Page 1


SYKE-leirikirjan sisältö teemoittain Tervehdys leiriläinen

Arkkipiispan tervehdys Kulttuuri- ja urheiluministerin tervehdys PTK:n puheenjohtajan tervehdys

Leirielämää

Leirimenu Ympäristö Leiriaakkoset Rumpu-SYKE ja Morseaakkoset Kansainväliset vieraat SYKE-palaute Osallistu – vaikuta! Leikit ja Leirihuudot Solmut ja leirirakennelmat QR ja Geokätköt Suurleiritiedotus

Keskusleiri ja kylät

Keskusleiri Hovila Kylät ja kyläpäälliköt Harjula Kivilä Niemelä Kumpula Savula Purola

Ohjelma

SYKE-ohjelma Veteraanileiri

6 7 8 11 12 13 34 37 51 53 54 56 58 61 16 17 18 22 24 26 28 30 40 42

Hengellinen elämä

Leirijumalanpalvelus Valaistu risti

Lauluja Leirikirjan piirrokset: Mirva Jylhä Takakannen kartta: Tuuli Juntunen

2

44 49 62


Minä olen S Y K E - s u u r l e i r i l l ä P a r taharjulla 20. - 25.7.2011

Oma kuva

Nimeni ________________________________________________________ Puhelinnumeroni ________________________________________________________ Leirikylä, jossa asun ________________________________________________________ Oma (seurakunta)r y h m ä n i ________________________________________________________ Jos löydät eksyneen leirikirjan, ole ystävällinen ja palauta se ryhmänjohtajallesi. Hän hoitaa asian eteenpäin. – Kiitos!

3


Leirin tärkeät nimet SYKE-suurleirin johtaja ________________________________________________________ Oman kyläni kyläpäällikkö ________________________________________________________ Pihani (seurakuntani) nimi ________________________________________________________ Ohjaajani nimi ja puhelinnumer o ________________________________________________________ Isosen nimi ja puhelinnumer o ________________________________________________________ Ensiapu ________________________________________________________ Kanssani samassa teltassa asuvat ________________________________________________________ ________________________________________________________ ________________________________________________________

4


TERVEHDYS LEIRILÄINEN

5


Arkkipiispan tervehdys Iltanuotion lämpö SYKE-suurleiri kokoaa tuhannet tytöt ja pojat eri puolilta maata ja maailmaa Partaharjun leirikylään. Tarjolla on monenlaista ohjelmaa, seikkailuja, musiikkia ja vauhtia. Illan päätteeksi leirikylistä kokoonnutaan iltanuotiolle. Siellä kuhistaan päivän kokemukset, nauretaan ja tarkistetaan naarmut käsissä ja jaloissa. Iltanuotiolla kirvelevät tappiotkin tulevat uuteen valoon. Sillä nuotiolla ei enää kisailla, vaan samalla nuotiolla kaikki ovat voittajia. Nuotiolla ollaan myös hiljaa ja katsotaan yhdessä samaan suuntaan. Nuotion katsojia koskettaa lämpö. Se toivottaa eri teitä tulleet tytöt ja pojat tervetulleeksi saman taivaan alle. Tässä avarassa maailmassa on paikka kaikille, myös minä saan tulla nähdyksi. Iltanuotion räiskeessä ja salaperäisyydessä on mukava olla lähellä kaveria ja hiljaisuudessa kuulla luomakunnan kuiskaus ja pyhän läsnäolo. Nyt on tullut aika myös ikuisille kertomuksille, niille jotka kantavat leirin keskelle voiman ja luottamuksen lähteen. Kaikkea kun ei voi selittää ja ymmärtää aikuinenkaan. Näillä hiljentymispaikoilla varjellaan lapsen oikeutta hengelliselle kasvulle. Lapsella on oikeus tulla nähdyksi omana itsenään ja tietää, että niin Jumala näkee. Toivotan teille kesän ja vauhdin hurmaa, yhdessäolon riemua ja koskettavia nuotiohetkiä. Jumala teitä kaikkia siunatkoon!

Kari Mäkinen Arkkipiispa

6


Kulttuuri- ja urheiluministerin tervehdys Suomen suveen kuuluvat lasten ja nuorten leirit. Telttaleirit, kuten SYKE-suurleiri, tuovat lapset ja nuoret lähelle suomalaista luontoa, aistimaan suomalaisen kesän herkimmät sävyt. Samalla leiri antaa mahdollisuuden toiselle tärkeälle asialle, yhdessä ololle ja yhdessä tekemiselle. Tärkeää on lasten ja nuorten keskinäinen temmellys ja touhu. Samoin tärkeää on myös yhteinen aika aikuisten, ohjaajien ja vanhempien kanssa sekä tutustuminen leirin ulkomaisiin osallistujiin. SYKE-leiriin kuuluu myös henkinen osuus. Lapsille ja nuorille on tärkeää myös saada henkistä purtavaa. Sen pitää olla muutakin kuin pikaruokaa, jotakin muuta kuin kertakäyttöideologiaa tai pintamuotia. Lapsille ja nuorille ei kuitenkaan pidä pureksia kaikkea valmiiksi, vaan antaa heille mahdollisuuden itse pohtia ja valita itse tiensä, myös erilaisten maailmankatsomusten viidakossa. Toivotan menestyksekästä leiriä, mukavia muistoja nuorille, aineksia kasvuun kohti aikuisuutta.

Stefan Wallin Kiviniemen hallituksen kulttuuri- ja urheiluministeri

7


PTK:n puheenjohtajan tervehdys Olet SYKE-suurleirin leiriparlamentin puheenjohtaja. Mitä leiriparlamentin tehtäviin kuuluu? Entä mitä asioita sinä hoidat parlamentissa?

PTK:n puheenjohtaja Terhi Jormakka

Leiriparlamentti on paikka, jossa tehdään leirin aikana päätöksiä koko leirin yhteisistä asioista, esimerkiksi ohjelmasta, huollosta ja muista järjestelyistä. Leiriparlamentissa on lapsia ja aikuisia. Jokaisella on parlamentin kokouksessa mahdollisuus kertoa kuulumiset omista kylistään ja tehdä aloitteita leirin toteutukseen liittyen. Parlamentin puheenjohtajana yritän varmistaa sen, että kaikki saavat äänensä kuuluville. Osaltani haluan myös huolehtia siitä, että päätökset toteutetaan ja niiden myötä SYKE-leiristä tulee mahdollisimman hyvä kokemus jokaiselle osallistujalle.

Kävitkö lapsena leir eillä? Oliko lapsuutesi leir eillä erilaista? Joka kesä halusin päästä leirille. Tyttöleirit, partioleirit ja urheiluleirit rytmittivät usein koko perheen kesäohjelmaa. Tosi monet asiat ovat pysyneet leireillä vuosikymmenestä toiseen, kuten iltanuotiot, tarinat, leirihuudot ja laulut. Erityisen hienoa on kuitenkin se, että jokainen leiri on erilainen ja tuo jotain uutta mukanaan.

