischer med bänkar i kalksten. vån 5tr vån 4tr vån 3tr vån 2tr vån 1tr

Hus 3

Hus 2

Hus 1

LGH NR:

kontrast mot de för övrigt matta ytskikten. Köket är utrustat JM ställer höga krav på funktion, design och hållbarhet med induktionshäll, varmluftsugn, mikro, diskmaskin och kyl/frys och väljer helst naturmaterial som är snälla mot både digLövholmsvägen och entrévåning från Siemens. miljön. Kvaliteten och tidlösheten i material och uttryck är viktigHus för3 oss, eftersom vi är måna om att du ska trivas länge JM reserverar sig för eventuella ändringar och tryckfel. Stanna upp och njut i ditt nya hem. Badrummet är både smart och snyggt och inbjuder till att stanna upp en stund och njuta. De helkaklade ytskikten med blankt Lyxiga långkok eller snabbmakaroner? kakel från Höganäs ger rummet en gedigen känsla när du vill rå Köket i Trekantens Terrass är utrustat för alla slags middagar. om dig själv lite extra. På golvet har vi lagt en grå klinker och på Det är smakfullt inrett med vita släta luckor från Vedum och väggen sitter ett vitt blankt kakel i större format, även här satt i handtag i rostfritt. Köket har fullutdragslådor och genomtänkt ett vackert tegelförband. Badrummet är utrustat med duschkällsortering. Det är gott om avställningsytor på den heltäckvägg i glas, tvättställ med vit kommod från Aspen samt spegel ande diskbänken, som kompletterats med en mörkgrå lamimed belysning. Tvättmaskin och torktumlare har vi placerat natbänkskiva. Över köksbänken sitter en vit fasad kakelplatta i under en ljus arbetsbänk och på väggen ovanför finns ytterligare tegelförband som skapar ett karaktärsfullt och tidlöst uttryck. förvaring i vita väggskåp. Den blanka ytan leder in och reflekterar ljuset och utgör en fin

JM reserverar sig för eventuella ändringar och tryckfel. Fotografier och illustrationer är idébilder som kan avvika från verkligheten.


Därför ska du välja JM Det tar tid att bygga förtroenden. Efter drygt 60 år vet vi att det krävs både kunskap, erfarenhet och engagemang. Och inte minst en dos lyhördhet. En konstant och nära dialog med våra kunder har bland annat resulterat i följande:

Trivsel i kvadrat Vi bygger bara ljusa, luftiga och funktionella bostäder med genomtänkta plan­ lösningar och praktiska detaljer. Smarta kvadrat helt enkelt. För att inte säga fräscha kvadrat. Här har ju ingen annan bott! Allt är nybyggt och färdigt, så det är bara att flytta in och börja trivas. Om du vill får du dessutom vara med och påverka slutresultatet. Med tillval som vitvaror, skåpluckor, kakel och mycket mer, sätter du enkelt din egen prägel på ditt hem.

Helhetstänk För oss är det viktigt att varenda detalj, liten som stor, i ditt nya hem är fulländad. Det är bara så man kan bygga en oslagbar helhet, med gott om plats för trivsel och bekvämlighet. Inne likväl som ute; vem vill inte ha en genomtänkt balkong eller trädgård?

Det är här framtiden håller hus Vi sätter dessutom det personliga boendet i ett större sammanhang. Många kan bygga miljövänliga hus, men alla kan inte bygga samtliga sina hus miljövänliga. Det faktum att vi bara bygger lågenergihus, gynnar till exempel både ekonomin, klimatet och nästa generation. Men att ta ansvar för miljön är inte bara en klimatfråga. För oss handlar det också om miljövänliga transporter, att undvika farliga kemi­kalier och att så mycket som möjligt av byggmaterialen går att återvinna, med mera. Vi tar kort sagt ansvar för hela byggprocessen, från förvärv till förvaltning. Och när vi utvecklar bostadsområden, så bygger vi samtidigt samhällen, vilket ställer krav på ekologisk hållbarhet och socialt ansvar.

Då är varje krona hemma Att köpa ett nytt hem är förmodligen den största affären man gör i sitt liv. Därför guidar vi dig hela vägen, från första visningen till första flyttkartongen. Med oss slipper du dessutom påfrestande budgivningar. Lägg därtill ett trygghetspaket så ska du se att din största affär också kan bli den bästa, och inte minst den mest trivsamma. Välkommen hem.

JM reserverar sig för eventuella ändringar och tryckfel. Fotografier och illustrationer är idébilder som kan avvika från verkligheten.


JM är en av Nordens ledande projektutvecklare av bostäder och bostadsområden Verksamheten är fokuserad på nyproduktion av bostäder i attraktiva lägen med tyngdpunkt på expansiva storstadsområden och universitetsorter i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Belgien. Vi arbetar också med projektutveckling av kommersiella lokaler samt entreprenadverksamhet, huvudsakligen i Storstock­ holmsområdet. JM ska i all verksamhet främja ett långsiktigt kvalitets- och miljöarbete. Vi omsätter cirka 9 miljarder kronor och har cirka 2 000 medarbetare. JM AB är ett publikt bolag noterat på NASDAQ OMX Stockholm, segmentet Mid Cap.

Design & produktion: NollNio Visualiseringsbilder: Carbonwhite Foto: Gustav Kaiser, Richard Hammarskiöld, Pella Hedeby, Peo Bengtsson, Åke E.son Lindman, Shutterstock Tryck: Ljungbergs Tryckeri Produktionsår: 2013 JM reserverar sig för eventuella ändringar och tryckfel. Fotografier och illustrationer är idébilder som kan avvika från verkligheten.

JM AB Postadress 169 82 Stockholm I Besöksadress Gustav III:s boulevard 64, Solna I Telefon 08-782 87 00 I Internet www.jm.se I Mobil mobil.jm.se

JM, Stockholm: Gröndal - Trekantens Terrass, säljbroschyr 2014  

Säljbroschyr för JMs projekt Trekantens Terrass i Gröndal, Stockholm.