Project EXPO - Magazine

Page 1

Gewoon Mijn eerste ontmoeting met een communicatieadviseur

Hokjesdenken Wat straal jij uit?

Biet-ie akum aai? Zeeuws dialect
JIVA HEMELSOET 28 OKTOBER 1994 IN OOSTBURG, ZEELAND

WOONDE IN SAS VAN GENT, ZEELAND EN NU IN TILBURG, NOORD-BRABANT IS GEK OP FOTOGRAFIE, TAARTEN BAKKEN, SHOPPEN, VAKANTIE EN VRIENDJE JOEP

HEEFT MBO DIPLOMA GRAFISCH VORMGEVEN & STUDEERT NU HBO COMMUNICATIE 4


Voorwoord Gewoon, J.I.V.A.

Precies zoals je het zegt. Een gedreven ‘Zeeuws meisje’ die lekker eigenwijs is, een groot (met de nadruk op GROOT) pietje precies, maar vooral ook behulpzaam. Tenminste dat zeggen de meeste mensen als je hen naar mij vraagt. Vanaf dat ik klein ben val ik al een beetje buiten de boot, maar erg vind ik het niet. Met mijn lange blonde dreadlocks, mijn spiegelreflexcamera en mijn gestippelde Dr. Martens ben ik lekker helemaal mezelf. Ontzettend gaaf om eindelijk mijn eigen magazine in handen te hebben. Bloed, zweet en tranen was het wel, maar wat ben ik trots! Ik mocht schrijven over onderwerpen waar ik zelf ontzettend enthousiast van word en die allemaal gekoppeld zijn aan mij. Van geinige weetjes tot de reclame van de Efteling, allemaal typisch Jiva. Als je dit magazine hebt uitgelezen weet je meer over wie ik ben, wat ik interessant vind en wat mij trekt naar communicatie. De onderwerpen zijn nauwkeurig gekozen naar mijn persoonlijkheid en interesses. Alles heeft een vleugje ‘Jiva’ gekregen. Ben je benieuwd waarom ik gekozen heb voor cultuur met een klein beetje kunst? Dan zul je echt gewoon het magazine moeten lezen!

Liefs,

Jiva www.jivahemelsoet.nl gewoonjiva.wordpress.com facebook.com/jivahemelsoet instagram@jivahemelsoet


6


INHOUD Communicatie 10

Mijn eerste ontmoeting

14 20

Hokjesdenken

TEST: Praat jij (te) veel?

Cultuur 27 32 39

Verliefd op Madrid

No woman, no cry. Bob Marley

“Biet-ie akum aai?” De Zeeuwse taele

Kunst 36

Het perfecte plaatje

7com路mu路ni路ca路tie

(de; v; meervoud: communicaties) 1 contact, gemeenschap; verbinding, verkeer


Mijn eerste ontmoeting met Voor de opleiding Mediavormgever liep ik stage bij de communicatieafdeling van het Scalda in Terneuzen. Scalda is een school voor middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en volwasseneneducatie. Dit was ook de school waar ik mijn opleiding volgde. De afdeling bestond uit een team vormgeving en een team communicatie. Ik hoorde bij vormgeving, maar kreeg ook opdrachten van de communicatieadviseurs. Dit was dan ook mijn eerste ontmoeting met een communicatieadviseur, Dieuwertje

NAAM Dieuwertje Gillissen GEBOREN 27 april 1982 WOONT IN Axel STUDEERDE Communicatie aan Hogeschool Zeeland BEROEP Communicatieadviseur en docent GETROUWD met Bas Gillissen MAMA van Fien (4) en Dees (2) 10

Gillissen.


een communicatie adviseur... Ik was stagiair vormgeving, kreeg jij het idee dat ik communicatie ook interessant vond? “Vanuit je opleiding was je al bezig met meer dan alleen vormgeving. Je was zelf bezig met fotografie en je bent ook heel open. Daardoor was je al snel een verrijking ten opzichte van andere stagiairs. Je bent open, spontaan, enthousiast, je pakt dingen gewoon aan en wilt ergens bij betrokken zijn. Door die eigenschappen kwam je ook meer met andere werkzaamheden in aanraking dan het de bedoeling was en ik denk dat het zo gaandeweg wel gegroeid is. Ik had toen meer het idee dat het onderdeel was van jouw persoonlijkheid, dan dat je specifieke interesse had in het vakgebied communicatie.”

