__MAIN_TEXT__

Page 1

Hammaren EN TIDNING FRÅN HAMMARÖ KOMMUN

Nära till semester på Hammarö Sida 6–7 HAMMAREN MAJ 2018

MAJ 2018

Det är valår! Sida 10–11

Vår skatepark med eget äppelträd Sida 12

1


REDAKTÖREN HAR ORDET

Nya infartsskyltar Alla ni som tagit er en tur till Hammarö via Hammaröleden eller Dingelsundsvägen har väl inte kunnat missa våra nya välkomstskärmar! De nya LEDskärmarna sattes upp under julhelgen och välkomnar våra Hammaröbor och besökare med meddelanden. På skärmarna visas aktuella evenemang samt budskap som stärker kommunens varumärke. Har du tips på evenemang som sker i kommunen? Meddela oss gärna via vår hemsida: www.hammaro.se/evenemang. Kommer inte evenemanget med på tavlorna kommer de alltid med i vår evenemangs­k alender.

Äntligen har vi lämnat vintern bakom oss och sommaren är snart på ingång. Som du kanske förstår är jag en av de som hellre spenderar tiden i sol och värme, även fast vintern har mycket att erbjuda. Hammarö är otroligt vackert i en vit vinterkappa vid en isbelag sjö och både skidspår och isplaner finns att tillgå här i kommunen. Men en solstol vid klipporna ute på sydspetsen är ändå mer min melodi! När Hammaren har landat i era brevlådor passar det väl perfekt att ta sig en lugn stund och läsa om vad som händer här på öa! Numret av Hammaren som du håller i din hand är proppad med tips på vad du kan hitta på under sommaren här på Hammarö, både som Hammaröbo och besökare. Vi tar dig även med på en rundtur till Bärstads förskola och till den nya skateparken som byggs vid Mörmo gård. Du kan även läsa om hur det är att jobba som undersköterska och hur byggnationen med Djupängen löper på. Ha en fin sommar så hörs vi snart igen! Elin Karlén Gustafsson Redaktör

HAMMAREN MAJ 2018

2

Hammaren ges ut av Hammarö kommun Redaktör Elin Karlén Gustafsson Formgivning Jessica Sjöstedt Tryck Strokirk-Landströms AB Kontakt Ring oss: 054-51 50 00 Mejla oss: Info@hammaro.se Besök vår hemsida: hammaro.se Följ oss: www.facebook.com/hammarokommun


Efterlängtad digitaliseringssatsning inom skola och förskola När bildningsnämnden budgeterade för digitaliseringssatsningen inom skola och förskola var det ett välkommet startskott för alla som väntat på en digital upprustning, både för personal och elever. Men det handlar inte bara om ny teknik, utan även om att skapa en gemensam idé för vad vi vill åstadkomma med hjälp av tekniken. – Digitalisering i förskola och skola handlar om att utveckla undervisningen och förändra arbetssätt. Det pedagogiska arbetet är grunden och de digitala verktygen ska bidra till att stärka lärandet hos barn och elever. Vi har en spännande resa framför oss då digitaliseringen kommer öppna nya dörrar för ökad delaktighet, kreativitet och motivation, säger Catrine Thorén, utvecklingsledare inom bildningsförvaltningen. Varje elev från årskurs 1 till 9 ska få tillgång till ett eget digitalt hjälpmedel från skolstart

denna höst. Verksamheterna har valt ett digitalt verktyg som kallas Chromebook. Det är en dator som är byggd för Googles tjänster och verktyg. Varje elev i skolan kommer att ha ett eget konto i Google som ägs av Hammarö kommun. Googles tjänster är utmärkta för att enkelt kunna samarbeta och kommunicera.

den teknik och de digitala tjänster de ska ägna stor del av sin arbetstid åt. Det gäller både chefer, lärare, barn och elever. Därför har de varit med i processen att välja Googles tjänster och även vilka modeller av Chromebooks man föredrar” säger Mattias Westgård, IKT-ansvarig på bildningsförvaltningen.

– Det är viktigt att verksamheterna, i den mån det är möjligt, är delaktiga i valet av

Ny dataskyddsförordning I Hammarö kommun hanterar vi ofta personuppgifter av olika slag för att genomföra våra tjänster och åtaganden. Personuppgifter är all slags information som kan knytas till en fysisk person som är i livet. Typiska personuppgifter är personnummer, namn och adress, men även foton på personer klassas som personuppgifter. Tidigare har reglerna för personuppgiftshantering styrts av personuppgiftslagen. 25 maj 2018 får Sverige och övriga EU en ny gemensam lagstiftning som reglerar hur

personuppgifter ska behandlas.

GDPR

Du kan läsa mer om hur vi i Hammarö kommun jobbar med personuppgifter på vår hemsida www.hammaro.se. Viktigt att notera är att själva innebörden och definitionen av vad personuppgifter är inte kommer att ändras. På Datainspektionens hemsida www.datainspektionen.se finner du mer information och svar på frågor kring den nya dataskyddsförordningen och vad som gäller vid hantering av dina personuppgifter.

HAMMAREN MAJ 2018

3


Ingen dag är den andra lik När vi inte längre kan sköta allt det där som är så självklart i livet behöver vi ha hjälp. Då är det bra att det finns särsilda boenden och fantastiska sköterskor, de som gör livet lättare att leva. Men vad gör de egentligen?

