Homenatge a Joana Raspall - Biblioteques Adherides

Page 1

Homenatge a Joana Raspall - Novembre poètic BIBLIOTEQUES I ESCOLES ADHERIDES (60) BIBLIOTEQUES PÚBLIQUES

(Actualitzat 10/12/10) Biblioteques Escolars / ESCOLES

Biblioteca Pública Municipal de Cambrils Es lliurarà una obra de la Joana Raspall a tots els integrants del club de lectura infantil (http://clublecturainfantil.blogspot.com) i es comentarà el mes següent.

Escola Santa Margarida de Quart (Gironès) Diverses activitats a tots els cicles

Biblioteca Pública de Tarragona Del 8 al 13 de novembre: degustació poètica a la sala infantil: assortit setmanal de poesies infantils per a tots els paladars; i dijous 11 de novembre Les petites coses de la Joana: homenatge a la poetessa Joana Raspall. I el 22 de novembre Meitat tu, meitat jo a càrrec de Marduix.

Escola CP Miguel de Cervantes (Elx) Pendent de confirmar quina activitat/actuació faran.

Biblioteca Armand Cardona Torrandell (Vilanova i la Geltrú) Punt de llibre per lliurar als usuaris

IES Castellet (Sant Vicenç de Castellet) Diversos grups de l'ESO prepararan diversos poemes de l'autora i els recitaran a la biblioteca de l'IES durant el mes de novembre.

Biblioteques Públiques de Salt Impresos que a la portada tenen una poesia de la Joana Raspall i que es donaran a tots els alumnes des de 2n fins a 6è de primària que aquest curs vinguin de visita a les biblioteques de Salt. http://bibgirona.net/salt/escoles/pdf/primaria.pdf

CEIP Sant Pere (Monistrol de Montserrat) 1. Hem vist com recita la Joana els seus propis poemes amb uns videos i hem llegit articles sobre la seva vida. 2. Hem portat a classe unes poesies de la JOana i cada nen n'ha escollit una. Farem un *Novembre poètic* de manera que d'aquí a final de més cada nen diu la poesia que previament ha *decorat.* 3. A més de dir-la als companys de classe anirem també a compartir-la amb els de l'altre classe. Els de cinquè a 6è i al revés. De moment estan molt engrescats i els hi agraden molt les seves poesies !!!

Biblioteca Can Pedrals de Granollers Han dissenyat 5 itineraris poètics a la biblioteca amb l’objectiu de retre homenatge a cinc poetes destacats entre ells Joana Raspall que serà acollit a la sala infantil. Simulant una línia de metro a través de diferents parades els visitants podran conèixer la biografia, els premis, l’obra i l’antologia de l’autora.

Cicle Inicial del CEIP Pompeu Fabra (Pont de Vilomara) Cada setmana, els cursos de 1r i 2n de Primària llegeixen una poesia. Se l’emporten a casa i la decoren. Algunes de les poesies del mes de novembre seran de la Joana Raspall.

Biblioteca Central Xavier Amorós (Reus) Activitats entorn de la poesia de Joana Raspall durant les hores del conte dels dimecres del mes de novembre.

CEIP Pompeu Fabra (Pont de Vilomara, Bages) El grups de 4t de Primària els FOGAINES (nom correfocaire) i els


CAPGIRELLS s'adhereixen a l'homenatge. Activitat per concretar. Biblioteca Roca Umbert de Granollers La Biblioteca dedicarà les dues sessions del laboratori de lletres i imatges del mes de novembre a LA POESIA. dissabte 13 novembre: Capses de poesia. Poesia a partir de jocs dadaistes i surrealistes... dissabte 27 novembre: Capses de poesia. Coneixent poetes: Joana Raspall i altres

Biblioteca Jaume Balmes de Cervera Cada curs ha triat una poesia que treballarà a classe i il·lustrarà. Amb aquests dibuixos s'ompliran les cartelleres de classe que estan al passadís. I ens han dit que ens enviaran un reportatge!

Biblioteca de Sallent Farem una hora del conte/taller adreçada als mes petits de la biblioteca, aquesta vegada també afegirem la col·laboració dels pares per fer l'activitat mes divertida i familiar. Realitzarem aquesta activitat el dia 26 de novembre de 2010 a les 18h.

Biblioteca de l'Escola Estalella (Vilafranca del Penedès) Al llarg del mes de novembre, a les classes de biblioteca anirem parlant de la seva obra, exposarem els seus llibres, llegirem poemes seus, farem activitats i tot el que anem fent, ho anirem posant al nostre blog BibliotecaViva <http://bibliotecaviva.blogspot.com> i després l'avisarem perquè ho miri des de casa seva. A veure si li agrada!

