Issuu on Google+

1

O Waarom


Forget the rules If it makes you happy wear it


4 12 22 28 38

8 18 26 34 42

beginnen bij het begin

Het rommelige

mooi.

De spijkerbroek

samen

mary quant

woorden

sieraden

tijd

tot slot...


O Waarom

4


Beginnen bij het begin Eindelijk had ik hèt onderwerp voor mijn eindwerk! De theorie kwam opeens vanzelf. Ik weet nog steeds niet waar ik het vandaan haalde, maar het was er en het beviel mij. Mijn idee hield in dat ik rond bepaalde woorden ging schrijven, schrijven over wat mijn gedachtes bevindingen en ontdekkingen er rond waren. Deze tekstjes heb ik dan later aangevuld met bijzondere ‘mode- ontdekkingen’ of mensen die veel in de mode wereld beteken(d)en. Op de volgende pagina’s zult u zien hoe ik me heb uitgeleefd en hoe mijn eindwerk uiteindelijk vorm heeft gekregen. Het ontwerpen op zich beviel mij namelijk zo goed dat ik daar nog iets extra’s mee wou doen in de vorm van een boekje of tijdschrift. Met alle materialen die ik tot mijn beschikking had en hele fijne hulp, heb ik gekozen voor een tijdschrift. Een tijdschrift over mijn eigen (her) gemaakte tweedehands kleding, aangevuld met leuke informatie over kleding en tekstjes met bedenkingen.

Mijn eindwerk, hij begon totaal anders dan hij eindigde en dat in alle opzichten. Ongeveer twee jaar geleden had ik een plan om kussentjes te gaan ontwerpen. Niet zomaar kussentjes, maar kussentjes vervaardigd uit tweedehands materialen. Mijn plan was om lekker creatief bezig te zijn en ik had nog geen idee welke richting ik op wilde met de theoretische kant. De nadruk moest in elk geval op het praktische komen te liggen. Maar even later ontpopte zich een nieuw aanvullend idee in mijn hoofd; ik zou mijn collectie kussentjes op een marktje gaan verkopen en aangezien marketing mij een interessant fenomeen leek, had ik gelijk mijn onderwerp voor de theorie. En toen was mijn onderwerp goed gekeurd.. Maar ik kreeg opnieuw mijn bedenkingen en zo ontstond er weer een verandering. De kussentjes liet ik achterwege, en ik ben mij gaan richten op kleding. Tweedehands kleding in een nieuw jasje. Ik liet de theorie opnieuw liggen (wat ik beslist niet erg vond, die dikke feiten- boeken stonden mij toch niet echt aan) en ik begon enthousiast te naaien, te ontwerpen en tweedehands winkeltjes te bezoeken.

Welkom in mijn tijdschrift ‘O WAAROM’!

5

O Waarom


O Waarom

6


7

O Waarom


O Waarom

8


HET ROMMELIGE, VOLGEPROPTE TWEEDEHANDS WINKELTJE MET BLOEMETJESGORDIJNEN

Iedereen komt wel een keer in een tweedehands winkel en onbewust heb je meer tweedehands in huis dan je denkt! Vaak sla je ook nog twee vliegen in één klap. Je recycleert zodat de wereld niet nog erger vervuild wordt door ons toedoen en als je naar een winkel gaat die staat voor een goed doel, dan maak de dat doel ook nog gelukkig! Zo steun je indirect misschien het zwerfkatje in jou straat of de slachtoffers van de laatste natuurramp. Kortom, sowieso dat je goed bezig bent!! Ik denk dat veel mensen niet bezig zijn met de goede gevolgen van het kopen van tweedehands spullen en het leuke wat je soms tegenkomt. Maar we kunnen wel vaststellen dat er steeds meer mensen het leuke en vaak originele van tweedehands ontdekt hebben. Je kunt nu zelfs naar een liedje over de kringloopwinkel luisteren; ‘Thrift shop’ van Macklemore & Ryan Lewis ft. Wanz. Er schuilt veel goeds achter tweedehands!

