Page 1

ΑΥΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΤΑ ΙΑΜΑΤΑ BACH Τα ανθοϊάµατα Bach, στην πραγµατικότητα δεν καταπολεµούν το σύµπτωµα ή την ασθένεια, αλλά θεραπεύουν την προσωπικότητα, βοηθώντας την προοδευτικά να ξεµπλοκάρει τις απαραίτητες ενέργειες για την σταδιακή ίαση. Τα ανθοϊάµατα Bach µπορούν να θεωρούνται ως βιοκαταλύτες, ικανοί να εισχωρήσουν στο σύστηµα της ενεργειακής ροής σε σταθερή ισορροπία πάνω στην οποία στηρίζεται η ζώσα ύλη. Η ισορροπία αυτού του συστήµατος εγγυάται την υγεία, ενώ η ανισορροπία συµπίπτει µε την ασθένεια. Η ανθοθεραπεία βρίσκεται σε αρµονία µε τους νόµους της φύσης, σεβόµενη τον άνθρωπο στο σύνολό του, διευκολύνοντάς τον µε γλυκύτητα στο νοητικό, το ψυχικό και το φυσικό επίπεδο. Τα ανθοϊάµατα µπορούν να ληφθούν ως συµπληρωµατικά άλλων θεραπειών, βοτανοθεραπεία, οµοιοπαθητική, αρωµατοθεραπεία, κλασική ιατρική, αλλά και µόνα τους. Επιλέγουµε µέχρι 6 ιάµατα που ταιριάζουν στον τύπο µας και τα λαµβάνουµε για 3 µήνες και ανάλογα µε την κατάστασή µας µπορούµε και µετά να συνεχίσουµε τα ίδια ιάµατα ή κάποια άλλα που χρειαζόµαστε στη δεδοµένη στιγµή της ζωής µας. Η βελτίωση παρατηρείται αµέσως µόλις λάβουµε το ίαµα ή µετά από κάποιο χρονικό διάστηµα, ανάλογα µε την ηλικία, το περιβάλλον που ζούµε, το είδος και τη χρονική διάρκεια του προβλήµατος που αντιµετωπίζουµε και τη διάθεσή µας. Τα παιδιά που δεν έχουν ακόµη αναπτύξει άµυνες και αντιστάσεις ανταποκρίνονται γρηγορότερα και αποτελεσµατικότερα απ' ότι οι ενήλικες που φοβούνται, αµφιβάλλουν ή είναι δύσπιστοι και απογοητευµένοι. Τα ανθοϊάµατα δεν προκαλούν εξάρτηση, ούτε παρενέργειες και µπορούν να ληφθούν για όσο χρονικό διάστηµα τα χρειαζόµαστε.

Τρόπος λήψης των ιαµάτων Bach. Ρίξτε 3-4 σταγόνες απο κάθε ανθοϊαµα που διαλέχτηκε (µέχρι 6 ιάµατα) σε ένα ποτήρι νερό πηγής και πιείτε το αργά. Για µεγαλύτερη διάρκεια χρήσης: ∆ιαλύουµε 3-4 σταγόνες από κάθε ανθοϊαµα που διαλέχτηκε (µέχρι 6 ιάµατα) σ' ένα γυάλινο σκούρο µπουκάλι µε σταγονόµετρο που περιέχει 30 ml νερό πηγής και ένα κουταλάκι κονιάκ για συντήρηση. Απο αυτό το µίγµα, ο θεραπευόµενος πίνει 4-5 σταγόνες, 4 φορές ηµερησίως και για όσο χρόνο χρειάζεται.

ΤΑ 38 ΑΝΘΟΪΑΜΑΤΑ ΤΟΥ DR. ED. BACH (αναλύονται συγκεντρωµένα στις παρακάτω 7 κύριες οµάδες σύµφωνα µε την ψυχική αντίδραση του ανθρώπου στη δεδοµένη στιγµή )

1._ ΦΟΒΟΣ Rock Rose (Ηλιάνθεµο). Το Aνθός του Πανικού. Αρνητική κατάσταση: Υπερβολικός φόβος. Πανικός. Τρόµος. Αίσθηµα αγων ίας αµέσως µετά από ατύχηµα ή από κίνδυνο. Γαστρικές νευρικές ενοχλήσεις. Θετική ανάπτυξη:Το ίαµα βοηθά για Ηρεµία. Θάρρος, ∆ύναµη, Ηρωισµό.