Biblioteca Bac de Roda (Roda de Ter) Des de la Biblioteca Bac de Roda, de Roda de Ter, cada novembre preparem una hora del Conte dedicat a la poesia en Motiu de les Jornades Miquel Martí i Pol que se celebren aquest mes a Roda de Ter. Enguany l'activitat que tenim contractada és un espectacle amb poemes de Joana Raspall de la Companyia Cos de Lletra. Per tant ens volem adherir a aquest projecte de novembre poètic. L'activitat és : Dimecres 10 de novembre a les 6 de la tarda Hora del conte: Com gotes d'aigua, a càrrec de la companyia Cos de lletra (En Motiu de les Jornades Miquel Martí i Pol) Biblioteca Víctor Català (L'Escala) Hem decidit de fer una lectura en veu alta de poemes de Joana Raspall amb els nens de primària del CEIP l'Esculapi de l'Escala per afegir-nos a l'homenatge a l'escriptora.

Biblioteca escolar Ricardo Alcàntara, de l'Escola Folch i Torres (Esplugues) Estan preparant diverses activitats i ens en faran cinc cèntims tan aviat com puguin. http://blocs.xtec.cat/bibliotecafolchitorres/

Escola Sant Jordi (Lleida) La primera activitat que farem serà el dia 28 d’octubre durant la Festa de la Tardor. A l'exposició on es recullen les receptes dels menjars que degustem durant la tarda de la Castanyada, farem un Tastet poètic i juganer: convertirem les poesies de na Joana Raspall en bonics trencaclosques que la mainada composarà, llegirà i gaudirà. A les biblioteques de l'escola, la Bibliopetita i la de primària, durant tot el


mes de novembre es començarà amb una lectura d'un poema seu per part de l'adult o dels nens i les nenes. I de ben segur que alguna idea més creixerà i fructificarà. Biblioteca S. Vives Casajuana (Sant Vicenç de Castellet) La nostra petita aportació la tindrem tot el mes de novembre. De moment, hem fet un posat un "pasquí ben visible a l'entrada de la sala infantil, on hi hem posat NOVEMBRE POÈTIC : Joana Raspall i la poesia per a infants a la biblioteca.

Escola Canigó (Sant Just Desvern) Fa pocs anys vam fer uns tallers per Sant Jordi que tenien com a eix central la poesia de Joana Raspall. La vàrem convidar i va venir. Sovint recordem la seva presència i la seva obra.

Hem fet també uns punts de lectura, amb poemes de la Joana Raspall, que repartirme tot el mes, i també aprofitarem per explicar quatre coses de l'autora i donar punts a les visites escolars que tindrem tot el mes de novembre. D'altra banda, farem el DAVANTAL DE POESIA, que és un davantal amb tot de butxaques,que omplirem amb els poemes i rodolins que ens portin els nens i nenes que vinguin a la biblioteca. Biblioteca Salvador Raurich (Begur, Girona) Exposarem durant tot el més de novembre els llibres que tenim de poesia de la Joana Raspall i per tal de fer difusió de la seva obra i així mateix farem un punt de llibre que repartirem entre tots els escolars del CEIP de la població per tal que vinguin a la biblioteca a mirar els seus llibre i a participar en un petit concurs que en aquest moment estem formulant (premi al guanyador (si cal es farà un sorteig):" ser el personatge honor de la biblioteca" de la tardor). La poesia elegida pel punt de llibre és: Els llibres.

Escola Sant Esteve (Caldes de Malavella) Regalaran poesies de la Joana Raspall: l'alumnat del Cicle Superior les escriurà, les decorarà i les regalará alsseus companys. Si tenim temp també en farem arribar a la resta de la comunitat educativa.

Biblioteca Can Mulà (Mollet del Vallès) Farem difusió de la seva obra a partir de l'exposició dels seus llibres i una guia de lectura, també decorarem la sala infantil amb la seva poesia. A través de les visites escolars, farem la lectura d'un poema, i lliurarem a cada escolar un punt de llibre.

Biblioteca de l’Escola Torrent de Can Carabassa (Barcelona) Les activitats programades estan adreçades a tots els cicles de l'escola. Del 12 al 19 de novembre. S'explicarà a cada edat la biografia de la Joana Raspall i visitaran l'exposició dels seus llibres situats en dos espais de l'escola. Educació infantil: lectura de diferents poemes i els relacionats amb els noms de les classes. Aprendran aquest poema. Il·lustraran un poema per decorar l'exposició. Cicle inicial: lectura de poemes entre tots en triaran uns quants per treballar-los visualment.