Tweedehands, second-hand, Gebrauchtwarengeschäft … Overal ter wereld zijn er wel tweedehands spulletjes te vinden. Niet alleen kleding, maar echt alles is tweedehands vindbaar. Van tafels, koekblikken, vorken, bloemetjesgordijnen, gieters, eierwekkers, reistassen, kookboeken, dressoirs, schilderijtjes, kopjes, hoedjes, tot koffiezetapparaten, piano’s, ansichtkaarten en luxueuze zetels. Zoekt en gij zult vinden! Zelfs de winkels zijn er in alle soorten en maten. Je vind ze als volgepropte en rommelige winkeltjes, als grote nette winkels, als de goede doelen winkels,… En dan de verschillende mensen die er op bezoek komen. Van de gepassioneerde speurneus die altijd opzoek is naar allerlei bijzondere items tot de vrouw van achter de hoek die opzoek is naar de aller goedkoopste waterkoker ter wereld, van de hoedjesverzamelaar tot de stropdassenman die snel na kantoortijd nog zoekt naar een kaasrasp omdat deze zich nog niet in de keukenla…

9

O Waarom


Alle foto’s die je tegen komt in mijn tijdschrift zijn zelf gemaakt. Met grote dank aan Daphne, Ianthe, Janneke, Ine en Luuk. Zonder hen was mijn hele fotoreportage niks geworden. Thanks!! O Waarom

10


11

O Waarom


Mooi. Soms wanneer ik iets aan het lezen ben, wanneer ik een plaatje zie of wanneer ik gewoon spontaan iets tegen kom, bloeit er een geweldig idee op in mijn hoofd. Soms wanneer ik in een winkel een truitje tegen kom en ik het helemaal geweldig vind, past het ook nog eens perfect! Soms wanneer ik ontdek dat iemand jarig is en ik op cadeautjes jacht ga, vind ik óók nog mega, super, ontzettend leuk inpakpapier. Genieten van kleine geluksmomentjes! Het zijn maar kleine dingen die mij een goed gevoel kunnen geven en waardoor ik opeens weer vrolijk ben. Een kaartje met de post. Vers fruit, mooi uitgestald op de markt. Een verzameling van allerlei plaatjes uit tijdschriften, samengebundeld in mijn ronde doos met gekleurde stipjes erop. Lieve mensen. Een lekkere knuffel,… Echt teveel om op te noemen merk ik nu al schrijvend. Alsof je bijna alleen maar mooie dingen in het leven tegen komt, zoveel kan ik hier opschrijven! En dan heb ik het belangrijkste mooi- momentje van mijn buurman misschien nog wel niet eens genoemd, en mijn medereiziger in de trein denkt er misschien ook wel weer heel anders over als mij én mijn buurman. Evenals de bakker die ook weer iets heel anders mooi vindt! Eigenlijk is ‘mooi’ een begrip dat je persoonlijk in kunt vullen. Jouw eigen persoonlijkheid zorgt dat je een eigen kijk op mooie dingen hebt. En dat is ook de reden waarom, gelukkig, mensen niet het zelfde zijn! Waarom ze niet dezelfde spullen hebben en waarom ze niet alles van elkaar mooi vinden. Maar beginnen we over het benoemen van persoonlijkheden, dan vinden mensen sneller iets mooi bij een ander persoon dan bij henzelf en benoemen wat je van jezelf mooie persoonlijkheden vindt is nog lastiger dan iets zeggen over je uiterlijk! Toch durf ik met volle overtuiging te zeggen dat iedereen iets moois in zich heeft! Zowel qua uiterlijk als innerlijk. En kennelijk ben ik niet de enige die dat denkt. Een groot verzorgingsmerk heeft er zelfs een enquête over gehouden, die ze voor een campagne hadden opgestart onder ruim 12.000 vrouwen. En het resultaat? Het blijkt dat maar één procent van de ondervraagde vrouwen zegt dat ze zichzelf mooi vinden! Jammer, want mensen zijn zo mooi! Met allemaal een andere voorkeur, allemaal een andere mening en een andere persoonlijkheid! Je zou bijna zeggen dat ervoor ieder wat wils is binnen het uitgebreide woord ‘mooi’! Toets het woord mooi maar eens in op internet. Toen ik dat deed kreeg ik alleen al 12.700.000 resultaten… Eigenlijk kun je er dus eindeloos over door ouwehoeren want het hele leven zit vol mooie momenten en dingen. En alle dieptepunten dan, zit u nu misschien te denken? Ziet u die dan maar als de voorbodes op nóg mooiere momenten.

