Page 1

STOCKHOLM – KVARNHOLMEN

STOCKHOLM LIGHTHOUSE Unikt boende på bländande adress


MED EN AIR AV MANHATTAN Stockholm Lighthouse blir ett arkitektoniskt storverk med panoramautsikt รถver Stockholms inlopp. Pรฅ denna historiska plats blir den modernistiska byg gnaden en symbol fรถr en ny tid och samtidigt en hyllning till det som har varit.


STOCKHOLM LIGHTHOUSE

Stockholm Lighthouse blir ett arkitektoniskt storverk med panoramautsikt över Stockholms inlopp. På denna anrika adress blir det modernistiska konceptboendet en symbol för en ny tid och samtidigt en hyllning till det som har varit.

Längst ut på Kvarnholmens historiska kustremsa bygger JM 96 nya bostäder av totalt 226. På marken som tidigare huserade de gamla silomagasinen blir Stockholm Lighthouse en värdig arvtagare. Vid detta enastående vattenläge kommer Stockholm Lighthouse att resa sig och få en ohindrad utsikt över Djurgården, innerstadens silhuetter och skärgården. Eftersom silomagasinen har fått stå som stilistisk förlaga för nybygget blir resultatet en arkitektur som förenar samtid med dåtid.

Låt ditt hem bli din livsstil Den resligare delen av Stockholm Lighthouse – Fyrtornet – får en gestaltning som för tankarna till en majestätisk fyr. Här får varje

bostad ett eget våningsplan att breda ut sig på. Högst upp i Fyr­ tornet ligger en lounge med relax och bastu med enastående panoramavy. Loungen är tillgänglig för de boende och ansluter till de andra delarna av Stockholm Lighthouse via en inglasad spång som är så rymlig att en del görs iordning som festlokal. På platsen där de cylinderformade silomagasinen tidigare stod reser vi fyra småskaliga och sammanlänkade tornhus – som vi kallar Galleriet – och fyller dem med eleganta etagelägenheter. Bakom Galleriet och Fyrtornet kommer den andra etappen om sammanlagt fem trapphus att uppföras. När du flyttar till Stockholm Lighthouse blir ditt hem mer än bara en bostad – det blir en helhetsupplevelse med panoramautsikt över Stockholms inlopp.


Qvarnen Tre Kronor bildades den 10 maj 1897 och utgör idag ett stolt industriminne på Kvarnholmen.

Kontorsbyggnaden Munspelet byggdes 1966 med en form som avslöjas av namnet.

Under nästan 100 år försedde KF hela Sveriges skafferier och matförråd med basvaror.


HISTORIA

DÄR HISTORIEN STÅR MODELL Få områden förenar industrihistoria med kulturhistoria lika väl som Kvarnholmen. Under flera års tid var det här som KF producerade mjölet och skorporna som fyllde landets skafferier. Det var också här som den svenska funkisarkitekturen tog ett av sina första sjumilakliv.

Om det inte vore för kvarnverksamheten med alla dess karaktär­ istiska byggnader skulle området antagligen fortfarande heta Hästholmen. Och förmodligen vara ett tillhåll för sommarhus snarare än ett kapitel i den svenska industrihistorien. Ett kapitel som tog sin början 1897 då Qvarnaktiebolaget Tre Kronor för­ värvade marken vid kustremsan. Redan året därpå stod den nya kvarnen färdig, och togs i bruk. KF köpte upp verksamheten 1922. Ett år senare påbörjade de en ansenlig modernisering som skulle nå sin kulmen 1927 och innefatta allt från livsmedelsaff är till havre­ grynskvarn. KF skulle omvandla det lilla kvarnområdet till ett omfattande industridistrikt.

