Page 1

MAGASIN

Älvsjöstaden MÄNNISKORNA, NATUREN, RESTAURANGERNA

INRED MED EN

RÖD TRÅD FÖR BÄSTA RESULTAT

Aloë

RESTAURANGEN MED

Michelinstjärna FRAMTIDENS ÄLVSJÖSTADEN • LÄGENHETSLIV EFTER 45 ÅR I VILLA • HEM ATT VARA STOLT ÖVER


Välkommen till Älvsjöstaden

6

Älvsjöstadens första boende har flyttat in. Nu fortsätter vi att fylla de nya kvarteren med liv. För Älvsjöstaden är mer än bara en plats att bo på. Det är en stadsdel med det som många människor uppskattar. Alla restauranger som poppar upp, Solbergaskogens natur och nya skolor. Bara 9 minuter från city. Det skapar nya rörelser och trygghet som är bra för hela Älvsjö.

11 STOPP I ÄLVSJÖ

Desto fler som upptäcker den nya stadsdelen, desto mer attraktiv blir den. Det är människorna som står för attraktiviteten. Därför är jag säker på att Älvsjöstaden kommer att vara en minst lika omtyckt plats med lika stora livskvaliteter även i framtiden. Det är den känslan med en mångfald av kvaliteter som vi vill förmedla till dig med detta magasin. Trevlig läsning. Johan Skoglund, JMs VD och koncernchef

18

LÄGENHETSLIV PÅ LUGNA GATAN

24 26

HÄR ÄR ÄLVSJÖSTADENS KOMMANDE KVARTER

INRED MED RÖDA TRÅDAR

ANSVARIG UTGIVARE JM Stockholm DESIGN & PRODUKTION Nyla Design Projektgruppen JM Älvsjöstaden

FOTO Gustav Kaiser, Scandinav, Johner Bildbyrå, Shutterstock, Richard Hammarskiöld, Sandra Birgersdotter Ek, Magnus Liam Karlsson, Toni Sainio

VISUALISERINGSBILDER Carbonwhite Sightline

PAPPER Omslag: Edixion offset 190 g Inlaga: Edixion offset 120 g.

TRYCKERI Ljungbergs Tryckeri

PRODUKTIONSÅR 2018


Innehåll 05 HISTORIEN OM ÄLVSJÖSTADEN

Från slutet industriområde till levande stadskvarter. Nu går Älvsjöstaden in i en ny era.

06

11 STOPP I ÄLVSJÖ

14

VÄGEN IN I FRAMTIDEN

16

GET TOGETHER PÅ TEXAS LONGHORN

Genom smaker från den amerikanska södern vill Texas Longhorn göra nya Älvsjöstadsbor till mer än bara grannar.

18

LÄGENHETSLIV PÅ LUGNA GATAN

Älvsjö har seglat upp på matkartan och har numera sin egna Michelin-restaurang. Vid sidan om smakupplevelserna finns mycket annat att göra. Här är elva Älvsjö-ställen du inte får missa!

Nya Kämpetorpsskolan, fler förskolor och en planerad tunnelbanelinje. Det är bara en del av förvandlingen när Älvsjöstaden går från vision till verklighet.

Med flytten till Älvsjöstaden har familjen Danials hittat hem. Samtidigt ser de fram emot att få vara med och utforma den nya stadsdelen.

22

HEMTREVLIGA KVARTER

24

HÄR ÄR ÄLVSJÖSTADENS KOMMANDE KVARTER

Bo i staden, men ändå inte. De nya bostäderna i Älvsjöstaden karaktäriseras både av stadskänsla och närhet till naturen.

Entré­k varteret var allra först ut. Nu fortsätter Skattkistan, Solstrålen och Soluret att bygga ut Älvsjöstaden.

26

INRED MED RÖDA TRÅDAR

Inredaren Marie Ramse berättar om vikten av helhet i din personliga inredning.

28 JM ORIGINAL

Hållbar inredning kommer inte till av en slump. JMs egen inredningsserie består bara av väl utvalda komponenter som håller måttet.

30

NÄRA TILL SOLEN, BARNBARNEN OCH CITY

Birgitta och Åke Lidén bodde 45 år i villa innan de flyttade till sin nybyggda lägenhet. Nu har de mer tid än tidigare till sakerna som betyder mest för dem.