02.00

05.00–06.00

Midnatt. Den tid på dygnet när de flesta sover som djupast. Men på Björkhagsgården finns åtminstone fyra som är vakna – undersköterskorna. För de har arbetsdagen pågått i tre timmar och det är dags att gå en runda hos de som bor här. Rundan är till för att ha koll på att alla mår bra och för att alla ska kunna sova så gott som möjligt.

11.00

12.30

En annan daglig höjdpunkt är 11-kaffet med hembakt bröd. Allt kaffebröd som serveras på Björkhagsgården bakas här och ibland deltar även de boende. Förmiddagarna är också den tid som de boendes rum städas och är det hyfsat väder kan personal och boende tillsammans gå en tur till affären för att handla.

20.00

Patienter som har legat och vilat efter frukost hjälps upp för lunch. Några behöver hjälp med toabesök eller något annat för att kunna njuta av den mat som serveras från Björkhagsgårdens kök.

21.00

Kvällsfika på korttidsboendet.

HAMMAREN MAJ 2018

Dags för en ny tillsynsrunda. Några av de boende börjar vakna till och vill göra sina morgonbestyr eller ha något äta.

4

Några ur kvällspersonalen går hem. Nattpersonalen kommer. Fyra undersköterskor som alltid börjar med att plocka fram varsin mobiltelefon och nyckelknippa för att sedan gör klart med vem som går till vilken avdelning för överlämning.

06.45 Dagpersonalen anländer. På avdelning Linden matas katterna. Dags för överrapportering om hur natten varit. Dagpersonalen börjar sedan förbereda gröt, ägg och resten av frukosten medan nattpersonalen samlas i personalrummet. Några gånger i veckan har de ett kort möte med enhetschefen Carina Shaw innan de går hem för att sova.

13.00 Lunch. Det dukas alltid för att göra det mysigt och är det storhelg eller födelsedag blir det alltid lite extra festligt. De första ur kvällpersonalstyrkan anländer till korttidsboendet. De startar oftast med att slutföra det som inte hanns klart under förmiddagen. Oftast städas och görs rum klara för nya patienter som är på ingång.

21.30 Överlämning från kvällspersonalen på respektive avdelning. Kvällspersonal går hem och nattpersonalen kollar meij och journaler. Dags att hjälpa boende inför natten. Det smörjs ben, byts nattlinnen, ges mediciner, görs toalettbesök men framför allt pratas det. Ofta är någon hungrig och det fixas fram en smörgås och något att dricka.

07.00 De boende börjar vakna till. Någon larmar från sängen. Den här gången var det bara någon som ville veta hur mycket klockan var. Frukost dukas upp. En del vill äta frukost på sängen och får en bricka. Sjuksköterskan kommer till respektive avdelning och en gemensam planering för dagen görs.

14.00 Kvällspersonal på alla avdelningar börjar. Personalen försöker samlas över en kopp kaffe för att rapportera till de som ska ta över om vad som hänt under dagen.

22.00–00.00 Tvättstugorna kollas. Det finns alltid något att tvätta eller vika som inte kvällspersonalen hunnit med. Varje natt skuras matsalsgolven. Tre gånger i veckan skurar nattpersonalen också korridorerna på avdelningarna. Då och då kommer något larm. Någon har blivit hungrig, är orolig och behöver prata för att orka sova eller behöver ha renbäddat i sängen


07.45–10.00 En ny dag drar igång. Oftast helt olik den dag som var i går. De boende får hjälp med dusch, påklädning och medicin. Det bäddas rent i sängar och de boendes kläder tvättas. Ibland är någon ledsen och vill hem och att trösta, lugna och vara där blir den viktigaste arbetsuppgiften just då. Det finns också de som ska åka hem från korttidsboendet och de får hjälp att packa för hemfärd.

15.00 Eftermiddagskaffe med hembakt bröd. Efter kaffet väljer många boenden att vila. Andra vill prata en stund och någon vill gå en promenad. Att ge var och en det där lilla extra är viktigt för personalen och detta är en av de stunder under dagen man öronmärker för detta.

10.00 Förmiddagen rullar på med olika aktiviteter. Frukostdisken ska tas om hand, någon patient behöver prata, en annan behöver hjälp med sin rehabträning medan en tredje kanske har ett sår som behöver läggas om. All vård på Björkhagsgården är personcentrerad för att kunna ge alla en så individuellt anpassad vård som möjligt. En dag i veckan brukar Karin från Medborgarskolan dyka

10.30 upp för att prata med de äldre eller läsa ur en bok. Höjdpunkterna i veckan för de som bor här brukar vara de två förmiddagar då det spelas Bingo. Förmiddagarna är också den tid som de boendes rum städas och är det hyfsat väder kan personal och boende tillsammans gå en tur till affären för att handla.

16.00 Dagpersonalen går hem.

Ett korttidsmöte hålls varje måndag. Då träffas enhetschefen, sjuksköterskan, rehabpersonal och en undersköterska från korttidsboendet för att gå igenom alla patienter.

17.00 Middag. Efter middagen vill några vila, andra vill ha en kopp kaffe och sitta och prata med varandra medan några vill se på tv. Personalen försöker ta gemensam rast om det går. Kvällsbestyren för några av de boende börjar så smått.

