Page 1

STOCKHOLM – GUSTAVSBERG

PORSLINSKVARTEREN Färgstark hemvist i anrik bruksort


STADSMÄSSIGT KVARTER MED SKÄRGÅRDSLYXIGT LÄGE Strax utanför Stockholms innerstad växer ett nytt Gustavsberg fram. Till denna ambitiösa nytändning bidrar vi med Porslinskvarteren. Det blir en hemtrevlig adress som sätter stort värde på bruksortens anrika konsthistoria.

JM reserverar sig för eventuella ändringar och tryckfel. Fotografier och illustrationer är idébilder som kan avvika från verkligheten.


PORSLINSKVARTEREN

20 minuter från Slussen och du är framme i Gustavsberg, Stockholms porslinsmecka. Här har man tillverkat hushållsporslin sedan 1826. Det är ett hantverk som sedan dess har bemästrats, återuppfunnits och åter bemästrats. Det är också i denna vackra bruksort, där staden växer ihop med skärgården, som vi bygger Porslinskvarteren. Nu har det äntligen blivit dags för de två avslutande etapperna av våra gedigna nyfunkishus i centrala Gustavsberg. Denna final utgörs av tre flerbostadshus som får en sockel i klinker och en vit putsfasad som ser ut att vara doppad i rosa porslinsfärg. Med kombinationen av rena former och spännande färglek blir husen en hyllning till ortens porslinsarv.

132 nybyggda lägenheter Porslinskvarterens sista hus fyller vi med 132 ljusa och välplanerade lägenheter i storlekar från två till fem rum och kök. Bostäderna inreder vi modernt och hållbart med energisnåla vitvaror och slitstarka naturmaterial. Oavsett vilken lägenhetstyp du faller för kan du räkna med ett extrarum i form av antingen balkong eller uteplats. Att kvarterets tre husvolymer tillsammans formar en kvadratisk ram runt innergården gör att du har ett härligt och avskilt gårdsrum att vistas i under årets soligare säsonger.

I denna historiska miljö, och längs med våra nybyggda kvarter, växer ett grönskande parkstråk fram som böljar ned mot vattnet och möts upp av caféer och lekplatser. Åsa Svedlund, projektledare, JM.

Balkong med pinnräcken eller uteplats mot gården.


Hamnpromenad

Shopping

Båtlivet frodas vid Gustavsbergs hamn. Om du inte har en egen båt kan du unna dig en guidad skärgårdstur.

Vardagshandla i Gustavsbergs närliggande centrum, shoppa loss på välsorterade Värmdö marknad eller besök hamnens fina glas- och porslinsbutiker.

Porslinsfabriken

Träning

I dag sker ingen porslinstillverkning längre i de gamla fabrikslokalerna. Däremot kan du köpa serviser samt besöka konstnärsateljéer och gallerier.

Den gamla bruksorten är i dag ett aktivt samhälle med Gustavsbergsbadet, Wermdö Golf & Country Club, Gustavsbergs Ryttarsällskap samt både tennishall och isrink på Ekvallen.

Restauranger Unna dig något gott på Café Delselius i Gustavsbergs centrum eller en restauranglunch i hamnen med utsikt mot vattnet.

Kommunikationer Strax utanför entrén till din nya bostad stannar en direktbuss, linje 474, som har en egen fil till stan. Slussen når du på knappa 20 minuter.

Skolor I Gustavsberg finns det flera kommunala och privata föroch grundskolor samt även familjedaghem att välja bland. Intill Porslinskvarteren är det planerat för en nybyggd förskola med n fyra avdelningar. ge As

ä sv

Gustavsbergs centrum

Gamla Skär går dsvägen E ke

ik pv

dals v

ägen

Ekvallens idrottsplats

Bagar vägen

Sk

är

gå rd

sv

Ösby träsk

äg

en Lö

vs

Kvarnberget

n väge

Ch

r vä

gen

Idr o

t t sv

Ma r iag

Båtvägen

g.

rgs

n ergsväge Gustavsb

Porslinskvarteren

Idrottsväg en

ga

Be

t te amo

ån

atan

Odelbe r gs V äg

Vi

lla

ga

So f ia

tan

ga

tan

n äge

Farstadal

Kv a m am r nd

Stockholm

en

Charlottendalshöjden

JM reserverar sig för eventuella ändringar och tryckfel. Fotografier och illustrationer är idébilder som kan avvika från verkligheten.


