Page 1

BERLIJN MITTE

NEUKÖLLN

FRIEDRICHSHAIN

KREUZBERG PRENZLAUER BERG


KLAAR VOOR BERLIJN? Berlijn is een stad van cultuur, historie en ontelbare hotspots. De stad is zwaar getroffen door de Tweede Wereldoorlog en is daarna nog jarenlang in tweeën gesplitst door de Berlijnse Muur. Inmiddels is deze muur al bijna 30 jaar neergehaald, en is, wat erover is van deze muur en andere historische plekken, beschilderd met graffiti en omgetoverd tot kunst. Zou jij graag de Berlijnse Muur met eigen ogen willen zien? Misschien heb je veel meer met het eten of de cultuur? Is jouw goal alle bekende hotspots te hebben gezien? Of ben je meer van het onontdekte? Alles wat je nodig hebt om jouw reis naar Berlijn zo leuk mogelijk te maken vind je hier. Ben jij al klaar om je koffers in te pakken?

INHOUD Wat neem je mee naar Berlijn?

Shoppen in Mitte

14

Horeca in Prenzlauer Berg

7

29

Bezienswaardigheden in Neukollen

MITTE

GESCHIEDENIS 10 WAT MAAKT DE WIJK UNIEK?/TIP VAN LOCALS 11 HORECA 12 BEZIENSWAARDIGHEDEN13

SHOPPEN EN LEUKE ACTIVITEITEN14

37 3

ALLES WAT ER TE WETEN VALT geschiedenis uitgebreid 3-4 de berlijnse cultuur 5-6 wat neem je mee? 7 lokale gewoontes 8

KREUZERG

9

FRIENDRICHSHAIN

21

GESCHIEDENIS 22 WAT MAAKT DE WIJK UNIEK?/TIP VAN LOCALS 23 HORECA 24 BEZIENSWAARDIGHEDEN25 SHOPPEN EN LEUKE ACTIVITEITEN26

15

GESCHIEDENIS 16 WAT MAAKT DE WIJK UNIEK?/TIP VAN LOCALS 17 HORECA 18 BEZIENSWAARDIGHEDEN19 SHOPPEN EN LEUKE ACTIVITEITEN20

33

NEUKOLLEN

PRENZLAUER BERG

27

GESCHIEDENIS 28 WAT MAAKT DE WIJK UNIEK?/TIP VAN LOCALS 29 HORECA 30 BEZIENSWAARDIGHEDEN31 SHOPPEN EN LEUKE ACTIVITEITEN32

GESCHIEDENIS 34 WAT MAAKT DE WIJK UNIEK?/TIP VAN LOCALS 35 HORECA 36 BEZIENSWAARDIGHEDEN37 SHOPPEN EN LEUKE ACTIVITEITEN38

VERDER NOG TE VINDEN

BEKNOPTE WOORDELIJST / VEEL GEBRUIKTE ZINNEN


KIM VROLIJK FLOORTJE VAN DER LINDEN

MITTE

HISTORIE Mitte is altijd al het bruisende hart van Berlijn geweest. Het een stad vol met bezienswaardigheden en winkelgelegenheid. Toch was het een aantal jaar geleden heel anders. Mitte heeft namelijk samen met de rest van Berlijn een zware tijd gehad. Namelijk, de tijd van de Berlijnse muur. Aangezien Berlijn een groot onderdeel is van de geschiedenis, kan een stukje over Mitte daar natuurlijk niet bij ontbreken. VOORMALIG DISTRICT MITTE Het voormalige district Mitte was tussen 1991 en 1990 het centrale deel van Oost-Berlijn. Dit gebeurde door de komst van de Berlijnse muur. De Berlijnse muur scheidde vanaf 13 augustus 1961 Oost- en West-Berlijn van elkaar en maakte Mitte het centrum van de voormalige DDR. Families werden van elkaar gescheiden en Berlijn werd verdeeld in twee verschillende werelden. In Mitte waren enkele grenscontrole punten. De bekendste daarvan was Checkpint Charlie tussen Kreuzberg en Mitte. CHECKPOINT CHARLIE Checkpoint Charlie was de controlepost op de grens van de Amerikaanse en Russisch sector, bij een doorgang van de Berlijnse Muur op de Friedrichstrabe. Oversteken bij Checkpoint Charlie was de enige manier om van Oost naar West-Berlijn te komen. De poort ging alleen open voor bondgenoten en diplomaten. Het was dus onmogelijk voor inwoners om de ene naar de andere kant van Berlijn te komen. Meer lezen? Klik hier! HOOGTE EN DIEPTEPUNTEN De geschiedenis van Mitte kent hoogte en dieptepunten. Zo werd Mitte getroffen door economisch voorspoed na de tweede wereldoorlog, maar heeft de wijk ook dieptepunten gekend in de tijd van de Berlijnse muur. Deze dieptepunten kwamen vooral doordat het staddeel zich in het communistische gedeelte bevond. COMMUNISME Ondanks dat Mitte onder communistische invloed was, is het stadsdeel na de val van de Berlijnse muur veranderen in het hart van Berlijn. Voormalig Sovjet-Unie leider Stalin was groot voorstander van het communisme. Het Oosten van Berlijn was onder invloed van deze politieke overtuiging. Het doel van het communisme, was voornamelijk dat iedereen en alles gelijk is. Hoogopgeleide mensen voelde zich in deze tijd onderdrukt en probeerde te vluchten naar het Westen. De stad zit nu vol met populaire bezienswaardigheden die toeristen als een magneet naar zich toe trekken.

DUITS VOLKSLIED


WAT MAAKT MITTE UNIEK

HORECA

Mitte is het bruisende hart van Berlijn. Het historische centrum zit vol bouwwerken als de branden burger tor en rijksdag, maar er zijn hier ook luxe winkelstraten en hippe horeca te vinden. Via het Museumsinsel vol kunstschatten kom je de oude joodse wijk in. Deze straten zitten vol winkels, restaurantjes, barretjes en galeries. Kortom, Mitte is van alle markten thuis.

Je komt ze op iedere hoek van de Mittse straten tegen; de leukste horecagelegenheden. Koffietentjes, luxe restaurants, knusse cafés en de fijnste hotels, het barst ervan in deze bruisende buurt.

Berlijners zijn zich erg bewust van het belang van het goed verzorgen van hun lijf. In Mitte vind je dan ook veel plekken waar je gezond en lekker eet, maar ook yogastudio’s, beautysalons en winkeltjes met fijne verzorgingsproducten. Kappers: die vindt je écht op iedere straathoek, in alle soorten en maten. Iets meer dan 25 jaar geleden lag Mitte nog aan de oostkant van de Berlijnse muur. De buurt lag er vervallen bij; de schoonheid was ver te zoeken. Extra bijzonder dus dat juist deze wijk zich, met name de laatste paar jaar, heeft ontwikkeld tot hét hippe fashion- en galeriedistrict van de stad. Verder draait het hier heel erg om jezelf zijn. Zoiets als ‘moderegels’ bestaan niet. Daarbij houden Berlijners erg van duurzaamheid; investeren in tijdloze, hoge kwaliteitskleding die naar een van de vele vintagewinkels in Mitte worden gebracht als je erop bent uitgekeken.

KIK OP DE FOTO VOOR DE KAART!

Natuurlijk is Mitte niet alleen een stad voor toeristen. In het bruisende stadsdeel vol leven wonen 329.969 mensen. Local Anne Steinbach vertelt graag over haar favoriete plekjes in Mitte. Het is haar favoriete plek, omdat Mitte heel modern en hip is en dat ziet zij graag in een stadsdeel. Münzstraße ligt in de wijk Mitte in Berlijn. Je kan dus de extreem hoge Tv-toren niet over het hoofd zien. Münzstraße heeft een goede verbinding met het openbaar vervoer. Dit is handig, omdat in Mitte niet alles met de voet te bereiken is. Zorg dus voor dat je een onbeperkt reisproduct aanschaft. Hierdoor is het altijd mogelijk om met het openbaar vervoer te reizen. Denk hierbij aan de tram, de bus, de U-Bhan of S-Bahn. Je kunt vanaf hier bijna overal naartoe reizen. Het gehele Münzstraße Kiez (gebied) reikt van Hackescher Markt tot aan Rosenthaler Platz. Dit is een fantastische plek om op een terrasje koffie of een biertje te drinken. Hier is het ook mogelijk om over de boerenmarkt te wandelen, die de hele ochtend plaatsvindt. Deze markt is een goede vervanging voor als je niet houdt van extreem duur winkelen. Münzstraße is dus geen goedkope plek uitgebreid te gaan winkelen. Zorg er dus voor dat je altijd genoeg geld op zak hebt, want dit gebied zit vol met leuke winkels, kleine boetiekjes en nieuwe pop-up stores. Tussen al de winkels door zijn er ook leuke eettentjes en schattige cafés te vinden. In de buurt van Münzstraße zijn ook genoeg pleinen waar je even lekker tot rust kunt komen.