19.00 Kvällsfika på Björken och Eken. Kvällsbestyr med tandborstning och hjälp med läggning fortsätter.

Om Björkhagsgården är avsett för personer med stort omvårdnadsbehov och demenssjukdom, där närhet till hjälp och tillsyn kan tillgodoses på ett bättre sätt än i det ordinära boendet med hjälp av hemtjänst. Björkhagsgården är ett av kommunens särskilda boenden för äldre med 3 avdelningar och 30 lägenheter. Här får de boende hjälp med allt de behöver och sjuksköterska finns tillgängligt dygnet runt. Sjukgymnaster och arbetsterapeuter finns också tillgängliga för de boende och för personalen.

HAMMAREN MAJ 2018

5


Nära till semester på Hammarö

Historia, kulturupplevelser, natur eller aktiviteter. Vad du än vill fylla din semester med så finns det här. Hammarö har alltid nära till en semesterupplevelse. Kulturupplevelse på Hammarö På Hammarö kan du bokstavligen promenera omkring i historien. Hammarö kulturbygd kal�las det område som sträcker sig från Hammar uddes nordspets till Södra kyrkogården. I området finns järnåldersgravar, en domarring, kyrkan, hembygdsgård, sockenstugan och Hammars gård. Ute på en udde ligger också Hammarö skärgårdsmuseum som är Arne Ericssons privata samling av föremål som hör samman med det gamla vänerfisket. Vill man veta mer om fisket, fyrarna och båtarna så är det här platsen man bara måste besöka. Förutom utställningen inne i huset är hela området kring skärgårdmuseet som gjort för att upptäcka Vänerskärgården. I båtskjulet intill finns gamla båtar som under olika tidsepoker använts för att ta sig fram på sjön. Här finns också Signe, en kopia av Arne Ericssons Hammarösnipa uppkallad efter Arnes mormor Signe i Änga.

HAMMAREN MAJ 2018

6

Den som sett sig mätt på utställning och båtar får gärna prova själv. På udden finns metspön att låna, bara att agna och hoppas på napp. Frågar man så finns flytvästar, utrustning för insektshåvning, en knoplåda, en akvarellåda och lite annat smått och gott att låna uppe på museet. Skärgårdsmuseet har öppet alla dagar förutom måndagar för allmänheten hela sommaren från 1 maj till sista september.

Skepp och hoj! Trots att Hammarö är en ö och Vänerns vatten sträcker sig omkring oss är det få som utnyttjar vår skärgård. Detta beror självklart till stor del att få har tillgång till båt. Men för den som vill uppleva Hammarö till sjöss kan man ta en tur med den populära båtbussen från Karlstadbuss. I år kommer turer gå från centrala Karlstad till både Lövnäshamnen och till Skoghall. Även förra årets succé är tillbaka med vår alldeles egna badbåt som tar oss från Lillängshamnen till Västra Söön. Håll utkik på vår hemsida för mer information.


Sand mellan tårna eller Evenemang du inte kan sola på en varm klippa missa i Skoghallsparken På Hammarö har vi 7 stycken kommunala badplatser. Mörudden, Västra Skagene, Västa Söön, Räggårdsviken, Rud, Getingberget och Lillängsviken. Dessa badplatser bjuder på varierande badmöjligheter och beroende på önskemål kan man välja en strand som passar för just den dagen. Runt om på Hammarö finns även ett stort antal övriga strandområden med tillgänglighet till Vänern. På vår hemsida www. hammaro.se kan du via en karta enkelt se hur du tar dig till de olika platserna.

Sommaren är äntligen snart här och juni, juli och augusti bjuder på massor med evenemang som passar alla i familjen. Oavsett om du har semester här som Hammaröbo eller besökare finns det arrangemang att ta del av i Skoghallsparken. Vad sägs som nationaldagsfirande, barnteater eller konsert med storband? Dessa evenemang och mycket mer kan du ta del av i vår evenemangskalender på hammaro.se/evenemang.

Text: Britta Nyberg Elin Karlén Gustafsson

TIPS!

Hämta vå r besökska rta i kontaktc enter, Mörmovä gen 5, Skoghall Vill du ha fler tips inför semestern på Hammarö? Vi hjälper dig! Kontaktcenter Måndag–torsdag: 7.45–17.00 Fredag: 7.45–16:00 Ring oss: 054- 51 50 00 E-post: kommun@hammaro.se Sommaröppet 25 juni–12 augusti Måndag–onsdag: Kl. 07.45–12.00 & 12.45–16.00 Fredag: Kl. 07.45–12.00 &12.45–15.00

HAMMAREN MAJ 2018

7


home Djupängsbygget följer planen

Första husen börjar resas Text: Britta Nyberg Foto: Elin Karlén Gustafsson

Det börjar så smått synas vad som är på gång i Djupängen. Bland jordhögar, schaktmaskiner, kranar och arbetsbodar har en huskropp sakta börjat resa sig. Det är Hammarö kommuns nya särskilda boende som tar form. Enligt plan betyder i praktiken att bygget följer den satta tidsramen och den ekonomiska planen. Första huskroppen kommer att följas av fler och framåt årsskiftet då alla ska vara resta kommer man kunna se hur det nya skärskilda boendet kommer att se ut. –Då kommer själva skelettet av väggar och tak att vara färdigt, berättar Örjan. När huskropparna väl är på plats börjar nästa fas av bygget – allt om ska hända inomhus för att det ska vara inflyttningsklart sommaren 2020. –Vi har sagt att vi bygger Sveriges bästa skärskilda boende och det kommer det att bli, säger biträdande socialchef Annika Lückner. Samtidigt som det i Djupängen pågår markarbeten, gjutningar och husmonteringar arbetas det parallellt vidare med för att få ett så funktionellt hus som möjligt att bo och arbeta i. En del av arbetet sker internt i en särskild projektgrupp. –Projektgruppen består av personal som jobbar i verksamheten idag som bland annat arbetsterapeut, sjuksköterska, Silviasyster, undersköterska, medicinskt ansvarig sjuksköterska i kommunen och utvecklingsledare inom socialförvaltningen. Tillsammans med projektledning och arkitekt ser man över alla detaljer och tar fram bästa lösningarna för det kommande boendet, berättar Annika. Även andras kunskaper och erfarenheter försöker man ta tillvara på olika sätt i bygget.