Mimulus (Μίµουλους). Το Aνθος του θάρρους. Αρνητική κατάσταση: Φόβος για συγκεκριµένα πράγµατα (σκυλιά, ανελκυστήρες κ.λπ.). Είναι άτολµος, δειλός συγκρατηµένος, ντροπαλός, κοκκινίζει εύκολα, ψυχολογικά υπερευαίσθητος.Εχει πρόβληµα όταν πρόκειται να µιλήσει σε πολύ κόσµο. Είναι ντροπαλός και νευρικός όταν βρίσκεται µε συντροφιά. Η παρουσία των άλλων δεν του αρέσει. Είναι φιλήσυχο άτοµο. ∆εν του αρέσει η σύγκρουση και η έκφραση του θυµού. Θετική ανάπτυξη : Το ίαµα βοηθά για Θάρρος. Αυτοπεποίθηση Έλεγχο της ευαισθησίας. Το άτοµο γίνεται ικανό να αντιµετωπίσει τον κόσµο και τις αντιξοότητες της ζωής µε θάρρος και χαρούµενη διάθεση. Cherry Plum (∆αµασκηνιά). Το Aνθος της Απάρνησης. Αρνητική κατάσταση: Συγκινησιακή υπερένταση. Aνεξέλεγκτα ξεσπάσµατα. Τη στιγµή που πάει να τον πάρει ο ύπνος πετάγεται και µένει άυπνος. Τείνει να εκλογικεύει τα γεγονότα. Είναι σφιγµένος γιατί έχει δυσκολία να αισθάνεται και και να "αφήνεται" στη διάρκεια της ερωτικής επαφής. Θετική ανάπτυξη:Το ίαµα βοηθά για Εσωτερική χαλάρωση, εσωτερικό "ξεβούλωµα". ∆ιώχνει το φόβο της προσωπικότητας στο να "ανοιχθεί". Βοηθά στην αποκατάσταση των ναρκοµανών και των ανθρώπων που σκέφτονται την αυτοκτονία πολύ καιρό. Βοηθά και σε πονοκεφάλους και αυπνία. Aspen (Αγριολεύκη). Το Aνθος της πρόγνωσης. Αρνητική κατάσταση:"Μεταφυσικός" φόβος. Απροσδιόριστες φοβίες, φόβος του άγνωστου. Φοβάται το χειρότερο. Θετική ανάπτυξη: Το ίαµα βοηθά για Ασφάλεια, Χαλάρωση . Red Chestnut (Κόκκινη Αγριοκαστανιά). Το Aνθος της Συµβίωσης. Αρνητική κατάσταση: Φόβος ότι κάτι κακό θα συµβεί στους ανθρώπους που έχει συναισθηµατικό δέσιµο. Υπερβολική ανησυχία για το καλό των άλλων. Θετική ανάπτυξη: Το ίαµα βοηθά και ενισχύει : Αλτρουισµό. Προστασία της προσωπικότητας. Βελτίωση της ικανότητας συµβίωσης. Τοποθέτηση ορίων. 2._ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ Ceratο (Κερατόστιγµα) To Aνθος της ∆ιαίσθησης. Αρνητική κατάσταση:Εχει έλλειψη εµπιστοσύνης στις αποφάσεις του. Ζητάει συνέχεια συµβουλές να του πούν τι θα κάνει.Συγκεντρώνει γνώσεις αλλά δεν τις χρησιµοποιεί. Χρειάζεται την έγκριση των άλλων. Θετική ανάπτυξη: Το ίαµα βοηθά να ξαναγίνει δυνατή η φωνή της διαίσθησης.Εµπιστεύεται τον εαυτό του. ∆εν επηρεάζεται απο τις συµβουλές των άλλων.Αποκτά αυτοπεποίθηση. Scleranthus (Σκλήρανθος) Το Aνθος της Ισορροπίας. Αρνητική κατάσταση: Αµφιταλάντευση, αναποφασιστικότητα. ∆εν έχει την ικανότητα να αποφασίσει µεταξύ δύο πραγµάτων και αµφιταλαντεύεται, παίρνει µια απόφαση αλλά αµέσως µετά το µετανιώνει. Εσωτερική ανισορροπία, Πέφτει απο το ένα άκρο στο άλλο. Ενθουσιάζεται πολύ γρήγορα µε κάτι καινούργιο αλλά πολύ γρήγορα το παρατάει. Στη συζήτηση πηδάει απο θέµα σε θέµα. ∆εν έχει εµπιστοσύνη στους άλλους και προσπαθεί να λύσει µόνος του τα προβλήµατά του. Η διάθεσή του


