Page 1

västerås – östermalm

Österport Bo historiskt – mitt i city


JM reserverar sig för eventuella ändringar och tryckfel. Fotografier och illustrationer är idébilder som kan avvika från verkligheten.


Nynostalgi i centrum Med stor ödmjukhet bygger JM kvarteret Österport på det klassiska Mimerområdet. I detta modernt inredda och tidlöst formgivna kvarter samlar vi traditioner och visioner under ett och samma tak.

I östra delen av Aseas anrika verkstadsområde växer ett nytt kvarter fram. Med en klassiskt tegelmurad fasad binder det sam­ man det nya med det gamla. Mimerområdet var länge ryggraden i Aseas verksamhet och har med tiden blivit en symbol för ortens rika industrihistoria. Nybyggda Österport blir på många sätt en naturlig förlängning av de gamla verkstäderna. Framför allt blir det ett modernt bostadshus med sina rötter stolt och stadigt fast­ kilade i industriarvet.

Centralt med solläge Österport får ett centralt läge med teglade entréfasader längs omgivande gator. Väl innanför husets rymliga entréer finns allt från smarta och yteffektiva lägenheter till större bostäder med väl tilltagna ytor för social samvaro. På markplan gör vi rum för lägen­ heter med generösa uteplatser mot gården. Över markplan får alla lägenheter balkonger med gårdsutsikt. På husets privata sida anlägger vi en behaglig gård som får en ljusare utformning och bjuder på ett kontrasterande lugn till stadskärnans liv. Läget bidrar även till att gård, uteplatser och balkonger får ljusa förutsättningar.


Österport Gj u

ta r

e

G ra

S

G tor a

ns trö m

s

ga ta

at a n

S öd ra R

G

Restauranger

ta

re

n

ju

ä ge

Jämte Österport breder stadens butiker och gallerior ut sig med ett utbud som passar alla åldrar och intressen.

ing v

Shopping

G

ra

ns

tr

öm

Det är ingen hemlighet att Västerås har flera riktigt bra krogar och restauranger. Enligt White Guide finns här några av Sveriges allra bästa.

sg

at

a

Kultur

Kommunikationer

Utöver Culturen, Karlsgatan 2, Konserthuset och Väst­ manlands Teater är staden smyckad med flera offentliga skulpturer och konstverk.

Nära Österport finns Västerås resecentrum, hållplatser för lokalbuss samt påfarter till viktiga motorleder.

Gym

Parkliv

Med en varierad flora av gym, träningslokaler och bad­ anläggningar blir det lätt att hitta en träningsform som passar dig.

Upptäck stadens parkliv. Däribland Djäknebergets utsikter, Vasaparkens skulpturer och Stadsparkens perenner. I botaniska trädgården kan du även promenera utmed Svartåns historiska stråk.

JM reserverar sig för eventuella ändringar och tryckfel. Fotografier och illustrationer är idébilder som kan avvika från verkligheten.


Trendigt kvarter med K-märkt läge Det är vid korsningen Stora gatan/Södra Ringvägen som Aseas gamla verkstadsområde får sin efterlängtade tillökning. Österport blir ett nytt inslag i en anrik miljö på en av stadens mest centrala adresser.

Att hävda att det är promenadavstånd till stadskärnan är en under­ drift. Du hinner knappt snöra skorna innan du står i någon av stadens gallerior. Österport får ett sällsynt läge som en nybyggd del av historiska Mimerområdet i det centrala bostads­området Östermalm. Delar av fabrikslokalerna inrymmer i dag bland annat Västmanlands museum och Västerås konstmuseum. Det är ett föredöme för alla moderna omvandlingar av historiska industri­ anläggningar. Du bor bokstavligt talat granne med kulturen.

Kultur och konsumtion När du hittar hem till Östermalms centrumläge är det lätt att bli bortskämd. En kort tur från ditt nya kvarter och du når fram till stadens torg och butiksstråk. När du flyttar in finner du gym såväl som Kokpunkten, ett av Nordens häftigaste upplevelsebad, bara någon promenadminut från dörren. Runt knuten hittar du ett stort utbud av restauranger. Mitt i allt ligger stadens parker och alléer smakfullt utspridda som frodig garnering. På samma sätt som kvarteret blir en brygga mellan dåtid och samtid blir läget din naturliga länk till både konst­museum och köpcentrum. Inga konstigheter, bara självklarheter.