OMRÅDET

EN ORT MED ANOR Ett nytt centrum, nya promenadvägar, en nylagd park och över tusen nya bostäder signalerar nya tider för Gustavsberg. Samtidigt kommer ortens vackra skärgårdsmiljö och karaktärsstarka bruksarkitektur att bevaras och lyftas fram.

Med ena foten i glasbruket och andra i en intagande skärgårdsmiljö är Gustavsberg ett samhälle som har mycket att erbjuda. Särskilt nu när orten står inför en spännande framtid. Inom de kommande åren kommer den anrika staden att ta fart med omkring 1400 nya bostäder, nya promenadstråk och en ny grönskande park som binder samman Gustavsbergs centrum med moderna Porslinskvarteren. I det nya Gustavsberg kommer det fina vattenläget, den ikoniska bruksarkitekturen, den vackra naturen och det rika kulturarvet att spela en än mer framträdande roll. I centrumet som rymmer allt från mataffär och blomsterbutik till systembolag och apotek kan du göra dina vardagsärenden. I omnejd ligger Värmdö marknads många och välsorterade affärer.

Natur och kultur När du flyttar till Porslinskvarteren blir kultur och natur ständiga inslag i din vardag. Här har du nära till både Gustavsbergs porslinsmuseum och Gustavsbergs konsthall. Dessutom ligger konsthallen Artipelag inom promenadavstånd. Naturen får du redan när du öppnar dörren med både kvartersgården och det blomstrande parkstråket intill. Hamnpromenaden ligger ett stenkast bort och om du vill ta en promenad eller löptur med en grönskande fond har du Ösbyrundan, Tjustviksrundan, Ekedal och Gottholmarundan att tillgå. Väljer du Ekedals elljusspår kan du avsluta turen med ett pass i utegymmet.


Det är en stor yta vid Gustavsbergsfabriken som tidigare inte var tillgänglig som vi nu öppnar upp och gör ett nytt, mer sammanhängande Gustavsberg. Åsa Svedlund, projektledare, JM.

REN ARKITEKTUR MED UNIK LOKALFÄRG Porslinskvarterens sista kvarter består av tre eleganta hus med rena linjer, spännande färger och en utmärkande klinkersockel. Utförandet för tankarna till både arkitekturen och hantverket som har färgat Gustavsberg i snart 200 år.

JM reserverar sig för eventuella ändringar och tryckfel. Fotografier och illustrationer är idébilder som kan avvika från verkligheten.


ARKITEKTUR

– Porslinskvarteren bygger vi i kärnan av bruksorten Gustavsberg. Här finns ett stolt porslinsarv som kvarteren knyter an till i både namn och utformning, säger Åsa Svedlund som projektleder arbetet med Porslinskvarterens final.   Att Porslinskvarteren flörtar med ortens porslins- och keramikhistoria framgår tydligt i husens fasadfärg och klinkersockel.   Över sockeln blir husen klädda i en ljus puts som övergår till en rosa, porslinsliknande kulör mot toppen.   – Vi har valt att lägga accentkulören högst upp, som om huset vore doppat i färg. Med det vill vi lyfta den förbipasserandes blick från gatan och upp mot huset, säger arkitekten Sofia Granström som har ritat huset tillsammans med kollegan Anna Månsson.

Grönskande omgivningar Det färdigställda kvarteret består av tre hus som tillsammans formar en öppen kvadrat runt en grönskande innergård. Öppningarna är strategiskt placerade för att ge fina genomströmningar av ljus och gröna utsikter mot det nylagda parkstråket som löper hela vägen ned till hamnen.   – I denna historiska miljö och längs med våra nybyggda kvarter växer ett grönskande parkstråk fram som böljar ned mot vattnet och möts upp av caféer och lekplatser, säger Åsa Svedlund.


Ett hem från JM ska hålla såväl idag som i framtiden. Därför väljer vi att inreda med sunda naturmaterial och ett formspråk som står sig år efter år. Varje detalj i ditt hem är noggrant genomtänkt för att du ska må bra och för att dina rum ska hålla stilen och åldras med värdighet. Julius Skoglund, Inredningsansvarig, JM.

Ljust och modernt kök

Dämpade och väldesignade fullutdragslådor

HÅLLBAR INREDNING MED JM ORIGINAL Inredningen i Porslinskvarteren utgår från en modern formtradition med inslag av hållbara naturmaterial. Här får du en ljus och elegant grund med vita väggar och en mattlackad ekparkett som du lätt bygger vidare på.