Cicle mig: lectura i il·lustració de poemes i creació de poemes propis. Cicle superior: lectura i il·lustració de poemes i creació de poemes propis. Hem elaborat un powerpoint sobre com neix una poesia. L'explicarà la Mireia Lleó mestra de l'escola i poetessa. Biblioteca Sant Antoni-Joan Oliver (Barcelona) Nosaltres ens afegiriem a l'homenatge de la poetessa fent una exposició de les seves obres i una guia de lectura que a més d'estar disponible pels nostres usuaris s'enviarà a les escoles del barri.

Biblioteca Josep Vallverdú de l’Escola Martí Poch (L’Espluga de Francolí) *JOANA RASPALL: la màgia de la poesia* - Alumnat de* *1r i 6è:* Llegir en parella. Els nens i les nenes de 6è (padrins) es prepararan un poema de la Joana Raspall per llegir-lo al seu fillol/a de 1r). L'escriuran en un full o cartolina, el decoraran, en faran un poema visual...cadascú ho farà al seu gust i el regalarà al seu/va fillol/a. El recitaran junts... - Salutacions poètiques a l'arribar amb versos de poemes de la Joana, CI. - Representem un poema. - Versos a cau d'orella: CM - Menús poètics: CS - Entre d'altres…

Biblioteca Fort Pienc (Barcelona) Per unir-nos a aquest homenatge poètic hem pensat penjar algunes de les seves poesies i fotografies de la seva visita, al plafó de l'àrea infantil durant tot el més. També li dedicarem una guia de lectura i una exposició dels seus llibres. A més, el dimecres 24 de novembre, a les 18:00 proposem fer un recital de poemes a càrrec dels nens i nenes participants i del personal de la biblioteca, així com un petit taller de poesia.

Alumnes 3r PRI de l’Escola Isabel de Villena Activitat i dates per determinar

Biblioteca Torras i Bages (Vilafranca del Penedès) Sessió poètica de l'hora del conte per a infants. 12 de novembre a les 18h

Alumnes 4t PRI del CEIP Molinet de Guardamar del Segura

Biblioteca de Singuerlín (Santa Coloma de Gramanet)

Alumnes 3r de l’Escola Isabel Villena (Esplugues de Llobregat) Activitat

Estem llegint i també estem fent recreacions d'algunes de les seues poesies.


DEGOTALL DE SERPENTINES AL VENT prenent com a mostra tres dels seus llibres més emblemàtics: Serpentines de versos, Degotall de poemes i Escaleta al vent. La lectura la faran la directora de la biblioteca Sílvia Barragan i en Jordi Valls, tècnic auxiliar i deixeble de la Joana Raspall. Dijous 18 de novembre a les 18:15 hores.

per determinar

Biblioteca Salvador Estrem i Fa (Falset) Han fet un punt de llibre amb el seu poema "Novembre" per a repartir-lo entre tots els usuaris.

Escola de Pràctiques (Tarragona) Tota l’escola s’hi ha implicat. Les activitats que fan són tantes que les heu de consultar en un altre document, aquí: http://issuu.com/jimboto/docs/treballar_la_poesia_de_joana_raspall? viewMode=magazine

Biblioteca Joan Triadú (Vic) "Fragments de J. Raspall: la poesia surt del llibre" Material: Exposició de llibres de J. Raspall, Guia de lectura, urna amb fragments de poesia de J. Raspall. Consisteix en: En una urna posem fragments de poesies de la Joana Raspall, quan un lector s'emporta un llibre el convidem a agafar-ne una i a llegir-la. La idea és que el lector animat pel fragment de poesia de la J. Raspall es quedi en ganes de més i acabi anant a cercar el llibre d' on hem extret la poesia.

CEIP Salvador Espriu (Sant Feliu de Llobregat)

Biblioteca Montserrat Roig (Sant Feliu de Llobregat) Des de la biblioteca conviden als usuaris, escoles i entitats de la ciutat a triar una poesia de la Joana Raspall i a que expliquin què els hi suggereix (amb paraules, imatges...), els comentaris s’aniran penjant al bloc (http://bibliotecasantfeliu.blogspot.com). Durant el mes de novembre les poesies triades i els comentaris es penjaran al bloc de la biblioteca i per l'edifici. Paral·lelament es farà una exposició de llibres d'aquesta reconeguda poetessa local.