Nyanserad industriarkitektur När JM får privilegiet att bygga vidare på Aseas gamla verkstads­ område så lämnas inget åt slumpen. Det röda fabriksteglet och de rejäla fönstermontagen skapar en arkitektur som är lika återblickande som nyskapande.

Det finns ett ord som arkitekten Markus Grieser återkommer till när han pratar om Österport. Ödmjukhet. För när de skulle hitta formen till det nya JM-kvarteret så var de angelägna om att ödmjukheten inför kulturhistorien skulle lysa igenom.   – Vi ville göra en modern tolkning av verkstaden som visade hänsyn till originalet. Eftersom de röda tegelfasaderna är markanta för de gamla Asea-lokalerna så lät vi det bli en gemensam nämnare, säger Markus Grieser.  En annan inspirationskälla var fabrikslokalernas stora fönster­ partier och skala.   – För att bryta av med fasadens tegelförband så har vi tagit fram ett modernt fönstertema vars mönster påminner om verkstadens spröjsade fönster.   I framtida etapper kommer Österports tegel- och fönster­ komposition att vandra runt kvarteret och binda husen samman – estetiskt såväl som bokstavligt.

Storskaligt och intimt på samma gång – Jämte den lilla människan får det höga tegelhuset en mäktig skala. På insidan vill vi i stället minska intrycken och nyansera rummet, säger Markus Grieser.   Där Österports utsida är en flirt med historiska värden blir insidan ett uttryck för samtidens kvaliteter. De flesta av lägen­ heterna är genomgående från gata till gård. Balkonger och ute­ platser blickar ut mot den avskilda gården och blir väl tilltagna så att du får gott om plats för dina utemöbler. I sitt originalutförande får planlösningarna öppna samband mellan kök och vardagsrum.


3D_BIlD: stUDION

”Med Österport skapar vi nya referenser till den klassiska industriarkitekturen.” Markus Grieser, Sweco Arkitekter


JM reserverar sig för eventuella ändringar och tryckfel. Fotografier och illustrationer är idébilder som kan avvika från verkligheten.


Skjutdörrsgarderober ger gott om förvaring

kvm

Flexibel planlösning med tillvalsvägg

kvm

Exempel på planlösning 3 rok / 76 kvm

Helkaklat badrum med tvättmaskin och torktumlare

kvm

kvm

Sober interiör under rustik fasad Bakom Österports kraftfulla fasader gömmer sig tidsenliga lägenheter med härlig inredning. Vår sparsmakade och eleganta inredningsgrund sätter stilen samtidigt som den lämnar gott om utrymme för din färg och prägel.

Det är den smarta mixen av nytt och gammalt som gör Österport. På utsidan mot gatan har vi en tegelfasad som blickar hundra år tillbaka i tiden. På insidan: moderniteter när de är som mest bekväma. Till inredningen har vi plockat ihop ett JM Original som ställer höga krav på funktion, design och hållbarhet. Den matt­ lackade ekparketten löper längs hela lägenheten, likaså de vitmå­ lade väggarna. Med undantag från badrummen som blir helkaklade. Inredningen blandar smakfulla detaljer som fönsterbänkar i kalk­ sten med praktiska inslag som skjutdörrsgarderober.

Ljusa rum för kokkonst Lägenheterna i Österport får därtill ett komplett kvalitetskök från Marbodal. De vita skåpsluckorna tillsammans med de vita

kakelplattorna bidrar de till rummets avskalade och ljusa karaktär. Köket förser vi även med rostfri kyl/frys, induk­tionshäll, varm­ lufts­ugn och mikrovågsugn från Siemens. Till det väljer vi en ljus bänkskiva och en helintegrerad diskmaskin.

Rena och fräscha badrum I badrummet möts du av ett mörkgrått, kvadratiskt klinker på golvet och vita, blanka kakelplattor på väggarna. Vid tvättstället fäster vi en stor spegel med belysning och under den en vit kom­ mod från Svedbergs. Badrummet utrustar vi med både tvättmaskin och torktumlare samt en praktisk arbetsbänk där du smidigt kan sortera och vika din tvätt. I hörnet finns en dusch som vi skärmar av med en stilren duschvägg i glas.


