Page 1

1

HGJB Infogids nummer 5 juni 2011


Inhoud Gemeenteondersteuning Jeugdwerk Catechese Gemeente & Eredienst Gezinnen Missionair werk Jongeren Diaconaat Agenda

3 4 8 10 12 13 14 17 18

HGJB-Startfolders Bij de start van het nieuwe clubseizoen zijn HGJB-Startfolders voor het jeugdwerk beschikbaar: folders om (nieuwe) kinderen of tieners voor je club uit te nodigen. Deze startfolders zijn te bestellen via www.hgjb.nl of telefonisch bij de Regionale Centra in Putten en Schoonhoven. Ook kun je hier startfolders van voorgaande jaren bestellen. De uitnodigingen zijn gratis, maar we hopen erop dat u meehelpt om de kosten hiervan te dekken. Wilt u daarom dit jaar een vrijwillige bijdrage overmaken van minimaal â‚Ź 5?

Frisse blik met Generator Hoe kom je als leidinggevende aan nieuwe informatie en ideeĂŤn voor het jeugdwerk? In ieder geval door Generator te lezen, een blad van de HGJB voor iedereen die in de gemeente met of voor jongeren (0-23 jaar) werkt. Drie keer per seizoen geeft de HGJB dit kleurrijke magazine uit. Het blad heeft een brede blik en staat stil bij allerlei plekken in de gemeente waar met jongeren wordt gewerkt. De artikelen helpen je vooral om op een frisse manier naar het jeugdwerk te (blijven) kijken. Generator kun je ook gebruiken in je team om een inhoudelijk thema te bespreken of om samen bijbelstudie te doen. Kijk voor meer informatie of om een abonnement te regelen op:

www.hgjb.nl/generator


Gemeenteondersteuning

Nodig de HGJB uit in uw eigen gemeente!

De jeugdwerkadviseurs van de HGJB zijn deskundig op het gebied van kinderen, tieners en jongeren, maar daarnaast kennen zij door hun werk ook de diverse hervormd-gereformeerde gemeenten van binnenuit!

Met deze gids nodigt de HGJB jongeren en leidinggevenden van uw gemeente van harte uit om deel te nemen aan haar activiteiten en cursussen. Maar soms is het ook goed om het juist andersom te doen: dat de HGJB wordt uitgenodigd in úw gemeente!

Maak gebruik van de kennis en ervaring van de HGJB en nodig een jeugdwerkadviseur uit in uw eigen gemeente voor een themaworkshop, een adviesgesprek, persoonlijke coaching en training, een bezinningstraject of een gemeentebrede doordenking van het jeugdwerk.

De jeugdwerkadviseurs van de HGJB zijn gespecialiseerd in het helpen van gemeenten op alle terreinen van hun jeugdwerk: • Catechese • Club- en verenigingswerk • Gemeente en Eredienst • Geloofsopvoeding in de gezinnen • Missionair jeugdwerk • Jeugddiaconaat • Jeugdpastoraat • Integraal jeugdbeleid • Hervormd-gereformeerde identiteit in het jeugdwerk

Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor uw gemeente, of een afspraak maken? Mail of bel naar de regiokantoren in Schoonhoven en Putten. Wij zijn u graag van dienst!

putten@hgjb.nl telefoon 0341-352 553 schoonhoven@hgjb.nl telefoon 0182-383 122 3

HGJB Infogids nummer 5 juni 2011

Ook de aanstelling van een HGJBjeugdwerker in uw gemeente (fulltime of partime) voor kortere of langere termijn hoort tot de mogelijkheden.


Jeugdwerk

Laat je opladen! Nieuw cursusaanbod voor het jeugdwerk Naamloos-3 1

De HGJB komt dit seizoen met zes nieuwe cursussen voor leidinggevenden in het kinder-, tiener- en jongerenwerk. Deze cursussen zijn heel praktisch van opzet en gaan over een onderwerp waar iedere leidinggevende mee te maken heeft, zoals: praten over geloof en de Bijbel, omgaan met kwetsbare kinderen, persoonlijke inschakeling van jongeren en teamvorming. Met een cursus van twee of drie avonden krijg je nieuwe kennis en word je getraind in vaardigheden. Ook de ontmoeting met andere leidinggevenden maken de cursussen tot een plek waar je veel nieuwe ideeën opdoet en elkaar bemoedigt. Bij deze infogids is een kaart meegestuurd om te laten weten dat we je echt uitnodigen om erbij te zijn. Ervaar zelf hoe belangrijk het is om als leidinggevende te weten waar je voor staat en hoe je kunt groeien in je taak!