4


Historien om Älvsjöstaden Tidigare var det Ericssons kabelfabrik som satte prägel på Älvsjöstaden. Så är det inte längre. För även om super­snabbt bredband, VR-upplevelser och streamingtjänster är självklarheter i Älvsjös nyaste bostadsområde så är det mänskliga värden som möter dig här nu. Med omvandlingen från industriområde till levande stadskvarter har den tidigare utvecklingen av informations­teknologi bytts mot vanligt vardagsliv och fredagsmys. I dag är Älvsjöstaden en plats där boende stressar till morgon­pendeln, beställer hämtmat och vabbar. Hemkvarter där grannar möts i trapphus, på förskolan, på den egna gatans restaurang, i någon av de lummiga parkerna eller bland vitsipporna i Solberga­skogen. Ett ställe där nybyggda hus blir till hem. Med de första inflyttningarna har omdaningen bara börjat. Några kvarter återstår att bygga och ingen kan med säkerhet säga hur den nya stadsdelens kommande kapitel kommer att bli. Det enda vi vet är att från och med nu så är det människor som skriver Älvsjöstadens historia.

5


1 Långsjön Vid badplatsen kan du både ha somriga picknickar och ta svalkande bad. Om vintern är sjön perfekt för långfärdskridskor.

2 Älvsjö­badet Utomhusbad med bassänger för både barn och vuxna. De stora, omringande gräsytorna är perfekta för såväl somriga sällskapsspel som grillning.

3 Parkleken Kristallen Större, bemannad lekpark där du förutom en massa lekredskap hittar en populär plaskdamm och ett litet djurstall med höns och kaniner.

4 Långbro park och värdshus I över 100 års tid har Långbro park varit en av Älvsjös gröna lungor. Här kan du packa upp picknickkorgen eller varför inte unna dig värdshusets välrenommerade brunch, lunch eller á la carte.

6


11

stopp i Älvsjö

I Älvsjöstaden finns flera badmöjligheter, många smakupplevelser och alltid något att göra. Så upp på cykeln eller få fart på benen. Här är elva stopp på gång- och cykelavstånd som du inte får missa. 7


5

6 Texas Longhorn

House&Flowers

Restaurang som står för smaker från den amerikanska södern. Här äter du allt från fajitas och vegoburgare till hängmörade köttbitar och grillad tonfisk. Såväl rätterna som miljön har influerats av grillröken och de kryddiga långkoken som du bara kan hitta på äkta Texas barbecue-restauranger i södra USA.

Den kombinerade inrednings-, mode- och blombutiken är ett av inslagen på Älvsjö torg. Här hittar du allt från finfina blomster­­ arrangemang till perfekta presenter – till dig själv eller någon annan.

7 Primitivo di Papa Gabi Italiensk restaurang mitt på torget där du kan frossa i charketuribrickor, vällagad pasta och pizzor med det lilla extra. Kort och gott italienska rätter serverade med kärlek i trevlig miljö. Perfekt för fredagens spontana aw, bekväma lör­dagar eller latare söndagar.

8 Älvsjöskogen Som variation till Älvsjöstadens inomhusgym och parker har Älvsjöstadens egna naturreservat flera utmanande motionsspår. Här kan du även åka längdskidor i preparerade spår under snöiga vintrar.

8


9

Aloë

& Rinos bodega

Sann gourmandrestaurang som nyligen belönades med en Michelin-stjärna. Här äter du avsmakningsmenyer tillagade av prisbelönta kockar, serverade i högklassig restaurangmiljö. Krögarna Daniel Höglanders och Niclas Jönssons Älvsjö-satsning är extra kul med tanke på att lokalerna tidigare tillhörde en livsmedelsbutik. Vägg i vägg ligger dessutom systerkrogen Rinos bodega som också är omtalad för sin mat, dryck och atmosfär.

10

Fru Marias bak Kanelbullar, kärleksmums och morotskaka. Men lika mycket kaffe, surdegsbröd och många sorters kakor. Fru Marias bak är ett av Älvsjös fik och konditorier som passar perfekt både på bekymmersfria helger och grå vardagar.


1. Långsjön 2. Älvsjö­badet 3. Parkleken Kristallen 4. Långbro park och Långbro Värdshus 5. House&Flowers 6. Texas Longhorn 7. Primitivo di Papa Gabi 8. Älvsjöskogen 9. Aloë & Rinos bodega 10. Fru Marias bak 11. Solberga­skogen förskola / skola

10


11


11 Solberga­skogen

Oftast är det okonstlade bäst. Solbergaskogen är Älvsjöstadens naturliga oas där barn kan leka kurragömma och vuxna kan vandra bland ekar.


13


”Längs Solbergaskogens kant byggs en helt ny park och ett nytt gångstråk.” Tommy Hellmark, områdesansvarig för Älvsjöstaden på JM.

