Page 1

UPPSALA – NORRA LUTHAGEN

TEGELBACKEN Bli del av en ny historia


Rustikt hantverk i modern tappning Då du flyttar till Norra Luthagen kommer du till en industrihistorisk adress som en gång rymde brädgårdar, tegelbruk och cementgjuteri – och faktiskt även Byggnadsfirma Gottfrid Lindgren AB som nu är en del av JM. Vi känner oss med andra ord som hemma. Nu gör vi allt för att skapa samma känsla hos dig.

Det är ett område med stolta hantverkstraditioner som nu byter karaktär till bostadskvarter. I Tegelbacken har vi med noggranna materialval och hantverksmässiga tillverkningsmetoder förvaltat arvet och den unika charmen, samtidigt som vi skapar nytt. Kvarteret Tegelbacken består av ett lamellhus med fyra, fem respektive sju våningar. Husets gavlar har vackert belysta motiv i handslaget tegel. Tegeltemat ser du även i en reliefmurning som går upp i nock vid de ljusa, glasade entréerna. Här finns lägenheter för alla – från den lilla, smarta ettan till den rymliga femman för dig som behöver mer utrymme. Oavsett vilken du väljer, får du en öppen och genomgående lägenhet med bra förvaring.

Låt sinnena njuta Bostäderna på markplan får en egen, generös uteplats med trätrall mot den grönskande gården. Många av lägenheterna har också dubbla balkonger som ger möjlighet att välja sol eller skugga efter humör. Trapphusen är genomgående och låter dig snabbt komma ut i trädgården där hårt möter mjukt i läcker kontrast. Runt en upplyst pergola, slingrar sig gröna klätterväxter på stålvajrar och de blommande rabatterna kantas av vackert, mjukslipat corténstål. Genomtänkt belysning av soffor och ledstänger sätter pricken över i och gör att gården lätt blir en favoritplats där du umgås med grannar och vänner.

Platsen inspirerar till konst Magdalena Lundkvist är utbildad inom keramik, måleri och grafisk design. Hennes väggbilder i storformat pryder entréerna i Tegelbacken. Bilder som förstärker hemkänslan och kopplingen till Norra Luthagens historia.

”Det känns väldigt speciellt att få arbeta med bostäder, säger Magdalena. Det är personligt och intimt på något sätt. Det är människors hem och de ska passera motivet varje dag. Min ambition är därför att skapa bilder som människor kan titta på många gånger och ändå upptäcka nya saker. Väggbilderna är väldigt detaljrika med en blandning av fotocollage, kartor, tecknat och målat. Jag har läst på om platsen och fått inspiration av dess historia, med verkstäder, snickeri och industri. Samtidigt vill jag skapa en känsla av Uppsala både nu och då. Domkyrkan som är i blickfånget nästan oavsett var i Uppsala man befinner sig och teckningar som för tankarna till Carl von Linné är exempel på detaljer som skapar den känslan. Varje trapphus får sin unika variant av gestaltning. Grunden är densamma, men jag vill att de som bor i huset ska känna att de kommit hem när de ser ”sin” bild. Det ska kännas ombonat och samtidigt spännande och unikt.”


TEGELBACKEN

Fyrishov

Klockarparken

Mimmi Ekholms plats

Sverkerskolan

Stabbyskogen Tiundaskolan

Biotopia

Universitetet

Uppsala saluhall

Eriksskolan

Ett fungerande liv – varje dag Alla vill vi ha en stimulerande fritid och en boendemiljö att njuta av på lediga stunder, men det är ändå vardagarna som i mångt och mycket avgör hur vi trivs med livet. Här underlättar både boendet och närmiljön ditt vardagsliv, så att du har energi kvar till att umgås och utforska cityutbud eller gröna skogar.

Norra Luthagen ligger i universitetsstadens nordvästra kant, inte långt från Ekonomikum. Här bor du i en levande stadsdel med en förskola i grannkvarteret och väl fungerande kommunikationer. Även närservice finns det gott om, bland annat i form av mataffären Nelins och kvarterstorget Mimmi Ekholms plats. Torget blir ett helt nytt stadsdelscentrum i Luthagen, på bekvämt gångavstånd från Tegelbacken i hörnet Börjegatan-Hällbygatan. En ny ICA-butik flyttar in i den största lokalen och torget fylls successivt på med restauranger, ett kombinerat bageri/café, apotek, frisör, träningsanläggning och vårdcentral.