αλλάζει γρήγορα, τη µια στιγµή είναι χαρούµενος και την άλλη απελπισµένος. Θετική ανάπτυξη: Το ίαµα βοηθά και ενισχύει : Ψυχική ισορροπία. Αποφασιστικότητα. Βλέπει τις προτεραιότητές του και µπορεί να διακρίνει τι είναι το ποιό σηµαντικό γιαυτόν.Παίρνει σωστές αποφάσεις στη σωστή στιγµή. Gentian (Γεντιανή) Το Aνθος του Σκεπτικισµού. Αρνητική κατάσταση: Απαισιοδοξία και σκεπτικισµός, ηττοπάθεια, απογοήτευση, αποθάρρυνση, µετά από µία έντονα οδυνηρή εµπειρία ή ανεπιτυχή προσπάθεια. Εύκολα χάνει το κουράγιο του και θέλει να εγκαταλείψει την προσπάθεια. Θετική ανάπτυξη: Το ίαµα ∆ιαλύει την αρνητική διάθεση µε την οποία ο νούς προσεγγίζει το πρόβληµα, φεύγει η στενοχώρια. Αισιόδοξη στάση µπροστά στη ζωή. Ικανότητα συµβίωσης µε τα προβλήµατα. Εµπιστοσύνη στο Θεό. Wild Oat (Αγριοβρώµη) Το Aνθος της ∆ιαφοροποίησης. Αρνητική κατάσταση: Έλλειψη στόχων στη ζωή. Ανικανοποίητος µε τον εαυτό του και µε τις καταστάσεις. Αβεβαιότητα για το µέλλον. Aνθρωποι µε πολλές ικανότητες και δραστηριότητες. Κρίσεις µέσης ηλικίας. Θετική ανάπτυξη:Βοηθά στην επιλογή συντρόφου. Ξεκαθάρισµα και συγκεκριµενοποίηση στόχων. για την καριέρα και σε κρίσιµες καµπές της ζωής. Gorse (Ράχος) Το Aνθος της Ελπίδας. Αρνητική κατάσταση:Απελπισία, απόγνωση. Αισθάνεται ότι "δεν υπάρχει πλέον καµιά ελπίδα". Χρόνιες ασθένειες. Θετική ανάπτυξη: Ελπίδα. Ελπιδοφόρα επανατοποθέτηση µπροστά σε δύσκολες ή αναπόφευκτες καταστάσεις. Hornbeam (Καρπίνος) Το Aνθος της Κούρασης. Αρνητική κατάσταση:Κούραση, έλλειψη εσωτερικής δύναµης για να συνεχίσει, νοητική κόπωση, αδυναµία. ∆εν έχει όρεξη για τίποτα. Ξυπνά το πρωί κουρασµένος χωρίς κέφι για δραστηριότητα, µε βαρύ κεφάλι, απελπισµένος. Θετική ανάπτυξη: Το ίαµα αυτό τονώνει το ενεργειακό επίπεδο, σαν ένα δροσιστικό κρύο µπάνιο και δυναµώνει τη σπονδυλική στήλη, δίνει πνευµατική φρεσκάδα. Βοηθά στην ανεύρεση του σωστού ζωτικού ρυθµού και του ρυθµού έντασηςχαλάρωσης, την αρµονική ροή της ενέργειας. Βοηθά τους µαθητές στις εξετάσεις. 3._ ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΝ∆ΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Clematis (Κληµατίδα) Το Aνθος της Ονειροπόλησης. Αρνητική κατάσταση: Έλλειψη προσοχής, αφηρηµάδα. Ονειροπόληση. Βρίσκεται στον κόσµο του. Κλεισµένος στον εαυτό του, απρόσεκτος, απαθής µε αδύνατη µνήµη, δεν συγκεντρώνεται στο παρόν. Θετική ανάπτυξη: Συνείδηση του παρόντος και της πραγµατικότητας. Βοηθάει τους µαθητές να επικεντρώσουν την προσοχή τους στο παρόν. Ενδείκνυται και για άτοµα που λιποθυµούν συχνά. Honeysuckle (Αγιόκληµα) Το Aνθος του Παρελθόντος. Αρνητική κατάσταση: Νοσταλγία. Μελαγχολία. Υπερτιµάει και εξιδανικεύει το παρελθόν. Aρνηση για αλλαγή και αντιµετώπιση της τωρινής πραγµατικότητας.