Cursus ‘De Bijbel open met kinderen’

Starterscursus Een praktische cursus, speciaal voor mensen die nog niet zo lang meedraaien in het jeugdwerk. • Di 6, 13 en 20 sept. in Harderwijk • Do 8, 15 en 22 sep. in Bodegraven • Di 10, 17 en 24 april 2012 in Andel • Do 12, 19 en 26 april 2012 in Zwolle

We gaan aan de slag met de techniek van het vertellen en de manier waarop je samen met kinderen in gesprek gaat mét en over de Bijbel. • Woe 5 en 12 oktober in Barneveld • Do 6 en 13 oktober in Ridderkerk

Gebruikersavonden voor HGJB-Kinderwerk, HGJB-Tienerwerk en HGJB-Jongerenwerk In het najaar van 2011 zullen er praktische instructieavonden gehouden worden voor leidinggevenden die werken met de mappen van de HGJB.

4


Cursus ‘Persoonlijke inschakeling van tieners en jongeren’

(12-16 jaar)

Hoe krijg je als leidinggevende zicht op de gaven en mogelijkheden van je tieners en jongeren en hoe zet je die vervolgens in tijdens de club of jv? • Ma 24 en 31 oktober in Apeldoorn • Di 25 okt en 1 nov in Gorinchem

Speciaal voor tienergroepen is er de map HGJB-Tienerwerk. In deze map vind je programma’s waarmee je met tieners aan de slag kunt gaan rond allerlei herkenbare (geloofs-)thema’s. Kenmerkend voor de map HGJB-Tienerwerk is de grote variatie aan werkvormen en bijbelstudies. Schaf de map met ruim 70 10-5-201 16:08:05 programma’s aan voor €1 80,en neem daarbij een abonnement op HGJB-Tienerwerk!

Cursus ‘Omgaan met kwetsbare kinderen’ Sommige kinderen zijn kwetsbaar op je club, omdat ze het thuis niet fi jn hebben of omdat ze een gedragsstoornis hebben. In deze cursus ontdek je wat de oorzaak van bepaald gedrag bij kinderen kan zijn en hoe je daar als leidinggevende het beste mee kunt omgaan. • Ma 9 en 16 jan 2012 in Gorinchem • Di 10 en 17 jan 2012 in Apeldoorn

Jeugdwerk

Map HGJB-Tienerwerk

Map HGJB-Jongerenwerk Speciaal voor jongerengroepen en jeugdverenigingen is er de map HGJBJongerenwerk. In deze map vind je programma’s waarmee je met verschillende herkenbare (geloofs)thema’s aan de slag kunt met jongeren vanaf 16 jaar. Kenmerkend voor de map HGJB-Jongerenwerk is de grote variatie in werkvormen en bijbelstudies. Schaf de map met ruim 70 programma’s aan voor € 80,en neem daarbij een abonnement op HGJB-Jongerenwerk!

Cursus ‘Hoe ben en blijf je een team?’ Samenwerken is een ‘vak apart’. Ontdek hoe je meer teamgericht kunt werken en welke impact dat heeft op de kinderen, tieners of jongeren. • Woe 25 jan - 1 feb 2012 Harderwijk • Do 26 jan - 2 feb 2012 Bodegraven

Cursus ‘Met tieners en jongeren in gesprek over geloof’ Hier leer je wat belangrijk is in de geloofscommunicatie en hoe je tieners en jongeren kunt laten ontdekken wat de Bijbel hen te zeggen heeft. • Woe 1 - 15 feb 2012 in Ridderkerk • Do 9 - 16 feb 2012 in Barneveld

5

HGJB Infogids nummer 5 juni 2011

(16 jaar en ouder)


jeugdwerk

Spirit

Cruciaal

hét tienerblad van de HGJB

hét jongerenblad van de HGJB

Spirit is hét tienermagazine van de HGJB voor jongeren van 12-16 jaar en verschijnt zes keer per jaar. Laagdrempelige artikelen worden afgewisseld met verdiepende artikelen. Voor iedere tiener is er iets te vinden in het blad Spirit.

Cruciaal is hét jongerenmagazine van de HGJB dat ingaat op herkenbare vragen, dat helpt in de relatie met God en jongeren informeert over leuke HGJB-activiteiten. Geloven in combinatie met het gewone dagelijkse leven komt in Cruciaal op een praktische manier aan bod.

Naast allerlei andere artikelen, staan in elk nummer bijdragen die verwijzen naar programma’s in de map HGJB-Tienerwerk: een interview, bijbelstudie of actuele informatie, passend bij het thema. Tienergroepen die een groepsabonnement op Spirit nemen, krijgen korting.

Naast allerlei andere artikelen, staan in elk nummer bijdragen die verwijzen naar programma’s in de map HGJBJongerenwerk: een interview, bijbelstudie of actuele informatie, passend bij het thema.