“Daardoor was je al snel een verrij king ten opzichte van andere stagiairs.” Ik was net 18, wist jij ook al vroeg wat je later wilde worden? “Nee, ik wilde vroeger heel graag naar de toneelacademie. Ik was een jong meisje van 17 uit Axel (Zeeuws-Vlaanderen) die haar hele jeugd eigenlijk nooit echt iets noemenswaardigs had meegemaakt. Mijn ouders vonden het dan ook heel moeilijk om me al zo vroeg los te laten en naar de grote stad te laten gaan. Ik ben wel naar een open dag geweest, maar heb uiteindelijk toch gekozen voor de Pabo. Juf zijn sprak me toch altijd ook wel erg aan. Ik kwam er helaas al snel achter dat het absoluut niks voor mij was. Ik kreeg het idee dat ik was blijven stil staan waar ik met de havo was geëindigd.” “Ik vond het toen eigenlijk wel heel leuk om evenementen te organiseren, ik zat ook in studentenverenigingen. Op de middelbare school organiseerde ik ook altijd feestjes en daar was ik ook altijd goed in. Ik vond dat ook super leuk om te doen. Ik ben gaan kijken welke opleiding daar het beste bij aansloot en zo ben ik bij Communicatie terecht gekomen. Hoe meer ik me daar in verdiepte, hoe meer ik erachter kwam dat het iets voor mij was. Dat kwam voornamelijk door het organiseren van feestjes en mijn interesse in kunst en cultuur. Toch nog dat stukje toneel erbij.”

11


Ik heb je ontmoet bij Scalda, ben je daar gelijk na je studie terecht gekomen? “Nee, mijn eerste stage liep ik bij de Kunstbende. Een hele leuke stage. Daar kwamen dan ook weer toneel en communicatie samen. Ik mocht toen de finale in Zeeland organiseren, het evenementen organiseren kwam zo ook weer aan bod. Mijn afstudeerstage liep ik bij de Rabobank. Zij gingen fuseren en wilden nog één keer een groot feest geven en dat mocht ik organiseren. Ik heb toen ook een heel onderzoek gedaan naar de communicatiekant bij een fusie, de weerstand die mensen altijd hebben en het veranderingsproces. Dat beviel mij en hun zo goed dat ik uiteindelijk mocht blijven. Ik heb er anderhalf jaar gewerkt, maar ze konden mij geen zekerheid geven voor een vaste baan dus ben ik toch verder gaan zoeken. En daar kwam de vacature van Scalda voorbij.”

Scalda, een school, was dan ineens wel heel iets anders. Beviel je dat? “Toen ik solliciteerde bij Scalda had ik ook echt het gevoel van: dit klopt gewoon. Hier zit ik op mijn plek. Ik heb een leuk team met jonge en enthousiaste mensen. Ik heb de kans om stagiaires te begeleiden, bij deze. Ik werk in een hele grote organisatie, als je het hebt over 1.000 medewerkers en 10.000 studenten. Dat is voor Zeeuwse begrippen een grote organisatie. Het is een organisatie met veel lagen en verschillende taken. Ik heb alle vrijheid gekregen om de dingen te doen die ik zelf leuk vind. Als ik terug kijk naar wat ik de afgelopen 10 jaar allemaal voor werkzaamheden heb mogen doen bij Scalda, dan denk ik dat menig oud-klasgenoten best een beetje jaloers is.”

12

10 jaar! Dat is al lang. Gaat het niet vervelen? “Bij de Rabobank heeft mijn leidinggevende ooit tegen me gezegd dat je om de zeven jaar iets anders moet gaan doen. Om de zeven jaar moet je jezelf uitdagen en de volgende stap zetten in je carrière. Dat is me altijd bij gebleven. Op een gegeven moment zat ik zeven jaar bij Scalda en moest ik volgens die filosofie iets anders gaan zoeken, maar ik heb het er zo naar mijn zin dat ik gewoon gebleven ben. Ik vind er zoveel uitdaging en verschillende werkzaamheden dat ik niet de drang had om te stoppen.”


Je hebt dus geen spijt van je keuze voor communicatie? “Nee, absoluut niet. Communicatie is zo breed en je kan er alle kanten mee op. Het is een goede basis om bijvoorbeeld docent Nederlands te worden of journalist. Nu heb ik gemerkt dat daar niet mijn passie ligt. Ik wil juist graag de passie voor mijn eigen vak doorgeven aan de jongere generatie. Sinds begin van dit schooljaar sta ik dan ook zelf voor de klas bij Scalda. Ik geef les aan de opleiding Marketing en Communicatie. Het is best pittig om studenten te motiveren voor het vak, maar dat maakt het dan juist weer een uitdaging.” En tot slot, heb je nog tips voor toekomstige communicatieadviseurs? “Voordat je je keuze maakt voor communicatie, ga kijken op verschillende scholen. Pin je niet vast op één opleiding, maar ga op onderzoek en kijk wat het beste bij jou past. Zelfs onder communicatieopleidingen zijn er nog veel verschillen.” “Zorg dat je up-to-date blijft binnen het vak, vooral in de online-marketing. Het gaat allemaal zo snel. Ik denk dat als je gaat solliciteren dat die kennis echt een pré kan zijn.”