O Waarom

12


13

O Waarom


O Waarom

14


15

O Waarom


O Waarom

16


‘ MUSTHAVE ’ Welk kledingstuk heeft iedereen nou in huis? Die vraag heb ik me gesteld toen ik met mijn eindwerk bezig was. Het topstuk was snel gevonden: DE SPIJKERBROEK.

17

O Waarom


De spijkerbroek; een broek die niet weg te denken is uit ons modebeeld! Het straatbeeld, het schoolbeeld, het werkbeeld maar ook op feestjes wordt de spijkerbroek veelvuldig gedragen!

ontzettend populair. Maar waar o waar komt deze broek vandaan? Het nog altijd bestaande merk Levi’s was de grondlegger van deze broek. Halverwege de 19e eeuw was het Levi Strauss die de spijkerbroek voor het eerst op de markt bracht. Hij vervaardigde de eerste exemplaren uit zeildoek omdat deze stof zo stevig is. Pas later, toen deze stofvoorraad van Strauss op begon te raken, begon hij de broeken te maken uit een zeer sterke katoenstof die de naam ‘Serge de Nîmes’. Onze naam voor spijkerstof, denim, is dan ook waarschijnlijk een verbastering van deze Franse naam. Om de broeken langer mee te laten gaan, bedacht enige tijd later een kleermaker genaamd Jacob W. Davis in 1870 een versterking. Hij sloeg klinknagels op de zwakke plekken van de broek, met als gevolg dat de broek een nog sterkere werkbroek werd. Vanaf dat moment stond het label garant voor de stevigheid van de broek. Ze gaven hun kopers de garantie dat ze een nieuwe broek zouden krijgen wanneer de broek zou scheuren. Omdat de dragers van de broek toen vooral goudzoekers waren, sloeg deze verbetering aan als een mega succes.

Sommigen hebben een kledingkast waarin geen andere broek dan de spijkerbroek te vinden is (met uitzondering misschien van de pyjamabroek). Voor zowel mannen als vrouwen is de spijkerbroek, die nu steeds vaker een jeans wordt genoemd, een echt must have zoals ze dat mooi kunnen zeggen in de modewereld. In de loop der jaren is de spijkerbroek steeds populairder geworden. Van een werkbroek voor goudzoekers waar maar één model van te bekennen was, groeide hij uit tot een broek die te vinden is in álle modellen. Van skinny tot het skaters- model, van strak tot stretch en van sexy tot stoer! Echt voor iedereen wat wils! En waarschijnlijk daardoor zo

O Waarom

18


HOE GING HET VERDER MET LEVI’S Nu nog steeds is Levi’s zeer populair! Al zijn er natuurlijk wel vele veranderingen aangebracht. Niet alleen is de keuze in modellen verder uitgebreid, ook heeft het de laatste trends altijd gevolgd. De broekspijpen zijn in de loop van de tijd van wijd naar super wijd, naar recht, van recht naar strak en van strak tot superstrak geëvolueerd. Ook werd de sluiting van de broek een rits. De originele 501 is nu een collectors item geworden. Verder kwamen er ook andere kledingstukken in de collectie van Levi’s, al blijft de spijkerbroek hun pronkstuk!

Door de verbetering gingen de broeken langer mee en konden ze de goudklompjes die ze vonden in hun zakken stoppen zonder dat deze zou scheurden. Vanaf toen kregen zowel Davis als Strauss een stroom aan opdrachten die ze samen maakten. Aan deze samenwerking werd in 1873 een patent toegekend en daarmee was officieel de spijkerbroek geboren. De eerste broeken met het merklabel van Levi’s kregen allemaal dezelfde naam, 501, naar het nummer van de eerste lading blauw katoen afkomstig uit het Franse Nîmes. Kenmerkend voor deze eerste broeken waren de knoopjessluitingen rond de heupen, de smalle rechte pijpen en de lage broekband. In Europa werden de broeken half de 20e eeuw geïntroduceerd. Dat gebeurde door de Tweede Wereld Oorlog. Gedurende deze oorlog kwamen er duizenden Amerikaanse soldaten naar onze kanten om ons te bevrijden en zij droegen deze spijkerbroeken. Na de oorlog, toen wij bevrijd waren, gingen de Amerikanen terug naar hun eigen land en lieten de broeken achter.