Wat kom je tegen in Spirit? • interviews met leeftijdgenoten • bijbelstudies over onderwerpen die jouw leven raken • informatie over gospelmuziek • antwoorden op vragen • fotopagina’s van allerlei onderwerpen • informatie over HGJB-activiteiten • cartoons die prikkelen • Boys Only – dé pagina voor jongens • Girls Only – dé pagina voor meiden • posters • testjes die je uitdagen

Cruciaal verschijnt acht keer per jaar, in de maanden september tot en met april. Er zijn verschillende opties voor een abonnement op Cruciaal. Allereerst kunnen jongeren ervoor kiezen om zelf een abonnement te nemen. Dat betekent dat Cruciaal iedere maand op de deurmat valt. U kunt er ook voor kiezen om met de JV of jongerengroep een groepsabonnement te nemen tegen een aantrekkelijke korting. Op deze manier kan er nog meer uit Cruciaal worden gehaald en bent u met elkaar op een creatieve manier bezig met de inhoud van Cruciaal. Een aanrader!

www.hgjb.nl/spirit

www.hgjb.nl/cruciaal 6


Een abonnement HGJB-Tienerwerk en HGJB-Jongerenwerk bevat onder andere: HGJB-jaarplanning om op een evenwichtige en gevarieerde manier bestaande programma’s te behandelen én om een ijzersterke combinatie te houden met de bladen Spirit en Cruciaal. • Contactbrieven met praktische tips en instructieve bijdragen. • Compleet nieuwe programma’s voor je tiener- of jongerengroep. • Gebruikersavond over het gebruik van de map en de programma’s (najaar 2011). • Korting op verschillende HGJB-producten en -materialen. • Toegang tot de digitale gebruikersservice op internet.

Jeugdwerk

HGJB-Tienerwerk en HGJB-Jongerenwerk

Map HGJB-Kinderwerk Clik De map HGJB-Kinderwerk verscheen vorig seizoen voor het eerst, met 20 gevarieerde programma’s voor het kinderwerk. In het seizoen 2011/2012 wordt de map aangevuld met 22 nieuwe clubprogramma’s. Zo ‘spaar’ je in een aantal jaar een compleet curriculum voor het kinderwerk!

Voor de kinderen is er een eigen kinderclubblad: Clik. Clik diept onderwerpen waar het op de club over gaat verder uit en brengt ze nóg dichter bij de kinderen. Aan de ene kant door aansprekende werkvormen rond het bijbelverhaal en de vertaling daarvan naar het leven van kinderen – voor op de club. En aan de andere kant door leuke lees- en doedingen rond hetzelfde thema - voor de kinderen thuis. Bijvoorbeeld een interview met een kind dat iets leuks of bijzonders meegemaakt heeft, een kijkje bij een kinderclub, knutsel- en kookideeën, proefjes en natuurlijk… puzzels. De map HGJB-Kinderwerk en Clik horen dus helemaal bij elkaar!

De programma’s zijn veelzijdig: ze bestaan uit een aantal bouwstenen waarmee je zelf je eigen clubprogramma op kunt bouwen. Elk programma biedt ideeën en werkvormen voor kinderen met verschillende interesses en van verschillende leeftijden. In ieder programma staat er een bijbelverhaal centraal, dat dichtbij de beleving van kinderen wordt gebracht. Kinderen worden gestimuleerd om zelf, samen met de andere kinderen, de Bijbel te ontdekken en toe te passen in hun eigen leven.

www.hgjb.nl/clik 7

HGJB Infogids nummer 5 juni 2011

hét kinderclubblad van de HGJB

(6-12 jaar)


Catechese

Basiscursus Mentorcatechese

Belijden-is-doen

Deze cursus is voor iedereen die catechese geeft in de vorm van een plenaire samenkomst, gevolgd door bespreking en verwerking in kleine groepen onder leiding van een mentor.

Geeft u belijdeniscatechisatie? Kom dan ook in januari of februari 2012 met de groep belijdeniscatechisanten naar de HGJB-special Belijden-isdoen.

Tijdens deze cursus kun je je ervaringen van afgelopen seizoen bespreken en weer nieuwe dingen leren. Ook voor nieuwe mentoren is deze cursus erg geschikt!

Bij Belijden-is-doen komen tientallen catechisanten uit diverse plaatsen bij elkaar. We gaan samen aan de slag met de vragen die op ze af komen rondom het doen van belijdenis. Wat als ik twijfel? Mijn stille tijd is zo saai… Het avondmaal, is dat eng? Ik wil stoppen met zondigen! Is er geloofsleven na de belijdenis? Hoezo ‘Welkom in de stijd’ - wat is dat voor strijd?

De cursusmap bevat informatie, opdrachten en casussen over de volgende thema's: • Wie is de tiener? • Wie ben jij als mentor? • In gesprek! Bij een deelname van minimaal 20 cursisten kan er ook een cursus worden georganiseerd in uw eigen gemeente. Bel voor verdere informatie of andere vragen met 030- 229 5851 of mail naar catechese@hgjb.nl.

Elk jaar weer horen we ervaringen van deelnemers voor wie deze avond net dat ene zetje was dat ze nodig hadden. Maak het ook mee en plan deze avond alvast in!

www.hgjb.nl/bid

• 30 aug - 6 en 13 sept - Bodegraven • 5 - 12 - 19 sept - Kootwijkerbroek • 6 - 13 - 20 september – Den Ham

www.hgjb.nl/bcmc 8


Doopcatechese: de Doop als nieuwe start

In september komen de nieuwe jaarreeksen weer uit. Vanaf dit seizoen naast NBV (Nieuwe Bijbelvertaling, 2004), ook geheel beschikbaar in HSV (Herziene Statenvertaling, 2010).