“Om de zeven jaar moet je jezelf uitdagen en de volgende stap zetten in je carrière.”

“Als je ergens werkt kijk dan of het mogelijk is of je mee kan lopen op de verschillende afdelingen binnen een bedrijf. Ik werd docent en liep ineens tegen dingen aan waarvan ik het bestaan niet eens wist. Dit kon ik weer terugkoppelen naar mezelf en mijn collega’s (communicatieadviseurs).”

13


Iedereen is weleens in een hokje geplaatst of heeft iemand anders erin gezet. We denken mensen te kennen door alleen maar naar hun uiterlijk te kijken. Iemand met veel make-up bestempelen we al snel als verwaand, terwijl deze persoon zich misschien wel zo opgedoft heeft voor een speciale gelegenheid. Op de wereld lopen zo’n 7 miljard mensen rond en we zijn allemaal uniek, ieder is zijn eigen typetje. Ik bespreek graag een aantal ‘typetjes’ om te laten zien dat hoe jij je kleedt een heel andere indruk op iemand maakt dan je misschien wilt.

14


Prima Ballerina Wat wil ze uitstralen? De ballerina wil laten zien dat ze erg sierlijk en elegant is. Dat ze zichzelf goed verzorgt en veel aandacht besteedt aan er mooi uitzien. Ze wil anderen de indruk geven dat ze een goede professionele ballerina is.

Hoe probeert ze dat? Door haar kleding zie je gelijk dat ze een ballerina is. De kleur van haar balletpakje zegt iets over de professionaliteit voor haar vak, ze staat niet in een schreeuwerig roze pakje. Haar haar zit keurig in een strakke knot en haar make-up is piekfijn verzorgd. Dit laat zien dat ze veel waarde hecht aan een goede verzorging. Doordat ze niet in de camera kijkt is de foto een stuk spannender geworden dan wanneer ze recht in de camera had gekeken. Nu vraag je je af waar ze aan denkt of waar ze naar kijkt. Op deze manier probeert ze misschien wel duidelijk te maken dat ze ‘hard to get’ is.

Wat kan ze onbewust uitstralen? Haar kleding en make-up geven de juiste indruk, ze wil verzorgd en netjes overkomen en dat is gelukt. Ze moet alleen wel oppassen dat ze niet te veel make-up gebruikt. Sommige mensen hebben dan al snel de indruk dat je jezelf erg mooi vindt en misschien wel arrogant bent. De kleur van haar balletpakje zou ook kunnen betekenen dat ze somber is of een bepaald statement wil maken. Omdat ze een ballerina is denken veel mensen gelijk dat ze van klassieke muziek houdt en over het algemeen een net en braaf meisje is.

15


e t u C y Nerd Wat wil hij uitstralen?

Hoe probeert hij dat? Door gefocust maar met een brede glimlach naar zijn computer te kijken geeft hij de indruk goed bezig te zijn en het ook leuk te vinden. Zijn houding is relaxt waardoor je het idee krijgt dat hij lekker op zijn gemak bezig is. Hij heeft een nonchalante look.

De jongen wil laten zien dat hij hard studeert en

Dat doet hij door een net overhemd te matchen met

goed zijn best doet. Dat hij een serieuze leerling

hippe sneakers. Zijn haar zit netjes en nonchalant

is, maar ook plezier heeft in zijn werk/studie. Hij

te gelijk.

heeft een nonchalante look en ziet er verzorgd uit.

Wat kan hij onbewust uitstralen? Doordat hij lachend naar zijn computer kijkt kan dat ook het de indruk geven dat hij zijn werk niet serieus neemt. Het is maar goed dat hij naar zijn scherm kijkt anders was het echt overgekomen als een lachertje. Zijn kleding is zo goed op elkaar afgestemd dat zijn nonchalante look een klein beetje in het water valt. Zijn sokken passen perfect bij zijn overhemd, niet helemaal nonchalant dus. Zijn sneakers zijn nog spierwit, dat geeft weer dat het een nette jongen is die goed op zijn spullen past.