8


Mikä on paras leirimuistosi? Upeita leirimuistoja on ehtinyt kertyä jo vaikka miten paljon. Parasta leirimuistoa en kyllä pysty sanomaan. Monilta leireiltä on kertynyt niin paljon erilaisia muistoja – ja nyt jo kellastuneita valokuvia. Minulla on riemullisia, jännittäviä, lämmittäviä ja surullisiakin leirimuistoja. Kaikkia muistoja yhdistää se, että niihin liittyy paljon tärkeitä ihmisiä, vanhoja ja uusia leiriystäviä. Hienoimmat muistot muodostuvat oikeastaan aika pienistä ja arkisista asioista. Esimerkiksi neljä vuotta sitten pidetyltä Sankarit-leiriltä muistan, kun litimärät ja lopenuupuneet leiriläiset palasivat vaellukselta silmät loistaen ja halusivat opettaa minulle matkan varrella oppimansa laululeikin. Entä oletko ennen ollut Par taharjun suurleir eillä? Olen saanut olla mukana kaksi kertaa aikaisemmin. Ensimmäisestä leiristä on jo kaksikymmentä vuotta. Minkälaista leiriä odotat Sykkeestä? Odotan mahtavaa leirisykettä! Odotan sitä, kun sadat teltat nousevat leirikylään ja polut täyttyvät iloisista leiriläisistä. Luultavasti tapaan monta mukavaa tyttöä ja poikaa. Vähän odotan myös hyttysten ininää, kiemurtelevia vessajonoja, riemunkiljahduksia uimarannalla, savun tuoksua ja kesäsateen ropinaa teltan kattoon. Samalla kun odotan, toivon nauruhermoja kutkuttavia ohjelmahetkiä, mukavia tuokioita Raamatun kertomusten äärellä ja rauhallisia hetkiä Salvos-järven rannalla. Jokaiselle leiriläiselle toivon myös Taivaan Isän hyvää huolenpitoa leirillä ja sen jälkeen.

Terhiä haastatteli JiiPeen nuori reportteri Venla Bom

9


LEIRIELÄMÄÄ

10


Iltapala

P채iv채llinen

Lounas

Aamupala


Ympäristö Hyvä SYKE-leiriläinen! Olet osallistumassa kesän huipputapahtumaan, SYKE-suurleiriin, Partaharjun leirikylässä. Leirin aikana tutustut Partaharjun upeisiin maisemiin, puhtaaseen Salvos-järveen, humisevaan harjumaisemaan ja mäntymetsiin. Koska elämme leiriolosuhteissa, on tärkeää, että jokainen huolehtii leirin aikana ympäristön siisteydestä. Tässä muutama hyvä vinkki: Kestävää, kätevää ja edullista! • Minkä tuot, sen viet mennessäsi. • Palauta limupullot kioskille, se kannattaa. • Ota ruokaa lautasellesi vain sen verran kuin jaksat syödä. • Toimita mahdollisimman pian löytötavarat leiritoimistoon, tavaran omistajalta säästyvät postikulut. • Biojäte, ongelmajäte ja sekajäte kuuluvat eri keräilyastioihin. • Käytä leirin tarjoamaa tiskiainetta, se on ympäristöystävällistä. • Sulje suihku ja vesihana saippuoinnin ajaksi. • Pidä käymälät siisteinä. • Emme ole metsäleirissämme yksin, on myös metsän eläimet, kunnioitamme luontoa. • Noudata leirihiljaisuutta. • Pyri käyttämään jo muodostuneita metsäpolkuja maaston kulumisen välttämiseksi. • Ethän polta turhaan polttopuita. • Leirissä liikumme jalkaisin, myös pyörien käyttöön tarvitset leiriturvalta luvan.

12


Leiriaakkoset Autot säilytetään leirin järjestäjien osoittamilla pysäköintialueilla. Avotulen teko on sallittu kylissä annettavien ohjeiden mukaan merkityillä nuotiopaikoilla. Metsäpalovaroituksen aikana on avotulen teko kielletty! Muistathan vartioida sytyttämääsi tulta! Sammuta tuli huolellisesti! Ensiapupisteet Niemelässä ja Kivilässä. Leirisairaala puh. 044 280 1019 Hovilassa. Herätys tapahtuu klo 7.30. Ennen herätystä emme häiritse toisia. Varhaisaamun luontoretkeilijät (kuten lintubongaajat) kunnioittavat aamu-unisten rauhaa. Hiljaisuus alkaa klo 23.00. Jätehuolto Kylissä on jäteastiat erikseen ruoantähteitä ja muuta jätelajittelua varten. Yleinen siisteys parantaa kaikkien viihtyvyyttä. Kasvavat puut viihtyvät parhaiten rauhassa. Rakentelussa ja nuotioissa käytetään valmiiksi kaadettuja puita. Kioskeja on kolme. Ne sijaitsevat Kivilässä, Hollituvalla ja Harjula/ Niemelän välialueella. Kioskit ovat avoinna klo 11.00-13.00 ja 15.30-18.00. Kioskeissa ja kahviossa käy ainoastaan käteinen raha. Käymälät pidetään siisteinä. Leirikahvila Hollituvassa palvelee päivittäin klo 11.00-19.00. Leiritoimisto on avoinna keskusleirillä ke klo 12.00-19.00, to-su klo 10.00-18.00 ja ma 8.00-15.00. Puhelinnumero on 044 930 4093.

13


Löytötavarat toimitetaan lähimpään kioskiin tai leiritoimistoon, josta voit kysellä kadonneita tavaroitasi. Osoite leirille SYKE-suurleiri / kylä / nimi, Partaharjuntie 361, 76280 PARTAHARJU, ptk@ptk.fi . Poistuminen leirialueelta on sallittu vain ryhmänjohtajasi antamalla luvalla. Posti Lähtevää postia varten on laatikot kylien kioskeissa ja leirikahvilassa. Saapuva posti jaetaan kyliin. Postimerkkejä ja SYKE-kortteja saa kioskeista. Ruokailu tapahtuu leirialueiden ruokailupaikoissa. Jokaisella leiriläisellä on omat ruokailuvälineet. SYKE-leirituotteita on myynnissä leirikahviossa, kioskeissa ja leiritoimistossa. Syrjinnästä vapaa alue Yhteinen SYKE-leirimme on syrjinnästä vapaa alue! Syrjinnän ehkäiseminen, jokaisen ihmisen ainutlaatuisuus, ystävyyden merkitys sekä luonnonsuojelu ovat asioita, joista haluavat pitää huolta myös leirimme maskotit Helmi ja hänen paras ystävänsä Panu. Tapaat Helmin ja Panun leirin eri ohjelmissa. Helmi ja Panu haluavat omasta puolestaan toivottaa jokaiselle lapselle ja aikuiselle hyvää leirimieltä. Annetaan SYKE-leirin sykkiä sydämissämme! Tyhjät pullot (0,5 l) voit palauttaa lähimpään kioskiin. Jokaisesta palautetusta pullosta saat korvauksen. Uiminen on mahdollista kylissä ilmoitettuina aikoina ja ilmoitetuissa paikoissa. Uimaan voit mennä ainoastaan ryhmänjohtajan valvonnassa!!! Veneet ovat pelastuspalvelua varten, eivätkä siis leiriläisten käytössä.

14


KESKUSLEIRI JA KYLÄT

15


Keskusleiri Hovila

SYKE-suurleirin johtaja Järjestelyt Leiritoimisto

Liikenne, turvallisuus Kansainväliset asiat Ohjelma Tiedotus

Eero Jokela Jukka Jylhä Anne Hänninen Tuula Kinnunen Saija Vauhkonen Matti Piitulainen S u v i e l i s e N u r mi Juha Kinanen Maara Kosonen Tommi Heinäjär vi Pirjo Riipinen

SYKE-leirilehden toimitus Ensiapu Eija Sorjonen Leirikylän emäntä Roskahuolto Erkki Hänninen Ruokahuolto Liisa Kuutti Sisätilojen siisteys Arja Häkkinen Keittiö U s k o K o r honen Talonmiehet Veijo Vihavainen Per tti Frisk Veteraanileiri Matti Piitulainen

16

0400 629 765 0400 508 241 044 930 4093 0400 626 822 0400 519 480 0400 630 430 0400 301 618 0400 357 030 0400 304 490 0400 541 957 046 598 1772 0400 706 280 044 966 2469 044 280 1019 040 554 2801 050 345 4470 044 966 2473 0400 836 754 040 756 0515 050 345 4470 0400 460 084 050 67 571 0400 301 618


Kylät ja kyläpäälliköt HARJULA – Turku ja Tampere Kaisa Lahdenkauppi (Turku) 050 598 0735 Petri ”Löde” Hur me (Tampere) 044 765 6979