Nieuw!

De HGJB gelooft dat alle catechese is: jong (en oud) leren leven vanuit Gods beloften. Dit leren begint allereerst bij doopouders. Wie zijn of haar kind laat dopen, mag daar een gedegen voorbereiding op ontvangen in de gemeente.

Mentoren ontvangen voor aanvang van het seizoen de handleiding en usb-stick met multimedia en voor de catechisanten worden werkmappen, Things-to-do waaiers en Personal Bible kaartjes toegezonden. Geeft u de wijzigingen in aantallen op tijd door?

Catechese

Follow Me (12-16 jr) Follow Me Next (16+)

Interesse om het komende seizoen in uw gemeente ook met Follow Me en/of Follow Me Next te beginnen? Vraag vrijblijvend een kennismakingspakket aan. Onlangs is ook de eerste FM(N) nieuwsbrief uitgebracht. Geïnteresseerd? Vraag hem aan via catechese@hgjb.nl of 030 229 5851.

www.hgjb.nl/followme www.hgjb.nl/fmn

Van binnenuit

De studies zijn geschreven vanuit de SOLVAT-methode, die ontwikkeld is door de HGJB. De kringleden worden hierdoor gestimuleerd om zélf te ontdekken wat het bijbelgedeelte voor hun leven te zeggen heeft.

Bijbelstudies over psalmen Rond de zomer komt er een nieuw bijbelstudieboek op de markt voor 18+-kringen, bijvoorbeeld als vervolg op de belijdeniscatechese: ‘Van binnenuit – bijbelstudies over psalmen’.

Redactie: Eline van Vreeswijk.

www.hgjb.nl/webshop 9

HGJB Infogids nummer 5 juni 2011

Het HGJB-Centrum voor catechese heeft daarom materiaal ontwikkeld voor doopcatechese aan ouders die zich voorbereiden op de doop van hun kind. Dit pakket omvat: • werkmateriaal voor drie avonden: een werkboek voor predikant en doopouders met daarin een bijbelstudie, gespreksvragen, opdrachten en informatie rond de Heilige Doop, en • de dvd ‘Van generatie op generatie – openhartige gesprekken over de kinderdoop’. of 030- 229 5851


Gemeente & Eredienst

Start het winterseizoen met de

HGJB-Themamap ‘Alles op Zijn plek’ De gemeente heeft een startmoment nodig om bij de start van een nieuw winterseizoen weer in beweging komen. Bij de opening van het winterwerk ontwikkelt de HGJB elk jaar een HGJB-Themamap om als gemeente enthousiast van start te gaan met jong en oud. Naast allerlei ideeën om zo’n startdag of -weekend goed te organiseren, biedt de themamap genoeg stof om een seizoen lang met het HGJB-jaarthema te werken. Het HGJB-jaarthema is voor het seizoen 2011/2012 Alles op Zijn plek – over de bijzondere betekenis van de gemeente. We willen dit seizoen gemeenteleden bewust maken én laten zien dat de gemeente in de eerste plaats een geschenk is van God! God is het die mensen opzoekt en die in de gemeente (ook de plaatselijke!) alles een plek geeft. Preekschets en themamap Bij de themamap wordt een preekschets geschreven waarin de bijbelgedeelten Efeze 1:15-23 en Efeze 4:1-16 gekozen zijn als kern in de uitwerking van het jaarthema. De schets wordt naar predikanten gestuurd en is te downloaden via internet. Losse exemplaren van de themamap zijn te bestellen via onze webshop (www.hgjb.nl/webshop).

www.hgjb.nl/themamap

Leerdienst.nu

kers en onderwijskundigen uit de achterban van de HGJB zal zich de komende jaren inspannen voor de ontwikkeling van de handreikingen. Elke handreiking bestaat uit: • suggesties rondom de kerkdienst • een uitgebreide preekschets • een vermenigvuldigbare liturgie met schriftelijke opdrachten en afbeeldingen ter ondersteuning van de leerdienst. Informatie/opgave/proefhandreiking:

De HGJB geeft jaarlijks twintig handreikingen voor leerdiensten uit. Deze proberen de kloof tussen eeuwenoude geschriften en de constant veranderende leefwereld van tieners en jongeren te overbruggen. In het tweede seizoen (2011/2012) staan twintig thema’s uit de Heidelbergse Catechismus centraal. Een redactie van predikanten, kerkelijk wer-

www.hgjb.nl/leerdienst 10


Methode voor geloofsopvoeding van 3- tot 6-jarigen in de kerk Rond de zomer van 2012 verschijnt er een nieuwe kinderwerkmethode bij de HGJB. Deze is speciaal gericht op kinderoppasdiensten en ook te gebruiken voor bijvoorbeeld bijbelklassen en kindernevendiensten. De methode is bedoeld voor kinderen van 3 tot 6 jaar en bestaat uit een aantal basisdocumenten met adviezen en voor iedere week een bijbelprogramma of een ingroeiprogramma. Twee soorten programma’s Met de bijbelprogramma’s kunnen leidinggevenden een kort programma volgen met de kinderen dat bestaat uit

een introductievorm, een bijbelverhaal, zingen en bidden en een eenvoudige verwerking (knutsel en/of spel). De ingroeiprogramma’s bieden ideeën en vormen om de kinderen kennis te laten maken met de kerk. Op een eenvoudige manier wordt gesproken met de kinderen over dingen die in de kerk gebeuren, zoals bidden, zingen en de wet lezen; maar ook avondmaal en de doop en belangrijke personen uit de kerk komen aan bod. Kortom: een compleet pakket om met jonge kinderen een opstap te maken naar de kerk!

Gemeente & Eredienst

Nieuw! Nieuw in 2012: OPSTAP!

Gratis proeflessen beschikbaar De methode zal na afronding uit drie jaargangen bestaan, met voor iedere zondag een programma. Kerkelijke gemeenten die nu al interesse hebben, kunnen zich inschrijven voor de gratis proeflessen die binnenkort uitkomen.

0341-352553 of amoll@hgjb.nl

In het najaar van 2011 hoopt de HGJB een tweetal regionale bezinningsavonden te organiseren over de eredienst in relatie tot jongeren. Deze avonden zijn een vervolg op de eerder georganiseerde avonden in 2010. Tijdens de wekelijkse erediensten zijn jong en oud samen in de kerk. Maar in onze samenleving lijken jongeren en ouderen steeds meer in een eigen subcultuur te leven. Het overbrengen van Gods Woord op alle aanwezigen in de eredienst is daarom niet altijd eenvou-

11

dig. In een aantal praktische workshops wordt ingegaan op het hoe en waarom van een gemeentebrede bezinning op de erediensten: hoe pak je zo’n bezinningstraject aan? De avonden zijn vooral bedoeld voor (jeugd-)ouderlingen, predikanten en leden van eredienstcommissies. Do 6 oktober Wijk en Aalburg Ma 10 oktober Amstelveen

www.hgjb.nl/eredienst

HGJB Infogids nummer 5 juni 2011

Regionale bezinningsavond Integrale Eredienst


Gezinnen

Geloofsopvoeding Het gezin is de belangrijkste plaats voor geloofsopvoeding; wat kinderen thuis meekrijgen en hóe dat gebeurt, heeft grote invloed op de rest van hun leven. Iedereen zal het (h)erkennen: opvoeden gaat niet vanzelf. Het vraagt om een investering! De HGJB vindt het daarom belangrijk dat kerkelijke gemeenten de ouders ondersteunen in hun taak. Hiervoor zijn diverse materialen ontwikkeld. Ook zijn HGJBers beschikbaar voor advisering over de vraag hoe de ondersteuning aan ouders in de gemeente vormgegeven kan worden.

Basiscursus Geloofsopvoeding

Inhoud cursus Avond 1 • Geloofsopvoeding als gelovige ouder – over de bijbelse opvoedingsopdracht en jouw rol als geloofsopvoeder Avond 2 • Geloofsopvoeding in de dagelijkse gezinssituatie – over de ontwikkeling van je kinderen en de betekenis daarvan voor geloofsoverdracht en regelgeving in je gezin Avond 3 • Geloofsopvoeding en geloofsoverdracht – over de praktische invulling van bidden, bijbellezen en viermomenten.

‘Hoe bid jij met je kinderen? Doen jullie nog iets extra’s om de christelijke feesten te vieren thuis?’ Veel ouders zijn benieuwd naar hoe andere ouders vormgeven aan de geloofsopvoeding van hun kinderen. Met de HGJB-Basiscursus Geloofsopvoeding brengen we opvoeders binnen de kerkelijke gemeente hierover met elkaar in gesprek.

Aanvragen cursus Bij een opgave van minimaal 15 en maximaal 30 deelnemers kun je de cursus in je eigen gemeente aanvragen.

HGJB-cursus in je eigen woonplaats De cursus is bedoeld voor ouders met kinderen van 2 tot 12 jaar. (Wijk)gemeenten kunnen een cursus aanvragen, eventueel in combinatie met een buurgemeente. Iemand van de HGJB geeft dan in jullie gemeente de cursus.

www.hgjb.nl/gezinnen gezinnen@hgjb.nl 12


Gezinnen | Missionair werk

Hart voor je huwelijk Investeren in het huwelijk is meer dan ooit nodig – niet alleen voor de echtparen zelf, maar juist ook voor je gezin. Daarnaast is het huwelijk van groot belang voor een goed gemeenteleven. Met ‘Hart voor je huwelijk’ willen we gemeenten en echtparen hierbij helpen.

