Page 1

Frösunda Nyinflyttade nr 1-2013 En tidning för JMs VIP-kunder

7

VIPsIdor Guiden

Allt om badrum Bolinder Strand – för friskusar och naturälskare

Eriksberg

Hotellkänsla vid Göta älv entré 01 2012 1


Ledare

Innehåll 1/2013 Numrets tema är badrum. Läs om fina prylar och fördelarna med JM Orginal. 02 Ledare Vd Johan Skoglund om sina badrum.

04 JM-favoriten

Johan Skoglund, vd på JM

2 entré 01 2013

Henrik Bursell inredde sin lägenhet på Eriksberg som ett hotellrum.

12 Guide Badrummet är ett av de viktigaste rummen i hemmet, när du köper en JMbostad är det planerat in i minsta detalj.

14 Panelen JM-panelen tycker till om badrumsaktiviteter, förvaring och tvätt.

16 Trender JMs inredare Helena Heyman tipsar om smaragdgröna och sköna produkter till badrummet.

18 Vårt kvarter Bolinder Strand lever sitt eget liv vid mälarviken Görväln, men det är bara 20 minuter in till Stockholm city.

VIP-sidor

26 JM just nu JM bygger ett nytt kvarter med historisk charm i Gustavsberg.

30 Processen Så funkar din förtur – från intresseanmälan till inflyttning.

32 Planerade bostäder Nya JM-projekt planeras hela tiden. Här hittar du ditt kommande boende.

34 Anslagstavlan Smått och gott för dig som är VIP-kund hos JM.

Pysse HoLmberg

B

adrummet har gått från ett lite hemligt, undangömt rum till ett rum vi är stolta över. Självklart ser man fortfarande till att det går att stänga och låsa in sig när det behövs men nu pyntar många gärna lite extra med tända ljus, en blomma och några tavlor för att få det både personligt och trevligt. Hemma hos oss har vi till och med lagt en liten ljusslinga i ett av badrummen för att få till en riktigt mysig stämning. Vi har faktiskt två badrum – efter att ha delat badrum med tre döttrar i många år måste jag säga att det är rätt så skönt. Det är ju i alla fall lättare att få ihop vardagspusslet utan att behöva vänta på att mina tjejer ska göra sig iordning på morgnarna. För vi spenderar ju allt mer tid i badrummet. Det ska vara fräscht, lättstädat och funktionellt därinne – men samtidigt ska det vara snyggt. Man kan tänka att det ska vara praktiskt nog för de snabba vardagsbestyren, men trevligt nog för att ta lite extra tid på sig på helgerna. Förvaringen är viktig; vi vill både ha tillräckligt många krokar, räcken och hyllor. Sen är det självklart bra att få till dold förvaring för sådant vi inte vill ha framme. I JMs badrum har vi redan tänkt till åt dig. Stilen är modern men tidlös då våra inredare och arkitekter lagt ner otaliga timmar på att få till det precis rätt. I en JM-bostad finns det även alltid tvätt- och torkmöjligheter, något som jag vet att våra kunder uppskattar. Något annat jag tycker är mycket viktigt är att det är bra tryck i duschmunstycket, snålspolsfunktion på toaletten och bra miljöklass på tvätt- och torkmaskinerna. Därför arbetar vi på JM alltid med de bästa leverantörerna – vi vet att styrkan sitter i detaljerna. Vill du veta mer om våra badrum? Läs på i badrumsguiden på sidan 12, och se till att komma förbi på nästa stora visningsdag den 10 mars.

06 Nyinflyttade

Foto

Det nya badrummet

Lilla Essingen erbjuder ett avskärmat öliv mitt i Storstockholm.


bolinder strand i Kallhäll ligger mitt i naturen, men inte långt från pulsen i city. Läs mer om området på sidan 18.

Rum för allt

Foto

Pysse HoLmberg

Maria Wahlström chefredaktör för entré

Hur använder vi badrummet i dag? Enligt JM-panelen (sidan 14) används badrummet flitigt, och till mycket. Här lyssnar vi på musik, tänder levande ljus, läser, sjunger, ser på film på surfplattan, stryker tvätt, kollar tågtider, dricker mousserande vin och löser korsord. Vad är bäst med ditt badrum? Jag tycker det är guld värt att ha tvättmaskin och torktumlare i badrummet. Det är lyxigt att kunna tvätta när jag vill och slippa springa fram och tillbaka mellan min bostad och tvättstugan.


Favoriten Lilla Essingen

lilla essingen På somrarna strosar öborna på Lilla Essingen från lägenheten i tofflor och badrock för att ta ett dopp efter jobbet. Om vintrarna snörar de på sig skridskorna. TexT

4 entré 01 2013

marie-louise olsen

FoTo

linus Hallgren


Sjudargården Favoriten

M

ellan 2001 och 2007 byggde JM 866 lägenheter på Lilla Essingen mitt i Stockholm. I många herrans år hade ön varit mest känd för sin lampfabrik, Lux. Den stängde för länge sedan, men det var först när Elektrolux flyttade från ön på 1990-talet som JM såg möjligheten att bygga bostäder i ett av Stockholms mest sjönära lägen. Och vilka bostäder det blev. Sven-Erik Stigsson var en av de första som flyttade in: – Allt på Lilla Essingen kretsar kring vattnet. Husen, gatorna, parkerna och bryggorna är skapade för att ge kontakt med vattnet. På vintern åker man skridskor på isen och på somrarna är det som en semesteridyll vid Medelhavet. När man kommer hem från jobbet strosar man i tofflor och badrock från lägenheten ner till bryggorna för att ta ett dopp. Man slås av hur lugnt det är här på ön så fort man kommer över bron, säger han. Det finns både småbåtshamn och badplats på Lilla Essingen, om man inte vill hoppa i direkt från promenad- och solbryggorna JM byggt runt ön.

På ett par platser sträcker sig bryggorna långt ut i Mälaren. Där, längst ute, känns naturen väldigt nära och staden väldigt långt borta. Men att staden skulle vara långt borta är givetvis en illusion. Det tar bara några minuter att promenera eller ta bussen till Kungsholmen eller Norr Mälarstrand. JMs bostäder på ön är byggda med gedigna material och genomtänkta planlösningar där fönster och balkonger tar tillvara varje lägenhets unika läge. Allt för att hålla naturen nära. Flera av de gamla fabriksbyggnadernas kmärkta tegelfasader har bevarats på Lilla Essingen. Nere vid den nyrestaurerade och sommartid omåttligt populära Luxparken öppnade 2003 restaurangen Lux Stockholm i ett av de renoverade husen. Det är en av bara sex Stockholmskrogar med stjärna i Guide Michelin. Förutom lyxkrog och ett par andra restauranger har Lilla Essingen även husläkarmottagning, flera förskolor, mataffär, delikatessbutik, kemtvätt, kiosk, kaféer, frisör, blomsteraffär och lite till. Det är helt enkelt en liten stad i storstan.

Bostäderna på Lilla Essingen huserar på ett av Stockholms absoluta guldlägen.

entré 01 2013 5


Henrik valde att låta Chicagos skyline pryda en vägg i hans hotellrumsinspirerade­ etta i Norra Älvstranden på Eriksberg.