KIVILÄ – Mikkeli Jari Kovalainen

050 595 1407

NIEMELÄ – Kuopio Merja ”Mellu” Suhonen

050 558 0206

KUMPULA – Lapua Soile Autio

040 723 6496

SAVULA – Oulu Maire "Mono" Kuoppala

040 574 7124

PUROLA – Helsinki ja Espoo Pauli ”Pave” Syrjö Eila ”Eilis” Musikka

050 378 0314 040 410 6932

17


HARJULA

Kyläpäälliköt Kaisa Lahdenkauppi (Turku) Petri ”Löde” Hur me (Tampere)

050 598 0735 044 765 6979

Ohjelmapäälliköt Maritta ”Markka” Jär veläinen (Turku) 044 774 5276 Saija Lohikoski (Tampere) 050 359 8349 Huoltopalvelu- ja talonmiesyksikkö Mar tti Kauppinen Jukka Niittumäki Matti Lähdekorpi

044 786 8078 050 598 0575 044 774 5277

Ensiapu ja terveyspalvelut Outi Kosonen Aila Aikos

050 533 7528 045 7732 1434

Leiripapit eli leirikappalaiset Teemu Salminen Susa Niinistö

0400 515 648 044 774 5227

Tiedotusvastaava M a r i t t a ” M a r k k a ” J ä r veläinen

044 774 5276

Turvallisuusvastaava Petri ”Löde” Hur me

044 765 6979

Vierailuvastaava Kaisa Lahdenkauppi

050 598 0735

18


Turun arkkihiippakunta ja... KV-vastaava (International Answers) Mauno Nivala

044 719 1352

Ohjaajateltan catering ja auttava käsi Suvi-Tuulia Vaara

040 189 6320

Isosten hyvinvoinnista vastaa Heli Orre

050 544 3352

Rumpu- ja rytmivastaava Jussi ”Kaapo” Kosonen

050 303 3478

Perheiden hyvinvoinnista vastaavat Teija Haakana M a r i t t a ” M a rk k a ” J ä r veläinen

040 837 0317 044 774 5276

Hyvä tietää, koska kumminkin joku kysyy Kiisi Isotalo

040 524 5123

Ter vetuloa Harjulaan, Turun ja Tampereen hiippakuntien leiriläiset! Harjulan syke koostuu muun muassa melonnasta ja rytmisoitinten rakentamisesta sekä soittamisesta. Välillä syke nousee korkeaksi reipasta kilpailuhenkeä vaativan pelailun tiimellyksessä yhdessä muiden harjulalaisten kanssa. Unohtaa ei tietenkään voi myöskään oman seurakuntasi väen kanssa vietettyjä pihailtoja makkaran- tai letunpaistoineen, hiljentymistä Taivaan Isän suojaavien käsien alle tai koko porukalla karjuttuja leirihuutoja. Oman mahtavan vivahteensa tuo mukaan myös teltassa nukkuminen, omien astioiden tiskaaminen, hyttysten surina ja uiminen sekä vierailu telttasaunassa. Omasta ja muidenkin leirinvetäjien puolesta toivomme Sinulle mahtavasti sykkivää leiriä! Kaisa & Löde Kyläpäälliköt

19


HARJULA Mitä mä tekisin? Eli jos aikasi meinaa Harjulassa käydä pitkäksi… Ohjelmat, joihin pitää varata aika erikseen (ajanvarausvihko löytyy työntekijäkahvilasta) • Kanootit • Kirkkovene • Jousiammunta Muut ohjelmat, jotka ovat auki noin klo 12.30-15.00 • Askartelu: kiinalainen kierrenyöri sekä enkelikoru • Rumpupaja (yhteissoittelua ja rumpujen tuunaamista pari kertaa päivässä) Nonstop-ohjelma, jossa voi piipahtaa aina kun aikaa löytyy • Vapaa-ajanmaa • Vaihtuva rastirata • Mauno-Vaarin nuotiopaikka • Frisbeegolf • Aarrerata Kaikista ohjelmista ja niiden sijainnista saat tietoa oman seurakuntasi työntekijöiltä (jotka saavat tiedon työntekijäkahvilasta tai ohjelmapäälliköiltä).

20


...Tampereen hiippakunta Tällä sivulla on kysymykset rumpumorsetukseen. Harjulassa morsetetaan rummuilla päivittäin klo 10.00 ja uudestaan klo 16.00 alkavan ohjelman alussa vastaus alla olevaan kysymykseen. Rumpuaakkoset löydät sivulta 35. Voit kirjoittaa rummutetun viestin tälle sivulle. Kun tiedät oikean vastauksen, kirjoita se ja oma nimesi sekä seurakuntasi palautuslaatikon vierestä löytyvälle lapulle ja tiputa se sinne. Palautuslaatikko löytyy Harjulan ohjaajateltan vierestä. Oikein vastanneiden kesken arvotaan päivittäin yllätyspalkintoja. Torstain kysymys: Mikä suureen iltanuotioon liittyvä?

Perjantain kysymys: Kuka Raamatun henkilö?

Lauantain kysymys: Mikä kasvi?

Sunnuntain kysymys: Mikä soitin?

21


KIVILÄ

Kyläpäällikkö Jari Kovalainen

050 595 1407

Kyläillat Tiina Haapiainen Satu Rämä

0400 143 296 044 7768 018

Huolto ja turvallisuus Keijo Peiponen

040 745 5076

Tiedotus M i k k o P i i r oinen

041 4776 8039

Liikunta Hannu Hakala Janne Blomber g

0400 143 607 050 564 7619

Saunaisäntä Kari Kovanen

0400 143 412

Leirikappalainen Tero Tyni

044 7768 044

Vierailuvastaavat Heidi Nykvist Salla Porkka

041 462 6206 050 540 6117

Työntekijähuolto Alppari Tähkäpää

0500 653 916

22


Mikkelin hiippakunta Kivilän leirihuuto: Kivilästä kaikaa, metsä silloin raikaa, KI – VI – LÄ. Missä milloin ollaan, meit ei ota pollaan KI – VI – LÄ. Kävi miten kävi, punainen on väri KI – VI – LÄ. Tärkeitä asioita muistaa: • Kuuntele ohjaajien antamat ohjeet. • Laita roskat roskikseen. • Sulje puhelin ohjelmien ajaksi. • Ota huomioon toiset – ole ystävällinen jokaiselle. • Kunnioita luontoa. • Auta apua tarvitsevaa ja kerro haaverit ohjaajallesi. • Ensiapu löytyy omasta ja Niemelän leirikylästä. • Nuku yöt. Kiven ympärillä on SYKE-leiriin liittyviä sanoja. Niistä vain puuttuu kirjaimia. Keksi puuttuvat kirjaimet ja etsi nuo sanat kiven ruudukosta. Kivestä löytyvät myös leirin kuusi kylää.

23


NIEMELÄ

Ter vetuloa Niemelään, Kuopion hiippakunnan alaleiriin! Kyläpäällikkö Ensiapu Ohjelmapäällikkö Ruokahuolto Muu huolto Kappalainen Tiedottaja Vierailuvastaava Kansainväliset vieraat Turvallisuusvastaava

Merja ”Mellu” Suhonen Mikko Hotti, SPR Ilmo Häkkinen Eija Huuskonen Jari Nousiainen Juha ”Elva” Antikainen Jenni Lahti Merja ”Mellu” Suhonen Valtteri Flankkumäki Mika Tar nanen

050 558 0206 040 508 3216 050 306 7645 040 484 8378 044 733 5216 040 544 0558 050 597 7842 050 558 0206 020 745 8296 050 385 5136

Aikataulua (ateriat porrastetusti, lue infotaulua) Seuraa leirin ohjelmakaaviota s. 40-41 ke 20.7.

to 21.7.