MEER WETEN KLIK HIER!

Dit is een restaurant met een bijzonder verhaal, de plek diende vroeger namelijk als school voor joodse meisjes. Tegenwoordig ademt hier klasse. Van het gebouw en de banken tot de kroonluchter, de gasten en hun drankjes. Er is een binnentuin waar ’s zomers buiten kan worden gegeten en op de derde verdieping een kunstgalerie. Het restaurant voert een moderne Europese keuken, met mooie menu’s van vijf tot zeven gangen. Geopend voor lunch en diner, of alleen een drankje aan de bar.

Auguststrasse 11 - 13, 10117 Berlin, Duitsland, Telefoon: +49 30 33006070, maza geopend van 12:00-14:00 en 18:00-21:30, zo gesloten

Mitte is dus zo uniek door haar diversiteit. Je komt hier zowel de rijke Berlijnse geschiedenis tegen, als de hippe, creatieve kant, waar Berlijn tegenwoordig bekend om staat.

TIPS VAN LOCALS

PAULY SAAL

25HOURS HOTEL BIKINI BERLIJN Dit stijlvolle hotel ligt bij treinstation Zoologischer Garten en biedt een prachtig uitzicht op de Kurfürstendamm, de populaire winkelstraat van Berlijn. U kunt genieten van de trendy bar van het hotel en de sauna met uitzicht op de dierentuin in Charlottenburg-Wilmersdorf. Verder komt dit hotel als een van de beste uit de waardering van de gasten en wordt bekroond met een 9,3 gemiddeld. Dit komt met name door de individueel ingerichte kamers en het panoramische uitzicht, maar ook door de hippe, moderne sfeer.

Budapester Str. 40, 10787 Berlin, Duitsland, Kamer vanaf €100,- per nacht, 24 uur per dag geopend www.25hourshotels.com, telfoon: +49 30 1202210

SAGE Berlijn is een van de leukste uitgaanssteden van europa. De kroegen en clubs zijn iedere avond weer gevuld, sluitingstijden? Nooit van gehoord! Als je houdt van een feestje is de Sage daarom zeker een spot die je niet mag missen! Er wordt hier meestal alternatieve muziek gedraaid en er is een mogelijkheid om te chillen op het terras, te tafelvoetballen of om een frisse duik te nemen in het buitenzwembad. Op één van de dansvloeren hangt een vuurspuwende draak aan de muur, zoiets kan dus alleen in Berlijn. Tot slot zijn er veel concerten, hip-hop avonden en meer. Adres: Köpenicker Straße 76 OV: U-Bhf. Heinrich-Heine-Straße U8 Genre: Rock, hip hop, R en B (verschilt per avond).

NOTES:


BEZIENSWAARDIGHEDEN

SHOPPING

Mitte zit vol met hoogtepunten. Er zijn talloze bezienswaardigheden te vinden en de meeste zijn zelfs gratis te bezoeken! Dit zijn de top 5 bezienswaardigheden die je hier gezien móét hebben. BRANDEN BURGER TOR De Branden Burger Tor is in 1791 gebouwd en heeft een oud Griekse look. Deze triomfboog wordt gezien als het symbool van de Duitse eenheid. Hier sprak Ronald Reagen de woorden: “Mister Gorbachev, Tear this wall!”

Kleinde Hamburger strasse 15, fb Konk, open maandag t/m zaterdag 12:00-19:00,

DO YOU READ ME? Ben je niet zo van het winkelen, maar meer van de tijdschriften? Ga dan eens langs Do you read me?! De winkel is gevuld met tijdschriften en boeken uit zo’n twintig landen. Thema’s zijn vooral kunst, mode, fotografie, design, architectuur en muziek.

Ebertstrase/hoek unter den Linden, s-bahn branden burger tor er

Auguststrasse 28, www.douyoureadme.de,open maandag t/m zaterdag 10:0019:30, s-bahn organienburger Strasse.

MUSEUMSINSEL Enkele van de meest belangrijke musea van Duitsland liggen in het Museumsinsel. Neem een voorbeeld aan het ‘Altes museum’ waar je werken uit de klassieke oudheid vindt, het ‘Bodemseum’ met de mooiste beeldhouwwerken. Of bijvoorbeeld het pergamonmuseum met haar archeologische schatten uit het Midden-Oosten. Deze en nog vele andere prachtige musea zijn tegen een kleine prijs te bezoeken.

ALTE SCHÖNHAUSER STRASSE Liever alle winkels dicht bij elkaar? Ga dan naar de Alte Schönhauser Strasse. Je vindt hier vooral boetiekjes, hippe labels en mooie beauty shops. Wandel bijvoorbeeld eens binnen bij La Labo om je eigen parfum samen te stellen, koop in een van de designer winkels een mooie nieuwe tas of loop bij een van de skaterwinkels naar binnen voor gloednieuwe sneakers.

Bodestrase 1-3, www.smb.museum, telefoon 030424242, zie website voor tijden en prijzen, s-bahn u6 friedrichstrase

NEUE SYNAGOGE In de gouden koepel van de Neue Synagoge uit 1866 was het pronkstuk van de joodse gemeenschap in Berlijn. Het gebouw overleefde 1938 de kristallnacht, maar werd in 1943 tijdens bombardementen alsnog verwoest. In het gerenoveerde stadhuis is nu een tentoonstelling over het Joodse leven in Berlijn te bezichtigen. Oranienburger strase 28-30, www.centrumjudaicum.de, telefoon 03088028300, open: ma-vr 10.00-18.00 zo 10.00-19.00 eentree €7,50 s-bahn oranienburger strase, u-bahn u6 oranienburger tor

LEUKE ACTIVITEITEN

HAVE SEEN:

PAULY SAAL

BRANDEN BURGER TOR

Bernauer strase 111/119, www.berliner-mauer-gedenk

CHECKPOINT CHARLIE

CHECKPOINT CHARLIE Checkpoint Charlie is een voormalige grensovergangspost in de Friedrichstraße uit tijden van de Berlijnse Muur. Checkpoint Charlie stond precies op de grensovergang tussen de Amerikaanse en de Russische sector. Voor buitenlanders was Checkpoint Charlie de enige mogelijke doorgang om met de auto of bus naar Oost-Berlijn te komen. Friedrichstrase 43-45, 10969, zo – za open van 09:00 tot 22:00, tefoon: +49302537250, website: http:// www.mauermuseum.de

Alte Schönhauser Strasse, maandag t/m zaterdag 12:00-20:00, u-bahn u8 weinmeisterstrasse.

SAGE

GEDENKSTÄTTE De gedenkstätte Berliner Mauer maakt op een indrukwekkende manier duidelijk wat voor invloed de muur op Berlijn had. Momenteel is er nog 220 meter grensmuur en een wachttoren over van deze gebeurtenis.

le-

KONK Ben je nieuwsgierig naar echte Berlijnse mode? En hou je van echte high fashion ontwerpen? Dan zou je zeker een kijkje kunnen nemen bij mini-conceptstore Konk. Hier is van alles te vinden. Van kleding tot schoenen en van sieraden tot hoeden.

DO YOU READ ME ALTE SCHONHAUSSER STRASSE TIERGARTEN HOTEL DE ROME

TIERGARTEN Midden in Mitte ligt het 210 hectare grote stadspark Tiergarten. Ooit werd het door de koningen gebuikt om te jagen. Vanuit het slot reden ze over Unter den Linden naartoe. Nu kan je er heerlijk wandelen, uitrusten op een van de vele grasvelden of een bootje huren en varen op de Neuer See. Wil je de dag actief beginnen? Ga er dan lekker vroeg op uit en begin actief met een fietstocht of het beklimmen van de 285 treden van de Siegessäule, de zuil met de gouden godin die je misschien wel zou kunnen herkennen uit de film Der Himmmel über Berlin. Vanaf deze prachtige trap heb je een adembenemend uitzicht. Grosser stern, strasse, open apr-okt maandag t/m zondag 09:30-18:30, entree €3

HOTEL DE ROME Ben je geen buitenmens en houd je meer van luxe? Dan zit je bij Hotel de Rome goed. Dit is een van de duurste hotels van Berlijn. Geen fan van veel geld uitgeven? Naast lekker slapen en eten, heb je er ook een spa, waar je heerlijk tot rust kunt komen. Het hoogtepunt van het hotel is het zwembad in de met goud-mozaïek versierde gewelven van het gebouw. Wanneer het lekker weer is, is het mogelijk om een drankje te doen op het dakterras van het hotel.