HAMMAREN MAJ 2018

8

–Jag har träffat, informerat och diskuterat med olika intresseorganisationer som pensionärföreningarna och de olika handikapporganisationerna. Allas erfarenheter är viktiga för att boendet ska bli lyckat för alla, säger Annika. Alla små och stora detaljer som stöps och blöts har ett gemensamt intresse oavsett om det handlar om färgsättning, golvbeläggning, speglar eller fast inredning. –Vi jobbar alltid utifrån ett demenstänk. Vad som fungerar och underlättar i vardagen när man drabbats av en demenssjukdom och vad som fungerar bra för de som jobbar i verksamheten, säger Annika. Boendet på Djupängen är en av de största investeringarna någonsin i Hammarö kommun. Totalt kommer notan att hamna på 320 miljoner kronor när bygget står invigningsklart. Kommunen står för störs-

ta delen av investeringen medan statens bidrag kommer att vara runt 20 miljoner kronor. Att ett så här stort projekt håller sig inom ramarna är extremt viktigt och enligt projektledaren Örjan Nässlander har man funnit en bra arbetsmodell. –Vi jobbar med partnering där Hammarö och Peab är huvudparterna. Det har fungerat jättebra och det beror inte bara på att vi har valt den här arbetsmodellen utan också på de personer som är med. Tillsammans har vi smidigt kunna jobba problemlösningsfokuserat och det tror jag alla parter vunnit på, avslutar Örjan.

Visste du att du kan följa bygget på ­kommunens hemsida www.hammaro.se/nyttsarskiltboende Där finns också länkar till kamera på byggplatsen och ritningar över bygget.


En förskola byggd för barn På Bärstad finns kommunens nyaste förskola. En förskola byggd för barn – på fullaste allvar. Följ med på en tur i huset där allt är anpassat för våra yngsta. I mitten av januari välkomnades de första barnen. Då fanns en helt ny personalgrupp på plats och flera år av planer och byggande hade resulterat i en kommunal förskola med barnen i fokus. Förskolechefen Lisa Strandmark och specialpedagogen Noomi Björkman har varit med på större delen av resan. –Vi är en kommunal förskola men huset och verksamheten är inspirerad av Reggio Emilia-filosofin vars bärande idé är att utveckla barns alla uttrycksmöjligheter, berättar Lisa Strandmark. Det betyder bland annat att barnen på förskolan har gott om lekmaterial som inte är färdigt.

"Vi jobbar utifrån tron på barnens förmåga. Alla sinnen ska kunna vara med och det handlar om att få upp­täcka, utforska och lära." –Vi jobbar utifrån tron på barnens förmåga. Alla sinnen ska kunna vara med och det handlar om att få upptäcka, utforska och lära, berättar Noomi Björkman.

djungel att leka i som att måla självporträtt eller leka café.

Sovkotten är ett litet separat hus alldeles utanför varje avdelning.

Det första som slår en besökare är att all inredning är liten så som toaletter, stolar och bordshöjder samtidigt som hela huset är fyllt av ljus och rymd. Förskolan har sex avdelningar som alla är kopplade till gemensamma mötesplatser som de tre torgen, innergården och restaurangen. –Barn behöver också olika mötesplatser där de kan träffas, säger Lisa. I restaurangen finns också en scen och på övervåningen en drama- och dansstudio. Att det finns en restaurang dit alla går för att äta är också ett medvetet val.

–Det har gått alldeles utmärkt den här första vintern, berättar Lisa.

–På det sättet slipper barn och personal att avbryta leken och plocka undan för att det är matdags. När man ätit klart är det bara att ta vid där man slutade, säger Lisa. Det finns en sak till som brukar finnas på varje förskoleavdelning men som saknas på Bärstad – madrasserna. De där som dras fram och läggs ut när det är dags för vila. På den här förskolan finns däremot fack som det ligger små sovsäckar i.

För att en förskola som den här ska fungera ställs det krav på personalen. –Det krävs aktiva pedagoger och vi lade stor vikt vid personliga förväntningar och inställningar till sättet vi vill jobba på här vid rekryteringen, berättar Lisa. Ett par månader efter öppnandet är varken Lisa eller Noomi beredd att göra någon utvärdering. Däremot är det ingen tvekan om att de så här långt är nöjda. –Ambitionen har varit att skapa en inkluderande förskola där den fysiska, sociala och pedagogiska miljön är genomtänkt och det känns som vi hittat rätt, avslutar Lisa.

–Vi har vår vila utomhus. När det är dags tar barnen med sig sin sovsäck och går ut till sin sovkotte, berättar Lisa.

