Page 1

STOCKHOLM – GUSTAVSBERG

PORSLINSKVARTEREN 2 Nybyggda hem med historiska anor


Gustavsbergs porslinshistoria inleds 1825. Det var året då kommerserådet Wennberg och grosshandlaren Öhman inrättade ortens första porslinstillverkare. Först två år senare gör de den första provbränningen.

JM reserverar sig för eventuella ändringar och tryckfel. Fotografier och illustrationer är idébilder som kan avvika från verkligheten.


Porslinskvarteren tar nästa steg Nu reser JM den andra etappen av attraktiva Porslinskvarteren, ett småstads­ charmigt boende med ena foten stadigt förankrat i ortens anrika porslinshistoria och den andra mitt i klivet in i framtiden. Här bor du modernt och bekvämt omgiven av vacker skärgårdsmiljö och med shopping och service på behändigt avstånd.

I centrala Gustavsberg, bland kulturhistorisk industriarkitektur och bara några hundra meter från marinan, bygger JM Porslinskvarteren. Genom dessa nya mod­ erna kvarter i historisk miljö tar vi ett stort steg mot en ny tid samtidigt som vi låter de karak­tärsdanande inslagen bestå; den inspirerande skärgårdsmiljön samt porslinsfabrikernas tegelfasader och sågtandstak kommer alltid att vara synonymt med Gustavs­berg. Porslinskvarteren, som lånar sitt namn från ortens stolta porslins­ arv, är ett sätt att förädla Gustavsberg genom att betona dess styrkor. Ambitionen är att skapa en boendemiljö vars arkitektur inte bryter mot omgivningen utan bidrar till den med nybyggd funktionalitet. Här bor du i en småstadsidyll med närhet till både skärgård och shopping.

Nybyggda hus i historiska kvarter I etapp 2 av Porslinskvarteren gör vi plats för 74 st välplanerade lägenheter, från smarta tvåor till rymliga femmor. Med öppna ytor, bra förvaring och balkonger samt uteplatser mot den skyddade innergården, parkstråket eller Idrottsvägen blir detta moderna, funktioenlla hem med utrymme för det mesta. Utöver förråd får flera av lägenheterna även en praktisk klädkammare. Bilen parkerar du torrt i husets garage och smutstvätten kastar du i maskinerna i ditt nya, hel­kaklade badrum.

Modern småstadsmiljö Porslinskvarteren sluter sig runt en vacker innergård med mycket växtlighet och gott om sittbänkar. Nu i samband med etapp två byggs även en lekplats för barnen. Mot gatan får husen en sockelvåning i tegel som ansluter till övrig bebyggelse. När det står färdigt blir kvarteret ett smakfullt inslag i en småstadsmiljö som sjuder av nyvunnet självförtroende.


1 Hamn På promenadavstånd från ditt hem ligger Gustavsbergs hamn där båtlivet frodas. Om du inte har en egen båt kan du unna dig en guidad skärgårdstur. I denna marina miljö finns även en hamnpromenad med flera restauranger, små­ butiker och caféer med utsikt mot vattnet.

3 Shopping I Gustavsbergs centrum kan du göra dina vardagsärenden. Området rymmer allt från mataffär och blomsterbutik till systembolag och apotek. Nära ligger också välsorterade Värmdö marknad. 4 Skola Gustavsberg har både kommunala och privata för- och grundskolor att välja bland. Förskolan Lär, Åkerlyckan och Blomkulan är några av alternativen. För äldre barn och ungdomar finns Ekedalsskolan F–6, Kvarnbergsskolan och G2 Gymnasium. Intill Porslinskvarteren är det planerat för en nybyggd förskola med 4 avdelningar.

2 Porslinsfabriken

Gustavsberg är känt för sitt porslin. Idag sker ingen till­ verk­ning på orten men i de gamla fabrikslokalerna kan du köpa fabriksfärska serviser samt besöka konstnärs­ateljéer och gallerier.