Θετική ανάπτυξη: Το ίαµα βοηθά, στην δηµιουργική αντιµετώπιση του παρελθόντος και στη συνείδηση του παρόντος, να ελευθερωθούµε απ' το παρελθόν και να ζήσουµε το παρόν. Το ίαµα ανακουφίζει τη λύπη αυτού που νιώθει οτι γέρασε. Wild Rose (Αγριοτριανταφυλλιά) Το Aνθος της Παραχώρησης. Αρνητική κατάσταση: Απάθεια. Έλλειψη ενδιαφέροντος για οτιδήποτε. Το ίαµα αυτό ενδείκνυται για αυτούς που έχουν παραιτηθεί, έχουν υποταχθεί στη ζωή και στις συνθήκες που τους έχουν επιβληθεί. Εχουν µια παθητική προσαρµογή. Εχουν περιπέσει σε απάθεια. Θετική ανάπτυξη:Το ίαµα βοηθά και ανανεώνει το ζήλο τους για τη ζωή, βοηθά να αποκτήσουν ζωντάνια και φρεσκάδα, να κάνουν θετικές αλλαγές στη ζωή τους, να πιστέψουν στον θεό, τους ανθρώπους και στη ζωή την ίδια. Olive (Ελιά) Το Aνθος της Εξάντλησης. Αρνητική κατάσταση: Σωµατική, ψυχική και νοητική κόπωση και εξάντληση. Οτιδήποτε του φαίνεται υπερβολικό. Κακή λειτουργία των νεφρών, εντέρων, και του στοµάχου. Θετική ανάπτυξη: ∆υνάµωµα. Απόκτηση ζωτικής δύναµης. Προσεκτική διοχέτευση της ζωτικής ενέργειας. White Chestnut (Aσπρη Αγριοκαστανιά) Το Aνθος των σκέψεων. Αρνητική κατάσταση: Βασανίζεται από άχρηστες σκέψεις, που δεν τον αφήνουν να κοιµηθεί και που µετατρέπει σε έµµονες ιδέες. Αισθάνεται οτι έχει το κεφάλι του γεµάτο. Εντονοι εσωτερικοί διάλογοι. Αϋπνίες. ∆υσκολίες συγκέντρωσης. Θετική ανάπτυξη: Νοητική χαλάρωση και ισορροπία. Ξεκαθάρισµα των σκέψεων. Γαλήνη του νου. Chestnut Bud (Μπουµπούκι αγριοκαστανιάς) Το Aνθος της Μάθησης. Αρνητική κατάσταση: Αρνείται να µάθει από τις εµπειρίες της ζωής. Απροσεξία. Επανάληψη των ίδιων λαθών. ∆υσκολίες µάθησης. Θετική ανάπτυξη: Το ίαµα βοηθά για σωστή αφοµοίωση εµπειριών, ικανότητα µάθησης δηµιουργική χρήση των περασµένων εµπειριών. Mustard (Λαψάνα) Το Aνθος της Μελαγχολίας. Αρνητική κατάσταση: Μελαγχολία, λύπη, κατάθλιψη, κατάρρευση χωρίς φανερή αιτία. Εσωστρέφεια. Αποκοµµένος από τη ζωή. Αίσθηµα "πένθους". Θετική ανάπτυξη: Το ίαµα βοηθά για ανάπτυξη Μεγαλοκαρδίας. Ανακάλυψη του εσωτερικού φωτός. Εσωτερική χαλάρωση. Χαρούµενη γαλήνη. 4._ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ Water Violet (Νεροβιολέτα). Το Aνθος της αποµόνωσης. Αρνητική κατάσταση: Ανωτερότητα, επιφυλακτικότητα, υπεροψία. Θέλει να µένει µόνος του αρνείται οποιαδήποτε βοήθεια. ∆εν εκφράζει τα συναισθήµατά του. Νιώθει ένταση και σφίξιµο στο σώµα του. Θετική ανάπτυξη: Το ίαµα βοηθά να κάνει ανοιγµα προς τους άλλους. ∆ιευκόλυνση στην επικοινωνία.