Symbol för svensk funkisarkitektur KF:s renodlade siloanläggningar har även ett stort arkitektur­ historiskt värde. Faktum är att industrins gestaltning är ett av den svenska funktionalismens tidigaste verk. När arkitekterna Eskil Sundahl och Olof Thunström ritade de cylinderformade magasinen så skalade de bort alla onödiga utsmyckningar. Kvar stod den rena nakna funktionen. I anslutning till dem byggdes även arbetarbostäder som följde snarlik funktionalistisk mall. Verksamheten såväl som arkitekturen präglade Kvarnholmen fram till 1992 då Kvarnen Tre Kronor lades ned. Sedan dess har siloanläggningarna stått tomma. Men historien slutar förstås inte där. När nu området moderniseras med Stockholm Lighthouse så är det med Sundahls och Thunströms stilbildande landmärke som förebild.


OMRÅDET

NYA KVARNHOLMEN TAR STADEN TILL SKÄRGÅRDEN Kvarnholmen förnyar sig, från gårdagens industriort till morgondagens hemadress. Förutom nybyggda bostäder kommer ortens gamla spisbrödsfabrik att omvandlas till ett närcentrum och den 400 meter långa kajen fyllas med uteserveringar, sjökrogar och kulturmagasin.

På den gröna halvön mellan innerstaden och skärgården växer ett nytt Kvarnholmen fram. Detta är ett område med en historia att berätta och en framtid att bygga. Kvarnholmen befinner sig nu mitt i en pågående förvandling från industriellt kulturarv till exklusiv boendemiljö. På det nya Kvarnholmen flyttar innerstaden ut på halvön och förser vårt svenska kulturarv med en air av Manhattan. I den kontrastrika nya stadsdelen tar naturen vid på halvöns östra spets. Lekplatser, boulebanor och uteserveringar binds samman med promenadstigar och luckras upp med orörda grönområden. Den planerade stadspromenaden kommer att följa kustremsan hela vägen runt. Som gjort för söndagsturen eller löprundan.

Ny marina med skärgårdsläge Området runt Stockholm Lighthouse byggs ut med för­ och grundskola, närservice, restauranger, vård samt kontors­ och butikslokaler. Men det går förstås inte att tala om Kvarnholmen utan att nämna vattenläget. Vid Svindersviken på Kvarnholmens södra sida planeras för en ny marina. Området kan framöver även byggas ut med bland annat seglarskola, kajakuthyrning och utom­ husbad. För att korta avståndet mellan Kvarnholmen och centrala Nacka uppförs nu en högbro som knyter de två platserna samman. Redan i dag är kommunikationerna till och från Kvarnholmen något utöver det vanliga. Förutom bil och buss kan du ta pendel­ båten från Kvarnholmens kaj till Nybrokajen. En vykortsvacker resa som tar runt 20 minuter.

Här bor du i Stockholms kaxigaste skärgårdsläge med lika nära till stadpuls som naturupplevelser.


STOCKHOLM LIGHTHOUSE

GALLERIET

Gemensam entré för hus 1–5

GALLERIET

FYRTORNET

BRF SILOUETTE (PEAB)

ETAPP 2

ETAPP 2

Vatten Kvarnholmen har ett centralt läge vid Stockholms inlopp med utsikt mot staden, Djurgården och skärgården. Vatten­läget kommer även att tas till vara med den planerande småbåts­ hamnen vid Svindersviken.

Natur Öster om Stockholm Lighthouse breder ett lummigt grön­ område ut sig med naturupplevelser, promenadstråk och lekparker.

Service På det nya Kvarnholmen blir den gamla spisbrödsfabriken närservicens hjärta. Lokalerna byggs om för att rymma närservice, livsmedelsaffärer och vård. Du har även nära till Nacka Forum och Sickla Köpkvarter.

Kommunikationer På Kvarnholmen finns det gott om kommunikationsmöjlig­ heter. Bussen tar dig till Slussen under kvarten och med bil går det förstås ännu snabbare. Pendelbåten når Nybrokajen på omkring 20 minuter. Svindersviksbron, som nu är under byggnation, kommer att korta ledtiden till centrala Nacka.