16


Wat wil ze uitstralen? Ze wil kracht uitstralen, ze heeft een doorgrondende blik. Ze wil laten zien dat niemand haar iets kan maken en dat ze doet waar zij zelf zin in heeft. Het is een stoere chick die niet vies is van een beetje seks. Over haar make-up, haar en sieraden/piercing heeft ze goed nagedacht en samen geeft dat een verzorgde look.

Hoe probeert ze dat? Door haar doordringende blik probeert ze kracht uit te stralen. Haar blik is tegelijkertijd ook verleidend. Dit versterkt ze door haar jurkje over haar benen omhoog te trekken. Het jurkje is door gebruik van bepaalde materialen zoals tule en leer ook al redelijk uitdagend. Haar tatoeages/piercing laten zien dat ze doet waar ze zelf zin in heeft en zich niks aantrekt van de meningen van anderen.

Wat kan ze onbewust uitstralen? Omdat ze haar jurkje zo hoog optrekt in combinatie met de uitdagende blik kan ze op deze manier een verkeerde indruk geven naar mannen toe. Samen met haar tatoeages geeft dit een stoute indruk. Sommige mensen zullen misschien gelijk moeten denken aan Within Temptation en andere ‘ruige’ muziek vanwege haar wat wilde uiterlijk.

Gothic 17


Dreadhead Wat wil ik uitstralen?

Ik wil graag uitstralen dat ik toegankelijk en oprecht ben. Dat ik mezelf goed verzorg (lekker cliché) en het leuk vind om te shoppen van mijn centjes. Ik wil ook graag laten zien dat ik niet standaard ben en doe wat ik zelf leuk vind.

Hoe probeer ik dat? Door mijn glimlach probeer ik te laten zien dat je me gerust kunt aanspreken en ik een goede vriendin kan zijn. Door een open blik probeer ik ook te laten zien dat ik voor je open sta. Met mijn dreadlocks laat ik zien dat ik niet standaard ben en anders durf te zijn. Samen met mijn leren jasje zorgt dat ook voor mijn wat stoerdere uiterlijk. Met mijn oorbellen en mijn hippe Ray-Ban bril wil ik laten zien dat ik ook best ‘normaal’ kan zijn en ook waarde hecht aan merken.

Wat kan ik onbewust uitstralen? Door mijn dreadlocks denken veel mensen dat ik wiet rook. Ook denken ze vaak dat ik mijn haar niet kan wassen en daarom mezelf niet goed verzorg. Mijn haar kan ook de indruk geven dat ik naar Bob Marley luister. Mijn bril is nogal een standaardmodel, veel mensen dragen zo’n bril tegenwoordig. Ook mijn leren jasje is op dit moment een trend. Hierdoor kan ik toch uitstralen dat ik standaard ben en niet anders durf te zijn.

18? l e e v ) e t ( j i j Praat Ik denk dat iedereen weleens het idee heeft gehad dat anderen jou gepraat zat zijn. Ze luisteren niet meer en het enige wat ze doen is zuchten.

Zelf heb ik mijn ‘klets-uurtje’ altijd rond 10 uur ‘s avonds en dan

wordt mijn moeder helemaal gek van mij. Ben jij net als mijn moeder degene die altijd luistert en moe wordt van de ander? Of ben jij net als ik en praat jij (te) veel? Test het nu hier, ik ben benieuwd hoeveel van jullie net als ik zijn!

In een groep ben ik altijd de eerste die begint met praten.

Ja Nee

Uitslag van de test op blz . 22

Ik spreek het liefst elke dag af met mijn vrienden om iets leuks te doen of om bij te kletsen.

Ja Nee 20


Mensen die weinig praten vind ik maar saai.

Ja Nee

Iedereen mag weten wat ik allemaal doe, daarom plaats ik altijd alles op social media.

Ja Nee

Ik ben altijd eerlijk en neem zeker geen blad voor mijn mond.

Ja Nee

Aan het ontbijt wil ik gelijk bespreken wat iedereen die dag gaat doen.

Ik snap niet dat mensen verlegen kunnen zijn, ik ben het absoluut niet.

Ja Nee

Ik heb mijn telefoon altijd bij me, want ik moet overal en altijd bereikbaar zijn.

Als ik merk dat mijn vrienden niet luisteren blijf ik toch gewoon door praten.

Ja Nee

Ja Nee

Ja Nee

Als ik in de bus of trein zit maak ik gerust een praatje met de persoon naast mij.

Ja Nee 21


Voor elke

JA krijg je 1 punt!