14


Älvsjöstaden har framtiden för sig När visionen om Älvsjöstaden blir verklighet skapas ett levande gaturum för alla Älvsjöbor. Här byggs 1 600 nya hem med bilfria gångstråk, nya parkmiljöer och skolor. Men också restauranger, kaféer och många andra verksamheter som blåser liv i den nya stadsdelen. BARNVÄNLIGA BOSTADSKVARTER

Under lång tid var Älvsjöstaden en plats främst för industriverksamhet. Med de första färdiga flerbostadshusen är det inte så längre. Människorna som har flyttat in är bara början på den positiva förvandling som det nya bostadsområdet står inför.   – Älvsjöstaden blir en helt ny stadsdel med egen stadskänsla och tilltalande omgivningar. Men det blir även en plats där människor kan mötas och umgås, säger Tommy Hellmark, projektledare och områdesansvarig för Älvsjöstaden på JM.

Det bilfria stråket längs med Solbergaskogen blir också den väg som många av Älvsjöstadens barn kommer att ta till skolan. Kämpetorpsskolan byggs just nu om och öppnar snart igen med en helt ny högstadiedel. Samtidigt får skolan även två nya idrotts­ hallar, en ny bollplan med konstgräs och därmed många nya möjligheter för idrottslivet. Ytterligare en viktig pusselbit är utbyggnaden av barnomsorg.   – Till nya Kämpetorpsskolan byggs ytterligare sex förskole­ avdelningar. Dessutom bygger vi en helt ny förskola med fyra avdelningar i bottenplanet på kvarteret Skattkistan. Gångavståndet till både skola och förskola är är en viktig del av vardagslivet i Älvsjöstaden, säger Tommy Hellmark.

NYA HEM I BEFINTLIGA ÄLVSJÖ Det är ingen tillfällighet att Älvsjöstaden relativt snabbt förändrats till trivsamma kvarter för liv och rörelse. En av de stora fördelarna är att stadsdelen byggs upp som en del av Älvsjö. Närheten till utmärkta kommunikationer, Älvsjö centrum, befintliga förskolor och skolor gör det praktiskt och lätt för alla inflyttade att känna sig hemma i sina nya hemkvarter.   – Människor har allt som de behöver i vardagen redan när de fly ttar in. Samtidigt som både Solbergaskogen och befintliga parker finns från början, gör vi i ordning utemiljöerna och omgivningarna allt eftersom allt fler hus byggs och blir inflyttningsklara, säger Tommy Hellmark.

ETT ÖPPNARE ÄLVSJÖ MED FLER RESVÄGAR

Det nya bostadsområdet byggs upp med en blandning av bostadsrätter, hyres­rätter och studentlägenheter. Det öppnar upp så att fler kan flytta till stadsdelen. Precis på samma sätt gör nya vägar, gångstråk och cykelbanor att Älvsjöstaden blir till­gängligare än Tommy Hellmark, områdesansvarig någonsin. för Älvsjöstaden på JM. – Alla nya stråk skapar nya möjligheter för människor att röra sig i och genom Älvsjöstaden. Det gör att det tidigare, stängda industriområdet MÖTESPLATSER MED kommer att bli en stadsdel som är tillgänglig för alla. Både för dem GRÖNA OMGIVNINGAR som bor i och utanför Älvsjöstaden, säger Tommy Hellmark. Omtaget gör att det tidigare industriområdet har planerats om från början. Inom de närmaste åren väntar många förbättringar som tillför kvarteren fler mänskliga värden. Det innebär långt mer än bara inbjudande, gröna gårdar mellan husen och lokaler Visste du att … för levande verksamheter i bottenplanen. Älvsjö snart får egen tunnelbana och spårväg? Nyligen   – Nere vid Götalandsvägen byggs ett helt nytt torg som stod det klart att en ny t-linje med sex stationer ska skapar en entré från pendeltågsstationen i söder. Kommer du stå klar mellan Älvsjö, Liljeholmen och Fridhemsplan istället från Solbergaskogen i norr så möts du av en ny park till år 2035. Dessutom ska en ny spårväg med åtta längs skogens rand. Här bygger vi även ett gång- och cykelstråk stationer börja dras till Flemingsberg via Kungens som gör det enkelt att röra sig genom stadsdelen, från kurva med start år 2024. Sjörövar­parken i öster till Kämpetorpsskolan i väster, säger Tommy Hellmark.

15


Med smaker från den amerikanska södern är Texas Longhorn en av Älvsjöstadens självklara stammisrestauranger. Det är här som nya invånare blir mer än bara grannar.

Mat för äkta

”get together” Många förknippar Texas Longhorn med nötkött. Men faktum är att krögarna och kompisarna Petri Utriainen och Mika Savinainen även serverar andra rätter som grillad tonfisk, scampi och vegan­ burgare. På samma sätt som menyn anpassats för fler vill de att den nya restaurangen i botten på Entrékvarteret ska ge en extra välkomnande känsla.

Vad tillför restaurangerna Älvsjöstaden?   – Älvsjöstaden är en ny stadsdel där vi är med och skapar samhället. Det har inte funnits någon restaurang här tidigare. Som lokal krögare är du en viktig del av grannskapet. Människor vill kunna få en casual dining på gatan där de bor. Dessutom är den lokala restaurangen en plats där många människor möts och lär känna varandra, säger Mika.