16.00 17.00 18.30 19.30 22.00

Ryhmät saapuvat, leirin rakentelua Niemelän Startti, Niemelän lava Päivällinen Järjestäytyminen iltaohjelmaan Suuri avajaisnuotio, nuotiopaikka Iltahartaus, oma piha

9.00 Lipunnosto ja Kumbe!, Niemelän lava Raamattutyöskentely 12.30 RaamattuRäppi!, Niemelän lava 13.30 Rummun rakentaminen, oma piha 14.45 Toimintapajat, Niemelän alueella 16.00 Oman pihan toimintaa Pihailta 21.00 Pihahartaus

24


Kuopion hiippakunta pe 22.7.

9.00 Lipunnosto ja Kirkon Ulkomaanapu, Niemelän lava Raamattutyöskentely 12.30 Puhallinmusiikkia, Niemelän lava 13.30 Toimintapajat, Niemelän alue 14.45 Toimintapajat, Niemelän alue 16.00 Oman pihan toimintaa 18.30 Järjestäytyminen iltaohjelmaan 19.30 Iltaohjelma urheilukentällä Iltapala, päärakennuksen terassi 21.00 Ristikiven kirkko

la 23.7.

9.00 Lipunnosto ja Taika-Petteri, Niemelän lava Raamattutyöskentely 12.30 Houseband, Niemelän lava 13.30 Toimintapajat, Niemelän alue 14.45 Toimintapajat, Niemelän alue 16.00 Oman pihan toimintaa 19.30 Leiriläisten ohjelmaa, Niemelän lava Popo Salami African Village Iltahartaus

su 24.7.

9.00 10.00 13.00 18.30 19.30 23.00

ma 25.7.

Järjestäytyminen kirkkoon Jumalanpalvelus, nuotiopaikka Kyläolympiadit Järjestäytyminen iltaohjelmaan Päätösnuotio, nuotiopaikka Valaistu risti, Salvosen ranta

9.00 Niemelän päätöstsemppi, Niemelän lava Leirin purku – ja siunattua kotimatkaa!

N i e m e l ä n g e o k ä t k ö n k o o r dinaatit: Kätköstä löytyi:

25


KUMPULA

Kyläpäällikkö Soile Autio

040 723 6496

Kyläpappi Kai Jantunen

0400 398 168

Ohjelmavastaava Sari Lanamäki

050 345 9346

Rakentelu ja huolto Hannu Ovaska Harri Saarinen

0400 138 254 050 561 7765

Turvallisuus ja ensiapu Henna Luomala

050 436 8619

Kylätiedottaja Maria Poskipar ta

0400 754 846

Kylämuusikot Sami Nor t u n e n Teemu Kentta

040 595 7072 0400 739 078

Ohjaajahuolto ja kansainvälisyys Pete Ketola

044 477 7777

26


Lapuan hiippakunta Ter vetuloa Sykkeelle! Mistä on SYKE tehty? Unelmista, tarinoista, perinteistä, naurusta, hiljentymisestä, teltoista, savusta, hyvästä ruoasta, kavereista, musiikista, sykähdyttävistä muistoista... Tule iloisin mielin Sykkeelle ja nauti jokaisesta leiripäivästä. Olemme varmoja, että SYKE-henki tempaa kaikki mukaansa! – Terveisin Kumpulan ohjaajat Tähän voit kirjoittaa joka päivältä parhaan jutun. Näitä on mukava myöhemmin lukea ja muistella leiriä. Päivän paras ja sykähdyttävin juttu: Ensimmäinen leiripäivä ke 20.7.

Toinen leiripäivä to 21.7.

Kolmas leiripäivä pe 22.7.

Neljäs leiripäivä la 23.7.

Viides leiripäivä su 24.7.

Viimeinen leiripäivä ma 25.7.

27


SAVULA

Kyläpäällikkö Maire "Mono" Kuoppala

040 574 7124

Kylän ohjelmavastaava Anni Aspfors

040 558 1375

Kylän huoltovastaava Virpi Ahonen

040 773 8828

Kylän kappalainen Pekka Asikainen

044 755 5553

Kylän tiedottaja Jussi Saviharju

044 745 3852

Rumpuvastaava Atte Kääriäinen

040 506 0315

Ohjelmavastaavat Anni Aspfors ja Mauri Pulli

050 314 7287

Vierailuvastaava Mauri Pulli

050 314 7287

28


Oulun hiippakunta SS – Samuel Salmi, Savulan Suojelija Hyvä Oulun hiippakunnan leiriläinen Partaharjun suurleirillä 2011! Sinulla on nyt ainutlaatuinen tilaisuus osallistua leirille, johon kokoontuu lukuisa joukko muitakin nuoria eri hiippakunnnista ympäri Suomea. Toivotan kaikille savulalaisille mukavia leiripäiviä. Nauttikaa leiristä, ihmetelkää luontoa ja tehkää rohkeasti tuttavuutta toistenne kanssa. Sykettä leirille ja hyvän Jumalan siunausta elämääsi!

Samuel Salmi Oulun hiippakunnan piispa

29


PUROLA

Ter vehdys kaikki Pur olan leiriläiset! Kiva, kun olet saapunut SYKE-leirille! Jokaisella nuorella on vain kerran mahdollisuus osallistua elämänsä aikana suurleirille, joten ota kaikki ilo irti ja nauti elämäsi leiristä! Purolan kyläpäälliköihin voi olla yhteyksissä, jos eteen tulee pulma. Kyläpäällikköt

Pauli ”Pave” Syrjö Eila ”Eilis” Musikka

050 378 0314 040 410 6932

Tässä muutama suomi-leiri sanakirjan sana, joita saatat tar vita leirillä: P u r ola Oranssi Piha Hima Notski Lantsarit Lippis Sadesuoja

Meidän oma leirialue Meidän alaleirin väri, joka varmasti erottuu muista Oman seurakunnan leirialue Koti, leirin ajan oma telttasi Leirinuotio Kumisaappaat, paras valinta sadepäivänä Lippalakki, muistathan suojata pääsi auringolta Sateen sattuessa huolehdithan, että kaikki tavarat ovat sateensuojassa EA Ensiapu. Jos sattuu haaveri, niin mene jonkun aikuisen luokse Isonen Oma apuohjaaja, joka on vain sinua varten leirillä Johtajateltta Ei asiaa leiriläisillä Hauskanpito Tätä varten olemme leirillä

30


Helsingin ja Espoon hiippakunnat 1

X

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

31

2


32


LEIRIELÄMÄÄ

33


Rumpu-SYKE Jokainen voi rummuttaa. Voit hakata polvia, taputtaa käsiäsi, tömistää jalkojasi tai sitten soittaa ihan oikeaa rumpuasi. Rummuilla voit kannustaa kaveriasi kisoissa. Rumpuja on käytetty soittamiseen, mutta myös viestintään. Rumpujen ääni kuuluu kauas ja sen avulla on lähetetty viestejä läpi aavikkojen ja sademetsien. Leirillämme rumpu luo sykettä niin kylien kuin koko leirin elämään. Jokaisella kylällä on oma rytmi, jonka opettelette yhdessä ja viimeisellä iltanuotiolla katsomme, millainen syke nousee koko leiristä. Kyläni r y t m i Kylät voivat sähköttää viestejä toisilleen viestiaikoina iltaisin. Selvitä toisen kylän viesti. Mistä kylästä viesti tulee ja mitähän se mahtaa sisältää? Minkä viestin sinä lähetät vaikka naapuritelttaan? Morseaakkosilla voi lähettää toiselle sanoman. Morsesanomassa kirjaimet kirjoitetaan lyhyiden ja pitkien äänien avulla. Rummuttaessa tämä tarkoittaa taukoja. Viesti aloitetaan aina huomiokutsulla CQ Taam-ta-Taam-ta Taam-Taam-Ta-Taam. Keksi teltallesi kutsu esimerkiksi kotikatusi alkukirjaimet. Kutsu voisi olla esimerkiksi: CQ VU(orikatu)

34


Morseaakkoset A .D -.. G --. J .--M -P .--. S ... V ...Y -.-Ä .-.-

B -... E . H .... K -.N -. Q --.T W .-Z --.. Ö ---.