Behrenstrasse 37, fb hotel de rome Mitte, spa is dagelijks geopend van 06:30 tot 22:00,

FIETSTOCHT Bent u iemand die de stad helemaal wilt ontdekken? Denk dan snel na over een bijzondere fietstocht door Mitte. De beste manier om de bezienswaardigheden en geschiedenis van Berlijn te ontdekken, is tijdens deze fietstocht! U hebt plezier, maakt gezellig een praatje, krijgt wat beweging en wordt vermaakt door uw ervaren gids. De beste dag die u in Berlijn zult doorbrengen! Prijs €32 voor een drie uur durende fietstocht langs alle bijzondere plekjes in Mitte.

VOOR EXTRA VRAGEN, MAIL ONS!


HISTORIE Vergeleken met andere locatie in Berlijn heeft Kreuzberg een erg korte geschiedenis… Een groep joden is in het jaar van 1820 in Kreuzberg gaan wonen en zijn zo daar gaan leven. Zo is de letterlijke betekenis van Kreuzberg: Kruisheuvel. De plaats Kreuzberg is ook erg hooggelegen zo is het 217 meter of 66 meter boven zee level.

KREUZBERG

De naam Kreuzberg is afkomstig van het monument van Karl Friedrich Schinkel. Kreuzberg werd gezien als een landelijk gebied tot de 19e eeuw. Sommige industriële veranderingen die in 1860 zijn gemaakt, maakte Berlijn een welvarende stad. Alle materialen die voor de huizen in Kreuzberg zijn gebruikt zijn ook daadwerkelijk in Kreuzberg gemaakt. Als resultaat steeg daardoor de populatie. In het midden van de 20e eeuw, wanneer Duitsland zichzelf nog aan het herstellen was na de 2e wereldoorlog kwamen vanuit west Duitsland en Turkije allerlei mensen binnen in Berlijn. Er waren twee redenen waarom dit gebeurde: voor de Turken (die nu meer dan 30% van de bevolking van Kreuzberg bezetten) was de verhuizing een kans om te werken en te leven in een goedkope Europese wijk. Voor de West-Duitsers konden ze echter door een maas in de wet naar Berlijn verhuizen en werden vrijgesteld van de verplichte militaire dienstplicht van Duitsland. Natuurlijk trok dit kunstenaars, punkers en muzikanten naar deze goedkope buurt. Nadat de Berlijnse muur viel, bevond Kreuzberg zich opnieuw in het centrum van Berlijn. Huurprijzen bleven echter laag, terwijl de groei vanzelfsprekend werd hervat. Boekwinkels, muziekclubs, cafés en kunstgalerijen werden in de loop van de jaren 90 overal in X-Berg geopend. Instellingen zoals de internationaal gerenommeerde kunstenaarsresidentie Künstlerhaus Bethanien trokken meer artiesten aan om Berlijn naar huis te bellen. Misschien is echter de burgemeester Klaus Wowereit een van de belangrijkste hedendaagse katalysatoren voor de status van Berlijn als kunsthoofdstad. Toen hij de stad ‘arm maar sexy’ noemde nadat hij in functie was, heeft hij lof gekregen voor het verbeteren van de financiering van de kunst in Berlijn. Hij maakte het voor kunstenaars buiten Duitsland gemakkelijk om een visum te krijgen voor het beoefenen van hun kunst hier.

Wafae Hammoudi Hannah Weggen


WAT MAAKT KREUZBERG UNIEK?

HORECA

Kreuzberg staat bekend om het multiculturele gebied van Berlijn. In dit gedeelte van de stad wonen veel immigranten. Onder de immigranten verstaan we vooral Turken en Marokkanen maar natuurlijk zijn er veel meer mensen uit andere landen te vinden. De meeste bewoners zijn wel mensen met een Turkse achtergrond. Daardoor vind je veel Turkse restaurantjes en winkels in dit gebied van Berlijn. Kreuzberg word ook wel SO 36 genoemd. Dit staat voor de postcode van dit gebied. Toen de Berlijnse muur er nog stond was dit gedeelte van de stad afgesloten wat de ontwikkeling van de alternatieve cultuur tot gevolg had. Het alternatieve publiek is inmiddels verhuisd naar Friedrichshain. De Turkse bevolking is wel gebleven. Dit gebied van Berlijn wordt ook wel klein Istanbul genoemd, omdat er bijna alleen maar Turkse mensen wonen. Veel toeristen en lokale mensen gaan naar Oranienstrasse om lekkere Turkse broden, olijven en andere lekkernijen te halen. Oranienstrasse is de hoofdstad van “klein Istanbul”. Na de val van de muur raakte Kreuzberg in een dip. Veel mensen vertrokken naar de oostelijke stadsdelen waar wonen veel goedkoper was. De laatste jaren komt Kreuzberg weer sterk terug. Veel kunstenaars en muzikanten vestigen zich hier. Het is weer gezellig in de straten en cafés. Vooral het gebied rond de Schlesische Strasse maakt een enorme opleving door. Er openen veel clubs, cafés en kleine winkeltjes.

LOCAL TIPS

CONTACT

BERLINISCHE GALERIE Fan van allerlei verschillende soorten kunst? Dan is de Berlinische Galerie een grote aanrader. Het museum toont allerlei verschillende soorten tentoonstellingen met zelfs schilderijen uit 1870. Alte Jakobstraße 124-128 ZOLA Zocht je naar de beste pizza van Berlijn dan zit je bij Zola goed. Verstopt in een typisch Berlijns binnenhofje worden de pizza’s geheel volgens Napolitaanse traditie gebakken. Splinterdun met een dikke rand en een goede verse saus. Paul-Lincke-Ufer 39-40

BIRGIT&BIER ‘Een speeltuin voor volwassen’ zo wordt het omschreven. Deze verstopte Biergarten is gedecoreerd met botsautootjes, een krakkemikkige draaimolen en een krakende huifkar. Toffe plek om je biertje te drinken!” Schleusenufer 3 BADESCHIFF “Zwemmen met uitzicht op de Fernsehturm. De perfecte manier om wakker te worden! Je kunt ook het beste ‘s morgens naar het Badeschiff gaan, omdat het later op de dag behoorlijk druk kan worden, maar dit drijvende zwembad in de Spree wil je gewoon een keer gezien hebben!” Eichenstraße 4

Doordat kreuzberg zo multicultureel is zijn er natuurlijk veel verschillende soorten feestdagen en restaurants. Kreuzberg staat bekend om zijn vooral Turkse winkels en markten. Hier zijn een paar bekende restaurants. Een bekende markt is de Turkse markt op Maybachufer. Dit is een van de weinige marketen die zo uitgebreid is en waar mensen hun spullen verkopen. Je vindt op deze markt vooral Turkse brood, humus en olijven.