För att du ska kunna bo i din JM-bostad länge sätter våra inredare samman ett JM Original med fokus på form, funktion och hållbarhet. Eftersom ditt hem ska hålla stilen genom åren inreder vi i största möjliga mån med naturmaterial. En mattlackad ekparkett som golv är stilfullt, samspelar fint med andra träslag och får en vacker patina med åren. Vitmålade väggar ger dig en ren fond och framhäver dina personliga inredningsdetaljer. För att du ska kunna sätta en egen prägel på din bostad kan du handplocka dina detaljer ur vårt gedigna tillvalssortiment, om du bokar i ett tidigt skede.

Kompletta kök och behagliga badrum Eftersom det moderna köket är lika mycket en social mötesplats som en praktisk matsal inreder vi det därefter. Smakfulla detaljer i form av naturinspirerad bänkskiva, vita kökssnickerier och stora kakelplattor möter moderna och energisnåla vitvaror från Electrolux. I de helkaklade badrummen skapar vi utrymmen för avkoppling och effektivitet. Med tvättmaskin, torktumlare, arbetsbänk och torkställ löser du lätt dina tvättbestyr. Goda förvaringsutrymmen finns i kommod och väggskåp. Duschen skärmar vi av bakom en glasvägg.

Stora, vita kakelplattor i badrummet.

JM reserverar sig för eventuella ändringar och tryckfel. Fotografier och illustrationer är idébilder som kan avvika från verkligheten.


JM ORIGINAL

Vitm책lade v채ggar

Helintegrerad diskmaskin.

Stora ljusinsl채pp

Mattlackad ekparkett.


DETTA FÅR DU MED JM ORIGINAL Komplett tvättfunktion i badrummet. HALL Klädförvaring i anslutning till entrén Säkerhetsdörr med både säkerhetslås och titthål Rymliga ytor som uppfyller tillgänglighetskrav KÖK Genomarbetad, utvald grundinredning Ergonomisk arbetsbänk med yta i laminat Snålspolande blandare i krom Dämpade och väldesignade fullutdragslådor Modern och energisnål induktionshäll Lättstädade ytor Integrerad diskmaskin Rostfria vitvaror med bra energiklass Hel diskbänk Kakel som stänkskydd Smidig spiskåpa med god belysning Källsorteringslådor under diskhon WC / DUSCH Vackra och lättskötta klinkergolv Snålspolande toalett Snålspolande blandare i krom BAD Fräscha och helkaklade badrumsväggar Vackra och lättskötta klinkergolv God förvaring i kommod och väggskåp Eluttag med säker placering Energiklassad tvättmaskin och torktumlare Praktisk arbetsbänk över tvättutrustning Snålspolande toalett Flexibel torkställning med 10 meters torklängd Neutral duschvägg i klarglas Snålspolande blandare i krom ÖVRIGT Stilsäker och genomgående inredning Flera eluttag i varje rum Triple Play i hall, kök, sov- och vardagsrum Naturligt vacker och tålig ekparkett Enhetligt målade väggar i hela bostaden Fönsterbänkar i natursten Klädkammare eller skjutdörrsgarderob

Spishäll i köket.

UTANFÖR DIN BOSTAD Lägenhetsförråd i källaren Parkering i garage under gården Gemensam grön innergård med lekplats och sittytor Bra belysning för trygghet och säkerhet Energisnåla fönster och extra ljudisolerade mot Gustavsbergsvägen Hiss till alla våningsplan Cykelförråd i källaren

God förvaring i skjutdörrsgarderober.


JM ORIGINAL

EN NÄRMARE TITT PÅ DETALJERNA Från hiss till hall

Öppet och ljust vardagsrum

En nylagd och stiligt mattlackad ekparkett är det första som möter dina fötter när du kliver in i din nya bostad. I hallen sätter vi stilen med vitmålade väggar och en praktisk skjutdörrsgarderob som smidigt slukar årstidernas samtliga utomhuskollektioner.

I Porslinskvarteren kan du allt som oftast välja mellan en modernt öppen eller klassiskt stängd planlösning. Oftast är det bara en tillvalsvägg som kan göra hela skillnaden. Gemensamt för samtliga vardagsrum är att de blir ljusa och välplanerade.