CONCURENTEN IN DE SPIJKERBROEKENWERELD In de 20e eeuw waren er 3 grote spijkerbroek merken. Eén van de eerste merken die ontstond naast Levi’s, was Lee. Deze cowboybroekenfabriek was de eerste die in plaats van de tot dan toe gebruikte knopen, de rits ging gebruiken als sluiting van de gulp. De ‘Lee Rider Cowboypants’ werd in 1920 het standaard merk van Lee. Na Lee volgde ook Wrangler in 1947. Op dat moment begon over de hele wereld de spijkerbroeken verkoop te stijgen. Wrangler heeft naam gemaakt door zijn testen die uitgevoerd zijn door rodeorijders. In de westernwereld worden de broeken van Wrangler zeer veel gedragen. Dit omdat de dubbele naad niet aan de binnenkant zit zoals bij de meeste spijkerbroeken aangezien hierdoor de huid kapot gaat tijdens het rijden te paard. Wrangler en Lee zijn uiteindelijk samen gaan werken, al blijven ze de spijkerbroeken afzonderlijk produceren.

19

O Waarom


Pas vanaf eind de 20e eeuw kunnen we deze lijst van 3 uitbreiden met onder andere G-Star (1989) die onder de naam Gap- Star begon, Diesel (1978) die vanaf 1991 bekend werd, Only,...

O Waarom

20


21

O Waarom


Samen Samen zijn. Ik vind het een mooie bezigheid! Ongemerkt is een gemiddeld mens bijna de hele dag omgeven door mensen. Ontzettend gezellig, maar af en toe op jezelf zijn is heerlijk weet ik uit ervaring! In de ‘Dikke van Dale’ heb ik het woord eens opgezocht. Samen; bij of met elkaar. Het staat dus voorop dat ‘samen’ veel kan betekenen, maar nooit zul je binnen dit begrip alleen zijn!! Een volk is een prachtig voorbeeld van het samen zijn. Het van oorsprong nomadische volk uit het Noord- Europese Lapland heeft de naam ‘Samen’. Eigenlijk een zeer logische naam dus, als je weet wat een volk is en wat het woord voor betekenis heeft. Hoe klein sommige verschillen ook zijn tussen Nederlanders en Belgen, in Vlaanderen heeft het woord ‘samen’ nog een andere betekenis, een betekenis die wij, Nederlanders, minder snel zullen gebruiken. Zij gebruiken het ook in de zin van een relatie hebben met iemand. Wat ook een zeer logische interpretatie is naar mijn mening!! In politieke omgevingen wordt het woord vaak gebruikt om mensen te overtuigen om te stemmen op een bepaalde partij. In de reclame campagnes zie je dan ook vaak op de affiches zinnen verschijnen waarin het woord ‘samen’ wordt gebruikt. Enkele voorbeelden van deze veel gebruikte soort slogans: ‘Samen voor een betere wereld’,

O Waarom

22


‘Samen maken we het verschil’ of ‘Samen één’ Samen, samen, samen… Wat maakt het aspect ‘samen’ zo belangrijk in ons leven? Samen sta je sterker! Samen met iemand in zee gaan. Samen delen, samen spelen. Samen één! Het mooiste aan samen zijn blijft simpelweg dat je niet alleen bent. En meestal is dat wat een mens goed doet! Men leeft ervan op en voelt zich belangrijk, nuttig en gezien. Lekker afspreken met leuke mensen is héérlijk! Maar in ons drukke leven momenten vinden waarop we rustig met vrienden kunnen afspreken is soms best ingewikkeld! Werk, school en allerlei andere verplichtingen zijn immers ook dingen die een groot deel van onze tijd nodig hebben. Wel zijn er een aantal samen- zijn- momentjes, die soms voor sommige mensen bijna aanvoelen als een verplichting, die altijd weer terug komen. En dat zijn bijvoorbeeld de feestdagen in december. In deze tijd van het jaar is het bijna vanzelfsprekend dat je mensen om je heen hebt! Om de mooie momenten te delen met anderen! Lekker praten met andere mensen, je op je gemak voelen en liefde voelen en geven. En dat, ook op allerlei andere momenten, doe je ongemerkt altijd wanneer je de moeite neemt om samen te zijn!!