CEIP Salvador Espriu (Sant Feliu de Llobregat)

Biblioteca Josep Roig i Raventós (Sitges) Durant les quatre sessions de l'Hora del Conte del mes de novembre (els divendres a les 17:30), abans de començar llegirem poemes de la Joana Raspall i els hi regalarem imprés als assistents. Penjarem poemes de la Joana Raspall a la sala infantil i els nens i nenes podran fer un dibuix d'allò que els inspirin i també els exposarem. Guia de lectura. Notícia al bloc de la biblioteca (http://bibliotecajoseproigiraventos.wordpress.com) Punt de llibre amb un poema per a donar als nens i nenes de les visites escolars.

Els alumnes de 3r i 4t han dibuixat els poemes de la Joana Raspall i han confeccionat un mural.

Els alumnes de 3r i 4t han dibuixat els poemes de la Joana Raspall i han confeccionat un mural.


Biblioteca Ernest Lluch (Vilassar de Mar) Descobreix els Raspalls a la nostra biblioteca Miniexposició de poemes de Joana Raspall i petit taller "d'inspiració" de poemes. Durant tot el novembre. També es farà la lectura d'un poema abans de cada acte infantil i de cada visita escolar durant tot el mes. Biblioteca Tecla Sala (L'Hospitalet de Llobregat) Durant la sessió del club de lectura de novembre, farem una activitat on demanarem a cada infant que il·lustri un poema de la Joana Raspall. Els poemes il·lustrats els recollirem en un àlbum que li farem arribar. Biblioteca d'Avinyó - Escriure una poesia a la finestra de l'entrada que tothom la vegi i la llegeixi. - Dedicar dos dissabtes al matí a fer lectures de poemes amb els nens; el dia 13 dedicat a la Joana Raspall i el dia 27 a Miquel Martí i Pol. Biblioteca Jaume Vicens Vives (Roses) - Durant aquest mes tenim un expositor amb els contes de poesia que tenim de l'autora, - hem imprès una poesia de Nadal de l'autora que distribuïm - en acabar l'hora del conte d'aquest mes, els nens que participen cada mes representant l'últim conte llegiran cadascun una estrofa d'un poesia de Joana Raspall. Darrere el paper que tindran per llegir l'estrofa hi haurà en gran la cara de Joana Raspall perquè els nens la vegin,

Biblioteca El Carmel-Juan Marsé (Barcelona) Taller d’il·lustració i poesia “Poemes al tall, de Joana Raspall” el dimecres 17 de novembre a les 18h. Biblioteca Santiago Rusiñol (Sitges) Tast de poesia i música a la sala infantil pels poetes sitgetans Cèlia Sànchez-Mústich i Joan Duran i Ferrer Dissabte 13 de novembre a les 12 del migdia Presentació i poemes de Joana Raspall als nois i noies de les visites escolars durant tot el mes de novembre.


Biblioteca Sagrada Família (Barcelona) Hem pensat fer un treball senzill, però participatiu, amb els nens/nenes a través de la selecció d'alguns dels seus poemes. Biblioteca Xavier Benguerel (Barcelona)"Poemes de la Joana al vent" Descobrireu una gran panera plena de poemes de la Joana Raspall per a totes les edats... Ens els regalarem, els llegirem, els estendrem i amb la col·laboració de tots farem un poema col·lectiu. Dimarts, 23 de novembre, 18h Biblioteca Poblenou-Manuel Arranz (Barcelona) "Meitat tu, meitat jo" a càrrec de Titelles Marduix Una enfilada de poemes representats plàsticament que ens portarà a l'univers suggerent i imaginatiu dels versos de la Joana Raspall. Dijous, 2 de desembre, 18h Biblioteca Can Casacuberta (Badalona) 1. Punts de llibre: diferents poemes de la Joana Raspall amb il·lustracions. 2. Una guia de lectura sobre la seva trajectòria i el fons disponible a la biblioteca. 3. Una exposició dels documents. 4. I a mena d'endevinalla, abans de començar l'hora del conte a la biblioteca, que ho fem cada dijous, es recitaran 4 poemes per tal que els infants endevinin el nom de poema (seran poemes senzillets i clars d'identificar el títol, com són per exemple els noms d'animals...). Biblioteca Central de Terrassa - Dissabtes 13 i 20 de novembre: Lectura de poemes a tots a els tres clubs de lectura infantils que tenim a la biblioteca (7-8 anys, 9-10 anys i 11-12 anys) -Qui és qui de l'autora, amb l'exposició de llibres de que tenim a la biblioteca. El Qui és qui és una publicació mensual que fem a l'Àrea Infantil que pretén donar a coneixer escriptors i il·lustradors de la LIJ i que consta d'una breu biografia de l'autor i la bibliografia que tenim a la biblioteca. Durant tot aquell mes tenim els seus llibres exposats per a que els nens/es els coneguin. - Farem esment a totes les visites escolars perquè se n'assabentin. Biblioteca de Moià Del 10 al 30 de novembre: Mostra de llibres de Joana Raspall. Divendres 12 de novembre a les 6: Hora del conte poètica amb Rosa Fité. Dilluns 15 de novembre de 2/4 de 6 a 2/4 de 8: Tarda de tallers. Taller de poesia. Homenatge a Joana Raspall. Biblioteca del Casino, Manresa