5 Träning Nybyggda Gustavsbergsbadet dukar upp för både motions­ simning och vattenlek. Utöver bassänger finns här även ett gym. För andra fysiska aktiviteter finns Gustavsbergs Ryttarsällskap, Wermdö Golf & Country Club samt både tennishall och isrink på Ekvallen. Vid vintertid finns här dessutom gott om skidspår.

Kommunikationer

en äg sv k i pv direktbuss As

Nästan utanför entrén stannar en som har en egen fil till stan. Med direktbussen når du Slussen på 20 minuter.

Gustavsbergs centrum

Gamla Skär går dsvägen

E ke

4 dals v

Ösby träsk

ägen

Ekvallens idrottsplats

Bagar vägen

Sk

4

är

gå rd

4

3 Kvarnberget

n väge

ot te

ån

ga

r vä

gen

Ma r iag

Båtvägen

g. r gs

Be

n ergsväge Gustavsb

Porslinskvarteren 2

Vi

lla

ga

So f ia

tan

4

ga

tan

4

4 Idrottsväg en

en

atan

m

Cha

äg

5

2

sv

vs

1

Odelbe r gs V äg

5

3

Idr o

t

gen t svä

Farstadal

Kv a m am r nd

Stockholm

en

Charlottendalshöjden


En modernare skärgård Den gamla bruksorten Gustavsberg befinner sig mitt i en expansiv utvecklingsfas. Det blir fler bostäder, ett modernare centrum, grönare parker och ett rikare fritidsliv. Samtidigt kommer den vackra skärgårdsmiljön och den karaktärsstarka bruksarkitekturen att lyftas fram.

Gustavsberg står inför en spännande framtid. Inom de närmaste åren kommer den anrika skärgårdsorten att blomma upp. Omkring 1 400 nya bostäder ska byggas, promenadstråk anläggas och mellan Fabrikstaden och hamnen kommer en grön park växa fram för att binda dem samman. Parken kommer bland annat innehålla en stor lekplats och trevliga sittytor. Gustavsberg går från historisk bruksort till småstadscharmig familjeidyll. Visionen är att lyfta fram och förädla det som redan finns där: det fina vattenläget, den klassiska bruksarkitekturen och den vykorts­ vackra naturen. Därtill får tätorten ett rikare utbud av idrott, rekreation, kultur och shopping.

Nära hamn, service och natur Från Porslinskvarteren 2 har du promenadavstånd till såväl hamnen som centrum. Bara några kvarter bort ligger en hamn­

promenad i skärgårdsmiljö. I det närliggande centrumet finns service, restauranger och butiker. I takt med att Gustavsberg expanderar kommer service- och butiksutbudet att göra det­ samma. I den kringliggande omgivningen finns det mycket natur att upptäcka genom bärplock eller skogsjogg. Värmdö kan även skryta med inte mindre än tre golfbanor. I området hittar du också flera ridklubbar samt det nybyggda Gustavsbergsbadet för både äventyrsbad och motionssim.

Pendla lätt från hemmet Om du jobbar i Stockholm men ändå vill bo i ett betagande naturlandskap är Gustavsberg en perfekt adress att landa på. Nästan utanför dörren stannar direktbussen som har en egen fil till stan och tar dig till Slussen på 20 minuter. Om du föredrar din egen bil så tar du väg 222 hela vägen in till Stockholm.


Modern design möter gamla traditioner Etapp 2 av Porslinskvarteren består av två stycken lamellhus om fyra till fem våningar med milda, pustade fasader och en markerad sockel. Precis som i första etappen är porslin och keramik den centrala utgångspunkten för både färg och form, vilket skapar ett stilrent nyfunkiskvarter med tydliga referenser till Gustavs­ bergsfabrikens historia.