6 entré 01 2013


Eriksberg Nyinflyttade

Checka in hos Henrik

När Henrik Bursell skulle inreda sin lägenhet på Eriksberg i Göteborg var inspirationen och idén tydlig. Det skulle kännas som ett hotell, helt enkelt. TexT

oskar HammarkraNtz

N

FoTo

HeléN pe

är vi tar av oss skorna i Henrik

Bursells nyss dammsugna, ljusa och rymliga hall anar vi inte att vi klivit in i en lite annorlunda etta på Norra Älvstranden i Göteborg. Men när vi ser ”Do not disturb”-skylten på klädkammarens dörr börjar vi tänka om. – Jag gillar att bo på hotell. Jag tror det handlar om känslan av att när man kommer in i rummet, eller lägenheten, så är det bara att sparka av sig skorna och lägga sig på soffan. Allt är klart och fixat. En del kanske tycker att det är opersonligt, men jag gillar det, säger Henrik. Det som kanske sticker ut mest i den öppna köksdelen, som är nästa del av lägenheten man kommer in i, är de svarta vitvarorna (eller svartvaror, som vi kanske borde kalla dem här i ordvitsarnas hemstad). Micron, spisen och diskmaskinen går nämligen i högblankt svart, liksom tvättmaskinen och torktumlaren i badrummet. – Först tänkte jag att alla köksluckor också skulle vara svarta, men JMs duktiga inredare lyckades till slut övertala mig att det skulle bli för mycket. Och så här i efterhand måste jag säga att hon hade rätt. Men helt ”standard” ville Henrik ändå inte ha det, så det blev högblanka, vita skåp med klicköppning istället för dörrknoppar. – En del kompisar har sagt att jag är lite tokig som har så mycket speciallösningar. De menar att

lägenheten skulle vara lättare att sälja om jag valt vita maskiner i stället. Men jag tycker det är ett trist sätt att tänka. Jag ska ju trivas medan jag bor i lägenheten, och inte tänka på den dagen jag kanske ska sälja den. 29-årige HeNrik växte upp i Frillesås, söder om Göteborg. När han flyttade hemifrån hoppande han mellan olika andrahandslägenheter i Mölndal och Göteborg. Men för ungefär tre år sedan började det bli dags för den första riktigt egna lägenheten. Henrik visste att han ville bo i Göteborg, men inte riktigt var. Och han visste att han ville bo i en nyproducerad lägenhet, dels för att kunna sätta sin egen prägel på inredningen, dels för att slippa delta i en hetsig budgivningsprocess. – Nybyggt är gött, helt enkelt. Henrik kollade runt i Göteborgs-Postens bostadsdel efter annonser för nyproduktion när blicken fastnade på en bild från området Platån i västra Eriksberg. – Ärligt talat så var det så enkelt som att den bilden var allra snyggast. Så jag ringde och anmälde mitt intresse. Jag visste inte så mycket om Eriksberg. Jag har pluggat på Lindholmen en bit bort, men annars hade jag inte varit här så mycket. Nu stortrivs Henrik i området. Från vardagsrumsfönstret på Astris gata kan han se ett av Göteborgs främsta landmärken, den pampiga brandgula Eriksbergskranen.

Namn: Henrik Bursell Ålder: 29 Yrke: Servicetekniker Bor: på 40 kvm i Platån 5 i Västra Eriksberg. Favorithotell: Radisson Blu Royal Hotel, Köpenhamn Drömhotell att besöka: Burj Al Arab i Dubai

entré 01 2013 7


Nyinflyttade Eriksberg Henrik bryter av den mestadels svartvita lägenheten med färgglada kuddar och andra detaljer.

efter smakråd från JMs inredare skippade Henrik idén om ett helsvart kök och bestämde sig för vita skåpluckor.

8 entré 01 2013

Stadsdelen Eriksberg, på norra sidan av Göta Älv mitt i Göteborg, dominerades i många år av varvsindustrin. Eriksbergs Mekaniska Verkstad etablerades på 1850-talet och vid 1900-talets mitt var man tillsammans med närliggande Götaverken själva navet i den svenska varvsindustrin ända fram till 1979 då det sista fartyget lämnade varvet. Några år senare började omvandlingen av det gamla varvsområdet till ett modernt, attraktivt och centralt bostadsområde, och för ett drygt halvår sedan kunde Henrik flytta in i sina egna, nyproducerade 40 kvadratmeter. – Det är härligt att bara promenera omkring här. Jag går ofta ner till torget och alla uteserveringar och kaféer. Jag är uppvuxen vid havet, så jag trivs bra nära vatten. Den största lyxen är nog att ta pendelbåten Älvsnabben in till stan. Att åka båt till jobbet är ju hur mysigt som helst. Henrik jobbar som servicetekniker inom medicinindustrin. Jobbet ligger i Mölndal, så ofta blir det bil. – Jag har en garageplats här under huset. Det är

så skönt att alltid ha en varm bil och slippa skrapa rutor. HeNrik bjuder på kaffe samtidigt som han

fortsätter att prata. Espressomaskinen är ur funktion för tillfället, så det får bli snabbkaffe. Löfbergs Lila, närmare bestämt. – Det går ju inte att dricka något annat än Löfbergs. Inte om man är Färjestadssupporter. Vi hade sommarstuga i Sunne när jag var liten, så då lärde jag mig älska Färjestad. Men snabbkaffeburken är det enda i lägenheten som är lila. Resten går i svart och vitt med några kontrasterande turkos inslag. På ena väggen i vardagsrummet sitter en stor svartvit fondtapet föreställande Chicagos skyline, någon gång på 1920-talet. – Mamma bodde i USA när hon var liten, så när jag var barn tog hon med mig på en tågluff runt i landet, bland annat till Chicago. Det är lite kul att veta att jag gått omkring på de där gatorna. Fondtapeten passar bra in i hotellkonceptet, som


Eriksberg Nyin-

»jag har en garageplats under huset. det är skönt att alltid ha en varm bil och slippa skrapa rutor.«

Henriks etta på 40 kvm har en öppen planlösning med avskärmad sovalkov och separat klädkammare.

entré 01 2013 9


»Jag ville ha svart kakel överallt. Men JMs inredare fick mig att tänka om.­«

Badrummets svarta vitvaror och kakel lättas upp av den turkosa­ mosaiken.

