Page 1

SELECTED PROJECTS

JULIA KOMARCZYK


JULIA KOMARCZYK SELECTED PROJECTS

4 TIMES SQUARE AMENITIES CATEGORY: Corporate Amenities LOCATION: Manhattan, NYC SIZE: 45,000 SF COMPLETION: 2017

667 DRIGGS AVE CATEGORY: Restaurant LOCATION: Brooklyn, NY SIZE: 840 SF COMPLETION: Ongoing

70 HUDSON CATEGORY: Commercial Lobby LOCATION: Jersey City, NJ SIZE: 8,000 SF COMPLETION: 2018

NICKELODEON HQ CATEGORY: Corporate Workplace, Tech & Media LOCATION: Manhattan, NYC SIZE: 210,000 SF COMPLETION: 2017

MARKET LINE - SITES 3 & 4 CATEGORY: Civic, Public Marketplace LOCATION: Manhattan, NYC SIZE: 150,000 SF COMPLETION: Ongoing

KOMAR BRANDS HQ CATEGORY: Corporate Workplace, Global Headquarters LOCATION: Jersey City, NJ SIZE:120,000 SF COMPLETION: 2016

FURNITURE DESIGN


4 TIMES SQUARE AMENITIES CLIENT: Durst Corporation CATEGORY: Corporate Amenities LOCATION: Manhattan, NYC SIZE: 45,000 SF COMPLETION: 2017 AWARDS: Winner, Interior Design Magazine’s Best of Year 2018 - Corporate Cafeteria


MECH. B.O.H. KITCHEN

CAFÉ “THE GREEN”

PORTAL SERVERY STORAGE

PORCH

NORTH CORRIDOR NORTH TOILETS

ENTRY

FLOOR PLAN

Space Progression. The arrangement of program when entering the north side of the 4th floor amenity space at 4 Times Square can best be described as a procession of varied experiences and spatial design. When exiting the Elevator Lobby, guests are met with an expansive servery where individualized food vendor points help break down the scale and encourage organic circulation. Through the Servery portal, the space opens up even larger to the grand Café, which was designed intentionally airy and spacious to celebrate Gehry’s ethereal curved glass panels. The spatial scale is then condensed when walking through the warm and intimate wood Portal space, only to open up again to the brightly lit coffee bar and gathering space called “The Green” which serves as and unexpected final stop and gets its’ name from the large curved plant wall feature.


90s Frank Gehry meets Scandinavian Design in this project located in the previous Conde Nast Cafeteria in the heart of Times Square. Durst, the landlord of 4 Times Square approached our project team with the challenge of reviving Gehry’s first project in New York City in an effort to attract future tenants. A reimagined program including an updated servery, cafe space, and coffee and cocktail bar help achieve this. Our team paired up with Michelin starred chef and cofounder of Copenhagen’s Noma, Claus Meyer, to revive the menu and help inspire the Scandinavian flare that characterizes the new design.


A fresh, monochromatic palette gives Gehry’s undulating glass forms a new life. Laminate floors were replaced with white oak flooring and the cognac colored banquettes were artfully re-upholstered in a neutral leather. The titanium and yellow curved walls were re-finished in a matte white paint, enhancing their sculptural quality. These strategic updates help showcase the beauty of the unique blue-green glass panels and sculptural forms in the space.


Customization is key to the design of the Servery space. Six stations are positioned as individual micro restaurants and provide a welcomed departure from traditional cafeteria stations. A customized hanging trellis retail display system offers vendors opportunities for individualization through signage and staging. Lighting and smoke baffles were also integrated into this construction. Subtle finishes and the slatted wood materiality of the counter provide a neutral and warm backdrop.


The dramatic lighting concept for the Elevator Lobby was inspired by James Turrell’s 2013 Guggenheim installation, Aten Reign, and features over seven foot high layered light cavities situated between existing ceiling beams. Color changing LEDs were installed to provide customizable color settings to coordinate with event branding.

UOS

16’-6” AFF

14’-0” AFF

11’-6” AFF

9’-0” AFF

COLOR CHANGING LED COVE LIGHT RECESSED LIGHTS ABOVE ELEVATOR DOOR

DETAIL SECTION


667 DRIGGS AVE CLIENT: Gunnar Gíslason, Meyers USA CATEGORY: Restaurant LOCATION: Brooklyn, NY SIZE: 840 SF COMPLETION: Ongoing


ELEMENTS: MATTE GREEN MILLWORK WITH INTEGRATED LIGHTING SPALTED MAPLE CHEF’S COUNTER, PAINTED BEADBOARD BASE EXPOSED CEILING BEAMS AND EXISTING FLOOR ARTISAN APPLIED PLASTER WALL FINISH WITH LIME WASH