  – Det är en fin lokal där vi vill att du ska känna dig som hemma. Vi vill skapa ett extra vardagsrum där gästerna sitter ned runt bord och vågar äta med händerna. Hit kommer farmor och farfar med barnbarnen, och alla åldrar däremellan. Det ska vara en verklig ”get together”, säger Petri.

Samtidigt är ni mer än bara en stammisrestaurang?   – Vi är den enda Texas Longhorn-restaurangen söder om Söder, så vi har gäster från hela södra Stockholmsområdet. Ja, till och med från Sveriges alla väderstreck och från utlandet, tack vare att mässan ligger här i Älvsjö. Allt som allt ger det en skön mix av människor, säger Petri. På vilket sätt är Älvsjö på uppgång vad gäller mat?   – Jag tror att Älvsjö har varit en lite slumrande plats som bland annat mässbesökare mest sovit över på. Nu är vi flera stycken som satsar och du behöver inte åka in till centrala Stockholm längre för äta riktigt bra. Potentialen är hur stor som helst och vi krögare ser oss själva som några av de centrala punkterna i utvecklingen, säger Mika.

16


”Människor vill kunna få en casual dining på gatan där de bor.”

Petri Utriainen och Mika Savinainen, krögarna bakom Texas Longhorn i Älvsjöstaden.

Striploin steak

med sidesallad på Texas Longhornvis*

GÖR SÅ HÄR:

INGREDIENSER FÖR 4 PERS:

1.

- 1 200  gram striploin steak

Strimla isbergssalladen, skiva gurkan i halvmånar och klyfta cocktailtomaterna. Finhacka rödlök och gräslök.

- 1 litet isbergssalladshuvud

2. Blanda sallad, gurka och tomater med babyleafsalladen och fördela i småskålar. ­Toppa med rödlöken och gräslöken, och ringla över greenoniondressingen.

- 1 gurka

3. Dela majskolvarna. Koka dem i lättsaltat vatten i 5 minuter och ta dem därefter åt sidan.

- 1 rödlök

- 1 förpackning cocktail­tomater

4. När grillen har perfekt glöd lägger du på köttbitarna. Pensla på oljan i marinaden och vänta cirka 3 – 5 minuter innan du vänder. Använd termometer för perfekt innertemperatur. För medium rare ska innertemperaturen vara 55 – 60 grader.

- 1 knippe gräslök

5. I väntan på att köttet ska bli klart – lägg de färdigkokta majskolvarna på grillen och rotera så att de får jämn färg runtom. När majskolvarna är klara, ta av dem från grillen och vänd dem i smöret.

- 1 msk smör

6. Ta av köttet från grillen och låt det vila i minst 5 minuter. 7.

Lägg upp köttbitarna på tallrikarna och pensla på kryddorna från grillmarinaden.

8. Servera tillsammans med de smörvända majskolvarna, valfri dipsås och pommes frites. PS. Om du vill göra receptet utan kött så kan striploin steaken bytas ut mot 225 gram halloumiost (per person). Märk dock att grillmarinaden innehåller fisk.

17

- 1 påse babyleafsallad - 2 majskolvar

-G  reenoniondressing, valfri dipsås samt grill­marinad från Texas Longhorn, går att köpa i välsorterade matvarubutiker. * Vill du se när Texas Longhorns kock lagar rätten? Kolla in filmen på jm.se/alvsjostaden


18


”Stadskänslan, doften av nytt och större lägenhet. Men framför allt trygghet för barnen.”

19


Hemmaplan för familjen Danial Yesmina arbetar i centrala Stockholm, medan Raman jobbar i Rågsved. Trots det har ingen av dem mer än tio minuter till jobbet med pendeln respektive bil.

SÄKRAD SKOLGÅNG OCH STORA SLÄKTKALAS På samma sätt spelar närheten till barnomsorg och skola stor roll. I ett av grannkvarteren byggs en helt ny förskola och i ett annat ligger redan Internationella engelska skolan. Bara ett par hundra meter bort byggs kommunala Kämpetorpsskolan om med en helt ny högstadiedel.   – Vi är verkligen supertaggade på att skolan blir en F–9-skola. När man får barn inser man hur viktigt det är kunna ge dem en bra och tryggad skolgång, säger Yesmina.

De kortare restiderna i vardagen bidrog till att familjen fick upp ögonen för Älvsjöstaden. Men det var betydligt mjukare värden som avgjorde flytten till den nybyggda fyran.   – Älvsjöstaden är en strategisk plats nära pendeln och på sikt byggs det tunnelbana hit. Men vi tänker längre än så. För oss är det här en långsiktig investering för barnen, säger Raman.