Impatiens (Ανυπόµονα). Το Aνθος της Υποµονής. Αρνητική κατάσταση:Βιαστικός, ανυπόµονος. ∆ρα βιαστικά και γρήγορα. Εκνευρίζεται µε τον αργό ρυθµό των άλλων. Ευέξαπτος, ευερέθιστος, υπερκινητικός. Θετική ανάπτυξη:Το ίαµα βοηθά τους µαθητές στα διαγωνίσµατα να έχουν ηρεµία, υποµονή και ανεκτικότητα. Heather (Ρείκι). Το Aνθος του Εγωκεντρισµού. Αρνητική κατάσταση: Πολυλογάς, επικεντρωµένος στον εαυτό του και στα προβλήµατα του. ∆εν αντέχει τη µοναξιά, θέλει να είναι πάντα το επίκεντρο. Εγωκεντρικός. Κάνει πάντα αισθητή την παρουσία του. Θετική ανάπτυξη: Το ίαµα βοηθά να παρεκκλίνει την προσοχή από τον εαυτό του και τα δικά του προβλήµατα. Αίσθηµα αλληλεγγύης 5._ ΥΠΕΡΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ Agrimony ( Αγριµόνια) Το Aνθος της Σύγκρουσης. Αρνητική κατάσταση: Κρύβει τα προβλήµατα, ακόµα και από τον εαυτό του, δείχνοντας χαρούµενος και ανέµελος. Υποχωρεί µέχρι αυτοθυσίας. ∆εν αντέχει συγκρούσεις και προβλήµατα. Θέλει να δίνει παρά να παίρνει. Θετική ανάπτυξη: Το ίαµα βοηθά να εκφράσει τα συναισθήµατά του και να µοιραστεί το πρόβληµά του µε κάποιον που εµπιστεύεται. Μεγαλύτερη ικανότητα να αντιµετωπίζει συγκρούσεις. Centaury (Kενταύρια) Το Aνθος της Βούλησης. Αρνητική κατάσταση: Αδύναµη βούληση. Επιρρεπής. Γίνεται "χαλί" για πάτηµα Επιτρέπει να τον εκµεταλλεύονται. ∆εν ξέρει να πει όχι. Θυσιάζεται από υπερβολική καλοσύνη. Επηρεάζεται εύκολα. Θετική ανάπτυξη: Το ίαµα βοηθά να δυναµώσει η θέλησή του, να διακρίνει πότε πρέπει να λέει "Ναι" και πότε "Οχι" στις επιθυµίες των άλλων χωρίς να υποφέρι ή να έχει ενοχές. Να εξυπηρετεί αλλά και να διατηρεί τη δική του ταυτότητα. Walnut (Καρυδιά) Το Aνθος της Νέας Αρχής. Αρνητική κατάσταση: Μεταβατικές καταστάσεις της ζωής (γάµος, εγκυµοσύνη, νέα δουλειά, συνταξιοδότηση), δυσκολία να προσαρµοστεί στη νέα κατάσταση, περιβάλλον, κ.λπ. Ανασφαλής. Φοβάται το καινούργιο. Ασταθής. Θετική ανάπτυξη: Το ίαµα βοηθά στη δύναµη του χαρακτήρα, να αισθάνεται µεγαλύτερη ασφάλεια για τον εαυτό του, Υπακούει στην εσωτερική του φωνή χωρίς να επηρεάζεται εύκολα από τους άλλους. Holly (Αρκουδοπούρναρο) Το Aνθος της Αγάπης. Αρνητική κατάσταση : Νιώθει ζήλια, µίσος, καχυποψία, φθόνο και εκδικητικότητα.Υποφέρει πολύ µέσα του χωρίς να υπάρχει πραγµατική αιτία για τη δυστυχία του. Θετική ανάπτυξη: Το ίαµα βοηθά τα παιδιά που ζηλεύουν το νέο τους αδελφάκι, σε ερωτική απογοήτευση, λόγω εγκατάλειψης απο το σύντροφο. Ανοίγει η καρδιά του και βλέπει τον άλλο σαν αδελφό.