PORSLINSKVARTEREN, ETAPP 3 GUSTAVSBERG

Helkaklade badrum med tvätt

Rofyllda sovrum

Den formstarka känslan är konsekvent och följer med in i badrummet där ett vitt väggkakel möter ett mörkgrått klinkergolv. 2 Duschen av med87 en m glasvägg och ovanför tvättutrust3 skärmar Rum &vi kök, ningen från Electrolux finns en vit bänkskiva där du kan sortera och vika tvätt. Förvaring har du i såväl kommod som tvättskåp.

• Öppen planlösning

Kök för matlagning och middagsbjudning

bramed förvaring • Stor skjutdörrsgarderob Köket välkomnar dig med en ljus och smakfullmed inredning luckor och skåp i kritvitt, en antracitgrå bänkskiva och vitvaror i rostfritt. Stor delvis inglasad söderläge I ditt nya• kök kanbalkong; du både laga och njuta av din mati med modern utrustning från Electrolux, praktiska arbetsytor samt en integrerad och energisnål diskmaskin som tar hand om efterarbetet.

För att du ska få ett harmoniskt sovrum ser vi till att vända våra sovrum mot husets lugna gårdssida. I de större lägenheterna får du plats med dubbelsäng, nattduksbord och mer därtill.

Friska uterum Alla lägenheter i Porslinskvarteren får såklart ett alldeles eget uterum att njuta av, antingen i form av balkong eller uteplats. Uterummen planerar vi så att du kan inreda med utemöbler och ha plats för såväl vänner som odlingar.

SOV 1 10 m

BAD

SOV 2 17 m

Helkaklat badrum med tvättmaskin och torktumlare

SOV 2 9 kvm

KLK 3m

VARDA

Rymligt sovrum med skjutdörrsgarderob

GSRU M

KÖK 13 m

G

TT

EL/IT

G

TM

L

SOV 1 15 kvm

ST

G

BAD

HALL

TRH 3

20 m ENTRÉ

VARDAGSRUM 28 kvm

F

K

HS

KÖK 12 kvm

Välutrustat kök i öppet samband med vardagsrum

ING AV

GLASN

IN FAST

NG BALKO 13 kvm

Generös balkong

DM

NG

BALKO

Exempel på planlösning 3 rok, 87 kvm

Fönster i tre väderstreck

Flexibel planlösning med tillvalsvägg


HEMLIGHETERNA BAKOM VÅRA HÅLLBARA LÅGENERGIHUS En energisnål bostad är billigare i drift – och bättre för miljön. Därför energiklassar vi alla våra nya bostäder. Hållbarhetstänket genomsyrar våra bostäder från påbörjad ritning till genomförd inflytt.

JM bygger bara lågenergihus vars energibehov väsentligt underskrider myndigheternas krav. Faktum är att vår energistandard är 30 procent lägre än Boverkets normkrav. Att vi energiklassar alla våra nya bostäder gör det dessutom lättare för dig, som funderar på att bo i ett av våra hus, att jämföra alternativen sinsemellan.

Bo energisnålt Våra lågenergihus har välisolerade och täta väggar, tak och golv, energieffektiva fönster och genomtänkta installationslösningar. Bland annat sker alltid återvinning av värmen i frånluften och individuell mätning av varmvattnet. I de flesta av husen har vi dessutom en väderprognosstyrning som reglerar värmen med

Snålspolande blandare i köket.

hjälp av data från detaljerade, lokala väderprognoser. Hänsyn tas till temperatur, fukt och vind på ett sätt som gör att systemet kan arbeta jämnare och bespara inköpt energi.

Prisbelönad miljöstandard Alla dessa åtgärder innebär sammantaget kapade uppvärmningskostnader och minskade koldioxidutsläpp. Bostaden är dessutom byggd för att underlätta en grönare vardag med bland annat energisnåla vitvaror, vattensnåla installationer, sunda och beprövade byggmaterial samt utrymmen för källsortering. 2012 vann vi pris för vårt hållbarhetsarbete och vår höga miljöstandard.

Energisnåla vitvaror i rostfritt.

JM reserverar sig för eventuella ändringar och tryckfel. Fotografier och illustrationer är idébilder som kan avvika från verkligheten.


HÅLLBARHET

Alla JM­hus förses med välisolerade fönster.

Induktionshäll i kök Energisnål kyl, frys och tvättmaskin Individuell varmvattenmätning

Resurseffektiv belysning i kök och ovanför spegel i badrum Välisolerade fönster

Sunda material Tjockare isolering i väggar och yttertak

Observera att illustrationen ovan inte representerar detta projekt. Däremot innehåller alla JM­bostäder nämnda hållbarhetsfunktioner.