10 entré 01 2013


Eriksberg Nyinflyttade

mosaiken på badrummets ena vägg och golv har inspirerats av toaletterna på biograf Bergkungen.

fullbordas av en svart skinnsoffa, ett glasbord och en högblank tv-möbel. Självklart har Henrik en tv på väggen även inne i sovalkoven. Precis som på ett riktigt hotell. – När mamma var här på besök dukade jag faktiskt upp en frukostbuffé på köksbänken, för att få lite extra hotellkänsla. Jag har funderat på att sätta upp en utrymningsplanstavla, men det kanske blir för mycket. Än så länge har jag i alla fall fullsizeformat på maten i kylskåpet. Minibar-flaskor vore kanske lite överkurs, haha. vardagsrummet, sovalkoveN ocH köks-

delen i all ära, men det är i badrummet Henrik verkligen har tagit ut svängarna. Ena halvan går i högblankt svart kakel, medan golvet och två av väggarna är täckta av turkosa mosaikplattor med guldstänk. Tillsammans med takduschen ger det ett lyxigt intryck, nästan som att vara på spaavdelningen på ett lyxhotell någonstans i Sydostasien. – Det var återigen JMs inredare som fick mig att tänka om. Jag ville ha svart kakel överallt. Men hon tipsade om att de hade en snygg turkos mosaik på toaletterna på biografen Bergakungen som jag

borde kolla in. Och jag gillade den direkt! Nu är badrummet mitt favoritrum. Det är nästan så att man längtar att få gå in där direkt när man vaknar. Självklart iförd fluffig vit morgonrock och vita tofflor. För den där lilla extra hotellkänslan.

mer nytt i eriksberg: Under 2013 kommer du som är VIP-kund att erbjudas förtur till Dockan och Bratteråsbacken i Eriksberg. Bostäderna släpps till allmänheten efter VIP-hanteringen. • Dockan: säljstart i april/maj 2013, inflyttning beräknas till senhösten 2014. Husen kommer att ligga alldeles vid de stora solbryggorna med utsikt över bockkranen och hamninloppet. • Bratteråsbacken: säljstart efter sommaren 2013, inflyttningsdatum är inte fastställt. Bratteråsbacken ligger i det historiska Kvarnenområdet på Eriksberg. JMs första etapper i Bratteråsbacken består av Brf Kronhjulet och Brf Kvarnstenen. Se jm.se eller mobil.jm.se för mer information.

entré 01 2013 11


Guiden Badrum

JMs badrum i fokus Lisa RosMan Linus HaLLGRen

text

Foto

Ett badrum ska byggas för att hålla, därför bör designen vara tidlös och praktiskt. JM arbetar kontinuerligt med att badrummen ska motsvara kundernas förväntningar. Allt är genomtänkt in i minsta detalj för att du ska få mycket förvaring, bra tvättmöjligheter och ett härligt duschutrymme. Materialen är självklart av bästa kvalitet, ett JMbadrum håller länge. Med en neutral bas får man fritt fram att själv leka med detaljerna och sätta sin egen prägel på badrummet.

12 entré 01 2013

Vinn smart förvaring från Nomess Copenhagen på sidan 34.

Rent och fint

Ett badrum ska inte bara vara snyggt, det måste även vara funktionellt. Det finns alltid tvätt- och torkmöjligheter i JMs bostäder, samt en generös arbetsyta för vikning och hantering av tvätten.


Köksbelysning Guiden

Miljövänlig torkning

stänkskydd

I JM-bostäder som planeras från och med nu så finns torkställningen John med som JM Original (i äldre projekt finns John som tillval). John är en effektiv och klimatsmart produkt som JM har utvecklat för att erbjuda sina kunder en smart torklösning. Hopfälld tar John knappt någon plats alls, men helt utfälld – bara 65 cm lång – erbjuder den hela 10 meter torklängd.

Det finns alltid en smart duschavskärmning av glas i JMs badrum. Snyggt, och lätt att rengöra!

spola grönt

Toaletten kommer med snålspolsfunktion för att inte slösa vatten i onödan. Även dusch och kran är av högsta kvalitet så inga droppar förspills.

Väggar och golv

Hos JM får du alltid kakel på dina badrumsväggar, och klinker på golvet. Keramiska material som dessa är tåliga och lätta att hålla rena vilket gör dem optimala för badrummet. Kakel och klinker i JM Original går i neutrala toner som håller för handens och ögats slitage över tid.

Plats för mycket Badrummet är planerat för optimal förvaring, med överskåp över tvättmaskinen och en kommod med ytterligare förvaringsmöjligheter under tvättstället.


Det nya egenrummet a

ratat i telefo p r n

föredrar en naturlig badrumsinredning föredrar en modern badrumsinredning

mm a d r u et ib

H

Enligt JM-panelen är badrummet en plats där man kan ta det lugnt, sjunga i duschen eller uppdatera sin Facebook-sida.

46%

*JM-panelen består denna gång av ca 1 000 VIP-kunder varav en fjärdedel bor i en JM-bostad i dag.

Panelen Vip-kunderna säger sitt*

H två En till eckan riv gånge 9% 6

g En gån n a varann 6% 1 vecka

en månad % i g n å En g er sällan 1 eller m

14 entré 01 2013

SvenSka grafikbyrån

SVENSKA GRAFIKBYRÅN

g

da Varje 13%

h

1 ar


Nej, det har jag aldrig gjort

Ja, det gör Ja, det händer jag ofta

55% 9%

45% 22% Lådor

18%

Hyllor

Skåp

35%

44% Släcke r eller tänder lampo r

43% Tände r levand e ljus

13%

Ingen. Jag har tillräckligt.

38% Gör in mer än get att b slappn ara a av

20%

Lyssna r på mu sik

47% förvarar

merparten av smutstvätten i badrummet

us-r t % a t it s ga 1s4 kriv ter in et.

har uppdadr umm i ba

76% förvarar

smutstvätten i synliga tvättkorgar

entré 01 2013 15


Trender Helena Heyman Varde ljus

– Ittalas vattengröna Kastehelmi ljuslykta sprider perfekt stämning i vilket rum den än placeras. Med ett par sådana här i badrummet blir det lite extra trevligt när man har gäster, eller när man tar en lite längre dusch på söndagsmorgonen.

Pris: 99 kr www.royaldesign.se

Ränderna går aldrig ur

– Missoni har tagit randen ett steg längre med sina våg- och sicksackmönster. En färgglad handduk behöver man definitivt inte gömma. Använd den istället för att fånga upp detaljerna i rummet.

Pris: 345 kr (60x110cm) www.boheme.se

Hemmets oas

Våga lek med färg! JMs Helena Heyman tipsar om färgklickar från årets smaragdgröna palett som kan pigga upp vilket badrum som helst.

Grayed Jade 14-6011

eMerald 17-5641

Monaco Blue 19-3964

– Pantone är ett internationellt färgsystem. De är också ett trendsättande företag som har utsett smaragdgrön (”emerald”) till årets färg 2013.

dusk Blue 16-4120

Årets färg

Rent och fint

– Scottish Fine Soaps kommer i alla världens färger och är en fröjd för alla sinnen. Plåtasken kan du återanvända när tvålen är slut. Den är även en bra gå bort-present!

Pris: 75 kr www.blingit.se

Rocka på

– En badrock är inte bara härlig att svepa in sig i en kylig dag, den är också en inredningsdetalj. Badrocken Just for you från Sonia Rykiel är lika varm som snygg, häng den synligt och låt den ha en naturlig plats i badrummet.

Pris: 2488 kr www.royaldesign.se

16 entré 01 2013


Snyggt för soporna

– Dansken Dane Holger Nielsen designade denna klassiska pedalhink redan 1939 när hans fru behövde en smidig papperskorg i sin frisersalong. Varje år tillverkas Vipp Pedalhink i en ny färg. 2012 års ”Copenhagen green” är den perfekta färgklicken i badrummet. För de mer timida kommer årets färg, ”Ray of grey” i mars.