Restauranger och caféer I takt med att Kvarnholmens förvandling fortskrider lockas allt fler restauranger och caféer att etablera sig i området.


Stockholm Lighthouse får en modernistisk gestaltning och en spektakulär utsikt över stad och skärgård.


ARKITEKTUR

MODERN ARKITEKTUR TOLKAR KLASSISKT INDUSTRIMINNE Stockholm Lighthouse får en gestaltning som för tankarna till dess kulturhistoriska föregångare. Det storslagna byggnadsverket reser sig stolt över vattnet med intentionen att förvalta Kvarnholmens industriminne.

Generösa fönsteröppningar tar vara på platsens exceptionella läge och skapar fina utblickar från alla bostäder. Per Wigow, Sweco Architects


För att hitta den bästa ersättaren till Kvarnholmens klassiska silo­ magasin anordnades en arkitekttävling. Fyra renommerade arkitektbyråer skickade in bidrag med förhoppningen om att just deras vision skulle förverkligas. Det vinnande förslaget kom från Swecos framlidne arkitekt Per Wigow. På samma sätt som de ursprungliga silomagasinen var radikala och nyskapande för sin tid hade Wigow liknande ambitioner med Stockholm Lighthouse. Framför allt var han nöjd med det knivskarpa mötet mellan det moderna byggnadsverket och det orörda skärgårdslandskapet. – Snarare än att bygga ett traditionellt bostadshus får Stock­ holm Lighthouse en gestaltning som påminner om de ursprungliga silomagasinens och torktornets utformning. Vi återskapar dem i en ny version med liknande material och nya tillägg av glas och trä, säger arkitekten Christina Turesson från Sweco som sedan 2011 är ansvarig för att realisera projektet.

Modern arkitektur möter rå natur Fyrtornet uppförs i betong och får en putsad fasad. Galleriet bestående av fyra smala tornhus kläs i plåt för att efterlikna de funktionellt enkla silorören. – En glasad spång binder ihop huskropparna på ett sätt som utgår från de industrihistoriska funktionerna. Stockholm Light­ house blir en kompakt lösning där volymerna ligger tätt intill varandra för att behålla industriminnets profil och bevara den omgivande hällmarken.

I Fyrtornet får varje bostad ett eget våningsplan – minst.


FYRTORNET

Stilrent vita kök med strama linjer gör att utsikten kommer helt till sin rätt.


Sociala planlösningar med generösa ljusinsläpp från flera väderstreck.

FYRTORNET Den mest framträdande delen av Stockholm Lighthouse silhuett är det 15 våningar höga Fyrtornet. Denna slanka husvolym får en ren och avskalad form som avslutas med en gemensam lounge med bastu, relax och milsvid utsikt.

I Fyrtornet designar vi varje bostad som om det vore en pent­ housesvit – varje lägenhet breder ut sig över ett helt våningsplan. Läget och tornets speciella form har gett en unik möjlighet för spännande bostäder och här är fönster i tre väderstreck en själv­ klarhet i samtliga hem. En av Fyrtornets tolv bostäder blir en majestätisk etagevåning på två hela våningsplan som binds samman genom en smäcker spiraltrappa. Längst ned i tornet gör vi rum för en fyra med en 75 kvadratmeter stor och omslutande terrass. Oavsett vilken planlösning du föredrar kan du räkna med att mötas av ren estetik och obrutna linjer – ett genomgående tema för Fyrtornet.

Gemensam takvåning med bastu Arkitektur såväl som inredning kombinerar internationell känsla med industrihistorisk nostalgi. Det smäckra Fyrtornet uppförs i betong med tydligt markerade våningar. Stilen påminner om dess historiska föregångare där varje våningsplan var gjutet var för sig. Högst upp ligger en gemensam, inglasad lounge med bastu och relax samt en bred, glasad spång som rymmer en festvåning och länkar samman Fyrtornet med husvolymen strax bakom. Från loungen får du en magnifik utsikt över Stockholms stad, även när du lutar dig tillbaka i bastun.