Minder dan 3 punten: Bescheiden

De uitslag!

Je bent terughoudend wat communiceren of praten betreft en meer een denker. Je bent bescheiden, hebt het besef dat een gesprek geen egotrip hoeft te zijn en vindt dat anderen zoveel mogelijk aan het woord moeten komen. Jij bent ook een beetje het ‘stille wateren hebben diepe gronden’ type.

3 -7 punten: Praten en Luisteren

Praten en de kunst van het luisteren is bij jou goed in evenwicht. Je praat doorgaans graag, maar luistert ook aandachtig naar wat andere mensen te vertellen hebben. Mensen ervaren jou als prettig qua communicatie en als een luisterend oor. Je bent tevens stimulerend, omdat je anderen uitnodigt tot denken en praten.

10 punten: Te veel Praten

Praten en mededelen is een (te) sterke behoefte van jou. Je bent vaak een echte spraakwaterval. Soms merk je niet eens dat je omgeving niet naar je luistert. Als iemand een verhaal vertelt gebruik je dit graag als opstapje om je eigen verhaal te vertellen. Je bent een gezelschapsdier, maar je hebt moeite met luisteren en daarom praat je aan één stuk door. Gezellig praten, aan het woord zijn is prima, maar je communicatiedrang ontneemt soms de meer bescheiden luisteraars de mogelijkheid om iets te zeggen. 22


Wist jij dat ongeveer 90% van wat wij communiceren, gebeurt zonder woorden? Wist je dat haringen met elkaar communiceren door scheten te laten?

Wist je dat het maar zeven seconde duurt om een mening over iemand te vormen bij een eerste ontmoeting?

23cul¡tuur (de; v; meervoud:

culturen) 1 (meervoud: ook cultures) verbouw van gewassen 2 op voedingsbodem gekweekte bacteriĂŤn 3 het geheel van geestelijke verworvenheden van een land, volk enz.; beschaving: eetcultuur, wooncultuurVerliefd op...

MADRID!

Het begon allemaal in februari 2013, mijn eerste trip naar Madrid. Ik was op slag verliefd. Ik had het geluk dat mijn schoonvader daar tot augustus 2014 heeft gewoond en ons, mijn vriend en ik, maar al te graag op visite had. Na gemiddeld elk kwartaal een keer geweest te zijn zou je wel kunnen zeggen dat ik Madrid als stad op mijn duimpje ken. Ik heb kennis gemaakt met de taal, het eten en de prachtige architectuur. Hier bleef het gelukkig niet bij, want mijn schoonvader werd verliefd op een mooie Spaanse dame en zo maakte ik ook kennis met de echte Spaanse cultuur. Ik kan mezelf helemaal vinden in de Spaanse cultuur. Naast het weer en de lage prijzen in de winkels (SHOPPEN!) zijn er natuurlijk meer verschillen tussen Spanje en Nederland. In de afgelopen jaren ben ik er heel wat tegen gekomen en hiervan zet ik er graag een aantal op een rijtje..


1.

Avondeten

In Nederland eten de meeste mensen rond 18.00 uur warm. In Spanje is dit heel anders, daar eten ze al veel vroeger op de dag warm, vaak rond 13.00 of 14.00 uur. Ik vind dit ontzettend fijn en ook logisch, want als je ’s middags je grote maaltijd eet heb je nog de hele dag om deze te verteren en te verbranden. Wij in Nederland ploffen na de maaltijd meestal op de bank en voeren niks meer uit. Bovendien heb je ’s middags veel meer aan de energie die je uit de maaltijd haalt. Natuurlijk eten ze ’s avonds ook nog wat in Spanje, maar veeeeeel later dan in Nederland. Dat is de eerste dagen altijd weer even wennen. Het is namelijk pas weer etenstijd rond 21.00 of 22.00 uur! Dat klinkt heel rottig, maar dat is het absoluut NIET. Hier komt namelijk het goede nieuws.. Iedereen kent het wel en in bijna elke stad in Nederland is er ondertussen wel een restaurant te vinden. Ja, ik heb het over tapas! Jammie! Ik ben er gek op. ’s Avonds eten ze dus allemaal kleine hapjes en snoepen ze overal van. In de zomerperiode wordt het vaak omgedraaid en eten ze ’s middags tapas en ’s avonds een salade. Vanwege de hoge temperaturen is het dan veel fijner om licht te eten.

28

2.