DEEP - FINISH CONCEPT

GULDBORG - 667 DRIGGS AVE | SCHEMATIC DESIGN 1 | 9.26.2018


Inspired by Iceland. Our project team was approached by Icelandic Michelan starred chef Gunnar Gíslason to realize his dream of opening a sister location to his award winning Reykjavik restaurant, Dill. A native Icelander, Gunnar tasked us with creating an intimate chef’s table dining atmosphere. At only 25 seats, the Hygge ambience is enhanced through dim lighting and carefully curated materiality. The existing wood floors and ceiling beams of the 1910 historic building are left exposed, ware and all, to provide the baseline of the rustic, authentic and raw aethestic that was

requested. Artisinal materials rich in texture, such as the custom spalted maple counter top and the applied plaster wall finish work as beautiful backdrops to catch the dim light from the pendants and candlelight in the space. The highly coveted small 5-person window table is made from an entire live edge tree slab, and is paired with a grown-in-Brooklyn mushroom material pendant light to attract Williamsburg passerbys.


70 HUDSON CLIENT: Spear Street Capital CATEGORY: Commercial Lobby LOCATION: Jersey City, NJ SIZE: 8,000 SF COMPLETION: 2018 AWARDS: Winner, Interior Design Magazine’s Best of Year 2018 - Commercial Lobby & Amenities Space


Residing on the Jersey City Waterfront, 70 Hudson is a commercial development boasting 400,000 SF of office space, spectacular views to lower Manhattan and close vicinity to the PATH train. The design for the renovation provides a place to rest, socialize, refresh, as well as function as an office lobby. The space is defined by a metal feature volume that works to both unify the space and define zones- the southern lobby functions as a pop-up exhibition space whereas the northern lobby acts as the main area for circulating in and out of the building. A custom metal fabricator was engaged to create the aurora borealis inspired perforation pattern using cutting edge techniques to route into bronze panels and anodize the openings for added sparkle and dimension. Tenants are encouraged to walk through the volume to access the polished brass reception desk and wood clad elevator banks.


Luxe materials and finishes help execute the boutique hospitality aesthetic that the client was after. Large curved velvet sofas are paired with brass accent tables and light fixtures that act as jewelry in the space. The expansiveness of the window lounge is broken down into 3 smaller vignettes of furniture, each with their own defining color palette. Live edge high top tables, situated between the lounges provide variety in height as well as function and power to guests. As an unexpected feature, upholstered pebble shaped lounge pieces placed against a dreamlike wallcovering continue the whimsical and ethereal design language into the elevator lobby.


DOWN LIGHTS PERFORATED METAL FINS PINNED TO WOOD CLAD VOLUME WOOD PANEL INTERIOR WALLS & CEILING LEVEL 2 - PARKING GARAGE

WOOD PANEL INTERIOR WALLS & CEILING LEVEL 1 - LOBBY / RECEPTION


NICKELODEON HQ CLIENT: Viacom CATEGORY: Corporate Workplace, Tech & Media LOCATION: Manhattan, NYC SIZE: 210,000 SF COMPLETION: 2017 HONORS: Published in Interior Design Magazine’s Sept 2015 issue under “Viacom: Changing Channels” feature


HOrIzONtaL UNItY: EXISTING

Horizontal Unity One would never know when getting off the elevators on the existing floors of Nickelodeon that they were in the heart of Time Square in New York City. A maze-like space with zero visual transparency lead to the effort to plan an open perimeter workspace and organize main program elements across a central axis.

FUTURE

?

?

?

? tODaY

FUtUrE

42 STORAGE

COPY POD

STORAGE

COPY POD

APPAREL

APPAREL

NEW MOTHERS ROOM

MEN APPAREL CLOSET

WOMEN

DISPLAY

FIBER ROOM

TELECOM CLOSET

DOWN

ELEVATOR LOBBY ELEVATOR LOBBY

STORAGE SHOWROOM STORAGE HOME ACCESSORIES CLOSET

TECH. CLOSET

C.P. SHOWROOM

REFRESH & CONNECT

COATS

DISPLAY

STAIR

BUFFET

COATS

PANTRY EQUIP

REFRESH & CONNECT

C.P. SHOWROOM MACHINE ROOM

FREIGHT DROP-OFF

FREIGHT

SHOWROOM STORAGE COPY POD

COPY POD

PUBLISHING LIBRARY

STORAGE

STORAGE


Vertical Unity Vertical circulation was an important element used to tie the varied department of the east coast headquarters closely together. Internal staircases that were once fully enclosed behind solid drywall partitions were opened up and re-clad in the brand’s signature orange color. The stair was also interpreted into storage and seating elements along the route. This treatment creates a ribbon like effect through the stack that eases wayfinding - there is always visual access to the next run of stairs. The stair becomes the thread that ties the floors together and helps encourage vertical circulation. Key program elements like bookable conference rooms, pantries and gaming areas help encourage travel across the floors, enhancing the “Vertical Campus” and united culture of the brand.