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9

! ..--. ? ..--.. / -..-. = -...: ---... , --..-. .-.-.- -....( -.--. ) -.--.-

----.---..--...-......... -.... --... ---.. ----.

35

C -.-. F ..-. I .. L .-.. O --R .-. U ..X -..Å .--.-


36


Feel the Beat! Kansainvälisyys SYKE-leirillä Syke on englanniksi The Beat. Leirillä on mukana ryhmiä ja yksittäisiä leiriläisiä eri puolilta maailmaa. He ovat tulleet Partaharjulle The Beat -leirille tutustuakseen toisiin leiriläisiin – siis sinuun – ja kokeakseen Sykkeen yhdessä sinun kanssasi. Tutustu reippaasti ulkomaisiin osallistujiimme! Kansainväliset vieraat haluavat myös vaihtaa kanssasi kokemuksia omasta maastaan, ja monet heistä osallistuvatkin ohjelman järjestämiseen esimerkiksi isosten kanssa. Osa ulkomaisista toimii talkoolaisina. SYKE-leirillä on monta kieltä. Rumpusyke on kansainvälinen kieli, mutta muistakin kielistä on apua tutustumisessa. Yksikin ystävällinen sana kielellä, jota toinen ymmärtää, on avain ystävyyteen. Käytä rohkeasti sitä kielitaitoa, joka sinulla on, ja opettele uutta! Kieliapua ensihätään löytyy sivulta 77. Englanninkielinen iltahartaus pidetään Harjuhovin kappelissa ke-pe klo 21.30, minkä jälkeen on mahdollisuus tutustumiseen ja vapaamuotoiseen ohjelmaan klo 23:een asti. Tervetuloa!

37


38


OHJELMA

39


Partaharjun 16. suurle


urleiri 20. - 25.7.2011


Veteraanileiri Leiriä luotsaavat Pertti Frisk ja Matti Piitulainen. Perjantai 22.7. 16.00 19.30 22.30

Tervetuloa – Tullaan tutuksi Turnajaiset Iltakirkko

Vaakuna-sali Urheilukenttä Ristikiven kirkko

Lauantai 23.7. 9.00 9.15 12.00 13.00 21.00

Aamuhartaus ja lipunnosto Kiitävi aika, vierähtävät vuodet Puhallinmusiikkia Retki Mekaanisen Musiikin Museoon Nuotion äärellä Sauna

Keskusleiri Vaakuna-sali Purola

Sunnuntai 24.7. 9.00 10.00 13.00 19.30 23.00

Lipunnosto Leirijumalanpalvelus Tutustuminen kylien toimintaan Päätösiltanuotio Valaistu risti

Ruokailut Savulassa 8.00 Aamupala 11.00 Lounas 17.00 Päivällinen 21.00 Iltapala

42

Keskusleiri Iltanuotiopaikka Iltanuotiopaikka


HENGELLINEN ELÄMÄ

LEIRIRUKOUS Avaa käteni vastaanottamaan. Avaa silmäni näkemään. Avaa koko sydämeni vastaanottamaan Elämän, jonka minulle annat, nyt ja joka päivä. Aamen

43


Leirijumalanpalvelus Lämpimästi tervetuloa mukaan Sykkeen yhteiseen leirijumalanpalvelukseen. Jumalanpalveluksessa sinulla on mahdollisuus hiljentyä, levähtää, kuunnella ja laulaa mukana. Musiikista jumalanpalveluksessa vastaa Sykkeen oma leiribändi. Mukaasi tarvitset istuinalustan ja leirikirjan. Sinua siunaten, kutsukoon tie sinut matkaan. Olkoon tuuli myötäinen. Suokoon aurinko lämpöä. Virkistäköön sinua raikas sade. Herättäköön matka uusia ajatuksia. Siunatkoon sinua matkallasi Kolmiyhteinen Jumala, Isä, Poika ja Pyhä Henki. Terveisin, Antti, Terhi, Eero ja Kaisa ALKULAULU: 1 Sama taivas, sama maa ALKUSANAT JA ALKUSIUNAUS Kun tulemme kirkkoon kohtaamaan Jumalan, kohtaamme suuren salaisuuden. Jumala on meitä lähellä. SYNNINTUNNUSTUS VIRSI 720: 1-2 Mukana jokaisen oma rumpu. 1. Jeesus, meidän veljemme, pelastaja ihmisten. Sinä tunnet syntimme. Anna kaikki anteeksi. Herra, armahda.

44


2. Rakas Vapahtajamme, aina meitä armahdat, pahat teot unohdat, elämämme uudistat. Kristus, armahda. SYNNINPÄÄSTÖ VIRSI 720: 3 3. Jeesus, meidän Herramme, ylistämme sinua armosta ja avusta. Täytä meidät ilolla. Herra, armahda. KIITOSLAULU VIRSI 135: 1-3 PÄIVÄN RUKOUS Avaa käteni vastaanottamaan. Avaa silmäni näkemään. Avaa koko sydämeni vastaanottamaan Elämän, jonka sinä annat minulle, nyt ja joka päivä. Aamen SANA Ef. 2: 19-22 Te ette siis enää ole vieraita ja muukalaisia, vaan kuulutte Jumalan perheeseen, samaan kansaan kuin pyhät. Te olette kiviä siinä rakennuksessa, jonka perustuksena ovat apostolit ja profeetat ja jonka kulmakivenä on itse Kristus Jeesus. Hän liittää koko rakennuksen yhteen niin että se kasvaa Herran pyhäksi temppeliksi, ja hän liittää teidätkin Hengellään rakennuskivinä Jumalan asumukseen.

45


PÄIVÄN LAULU: 3 Me saimme kutsun kirkkoon SAARNA Saarnan aikana alttarille kokoamme yhteisen palapelin. USKONTUNNUSTUS VIRSI 734 1. Uskon Isään Jumalaan, Luojaan taivaan, Luojaan maan. Kaikki valta hänen on ja viisaus loputon. Yöllä sekä päivällä hän on meitä lähellä. Tietämme hän johdattaa ja avun tarjoaa. Uskon yhteen Jumalaan kolmiyhteiseen, Isään, Poikaan ainoaan ja Henkeen ikuiseen. 2. Uskon Poikaan ainoaan, Jeesukseen, Vapahtajaan, joka saapui maailmaan meitä auttamaan. Vapahtajaa pilkattiin, hänet ristiinnaulittiin. Puolestamme kuoli hän. Me saimme elämän. Uskon yhteen Jumalaan kolmiyhteiseen, Isään, Poikaan ainoaan ja Henkeen ikuiseen.

46


3. Uskon Pyhän Hengen työn. Henki johtaa halki yön. Jeesuksen luo meidät tuo ja uskon meihin luo. Henki meitä opettaa, totuudesta muistuttaa. Usko meissä kasvaa saa, kun hän sen vahvistaa. Uskon yhteen Jumalaan kolmiyhteiseen, Isään, Poikaan ainoaan ja Henkeen ikuiseen. ESIRUKOUS Rukouksen aikana laulu: Rukous on silta Mukana jokaisen kylän omia rukousaiheita. 1. Joskus sisimpäämme kasvaa ilon kukkamaa Kaikki on niin hyvin että ihan naurattaa Silloin tuntuu että rukouskin siivet saa Taivaan Isän luokse kiitoslaulu kohoaa Kerto: Rukous on silta luokse Jumalan Rukous on polku luokse auttajan Rukous on lintu, joka lentää taivaaseen Rukous tuo rauhan sydämeen 2. Joskus synkkä pelko hiljaa hiipii sydämeen Moni kantaa huoliansa aivan yksikseen Pimeyden läpi kulkee rukouksen tie Älä yksin pelkää, huolet Jumalalle vie Kerto

47


3. Älä turhaan luule, ettet osaa rukoilla Rukoukseen ei tarvitakaan paljon sanoja Taivaan Isä kuulee pienen huokauksenkin Tarpeesi Hän tietää sinuakin paremmin Kerto ISÄ MEIDÄN -RUKOUS SIUNAUS Ylös kohti taivasta. Alas luokse sydämen. Vasempaan – oikeaan, että syli avataan. Risti, merkki Jeesuksen, siunaa meidät jokaisen. Lähellä on Jumala, tässä meitä kaikkia. Isän ja Pojan ja Pyhän hengen nimeen. Aamen LÄHETTÄMINEN Lähettämisen aikana laulu: Tuulien teitä Lähetämme matkaan ilmapalloja, joihin on liitetty leiriläisten siunauksen toivotuksia kaikkialle maailmaan. PÄÄTÖSVIRSI VIRSI 332 Jumalanpalveluksen aikana keräämme kolehdin.