Aan de hand van zes thema’s praten deelnemers met elkaar over hun huwelijk. De thema’s die behandeld worden, zijn: • communicatie • groeien in je relatie • hoe je ooit begon • omgaan met verschillen • samen intimiteit delen • samen geloven In de eigen gemeente De cursus wordt gegeven vanuit de plaatselijke gemeente. Het is een prachtige manier om te investeren in de huwelijken en gezinnen van de gemeente!

ook Vakantie Bijbel Werk voor tieners met de Map Missionair Tienerwerk 2011 ...écht wel! Speciaal voor het missionaire tienerwerk in de gemeente is de map Missionair Tienerwerk geschreven. De map is onmisbaar voor het tienerprogramma van het Vakantie Bijbel Werk (VBW), maar ook voor een missionaire tienerclub of tienerkamp. De map Missionair Tienerwerk bevat vijf programma's die aansluiten bij de leefwereld van tieners. Het doel van de map is om jonge buitenkerkelijke tieners op een laagdrempelige manier in aanraking te brengen met het Evangelie. Met het VBW-thema 2011 ...écht wel! willen we tieners aanmoedigen om het met God te wagen en hun vertrouwen op Hem te stellen. De map Missionair Tienerwerk 2011 is voor € 19,95 te bestellen via onze webshop.

www.hgjb.nl/hvjh gezinnen@hgjb.nl

www.hgjb.nl/tienerwerkmap 13

HGJB Infogids nummer 5 juni 2011

Voor echtparen Hart voor je huwelijk is een speciaal programma dat echtparen in zes gevarieerde avonden helpt (opnieuw) te investeren in hun huwelijk. De cursus wordt gevolgd door man en vrouw samen. Let op: de cursus is zowel geschikt voor echtparen mét kinderen als voor echtparen zónder kinderen!


Jongeren

HGJB-Vakanties

HGJB-Scholierenweekend

Ook deze zomer gaan er circa 1500 jongeren onder leiding van zo’n 300 stafl eden op pad om een mooie vakantie met elkaar te beleven. Op dit moment zijn de teams volop bezig met elkaar om een superweek voor onze jongeren te organiseren.

Het HGJB-Scholierenweekend is dé plek waar tieners meer te weten komen over de Heere God, nieuwe vrienden ontmoeten en een geweldige tijd hebben.

De HGJB wil de deelnemers een vakantie met meerwaarde geven. Dit zit hem in het maken van nieuwe vrienden, of juist het opnieuw ontdekken van de eigen vrienden. Daarnaast is het geweldig als de deelnemers zich kunnen spiegelen en schuren aan de leidinggevenden en met vragen bij deze mensen terecht kunnen. Maar bovenal willen wij kinderen, tieners en jongeren laten groeien en bloeien in hun geloof.

Samen met zo’n 350 tot 400 andere tieners hebben we ontzettend veel lol. Ook hebben we weer een uitdagend programma met toffe spellen, workshops en een gezellig Midnight programma. Maar vooral willen we met de tieners samen leren uit de Bijbel wat het betekent om Gods eigen kind te zijn. Wilt u de tieners uit uw gemeente enthousiast maken om mee te gaan?

Tijdens de HGJB-Vakanties heeft de Bijbel een prominente plek, op een eigentijdse manier.

14-17 oktober 2011 in Zelhem

After Summer Praise

Het is geweldig om te zien hoe vakantie en geloof samen kunnen gaan. Ieder jaar opnieuw is dit de stimulans om de HGJBVakanties te blijven organiseren. Het is een ervaring die onze jongeren eigenlijk niet mogen missen.

Op zaterdag 17 septem ber hopen we samen met alle deelnem ers en stafleden de zomervakantie af te sluiten met de After Summer Pra ise in de St. Janskerk in Gouda!

www.hgjb.nl/vakanties 14


Komende zomer gaan ruim 400 jongeren weer aan de slag als lid van een Dabar-team! Zij verzorgen het recreatie- en evangelisatiewerk op campings door heel Nederland. Het thema dit jaar is ‘Onder de indruk’. De teams geven met woord en daad het bijzondere cadeau van Gods liefde door. Ze worden daarbij ondersteund door de vrijwilligers van de plaatselijke commissies. Er zijn ook nog eens vijftien campingpastores op verschillende campings aanwezig om de campinggasten (waar nodig) een luisterend oor te bieden. We vragen u dit werk in uw voorbede een plek te geven. • Dank God voor de inzet van heel veel jongeren deze zomer. • Dank voor de enorme inzet van de plaatselijke commissies ieder jaar weer. • Bid om Gods zegen op het werk van de Dabar-teams en om eenheid in de teams. • Bid om wijsheid en kracht voor de campingpastores en hun gezinnen. • Bid dat de campinggasten door de contacten via Dabar God als hun Vader mogen leren kennen.