FES-TURKISH BBQ Een van de bekendste Turkse restaurant is Fes Turkisch BBQ. Hier zit je aan een lange tafel en heb je gril platen op je tafel waar je je eigen vlees kan braden. Het personeel is erg jong en daardoor is de plek erg aantrekkelijk voor jonge mensen. Ook in het voordeel zit de prijs, alle gerechten zijn prima te betalen Hasenheide 58, 10967 Berlijn, Duitsland

MUSTAFA’S GEMUESE KEBAB Je kan hier de lekkerste broodjes kebab halen. De rijen zijn meestal wel erg lang maar naar meningen is de wachttijd het helemaal waard. Net zoals bijna al het eten is dit restaurant ook helemaal niet duur. Je betaalt ongeveer 3/4,- voor een broodje kebab. Mehringdamm 32, 10961, Berlijn, Duitsland

DEFNE Dit is ook een Turks restaurant. Naar meningen is dit restaurant niet heel lokaal. Het is meer gericht op de toeristen. Je vindt er wel lekker eten voor een niet al te dure prijs. Zo eet je ook met een mooi uitzicht op de rivier. Planufer 92C, 10967 Berlijn, Duitsland


BEZIENSWAARDIGHEDEN

UITGAANS LEVEN

Het mooie van Kreuzberg is vooral de sfeer die erg hangt. Tevens beschikt Kreuzberg over een aantal bekende musea en gezellige straatjes. Kreuzberg staat bekend om de streetart die overal te zien is en de multi culturele sfeer die overal te vinden is. CHECKPOINT CHARLIE Ten tijden van de Berlijnse muur was Checkpoint Charlie een van de grensovergangen. Voor buitenlanders was deze plek zelfs de enige plek waar ze de grens konden passeren. Na de val van de muur in 1989 is Checkpoint Charlie opgeheven maar nog altijd kun je de plek bezoeken. Momenteel staat er een nagebouwde controlepost en er is een Mauermuseum. JOODS MUSEUM Het Joods Museum is een heel uitgebreid museum over joden en aanverwandte zaken, er zijn veel foto’s en videobeelden te zien. Het bijzondere van het uit 2001 stammende museum is de architectuur en de Holocaust-Turm. GOLITZER PARK Het Görlitzer Park is een gezellige plek om samen te komen voor veel mensen. In de zomer vind je hier barbecuende Turkse families, studerende jongeren en spelende kinderen. Het park is een ideale plek om lekker te lunchen of te ontspannen tijdens de sightseeing tocht. TECHNIEK MUSEUM In het techniek museum kun je voor een paar euro een heleboel te weten komen over verschillende soorten van techniek. Zo zijn er tentoonstellingen over treinen, luchtvaart, papierdruk en over bier brauwen. Meer over het techniek museum Berlijn. ethanien Het oude ziekenhuiscomplex Bethanien is een sprookjesachtig gebouw. Met haar enorme omvang en spitse torentjes zie je het al van verre! Tegenwoordig kun je er eten, in de Biergarten zitten, een kunsttentoonstelling bezoeken of naar de openluchtbioscoop gaan. Een multifunctioneel complex en leuk om even naar binnen te lopen! VIKTORIAPARK Het Viktoriapark is het bekendste park van Kreuzberg wat tevens gelegen ligt op de gelijknamige berg. Op de berg is een kunstmatige waterval aangelegd en met oud en nieuw komen er altijd mensen samen om van

In Berlijn is altijd wel iets te beleven. Er zijn veel clubs, bars en straatfeesten. De muziekscene, de technocultuur en de vele concerten het grootste pluspunt van de Uitgaansscene in Berlijn. Hiermee is het uitgaansleven van Berlijn ook een van de meest grote en uitgebreidste van Europa. Het aanbod bestaat uit ongeveer 300 legale clubs. En daarmee is het som best lastig een keuze te maken! De Oranienstrasse is een typische straat in Kreuzberg. Je vindt hier allerlei winkeltjes waaronder Turkse bakkers en winkeltjes waar ze zelf t-shirts kunt maken. Na een middagje rondhangen in deze buurt die zich ook wel SO36 laat noemen, kun je hier ook heerlijk relaxen in een van de trendy barretjes. Het leuke aan deze straat is dat het is vernoemd naar het Nederlandse koningshuis van oranje (in het Duits: Oranien). Een bekende club vernoemd naar dit stukje in Kreuzberg is SO36. Een plek voor veel concerten en verschillende evenementen CLUBS De meeste clubs zitten in het oosten van Berlijn. Wijken waar je moet wezen zijn - Mitte - Friedrichshain-Kreuzberg - Prenzlauer Berg.

BARS • Oranienburger Straße Veel cocktailbarretjes en een beetje toeristisch, terrasjes met terrasverwarming. Steek ook de zijstraten in, in de Auguststraße en Torstraße zitten extreem veel leuke barretjes. OV: U-bhf Oranienburger Strasse of S-bhf Hackescher Markt. • Oranienstrße Een beetje alternatief, multiculti en goedkope barretjes. OV: U-bhf Görlitzer Bahnhof of Kottbusser Tor. • Simon Dach Straße Hip onder Berlijners en een gevarieerd aanbod van cocktailbarretjes en alternatieve tentjes. OV: U-bhf Frankfurter Tor of S-bhf Warschauer Strasse. • Bergmannstraße Naast een aantal zeer goedkope en lekkere Aziatische restaurants vind je hier ook een aantal barretjes. OV: U-bhf Mehringdamm.

Ook hier is alvast te zien hoe Kreuzberg eruit ziet

STREETART Kreuzberg staat bekend om zijn prachtige streetart die daadwerkelijk overal te vinden is. Dit is door vele verschillende kunstenaren gemaakt en zijn niet alleen te vinden op 1 plek.

Ook het uitgaansleven is niet te missen.


HISTORIE

FRIEDRICHSHAIN

Friedrichshain is een buurt in de Duitse hoofdstad Berlijn. T/m 2001 was het een zelfstandig district. In de tijd van de nazi’s heette de stad het Horst-Wessel-Stadt. Friedrichshain heeft zijn naam te danken aan het Volkspark Friedrichshain. Vroeger lag deze buurt in Oost-Berlijn. In de loop van de tijd is de buurt steeds hipper geworden. Het is nog maar een paar jaar geleden dat deze wijk vol zat met krakers en punkers die met gekleurde haren en bier over de straten liepen. Ze zijn zich nu heel snel aan het ontwikkelen tot een echte woonstad en wordt het nu een echte trekpleister voor jonge toeristen. Nu wonen er veel jongeren en staat de wijk bekend om hun clubs. Oftewel Friedrichshain is een echte stad om uit te gaan.


WAT MAAKT DE WIJK UNIEK?

HORECA

Een goeie vraag; wat maakt Friedrichshain nou uniek? De wijk bevat een aantal monumenten, maar dat is niet echt iets wat de wijk uniek maakt. Hetgeen wat Friedrichshain uniek maakt is dat de stad zich heel erg aan het ontwikkelen is. Eerst wat het eer soort uitschot en het begint steeds meer te lijken op een goeie woonwijk. Maar toch blijft het alternatieve stijltje altijd terug te zien in de wijk.

Met alle horecagelegenheden zit het wel goed in Friedrichshain. Klanten en bezoekers zijn erg tevreden over de hotels en restaurants. In de stad is er genoeg keuze qua restaurants en eten.

TIPS VOOR LOCALS In de stad Friedrichshain wonen zo’n 120.000 mensen en er is genoeg te doen. De stad is dus erg druk, het ligt ook nog eens in de hoofdstad dat barst van de toeristen. Daarom moeten locals op sommige dingen letten zoals parkeerplekken en reizen met het openbaarvervoer. HANDIG OM TE HEBBEN Voor de bewoners in Friedrichshain is het dus erg handig om bijvoorbeeld je eigen parkeerplaats te hebben voor je huis. Anders heb je altijd moeite en problemen met het zoeken van een goed parkeerplek voor jouw eigen huis of accommodatie. Je kan voor een normale gemiddelde prijs gewoon reizen met het openbaarvervoer, maar zorg er wel altijd voor dat er genoeg geld op je ov staat. Check van tevoren goed je reis. Misschien hebben bussen, treinen en/of metro’s vertraging door de flinke drukte.