6._ ΥΠΕΡΒΟΛΗ Chicory ( Πικραλίδα). Το άνθος της Τακτικής. Αρνητική κατάσταση: Εγωκεντρικός, υπερπροστατευτικός, αδιάκριτος, µε κτητική συµπεριφορά, θέλει να επηρεάζει και να χειραγωγεί. Απογοητεύεται οταν δεν αναγνωρίζουν τη βοήθειά του ή τις συµβουλές του. Θετική ανάπτυξη: Το ίαµα αυτό βοηθά το άτοµο να νιώθει ότι µπορεί να αφήσει τους άλλους γύρω του σε ησυχία, καθώς µαθαίνει να σέβεται τις επιλογές τους, µε αποτέλεσµα οι άλλοι να αρχίσουν να του δίνουν την αυθόρµητη αγάπη που χρειάζεται και ζητά. Vervain (Σταυροβότανο). Το Aνθος του Ενθουσιασµού. Αρνητική κατάσταση: Υπερβολικός ζήλος, φανατικός, ενθουσιώδης, τελειοµανής. Προσπαθεί να πείσει τους άλλους για τις ιδέες του και τα ιδανικά του. Ο ενθουσιασµός και η έξαψη που νιώθει του δηµιουργεί υπερδιέγερση και τον εµποδίζει να χαλαρώσει και να κοιµηθεί. Θετική ανάπτυξη: Tο ίαµα αυτό είναι κατά της υπερπροσπάθειας, βοηθά το άτοµο να διευθετήσει την ικανότητα ενθουσιασµού, να πείθει µε το παράδειγµα και όχι µε τα λόγια. Το άγχος υποχωρεί, γίνεται πιο διπλωµάτης και διακριτικός, επιτρέπει στους άλλους να έχουν τη δική τους γνώµη. Βλέπει τα πράγµατα µε ανοιχτό µυαλό. Vine (Αµπέλι). Το Aνθος της Εξουσίας. Αρνητική κατάσταση: Αυταρχικός φιλόδοξος, τυραννικός. αδιάλλακτος, ελέγχει τους άλλους. Επιβάλλει τη βούλησή του σε ανθρώπους και καταστάσεις. ∆εν δέχεται συµβιβασµούς. Ο τύπος centaury είναι θύµα γονιού Vine. Θετική ανάπτυξη: Tο ίαµα αυτό µεταµορφώνει το άτοµο σε άξιο καθοδηγητή. Nα ξεχωρίσει την υγιή φιλοδοξία από την αρρωστηµένη. Να µάθει να σκέφτεται µε την καρδιά. Beech (Οξιά). Το Aνθος της Ανοχής. Αρνητική κατάσταση: Έλλειψη κατανόησης για τους άλλους, αδιαλλαξία. Συνεχόµενη στάση κριτικής. Αλαζονεία, µαταιοδοξία, αδιαλλαξία. Ειρωνικός. Ελλειψη επιείκειας. Πιστεύει ότι η στάση του είναι η σωστότερη. Θετική ανάπτυξη: Με το ίαµα αυτό η αυστηρή κριτική και αλαζονεία µετατρέπονται σε κατανόηση, επιείκεια, ανεκτικότητα. Rock Water (Το Nερό της Πηγής). Το Νερό της Πειθαρχίας. Αρνητική κατάσταση: Αυστηρότητα, ακαµψία, αλύγιστος νούς, τελειοµανία. Σκληρός µε τον εαυτό του. Βάζει στον εαυτό του υπερβολικά υψηλούς στόχους. Καταπιέζει ζωτικές ανάγκες. ∆εν επιτρέπει στον εαυτό του να χαρεί τη ζωή. Θετική ανάπτυξη: Εσωτερική χαλάρωση και ελευθερία. Αποδέχεται τις ανάγκες του. Αναθεωρεί τις ιδέες του και προσαρµόζεται στο παρόν αποκτά ικανότητα προσαρµογής.