Pris: 2589 kr www.designonline.se

– Jag är nog ingen riktig ”färgmänniska” utan jag föredrar naturmaterial som trä, sten, betong och lugna lite dämpade toner. Vårt badrum är en viktig plats hemma hos oss, vi är nämligen riktiga badare! Barnen badar på sitt sätt; med allt möjligt från kökslådorna som fyller badstunden med vatten- och badskumsexperiment. Själv passar jag på att på söndagarna ladda inför kommande vecka med ett dopp tillsammans med en god bok innan familjen vaknat.

Organisera mera

– Förvaring är nyckeln till ett harmoniskt badrum. Låt var sak ha sin plats. Plexiglasaskarna Momabox från Nomess finns i fyra storlekar och 14 färger. Deras gröna kulörer passar perfekt in i årets palett och gör det lätt att såväl hålla ordning som hitta rätt.

Pris: Från 55 kr www.forvara.se

Rumsparfym

– Days doftspray Day of Intuition no.1 doftar som en dag på stranden och är en härlig doft att ha i badrummet.

Pris: 286 kr www.roomplus.se

En borste med stil

– En WC-borste är ju vanligtvis inte det roligaste att köpa, men den är behövlig. Så varför inte slå till på en som är riktigt fin? Toalettborsten Ballo från Normann Copenhagen är en bra kombination av form och funktion.

Pris: 460 kr www.normann-copenhagen.com

Helena Heyman Inredare på JM sedan 1998

Färg – Pantone har utsett smaragdgrön till årets färg 2013, så variationer av den kommer vi se mycket av. Det gröna och blå är populärt, men även andra starka färger och allt från exotiska mönster till smutsiga pasteller och skandinaviskt somriga toner. Det erbjuds alltså ett riktigt smörgåsbord av färger där alla kan hitta något som faller en i smaken. trender – Det blir viktigt med lugna miljöer som en motvikt till den stressiga vardagen. För många är badrummet en vrå där det finns möjlighet att varva ner och rå om sig själv en stund. Man ifrågasätter slit och släng och satsar istället på klassiska och väldesignade produkter i material som håller över tid. bästa tipset – Låt basen i badrummet vara lugn och harmonisk i olika vita, beige, gråa och mattsvarta toner och lätta upp med något färgintensivt från vårens trendpalett. Man måste inte ändra om i hela hemmet för att följa färgtrender, det kan räcka med någon liten detalj för att addera en härlig färgklick i rummet. Låt humöret avgöra, små saker är lätta och ofta billiga att byta ut! entré 01 2013 17


Vårt kvarter Bolinder Liljeholmkajen Strand

Livet vid vattnet Förr dominerade fabrikerna Bolider Strand vid mälarviken Görvälns kant, men nu är Kallhälls pärla ett stadsnära bostadsområde komplett med pulkabackar och äppelträdgård. TexT

petter eklund

18 entré 01 2013

FoTo

pysse holmberg


E

tt långt och lyckligt skrik stiger mellan husen. En pulka fräser neröver, ett barn jublar, snö stänker i solen. Elvine Kahlin och syrran Matilda hälsar på morfar i Bolinder Strand och nu är de ute och testar backen. Det är söndag förmiddag och stadsdelen vaknar. Familjer och barn kommer ut till ett ställe för alla, i en härlig sluttning ner mot Mälaren. Här ligger JMs moderna bostadshus i en oslagbar parkmiljö. – Det är närheten till naturen som är den största fördelen här. Man har byggt bra och sparat fina delar av en gammal äppelträdgård och även industribyggnader, säger morfar Mats Kahlin mellan pulkaåken. Han och hans sambo har bott här i fyra år och stortrivs. De bor på “Lilla torget, i bästa huset”, med markplanskänsla, ingen insyn och utsikt mot grönområde och skog. Bolinder Strand är ett strandområde som en

gång hyst en industri, Bolinders Mekaniska. Det industrin behövde förr, närhet till vatten, fritt läge och bra kommunikationer, är samma saker vi önskar av vårt boende idag. Bolinder Strand har det. Området ligger vid stranden utanför Kallhäll med närhet till E18 och pendeltåget som tar drygt 20 minuter in till Stockholm. På utsidan breder mälarviken Görväln ut sin väldiga vattenyta. Sen byggstarten 2001 har JM byggt 681 lägenheter vid Bolinder Strand, och fler planeras. Området Södra Udden var först ut följt av Ekbacken, en rad högre punkthus alldeles ovanför Bolinderfamiljens gamla äppelträdgård. Kajenområdet, med nästan 300 lägenheter, tronar mer tättbebyggt och stadslikt längs sjöstranden. En strandpromenad löper från en marina ända ner till Kallhällsbadet och vidare mot Görvälns slott som förra året fick pris som Sveriges bästa Boutique-hotell. Slottet är ett omtyckt promenadmål för Bolinder-borna.

naturen som omringar bostäderna vid Bolinder Strand erbjuder perfekta förhållanden för lek.


thomas hjelmberg flyttade till Bolinder Strand för fyra år sedan och passar ofta på att utnyttja naturreservatet Görväln intill för diverse sportaktiviteter. I dag är det längdskidor som gäller.

bolinders mekaniska Verkstad.

JMs senaste bostadsetapper i området är Entrétorget och Bolinder Port, med blandade lägre och högre hus vilka stod klara 2012. Den nya bebyggelsen nästan omfamnar det gamla industriområdets K-märkta verkstadsbyggnader med vackra tegellängor med trappstegsgavlar. Lokalerna rymmer småföretag och kontor. Haglöfs friluftskläder har till exempel ett av sina huvudkontor här. I vackra lokaler huserar möbelföretaget Balzar Beskow. – Vi har framåtanda nu, det är jättekul att sälja svensktillverkade möbler. Skolor har börjat fråga efter ordentliga, hållbara trämöbler igen, säger Raol Olsson som driver företaget med sin bror Roger. mitt i bolinder-området reser sig en skor-

»För 40 år sedan var det fullt av lastbilar, svetsar och rök.« 20 entré 01 2013

sten. Den har visserligen kapats, men är ändå ett utropstecken för Bolinder Strand och dess historia. Bolinders Mekaniska Verkstad startade 1845 vid Klara sjö på Kungsholmen, men när staden växte flyttade industrin ut. 1906 köptes Kallhälls gård med ägor och tre år senare var Bolinders i drift här. Läget vid stranden var perfekt med båttrafik på Mälaren och järnvägen intill. Företaget ägde marken, byggde bostäder och styrde samhällets utveckling. Här tillverkades allt möjligt: gjutgods och spisar, hushållsmaskiner, båtmotorer och kylskåp. Men på femtiotalet kunde man inte konkurrera


Bolinder Strand Vårt kvarter Wallins spis Wallins Spis är ett rejält lunchställe. Här driver de erfarna krögarna Susanne Horn af Åminne och Fredrik Husén restaurang sedan 2006. Lokalen med högt i tak och historiska foton på väggarna är verkstädernas restaurang, Bolinderska matsalen, som egentligen aldrig lagts ner. omkring 220 luncher serveras här varje vardag. – Vi lagar mest svensk husmanskost från färska råvaror, inga halvfabrikat, säger Fredrik. Gästerna kommer från många håll, byggjobbare och kontorsfolk, militärer från Kungsängen och närboende. Många