RESTAURANTS Er zijn veel restaurants met natuurlijk Duitse gerechten, Italiaanse pizzeria’s zoals Salami Social Club en Trattoria La Buschetta, maar ook Amerikaans en Oostenrijks en zo nog veel meer! Een opvallend en leuk restaurant is de ‘’Yaam’’ dit is een Caribisch en Afrikaans restaurant inclusief een bar. Ook geeft dit een Caribisch gevoel. Je zit namelijk op het strand met uitzicht over een deel van de stad en het water. De bovenste etage van de bar is op een boom. Bezoekers zeggen o.a. ‘’ Een soort van strandje met leuke muziek, heerlijk om even met een drankje te zitten in het zonnetje en naar mensen te kijken of relaxen.’’ En Je waant je in een Caribische/ Jamaicaanse sfeer met bar en strand in Friedrichshain in Berlijn. Het gevoel van de drukke en hectische stad vervaagd. Lekker drankje of hapje doen, schiet even in de kunstgalerie aan de achterkant en eet wat bij de entree van Yaam. Je bent zo even twee uur helemaal weg.’’ Yaam: Adres: An der Schillingbrücke 3, 10243 Berlin, Duitsland Telefoonnummer: +49 30 6151354 Trattoria La Buschetta: Adres: Andreasstraße 66, 10243 Berlin, Duitsland Telefoonnummer: +49 30 55526317

CLUBS EN SKATEPARKEN Voor de nachtbrakers in Friedrichshain zijn er genoeg clubs en bars. In het oude trainstation RAW-Gelande staan een van de bekendste en goedkoopste clubs van Berlijn. Ook kunnen de skaters skaten in de Skatehalle Berlin. Dit is een groot skatepark en populair onder de skaters. HOTELS EN ACCOMMODATIES Mocht je nog een slaapplek zoeken? In Friedrichshain zijn er zat! De hotels en accommodaties zijn er erg luxe en ruim. Het gemiddelde cijfer van alle hotels ligt rond de 8. De meest favoriete hotel is Luxoise Appartementen. Deze accommodatie heb je vanaf 110,- per nacht, maar voor dat geld krijg je er ook zeker wat voor terug. Het is namelijk heel ruim en vernieuwend. Het meubileer is erg mooi en strak. Ook heb je genoeg ruimte om te koken in de keuken en je hebt prachtig uitzicht op het water. De meeste dingen zijn om de hoek. Zo ben je in 30 minuten fietsen in het hartje centrum. Dit is zo’n 5 minuten rijden. Op 10 minuten afstand is er een treinstation en op 7 minuten een metrostation. Het gemiddelde cijfer van deze accommodatie is een 9. Luxoise Apartments: Adres: Gärtnerstraße 32, 10245 Berlin, Duitsland Telefoonnummer: +49 176 61244476

Vind je het uitgaan niet leuk en kan je het harde muziek niet aan? Geniet dan van een biertje bij Späti met prachtige zonsondergang. Wat is er nou romantischer dan de zonsondergang achter de Tv-Toren met een heerlijk biertje?


Paklijst stedentrip Je gaat een tripje maken naar Berlijn: cultuur snuiven, lekker eten en ook een beetje vieren dat je weg van huis bent, hoera! Wat moet je nou meenemen voor die paar dagen? Je kiest waarschijnlijk voor handbagage, dus het is wijs om voorzichtig met je ruimte om te gaan. Wij hebben een stedentrip inpaklijst voor je samengesteld met dingen die je in ieder geval niet moet vergeten.

Reisdocumenten en geld: toiletartikelen: Paspoort/ID Tandenborstel en tandpasta, check! Vliegticket(s) Shampoo Reisverzekering Deodorant Pinpas + creditcard handdoeken Contant geld zonnebrandcrème Rijbewijs Make-up en remover (voor alle dames) Noodnummers Desinfectiemiddel Elektronica handig en leuk om mee te nemen: Telefoon & oplader Reisgids Foto- en/of videocamera & oplader Spelkaarten (of andere kleine spel len) een leuk boek

lokale gewoontes Berlijn is niet zoals andere steden. Niet zo romantisch als Parijs en niet zo georganiseerd als Londen. Maar Berlijn heeft zo haar eigen charme; het is een hippe stad, een vrije stad, steeds in evolutie, en vooral uniek in haar soort. De stad is getekend door de turbulente geschiedenis waaronder de stad geleden heeft, maar is de laatste jaren het centrum van verandering geworden en dat doet zij op een indrukwekkende manier. Inwoners en bezoekers genieten van de reusachtige parken, de leegstaande gebouwen die worden omgetoverd tot clubs, de rommelmarktjes naast het kanaal, een luchthaven dat tot stadspark is omgebouwd en de open air festivals in de zomer. Ondanks het feit dat het een jonge stad is, zijn ook in Berlijn heel wat tradities erg levendig. Geniet bijvoorbeeld van de leuke rommelmarktjes in Berlijn deze worden ook wel de authentieke flohmarkten genoemd. De Street art in Berlijn is ook een heel ding dus kijk gerust rond, want de graffiti is niet te missen en je ziet het letterlijk overal. Als het lenteseizoen weer begint, is er een activiteit die weer bovenaan het lijstje van de meeste Berlijners komt: dansen op open air festivals. Het concept van deze feestjes overdag is erg simpel: vindt een open ruimte en voeg hier bier en een dj aan toe, de rest komt vanzelf. De locaties zijn meestal wat afgelegen, naast een spoorweg of op een van de verlaten ruimtes in de stad.


Prenzlauerberg

Moesha Joy

DE HISTORIE VAN PRENZLAUERBERG Prenzlauerberg is een stadsdeel binnen het district Pankow in Berlijn. Tot 1 januari 2001 was het nog een zelfstandig district binnen Berlijn. Prenzlauer Berg ligt direct ten noorden van het stadsdeel Berlin-Mitte. In de jaren 90 vlak na de val van de Berlijnse muur was het plaatsje Prenzlauerberg nog vervallen en een slecht onderhouden wijk. ONSTAAN Volkspark Prenzlauerberg is ontstaan uit de vroegere Oberbruckhippe (een vuilstortplaats). Het park is op zijn hoogste punt genaamd Hohes Plateau) 89 meter boven het zeeniveau. Het park wordt begrensd door de volgende staten: Süderbrokweg, Sigridstraße, Schneeglöckchenstraße, Maiglöckchenstraße, Oderbruchstraße/Hohenschönhauser Straße. VUILSTORTPLAATS Op het grondgebied van het huidige park bevond zich tot het einde van de 19e eeuw landbouwgrond. Rond 1920 ontstond hier een kleine villawijk en een groot volkstuinterrein. Als er na de Tweede Wereldoorlog een plaats wordt gezocht voor het dumpen van puin uit de gebombardeerde binnenstad (Berlin-Mitte), besluit het Berlijnse stadsbestuur om tussen het stuk grond Oderbruchstraße en de Schneeglöckchenstraße een vuilstortplaats aan te leggen. De stortplaats werd vernoemd naar een van de straten waar de vuilstortplaats lag, en kreeg daarom de naam Oderbruchkippe. Vanaf 1963, toen alle volkstuinen geruimd waren, bracht men met vrachtauto’s en de Trümmer-Straßenbahn (een tram die bestemd was om puin te vervoeren) ongeveer 5 miljoen kubieke meter puin naar de stortplaats. VERVALLENWIJKEN Het is het oude stadscentrum van Berlijn dat voor de val van de muur in 1989 onderdeel uitmaakte van Oost-Berlijn. Door het DDR werden er in Mitte grote regeringsgebouwen geplaatst. Er ontstonden ook flatwijken als Marzahn en Hohenschonhausen. De oude arbeidswijk (Prenzlauerberg) werd in deze tijd zwaar verwaarloosd. De grijze huurkazernes met binnenhoven en achterhuizen werden gaandeweg gebruikt door studenten, kunstenaars en Alternatieven. VERBETERING Na 1989 profiteerde de wijk veel van de centrale alternatieve bevolking. Zij hadden een grote invloed op de nieuwe winkels en trends die er ontstonden. De alternatieven hebben deze wijk vooral opgevrolijkt. Zij begonnen met het opstarten van de alternatieve winkels en de kunst die terug is te zien zijn in deze wijk. De wijk ziet er nu veel beter uit en is een trekpleister voor vele toeristen.


TIPS VAN LOCALS

De HORECA IN PRENZLAUERBERG

Prenzlauerberg ligt in het oosten van Berlijn, niet zo heel ver weg van Mitte. Het is wellicht ook een van de meest mooie gebieden in de Duitse hoofdstad. Het straatbeeld bestaat uit smalle steegjes, omzoomd met kastanjebomen, en schattige cafés die niet alleen heerlijke taarten serveren, maar ook fijne terrassen hebben die perfect zijn voor een kopje koffie in de ochtend, een brunchafspraakje met vrienden in de vroege middag, of een glaasje wijn in de namiddag – net waar je zin in hebt. KUNSTCENTRUM KULTURBRAEREI Maak kennis met Prenzlauerberg door te beginnen bij Kulturbrauerei – een voormalige brouwerij en tegenwoordig een kunstcentrum met een aantal clubs en winkels – een heerlijke plek om wat rond te slenteren. Wassertum WASSERTUM Vanaf Kulturbrauerei wandel je door verschillende smalle straatjes, en loop je in de richting van de Wasserturm. Je kunt hier het best van het uitzicht genieten met een ijshoorntje in de hand, die je in een van de vele ijssalons in de buurt hebt gekocht. KOLLWITZPLATZ Ga zitten, ontspan, en geniet van het Berlijnse landschap, voordat je verder loopt naar Kollwitplatz – het hart van Prenzlauerberg en de ontmoetingsplaats voor families met kinderen. Rondom het plein liggen tal van bars en cafés, het is dus niet moeilijk om een leuke plek te vinden. Nu je hier toch bent, trakteer jezelf op een stukje taart bij Anna Blume, of bestel een bord huisgemaakte pasta bij Delizie d’Italia. klik hier voor meer informatie. klik op de envelop, om contact met ons op te nemen.