VErtICaL EXISTING UNItY - VErtICaL CaMpUs

tODaY

FUTURE

FUtUrE


Designed for the child at heart, playful interventions into the clean bright workspace in Phase 1 provide the perfect mix of fun and function. The architectural palette is neutral, bright and gallery like so that bold pops of color and brand identity components really stand out and create an identifiable sense of place that could only belong to a child focused brand like Nickelodeon. Unexpected architecture, like the bright yellow circular banquette, keep the vertical circulation experience fun and activated.


Clusters of “pop-in� rooms help define open workspace on the new Nickelodeon floors. Positioned at each quadrant of the floor plan, these rooms offer enclosed workspace and collaboration space for the individuals seated adjacently to them. Not only do the rooms provide acoustical privacy for impromptu meetings, they also allow users space to get heads down work done in a quiet setting. These were necessary pieces of the program introduced when the overall allocation strategy moved many employees from private offices into open workspace. Each structure is clad with wood to add warmth and variety to the space and the interiors are washed with different colors to help with wayfinding across the different sides of the floor.


ACTIVATED CORE DESIGN: TACKABLE PANELS - CORK TACKABLE PANELS - FELT APPLIED GRAPHICS WHITEBOARD PAINT

ELEVATION


Variety in materiality and a focus on the experience were added to the design for Phase 2, Floors 37-40. Additional warmth and color were added to the open workspace, and the additional of a mixed media core wall design helps add layers to the materiality of the open workspace. Unexpected design elements were added to areas like the pantries and corridors to enhance the “third space� quality of these gathering spaces. Meant to feel like a coffee shop or lounge, these spaces provide employees with the sense to departure they need to keep their day refreshed.


Experiential Design Fun was injected into the space with the visitor in mind. In a world where social media presence is everything, there was a push to create memorable “photo-op� spaces sprinkled all across the floors. Pictured here are some of those moments captured by visitors on Instagram. Bold plays on graphics and color, lighting, and multimedia help add variety and make the spaces at the new Nickelodeon distinctively memorable. The spirit of the brand is brought to life through these interventions.


MARKET LINE - SITES 3 & 4 CLIENT: Essex Crossing CATEGORY: Civic, Public Marketplace LOCATION: Manhattan, NYC SIZE: 150,000 SF COMPLETION: Ongoing


The City’s Marketplace Located in the heart of the Lower East Side in New York City, Sites 3 & 4 of the Marketline span two city blocks and offers visitors an unique subterranean experience. Site 4, the Eatery, pulls inspiration from the defining grit of the neighborhood and features catenary lighting and multiple food vendors. Site 3, the Gallery, is bright and edgy and features an illuminated polycarbonate ceiling juxtaposed by a fire escape inspired staircase and fresh pops of color in the gallery and retail shops.


KOMAR BRANDS HQ CLIENT: Komar, Inc. CATEGORY: Corporate Workplace, Global Headquarters LOCATION: Jersey City, NJ SIZE:120,000 SF COMPLETION: 2016


Komar Brands, a global organization that focuses on the design, marketing, sourcing and distribution of numerous sleepwear brands, relocated their global headquarters from midtown Manhattan to the Jersey City waterfront. Their new offices are better equipped to facilitate the collaborative culture the company has developed by offering spaces that support the company’s work. The design language established in the elevator lobby and stair design tie these vertical circulation elements together, while amenity spaces like the reception area, executive conference suite, and cafÊ capture the feminine essence of the company’s many divisions.


COMPONENTS: ROUND TUBE HANGING RAIL TACKBOARD TACKABLE SLIDING DOORS W/ FLEXIBLE STORAGE BEHIND

TACKABLE SLIDING DOORS W/ FLEXIBLE STORAGE BEHIND

DESIGN ROOMS - PLAN

ELEVATIONS


In their previous offices, employees were crammed into small cubicles with little storage. As a result, materials and samples cluttered desks, circulation areas, and meeting spaces. Coupled with low ceilings and minimal access to external light, the space was dark and cramped. The new design offers high and extensive amounts of light. Keeping offices and meeting rooms on the interior allowed for the deisgn of open plan work areas that help draw light deep into the building. Workspaces offer extensive amounts of storage for each employee and teams.