är stammisar, ett gott betyg. om somrarna lyfter man ut en grill och har grillbuffé, “mycket populärt”. Varje år har man också en hel del uthyrningar till fester. – Vi funderar på att ha kvällsöppet och dra igång ett kafé också, men vi hinner inte riktigt. Vi vill ju ha någon dag ledigt, säger Susanne. Paret har tre barn hemma. – Den minsta flickan växte upp här i restaurangen, hängande på min mage. Wallins Spis. Fabriksvägen 1. Öppet 10-14, vardagar.

med företag som Electrolux. Bolinders köptes upp av Svenska metallverken som bland annat tillverkade värmepannor och verksamheten pågick till 1979. Småföretag flyttade in medan området låg och väntade på att upptäckas som boplats. oVanFör pulkabacken ligger “herrgården”

Kallhälls gård, som var familjen Bolinders sommarhus, men som senare blev brukskontor. Ett näpet biljardhus intill är idag möteslokal för områdets bostadsrättsföreningar. Bolinders äppellund sträcker sig neråt vattnet. Längdskidsåkande Thomas Hjelmberg stannar till och berättar att han och familjen flyttade från Alvik till en fyra med utsikt i Ekbacken-husen 2004. – Det är ett oslagbart område med naturreservatet Görväln som sträcker sig ända till berget här ovanför. Han är ur-Kallhällsbo och berättar med viss nostalgi om herrgårdens gamla fina tennisbana, och om dagen när JM visade området för intresserade köpare och hade kalas med äppelkaka och äppelmust. Grannen Lena Lewin kommer ut i pulkabacken med sina barn Emil och Ludde. – När jag var liten brukade vi gå förbi här på väg till Kallhällsbadet. Det var höga stängsel och skog överallt och det svetsades och grejades på området.

Familjen Lewin bodde tidigare på Kungsholmen, men flyttade hit 2004. Bolinder Strand lockade på flera sätt. Det är 50 meter till badstranden och underbara skridskoisar utanför. Det tar en kvart att gå till tåget och efter jobbet kan Lena dra några varv i skidspåret. – Jag är lokalpatriot och sjunger alltid lovsånger för Kallhäll. Kan inte tänka mig något bättre, säger hon.

Fredrik husén och Susanne Horn af Åminne har drivit Wallins Spis sedan 2006. Här serveras rejäla portioner med svensk husmanskost gjord på färska råvaror till hungriga gäster.

sarah sundström bor högt upp i Entrétorget sedan två år. Som relativt nybliven mamma är hon glad att det bor många familjer i området. I hennes trappuppgång har det kommit sju barn och tre är på gång. I nästa trapp bor det tre till.

entré 01 2013 21


Vårt kvarter Bolinder Strand Friskis & svettis Friskis & Svettis är ett varmt hjärta på Bolinder Strand. Gymmet i den gamla verkstadsbyggnaden öppnades i januari 2009. Här i en luftig atmosfär under det 11 meter höga taket finns en gympasal på 400 kvm, ett gym på 450 kvm och en sal med “Indoor walking”. – Det är bred åldersspridning bland våra medlemmar och det ger en trivsam atmosfär. Seniorerna kommer på förmiddagarna, ungdomarna på eftermiddagen och på kvällen är det en blandning av alla åldrar,

säger Camilla Gustafsson, gymchef och träningsansvarig. Populära grupptränings-pass är Softgympa, Core och Cirkelfys. Friskis & Svettis Järfälla är en ideell idrottsförening som startade redan 1984. Idag har man 9 000 medlemmar och 170 funktionärer, fördelade på lokalerna i Jakobsberg och Bolinder Strand.

den väldiga mälarviken Görväln breder ut sig vid Bolinder Strand.

Gjutmästare Rosbergs väg 8 Öppet mån-tors 8-21.30. Fredag 8-19, lördag 9-16 och söndag 9-20.

Familjen sundström har bott i Entréhuset i två år.

– Vi kallar det bebishuset, säger Sarah. På hennes arm klänger dottern Julia, nästan ett år. Sara jobbar på Lufthansa och är barnledig halvtid. Hon är dessutom ordförande i bostadsrättsföreningen, så många känner till henne. Hennes man Olow kommer just hem från jobbet i Uppsala. Tidigare bodde paret i Bromma, men de lockades till Kallhäll av Sarahs syster. De renoverade en äldre lägenhet i centrum, men hamnade sen på visning här på Bolinder Strand. – Jag är rätt petig när det gäller boendet. Den här var osåld när vi kom hit och vi slog till direkt. Rena turen, säger Olow. Åt ena hållet i den ljusa trean är det utsikt mot Naturreservatets skogsrand, åt andra hållet ser vi över verkstäderna och vattnet ända bort till broarna vid Stäket. – Det är vackert här, nära till sjön och nära till city. Och så är det charmigt med fabriksbyggnader-

na, säger Olow som spenderat 11 år som hockeyproffs i USA. Under namnet “Olie” Sundström var han framgångsrik målvakt i flera klubbar. Han växte upp i Ånge och spelade sen i Leksand innan han drog över Atlanten. Hemkommen igen spelade han för Hammarby i Allsvenskan. I vardagsrummet står Owes mormors bänk som rymmer en doftande skatt. Han mötte sin första cigarr i Detroit för 20 år sedan och har samlat sen dess. – Jag älskar doften av cigarrer, men jag har aldrig rökt en cigarett, säger han och visar sin samling av kubanska rökverk. Familjens stora balkong är perfekt för en cigarrstund på sommarkvällarna. nere i Verkstadsområdet är det liv och rö-

relse vid en port, trots den tidiga söndagen. Friskis & Svettis är “flaggskeppet” i området.


»det är vackert här, nära till sjön och nära till city. och så är det charmigt med fabriksbyggnaderna.«

entré 01 2013 23


Vårt kvarter Liljeholmkajen

bolinder strand Från Bolinder Strand tar du dig snabbt till Stockholm city med bil eller pendeltåg. Kallhälls pendeltågsstation ligger på promenadavstånd, därifrån tar det ungefär 20 minuter till Centralen.

skola

Järfälla har 20 kommunala och fyra fristående skolor från förskoleklass till årskurs 9 samt en fristående och fem kommunala gymnasieskolor.

Fritid

Längs strandpromenaden kan du prova lyckan med fiskespöet. Vintertid är det bara att dra på skridskorna och dra iväg och på sommaren ta ett svalkande dopp. Här finns även

Görvälns naturreservat med en mängd vackra strövområden.

serVice

Inom gångavstånd ligger Kallhälls centrum där du hittar bland annat livsmedelsaffärer, vårdcentral och apotek. ett större utbud av butiker finns i Jakobsbergs Centrum, cirka 7 km bort, där du även finner restauranger, bio, konsthall och bibliotek. Även IKeA och Quality outlet i Barkarby ligger i närheten.

boende

JM har byggt 681 lägenheter i Bolinder Strand. Lägenheterna på 1-5 rok är mellan 40-105 kvm stora.

närheten till vattnet sätter sin prägel på livet i Bolinder Strand, oavsett årstid.