BERLIN PRATER GARDEN In de wijk Prenzlauerberg zijn er veel gezellige restaurantjes waar er gegeten wordt. Bij de Prater Garten kun je je aanschuiven bij de vele biertafels. Bij de Prater Garten drink en eet je bij de lange houten tafels onder de schaduw van bomen. Het restaurant serveert deftige Duitse gerechten die een aanrader is als de snacks in de Biergarten niet honger stillend genoeg zijn of bij slecht weer. Hier eet je traditionele Duitse gerechten als aardappelsoep, Königsberger Klopse (vleesballetjes) met aardappelen, Schnitzel en Knödel (gekookte deegballen) met spinazie. Vaak staan er ook seizoensgebonden gerechten op de kaart. Het is een van de beste adresjes voor traditionele Duitse gerechten in Berlijn. Erg lekker en erg goed geprijsd. STREET FOOD MARKET IN KULTURBRAUEREI OP ZONDAG/ Op zondag is er op de binnenplaats een Street food market in Kulturbrauerei. Het is een prachtige locatie. Het is geopend van 12:00 – 18:00. In de lente/ zomer vind u in de aangrenzende Frannz Club biertuin en de banen naast het heerlijke eten, de verschillende drankjes en specialiteiten ook schaduwrijke en zonnige plaatsen, comfortabele zitgelegenheid en een ontspannende sfeer in ieder geval, een beetje rust. Er is grappige livemuziek en je kan lekker van de zon genieten in de strandstoeltjes. Bij koud weer worden er vuurkorven neergezet. Bij nat weer kun je van je hapjes genieten in de Frannz Club. klik hier voor meer informatie. Häppies Häppies is een klein gezellig restaurant met een hele aardige en gastvrije eigenaar. Het eten is geweldig en de service is erg vriendelijk en behulpzaam. Bij Häppies kan je Fusie, Europees en Duits eten. Het is ook geschikt voor vegetariërs. Je hebt heerlijke Germknödel (dumplings) en uitstekende “broodjes” met vulling, zeer smaakvol en zacht. Leuke plek om een hapje of een lichte maaltijd te nuttigen. Het kan behoorlijk druk worden tijdens de lunch. Het wachten is het zeker waard. TABEYO SUSHI Zelfs in Prenzlauerberg kan je heerlijke Sushi eten. Als je nog nooit sushi hebt gegeten is dit zeker de moeite waard. Bij Tabeyo Sushi is er een hele snelle service, zelfs met voorgerechten en hoofdgerechten. Het is ook super goedkoop. Je kunt zeker niet klagen over de kwaliteit. Het eten smaakt goed.

Waar ben ik geweest? Prenzlauerberg Kreutzberg Mitte

Skykitchen Skykitchen restaurant met 1 Michelin ster. Fantastisch eten, fantastisch uitzicht en uitstekende service! Uit de keuken komen charmante en verfijnde locale en internationale gerechten die worden begeleid door heerlijke en goed bijpassende wijnen.


BEZIENSWAARDIGHEDEN

ACTIVITEITEN IN PRENZLAUERBERG

BEZIENSWAARDIGHEDEN IN PRENZLAUERBERG

PRENZLAUERBERG Prenzlauerberg is een stadsdeel vol terrasjes en gezelligheid. De belangrijkste straat in Prenzlauerberg is de Kastanienallee, een gezellige straat in het hartje van Prenzlauer Berg. Echt leuk zijn de zijstraatjes van de Kastanienallee, zoals de Sredzkistraße, de Kollwitzstraße en de Rykestraße.

Prenzlauerberg is een van de populairste wijken in Berlijn en behoort tot het stadsdeel Berlin-Mitte. De wijk staat bekend om de vele bezienswaardigheden zoals de Watertoren, Kulturbrauerei, Schönhauser Allee en Mauerpark. MAUERBERG Het Mauerpark is het meest geliefde park van Prenzlauerberg, het is een bijzonder park, en dat heeft ze niet aan haar schoonheid te danken. In het Mauerpark staat namelijk nog een stuk Berlijnse Muur. Het stuk muur wat hier staat is het enige stuk muur wat vrij bespoten mag worden met graffiti. Op zondagen vindt er altijd een gezellige vlooienmarkt en een spontane karaoke plaats in dit populaire park. klik op deze link om meer informatie te vinden over dit park.

JOODS KERKHOF Componist Giacomo Meyerbeer en artiest Max Lieberman zijn begraven tussen de Berlijners op dit Joodse Kerkhof in Prenzlauer Berg. Dit kerkhof is in 1827 geopend en was daarmee het tweede joodse kerkhof in Berlijn. Het kerkhof bestaat uit meer dan 20.000 graven, de meesten stammen van voor 1880. De laatste zestig jaar is er geen graf meer bijgekomen. Vanwege instortingsgevaar (veel graven zijn oud en in slechte staat) en om vandalisme tegen te gaan, is het kerkhof alleen nog onder begeleiding toegankelijk (info: 00 49 30 441 98 24). Vanaf de Schönhauser Allee is goed te zien hoe het kerkhof eruitziet. SCHONHAUSER ALLE De Schönhauser Allee was in de DDR-tijd een belangrijke uitgaansstraat in Oost-Berlijn. Hier lagen de bekende cafés en restaurants en hier waren de meeste winkels. Nog steeds is de noordelijke Schönhauser Allee de grootste winkelstraat in Prenzlauerberg. Aan de Schönhauser Allee kruist de populaire Kastanienallee waar je de oudste Biergarten van Berlijn vindt en veel andere leuke boetiekjes en cafeetjes. KULTURBRAUEREI Van een voormalige bierbrouwerij is een enorm cultureel complex gemaakt. De oude fabriekshallen zijn omgetoverd tot concerthallen en partylocations. In het museum van de Kulturbrauerei kom je alles te weten over het dagelijks leven in de DDR. Ook voor leuke evenementen ben je hier vaak aan het juiste adres: in december vindt er in de Kulturbrauerei altijd een leuke kerstmarkt plaats en ook de street food markt Auf Asche is hier regelmatig te vinden. WATERTOREN PRENZLAUERBERG De watertoren in Prenzlauerberg, is gebouwd in 1853 en werd in 1873 door de stad Berlijn voor 25,5 miljoen Goudmark overgenomen. Tijdens het naziregime werd de toren gebruikt als concentratiekamp. Een gedenksteen bij de toren, herinnert nog aan de vreselijke gebeurtenissen die hier destijds hebben plaatsgevonden. Tegenwoordig bevindt zich rondom de watertoren een kinderspeelplaats. Kortom, een bijzondere maar beladen plek. Conclusie: Prenzlauerberg heeft genoeg indrukwekkende bezienswaardigheden om te bezoeken. Deze plek is de juiste plek om te bezoeken als u ook de andere delen in Berlijn wilt bezoeken.