7._ ΑΠΟΓΝΩΣΗ Larch ( Λάριξ). Το Aνθος της Εµπιστοσύνης στον εαυτό. Αρνητική κατάσταση :Αίσθηµα κατωτερότητας, ανασφάλεια. έλλειψη αυτοπεποίθησης και θάρρους. Έχει την εντύπωση ότι θα αποτύχει, γι' αυτό και δεν µπορεί να πάρει κάποια απόφαση ή να κάνει κάποια προσπάθεια. Αδύναµη προσωπικότητα, φυσικά και ψυχολογικά. Θετική ανάπτυξη: Το ίαµα βοηθά στην εσωτερική ενδυνάµωση και το άτοµο αντιλαµβάνεται οτι έχει την ικανότητα να τολµά και να επιτυγχάνει πράγµατα που επιθυµούσε. Νοιώθει ικανός να τα καταφέρει.Εκτιµά τις καταστάσεις αντικειµενικά. Pine (Πεύκο). Το Aνθος της Συγχώρεσης. Αρνητική κατάσταση : Αίσθηµα ενοχής. Υπερβολική ταπείνωση. Ζητάει συνέχεια συγγνώµη. Επιτρέπει να του κάνουν επιπλήξεις. ∆υσκολεύεται να δεχτεί δώρα ή χάρες από άλλους, γιατί θεωρεί ότι δεν το αξίζει. Υπερβολικό αίσθηµα θυσίας, σαν ένα είδος λύτρωσης. Θετική ανάπτυξη:Ρεαλιστική αντιµετώπιση των ευθυνών του. Να δέχεται τον εαυτό του έτσι όπως είναι. Να συγχωρεί τον εαυτό του. Elm (Φτελιά). Το Aνθος της Ευθύνης. Αρνητική κατάσταση : Νιώθει πρόσκαιρο, περιστασιακό αγωνιώδες αίσθηµα ανεπάρκειας στα καθήκοντά του λόγω τελειοµανίας και λιγοψυχίας µπροστά στις µεγάλες απαιτήσεις και ευθύνες της ζωής. Μόνος φορτώνεται τα πάντα στους ώµους του. Ταυτίζεται µε το επάγγελµά του. Θετική ανάπτυξη: Το ίαµα τον βοηθά να βλέπει τις ικανότητές του, τον καθησυχάζει και τον προσγειώνει σε ρεαλιστικές απαιτήσεις απο τον εαυτό του, να ξεχωρίζει τον εαυτό του από το επάγγελµα. Sweet Chestnut (Καστανιά). Το Aνθος της Λύτρωσης. Αρνητική κατάσταση : ∆εν βρίσκει διέξοδο, νοµίζει ότι έχει φτάσει στα όρια της αντοχής του. Αβάσταχτη νοητική αγωνία και απόγνωση. Aγχος. Ανυπόφορη ψυχολογική οδύνη. Συχνά έχει βιώσει δραµατικές εµπειρίες ή δυσάρεστα γεγονότα. Αισθάνεται ότι καταρρέει και διαλύεται. Θετική ανάπτυξη: Το ίαµα βοηθά στις δύσκολες στιγµές της ζωής (χωρισµός, αρρώστια) να προχωρήσει σε νέα στάδια πνευµατικής εξέλιξης και αναγέννησης. Star of Bethlehem (Αγριόκρινο). Το Aνθος της Παρηγοριάς. Αρνητική κατάσταση : Μετά από καταστάσεις σοκ, φυσικό ή ψυχολογικό (διαζύγιο, ατύχηµα, τρόµαγµα). ∆υσκολεύεται να συνέλθει. Αντίσταση σε θεραπείες. ∆εν αφοµοιώνει δύσκολες εµπειρίες και δυσάρεστα γεγονότα. Θετική ανάπτυξη: Εσωτερική δύναµη για να αφοµοιώνει καλύτερα τα δύσκολα βιώµατα. Καλύτερη επεξεργασία των εµπειριών.Βοηθά στην θεραπεία ναρκοµανών και αλκοολικών. Willow (Ιτιά). Το Aνθος της Μοίρας. Αρνητική κατάσταση : Πικρία, αυτολύπηση, µνησικακία, µιζέρια. Αισθάνεται θύµα της µοίρας. Νοµίζει ότι όλοι τον αδικούν. Επικρίνει τους άλλους. Υποφέρει συχνά από χολολιθίαση και κατάθλιψη.