48


Valaistu risti Sunnuntai-iltana 24.7. 1. Tulet syttyvät hiljaisuuden vallitessa 2. Musiikkia 3. Puhe 4. Virsi 555 Alkusoitto Puhallinorkesteri Kivilän ja Purolan leiriläiset laulavat

1. Oi Herra, luoksein jää, jo ilta on, ja kadonnut on valo auringon. Ken muu mua murheissani lohduttais, kelt turvan hädässänsä sielu sais.

Savulan ja Kumpulan 2. Päiväni rientää kohti loppuaan, on ilo maallinen kuin varjo vaan. leiriläiset laulavat Ei ole täällä mitään pysyvää, vain sinä, Herra, sinä luoksein jää. Harjulan ja Niemelän 3. Sä pahan väijytykset turhiks teet, sä tuskat liennät, kuivaat kyyneleet. leiriläiset laulavat Miss` on nyt, kuolema, sun voittosi, kun, Herra Jeesus, olet kilpeni. Esilaulaja

4. Sun, Herra, ristisi mua valaiskoon, kun tieni painuu kuolon laaksohon. Sen valon tieltä varjot häviää. Eläissä, kuollessa sä luoksein jää.

5. Her ran siunaus

49


LEIRIELÄMÄÄ

50


SYKE-palaute Heippa leiriläinen! Meille leirin tekijöille olisi tärkeää kuulla, millaista sinulla on ollut leirillä, mistä ohjelmasta olet pitänyt ja millaista ohjelmaa toivoisit tuleville leireille. Toivomme, että vastaat alla oleviin kysymyksiin ja palautat sen omalle leirinohjaajallesi sunnuntaina klo 15.00 mennessä. Voit jättää palautteen nimelläsi tai ilman nimeä. Kaikkien nimellä vastanneiden kesken arvomme päättäjäisissä kolme huimaa yllätyspalkintoa! KIITOS SINULLE ARVOKKAISTA VASTAUKSISTASI Olen

tyttö

Ikäni ________

poika

Etunimi __________________ Sukunimi ___________________ Leirikyläni on Kivilä

Purola

Savula

Kumpula

Harjula

Niemelä

Mikä SYKE-leirillä on ollut mukavinta, miksi?

Leikkaa tästä

Onko Sykkeellä ollut jotakin ikävää, miksi?

Millaista ohjelmaa toivoisit seuraavalla suurleirillä olevan?

51

Käännä, ole hyvä!


Mitä pidit ohjelmasta? (Rasti hymiöiden mukaan.)

SYKE-bändi Taika-Petteri Puhallinmusiikki Capelle-teatteri Raamatturäppi Kumbe-ryhmä / asiaa lähetyksestä Raamattutyöskentelyt Kylien päiväohjelma Kylien iltaohjelmat Turnajaiset Leirijumalanpalvelus Leiriolympiaadit Kirjoita tähän vielä palautetta SYKE-leirin ympäristöstä (majoitus, ruokailu, pesupaikat jne.):

Leikkaa tästä

52


Osallistu – vaikuta! Kyläneuvostot Leiri muodostuu kuudesta kylästä: • Harjula (Turun arkkihiippakunta ja Tampereen hiippakunta) • Kivilä (Mikkelin hiippakunta) • Niemelä (Kuopion hiippakunta) • Kumpula (Lapuan hiippakunta) • Savula (Oulun hiippakunta ja Medialeiri) • Purola (Helsingin ja Espoon hiippakunnat) Jokainen kylä muodostuu pihoista eli seurakuntaryhmistä. Jokainen piha valitsee yksinkertaisella äänten enemmistöllä keskuudestaan 10 - 12-vuotiaan tytön tai pojan edustamaan itseään oman kylän kyläneuvostossa. Kyläneuvostot kokoontuvat päivittäin keskustelemaan leirin ohjelmasta, huollosta, järjestelyistä... Kyläneuvostoon kuuluvat pihojen edustajien lisäksi kyläpäällikkö sekä muita tarvittavia henkilöitä kylän organisaatiosta (aikuisia). Kyläneuvostot voivat tehdä ehdotuksia ja esittää toivomuksia leiriparlamentille. Mikäli asiat koskevat kylää, voidaan päätöksiä tehdä jo sillä tasolla. Leiriparlamentti Leiriparlamenttiin kuuluu kaksi lapsiedustajaa kustakin kylästä sekä kylien johtajat ja ohjelmajohtajat, leirinjohtaja, ohjelmajohtaja, järjestelyvastaava sekä tarvittaessa muuta keskusleirin henkilökuntaa (aikuisia). Kyläneuvostot valitsevat keskuudestaan ensimmäisessä kokouksessaan tulopäivänä edustajansa leiriparlamenttiin. Valinta tapahtuu yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Leiriparlamentti kokoontuu päivittäin torstaista sunnuntaihin.

53


Leikit 10 tikkua laudalla Peliin tarvitaan vähintään kolme pelaajaa, mutta heitä voi olla kuinka monta tahansa. Lisäksi tarvitaan kymmenen puutikkua sekä lauta ja kivi tai puupalikka laudan alle sen keskelle. Yksi pelaajista arvotaan etsijäksi. Tikut kerätään laudan matalaan päähän ja astumalla nopeasti laudan toiseen päähän lennätetään ne sikin sokin maahan. Etsijän pitää kerätä kaikki 10 tikkua takaisin laudan päälle, ja tällä välin muut pelaajat menevät piiloon. Kun etsijä on saanut kaikki tikut takaisin laudan päälle hän huutaa: "Kymmenen tikkua laudalla!" ja alkaa etsiä piilossa olevia. Kun etsijä löytää piilossa olijan, molemmat lähtevät juoksemaan lautaa kohden. Jos etsijä ehtii ensin laudan luokse, koskee hän lautaa ja huutaa löydetyn nimen, jolloin tämä jää vangiksi odottamaan, että muutkin löydetään. Jos piiloutuja ehtii laudan luokse ensin, potkaisee hän tikut jälleen ilmaan ja juoksee takaisin piiloon. Muut piilossa olevat voivat myös pelastaa jo löydetyt, jos ehtivät ennen hakijaa potkaisemaan tikut pois laudalta. Kun kaikki on löydetty, tulee ensimmäisenä löydetystä hakija. Purkkis Tähän leikkiin tarvitaan monta pelaajaa. Pelialueen rajat on hyvä määritellä. Yksi leikkijöistä on etsijä. Pallo laitetaan keskelle nurmikkoa ja joku potkaisee sen mahdollisimman kauas. Etsijä hakee pallon ja muut menevät piiloon. Kun etsijä on tuonut pallon entiselle paikalleen hän huutaa: "Purkki kotona!" ja alkaa etsiä toisia pelaajia. Aina, kun etsijä näkee jonkun, hän juoksee pallon luo ja huutaa esimerkiksi: "Jaana purkissa!". Toiset pelaajat voivat yrittää pelastaa kiinnijääneen siten, että he juoksevat pallon luokse etsijän huomaamatta ja potkaisevat pallon uudelleen. Tällöin kaikki kiinnijääneet pelastuvat ja etsijä joutuu alkamaan etsimisen alusta. Kun etsijä on löytänyt kaikki, ensimmäisenä löydetystä tulee seuraava etsijä.