Meeting rooms were added throughout the work area, both in open areas adjacent to workstations and in enclosed meeting rooms. Colorful breakout areas offer space for impromptu meetings, and design rooms offer ample pin up and storage space for the curation of catalogs, publications, as well as to host clients and buyers.


TYPE 1 DETAILS

STATEMENT OF LINE:

DETAILS:

T Y PTEY P 1E 1 STATS ET MAETNETMOE FN LT I O NF E LINE

36

36

20

33 20

33

21

21

16 20

33

20 33

22

20 33

34

22

33

34

22

20 33

34

2222

16

36

36

36

36

21

16

21

16 16 21 21

16 3434

22

20

33

34

20 33 33 20 33 20 20 33 33 20 33 20 20

20

FURNITURE DESIGN

36 20

20

33

TYPE 1: ORGANIC LOUNGE CHAIR

33

21

20

20 20

33 20

16

16 22

33

34

22

33 33

34

22 22 22 22

21

36

36

36 36

21

1621

1621

1621

34 34 34 34

20

20 33

20 33

16

36

36

36

36

36 33

STRUCTURE STRUCTURE Injected retardant over steel frame wit Injectedflame flame-retardant foamfoam over internal internal frame with additional insert insteel different densities of thermo-sensitive foam for th insert in different densities of therCovered in fabric or leather. mo-sensitive foam for the backrest. Covered in fabric or leather.

CUSHION CUSHION TheThe seat is synthetic down seat cushion cushion is synthetic down alternative, made of pu alternate, ofpolyurethane polyester, insert. polyester,made with a of highpuffs density with a high density polyurethane insert.

SLED BASE SLED BASE

20 33

36

36 36 36

36

36 36 36

21

16

1621 16 16 21 1621 1621 16 21 21 1621

36

36 36 36 36 36 36

36

20

33

33

21

21

34 343434 3434 34 34 22 222222 2222 22 22

20 33 33 20 33 20 33 20 33 20 33 20 20 33

22

16

1621

16 21

1621

1621 36

36

34

22 22 22 22 22

20

20 33

4-PRONG 4-PRONG BASE BASE

34 34 34 34 34

20 33

20 33

33

20 33

16

36

36

36

36

PEDESTAL PEDESTAL BASE BASE

BASE BASE Chrome oror powerdercoated in leg variations: Chrome Powdercoated Steelsteel in three three variations: • leg Pedestal (360 degree swivel, with or without self retur • Pedestal (360 degree swivel) 4-Prong(360 (360 degree degree swivel, with or without self retur • • 4-Prong swivel) • • Sled Sled


TYPE 3 DETAILS

STATEMENT OF LINE:

DETAILS:

TYPE 3 STATEMENT OF LINE

TYPE 3 - LARGE SCALE MODULAR SOFA LEFT ARM CORNER

RIGHT ARM CORNER

1 SEAT ARMLESS

2 SEAT ARMLESS

OTTOMAN

PILLOW TOP BACKREST

PILLOW TOP BACKREST & Backrests havean an attached pillow Arm Arm & Backrests have attached pil-top detail, 3”Th low top detail, 3” thick, with down down alternative puffsfilled of polyester in sections and a medi alternative puffsThe of polyester sections foam insert. pillow top isinmeant to retain its shape ye and a medium density foam insert.

15.25

7 12 9

37

uniquely plush surface to sink in to.

49

37

74

CUSHIONS CUSHIONS Seat Seat cushions with down cushionsare arepadded padded with down alternative puffs of p alternative of polyester divided puffs into sections, with a highdivided density foam insert. The into sections, with a high density foam be similar to goose down yet retain its shape over time. insert.

37

26.50

49

LEFT ARM 2 SEAT

LEFT ARM SUPER CHAISE

2 SEAT SOFA

RIGHT ARM SUPER CHAISE

86

86

98

49

TYPE 2: LARGE SCALE MODULAR SOFA FURNITURE DESIGN

62

62

37

15.25

RIGHT ARM 2 SEAT

49

STRUCTURE STRUCTURE Wood backrest andseat seat structure with webbing. Polyuret Wood backrest and structure with webbing. foam of various variousPolyurethane densites. densities.

BASEB A S E SteelSteel frame edge profile, framewith witheased eased edge profile, 1/2” thick. Concealed 1/2” 3/4”H thick. with Concealed feet are 3/4”H or Powder coat levelers. Finished in Chrome with levelers. Finished in Chrome or Powder coated.


THANK YOU.

Profile for Julia Komarczyk

Julia Komarczyk - Selected Projects  

Julia Komarczyk - Selected Projects  

Advertisement