Det är även på de omkringliggande gatorna som familjen gärna tillbringar lediga stunder. Ofta genom längre promenader via någon av lekparkerna, och inte sällan tillsammans med släkt och vänner.   – Vi älskar att ha gäster här. Nu när vi har en större lägenhet finns det mer plats för barnen att leka på, men ytorna gör också att vi kan bjuda in många, säger Yesmina.

LÄGENHETSLIV PÅ LUGNA GATAN Det är ingen slump att familjens lägenhet bara ligger en våning upp med en stor balkong som vetter ut mot det slutna kvarterets innergård.   – På sommaren kan Atalia och Noel leka själva med andra barn här i huset nere på gården medan vi har uppsyn över dem från lägenheten, säger Yesmina.

DEL I EN STÖRRE STADSKÄNSLA Men gemenskapen kan lika gärna ske spontant på någon av den egna stadsdelens kaféer eller restauranger. Det som bara är en försmak av Älvsjöstadens framtid, menar familjen Danial.   – Stadskänslan växer bara mer och mer, och det utvecklas till vår fördel, säger Raman.

Och när barnen kommit upp i skolåldern kommer de att kunna röra sig fritt i närområdet också.   – Det finns en trygghet i att kvarteren ligger så nära varandra. Det gör att vi som föräldrar kan släppa barnen utan att känna oro, fortsätter Yesmina. Raman håller med om att trygghetskänslan betyder mycket.   – Vi kan släppa ut barnen utan att behöva vara oroliga för en massa trafik med bussar och bilar direkt utanför porten. Det hade vi inte kunnat om vi bodde i inner­s taden, säger han.

De ser fram emot alla grannkvarter som snart kommer stå inflyttade.   – Alla i Älvsjöstaden är med från början och det skapar en gemensamhetskänsla. Eftersom ingen bott här tidigare är det ingen som redan bestämt hur det ska vara. Det här är en stadsdel som vi bygger upp tillsammans på samma villkor, säger Yesmina.

20


”Det finns en trygghet i att kvarteren ligger så nära varandra.”

fördelar MED ÄLVSJÖSTADEN Nybyggt område med många barnfamiljer. Stor lägenhet med plats för barnlek, släkt och vänner. Säkrad skolgång i Kämpetorpsskolan. Nära både stad och natur. Smidiga kommunikationsmöjligheter.

FAMILJEN DANIAL Består av: Mamma Yesmina, 35, och pappa Raman, 31, samt barnen Atalia, 5, och Noel, 3. Bor: I Entrékvarteret i Älvsjöstaden. Föräldrarna: Yesmina jobbar inom finanssektorn och Raman är kökschef på en skola.

21


Trivsamma hem att vara stolt över Älvsjöstadens blandning av stad och natur märks inte minst på de nybyggda bostadsrätterna. Det här är lägenheter med plats för flera sorters gemenskap. I Älvsjöstaden bor du på sätt och vis i staden, men ändå inte. Det beror på att de stadsmässiga kvarteren ligger granne med ekskog och flera parkområden. Den nya stadsdelen kompletterar Älvsjös klassiska villabebyggelse med modern arkitektur, men är även en förlängning av Stockholms inner­s tad med restauranger, träningsmöjligheter och gröna stråk. Blandningen av stad och natur märks inte minst på de nybyggda bostadsrätterna. Det här är lägenheter med plats för flera sorters gemenskap.

TILLTAGEN FÖRVARING AV PRAKTISKA SKÄL

STORA KVADRATMETER MED MATGLADA KÖK

FÖRLÄNGNING AV DE GRÖNA OMGIVNINGARNA

På samma gång som kvadratmeterna tas väl vara på är det här lägenheter där vi tänkt extra på din förvaring. Bostäderna är utrustade med skjutdörrsgarderober, väl tilltagna garderober eller klädkammare och rymliga lägenhetsförråd. Alla lägenheter har dessutom en privat liten tvättstuga eftersom badrummen utrustas med tvättmaskin och torktumlare. Det ger praktiska vardagsfördelar för den som lever ett aktivt liv.

Bostäderna karaktäriseras av öppna ytor mellan kök och vardags­rum. De genomtänkta planlösningarna ger extra ytor för att umgås med familj, släkt och vänner. Här kan det bjudas på middag – både lättlagad mitt-i-veckan-mat och avancerade rätter åt större sällskap under helgen.

Många av bostäderna ligger vid Solbergaskogen och har fin utsikt genom stora fönsterpartier med generösa ljusinsläpp. Dessutom får många lägenheter ett boende med fina utblickar när en del av husen har ända upp till 13 våningar. Allra bäst upplevs de naturnära utsikterna från bostädernas rymliga balkonger, uteplatser och terrasser.