54


Puuhippa Jokainen leikkijä valitsee itselleen puun, jossa asuu. Yksi leikkijöistä on ilman puuta. Kun hän huutaa: "Talo palaa, pakko vaihtaa", täytyy kaikkien leikkijöiden vaihtaa puuta. Ilman puuta ollut leikkijä yrittää samalla saada itselleen puun. Se, joka jää ilman puuta, jää uudeksi huutajaksi.

Leirihuudot Hyvä, kiva, bra! Antaa tulla lisää vaan!

A-I-V rehu, rehu, rehu Turhaan emme kehu, kehu, kehu

Sano S, sano Y, sano K, sano E, sano SYKE!

Flii, flii flai, flii flai flou, Kumalaa kumalaa kumalaa vista, nounounounonattovista, Inimini dessamini uuauaamini Eksamini solemini uuauaa, Pippididioudoupodouppedidda, shhh

Huh, huh, hunajaa, hih, hih, hinajaa, hunajaa, hinajaa kaikki nallet halajaa

55


Solmut ja leirirakennelmat Telttaleirillä on mahdollista rakentaa kaikenlaista kivaa, joka myös helpottaa leirielämää, esimerkiksi tuoleja, pöytiä, portteja ja kuivaustelineitä. Leirirakennelmissa käytetään pääosin vain puuta ja narua. Kasvaviin puihin emme koske, vaan annamme niiden elää rauhassa. Leirillä somistamme leirirakennelmilla niin oman kylämme kuin oman teltta-alueemme. Paras piharyhmä palkitaan. Tuomarit kiertelevät leirialueella koko leirin ajan. Leiriä rakennetaan koko ajan. Se on mukavaa puuhaa, kun ei ole muuta tekemistä. Merimiessolmu (Sanoiko joku umpisolmu?) on ”kaikkien solmujen äiti”. Huomaa, miten se tehdään oikein, ettei se luista.

Tu k k i k y t k y on kätevä solmu aloittaa sidokset. Kokeile. Eikö pidäkin hyvin! Kaksoispolvi eli siansorkka käy hyvin sidosten päättämiseen. P u k k i k ö y t ö s on sidos, jolla saat kaksi kohtisuoraan toisiaan vasten olevaa puuta kiinni. Aloita tukkikytkyllä ja päätä kaksoispolvella.

56


Leirirakennelmien peruselementti on A-pukki. Sen kokoa muutetaan rakennelman suuruuden mukaan. A-pukki antaa vahvan perustan erilaisille leirirakennelmille. Pukkia voi yhdistellä ja sen avulla voidaan rakentaa monimutkaisiakin leirirakennelmia. Apukkien avulla voidaan tehdä näppärä leiripöytä ruokailuja ja illan rupatteluhetkiä varten. Monella A-pukilla saa jo aika hienon leiriportin omalle alueelle

Yksinkertainen roska-astia oman teltan luokse

Leiriastioiden yms. tavaroiden säilyttämiseen voi rakentaa oman telineensä. Oman teltta-alueen voi aidata. Siihen voi tehdä vaikka portin. Rakennettaessa luonnonmateriaaleista ei oikeastaan ole rajoitteena kuin oma mielikuvitus. Ei muuta kuin hihat heilumaan ja rakentamaan SYKE-leirin hienointa telttakuntaa!

57


SYKE-agenteille Leirialueelle on piilotettu salaisia QR-koodeja, joiden avaamiseen tarvitsette sopivanlaiseen puhelimeen QR-koodilukijan. Monissa puhelimissa se löytyy jo valmiina tai sen voi helposti ladata esimerkiksi Nokian Ovi-kaupasta. Kysy apua ohjaajaltasi. Ladattuasi ohjelman puhelimeesi, avaa se ja toimi annettujen ohjeiden mukaan. Puhelimen kameralla normaalisti osoitetaan QR-koodia ja ohjelma selvittää salaperäisen koodin sisällön. Kokeile vaikka tällä sivulla olevaan koodiin. Joistakin löytämistäsi koodeista saat tietoja ja joissakin koodeissa voi olla lisätehtävä. Koodeja voit löytää myös leirilehdestä, joten lue se tarkkaan. Testikoodi:

58


Geokätköt Geokätköily (geocaching) on maailmanlaajuinen harrastus, jossa käytetään hyväksi satelliittipaikannusta. Kätköjä voi myös etsiä ihan vain kartalla, kun osaa lukea koordinaatteja. Geokätköilyä voi harrastaa jokainen. Geokätköily on monipuolista: voit etsiä kätköjä yksin tai ystävien kanssa, jokainen kätkö on omanlaisensa, ja kätköjen suunnittelu vasta mielenkiintoista onkin. SYKE-suurleirillä kylät piilottavat oman rasiansa, jossa on lokikirja, geokätkötiedote, raamatunlause, kynä ja mahdollisesti jotain vaihtotavaraa. Kylä määrittää piilon sijainnin satelliittipaikantimella ja julkaisee leirilehdessä kätkökoordinaatit ja muita vihjeitä. Kaikki voivat sitten etsiä kätköjä. Partaharjulta löytyy myös muita geokätköjä. Seuraa leirilehteä! Kun löydät kätkön, merkitse nimesi, päivä ja aika kätkössä olevaan lokikirjaan. Kirjoita kyläsi omalle sivulle tähän kirjaan, mitä löysit kätköstä. Jos otat vaihtotavaraa kätköstä, muista laittaa jotain tilalle. Lisätietoja harrastuksesta löydät: www.geocaching.com (lyhennös jatkossa GC). Siellä on kaikkien kätköjen kuvaukset. Suomeksi tietoa löytyy: www.geocache.fi

59


SYKE-leirituotteet SYKE-leirituotteita myyd채채n leirikioskissa. Dominopeli

7,00 e

Frisbee

4,00 e

Haar u k k a - v e i t s i lusikka

3,80 e

Huulirasva

1,70 e

Lippis (ar m y - m a l l i )

6,00 e

Pulmapeli

7,00 e

T-paita

6,00 e

60


Suurleiritiedotus SYKE-LEIRILEHTI ilmestyy päivittäin ja jaetaan kaikille aamupalan yhteydessä. SYKE-lehteä toimittavat medialeiriläiset, JiiPeen nuoret reportterit, jotka kiertelevät kylissä pressitunnuksin. Ilmoita leirilehden toimitukseen kivat juttuvinkit! Leirilehden toimitus vastaa numerossa 044 966 2469. SYKE-NETTISIVUT palvelevat osoitteessa http://syke.ptk.fi . Kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa sivut myös leirin jälkeen! Ohjaajille jaetaan päivittäin myöhään illalla oma SYKÄYS-LEIRITIEDOTE, jossa on tärkeää tietoa ja ohjeita leiriin liittyvistä asioista. Jokaisessa kylässä toimii oma KYLÄTIEDOTTAJA. Häneen voi ottaa yhteyttä tiedotukseen liittyvissä asioissa. BEAT - Information in English. English Summary in the SYKE newspaper every day. LEHDISTÖKESKUS sijaitsee Partaharjun Opiston päärakennuksessa, Partahovin yläkerrassa. Lehdistökeskus on avoinna päivittäin klo 10–15. Tiedotusmateriaali on myös nettisivuilla: http://syke.ptk.fi

61


LAULUJA

62


Kerto: Tarvitaan sykettä elämään Annetaan sykettä sydämeen iloitaan yhteisistä hetkistämme, jotka Luoja suo.

Tarvitaan sykettä elämään Annetaan sykettä sydämeen laitetaan yhteen kaikki lahjamme ja niistä riemuitaan.