Θετική ανάπτυξη: Το ίαµα βοηθά να δέχεται τη µοίρα του. Να αποκτήσει µία δηµιουργική στάση. Να αναλαµβάνει µεγαλύτερη ευθύνη µπροστά στη ζωή. ∆ιαλύει τη διάθεση µεµψιµοιρίας. Oak (Βελανιδιά). Το Aνθος της Επιµονής. Αρνητική κατάσταση : ∆υνατός, ακούραστος, συνέχεια παλεύει µε δυσκολίες, χωρίς να χάνει το κουράγιο του και την ελπίδα. Κοπιάζει και δεν παρατάει τη µάχη του. Αισθάνεται νικηµένος µαχητής, αλλά δεν το βάζει κάτω. Θετική ανάπτυξη: Το ίαµα βοηθά να βρίσκει τη χαµένη δύναµη και υποµονή. Αναγνώριση και αποδοχή των ορίων του. Επιµονή. Crab Apple (Αγριοµηλιά). Το Aνθος της Καθαριότητας. Αρνητική κατάσταση : Έντονη αίσθηση ακαθαρσίας, στον εαυτό του ή στο περιβάλλον του. Είναι πολύ τελειοµανής. Μανία καθαριότητας και τακτοποίησης. Φόβος ή υπερβολική απέχθεια σε έντοµα και βακτηρίδια. ∆εν του αρέσει ο εαυτός του, υπερβάλλει τις ατέλειές του. Θετική ανάπτυξη: Το ίαµα βοηθά την κάθαρση του νου και του σώµατος σε δηλητηρίαση από ψυχοφάρµακα, ναρκωτικά, αντιβίωση. Καθαριότητα και τάξη. Μεγαλύτερη κατανόηση για τον εαυτό του.

Rescue Remedy (Ιαµα ∆ιάσωσης) Το Ιαµα ∆ιάσωσης είναι ένα µίγµα από 5 διαφορετικά ανθοϊάµατα: (Cherry Plum, Clematis, Impatients, Rock Rose, Star of Bethlehem) και βοηθά στην αντιµετώπιση ενός στρεσογόνου γεγονότος όπως εξετάσεις οδήγησης, µετά από ατύχηµα ή καβγά, οµιλία µπροστά σε κοινό και άλλες αναρίθµητες χρήσεις. Είναι το πιο διαδεδοµένο. Σε µια κατάσταση έκτακτης ανάγκης µπορείτε να πάρετε 4 σταγόνες τη φορά όσα συχνά θέλετε ή βάζετε 4 σταγόνες σε ένα ποτήρι νερό και πίνετε γουλιά-γουλιά µέχρι να καταλαγιάσει το συναίσθηµα. Σώζει ζωές µέχρι να φθάσουν οι πρώτες ιατρικές βοήθειες. Μετριάζει το φόβο, την αγωνία, τον πανικό του πάσχοντα και των συγγενών του.

Rescue Cream (Κρέµα ∆ιάσωσης) Η Κρέµα ∆ιάσωσης περιέχει τα ίδια ανθοϊάµατα όπως το πιο πάνω υγρό Ιαµα ∆ιάσωσης, αλλά επιπλέον περιέχει και το ανθοϊαµα Crab Apple που έχει καθαρτικές ιδιότητες. Τίθεται εξωτερικά. Μπορείτε να το βάλετε σε κτυπήµατα, µώλωπες, ερεθισµούς, εγκαύµατα, έλκη όλων των ειδών και για µασάζ. Επίσης βοηθάει το ξηρό δέρµα να ξαναβρεί την υγρασία που χρειάζεται.

DrBach_38remedies  

ΤΑ 38 ΑΝΘΟΪΑΜΑΤΑ ΤΟΥ DR. ED. BACH (αναλύονται συγκεντρωµένα στις παρακάτω 7 κύριες οµάδες σύµφωνα µε την ψυχική αντίδραση του ανθρώπου στη δ...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you