Siësta

Naast tapas is er nog een bekend fenomeen dat iedereen haast wel kent en associeert met Spanje, de Siësta. Na de middagmaaltijd duiken veel Spanjaarden even hun bed in voor een lekker dutje. De meeste Spanjaarden hebben ’s middags ook extra lang pauze, zo’n anderhalf tot twee uur, om rust te nemen. Nu wordt dit in de winter iets minder gedaan dan in de zomer. In de zomer skippen ze op deze manier graag de warmste periode van de dag en leven ze voornamelijk ’s avonds laat.


4.

Mañana cultuur

Spanje staat bekend om de Mañana mañana cultuur. Mañana betekend letterlijk morgen, maar met deze uitdrukking bedoelen ze ‘het komt morgen wel’. Niet elke Spanjaard leeft naar dit principe, maar ik moet zeggen dat ze wel een stuk relaxter zijn dan wij Nederlanders. Als iets niet lukt dan komt het morgen wel en niks heeft echt haast.

3.

De taal

Uiteraard spreken ze in Spanje geen Nederlands. De taal is soms dus nog wel een dingetje, het is namelijk een stuk ingewikkelder dan het Nederlands, maar dat zeggen de Spanjaarden misschien ook wel over onze taal. Wat ik wel vervelend vind is dat veel Spanjaarden geen Engels spreken. Ze krijgen wel les op school, maar buitenom daar wordt alles voor ze vertaald. Films en reclamespotjes worden nagesynchroniseerd en ze luisteren voornamelijk Spaanse muziek. Degene die wel Engels spreken durven het meestal niet, omdat ze bang zijn domme fouten te maken.

Als je afspreekt met een Spanjaard om 15.00 uur moet je er maar vanuit gaan dat ze er tegen 15.45 wel zullen zijn. Ik ben zelf nogal een controlefreak en ben meestal een half uur te vroeg. Voor mij is deze gewoonte dus wel een goede manier om tot rust te komen. Ze vinden het nooit erg als je te laat komt en als er iets fout gaat, alles komt morgen weer goed!

29


5.

Los Reyes

In Nederland zitten wij elk jaar weer aan de gevulde speculaas en pepernoten, zetten we tegen november wekelijks onze schoen en op 5 december komen Zwarte Piet en Sinterklaas een grote zak cadeautjes brengen. Echt een Hollandse traditie. In Spanje vieren ze geen Sinterklaas maar ‘Los Reyes Magos’; de drie koningen. Zij komen elk jaar op 6 januari. Eigenlijk lijkt dit feest erg veel op Sinterklaas, maar dan zijn het drie koningen die de cadeautjes brengen. Ook in Spanje maken de kinderen verlanglijstjes en leggen ze ’s avonds snoepgoed voor de koningen en hooi voor de kamelen neer. ’s Ochtends zijn deze natuurlijk vervangen voor mooie cadeaus. Afgelopen januari hebben we het van dichtbij mogen meemaken. Heel Madrid was afgezet voor de grote spectaculaire optocht ter ere van de drie koningen. Helaas was het zo druk dat we de optocht thuis op de TV hebben gekeken. Naast dat kinderen hun verlanglijstje maken en iedereen cadeautjes voor elkaar koopt hebben zij ook hun eigen speciale lekkernij; de Roscón de Reyes. Een ronde cake, gevuld met room en die gedecoreerd is met fruit.

30


v.b.n.b.

Vans floral backpack

Een ontzettend fijne rugzak waar héél véél in past èn hij ziet er ook nog eens leuk uit.

Labello lip butter

Droge lippen zijn nooit fijn, zeker niet op vakantie. Ik zweer bij de Labello lip butter!

Canon powershot G7X

Heel vloggend Nederland heeft hem, maar hij maakt onwijs mooie foto’s en is lekker compact voor onderweg.

Crumpled City Map

Iets wat ik nog maar pas ontdekt heb, maar zo ontzettend handig! Een water- en scheurbestendig opfrommelbare kaart!

Travelfavorites

31


Bob Marley:

'Nee meisje, huil niet’

‘Ga je schrijven over Bob Marley?! Maar je bent toch helemaal geen fan?’ Klopt, ik ben geen fan van Bob Marley. Al denken veel mensen van wel vanwege mijn haar. Waarom ik dan toch over Bob Marley schrijf? Dankzij hem werd de reggae-muziek wereldwijd populair en omdat hij een Rasta was speelde hij een belangrijke rol in de verspreiding van de boodschap en de cultuur van Rastafari. In zijn muziek zijn veel boodschappen over (zijn) geloof, liefde en politiek te horen. Deze boodschappen hebben veel los gemaakt in de wereld, maar hebben ook gezorgd voor bekendheid. Wie aan Rasta(fari) denkt, denkt waarschijnlijk vooral aan marihuana, dreadlocks, reggae en de kleuren groen (vruchtbaarheid), goud/geel (rijkdom) en rood (het bloedvergieten tijdens de slavernij). Maar Rasta is veel meer dan dat en vindt zijn oorsprong in Jamaica. De Afrikaanse slaven hadden hun tradities grotendeels achter moeten laten en de Rasta-beweging gaf hen een nieuwe droom. Rasta is geen officieel geloof, maar meer een manier van leven.