Härifrån och vidare Vid förra sekelskiftet stod en banvaktsstuga i skärningen mellan Dalabanan och Börjegatan. Det finns nu planer att på nytt skapa

en station i Norra Luthagen, denna gång för moderna pendeltåg. Redan nu avgår bussar regelbundet från Fyrisvallsgatan och med bil kör du smidigt upp på E4:an via 55:an. Stadens utbud av shopping och nöjen ligger bara en kort cykeltur bort och här finns fina, ofta nybyggda, cykelvägar i alla riktningar.

Gott om grönska Vill du ta en joggingtur eller njuta av en picknick efter jobbet är Stabbyskogen en närliggande pärla med betande får, grillplatser och fornminnen. Den gröna oas som ligger allra närmast Tegelbacken är Klockarparken. En befintlig park med uppvuxna träd som nu rustas upp till att bli en härlig samlingsplats för Norra Luthagens barnfamiljer.

JM reserverar sig för eventuella ändringar och tryckfel. Fotografier och illustrationer är idébilder som kan avvika från verkligheten.


KLOCKARPARKEN Runt hörnet från Tegelbacken ligger Klockarparken, som blir en naturlig plats för spontana fotbollsmatcher och grillkvällar. Parken fylls med nya promenadstråk och sittbänkar, fruktträd och blommor.

VÅRDCENTRALER

SKOLOR

På Mimmi Ekholms plats flyttar en vårdcentral in. Nära finns också Uppsala Barncentrum och Vårdcentral som var först i Sverige med att rikta sig till barnfamiljer.

I Tegelbacken har du förskola i grannkvarteret, vilket förenklar vardagslivet. Det finns ytterligare cirka tio förskolor inom en radie av 1,5 kilometer. Även grundskolor ligger inom promenadavstånd. För de äldre finns Uppsala universitet, där Ekonomikum ligger allra närmast.

FYRISHOV Fyrishov är Sveriges mest besökta arena och femte största besöksmål. Varje år genomförs 250–300 event av olika slag. Här finns äventyrsbad och simhall med babysim, fyra fullstora idrottshallar i två plan, bowling, gym och mycket mer.

MIMMI EKHOLM – EN UPPSALAKVINNA ATT SE UPP TILL Mimmi Ekholm själv hade säkert uppskattat allt som gör vardagslivet enklare. Hon började som kontorist på Uppsala Cementgjuteri 1921 och slutade som vd för företaget – ingen vanlig karriär för en kvinna på den tiden. Under hennes ledning blev cementgjuteriet ett av landets största i sin bransch. På Mimmi Ekholms plats bevaras hennes minne bland annat i en stiliserad skrivmaskin på marken. Stora fyrkantiga tangenter, tillverkade i betong, fungerar som sitt- eller lekplatser och stålarmen som flyttar skrivmaskinsvalsen har här blivit en rutschbana. På Mimmi Ekholms plats finns all vardagsservice man behöver.

”Läget betyder mycket för vår familj. Här finns allting nära. Vi har en matvaruaffär alldeles i närheten, ett vackert naturområde och Klockarparken som är en jättefin lekpark där barnen tycker om att vara. Vi slipper ta bilen när vi ska någonstans. Jag kan gå till mitt jobb och lämna barnen på förskolan längs vägen. Det är helt enkelt praktiskt för oss att bo här.” Maria Åhrgren, gymnasielärare, 38 år. Har flyttat till ett större boende i nyproducerad JM-lägenhet i Norra Luthagen.

STABBYSKOGEN Upptäck en av Uppsalas gröna oaser, med grillplatser och upplyst motionsslinga. Här finns också Stabby Prästgård, där du kan ta en fika eller gå på vinprovning.


”Samvaroytorna blir verkligen fina med ljusinfall under en stor del av dagen.” Mirja Nilsson, SWECO

JM reserverar sig för eventuella ändringar och tryckfel. Fotografier och illustrationer är idébilder som kan avvika från verkligheten.


Luftigt boende med tuff karaktär Ett genomgående drag i Tegelbacken är öppenheten, såväl i din lägenhet som i de utblickar som skapas. Ett annat är den moderna industriromantiken, där färgsättning i rost, grått och svart och melerat tegel slår an tonen.

– Vi använder ett danskt, handslaget tegel som har en snygg variation och ger en genuin och lite annorlunda känsla. Balkongerna får mörkgrå pinnräcken och vi har valt speciella fönster med extra spröjs. Allt för att knyta an till industritemat på ett bra sätt, säger ansvarig arkitekt Mirja Nilsson på Sweco.