GALLERIET Galleriet är fyra småskaliga tornhus vars strama form är en tyst tribut tillägnad Kvarnholmens silomagasin. I likhet med Fyrtornet präglas Galleriet av den modernistiska arkitekturen och det enastående läget.

På marken som tidigare hyste Kvarnholmens cylinderformade stål­ silos reser vi fyra smala bostadstorn. Dessa småskaliga huskroppar står tätt intill varandra och får en lika stram som sofistikerad utformning med raka linjer och skarpa kanter. Fasaderna klär vi i en skimrande metall som refererar till de gamla silomagasinens stålfronter. Samtliga bostäder i Galleriet har balkong och vissa dessutom terrass. Men det är framför allt på insidan som de fyra tornhusen briljerar.

Panoramafönster från golv till tak gör utsikten till en självklar inredningsfond.

Inspirerande etagelösning Galleriet kommer att rymma 16 karaktärsstarka etagevåningar om två till tre rum och kök. Särskilt stolta är vi över de inspirerande planlösningarna. På ena bostadsplanet är ytorna öppna och låter kök och vardagsrum mötas i en social enhet. På det andra planet ligger sovrum och klädkammare. Flertalet av etagevåningarna har ett indraget loft så vardagsrummet får dubbel takhöjd mot de stora fönsterpartierna, en magnifik glasvägg mot ljuset och utsikten. Den rymliga balkongen ger en extra boendeupplevelse och erbjuder hemmets bästa utsiktsläge.


GALLERIET

Kostnadsfria val i form av antracitgrĂĽ luckor och marmorinspirerat kakel ger kĂśket en vassare framtoning.


JM ORIGINAL

VITA RUM OCH RUSTIKA EKGOLV Till Stockholm Lighthouse har våra inredare satt ihop en originalinredning som är lika personlig som flexibel. Här bestämmer du själv om du vill ha ett sömlöst, vitblankt kök eller skapa ett djärvare uttryck med hjälp av kostnadsfria val. Oavsett vilken stil du föredrar så är den tvåstaviga ekparketten med breda trästavar en gemensam nämnare som förser hemmet med en rustik atmosfär.

I sitt originalutförande går köksinredningen i Stockholm Light­ house helt i vitt – vita snickerier, vit laminatbänkskiva och stora vita kakelplattor. Föredrar du ett mörkare uttryck väljer du istället vårt kostnadsfria alternativ med antracitgrå luckor, marmorinspi­ rerade kakelplattor och en vit bänkskiva med aluminiumkant. Samtliga kök utrustas med vitvaror från Siemens i form av rostfri kyl, frys, inbyggd varmluftsugn och mikrovågsugn i högskåp samt en helintegrerad diskmaskin. Oavsett vilket kök du föredrar kan du räkna med att det blir både vackert och funktionellt.

Rum för ro och relax För att badrummet ska bli en harmonisk oas i din vardag arbetar vi med material som ger rummet en exklusiv hotellkänsla. Bad­ rumsgolvet klär vi med mörka klinkerplattor som bryter av mot det vita högblanka väggkaklet. Flertalet bostäder har en vägghängd WC som bidrar till den stilmedvetna känslan och dessutom gör rummet lätt att hålla rent. Stor spegel i nisch, infällda spotlights i taket och snygg duschvägg i klarglas är standard i de flesta bad­ rum, ibland med badkar som tillval. Kommod och väggskåp ges gott om plats för förvaring. A­märkt tvättutrustning från Siemens placeras under en praktisk arbetsbänk.


En magnifik etagelägenhet i två plan utgör kronan på verket i Fyrtornet.

Sobert och exklusivt med spotlights, klarglas och spegelnisch.