Den som tror att det bara handlar om kottar, pinnar och färg har fel. Här går material från naturen hand i hand med modern teknik och på Bärstad förskola är det lika självklart att med digital teknik skapa en

Text: Britta Nyberg Foto: Jessica Sjöstedt

HAMMAREN MAJ 2018

9


Det är valår!

Rätt att rösta i valet 9 september Rösträtt vid val till riksdagen har varje svensk medborgare som är eller någon gång varit bosatt i Sverige och har fyllt

Snart är det dags att välja våra representanter till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige. Här får du information som kan vara bra för dig som röstberättigad på Hammarö att känna till! 22 augusti inleds förtidsröstningen i hela landet och söndag 9 september går vi till våra vallokaler.

Gör din röst hörd och använd din rösträtt i valet 2018!

18 år. Rösträtten till riksdagen regleras i regeringsformen. Rösträtt vid val till kommunfullmäktige har den som är:

• • • •

folkbokförd i kommunen, senast på valdagen fyller 18 år och är svensk medborgare eller annan unionsmedborgare, är medborgare i Island Norge, eller varit folkbokförd i Sverige tre år i följd före valdagen.

Rösträtten i kommunala val bestäms i kommunallagen.

valet kommer du kunna läsa info-circle Närmare mer på vår hemsida. Gör din röst hörd!

Förtidsrösta i valet Du som inte har möjlighet att rösta på valdagen den 9 september kan göra det i förtidsröstningen som inleds den 22 augusti. Förtidsrösta kan du göra var som helst i hela landet och inte bara där du är folkbokförd. Om du förtidsröstar i en annan kommun kommer din röst att skickas till valnämnden i din hemkommun. På Hammarö kommer förtidsröstningen äga rum på Hammarö bibliotek, Folkets hus i Skoghall. Caroline Depui som är kommundirektör i Hammarö kommun kommer att tjänstgöra som röstmottagare vid förtidsröstningen på Hammarö bibliotek och i kommunhuset på valdagen. Caroline Depui, Kommundirektör

Kom ih röstko åg rt legitim och ation !

tillfälle att möta kommuninvånare i vår viktigaste demokratiska process. Samtidigt är det intressant att få delta i valarbetet och ta del av den oerhörda apparat som det innebär att anordna ett val. Rättssäkerhet och trovärdighet är allt. Mitt schema är vanligtvis väldigt fulltecknat men den här tiden känns viktig att avsätta eftersom det är grundbulten för hela vår kommunala verksamhet. Det är ju i höst som kommuninvånarna väljer vilka personer och politiska partier som ska styra Hammarös utveckling under de kommande fyra åren. Det är spännande att vara en del av detta, tycker jag. Från och med onsdagen den 22 augusti börjar förtidsröstningen och röstningslokalerna håller öppet varje dag ända fram till och med valdagen den 9 september. Skulle du ångra din förtidsröst har du möjlighet att lägga en ny röst på själva valdagen. Då måste du gå och rösta i den vallokal som står på ditt röstkort.

– Det här ger mig ett bra Text: Marina Tilderlindt Foto: Elin Karlén Gustafsson

HAMMAREN MAJ 2018

10


Här kan du rösta!

Skoghall Röstberättigade ca 1 300 Valdeltagande 2014: 81 procent Valdeltagande 2010: 77 procent Vallokal: Vårdcentralen Skoghall

Mörmon Röstberättigade ca 1 400 Valdeltagande 2014: 83 procent Valdeltagande 2010: 82 procent Vallokal: Folkets hus

Lövnäs Röstberättigade ca 1 400 Valdeltagande 2014: 92 procent Valdeltagande 2010: 92 procent Vallokal: Sockenstugan

Haga Röstberättigade ca 1 600 Valdeltagande 2014: 86 procent Valdeltagande 2010: 85 procent Vallokal: Lillängsskolans matsal

Klöverud Röstberättigade ca 1 400 Valdeltagande 2014: 92 procent Valdeltagande 2010: 89 procent Vallokal: Hammarö utbildningscenter (HUC)

Hallersrud Röstberättigade ca 1 100 Valdeltagande 2014: 89 procent Valdeltagande 2010: 88 procent Vallokal: Hammarlundens skola F-6, matsalen

Gunnarskär Röstberättigade ca 1 400 Valdeltagande 2014: 88 procent Valdeltagande 2010: 89 procent Vallokal: Mörmoskolans 7-9 matsalen

Hammar Röstberättigade ca 1 300 Valdeltagande 2014: 92 procent Valdeltagande 2010: 92 procent Vallokal: Arken

Östra Bärstad-Rud (tidigare distrikt Hallersrud) Röstberättigade ca 1 100 Valdeltagande 2014: 89 procent Valdeltagande 2010: 88 procent Vallokal: Bärstadsskolans matsal

I mitten av augusti kommer röstkortet att skickas ut till dig som har rätt att rösta. 22 augusti – 8 september kan du förtidsrösta på Hammarö bibliotek (samtliga dagar) 9 september – VALDAG. Vallokalerna är öppna mellan kl. 08.00–20.00 9 september – Besökande från andra kommuner kan förtidsrösta i kommunhuset kl. 08.00–20.00

Nyhet i vallagen! Ambulerande röstmottagare Om du på grund av sjukdom, funktionsnedsättning eller ålder inte kan ta dig till ett röstmottagningsställe kan du om du begär det få lämna din röst till särskilt förordnade röstmottagare, så kallade ambulerande röstmottagare. Kommunens ambulerande röstmottagare är utsedda av valnämnden. De arbetar alltid i lag om minst två personer och utgör en del av förtidsröstningen. Om du är i behov av att våra am-

bulerande röstmottagare kommer hem till dig ska du höra av dig till kommunens kontaktcenter: 054-51 50 00. Hammarös ambulerande röstmottagare kommer också att besöka kommunens särskilda boenden för att ta emot röster, Björkhagsgården och Gunnarskärsgården. Mer info om när detta kommer att äga rum kommer publiceras på kommunens hemsida och kommuniceras via personal på boendena.