Gott om plats I Tegelbacken hittar du rymliga, genomgående lägenheter med generösa vardagsrum och stora föräldrasovrum med bra förvaring. Bland annat ett par fina femrummare med gavelläge. I alla lägenheter finns antingen klädkammare eller skjutdörrsgarderober. – Jag tycker att planlösningarna här passar perfekt om man kommer från ett hus och vill ha lite större ytor och möjlighet till extra förvaring. Många lägenheter har fina parallellkök, som gör att du slipper se diskhon när du sitter och äter. Den här lösningen gör det också enklare att möblera, säger Mirja Nilsson. Även om de större lägenheterna dominerar, finns här även små, smarta ettor och tvåor. – De mindre lägenheterna är ljusa och trevliga, med mycket fasadyta och därmed stort ljusinsläpp.

Fritt men privat Den öppna huskroppen ger lägenheterna ett fritt läge och skapar fina gavellägenheter med utsikt åt tre håll. I vissa fall mot domkyrkan och slottet. Lamellhuset ger också möjlighet till dubbla balkonger, där du inte behöver bekymra dig om insyn från grannen. Arkitekt Mirja Nilsson framhåller den luftiga detaljplanen i kvarteret, som anknyter till Luthagens stadsplanering. – Jag gillar det öppna kvarteret och att ta upp lamellhustraditionen som finns i Luthagen. Det gör att gården blir ljus och trevlig med en siktlinje rakt igenom. Från de övre våningarna kommer det att bli mycket fina vyer, avslutar hon.


Exempel på 5 rum & kök 111 m2

Fönster i tre väderstreck

BALKONG 8 m² BH=0,70m

BH=0,70m

Stora sovrummet med skjutdörrsgarderob och utgång till balkong

G SOVRUM 2 11 m²

SOVRUM 1 14 m² WC/D

L

TM TT

SOVRUM 3 8 m²

HALL

BH=0,70m

BAD

BH=0,70m

Två badrum varav det ena med tvättmaskin och torktumlare

SOVRUM 4 9 m² IT/EL

ENTRÉ

KLK

ST

K

F VARDAGSRUM 21 m²

KÖK 16 m²

Möjlighet till vardagsrum om hela 30 kvm

BH=0,70m

H/MU

DM

0,55m BH=0 ,70m

BH=0,70m

Råmysig modern interiör

BALKONG 8 m²

0

PLAN 16, 6 TR

1

2

3

skala 1:100

PLAN 15, 5 TR PLAN 14, 4 TR

LGH NR: I Tegelbacken har vi valt en inredning som stämmer överrens med karaktären på området och byggnadens arkitektur. Här bor du 31602 i en modern bostad där en mattlackad ekparkett och1 kritvita 2 målade 3 väggar sätter stilen. Inredningen är stram och medveten med subtila kopplingar till hantverkstraditioner och industrihistoria. PLAN 13, 3 TR PLAN 12, 2 TR PLAN 11, 1 TR

PLAN 10, ENTRÉ

PLAN 09, GARAGE

Vi ställer höga krav på funktion, design och hållbarhet och väljer självklart helst att inreda med naturmaterial som är snälla mot både dig och miljön. Våra materialval och vårt formspråk har vi samlat i ett inredningssortiment som vi kallar JM Original. Kvaliteten och tidlösheten i material och uttryck är viktig för oss då vi är måna om att du ska trivas länge i ditt nya hem. Några exempel på detta är fönsterbänkar i natursten och helkaklade badrum. Tanken är att skapa en bra grund som du kan vidareutveckla med egen inredning och personliga tillval.

Rum för det goda livet I köket i Tegelbacken finns alla förutsättningar för att lyckas med matlagningen. Här finns rostfri kyl och frys, induktionshäll, varmluftsugn och mikro, liksom smarta funktioner som fullutdrags-

lådor och källsortering. Vi låter den industriella känslan träda fram i de släta, vita luckorna med rostfria handtag och i den heltäckande diskbänksplåten. Vita stora kakelplattor sätts stående från den grå bänkskivan och diskmaskinen är integrerad i köksinredningen.

Ett rent nöje Den strama stilen följer med in i badrummet, med mörkgrått golvklinker och vitt, blankt kakel. Duschen skärmas av med en stilren duschvägg i glas. Även här finns gott om förvaring i form av en vit kommod och väggskåp med handtagslös klicköppning. Din tvättmaskin och torktumlare står under en praktisk arbetsbänk där du smidigt sorterar och viker tvätt.