32

Bob Marley werd geboren in 1945 op 6 februari. Hij begon zijn muzikale carrière in 1962. Elk nummer dat Bob schreef had een speciale boodschap in zich. Het nummer ‘No woman, no cry’ gaat bijvoorbeeld niet over dat een man beter af is zonder een vrouw, maar het nummer gaat juist over de kracht van vrouwen. Als je het letterlijk vertaalt vanuit het Jamaicaans-Engels luidt het ‘Nee meisje, huil niet’. Bob realiseerde zich al snel dat hij niet zomaar muziek maakte, maar een grotere impact had. Hij was niet alleen de eerste superster uit de Derde Wereld, maar had ook enorm veel invloed op muzikaal, politiek en religieus gebied. Mensen van over de hele wereld hoorden zijn muziek en voelden zich aangetrokken tot zijn geloof. In 1978 werd hij gevraagd om op te treden op het One Love Peace Concert in Kingston, Jamaica. Dit concert moest de wapenstilstand tussen de twee belangrijkste politieke groeperingen in Jamaica onderstrepen.


Dit optreden werd een van Bob’s meest gedenkwaardige ooit. Twee dagen voor het concert werd er een moordaanslag op hem gepleegd waarbij hij gewond raakte. Desondanks ging hij toch optreden. Maar ook gebeurde er nog iets merkwaardigs. Hij liet de twee politieke leiders van de verschillende groeperingen elkaar op het podium de handen schudden met de boodschap: One Love. Bob Marley overleed uiteindelijk op 11 mei 1981 aan kanker. Na zijn dood wordt hij nog steeds geÍerd. Zijn muziek wordt nog steeds over de hele wereld beluisterd en bewonderd. In bepaalde gemeenschappen is hij ook nog steeds een groot rolmodel. Door de Aboriginals is er bijvoorbeeld een beeld van hem neergezet in Victoria Park, Sydney. Mocht je nu benieuwd zijn naar zijn muziek en de geheime boodschappen? Zoek hem dan zeker eens op. Kijk op YouTube of Spotify en kijk of jij ze kan vinden.

33kunst (de; v; meervoud:

kunsten) 1 verkregen vaardigheid in het een of ander: de kunst van het koken 2 het vermogen om schoonheid te scheppen en esthetisch genot op te wekken 3 kunstwerken 4 vaardigheid, handigheid: dat is geen kunst is eenvoudig; een koud kunstje iets gemakkelijks 5 rare streek; frats


Het perfecte plaatje Mijn grote passie is fotografie. Ik was er al vanaf kleins af aan mee bezig en nu doe ik zelfs fotoshoots op aanvraag. Het is de kunst om mensen op een ongedwongen manier, heel ontspannen vast te leggen. Het is een herinnering voor later en een toevoeging aan een verhaal. Met een foto kun je een beeld creëren bij een verhaal dat je vertelt aan iemand. Zo geef je de lezer meer duidelijkheid en nodigt het uit om te gaan lezen. Stel je voor; er zouden helemaal geen afbeeldingen in dit magazine staan. Dat nodigt toch niet uit om te lezen? Bovendien zou het maar een kale bedoening zijn… Een foto bij een tekst kan de lezer uitnodigen om het artikel te gaan lezen, maar een foto op zichzelf is ook een communicatiemiddel. Een doordringende blik op een portret kan jou bijvoorbeeld het gevoel geven dat je aangestaard wordt, dat die persoon iets van jou wilt. Een traan die over een wang loopt, geeft je het gevoel van verdriet en dat die persoon een droevig verhaal met zich mee draagt. Het kijken naar een foto is een zintuigelijke ervaring. Daar denk je niet over na, daar reageer je op, direct en emotioneel. Foto’s zijn heel belangrijk voor de eerste indruk. Niet alleen worden foto’s sneller verwerkt dan tekst, ze worden ook beter begrepen en beter onthouden. Het is dus niet gek dat de reclamewereld veel tijd en geld besteedt aan ‘het visuele deel van de boodschap’. 36