SHOPPEN IN PRENZLAUERBERG De noordelijke Schönhauser Allee is de grootste winkelstraat in Prenzlauerberg. Aan de Schönhauser Allee kruist de populaire Kastanienallee waar je de oudste Biergarten van Berlijn vindt en veel andere leuke boetiekjes Zondag is “vlooien” marktdag. Veel Berlijners trekken naar deze markten om wat rond te struinen of te jagen naar vintage koopjes. Je vindt deze markten door de hele stad zoals: de Flohmarkt am Mauerpark, de vlooienmarkt op Arkonaplatz en de zondagsmarkt am Boxhagener Platz. UITGAAN IN PRENZLAUERBERG Van een voormalige bierbrouwerij is een enorm cultureel complex gemaakt. De oude fabriekshallen zijn omgetoverd tot concerthallen en partylocations. In het museum van de Kulturbrauerei kom je alles te weten over het dagelijks leven in de DDR. Ook voor leuke evenementen ben je hier vaak bij het juiste adres: in december vind er in de Kulturbrauerei altijd een leuke kerstmarkt plaats en ook de street food markt Auf Asche is hier regelmatig te vinden. BERLINE ON BIKE In de Kulturbrauerei zit ook Berlin on bike, waar je fietsen kunt huren (en ook op fietstour kunt met een gids) voor €10,- per dag. Dat is echt aan te raden, want op een paar hobbelige wegen en alle tourbussen na, is Berlijn supergoed te doen per fiets. Je bent niet afhankelijk van het openbaar vervoer en je racet zo de stad door. De fietsen hebben versnellingen en een mandje. Fietsen is ook super gezond! ACTIVITEITEN IN PRENZLAUERBERG Je kunt in sightseeing tours boeken of één van de vele wandel/culturele tochten doen. Er zijn ook leuke eettours! Wat ook heel leuk is, is het Mauerpark. Het is het meest geliefde park van Prenzlauerberg, het is een bijzonder park. In het Mauerpark staat namelijk nog een stuk Berlijnse Muur. De muur die hier staat is de enige muur wat vrij bespoten mag worden met graffiti. Op zondagen vind er altijd een gezellige vlooienmarkt en een spontane karaoke plaats in dit populaire park. DECK 5 STRANDBAR – UITZICHT OVER PRENZLAUERBERG Deck 5 biedt de ultieme combinatie tussen een ontspannen strandbar en een leuk uitzicht over de stad, uitzicht over het oostelijk deel van de stad welteverstaan. Het is de hoogste strandbar van Berlijn. Je vindt Deck 5 bovenop de garage van de Schönhauser Allee arkaden. Bij dit weer in Berlijn, dat bijna tropisch te noemen is, is dit een ultieme locatie. Maar ook bij een wat lagere temperatuur kun je hier terecht voor een panorama uitzicht, want er is ook een overdekte loungeruimte. Heerlijke cocktails en sfeervolle loungemuziek dragen hieraan natuurlijk hun steentje bij. De bar is ook ’s avonds.


GESCHIEDENIS BERLIJN BERLIJN Berlijn ontstond in de twaalfde eeuw uit de twee handelssteden Berlin en Kölln, aan de rivier de Spree. In de zeventiende eeuw begon Berlijn zelf goederen te produceren. De eeuwen daarvoor was het voornamelijk een handelsstad. Tegen de achttiende eeuw was het een welvarend handelscentrum. Het werd belangrijk als hoofdstad van de machtige staat Pruisen. Berlijn stond vroeger bekend om de elektrische en chemische producten, fijne textiel en porselein. In de negentiende eeuw stond Berlijn vooral bekend om de zware machines die er gemaakt werden. Daardoor nam het inwonersaantal zwaar toe; van 150.000 in 1786 ging het naar 1.9 miljoen in 1890. TWEEDE WERELD OORLOG In 1871 werden de afzonderlijke Duitse staten verenigd en werd Berlijn uitgeroepen tot de hoofdstad en bleef dat tot 1945. In de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw was Berlijn één van de belangrijkste industrie- en cultuursteden in Europa. In 1939 begon de tweede wereldoorlog, en in 1945 vielen Sovjettanks Berlijn binnen en gaf Duitsland zich over. Na de tweede wereldoorlog werd Berlijn in vier zones verdeeld die onder controle van geallieerden stonden. In 1949 werd Berlijn net als de rest van Duitsland verdeeld in oost en west. HOLOCAUSTMONUMENT Het holocaustmonument is in Berlin een herdenkingsmonument van de Jodenvervolging tijdens de tweede wereldoorlog. Het bestaat uit 2711 betonnen blokken. Op de blokken zit een soort chemisch middel waardoor graffiti makkelijk te verwijderen is. Toen bleek dat dit bedrijf, Degussa, medeeigenaar was van het bedrijf dat Zyklon B produceerde voor het Derde Rijk. Nadat ze hadden besloten dat het bedrijf zijn verleden had achter gelaten hebben ze besloten om verder te bouwen. Het monument opende op 10 mei 2005.

BERLIJNSE MUUR In 1961 werd de Berlijnse muur gebouwd. 28 jaar lang heeft hij de stad in tweeën verdeeld. De lengte van de muur was 165 kilometer en de hoogte was vier meter. De muur was van beton gemaakt, hij had een afgeronde top zodat het moeilijker was om eroverheen te klimmen. Veel mensen probeerden toch illegaal de muur over te steken en werden dan gelijk doodgeschoten. Oost-Berlijn werd bezet door het Russische Rode Leger, en West-Berlijn werd bezet door de Britse, Franse en Amerikaanse troepen. De muur werd omschreven als een ‘antifascistische verdedigingswal’ omdat er aan de Oostkant allemaal mijnen lagen, er liepen bewakers rond met honden en er stonden wachttorens met machinegeweren. DOEL VAN DE MUUR Het doel van de muur was dat de Oost-duitsers niet naar het westelijke deel mochten vluchten en de West-duitsers niet naar het Oostelijke deel. De West-Berlijners mochten allleen naar de andere kant als ze hun paspoort vertoonden en een verplicht vastgesteld bedrag omwisselden, terwijl de OostBerlijners allen op bezoek in West-Berlijn mochten als ze gepensioneerd waren of voor een officieel zakenbezoek waren uitgenodigd. Van 1952 tot 1971 bestonden er geen directe telefoonverbindingen tussen de beide delen van Berlijn. BERLIJNSE MUUR GESLOOPT In 1989 werd de Berlijnse muur gesloopt. Veel mensen hielpen een handje mee. De inwoners van Berlijn vierden feest toen hun stad eindelijk herenigd werd. Winkels begonnen stukken van de berlijnse muur te verkopen en verkochten hier goed mee. In 1990 werd Berlijn de hoofdstad van de nieuwe Bondsrepubliek Duitsland.


HISTORIE

NEUKÖLLN

Tot 1920 was Neukoln een zelfstandige stad, die tot 1912 de naam Rixdorf droeg. Om verwarring tussen de wijk en het district Neukölln te voorkomen wordt de wijk meestal aangeduid als Neukölln-Nord of Nord-Neukölln. Nord-Neukölln is in feite een uitbreiding van Kreuzberg’s ‘Little Istanbul’, met Hermannplatz als centrum. Het gebied ten noordoosten van de Hermannplatz wordt daarom in de volksmond “Kreuzkölln” genoemd. HERMANSTRASSE De Hermannstraße had tot 1859 geen naam; sinds dat jaar werd hij Straße nach Britz genoemd. In 1875 wordt het noordelijke deel van de straat Hermannstraße genoemd, een naam die de straat in 1899 over de gehele lengte zou krijgen. Aan de Hermannstraße liggen maar liefst acht begraafplaatsen, alle uit de tweede helft van de 19e eeuw. De oudste daarvan, het Alter Kirchhof der St.-Jacobi-Gemeinde, dateert uit 1852. In 1927 werd aan de Hermannstraße 214, hoek Rollbergstraße, op de plek van de voormalige Biergarten van de Kindl-Brauerei het toen grootste Filmtheater van Europa geopend: het 2.680 stoelen tellende Mercedes-Palast. Na diverse omzwervingen (door de crisis in de jaren 1930 moest het noodgedwongen haar deuren sluiten, in de oorlog raakte het beschadigd maar verloor nadat het was opgeknapt de concurrentieslag met nieuwe, in de jaren 1950 gebouwde theaters en ging vervolgens verder als “Eros-Cine-Center”) maakte het in 1998 een geslaagde herstart als “Neues OFF”. Neukölln ligt ten zuiden van de wijk Friedrichshain-Kreuzberg en stond voorheen vooral bekend om de vele buitenlanders die er woonden. De wijk was goedkoop en zeer multicultureel. Tegen-woordig trekt Neukölln steeds meer studenten en kunstenaars aan, de hippe barretjes en experi-mentele restaurants volgden al snel. Momenteel wordt Neukölln gezien als een van de hipste wij-ken van Berlijn, als je weet waar je moet zijn. Bekende plekken in deze Berlijnse wijk zijn het Gräfekiez, Sonnenallee (straat waarin de Berlijnse Muur heeft gestaan) en het Rathaus Neukölln.


WAT MAAKT DE WIJK UNIEK?

HORECA

Niet veel mensen die naar Berlijn gaan kennen Neukölln eigenlijk helemaal niet, het is een gigantische wijk in het zuiden van Berlijn. Als je naar Duitsland gaat en je wilt bezienswaardigheden zien ga je naar de Wijk Mitte je hebt daar de Brandenburger Tor, het Alexander Platz, het Holocaustmonument en nog veel meer. Als je een hippe wijk zoekt gaat het grote publiek naar Kreuzberg en als je uit wilt gaan trekken mensen naar Friedrichschain.