24 entré 04 2012


Bolinder Strand Vårt kvarter

»Vi stormtrivs, det är till och med bättre än vi hade tänkt oss.«

– Det är familjärt här och många känner varandra. Folk från samma trappuppgång tar skorna i nypan och går ner till oss, berättar Camilla Gustafsson som är gymchef och träningsansvarig. Vinterskor snöras av och folk tassar in under det höga tjusiga verkstadstaket. Gymmets speciella mix av koncentration, rörelse och tankfullhet fyller salarna där det förr rykte och glödde av gjutjärn under kolsvarta tak. Nu lyfts annat slags skrot här. nere i ett torn Vid den infrusna marinan hittar vi områdets vakande öga. – Isen lade sig i natt, säger Stig Olsson som är en av entusiasterna i Piluddens båtklubb. Han spanar med kikare över vattnet, dricker kaffe med sina kompisar och längtar efter sjösättningen i vår. Några som däremot längtar efter ordentlig is är Rolf och Ingrid Deling. De står på en brygga och inspekterar isen noggrant. De är skridskoåkare och vill mer än gärna ut och åka på Görväln. Det var

faktiskt just från skridskorna som de först fick syn på Bolinder Strand. – Vi såg när de första husen började byggas och det såg fint ut. Sen dess höll vi ögonen på området, säger Ingrid. Paret sålde sin villa i Järfälla och flyttade till “Kallhälls pärla”. Här bor de högst upp i ett av husen i Kajenområdet. Rolf är pensionerad och Ingrid jobbar hemifrån. Ett härligt liv. De promenerar mycket och är stammisar på Friskis & Svettis. – Vi stormtrivs, det är till och med bättre än vi hade tänkt oss, säger Rolf som faktiskt arbetade just här för 40 år sedan. – Då var det full fart här med lastbilar, svetsar och rök. I dag är slamret borta sen länge. Vi tar en sista titt ut över Mälaren. Här i trakten av Bolinder Strand har människor levt och färdats i årtusenden. Vattnet ger sin speciella stämning i kvarteren med långa siktlinjer och plötsliga utsikter mellan fasaderna. Det är verkligen en sjöstad.

båtentusiasten stig Olsson från Piluddens båtklubb ser ut över Görväln och längtar till sjösättningen i vår.

entré 01 2013 25


arkitektbyrån Åwl har ritat JMs bostadshus i Porslinskvarterens första etapp.

VIP Just nu

Vill du också bo här? antal bostäder: 43 lägenheter med bostadsrätt

Historisk charm i ny tappning

storlek: 2-5 rok, 44-128 kvm Pris: 1 295 000-3 395 000 kr avgift: 3 140-6 300 kr inkl triple-play (bredband, tv och telefoni), exkl varmvatten Preliminärt tillträde: kvartal 1-2, 2015

I Porslinskvarteren i Gustavsberg blandas gammalt och nytt nära natur, hav och restauranger med storstaden på bekvämt avstånd. TexT

camIlla tollstoy

IllusTraTIon

carbon wHIte

FoTo eleonora

Hafström, Pysse Holmberg

I

den idylliska hamnstaden Gustavsberg växer Porslinskvarteren fram i bästa bruksmiljö. I anslutning till den gamla porslinfabriken planerar JM att bygga 250 lägenheter i nyfunkisstil. Är du VIP-kund får du chansen att tinga de allra första lägenheterna i etapp 1. – Utgångsläget här känns ovanligt bra. Brytningen mellan det nya och gamla och känslan som inspireras av konstnärerna och den lokala historiken gör området väldigt speciellt, berättar Åsa Svedlund, Porslinkvarterens projektledare på JM. Åsa bor själv bara några kilometer bort och kan intyga att närheten till skärgården och miljön runt hamnen bidrar till Porslinkvarterens charm. – Det är otroligt fint runt hamnen, en plats kantad av mysiga restauranger, kaféer och båtliv. Det har en mycket positiv inverkan på närområdet.

26 entré 01 2013

gustavsbergs hamn är full av båtar och liv under sommarmånaderna

L


H O LY DIV ER

fÖR fJÄRDE ÅREt I RaD!

För fjärde året i rad firar vi att bostadsutvecklingsbranschens nöjdaste kunder bor i JM-hus. Allt enligt Prognoscentret som mäter Nöjd Kund Index – NKI. Kanske beror det på att vi själva aldrig blir helt nöjda. Istället utvecklar vi hela tiden vårt sätt att bygga, och husen vi bygger, för att det som är bra ska bli ännu lite bättre. Med fokus på det goda hantverket, ett långsiktigt miljötänk och en

drivande roll inom samhällsutvecklingen har vi sedan 1946 gjort allt för att du och dina grannar ska trivas maximalt. På jm.se kan du se mer om vår historia, hur vi jobbar idag, och hur vi ser på den framtid vi är med om att skapa. Härmed lyfter vi på bygghjälmen och tackar både dig och våra medarbetare för utmärkelsen och hoppas att vi får anledning att fira nästa år igen.

LÄS MER OM KUNDUNDERSÖKNINGEN PÅ JM.SE

Foto: Karl Nordlund

Ett fyRfaLDIGt tacK tILL vÅRa NÖJDa KUNDER.


En helt ny matupplevelse. Rulla ut ditt kök och njut av snabb och hälsosam matlagning med indu+. Induktionsplattorna/hällarna kan snabbt och enkelt bytas ut efter alla behov och tillfällen. Wok idag, grill i morgon. Kom ut och se modulsystemet som låter dig variera ditt utekök i det oändliga. Varmt välkommen!

Fri parkering • Vard 11–18 (mån –20) Lör 10–16 Sön 11–16 Malmviks Gårdsväg 6 • 08-560 340 40 • www.ekeromobler.se


Just nu VIP

lägenheterna blir ljusa och välplanerade med gott om förvaring.

Jm på Värmdö

Första etappen består av 43 lägenheter om 2-5 rum och kök mellan 44 och128 kvm. Det är den välkända arkitektbyrån ÅWL som ligger bakom arkitekturen, med putsade fasader och inslag av tegel samt rymliga balkonger i bästa sydväst-läge. Lägenheterna är ljusa och välplanerade med öppna ytor och gott om förvaring. De ljusa Myresjököken har allt du behöver: induktionshäll, inbyggd ugn, mikro och helintegrerad diskmaskin. Den lugna och gröna innergården i Porslinskvarteren inbjuder till lek och grillkvällar. Dessutom kommer den konstnärliga tonen avspegla sig i husen. Kanske genom en målning eller utsmyckning i de ljusa, stora trapphusen. Samtidigt som Porslinskvarteren och JMs grannprojekt Farstadal, som är inne på sin sista etapp växer fram, expanderar hela området så det knakar. Det heter Fabriksstaden och har en helt färsk detaljplan som blir Gustavsbergs och VärmÅsa svedlund, dö kommuns nya stolthet. Bland annat kommer Porslinskvarterens en trädallé planteras längs med Gustavsbergsprojektledare på JM. vägen och en park anläggas genom det gamla fabriksområdet. Dessutom stärks kvarterskänslan med småskaliga butiker, restauranger och kaféer. Först om cirka tio år beräknas hela Fabriksstaden stå färdigt med omkring 1500 nya bostäder varav 250 är i JMs regi. – Det blir lite som Hammarby sjöstad fast i mindre skala. Och med garanterat skönare skärgårdskänsla och mer naturnära. Ändå tar det inte mer än 20 minuter med bussen in till Slussen, avslutar Åsa Svedlund.