Arkitekturen i Porslinskvarteren 2 varierar i sitt utförande mellan gatu- och gårds­ rum. Mot gatan är linjerna strama vilket ger ett modernt och stadsmässigt intryck. Mot den gemensamma kvartersgården är fasaden livligare och bryts upp av balkonger och uteplatser. Bakom dessa består fasaden av målad träpanel vilket mjukar upp intrycket ytterligare.   – De vita, gråblå och beige kulörerna som går igen i putsfasad såväl som tegel­ sockel har båda hämtat sin inspiration från porslinets och keramikens värld, förklarar arkitekt Mari Johansson på ÅWL arkitekter.   Mellan de båda husen finns en öppning som binder samman kvarteret med den nyanlagda parken som går som ett grönstråk genom hela området. De flesta balkonger eller uteplatser återfinns i sydvästläge mot detta stråk, eller vända inåt mot den lugna gröna gården.

Välkomnande såväl invändigt som utvändigt Kvartersgården med sin organiska utformning av gångstråk, gräsytor, trädplanteringar och lekplatser bildar sin egna inbjudande lilla värld. Här har extra omsorg lagts på detaljer som exempelvis belysning.   – På kvällen tänds belysningen över hela gården så att det alltid ska kännas inbju­ dande och tryggt att vistas utomhus, oavsett om det är för lek eller för att gå ut med soporna, förtydligar Mari.   Att känna sig inbjuden och välkommen är viktigt även innanför husets väggar. Därför blir planlösningarna i Porslinskvarteren 2 öppna och ljusa med ett socialt samband mellan vardagsrum och kök. Förvaringsmöjligheterna är goda och många av lägenheterna har minst en klädkammare. Under gården finns ett gemensamt garage och i källarplan under respektive trapphus finns både lägenhets-, barnvagnssamt cykelförråd.

JM reserverar sig för eventuella ändringar och tryckfel. Fotografier och illustrationer är idébilder som kan avvika från verkligheten.


Med tanke på Gustavsbergsfabrikens historia i området så har porslin och keramik varit den centrala utgångspunkten för färg och form. Mari Johansson, arkitekt på ÅWL arkitekter


Bo tidlöst och lekfullt När vi skulle välja inredningen för våra nybyggda bostäder i porslinshantverkets högborg var inspirationen självklar. Det skandinaviska formarvet som legat till grund för Gustavsbergs porslinstradition ska även vara utgångspunkten för lägenheterna i etapp 2 av Porslinskvarteren.

När du träder in i ditt nya hem så möts du direkt av en mattlackad ekparkett. Planlösningen är öppen och väggarna är vitmålade. Det är en medveten stil som gör sig bra med ljusa nordiska träslag, designade möbler och grafiska mönster. Men framförallt är det en inredning som ger dig möjligheten att skapa ett hem som passar dig och din familj. Stramt eller lekfullt, klassiskt eller trendigt. Det ena behöver inte nödvändigtvis utesluta det andra. Här finns gott om plats för både färg och form.

Form- och funktionsstarkt kök Köket i Porslinskvarteren 2 kommer från Marbodal och kombi­ nerar vita luckor med vitt kakel. En bänkskiva med det klassiska mönstret virrvarr skapar ett inslag av spänning i det ljusa och stil­ rena köksrummet. För att ge funktion till ditt formstarka kök

förser vi det med induktionshäll, inbyggd ugn och micro samt helintegrerad diskmaskin. Vitvarorna i köket går i vitt och kom­ mer från Electrolux. Även i köket får din inre inredningsdesigner gott om utrymme. Med väl valda färgklickar och matchande textilier kan du ge rummet en helt egen personlighet.

Tvättstuga i badrummet I badrummet låter vi ett grått klinkergolv möta upp med vita kakelväggar. Tillsammans ger de badrummet ett retrodoftande uttryck. Därtill får vi plats med en energisnål tvättmaskin och torktumlare. Ovanför tvättutrustningen sitter en praktisk arbets­ bänk med väggskåp för frotté och tvättmedelsförpackningar. Under tvättstället har du även en kommod där du enkelt kan nå och förvara det du använder varje dag.