22


3D-visualisering23 av kvarteret Soluret och SolstrĂĽlen som ligger granne med Solbergaskogen


Som man hör på namnet var Entré­k varteret först ut. Nu fortsätter Skattkistan, Solstrålen och Soluret att bygga ut Älvsjöstaden. Tre minst lika tilltalande kvarter med många nya, attraktiva lägenheter och en arkitektur som tar stads­ delen till nya höjder.

E4 / E20

3

2 1

Entrékvarteret

Här är Älvsjöstadens kommande kvarter Älvsjöstaden består av bostadsrätter byggda av JM, men även av hyresrätter och studentlägenheter som förvaltas av Familjebostäder.

24

Älvsjö station 3D-visualisering av Älvsjöstaden.


Skattkistan Kvarteret får både Solbergaskogen och barnvänliga Sjörövarparken som närmsta grannar. Det är också i bottenplanet närmast lekparken som kvarteret får en förskola med fyra avdelningar. Dessutom karaktäriseras kvarteret av den egna innergården med grillplats och pergola. Totalt har kvarteret 170 lägenheter i sex till sju våningar.

1 Solstrålen

2

Solstrålen består av 138 lägenheter i tre hus med fina och gröna utsikter över Solbergaskogen. Hela kvarteret ligger tätt inpå naturen och har en grön gård mellan sig. Kvarterets västra hus mäter tolv våningar och är ett av Älvsjöstadens högre. Det betyder att från de högsta våningarna syns inte bara stora delar av Solbergaskogens vild­­ vuxna natur utan även stora delar av den nya stadsdelen. Högst upp byggs lägenheter med penthouse­känsla och stora terrasser.

3

Soluret Soluret är näst ut efter Skattkistan och Solstrålen i Älvsjö­ staden. Likt grannkvarteret Solstrålen får kvarteret ett lägre och ett högre hus som tar stadsdelen till nya höjder. Den gemensamma gården mellan husen byggs en våning upp och skapar en skyddad innergård där grannar kan träffas och umgås. Soluret ligger, precis som Solstrålen, precis intill den nya parken där även den nya gång- och cykelvägen tar skolbarn och cykelpendlare mellan Älvsjö station och Kämpetorpsskolan och idrottsplatsen.

25


Så hittar du den röda inredningstråden

INREDAREN MARIE RAMSE Marie Ramse har mer än 15 års yrkesmässig erfarenhet av att utveckla och inreda bostäder. Tidigare arbetade hon på JM, i dag är hon inredningsarkitekt på Lotta Agaton Interiors. Kanske känner du igen henne från inredningsbloggen Hitta hem.


Med dina personliga detaljer får du din lägenhet att kännas som du, samtidigt som inredningen håller ihop ditt hem. Inredaren Marie Ramse förklarar vikten av röda inredningstrådar.

Ibland är det alldeles rätt att låta enskilda rum sticka ut mot resten av lägenheten. Exempelvis när barnrummet ska förvandlas till tonårsrum genom att tonåringen får inreda själv. Men genom att hålla samman övriga rum, särskilt de som delas av alla familjemedlemmar, skapas en mer samman­ hängande känsla som både ditt hem och din ekonomi vinner på i längden.   – Om inredningen håller ihop blir intrycket oftast mer harmoniskt. Och bestämmer du dig för att följa ett koncept eller en tanke tvingas du att planera din inredning. Det ger ett mycket bättre resultat och även färre felköp, säger inredningsarkitekten Marie Ramse, som står bakom inredningen av JMs visnings­lägenhet i Älvsjöstaden. I sitt jobb på den erkända inredningsstudion inreder hon dagligen lägenheter åt kunder. Varje gång startar arbetet med frågan om vem personen bakom hemmet är. I jakten på rätt inredningsstil och en röd tråd fortsätter hon i det stora för att arbeta sig ned mot mot de mindre detaljerna.   – Jag börjar oftast med färgsättningen på väggarna, och sedan börjar jag välja möbler och textilier. Jag går från rum till rum, och när jag är klar har jag en tydlig bild av hur det kommer att se ut och om det håller ihop, säger Marie Ramse. Vad är typiska röda trådar som du brukar utgå från?   – Jag känner in vad kunden vill ha och försöka få ihop deras önskemål med mina idéer. Oftast börjar jag jobba utifrån en färgskala som passar lägenheten och dess ägare. Ibland utgår jag från en vedertagen stil som kunden har en relation till som till exempel den Skandinaviska stilen som många gillar och som passar alla våra årstider. Sedan försöker jag alltid att hitta en egen twist eller ton som kan göra det mer personligt. Var brukar du leta inspiration?   – Inredningsmagasin är en härlig avkoppling och inspirationskälla. Men mest av allt använder jag nätet där det finns obegränsat med idéer och bilder. Pinterest är ett sådant sökverktyg som jag hittar massa inspiration med. Vad är dina bästa komma igång-tips till dem som flyttar in i en helt ny lägenhet?   – En nyproducerad lägenhet har ingen historia och är oftast mer praktisk än charmig. Jag vill tillföra element som rundar av det kantiga och som ger ett mjukt intryck. Jag försöker att inte använda för många olika material och lägger till mycket textilier. Med mattor, gardiner och kuddar kommer man långt. Vad är den röda tråden i JMs visningslägenhet i Älvsjöstaden?   – Här jobbade vi mycket med att få lägenheten att kännas varm och välkomnande. Den har ett sådant läge att man vill få in så mycket ljus som möjligt, men samtidigt ville vi undvika att göra en helt vit lägenhet som ibland kan kännas lite opersonlig. Därför fick den röda tråden bli en sammanhållen färgskala i ljusa och varma toner.