23

O Waarom


25

O Waarom


Sieraden Sieraden waren vroeger vooral een teken van rijkdom en macht. Zo prefereerden vrouwen allemaal een prachtig sieraad met een zo groot mogelijke diamand. Mannen droegen vroeger veelal een ring met een afbeelding erin. Op deze manier konden ze hun brieven bezegelen. Hoe rijker, hoe mooier de afbeelding en sommige beeldde zelfs een zelfportret af in de ring. Nu stellen we ons zelfs uitzicht voor bij sieraden. Letterlijke uitzichten, als gevolg van ons veranderende modebeeld waarin de bril een grote rol speelt! Je kunt je bij brillen veel voorstellen. Zonnebrillen, nerdbrillen, leesbrillen, lasbrillen, duikbrillen, … Oorspronkelijk werd de bril gemaakt uit de halfedelsteen beril en vandaar ook de naam. De eerste werd gemaakt in de dertiende eeuw en was bedoeld voor de geestelijken en geleerden als hulpmiddel. Pas van het moment dat de boekdrukkunst ontstond kwam de rest van de bevolking in aanraking met de eerste brillen. Het beril werd na enige tijd vervangen door geslepen glas en tegenwoordig heeft men ook kunststof glazen. De monturen werden in het begin vooral vervaardigt uit hout en later steeds meer uit hoorn, metaal, leer of been. De constructie van het montuur was een zeer grote uitdaging. Het moest zo gemaakt worden dat het stabiel bleef voor de ogen. Dit losten ze op in de negentiende eeuw. Vanaf toen verschenen de brillen die door middel van een beugel op de oren steunden en zo stabiel voor de ogen bleven ‘hangen’. Deze constructie is dezelfde als die wij tegenwoordig gebruiken in een wat verfijnde uitwerking. De bril heeft een grote evolutie gekend als het gaat om de monturen; tegenwoordig vind je allés! Alle soorten en maten, van alle soorten materiaal. Niets is ondenkbaar. Ook de modellen die jaren geleden mode waren komen steeds vaker terug in ons modebeeld van nu.

O Waarom

26


Het grootste verschil met vroeger is dat de bril nu ook als een sieraad gezien wordt. Er zijn genoeg mensen die een bril dragen omdat ze dat leuk vinden, en niet omdat ze die nodig hebben. Niet meer de nood, maar het sieraad van de bril lijkt belangrijker geworden. En dat tegenover het feit dat je vroeger geregeld ‘brillemans’ of andere bijnamen kreeg omdat je een bril droeg.

27

O Waarom


MARY QUANT Een modeontwerpster, geboren op 1 februari 1934 te Blackbeath, en wereldberoemd om haar minirokjes en hotpants.


Mary QuAnt. would call it Bazaar. I was to be the buyer. Alexander inherited £5.000 on his twenty- first birthday and Archie was prepared to put up £5.000 too.’’ In die tijd verkocht Quant de kleren die ze kon inkopen bij een groothandels. Maar het waren niet de kleren die ze in haar winkel wou verkopen. Na een geslaagd ontwerp van een huispyjama die ze showde tijdens de opening van de winkel, besloot Mary Quant aan het ontwerpen te gaan en zo ontstond haar eerste eigen kledinglijn. Het werden zeer bijzondere, maar voor die tijd vooral ongewone, speelse kleren. Al snel nam Quant een aantal mensen in dienst om de door haar ontworpen kleding te maken. Dat niet voor niets, het werd een succes en onder andere

Mary Quant studeerde illustratie aan het Goldsmith’s College voordat ze terecht kwam in de modewereld, maar toen ze daar eenmaal in zat, liet ze die wereld niet onberoerd. Ze spoorde jongeren aan om zich te kleden in hetgeen waar ze zich goed in voelden en ze probeerde duidelijk te maken dat de mode gezien moest worden als een spel. Mary Quant opende in 1955 haar eerste boetiek aan de King’s Road in Londen, genaamd ‘Bazaar’, samen met haar vriend, Alexander Plunkett- Greene en accountant en fotograaf Archie McNair. ‘’ We had endless discussions and eventually it was agreed that if we could find the right premises for a boutique in the King’s Road we would open a shop. It was to be a bouillabaisse of clothes and accessories... sweaters, scarves, shifts, hats, jewellery, and peculiar odds and ends. We