Een stuk tekst bestaat uit tekens, letters en leestekens die samen woorden en zinnen vormen. Een foto is opgebouwd uit beeldelementen. Een foto wordt daarom niet gelezen, maar gescand. De mensen tasten de foto letterlijk af met hun ogen. Er wordt op een foto het meest gekeken naar gezichten en ogen. Het is ook niet voor niets dat op de voorkant van een magazine meestal mensen staan. Als je een foto bij een stuk tekst wilt plaatsen moet je jezelf eerst afvragen wat je ermee wilt communiceren. Wat wil je vertellen met de foto? Wat wil je dat de lezer ziet? Hoe wil je dat de lezer de foto interpreteert?


37


Wil jij altijd iets te lezen hebben? Kijk dan snel op:

gewoonjiva.wordpress.com 38


‘BIET-IE AKUM AAI?’

De Zeeuwse taele is de mooiste taele van oalemaele! Hoewel ik zelf netjes algemeen beschaafd Nederlands (ABN) spreek, ben ik opgegroeid in Zeeuws-Vlaanderen waar je overal wel plat Zeeuws(-Vlaams) om je heen hoort. Natuurlijk gebruik ik wel, bewust en onbewust, bepaalde woorden of uitdrukkingen die typisch Zeeuws zijn. verwoorden? Ik blijf het maar een grappige taal vinden, al kan ik het soms niet eens verstaan. Hoe is dialect eigenlijk ontstaan? Is het de bedoeling dat het geheimtaal is of juist zodat heel Zeeuws-Vlaanderen elkaar verstaat?

39


Om gelijk maar even terug te komen op mijn laatste vraag; Nee, niet heel Zeeland praat hetzelfde Zeeuws. Iemand uit ‘Bresjes’ praat al heel anders dan iemand uit ‘Klôôster’, terwijl dat maar zo’n 48 km bij elkaar vandaan ligt. Een West-Zeeuws-Vlaming zegt bijvoorbeeld tegen een aardappel een ‘èrepel’, terwijl een Hulstenaar deze een ‘pettetter’ noemt. Maar niet heel Zeeland praat in dialect. Ik woon(de) zelf in Zeeuws-Vlaanderen, dat stukje Nederland wat tegen België aanligt en meestal niet eens op de Nederlandse kaart wordt gezet. Ik vind dat we er toch zeker mogen wezen, zeker met onze grappige taal. ‘Ons’ Zeeuws wordt overigens Zeeuws-Vlaams genoemd. Ik heb een tijdje in Goes aan ‘d’n overkant’ op school gezeten. Ik zat op een groene school waar o.a. les werd gegeven in hovenier, paardenhouderij en agrarisch werk. Je kunt je dus wel voorstellen met wat voor typetjes ik in de bus zat (over vooroordelen gesproken). Elke dag was het voor mij weer puzzelen als ik mijn achterburen wilde afluisteren. En geef maar eerlijk toe, dat probeert iedereen. Hoewel dialect soms dus voor problemen kan zorgen tijdens communicatie kan het juist ook een hoop duidelijkheid geven. Als ik in Brabant iemand tegen kom die ‘hie’ of ‘pimpampoentje’ zegt weet ik gelijk: die komt uit Zeeuws-Vlaanderen!

Breskens Oostburg

40

Tern


Even een testje of jij Zeeuws-Vlaams kan? De antwoorden staan op hun kop eronder.

Biet-ie akum aai? Bijt hij als ik hem aan?

Hie bin t ‘r vroeg bie.

Je bent er vroeg bij.

À je joekte ei, mô je krauwe. Als je jeuk hebt moet je krauwen.

‘n sturrem in ‘n hlas water zakmazehhe.

Het is een storm in een glas water, zal ik maar zeggen.

A’j iets over j’n eihe w’il wéete, vraeh’t ’n oare, wan die wéete ut aoltied beter.

Als je iets over jezelf wilt weten, vraag het dan een ander, want die weet het altijd beter.

Kloosterzande

neuzen Axel

Hulst 41


CONCEPT & CREATIE Jiva Hemelsoet www.jivahemelsoet.nl

TEKST Jiva Hemelsoet www.jivahemelsoet.nl

FOTOGRAFIE Jiva Hemelsoet www.jivahemelsoet.nl Mary Remijnse (blz. 18) www.maryremijnse.info

MET DANK AAN

42

Joep van der Giessen, Joan Hofland, Sandra Weber, Dieuwertje Gillissen & Drukwerkdeal