27


Annette Öhberg är JMs inredningsansvariga som guidar snart inflyttade genom valen för den fasta inredningen – och hjälper till att skapa rätt hemmiljöer. Genomtänkt arkitektur gör att Älvsjöstadens flerfamiljshus är vackra att se på. Minst lika viktigt för helhetsintrycket är lägenheternas insidor.

  – Jag hjälperna våra kunder att välja den fasta inredningen till sin kommande bostad. Valet av inredning innebär en liten process för kunden och där finns jag med och stöttar hela vägen, säger Annette Öhberg.

Inredning som håller måttet kommer inte till av en slump. I många av Älvsjöstadens hus är det JMs noggrannhet som garanterar hållbarheten. Den fasta inredningen i alla JM-hus består bara av produkter som valts ut särskilt utifrån liten miljö­påverkan och god kvalitet. Många av inslagen i JM Original är dessutom tidlösa genom att de tilltalar många, både nu och om tio år.

BOLLPLANK UNDER INREDNINGSVALEN Det börjar med att kunderna tittar själva i inredningskatalogen som visar JMs originalinredning. I katalogen presenteras också hur inredningen kan göras mer personlig, antingen genom kostnadsfria val eller tillval mot tillägg. Beställningen görs under ett personligt inredningsmöte.   – Här finns det inget prestationskrav att leverera en färdig lista till mig. Tvärtom är det här som jag kan fungera som bollplank och hjälpa kunderna med att se den röda tråden i inredningsvalen. STARTA INREDNINGSRESAN I JMs STUDIO För bästa resultat är Annettes råd att påbörja inredningsvalen så tidigt som möjligt. Förutom att gå på det öppna huset som alla kallas till går det att besöka JMs studio hur många gånger som helst. Här går det att känna och klämma på alla alternativen på egen hand.   – Då hinner du komma på dina frågor i god tid till inrednings­ mötet, fortsätter Annette.

  – Samtidigt följer vi marknadens efterfrågan. Det gör att original­inredningen hela tiden anpassas och förbättras, men också att vi kan erbjuda vissa trender som tillval, säger Annette Öhberg. INREDNINGSHJÄLP SOM INGÅR Annette är Älvsjöstadens inredningsansvariga. Det betyder att hon är den personliga inredningsrådgivaren som hjälper dem som ska flytta in i ett JM-hus i Älvsjöstaden att göra kloka inredningsval. En tjänst som ingår i köpet av en bostadsrätt.

TIDLÖSA DETALJER HÅLLER LÄNGST Det viktigaste rådet är att tänka till både en och två gånger kring den fasta inredningen. Särskilt när det gäller inredningstrender som redan varit inne.   – Det finns alltid en risk att trender peakar. I värsta fall kan inredningsvalen kännas ute redan när man flyttar in i sin nya bostad, säger Annette Öhberg. Istället menar hon att det kan det vara en bättre idé att låta lösa föremål stå för det trendiga i hemmet. Det eftersom den lösa inredningen lättare kan bytas ut och uppdateras allt eftersom.

Annette Öhberg, inredningsansvarig på JM

28


JM Original – för att insidan räknas

29


30


Tid att sova länge. Nära till familj, stan och Arlanda. Stor balkong. Mycket hemma­känsla. 31


Lägenhetsliv efter 45 år i villa I över 45 års tid hade Birgitta och Åke Lidén bott i villan där döttrarna vuxit upp. Men efter att de båda hade gått i pension började tanken gro om att flytta till något nytt för att få mer tid till annat.

TIDIGARE ”JOBBET” HAR BLIVIT ”HEMMA” Älvsjöstaden är bokstavligen deras hemmaplan. Båda har arbetat i det tidigare industriområdet som nu omdanas till stadskvarter där de bosatt sig med många andra.   – Det är spännande att vara med och se vad det blir. Vi upplever att det är många som anstränger sig lite extra för att skapa en vi-känsla. Man hälsar på och småpratar med grannar, säger Birgitta.