O Waarom

30


Ondanks het geheel aan Mary Quant te danken is dat de minirok zo ontzettend populair werd, zijn er ook speculaties die vertellen dat het de uitvinding van Cristobal Balenciaga was. De minirok stond voor Mary Quant voor een positieve ontwikkeling: ‘bevrijdend, zodat vrouwen naar de bus konden rennen’. Het bijzondere van de minirok was dat het zó ontzettend populair werd in een bijzonder korte tijd; met als gevolg dat de grote kledingketens het succes niet konden bijhouden. De kleine boetiekjes wel en zij trokken het jeugdige publiek aan die liever niet naar de stijve kledingwinkels gingen. En dat was waar Mary Quant zich mee bezig hield; de opkomende jeugdcultuur en het ontwikkelende straatbeeld. Quant was daarmee onder andere het boegbeeld van een groep Engelse ontwerpers die niet voldeden aan de mode-eisen van de mode stad Parijs en die allemaal deze inspiratiebron hadden. Zelf was Mary Quant ook veel bezig met de ontwikkelende behoefte van vrouwen naar andere kleding. Andere kleding in de zin van een vrijere en sportievere kledingstijl die op dat moment nog niet veel voorkwam. Met deze gedachte in haar achterhoofd, ontwierp Mary Quant haar tweede noviteit; de hotpants. De hotpants heeft in de jaren ‘70 voor veel ophef gezorgd. Zo werd dit nauwsluitende korte broekje voor dames op sommige openbare plaatsen zelfs verboden. Maar ondanks al deze tegenstanden, werd het een enorme hit. En ook deze uitvinding was weer geheel ontworpen in

The Beatles kwamen zich er af en toe een nieuwe outfit aanmeten. Enige tijd later opende zich een nieuwe winkel te Knightsbridge in 1957, hetzelfde jaar waarin ze trouwde met haar partner, Alexander Plunkett- Greene. De uitbreiding ging verder; Quant begon haar kleding te exporteren naar het buitenland en ze startte een massaproductie onder leiding van de ‘Ginger Group’ die ze zelf oprichtte. Alles wat Quant deed ging goed en ze werd genomineerd voor prijzen; ‘The Sunday Times International Award’, ‘The Maison Branch Rex Award’, ‘The Piavla d’Ora Award’ en ‘The Woman Of The Year’ waren daar enkele van. Het bleef niet bij nomineren, ze won er velen! 1964 was voor Mary Quant een jaar waarin begon met iets nieuws; het ontwikkelen van cosmetica en ook deze werden al snel verkocht in andere landen. In 1965 introduceerde Mary Quant hetgeen waar ze altijd mee geassocieerd zou worden; de minirok. Vanaf het einde van de jaren vijftig waren haar rokken al steeds verkort, maar dit werd het eindresultaat en hèt mode-element van de jaren ’60. Aan de naam, ‘minirok’, lijkt niks speciaals. Gewoon een korte rok. Maar Mary Quant ‘vernoemde’ haar rok ook naar haar favoriete auto; de Mini. Een erg belangrijk moment in de het modeleven van Mary Quant vond plaats in 1966. Toen ontving Mary Quant een Britse koninklijke onderscheiding voor haar inzet in de modebranche. Quant ontving de prestigieuze prijs gekleed in een ultrakorte minirok.

31

O Waarom


Freedom & Individual

De nu bijna tachtig jarige Quant, is tegenwoordig vooral nog bekend in Japan. Daar heeft ze ongeveer 200 winkels en haar bekendheid het meest behouden. Zelf woont Quant nu in Londen en is ze in 2000 teruggetreden als directeur van haar cosmeticabedrijf dat nu in Japanse handen vertoefd. Nu, voorjaar 2013, is net de voorjaarscollectie uit. Een zeer kleurrijke collectie, geïnspireerd op vitamines, maar alleen nog ontworpen onder de naam Mary Quant. Mary Quant ontwerpt zelf allang niet meer.

Quant’s opvallend stijl; grappig met een rock ‘n’ roll twist. De ontwerpen van Quant stonden gelijk aan simpele ontwerpen met fel kleurgebruik en grote prints. Quant’s populariteit piekte in de jaren ’70, toen ze vervolgens de wel erge korte micro-minirok, de ‘paint box’ minirok, verfdoos-make-up, en plastic regenjassen produceerde. Ze werd omschreven als ‘de grootste modeinvloed’ buiten Parijs. Na haar populariteit-piek, begon Mary Quant zich bezig te houden met huishoudelijke, interieur artikelen en begon ze zich meer te richten op haar cosmetica artikelen. In 1984 kwam er een boek uit over het kleurgebruik van Mary Quant: ‘Colour by Quant’. Maar het bleef niet bij één boek, een paar jaar later volgde het volgende boek: ‘Quant on make-up’ en zelfs een aantal films/ reportages volgden.