Com a activitats, dedicarem Els suggeriments del Fantasma del Casino -una guia de lectura que fem mensualment- a Joana Raspall, i elaborarem algun punt de llibre amb alguna de les seves poesies. Biblioteca Pública Terra Baixa, El Vendrell - Diferents punts de llibre amb poesies de l'autora i imatges. - Un centre d'interès a la sala infantil amb una petita biografia i els llibres exposats que tenim a la biblioteca - A la propera hora del conte, després dels contes, llegirem alguns poemes de la Joana Raspall Biblioteca Central de Santa Coloma de Gramanet Dissabte 20/11/2010 a les 11h i a les 12:30h: MÚSIQUES PER A NADONS I INFANTS I HOMENATGE A JOANA RASPALL, a càrrec de Meritxell Fernández. L'activitat de les 11h estarà destinada a nens de 6 a 12 mesos. L'activitat de les 12:30h estarà destinada a nens d'1 a 2 anys. Es farà un poema cantat de la Joana Raspall. Cal inscripció prèvia. Dijous 25/11/2010 a les 18h: TALLER INFANTIL. Fem un circuit electrònic, a càrrec de Chone Orellana. Activitat destinada a nens a partir de 7 anys. Les places són limitades i cal inscripció prèvia. A la mateixa hora, a la Sala Infantil, els més petits podran il*lustrar un mural amb un poema de Joana Raspall, que es penjarà el dia 29 a l'hora del conte. Dilluns 29/11/2010 a les 18h: HORA DEL CONTE. Lectura de poesia de Joana Raspall, a càrrec del personal de la Biblioteca. Es llegiran poemes d'aquesta escriptora i bibliotecària catalana Biblioteca de Tordera Hem preparat una exposició de llibres escrits per ella juntament amb d'altres llibres de poesia per a infants. Biblioteca Sant Agustí de La Seu d’Urgell hem habilitat una petita pissarra en un lloc de pas i molt visible de la biblioteca. A la pissarra hi hem posat : Novembre poètic : homenatge a Joana Raspall i diàriament hi anem escrivint un poema de Joana Raspall, citant el llibre d'on l'hem extret. Acompanyem la pissarra amb una taula on hem posat una mostra de llibres de l'autora. Biblioteca del Centre de Lectura de Reus Per cadascun dels llibres que prenguin en préstec els usuaris de la nostra biblioteca infantil sobre poesia, els donarem una paraula que completa un poema de Joana Raspall. El poema es titula Novembre.


Biblioteca Salvador Allende (Girona) Des d'aquest mateix mes, un nen o nena aprendrà una poesia de la Joana Raspall i gravarem la seva veu recitant-la. (Per exemple, aquest mes, ja tenim un nen que ha aprés la poesia anomenada Tardoral, pel desembre gravarem la titulada Nadal...) Ajuntarem la veu amb una o unes imatges que puguin il·lustrar el contingut de la poesia i ho penjarem a la web infantil de les Biblioteques municipals de Girona. http://www.bibliotequesgirona.org/infantil/ D'altra banda, com que el 21 de març és el Dia Mundial de la Poesia, hi haurà a cadascuna de les biblioteques municipals de la ciutat una sessió d'Hora del Conte anomenada Poesia de Joana Raspall a càrrec de Pepacontes (Pepa Llovet). El 15 de març a la Biblioteca Just M. Casero El 19 de març a la Biblioteca Salvador Allende El 22 de març a la biblioteca Antònia Adroher El 24 de març a la Biblioteca Ernest Lluch


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.