  – Vi hade tröttnat på snöskottningen. Sedan är det mycket annat som behöver ordnas med för att ett hus ska hållas intakt, säger Birgitta.

Med det nya livet i lägenheten unnar de sig att ta dagen som den kommer. Läsa tidningen ordentligt, följa tv-serier på eftermiddagarna och ta långa promenader i Solbergaskogen.   – Man kan ligga lite längre i sängen på morgonen och äta långa frukostar, säger Birgitta.

Eftersom paret dessutom hade ett sommarställe fanns där tillräckligt att hålla efter ändå. Trots det skulle det ta flera år innan de verkligen vågade ta steget att lämna det gamla.   – Vi ställde oss i JMs kö när de började bygga i Långbro park. Fast vi var egentligen inte mogna att flytta då heller. Men sedan gick det en tid och så såg vi det här, säger Åke.

PENSIONÄRSLIV MED NYA UTSIKTER Lägenhetslivet i Älvsjöstaden innebär även att det blivit enklare att äta lunch eller middag ute. I bottenplanet i huset ligger den egna kvarterskrogen i form av Texas Longhorn. Det är bara en av stadsdelens många matställen.   – Det är bra för föreningens ekonomi men framför allt ett trevligt inslag för oss som bor här. Även om vi bara äter ute vid utvalda tillfällen, säger Åke.   – Vi trivs med att vara i lägenheten, hemma hos oss, fyller Birgitta i.

NÄRA TILL SOLEN, BARNBARNEN OCH CITY Nu när de till slut lämnat över nycklarna för villan och börjat bo in sig i sin efterlängtade lägenhet menar de att det finns fler anledningar till att det blev just Älvsjöstaden.   – Det finns många fina bostadsområden, men inga som har lika bra kommunikationer. Härifrån kan vi till och med ta pendeln hela vägen till Arlanda, säger Birgitta.

Den rejäla balkongen som likt bostaden ligger högst upp i huset är en av anledningarna.   – Där sitter vi och tar in allt vi ser. Älvsjö ser annorlunda ut från ett högre perspektiv. Om vi står lite på tå kan vi nästan se vårt gamla hus, avslutar Birgitta.

En gång varje vår försöker paret komma iväg utomlands. Resten av året åker de kollektivt desto oftare till barnbarnen eller in till city.   – Shoppar loss gör vi väldigt sällan. Men många av våra vänner bor inne i centrala Stockholm och dem hälsar vi gärna på. Annars har vi det mesta som vi behöver här i Älvsjö, säger Åke.

32


fördelar MED ÄLVSJÖSTADEN Känslan av nybyggt. Utblickarna från balkongen. Promenaderna i Solbergaskogen. Kommunikationerna med pendeltåget. Restaurangerna i närområdet.

PARET LIDÉN Vilka: Birgitta, 73, och Åke, 73. Bor: I Entrékvarteret i Älvsjöstaden. Gör: Seniorer som njuter av livet.

”Om vi står lite på tå ser vi nästan vårt gamla hus.” 33


Mäklare Andreas Andersson och Pia Karström, ansvarig för bostadsbutiken i Älvsjöstaden.

34


VÄLKOMMEN TILL ÄLVJÖSTADENS BOSTADSBUTIK Adress: Kabelverksgatan 5 i Älvsjö. Öppettider: Tis- och torsdagar kl 12 – 18 samt söndagar kl 12 – 16. Läs mer på jm.se/alvsjostaden

Upptäck mer av Älvsjöstaden I vår bostadsbutik mitt i hjärtat av Älvsjöstaden kan du uppleva Älvsjös nya stadskvarter på riktigt. Här kan du titta närmare på alla våra nya bostäder, höra mer om hur vi fyller stadsdelen med liv och bokstavligen se in i framtiden genom våra VR-glasögon. Så kom in på en kaffe för att prata med oss om det senaste i nya stadsdelen och låt en av våra mäklare hjälpa dig att hitta ditt nya hem. Vi är experter på Älvsjöstaden. Det är i Älvsjös bostadsbutik som du kan upptäcka hur Älvsjöstadens framtid kan bli din.

35


Postadress 169 82 Stockholm I Besöksadress Gustav III:s boulevard 64, Solna I Tel 08-782 87 00 I jm.se I

 

jmsverige

Profile for JM AB

JM, Stockholm: Älvsjöstaden – Magasin  

Här bor du granne med både ekskog och lummiga parker och har promenadavstånd till pendeln. Vid Älvsjö station finns all shopping du kan behö...

JM, Stockholm: Älvsjöstaden – Magasin  

Här bor du granne med både ekskog och lummiga parker och har promenadavstånd till pendeln. Vid Älvsjö station finns all shopping du kan behö...

Profile for jm.se