O Waarom

32


33

O Waarom


WAAROM TIJD DOOR TIKT de ander onderweg zijn. Maar zonder deze standaard, zouden we dan een soort innerlijke tijd volgen? Een tijd die in onze huidige maatschappij misschien wel onder een dikke laag zit verstopt? Of kunnen we deze niet meer vinden? Nu, ik moet zeker bekennen dat ik ook met zo’n overvol schema kamp. Ik vind gewoon veel te veel leuk denk ik wel eens. Maar een innerlijke tijd kan ik bij mijzelf niet zo snel vinden. Ik denk dat hij bij mij dan erg diep moet zitten, want hij komt alleen boven als het erg dringend is. Met andere woorden; als ik honger heb. Maar als ik dan eens vrij ben en gewoon niks te doen heb, is er zoveel dat mijn tijd toch weer vult. Misschien zelfs zonder dat je dat eigenlijk wil… ‘Vrije- tijds industrie’ heeft een of ander tijdschrift het weleens genoemd. En eigenlijk slaat die naam de spijker op de kop! Tegenwoordig is er zoveel, dat je het bijna kunt zien als een nieuwe industrie. Tijd maken is mijn enige oplossing. Hoe? Volgens de Pools- Belgische filosofe Aliga Gercinska zoek je je eigen vrijheid door niets te doen. ‘Niets doen is de oplossing.’ (zie: ‘De verovering van de vrijheid’. Boek van luie mensen, de dingen die voorbij gaan.) Omarm de verveling dus en ontsnap aan de kloktijd want je zou er tijd mee winnen. Tijd hebben is dus simpelweg tijd nemen. Kom op! Je kan het en neem er de tijd voor… Tijd is gewoon een subjectief gegeven als ik mijn leraar aardrijkskunde moet geloven! En vergeet niet: You’re a human being, not a human doing!

Tijd gaat langzaam, tijd gaat snel. Zeeën van tijd en toch, toch tijd te kort! In ons ieders dagelijkse leven kunnen we vaak wel vaststellen dat naast het weer, de tijd het meest besproken onderwerp is. Maar praten is te algemeen. Specifieker zou ik zeggen dat we er vooral over klagen. Soms denk ik weleens, stel dat 129 jaar geleden de standaard Greenwich Mean Time nou niet was ingevoerd, zouden we dan ook onszelf volledig voorbij rennen? Want dat is wat tegenwoordig veel mensen doen, zichzelf voorbij rennen. Er is nou eenmaal zoveel mogelijk en iedereen wil alles, maar dan ook echt alles doen. Onze schema’s van alle dag worden veel te vol want we kunnen niet alleen in het weekend naar de film, maar ook op woensdag, vrijdag, dinsdag, donderdag én maandag. Afspreken met vrienden na school hoeft niet altijd dan, we kunnen ook gewoon even bellen, whatsappen, ‘pingen’, facebooken of tweeten met de een en ondertussen naar

O Waarom

34


You’re a human being, not a human doing!

35

O Waarom


O Waarom

36


37

O Waarom


Woorden Ieder mens wordt overspoeld met woorden. Iedereen uit zich met woorden, maakt zich kenbaar met woorden. Maar wat zijn woorden eigenlijk? De doorbrekers van de stilte? De pratende emoties? De uitdrukkingswijze van de gedachten? Misschien in bepaalde gevallen zelfs wel stilteverbeteraars… ‘’Woorden dienen om gedachten te uiten; of te verbergen, naar men het vat.’’ ( Nicolaas Beets, Nederlands letterkundige ). Een uitspraak waar ik het wel mee eens kan zijn! Het woord kan beschouwd worden als de gesproken gedachten, maar wie teveel praat laat zijn gedachten misschien wel in de steek en gaat door als een kip zonder kop. Van Johan Wolfgang von Goethe tot Louis Couperus, van Hugo Claus tot Herman de Coninck, van Erasmus tot Eugène Ionesco,… Allemaal mensen die in woorden hebben geprobeerd samen te vatten wat woorden zijn. Allemaal vertolken ze op hun eigen manier een waarheid, maar volgens mij is het belangrijkste wat je zelf ervan vindt. Op die manier vult iedereen elkaar aan denk ik! Laten we eens in de omgekeerde richting kijken. Wat als we nou geen woorden hadden? Volgens mij blijft er dan van veel mensen niets meer over. Mensen zijn vol van woorden in hun contact, emoties en uitingen. Op alles probeert men een woord te plakken. Maar vaak hebben mensen niet eens woorden nodig om zich duidelijk te maken. Toch zouden alledaagse dingen door het wegvallen ervan niet meer helemaal soepel verlopen. Probeer maar eens op een beleefde manier een brood bij de