1. Meidän sydämen syke on sama Se on Luojamme lahjoittama Yksi syke ja yhteinen biitti Sehän leirimme tunnari on!

2. Sama Luoja on maailman luonut Toinen toisemme iloksi tuonut tämä luonto on yhteinen, pyhä Sitä leirimmekin varjelee

3. Syke-leirillä saa kavereita Saattaa sattua myös haavereita Taivaan Isän on turvana meillä Hän myös ilmojen haltija on

4. Ota kaverin käsi sun omaan Nostetaan kaikki kätemme ilmaan Syke yhteinen leirille löytyy Sitten yhdessä lauletaan:

63


Verkkoversiossa ei ole lupa julkaista luvanalaisia lauluja Ne lÜytyvät painetusta ja leirillä jaettavasta versiosta


Verkkoversiossa ei ole lupa julkaista luvanalaisia lauluja Ne lÜytyvät painetusta ja leirillä jaettavasta versiosta


Verkkoversiossa ei ole lupa julkaista luvanalaisia lauluja Ne lÜytyvät painetusta ja leirillä jaettavasta versiosta


Verkkoversiossa ei ole lupa julkaista luvanalaisia lauluja Ne lÜytyvät painetusta ja leirillä jaettavasta versiosta


Verkkoversiossa ei ole lupa julkaista luvanalaisia lauluja Ne lÜytyvät painetusta ja leirillä jaettavasta versiosta


Verkkoversiossa ei ole lupa julkaista luvanalaisia lauluja Ne lÜytyvät painetusta ja leirillä jaettavasta versiosta


Verkkoversiossa ei ole lupa julkaista luvanalaisia lauluja Ne lÜytyvät painetusta ja leirillä jaettavasta versiosta


Verkkoversiossa ei ole lupa julkaista luvanalaisia lauluja Ne lÜytyvät painetusta ja leirillä jaettavasta versiosta


Tekstaritupu auttaa ja tukee kouluikäisiä tyttöjä ja poikia erilaisissa elämäntilanteissa ja erilaisten elämänkysymysten äärellä. Tekstaritupuun voit ottaa yhteyttä tekstiviestillä tai sähköpostilla. Viesteihin vastaavat kirkon nuorisotyön ammattilaiset kouluaikoina vuorokauden kuluessa. Toiminnassa mukana olevat paikkakunnat: Helsinki Pori Laitila Tampere

0400 241 084 045 123 1412 045 7732 2500 050 341 9285

Kuopio Jyväskylä Salo Kerava

044 040 044 040

033 132 596 199

0033 6010 0030 4005

Toimintaa ollaan käynnistämässä myös Kajaanissa, Heinolassa ja Turussa. Lisätietoja: www.tekstaritupu.net SYKE leirimme aikana toimii oma Leiritupu. Voit laittaa Leiritupulle viestejä numeroon 0400 241 084 ja niihin vastataan leirin aikana.

72


tyttÜjen ja poikien oma paikka Lapissa Retkeily- ja kurssikeskus Tievatupa Tievatuvantie 69, 99830 Saariselkä 040 820 7110 tievatupa@ptk.fi, www.tievatupa.fi

73


74


jiipeenetti.fi Kouluikäisten tyttöjen ja poikien oma nettimesta, jossa löytyy tekemistä ja lukemista moneen makuun sekä tapaat virtuaalikavereita! Kivoja vinkkejä myös ohjaajille!

Nettikerho Kerhotalossa on juttuja ja linkkejä seurakuntien varhaisnuorten kerhoista. Tuo kerhosi mukaan! Perusta kerhosi omat sivut ja kertokaa toiminnastanne! Ota yhteyttä: jiipee@ptk.fi tai juha.kinanen@ptk.fi, niin sivut voidaan avata!

75


Helmiystäväni Leirin alussa sait itsellesi seitsemän oman kyläsi väristä helmeä. Voit halutessasi vaihtaa helmiä eri kylissä asuvien leiriläisten kanssa ja saada samalla itsellesi uusia ystäviä eri puolelta Suomea. Helmen vaihtamisen yhteydessä voit pyytää uuden helmiystäväsi yhteystietoja (mese, sähköposti jne.) oikean helmen kohdalle. Kuinka monta eriväristä helmeä saat helminauhaasi?

Harjula Kivilä Niemelä Kumpula Savula Purola Hovila

76


Kavereiden yhteystietoja ________________________________________________________ ________________________________________________________ ________________________________________________________ ________________________________________________________ ________________________________________________________ ________________________________________________________ ________________________________________________________ ________________________________________________________ ________________________________________________________ ________________________________________________________ ________________________________________________________

Kieliapua ensihätään saksa suomi englanti r uotsi vir o venäjä hallo hei hi/hello hej tere ej tervetuloa welcome välkommen tere tulemast dobro bozalovat wilkommen guten tag hyvää päivää god dag good afternoon tere päevast dobrij dien danke kiitos thank you tack aitäh spasibo bitte ole hyvä please var så god ole hea pozaluista ja kyllä yes ja jah da nein ei no nej ei njet Wie gehts? Mitä kuuluu? Hur går det? How are you? Kuidas läheb? Kak dela?

77


Tapahtumia ja leirejä Tytöille ja pojille sekä per heille 2012 • JiiPeeNetin repor tterikurssi reporttereille 13. - 15.4.2012 Partaharjun toimintakeskuksessa, Pieksämäellä.

• Kerho-Cup -ssalibandytur naus salibandykerhoille 5.5.2012 Helsingissä

• Harraste- ja taideleirikurssi 10 - 14-vuotiaille tytöille ja pojille seura-

kuntien ja kuntien ryhmissä 11. - 15.6.2012 Partaharjun toimintakeskuksessa Pieksämäellä. • Tievatuvan perheleiri. Telttaleiri kouluikäisille pojille ja tytöille ja heidän perheilleen 16. - 21.6.2012, Retkeilykeskus Tievatuvalla, Saariselällä. • Partaharjun 58. puhallinmusiikkikurssi puhallin- ja lyömäsoitinharrastajille 28.7. - 4.8.2012 Partaharjun toimintakeskuksessa, Pieksämäellä. • Perheiden ulkoilutapahtuma Etelä-Suomessa perheille, seurakuntien työntekijöille, vapaaehtoistoimijoille ja kerhoryhmille 15.9.2012. • Piitunpolku, koulutuksellinen vaellus kerhonohjaajille, nuorille, perheille ja seurakuntien työntekijöille 29.9.2012 Ilmajoella. Lisätietoja: www.ptk.fi -> Koulutus ja tapahtumat

on seurakuntien varhaisnuorisotyön palvelujärjestö • materiaalit • koulutus • tapahtumat • leirit Keskustoimisto: Partaharjuntie 361, 76280 Partaharju www.ptk.fi ptk@ptk.fi 0400 630 430

78


Toiminta hätätapauksessa Hälytä apua ja ker ro • Mitä tapahtunut • Missä tapahtunut • Nimesi/seurakunta Toimi 1. Hälytä apua 2. Pelasta vaarassa olevat 3. Estä lisävahingot Soita ensisijaisesti leirisairaala 044 280 1019 tai turva 0400 301 618 (Tallenna puhelimeesi molemmat numerot heti leirin alussa.) Leirillä on oma leirisairaala (24 h) ja ensiapuryhmä (toimii Kivilässä ja Niemelässä). Ryhmä paikalla isommissa tapahtumissa (esimerkiksi iltanuotiot) Ilmoita tapahtuneesta omalle ohjaajalle! Kokoontumispaikat Harjula: ruokailukatos Kivilä: ruokailukatos Niemelä: ruokailukatos Kumpula: urheilukenttä Savula: urheilukenttä Purola: urheilukenttä Hovila: urheilukenttä

79


NIEMELÄ

HARJULA

PARTAHARJUN LEIRIKYLÄ

Suuri ilta n uotiopaikka

KIVILÄ

KUMPULA

SAVULA

PUROLA

Urheiluk enttä

Ristikiven Ristikiven kirkko kirkko

Syke-leirikirjan verkkoversio  

Syke-leiri Partaharjulla 20.-25.7.2011, leirikirja

Syke-leirikirjan verkkoversio  

Syke-leiri Partaharjulla 20.-25.7.2011, leirikirja

Advertisement