Därför ska du välja JM Det tar tid att bygga förtroenden. Efter drygt 60 år vet vi att det krävs både kunskap, erfarenhet och engagemang. Och inte minst en dos lyhördhet. En ­konstant och nära dialog med våra kunder har bland annat resulterat i följande:

Trivsel i kvadrat Vi bygger bara ljusa, luftiga och funktionella bostäder med genomtänkta plan­ lösningar och praktiska detaljer. Smarta kvadrat helt enkelt. För att inte säga fräscha kvadrat. Här har ju ingen annan bott! Allt är nybyggt och färdigt, så det är bara att flytta in och börja trivas. Om du vill får du dessutom vara med och påverka slut­ resultatet. Med tillval som vitvaror, skåpluckor, kakel och mycket mer, sätter du enkelt din egen prägel på ditt hem.

Helhetstänk För oss är det viktigt att varenda detalj, liten som stor, i ditt nya hem är fulländad. Det är bara så man kan bygga en oslagbar helhet, med gott om plats för trivsel och bekvämlighet. Inne likväl som ute; vem vill inte ha en genomtänkt balkong eller gemensam innergård?

Det är här framtiden håller hus Vi sätter dessutom det personliga boendet i ett större sammanhang. Många kan bygga miljövänliga hus, men alla kan inte bygga samtliga sina hus miljövänliga. Det faktum att vi bara bygger lågenergihus, gynnar till exempel både ekonomin, klimatet och nästa generation. Men att ta ansvar för miljön är inte bara en klimatfråga. För oss handlar det också om miljövänliga transporter, att undvika farliga kemikalier och att så mycket som möjligt av byggmaterialen går att återvinna, med mera. Vi tar kort sagt ansvar för hela byggprocessen, från förvärv till förvaltning. Och när vi utvecklar bostadsområden, så bygger vi samtidigt samhällen, vilket ställer krav på ekologisk hållbarhet och socialt ansvar.

Då är varje krona hemma Att köpa ett nytt hem är förmodligen den största affären man gör i sitt liv. Därför guidar vi dig hela vägen, från första visningen till första flyttkartongen. Med oss slipper du dessutom påfrestande budgivningar. Lägg därtill ett trygghetspaket så ska du se att din största affär också kan bli den bästa, och inte minst den mest trivsamma. Välkommen hem.


jm.se


JM är en av Nordens ledande projektutvecklare av bostäder och bostadsområden Verksamheten är fokuserad på nyproduktion av bostäder i attraktiva lägen med tyngdpunkt på expansiva storstadsområden och universitetsorter i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Belgien. Vi arbetar också med projektutveckling av kommersiella lokaler samt entreprenadverksamhet, huvudsakligen i Storstock­ holmsområdet. JM ska i all verksamhet främja ett långsiktigt kvalitets- och miljöarbete. Vi omsätter cirka 13 miljarder kronor och har cirka 2 300 medarbetare. JM AB är ett publikt bolag noterat på NASDAQ OMX Stockholm, segmentet Mid Cap.

Design & produktion: Nyla Design Visualiseringsbilder: Carbonwhite Foto: Richard Hammarskiöld, Gustav Kaiser, Bildarkivet, Nyla Foto Tryck: Ljungbergs Tryckeri Produktionsår: 2013 JM reserverar sig för eventuella ändringar och tryckfel. Fotografier och illustrationer är idébilder som kan avvika från verkligheten.

JM AB Postadress 169 82 Stockholm I Besöksadress Gustav III:s boulevard 64, Solna I Telefon 08-782 87 00 I Internet jm.se I Mobil mobil.jm.se

Porslinskvarteren 2, Säljbroschyr, 2013  

I centrala Gustavsberg bland kulturhistorisk industriarkitektur och bara några hundra meter från marinan, planerar JM att bygga Porslinskvar...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you