NIEUWE kinderactiviteit: Clik in! Geloven doe je niet alleen, maar samen! Bijvoorbeeld in de kerk of op je club. Maar daar niet alleen! Overal in het land zijn er kinderen die geloven in God. Samen met hen willen we nog veel meer ontdekken over God. Kom daarom met de kinderen uit uw gemeente ook naar Clik in! en beleef samen met heel veel andere kinderen een fantastische dag! Speciaal voor kinderen uit groep 7 en 8 zijn er in het najaar drie geweldige dagen. We gaan met kinderen uit het hele land feestvieren. Zingen, bidden en nadenken over God, bijbelstudie in kleine groepjes, samen eten en aan de slag op allerlei uitdagende manieren. Zien we ze straks in een levend bouwwerk van kinderen? Of worden zij de architect van een mooie kathedraal? Of de kinderen nu houden van actief of creatief, binnen of buiten, culinair of muzikaal: er is genoeg te doen en te kiezen! Reserveer daarom de volgende data alvast in uw agenda: • 29 oktober in Genemuiden • 5 november in Amersfoort • 12 november in Waddinxveen

www.hgjb.nl/dabar

www.hgjb.nl/clikin 15

Jongeren

tief!

van Verspiedersdagen naar een

HGJB Infogids nummer 5 juni 2011

Dabar en Campingo pastoraat owkedeer zaec zomer

Nieuw!


HGJB-Kerstconferentie Jongeren

Van 27-30 december komen 900 jongeren (17-23 jaar) naar Stadskanaal om te groeien in hun geloof en natuurlijk ook om veel plezier met elkaar te beleven. In de bijbelstudies wordt de Efezebrief doorgelezen. We gaan het onder andere hebben over ‘wat je aan de kerk hebt’ (Efeze 2), mannen & vrouwen (Efeze 5) en over vechten in het geloof (Efeze 6). Uiteraard kom je op het programma ook activiteiten tegen als zwemmen, lasergamen, fitness, een concert en nog veel meer. Want de Kerstconferentie is ook gewoon vier dagen lang genieten! In september 2011 gaat de inschrijving voor de Kerstconferentie van start. Stimuleer de jongerengroep of jeugdvereniging van uw gemeente om met elkaar deze conferentie te bezoeken!

www.hgjb.nl/kerstconferentie

Loket Gelijke Zorg

Dankdagmap 2011 ‘Verkeerd verbonden’

Het Loket Gelijke Zorg is een initiatief van de Bond van Hervormde Zondagsscholen, de vereniging ‘Op weg met de ander’ en de HGJB.

Begin september verschijnt de nieuwe dankdagmap met als thema Verkeerd verbonden.

Deze samenwerking beoogt de participatie van verstandelijk gehandicapte mensen in de christelijke gemeente te bevorderen.

Vanuit Handelingen 14:5-18 denken we met de kinderen na over wie we bedanken. Vaak bedanken we mensen om ons heen voor wat we ontvangen en vergeten we om God daarvoor te bedanken. We kijken niet verder, maar blijven hangen in het danken van mensen. Dan zijn we ‘verkeerd verbonden’.

Het Loket Gelijke Zorg is voor ondersteuning en bij vragen beschikbaar voor de volgende doelgroepen: predikanten, kerkenraden en diaconieën, leidinggevenden van zondagsscholen, clubs, catechisatiegroepen, bijbelkringen, ouders en individuele gehandicapte zorgvragers.

Abonnees ontvangen de map automatisch. Losse exemplaren zijn begin september te bestellen via de website.

Voor meer informatie zie: www.loketgelijkezorg.nl.

www.hgjb.nl/dankdag 16


Diaconaat

Kleur in het leven van jongeren in Pakistan Een nieuw diaconaal gemeentebreed HGJB-project Met het nieuwe diaconale HGJB-project ‘Alles over hoop’ kunnen jong en oud in de gemeente tijdens het seizoen 2011/2012 in actie komen voor jonge christenen in Pakistan. De meeste gemeenten kiezen ervoor om hun actie in januari en februari te houden. Het zou daarom prachtig zijn als rond de zomervakantie van 2011 in de gemeenten een werkgroep is gevormd die het project in de gemeente lanceert en coördineert.

Projectkrant Dit HGJB-project is een prachtige kans om gemeentebreed aan de slag te gaan, dat werkt samenbindend! Samen verdiep je je in de situatie van christenen

17

die leven in een totaal andere cultuur dan wij en tegelijk komen jongeren en ouderen in beweging voor een goede inhoudelijke actie in de gemeente. In augustus verschijnt een gratis projectkrant met daarin alle informatie over de opzet en inhoud van het project. Onmisbaar dus voor de werkgroep die het project in de gemeente voorbereidt. Projectavonden In november worden er in het hele land projectavonden gehouden. Schrijf je op tijd in om met een aantal afgevaardigden of de plaatselijke werkgroep te komen. Niet alleen om informatie en materialen op te halen, maar vooral om enthousiast te worden! Het project krijgt op deze avonden kleur, waardoor het veel makkelijker is om het in je eigen gemeente op te starten. Zie de activiteitenagenda op pagina 18 voor data en locaties.