JM reserverar sig för eventuella ändringar och tryckfel. Fotografier och illustrationer är idébilder som kan avvika från verkligheten.

T


3

4

5m

TAKHÖJD 2,7 m

2013-11-27


Därför ska du välja JM Det tar tid att bygga förtroenden. Efter drygt 60 år vet vi att det krävs både kunskap, erfarenhet och engagemang. Och inte minst en dos lyhördhet. En konstant och nära dialog med våra kunder har bland annat resulterat i följande:

Trivsel i kvadrat Vi bygger bara ljusa, luftiga och funktionella bostäder med genomtänkta plan­ lösningar och praktiska detaljer. Smarta kvadrat helt enkelt. För att inte säga fräscha kvadrat. Här har ju ingen annan bott! Allt är nybyggt och färdigt, så det är bara att flytta in och börja trivas. Om du vill får du dessutom vara med och påverka slutresultatet. Med tillval som vitvaror, skåpluckor, kakel och mycket mer, sätter du enkelt din egen prägel på ditt hem.

Helhetstänk För oss är det viktigt att varenda detalj, liten som stor, i ditt nya hem är fulländad. Det är bara så man kan bygga en oslagbar helhet, med gott om plats för trivsel och bekvämlighet. Inne likväl som ute; vem vill inte ha en genomtänkt balkong eller trädgård?

Det är här framtiden håller hus Vi sätter dessutom det personliga boendet i ett större sammanhang. Många kan bygga miljövänliga hus, men alla kan inte bygga samtliga sina hus miljövänliga. Det faktum att vi bara bygger lågenergihus, gynnar till exempel både ekonomin, klimatet och nästa generation. Men att ta ansvar för miljön är inte bara en klimatfråga. För oss handlar det också om miljövänliga transporter, att undvika farliga kemi­kalier och att så mycket som möjligt av byggmaterialen går att återvinna, med mera. Vi tar kort sagt ansvar för hela byggprocessen, från förvärv till förvaltning. Och när vi utvecklar bostadsområden, så bygger vi samtidigt samhällen, vilket ställer krav på ekologisk hållbarhet och socialt ansvar.

Då är varje krona hemma Att köpa ett nytt hem är förmodligen den största affären man gör i sitt liv. Därför guidar vi dig hela vägen, från första visningen till första flyttkartongen. Med oss slipper du dessutom påfrestande budgivningar. Lägg därtill ett trygghetspaket så ska du se att din största affär också kan bli den bästa, och inte minst den mest trivsamma. Välkommen hem.

JM reserverar sig för eventuella ändringar och tryckfel. Fotografier och illustrationer är idébilder som kan avvika från verkligheten.


www.jm.se


JM är en av Nordens ledande projektutvecklare av bostäder och bostadsområden Verksamheten är fokuserad på nyproduktion av bostäder i attraktiva lägen med tyngdpunkt på expansiva storstadsområden och universitetsorter i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Belgien. Vi arbetar också med projektutveckling av kommersiella lokaler samt entreprenadverksamhet, huvudsakligen i Storstockholmsområdet. JM ska i all verksamhet främja ett långsiktigt kvalitets- och miljöarbete. Vi omsätter cirka 9 miljarder kronor och har cirka 2 000 medarbetare. JM AB är ett publikt bolag noterat på NASDAQ OMX Stockholm, segmentet Mid Cap.

Design & produktion: NollNio Formgivning & Kommunikation Visualiseringsbilder: Carbonwhite AB Foto: Richard Hammarskiöld, Gustav Kaiser, Shutterstock, Lars Strandberg, Helén P, Torbjörn Bergkvist, Magdalena Ljungkvist, Tryck: Ljungbergs Tryckeri Produktionsår: 2014 JM reserverar sig för eventuella ändringar och tryckfel. Fotografier och illustrationer är idébilder som kan avvika från verkligheten.

JM AB Postadress Box 1334, 751 53 Uppsala I Besöksadress Sylveniusgatan 2, Uppsala I Telefon 020-570057 I Internet www.jm.se I Mobil mobil.jm.se

JM, Uppsala: Norra Luthagen - Tegelbacken, säljbroschyr  
JM, Uppsala: Norra Luthagen - Tegelbacken, säljbroschyr