HAMMAREN MAJ 2018

11


Skatepark med eget äppelträd Till sommaren står den nya skateparken på Hammarö klar att tas i bruk. En park med bowls, rails, ramp och - ett äppelträd. Nya skateparken växer fram i en gammal villaträdgård alldeles invid familjecentralen och fritidsgården på Mörmo gård. I sommar är det fritt fram att köra här och då har det gått nästan två år sedan projektet startade. –Det började egentligen med att den gamla rampen som stod på andra sidan vägen vid Mörmoskolan var i dåligt skick och började bli en säkerhetsrisk. Någonting behövde göras så vi kallade till ett öppet möte för att diskutera saken med de som använde den, berättar Janne Bjerkander som är chef för ungdomsenheten och jobbar på fritidsgården. Med till mötet tog han Peter Carlsson som är enhetschef på fritidsenheten. Peter, som bland annat kan allt om fotbollsplaner, insåg att just skate inte var hans starkaste sida så han läste på inför mötet. –Jag trodde jag var förberedd. Men på mötet insåg jag att allt jag sett i kataloger var bara att glömma, berättar Peter och skrattar. Kombinationen aktiva skatare och kommunala tjänstemän visade sig trots det vara en bra kombination för att komma vidare. Särskilt när alla goda krafter drar åt samma håll och dessutom har stöd bland politikerna. Peter Carlsson och Janne Bjerkander har aktivt sett till att det avsatts pengar i respektive budget och Peter har räknat fram projektet.

Planritning över skateparken

och hade ritat flera skateparker tidigare. Det vi inte kunde om bowls och rails kan han, berättar Peter. Att Hammarö skulle bygga en skatepark var det inte längre tvivel om. Däremot var man inte helt säker på var bästa platsen att bygga den på låg. Här spelade ödet dem i händerna än en gång. –För ett år sedan blev grannfastigheten till Fritidsgården ledig och här, i den gårdens gamla trädgård byggs skateparken, berättar Janne. Det som nu tar form är det som kallas streetpark, en gatuinspirerad park med stenbänkar, trappor med handräcken, banks, hippar och en gjuten bowl. Parken kommer också att ha en ramp byggd i trä. Men att det är en gammal trädgård kommer också att märkas. –Vi har bland annat valt att låta det stora äppelträdet som ger frukt sommartid att finnas kvar, berättar Peter. På fritidsgården har man redan börjat förbereda sig. –Vi har köpt in lite grejer som den som vill kan låna för att prova, berättar Janne. Han har märkt tydligt hur många barn och ungdomar väntar på den nya parken. Men de är inte ensamma. –Jag hör allt en hel del föräldrar som besöker familjecentralen som är sugna på att ta fram sin bräda igen, berättar Janne.

–Vi hade dessutom turen att träffa och kunna knyta kontakt med Per Jonsson på Specialgrejer som är aktiv skatare Text: Britta Nyberg

HAMMAREN MAJ 2018

12


Annektering av kommunal mark

Håll Hammarö rent

Kommunal mark ska vara tillgänglig och kunna nyttjas av alla. Med kommunal mark avses såväl allmän platsmark som offentlig plats och kvartersmark som förvaltas av kommunen. Sådan mark får inte stängas av för allmänheten eller tas i anspråk för annat ändamål utan tillstånd. Att ta någons annans mark i anspråk utan tillstånd kallas annektering och är inte tillåtet.

Hammarö kommun är en vacker ö med nära till naturen, både skärgården och skogen. För att vi ska bevara vår ö som en fin plats att leva, bo och andas ut på är det viktigt att vi alla hjälps åt att hålla det fint runt omkring oss.

Alla får vistas inom kommunens mark, men får inte sätta upp så kallade ”privatiserande anordningar” eftersom de ger intryck av att marken är privatägd. Exempel på olovliga anläggningar kan vara staket, komposter, vedupplag, uppställning av båtar, bilar, husvagnar eller mindre skjul som är placerade utanför den egna tomten. Som fastighetsägare ansvarar man själv för att ta reda på var tomtgränsen går.

Hammarö kommun ansvarar för insamlingen av hushållssopor, slam från avloppsbrunnar och slutna tankar. Avfallshanteringen regleras genom lokala föreskrifter om avfallshantering och kommunens renhållningstaxa. Det som du själv ansvarar för som fastighetsägare är det avfall som hör till din trädgård. Tippning av trädgårdsavfall i naturen är olagligt och tyvärr hamnar allt mer ris och trädgårdsavfall i våra bostadsnära skogsområden. Detta avfall kan vara skadligt för både människor och natur och kan gynna djur som vi inte vill ha nära våra bostäder, och dessutom ser det inte så trevligt ut. Här är några tips och råd över hur du ska hantera ditt trädgårdsavfall.