allesoverhoop@hgjb.nl

HGJB Infogids nummer 5 juni 2011

Alles over hoop Het diaconale project ‘Alles over hoop’ sluit aan op het jaarthema ‘Alles op Zijn plek’ en inhoudelijk ligt het accent op God die jongeren uit de gemeente kleur laat geven aan het leven. De kerk en de jonge christenen in Pakistan zijn daarin voor ons een voorbeeld. In een gespannen situatie van onderdrukking en subtiele buitensluiting willen zij, met de mogelijkheden die ze hebben, zichtbaar aanwezig zijn in de (moslim)samenleving. De kerk van Pakistan heeft de visie om jongeren te helpen getuigend present te zijn, maar niet de fi nanciële middelen om dat breed te kunnen doen. Wij willen hen daarom helpen om kleur te geven in het leven van jongeren in Pakistan.


Agenda zomer en najaar 2011 Juli/Augustus zomer Nederland zomer Europa zomer Wereld zomer Campings in NL

Kindervakanties/Binnenlandvakanties Buitenlandvakanties/18+ Vakanties Wereldervaringen Dabar/Campingpastoraat

Augustus 30

Bodegraven

Basiscursus Mentorcatechese

September 5 6 6 8 9 14 17 !

Kootwijkerbroek Den Ham Harderwijk Bodegraven Amersfoort Amersfoort Gouda www.hgjb.nl

Basiscursus Mentorcatechese Basiscursus Mentorcatechese Starterscursus Jeugdwerk Starterscursus Jeugdwerk Dabar Celebration Slotavond Campingpastoraat After Summer Praise HGJB-Vakanties Start inschrijving Kerstconferentie

Oktober 5 6 6 10 14 24 25 29

Barneveld Ridderkerk Wijk en Aalburg Amstelveen Zelhem Apeldoorn Gorinchem Genemuiden

Cursus ‘De Bijbel open met kinderen’ Cursus ‘De Bijbel open met kinderen’ Bezinningsavond Integrale Eredienst Bezinningsavond Integrale Eredienst Scholierenweekend Cursus ‘Pers. inschakeling tieners/jongeren’ Cursus ‘Pers. inschakeling tieners/jongeren’ Clik in! (nieuwe kinderactiviteit)

November 5 Amersfoort Clik in! (nieuwe kinderactiviteit) 12 Waddinxveen Clik in! (nieuwe kinderactiviteit) Projectavonden ‘Alles over hoop’ 14 omgeving Putten 15 Rijssen 16 Hardinxveld-Giessendam 17 Rotterdam 21 Wijk en Aalburg 22 Bodegraven 23 Zwolle 24 Veenendaal

December

27-30 Stadskanaal

Kerstconferentie

18


Leerjaar 1

BijbelWijs

BijbelWijs

Handleiding Kampweekenden

Met deze methode voor GVO (godsBijbelWijs dienstonderwijs op de openbare school) leren kinderen verhalen uit de Bijbel kennen en maken ze kennis met het christelijk gedachtegoed en de christelijke feestdagen. Bijbelwijs telt twee delen met per deel 38 lessen waarin de hele Bijbel op hoofdlijnen wordt doorgewerkt. De werkvormen zijn gericht op leerlingen uit groep 6 en 7 van de basisschool. Proefl es aanvragen: www.hgjb.nl/ bijbelwijs. Leerjaar 1

Wat moet er allemaal geregeld worden en waar moet je op letten bij de voorbereidingen van een kamp? De HGJB heeft een handleiding ontwikkeld boordevol praktische tips en lijstjes voor een paar dagen weg met kinderen, tieners of jongeren.

38 lessen voor het Godsdienstig VormingsOnderwijs

www.hgjb.nl/webshop

DE HGJB HEEFT UW STEUN NODIG! De HGJB wil jongeren toerusten om als christen voor Gods aangezicht te leven. Helpt u mee? Vul daarvoor onderstaande bon in of maak een bijdrage over op rekeningnummer 3083.16.835 van de HGJB in Bilthoven. Hartelijk dank!

JA, IK DOE MEE! Ik geef een gift van O € 15,00

O € 25,00

Ik wil een vaste bijdrage geven van € ….. per O maand O kwartaal O jaar. Man/vrouw/familie

O € …….

Ik machtig de HGJB om dit bedrag van mijn rekening af te schrijven

Voorletters:……… Achternaam: …………………….....................

Straat: ………………………………………………..

Nr.:…………………………………

Postcode: ………………………Woonplaats………………………................................. Bankrekeningnr:…………………………E-mail: …………………………….................... Geboortedatum: ………………………...Telefoonnummer ………………...................... Handtekening Graag opsturen naar HGJB, Antwoordnummer 30, 3720 WB BILTHOVEN (postzegel mag, maar hoeft niet).


20

HGJB-Infogids nr5 - 2011  

Infogids van de HGJB, nummer 5, 2011

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you