1990 JM renoverar 60 lägenheter i Gustavsberg och förhandlar fram ett avtal om att även få renovera slottet. 1994 spadtaget till JMs första byggprojekt i området tas 4 maj. 1997 slottshyllans 28 enplansvillor färdigställs. De tio parvillorna i slottsdalen blir klara för inflyttning. De ekologiska bostäderna blir områdets första ekoby. 1998 småhusen och lägenheterna i den grönskande Trädgårdsstaden står färdiga. slottsträdgårdens småradhus med 92 nya lägenheter blir klara. 1999 slottsterrassens 36 lägenheter står klara för inflyttning. Åtta parvillor tillkommer och blir slottsängen. samma år byggs 22 bostäder i form av rad- och kedjehus, projektet kallas slottsstjärnan. 2000 slottsgläntan står färdigt med 36 lägenheter med utmärkande ateljévåningar samt mindre enplanshus. 2002 De 20 villorna i slottsklippan färdigställs och flyttas in i. 2004 Vid Kvarnsjöns strand byggs Kvarnsjötorp som omfattar 52 småhus fördelade på tre hustyper. 2005 under produktionen av slottsstjärnan upptäcks gamla husgrunder på marken, därför flyttas 20 hus längre bort i området och bildar slottshagen. 2007 Produktionen i Farstadal drar igång och under de närmsta åren slutförs fem etapper. när etapp 6 blir klart, beräknat till 2014, kommer Farstadal ha totalt 278 lägenheter. 2008 Kvarnbergets 48 flerbostadshus blir klara. 2009 I Charlottenberg färdigställds 200 lägenheter och radhus. 2011 Hålluddens 30 småhus blir klara för inflyttning. Kommande projekt: Porslinskvarteren, strandvik, Vattentornsberget, Östra Charlottendal, aspvik. Håll dig uppdaterad om nya projekt på jm.se eller mobil.jm.se.

entré 01 2013 29


VIP Processen

Så fungerar din förtur Bli först att välja bland JMs nyproducerade bostäder. När du som VIP-kund flyttar in i din drömbostad är det slutet på en lång process. Följ med steg för steg!

Årets kommande förtursperioder: 4-13 mars 8-17 april 13-22 maj 10-19 juni 12-21 augusti 2-11 september 7-16 oktober 4-13 november 2-11 december

1

Börja drömma

Projekt visas på jm.se Ett bostadsköp är en blandning av lust, behov, förväntan och drömmar – lika mycket en praktisk lösning för en livssituation som ett förverkligande av en inre vision. 1.1 På jm.se börjar bostads­ äventyret. Här presenteras de nya planerade bostadsprojekten, du som är VIP­kund hittar alla nytillkomna projekt listade på Mina sidor. I det här läget kan du anmäla ditt intresse för bostadsområdet. Du kan då bli inbjuden att delta i

30 entré 01 2013

marknadsundersökningar kring projektet där du får ge synpunkter på bostäderna, omgivningen och standarden på inredningen. För att anmäla ditt intresse klickar du på det aktuella bostadsprojektet i listan Planerade projekt på Mina sidor och väljer att spara det. 1.2 Innan vi startar försäljningen av nya bostäder till allmänheten får du som VIP­kund förhands­ information och möjlighet att boka förtur via vårt digitala nyhetsbrev. Nya förtursprojekt presenteras en gång per månad, oftast den första måndagen i månaden. På jm.se kan du läsa mer om förtursanmälan och aktuella tidpunkter.

1.3 När du anmält förtur får du en utförlig områdesbeskrivning och information kring planlösningar och priser. I vissa projekt bjuds du som är VIP­kund in till en särskild infor­ mationsträff. Nästa steg är att fylla i en köpanmälan för de bostäder du är mest intresserad av. Köpan­ mälan förbinder dig inte till köp. 1.4 Bostäderna fördelas efter ditt registreringsdatum som VIP­ kund. Om två eller fler personer är intresserade av samma bostad erbjuds bostaden den med det tidigaste registreringsdatumet. När vi har fått din köpanmälan kontaktar vi dig med besked om vilken bostad vi kan erbjuda.

1.5 Bestämmer du dig för en bostad upprättar vi ett boknings­ avtal. Senast en vecka därefter betalar du in en bokningsavgift på 20 000 kronor, som återbetalas när kontraktet på bostaden skrivs och dellikvid betalas.

2

Bygget inleds

Din bostad tar form Medan maskiner och byggnadsar­ betare intar det blivande bostads­ området är det dags för dig att skriva under upplåtelseavtalet,


Processen VIP

Viktigt att veta för dig som är VIP-kund Missa inte förturen Du får alltid möjlighet att anmäla förtur till våra nya bostäder innan vi inleder den allmänna försäljningen. All information om vilka projekt som är tillgängliga finns i vårt digitala nyhetsbrev som du får via mejl. Bostadsprojekten som presenteras där finns tillgängliga för dig som är VIP-kund under tio dagar. Om du hellre vill få nyhetsbrevet i brevlådan kan du ringa till vår kundtjänst. Uppdatera dina adressuppgifter Nyhetsbrevet skickas till den mejladress som du uppgav när du blev medlem. Du kan enkelt uppdatera dina kontaktuppgifter på Mina sidor på jm.se. Om du gör en flyttanmälan får vi oftast din nya postadress automatiskt, men det kan ändå vara bra att kontrollera en extra gång. Anmäl din förtur Du gör din förtursanmälan på Mina sidor på jm.se eller mobil.jm.se. Du kan också kontakta vår kundtjänst på telefon 020-57 00 57.

själva köpekontraktet. Då har bostadsrättsföreningen fått den ekonomiska planen godkänd och registrerad hos Bolagsverket. För ett hus med äganderätt skrivs kontraktet senast i samband med att fastighetsbildningen är klar. 2.1 Vid kontraktsskrivningen betalar du 10 procent av köpeskillingen som delbetalning, men aldrig mer än 100 000 kronor. 2.2 Nu kan du också erbjudas att åka ut till bygget och se hur arbetet med din nya bostad går. Med den bilden på näthinnan väljer du tillsammans med en inredare från JM golv, kakel, väggfärger och annan inredning.

2.3 När bostaden är färdigbyggd kontrollerar en utomstående besiktningsman att allt arbete är riktigt utfört.

3

Dags att flytta in

Välkommen hem! Allt är klart, bara dina möbler, blom­ mor, gardiner och annat som sätter din personliga prägel på bostaden fattas – det är bara att börja bo. 3.1 Efter ett par månader i din nya bostad är vi nyfikna på vad

du tycker om den första tiden och hur du trivs. Genom en webbenkät som du får till din mejladress får du möjlighet att berätta om dina erfarenheter i samband med bo­ stadsköpet, synpunkter och svar som är mycket betydelsefulla för vårt framtida arbete.