Kompostera själv Trädgårdsavfall såsom gräs, mossa, löv, fallfrukt, ris och grenar, är en resurs att ta till vara på. Kompostering av trädgårdsavfall får ske på den egna fastigheten, om det inte orsakar olägenheter för människor eller miljön.

Återvinningens öppettider Måndag 7.00-19.00 Tisdag 7.00-15.00 Onsdag 10.00-19.00 Torsdag 10.00-19.00 Fredag 7.00-15.00 Lördag 10.00-15.00

Lämna trädgårdsavfall Om du inte kan eller vill kompostera ditt trädgårdsavfall, kan privatpersoner lämna det på återvinningscentralen. Den hittar du på Hantverksvägen i Mörmons industriområde.

Eldning av trädgårdsavfall Enligt de lokala föreskrifterna om avfallshantering, är det inte tillåtet att elda gräs, löv och liknande trädgårdsavfall. Eldning av grenar och kvistar, i mindre omfattning, är tillåten endast om det kan ske utan att olägenheter uppstår. Om du ska elda måste du först försäkra dig om att det inte är brandrisk eller råder eldningsförbud. Upplysningar om brandrisk och eldning utomhus lämnas av SOS Alarm på telefonsvarare: 054-15 50 15 eller hos räddningstjänsten på telefon: 054-540 28 80.

På Hammarö finns det återvinnings­stationer på följande fyra platser: Stora Coop - Bivägen, Nolgårds industriområde Hammar - Sikvägen (vid förskolan stjärnhimlen) Lunnevi idrottsplats - Nygatan, öster om Lunnevi idrottsplats Lövnäs - Norra Hallersrudsvägen vid gamla ICA Det går även bra att lämna förpacknings­material på kommunens återvinningscentral på Hantverksvägen i Skoghall.

HAMMAREN MAJ 2018

13


Sommarinformation Skolavslutning 8 juni Hammarlunden

Lönnen, kl. 08.00 i Hammarö kyrka Linden, kl. 12.30 i Hammarö kyrka Kastanjen, kl. 10.00 i Hembygdsgården Årskurs 4–6, kl. 09.30 i Gunnar Turessonssalen Årskurs 7–8, kl. 09.15 Hammarö kyrka Årskurs 9, kl. 10.30 Hammarö kyrka

Mörmoskolan

Årskurs F6, kl. 10.00 Skoghalls folkets park Årskurs 7–8, kl. 09.00 Skoghalls kyrka Årskurs 9, kl. 08.00 Skoghalls kyrka

Bärstadsskolan

Bärstadsskolan F3, kl. 08.40 Bärstadsskolan Årskurs 4–6, kl. 09.40 Lillängsskolan, kl. 09.30 Götetorpsskolan kl. 09.00

Sommaröppet Kontaktcenter 25 juni–12 augusti Vecka. 26–32 Mån–ons, kl. 07.45–12.00 och 12.45–16.00 Fre kl. 07.45–12.00 och 12.45–15.00

Biblioteket 18 juni–19 augusti Vecka. 25–33 Mån–ons, kl. 14.00–18.00 Tors–fre, kl. 12.00–16.00 Lördagsstängt maj–augusti

Märkestagning Kan du redan simma så är kanske märkestagning något för dig. Under sommaren kommer det finnas möjlighet att ta olika simmärken på Möruddens badplats. Du behöver inte föranmäla dig, det är bara att ta mig sig badkläderna och dyka upp. Vi använder oss av både Livräddningssällskapets och Svenska simförbundets märken och varje märke kostar 30 kronor styck. Håll utkik på hammaro.se för mer information om vilka dagar och tider som gäller. Tänk på att märkestagningen är väderberoende och att vid dåligt väder kan den bli inställd.

Nationaldagsfirande 6 juni

Startar kl.11.00 i Skogåsparken sedan fortsatt firande kl. 14.00 i Skoghallsparken.

Midsommar 22 juni

Traditionellt Midsommarfirande med musik, lekar, folkdans och majstångs­resning i Skoghallsparken. Kl.12.00–14.00.

Ö-konstrundan 1–2 september Välkommen till Ö-konstrundan med öppna ateljéer över hela Hammarö. Invigning kl. 11.00 i Sockenstugan.

Höstterminen startar 15 augusti Samtliga skolklasser har skoldag kl. 9.00–12.30. Lunch serveras under dagen på alla skolor.

HAMMAREN MAJ 2018

14

Hammarölägret Simskola – vecka 29 och 30 Barn födda 2010 och 2011 Sommarläger – vecka 31 och 32 Barn födde 2008 till 2010 Kileneläger – vecka 31 eller 32 Barn födda 2005 till 2007 Anmälan är öppen t.o.m 20 maj


Krönika

"Jag flyger över ett land Som har varit nästan hela min värld Där allt är så fantastiskt enkelt Där allt är så oändligt svårt Långa tider är det gömt från solen"

- Några rader av Lars Winnerbäck får inleda min krönika. Efter en lång vinter, som i år hade svårt att släppa taget om vår ö är vi nu förhoppningsvis framme vid en härlig vår. Sommaren står framför dörren och vill in. Längtan känns i varje cell djupt inne i kroppen. Vi tar alla chans att värma våra kinder, fika ute i solen, rensa i trädgården. Att förbereda och välkomna alla blommor som sakta vaknat till liv.