16 etagevåningar med generösa fönsterpartier som blickar ut mot vattnet.


OM JM

DÄRFÖR SKA DU VÄLJA JM Det tar tid att bygga förtroenden. Efter snart 70 år vet vi att det krävs både kunskap, erfarenhet och engagemang. Och inte minst en dos lyhördhet. En ­konstant och nära dialog med våra kunder har bland annat resulterat i följande:

Trivsel i kvadrat Vi bygger bara ljusa, luftiga och funktionella bostäder med genomtänkta plan­ lösningar och praktiska detaljer. Smarta kvadrat helt enkelt. För att inte säga fräscha kvadrat. Här har ju ingen annan bott! Allt är nybyggt och färdigt, så det är bara att flytta in och börja trivas. Om du bokar i tid får du dessutom vara med och påverka slutresultatet. Med tillval som vitvaror, skåpluckor, kakel och mycket mer, sätter du enkelt din egen prägel på ditt hem.

Helhetstänk För oss är det viktigt att varenda detalj, liten som stor, i ditt nya hem är fulländad. Det är bara så man kan bygga en oslagbar helhet, med gott om plats för trivsel och bekvämlighet.

Det är här framtiden håller hus Vi sätter det personliga boendet i ett större sammanhang. Det faktum att vi bara bygger lågenergihus, gynnar till exempel både ekonomin, klimatet och nästa generation. Men att ta ansvar för miljön är inte bara en klimatfråga. För oss handlar det också om miljövänliga transporter, att undvika farliga kemikalier och att så mycket som möjligt av byggmaterialen går att återvinna, med mera. Vi tar kort sagt ansvar för hela byggprocessen, från förvärv till förvaltning. Och när vi utvecklar bostadsområden, så bygger vi samtidigt samhällen, vilket ställer krav på ekologisk hållbarhet och socialt ansvar.

Då är varje krona hemma Att köpa ett nytt hem är förmodligen den största affären man gör i sitt liv. Därför guidar vi dig hela vägen, från första visningen till första flyttkartongen. Med oss slipper du dessutom påfrestande budgivningar. Lägg därtill ett trygghetspaket så ska du se att din största affär också kan bli den bästa, och inte minst den mest trivsamma. Välkommen hem.


jm.se


JM är en av Nordens ledande projektutvecklare av bostäder och bostadsområden JM är en av Nordens ledande projektutvecklare av bostäder och bostadsområden. Verksamheten är fokuserad på nyproduktion av bostäder i attraktiva lägen med tyngdpunkt på expansiva storstadsområden och universitets­ orter i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Belgien. Vi arbetar också med projektutveckling av kommersiella lokaler samt entreprenadverksamhet, huvudsakligen i Storstockholmsområdet. JM ska i all verksamhet främja ett långsiktigt kvalitets- och miljöarbete. Vi omsätter cirka 13 miljarder kronor och har cirka 2 200 medarbetare. JM AB är ett publikt bolag noterat på NASDAQ OMX Stockholm, segmentet Large Cap.

Design & produktion: Nyla Design Visualiseringsbild: Carbonwhite, Sweco Foto: Gustav Kaiser, Carl Nordin, Scandinav Bildbyrå, Vintagebyfe.se Tryck: Ljungbergs Tryckeri Produktionsår: 2014 JM reserverar sig för eventuella ändringar och tryckfel. Fotografier och illustrationer är idébilder som kan avvika från verkligheten.

JM AB Postadress 169 82 Stockholm I Besöksadress Gustav III:s boulevard 64, Solna I Telefon 08-782 87 00 I Internet jm.se

JM, Stockholm: Kvarnholmen - Stockholm Lighthouse  

Längst ut på Kvarnholmen byggs Stockholm Lighthouse. Ett bländande arkitektoniskt storverk med panoramautsikt över Stockholms inlopp, Djurgå...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you