O Waarom

38


Ik zit in een huis, een huis op stelten. Het is te hopen, dat het niet gaat lopen. 39

O Waarom


De doorbrekers van de stilte? De pratende emoties?

De uitdrukkingswijze van de gedachten?

ervaring dat je deze gevoelige dieren kunt ‘leiden’ zonder woorden of teugels. Als jij denkt ik ga naar links, durf ik te wedden dat je ook echt naar links zult gaan met je paard. Als je tenminste zelf overtuigd bent. Misschien is de mens ook wel zo ingesteld? En kunnen we meer zonder woorden dan we denken. We krijgen niet voor niets een gevoel wanneer iemand iets zegt. Niet voor niets weten we dat er vaak meer zit achter het woordje ‘niks’ dat je veelal krijgt als antwoord op de vraag ‘is er iets?’. Misschien geven we wel te snel antwoord met onze woorden, want snel zijn is iets waar onze tijd namelijk voortdurend om draait. En iets wat dus misschien zelfs in onze woorden terug te vinden is. Of kunnen we ons gevoel gewoon niet uiten via woorden… Is het dan echt zo dat we de woorden op ons hart niet kunnen uitspreken? Ik denk dat het een combinatie van alles tezamen is. Het gevoel is een erg lastig onderwerp en als je het moment ook nog niet mee hebt, omdat iemand vraagt hoe het gaat terwijl je een prei aan het kopen bent bij de Albert Heijn en dat allemaal terwijl je over vijf minuten op je werk moet zijn en het toch nog wel tien minuten rijden is. Dan kun je zelfs niet nagaan of de woorden die je mond uitkomen kloppen. Maar of je dan op zo’n moment wel het juiste gevoel overbrengt? Dat zou ik eens moeten testen!

bakker te gaan halen zonder dat je de woorden ‘Mag ik misschien een halfje bruin gesneden?’ gebruikt. Lastig hoor. Elk woord omvat iets van de mens en zonder dat lopen er veel mensen vast. Maar er zijn ook mensen die juist voor het tegengestelde van woorden kiezen, voor de stilte. Gewoon omdat ze woorden niet altijd nodig hebben. Stil zijn en luisteren zegt voor hen genoeg. Maar echt leven zonder woorden, dat kan denk ik niemand zomaar! Leven zonder te veel woorden kun je misschien in zekere zin ook wel vergelijken met leven met het gemis van zicht of gehoor. Ons zicht vormt, ongemerkt misschien want voor de meesten is het zo normaal, een groot deel van ons bestaan. Evenals onze spraak en gehoor. Voorstellen hoe het zonder is, is voor mij persoonlijk onmogelijk. Je mist denk ik een groot deel van al wat er gebeurd. Het moet echt ontzettend vreemd zijn deze aspecten te missen! Communicatie met dieren laat eigenlijk zien wat je wel zonder woorden kunt doen. Dieren voelen veel en als we nou paarden als voorbeeld nemen, dan kan ik vertellen uit

O Waarom

40


41

O Waarom


Janneke Trimpe Burger, Daphne Gort, Ianthe van Veen, Luuk Trimpe Burger, Janneke Louwaars, Louwdesign, Ine Pandelaers, Ella de Putter, Henk Trimpe Burger, Swaan Mostert, Astrid Schramme, Mathilde Leestmans, Joris Schoenmaeckers, Jane Pletinckx, Erik de Klerk, Bettina Selten.

aLLEMaaL BEDanKt! Zonder jullie geen inspiratie, geen materiaal, geen resultaten, geen eindwerk!

O WaarOm

42


Everything will be okay in the end. If its not okay, its not the end.O Waarom.