SÅ ENKELT KÖPER DU EN BOSTAD AV JM 1. Visning

5. Inredningsval

På jm.se och i tidningsannonser får du information om när vi visar våra nya bostäder. På våra visningar kan du se modeller, ritningar och illustrationer som beskriver hur bostäderna kommer att se ut när de är klara.

Under den här processen får du, som bokar i tidigt skede, träffa våra erfarna inredare som hjälper dig med valet av inredning i din bostad. De kan ge dig professionella råd om färgsättning, materialval och andra inredningsdetaljer. Som stöd får du katalogen Inredningsval som beskriver vilka olika val av inredning du har möjlighet att göra.

2. Bokning När du har hittat den lägenhet du vill ha kan du skriva ett bokningsavtal. Avtalet innebär att en specifik lägenhet blir bokad för din räkning.

3. Kontraktskrivning När vi på JM fått in tillräckligt med bokningar för att starta produktionen av huset är det dags att skriva kontrakt, ett så kallat upplåtelseavtal alternativt ett förhandsavtal.

4. Informationsmöten Under tiden du väntar på att din nya bostad ska färdig­s tällas håller vi ett antal olika informations­ möten. På våra möten får du tillfälle att ställa frågor och du får dessutom möjlighet att lära känna dina nya grannar. Vi berättar också kontinuerligt via e-post och brev om hur arbetet med de nya bostäderna fortskrider.

6. Kontroll och besiktning När det närmar sig tillträde av den nya bostaden är det dags för inredningsvisning och besiktning. Till inredningsvisningen har din inredningsansvarige säkerställt att dina inredningsval stämmer. Vid besiktningen kontrollerar en utomstående besiktningsman att arbetet är fackmannamässigt utfört.

7. Slutbetalning Innan du tillträder lägenheten är det dags att betala in den resterande delen av köpeskillingen, den s. k. slutlikviden. Vid den här tidpunkten ska du också betala slutfakturan på de eventuella inredningsval du beställt.

8. Tillträde Senast tre månader före tillträdet får du besked om ett definitivt tillträdesdatum. På tillträdesdagen bekräftar du att slutbetalningen är gjord. Vi träffas i din nya bostad för att vi ska kunna lämna över nycklarna och den nya bostaden till dig.


VIP-KUNDER FÅR FÖRTUR Våra VIP-kunder får veta var och hur vi ska bygga före alla andra, och, viktigast av allt: förtur till alla JMs och Borätts bostäder. I förmånerna ingår också VIP-magasinet Entré som utkommer med 4 nr per år. Läs mer och registrera dig som VIP-kund på jm.se

jm.se


JM är en av Nordens ledande projektutvecklare av bostäder och bostadsområden JM är en av Nordens ledande projektutvecklare av bostäder och bostadsområden. Verksamheten är fokuserad på nyproduktion av bostäder i attraktiva lägen med tyngdpunkt på expansiva storstadsområden och universitets­ orter i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Belgien. Vi arbetar också med projektutveckling av kommersiella lokaler samt entreprenadverksamhet, huvudsakligen i Storstockholmsområdet. JM ska i all verksamhet främja ett långsiktigt kvalitets- och miljöarbete. Vi omsätter cirka 13 miljarder kronor och har cirka 2 200 medarbetare. JM AB är ett publikt bolag noterat på NASDAQ OMX Stockholm, segmentet Large Cap.

Design & produktion: Nyla Design Visualiseringsbild: Carbonwhite Foto: Richard Hammarskiöld, Kristofer Johnsson, Gustav Kaiser, Folio, Scandinav Bildbyrå, Shutterstock Produktionsår: 2014 JM reserverar sig för eventuella ändringar och tryckfel. Fotografier och illustrationer är idébilder som kan avvika från verkligheten.

JM AB Postadress 169 82 Stockholm I Besöksadress Gustav III:s boulevard 64, Solna I Telefon 08-782 87 00 I Internet jm.se

JM, Stockholm: Gustavsberg - Porslinskvarteren etapp 3-4. Säljbroschyr  

I centrala Gustavsberg, bland kulturhistorisk industriarkitektur och bara några hundra meter från marinan, bygger JM Porslinskvarteren.

JM, Stockholm: Gustavsberg - Porslinskvarteren etapp 3-4. Säljbroschyr  

I centrala Gustavsberg, bland kulturhistorisk industriarkitektur och bara några hundra meter från marinan, bygger JM Porslinskvarteren.