4

Under garantitiden

Utomstående besiktning

Under garantitiden ser JM till att byggnaden förvaltas åt bostads­ rättsföreningen.

4.1 Cirka två år efter inflytt­ ningen genomförs en så kallad syn av bostaden. Den görs av en oberoende besiktningsman som bland annat kontrollerar att utför­ da arbeten håller som de ska. 4.2 I anslutning till genomförd syn gör vi ytterligare en under­ sökning. Nu ställer vi frågor för att få veta vad du tycker om din bostad när du har bott in dig under en tid. Hur nöjd är du exempelvis med ditt kök eller badrum? Genom att få veta vad du tycker kan vi bli ännu bättre på att bygga bostäder som möter förväntningarna på ett funktionellt boende.

entré 01 2013 31


VIP Planerade bostäder

Framtida drömboenden

Det är hög tid att börja planera för drömboendet, här är 23 bostadsprojekt som är på planeringsstadiet just nu. Hitta mer information om de nya områdena på jm.se och mobil.jm.se. GöteBORG

Område/projekt

Göteborg Göteborg Göteborg Göteborg Göteborg Göteborg Kungsbacka

Grimmered Eriksberg, Bratteråsbacken Majorna, Majstången Kviberg, Östra Åkanten Svarte Mosse Dockan, Eriksberg, Skeppsbyggaren Kolla Parkstad, Onyxen

Lägenhet

SkÅne Kävlinge Lund Lund Malmö Malmö Malmö Malmö

Trehörningen Centralt Lund, Sockertorget 1 Centralt Lund, Lunds Södra Dockan, Högmasten – kvartersdelen Limhamn, Dragörkajen – lägenheter Limhamn, Dragörkajen – Kajhusen Slussen, Nils

Malmö: nils ska bli Malmös nyaste designklassiker.

32 entré 04 2012

Villa

Radhus/Parhus


Planerade bostäder VIP

VIP-kundtjänst kontakta oss VIP­experterna Jeanette Jansén, Solveig Wikberg och Anna Dahlin (föräldraledig) sitter redo att besvara dina frågor angående VIP och för­ tursanmälan av våra bostäder. Vi har öppet måndag till fredag 9­16, stängt för lunch 12­13. Ring oss på 020­57 00 57 eller mejla kundtjanst.bostad@jm.se.

Område/projekt

Bromma Järfälla Solna Tyresö Åkersberga Älvsjö Österåker

Nockebyhov, Nockeby Terass* Jakobsberg, Kvarnbacken Huvudsta, Dragonen Skogshöjden Kanalstaden, Briggen Långbro Park, Grindstugorna Hagbyhöjden, Fredsborg

Lägenhet

UPPSALA Uppsala

Villa

Radhus/Parhus * Läs mer på www.boratt.se

StOckhOLM

Kungsängen, Åriket 2

VäSteRÅS Västerås

Östermalm 7

öReBRO Örebro

Vasastan, Hertiginnan 2

Göteborg: här i Dockan i eriksberg planeras det för Skeppsbyggaren.

entré 01 2013 33


VIP Anslagstavlan

Stora visningns dage söndag

10 mars

AnsVARig utgiVARe

Johan Höök johan.hook@jm.se ChefRedAktöR, JM

Maria Wahlström maria.wahlstrom@jm.se RedAktöR

Lisa Rosman lisa.rosman@dgcom.se Ad

Johnjohn Wedin

BADRUMSDAGS På JMs stora visningsdag sätter vi badrummet, det nya egenrummet, i fokus. Ett badrum ska vara praktiskt, ha mycket förvaring och vara snyggt. JMs inredare är på plats för att visa upp våra fina och funktionella JM Original-badrum och svara på frågor om spännande tillval. Vi ses i våra visningsbostäder söndag 10 mars! Du hittar mer information och alla adresser på jm.se. Välkommen!

täVLInG

Tävla och vinn en Balsabox Personal från Nomess Copenhagen! Fråga: Vad heter mälarviken vid Bolinder Strand? Mejla ditt svar, ditt namn och din adress till entre@jm.se senast den 31 mars. Vi lottar ut denna praktiska låda från Nomess Copenha­ gen till en vinnare (värde ca 800 kronor inkl frakt).

hitta inspiration

Besök JM-inredarnas egna blogg på hitta-hem.blogspot.se för trendspaningar och pryltips.

PRoduktion

Max Lennesiö RePRo oCh tRYCk

Åtta.45 PublisheR

Magnus Lindvall

JM, 169 82 Stockholm 08­782 87 00 www.jm.se ISSN 1403­5995

entré utkommer med fyra utgåvor/år till JMs VIP­kunder. Magasinet produceras av DG Communications på uppdrag av JM.

facebook.com/JMsverige Bli ett fan, dela dina åsikter och ställ frågor.

Youtube.com/JMsverige Kolla in JMs senaste filmer.

Vinnare i förra tävlingen: Grattis till Mari Ljunghorn från Järfälla som vann Smarta Kvadrat­pallen.

34 entré 01 2013

JM.se För all information relaterad till ditt boende.


Kanske inte årets största nyhet. Skrivbordet, som ingår i nya modulserien Link från Zweed, är inte stort. Och det är precis det som är tanken: Ett lättplacerat, vackert och funktionellt skrivbord anpassat för din bärbara dator. Link Desk har ett förvaringsfack på framsidan och en gömma för laddare och sladdar i bakkant. Benställningen tillverkas i massiv ask, ek eller svartbetsad ek och det finns fyra olika standardfärger på modulen. Skrivbordet, som kan kopplas ihop med övriga moduler i Link-serien, lanseras i mars. Måtten är (b x h x d) 86 x 72 x 38 cm och priset 7 900 kr inkl moms. Se mer på www.zweed.se Zweed formger och producerar handbyggda, svensktillverkade kvalitetsmöbler med brukarens behov i fokus. För närmsta återförsäljare, kontakta hakan@zweed.se.


H OLY D I V E R

låt badrummet bli egenrummet – där du verkligen kan vara dig själv. På vårens stora visningsdag pratar vi inte främst om våra smarta, öppna planlösningar där du kan umgås med vänner och familj. Denna gång sätter vi istället spotlighten på ett rum där du kan stänga dörren och umgås med den du gillar allra bäst: Dig själv! Badrummet är Egenrummet där du kan unna dig den egentid du förtjänar. Slappna av i ett bubblande hett bad med en pocketdeckare eller en bra undervattensfilm på din surfplatta i vattentätt fodral.

På visningsdagen tipsar vi också om hur ditt Egenrum kan bli mer personligt med ett storblommigt duschdraperi, ett tavelstaffli eller kanske en stämningsskapande kandelaber? Och även om de flesta väljer vår funktionella och snygga JM-originalinredning kan det finnas något av alla våra tillval som lockar. Välkommen till vår mest relaxade visningsdag hittills. Se mer på jm.se.

tema badrum stora visningsdagen 10 mars

entré nr 1 | 2013  

VIP-magasinet "entré" är en av de förmåner du får när du är VIP-kund hos JM. Den skickas hem i brevlådan fyra gånger per år. Här får du blan...