Därför ska du välja JM Det tar tid att bygga förtroenden. Efter drygt 60 år vet vi att det krävs både kunskap, erfarenhet och engagemang. Och inte minst en dos lyhördhet. En ­konstant och nära dialog med våra kunder har bland annat resulterat i följande:

Trivsel i kvadrat Vi bygger bara ljusa, luftiga och funktionella bostäder med genomtänkta planlös­ ningar och praktiska detaljer. Smarta kvadrat helt enkelt. För att inte säga fräscha kvadrat. Här har ju ingen annan bott! Allt är nybyggt och färdigt, så det är bara att flytta in och börja trivas. Om du vill får du dessutom vara med och påverka slut­ resultatet. Med tillval som vitvaror, skåpluckor, kakel och mycket mer, sätter du enkelt din egen prägel på ditt hem.

Helhetstänk För oss är det viktigt att varenda detalj, liten som stor, i ditt nya hem är fulländad. Det är bara så man kan bygga en oslagbar helhet, med gott om plats för trivsel och bekvämlighet. Inne likväl som ute: vem vill inte ha en genomtänkt balkong eller uteplats.

Det är här framtiden håller hus Vi sätter dessutom det personliga boendet i ett större sammanhang. Många kan bygga miljövänliga hus, men alla kan inte bygga samtliga sina hus miljövänliga. Det faktum att vi bara bygger lågenergihus, gynnar till exempel både ekonomin, klimatet och nästa generation. Men att ta ansvar för miljön är inte bara en klimatfråga. För oss handlar det också om miljövänliga transporter, att undvika farliga kemikalier och att så mycket som möjligt av byggmaterialen går att återvinna, med mera. Vi tar kort sagt ansvar för hela byggprocessen, från förvärv till förvaltning. Och när vi utvecklar bostadsområden, så bygger vi samtidigt samhällen, vilket ställer krav på ekologisk hållbarhet och socialt ansvar.

Då är varje krona hemma Att köpa ett nytt hem är förmodligen den största affären man gör i sitt liv. Därför guidar vi dig hela vägen, från första visningen till första flyttkartongen. Med oss slipper du dessutom påfrestande budgivningar. Lägg därtill ett trygghetspaket så ska du se att din största affär också kan bli den bästa, och inte minst den mest trivsamma. Välkommen hem.

JM reserverar sig för eventuella ändringar och tryckfel. Fotografier och illustrationer är idébilder som kan avvika från verkligheten.


jm.se


JM är en av Nordens ledande projektutvecklare av bostäder och bostadsområden Verksamheten är fokuserad på nyproduktion av bostäder i attraktiva lägen med tyngdpunkt på expansiva storstadsområden och universitetsorter i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Belgien. Vi arbetar också med projektutveckling av kommersiella lokaler samt entreprenadverksamhet, huvudsakligen i Storstockholmsområdet. JM ska i all verksamhet främja ett långsiktigt kvalitets- och miljöarbete. Vi omsätter cirka 13 miljarder kronor och har cirka 2 300 medarbetare. JM AB är ett publikt bolag noterat på NASDAQ OMX Stockholm, segmentet Mid Cap.

Design & produktion: Nyla Design Visualiseringsbilder: Carbonwhite Foto: Kristoffer Johnsson, Clifford Shirley © Västerås & Co, Pella Hedeby, Bildarkivet, Shutterstock Tryck: Ljungbergs Tryckeri Produktionsår: 2013 JM reserverar sig för eventuella ändringar och tryckfel. Fotografier och illustrationer är idébilder som kan avvika från verkligheten.

JM AB Postadress Kopparbergsvägen 8, 722 13 Västerås I Besöksadress Kopparbergsvägen 8, Västerås I Telefon 021-81 20 00 I Internet jm.se I Mobil mobil.jm.se

Österport 1, Säljbroschyr, 2013  

Vid populära Östermalm i Västerås planerar JM för fler bostäder. I Österport bor du världsvant i moderna lägenheter med retrokänsla – mitt i...