Aangezien Neukölln een van de meest hippe wijken is gaat dat gepaard met een hele hoop koffietenten en andere eettenten.

Het is bijna jammer dat Neukölln nog niet is ontdekt, hoe lang zou het nog duren voordat Neukölln word ontdekt. Neukölln is net als Kreuzberg een wijk waar veel buitenlanders wonen met jonge kunstenaars. Laat de beschrijving van de ANWB je niet afschrikken om de wijk de bezoeken: Neukölln wordt wel de Bronx van Berlijn genoemd. De Lower East Side, met bars, galeries en winkeltjes. En overal hebben ware kunstexplosies plaatsgevonden. Nachtvlinders hebben in een klein gebied een keur aan mogelijkheden.

ROAMERS Een van de leukste koffie tenten van Berlijn begeeft zich in Berlijn. Ze beschrijven hun tent waar het op staat: “coffee & booze”. Een heerlijke kop koffie of een cocktail kan je komen drinken In het noorden van Neukoln. Farm house charm with a breeze of California,woody & rustic, stuffed with plants & country music, handcrafted food adorned with a fistful of love. Roamers is elke dag van de week open behalve op maandag. Pannierstrasse 64, 12043 Berlin

Wie het echte leven van Berlijn wilt meemaken zonder om ver gelopen te worden door toeristen moet nu naar Neukölln gaan, De wijk is overdag heel rustig dus je kan alles goed op je innemen. De hele wijk is eigenlijk een canvas die de inwoners hebben ingekleurd met grafiti ‘love it or hate it’ het heeft wel wat. Omdat er veel buitenlanders in deze wijk wonen zijn er veel Turkse winkeltjes, dönor zaken en andere lekkere eettenten. In deze eettent kan je niet heel lekker je eerste date meenemen maar het is wel lekker betaalbaar. Aan het einde van de wijk, aan de oever van de Maybach, wordt op dinsdag en vrijdag markt gehouden. Volgens de reisgids is dit de ‘Turkenmarkt’. De kleuren en geuren uit Turkije. Ö

TIPS VAN LOCALS Een gezellige buurt met veel behulpzame mensen, zo omschrijft Agnes Köhler ‘haar’ Neukölln waar ze als klein meisje opgroeide. Ondanks alle behulpzame mensen kunt u deze tips vast en zeker goed gebruiken mocht een uitstapje maken naar deze wijk in Berlijn! Op de straten kan het rond de spits enorm druk zijn. Zorg dus dat je op tijd op je bestemming bent voordat je op de straten geen kant meer op kan! Er zijn veel gezellige restaurants in Neukölln. Het is aan te raden hier gebruik van te maken! De prijzen vallen in vergelijking met Nederland heel erg mee. Neukölln is een karakteristieke en historische wijk. Het staat dan ook vol met musea. Als u hiervan houdt kunt u vooral het Schloss Britz museum, Puppentheater museum en het East Side Gallery niet voorbijlopen! Niet alles is met de voet te bereiken in Neukölln. Er rijden genoeg taxi’s rond in de wijk, maar het openbaar vervoer is meer aan te raden. Door een goede verbinding is hier haast alles mee te bereiken. Goed voor uw humeur, maar ook voor uw portemonnee! Last but not least: Zorg dat u aan het einde van uw vakantie nog geld in uw portemonnee heeft om een leuk souvenirtje mee te nemen. Bij het Stadtführungen & Souvenirs Neukölln zijn erg leuke aandenkens te scoren.

ESTREL HOTEL Neukoln is opzich een best wel primitieve hippe wijk, het stikt van de hippe koffietenten, muurschilderingen en dönner tenten. Voor de mensen die toch graag wat extra confort en ruimte willen is er het Estrel Hotel. Een 4 sterren Hotel in het noorden van Neukoln, met maar liefst 1125 kamers het grootste hotel van Berlijn. Dat het een groot Hotel is kan je al meteen zien aan de lobby, het is een gigantische lobby met een industriële look. De kamers zijn beschikbaar in alle soorten en maten. Een 1 persoonskamer voor 1 nacht is ongeveer 100 tot 150 euro (afhankelijk van het seizoen) en dan zijn er natuurlijk ook nog suites die tot 1950 euro per nacht kosten. Voor iedere slaper wat dus. Sonnenallee 225, 12057 Berlin, Duitsland klik hier voor meer informatie.


BEZIENSWAARDIGHEDEN Neukölln is een levende wijk liggend in Berlijn. De buurt biedt tal van bezienswaardigheden en activiteiten. Van musea tot kitesurfen, en van leuke parken tot het concertgebouw. De buurt is daarmee van alle markten thuis. Hierbij een overzicht van de bezienswaardigheden in Neukölln. SCHOLSS BRITZ Het Schloss Britz is een knus kasteel aan de zuidkant van Berlijn. Het gebouw is een echt stukje geschiedenis uit de Duitse hoofdstad. Tegenwoordig fungeert het kasteel als hoofdkantoor van de culture organisatie Kulturstiftung Schloss Britz. Toch kunt u uiteraard nog steeds ‘gewoon’ het kasteel bezoeken en kamers in hun ouderwetse staat bekijken. LIDO Lido is een concertgebouw in Neukölln. In het concertgebouw krijgt u de gelegenheid een lekker feestje te vieren en helemaal uit je dak te gaan! Voor de komende dagen staan er met Kadebostany op dinsdag, Fanfare Ciocarlia op woensdag en Estikay op donderdag al weer een aantal goede feestjes op de planning. Hou je ervan om naar artiesten te luisteren en om een feestje te vieren? Dan is het Lido-concertgebouw een echte aanrader voor jou als je op het punt staat naar Neukölln te gaan! SPÄTH-ARBORETUM Ook voor wandelaars en natuurliefhebbers is Neukolln de perfecte plaats om langs te gaan tijdens jouw trip naar Berlijn. Het zogeheten Späth-Arboretum is een groot en groen park, waar heerlijk gewandeld kan worden. In alle rust is er daarnaast genoeg plats en ruimte om gebruik te maken van een gezellige picknick met het hele gezin!

SHOPPEN EN ACTIVITEITEN Shoppen in Neukölln, ook dat kan! Met meerdere grote kledingwinkels is dit één van de vele krachten van de wijk. Naast het shoppen zijn er ook een hoop activiteiten te beleven. Denk hierbij aan kitesurfen of langs de voetbalvelden om een balletje te trappen. Een goed balans tussen man- en vrouwenhobby’s! NEUKÖLLN ARCADEN Als liefhebber van het kopen van kleren mag u het Neukölln Arcaden centrum niet links laten liggen. Het grote gebouw zit vol kledingwinkels. Daarnaast kunt u hier ook boekenwinkels, telefoonwinkels, bloemisten en supermarkten vinden. klik hier voor meer informatie. TEMPELHOFER FELD Is dat shoppen toch niets voor u zoekt u liever het avontuur op? Dan is Tempelhofer Feld een echte aanrader. Op het grote veld wordt er cursus kitesurfen gegeven en leert u of jij de perfecte bediening van een zogeheten kite. Vroeger diende het Tempelhofer Feld nog als luchthaven. Deze is echter bebouwd tot een reusachtige open plek waar u dus alle ruimte heeft om avonturen te beleven! klik hier voor meer informatie.


BERLIJN

BERLIJN De stad Berlijn heeft de laatste jaren een steeds grotere aantrekkingskracht gekregen. Niet alleen toeristen gaan graag naar de Duitse hoofdstad, ook voor scholen is de stad zeer geschikt als excursiebestemming. In Berlijn is geschiedenis tastbaar. De stad is spannend, jong en hip. Naast alle reisgidsen met toeristische highlights die er over Berlijn bestaan, biedt deze excursiegids een verdieping voor docenten die met hun leerlingen de stad bezoeken. Alle opdrachten kunnen door leerlingen zelfstandig worden uitgevoerd. Immers, door zelf te ontdekken leer je de stad het beste kennen. De gids met de beste tips, hot spots en de geschiedenis over de stad Berlijn. Met onder andere de wijken: - Mitte - Kreusberg - Prenzlauenberg -Friedrichshain -Neukolln

Reisgids Berlijn  
Reisgids Berlijn  
Advertisement