"Vi vet vad vi ska förhålla oss till och vi kommer att satsa på våra unga Hammaröbor." Om några veckor kommer alla barnen i skolan att få en efterlängtad ledighet. En blomstertid kommer och naturen står grön och härlig. Badsugna Hammaröbor och utsocknes kommer snart att kunna ta badbåten igen

ut till Västra Söön. En möjlighet kommunen erbjuder i år igen som var en succé! I kommunen har vi haft vår första folkomröstning och nu vet vi politiker i kommunen hur Hammaröborna vill att våra skollokalers framtid ska se ut. Vi vet vad vi ska förhålla oss till och vi kommer att satsa på våra unga Hammaröbor. Våra barn på Hammarö ska få moderna skolor som är rustade för framtiden. Elever och personal ska ha en bra arbetsmiljö och ändamålsenliga lokaler. Det är vi politiker överens om oavsett partifärg. Under de närmaste åren kommer det att byggas och rustas. Det kan krävas lite tålamod på vägen dit, men när vi är framme i mål har Hammarö toppmoderna skolor. Området Lunden renoveras för fullt och äntligen får husen stå i sin bästa skrud. Faluröda med vita knutar, lika vackra igen som de en gång var när fabrikståget passerade med alla arbetare på väg till och från fabriken.

Per Aspengren Kommunstyrelsens ordförande

Det särskilda boendet på Djupängen fortskrider och den första huskroppen träder fram. Lillängshamnen utvecklas vidare och snart startar nästa bygge med 60-80 nya bostäder och förhoppningsvis en efterlängtad restaurang. Nu önskar jag er alla Hammaröbor en riktig härlig sommar och mycket sol och glädje och sist men inte minst så önskar jag er också en så myggfri sommar som det bara går, Var rädda om varandra och vår vackra ö och skärgård.

Följ oss i våra sociala medier Facebook facebook.com/hammarokommun

Instagram

Instagram.com/hammarokommun

Linkedin linkedin.com/company/ hammaro-kommun/

HAMMAREN MAJ 2018

15


Enkelheten är fotbollens storhet I hela världen är de mer än 240 miljoner, i Sverige runt miljonen. På Hammarö 1 000 fördelade mellan fyra olika föreningar. Vi pratar om världens största sport – fotboll! IFK Skoghall Herr, IFK Skoghall Dam, Hammarö FK och Nolgårds IK. Fyra föreningar med fotboll i fokus. Alla är verksamma på Hammarö och samsas om öns 6 stycken 11-mannaplaner och en konstgräsyta.

sätter så gott som 80 procent att träna i är med och tränar som liten men sedan sin förening efter att fotbollsskolan slutat, gäller det för föreningarna skull att bland berättar han. dem finna framtidens ledare, domare Det krävs en del av föreningar och led- och andra som få fotbollen att leva vidaare om man ska kunna ta hand om alla re, säger han.

Lars Lööv som är ungdomsansvarig i IFK på ett bra sätt och här kommer VärmOch så lägger han till. Skoghall Herr och ansvarig för utvecklings- lands fotbollsförbund in. – Hammarö har ju inte fostrat någon kommittén på Värmlands fotbollsförbund – I utvecklingskommittén jobbar vi Zlatan men visst finns det förebilder. Emeförsöker förklara vad det är med fotboll bland annat aktivt för att certifiera klub- lie Andersson som spelar i Ungdomslandssom lockar så många utövare. laget och Maja Andersson som spelar i – Jag tror att det är enkelheten. De " Hammarö har ju inte fostrat flicklandslaget bara för att nämna några. flesta, särskilt barn, vill röra på sig och har någon Zlatan men visst finns man en boll och en yta så är det bara att det förebilder." Bra att veta spela, säger han. Det sägs att spontanidrotten är död barna. I princip hanterar vi allt som har men det håller inte Lars med om. med utveckling att göra och en stor del – Det är ju bara att åka omkring i ett är tränar- och spelarutbildning, säger han. bostadsområde vilken dag som helst så Lars brinner för idrott och har varit enser du hur det ser ut, säger han. gagerad som spelare och ledare i bland Fotboll är en riktig spontanidrott men annat ishockey, fotboll och innebandy. också en sport som lockar utövare till olika – Men numera är det fotbollen som tar klubbar och lite mer organiserade former. mest plats i mitt liv, säger han. Lars har under många år varit ansvarig för Och fotboll handlar för honom om landslagets fotbollsskola i IFK Skoghall Herr. mycket mer än att bli den nye Zlatan. –Ungefär 100 barn i 6-7-årsåldern kommer till fotbollsskolan varje år. Av dem fort-

Hammarö har fyra fotbolls­ föreningar: IFK Skoghall Herr, IFK Skoghall Dam, Hammarö FK och Nolgårds IK. Tillsammans har de fyra cirka 480 aktiva under 12 år och 490 över 12 år. Seniorlagen spelar i Div 5 och 6 på Herrsidan.

–Det börjar för de flesta med att man

Text: Britta Nyberg

Profile for Hammarö kommun

Hammaren maj 2018  

Hammaren är Hammarö kommuns tidning till alla hushåll på Hammarö. Den utkommer två gånger per år.

Hammaren maj 2018  

Hammaren är Hammarö kommuns tidning till alla hushåll på Hammarö. Den utkommer två gånger per år.

Profile for jlk1a
Advertisement