Issuu on Google+

O RE I L TU

C O E T F I

H T C R AR s

O P Jo

รฃo

e

on

G

o

l รงa

p Lo


Curriculum Vitae

EDUCATION

2004/2010 2007/2008

Master in Architecture - University of Coimbra (FCT) Erasmus year in the Escuela Técnica de Arquitectura de Madrid (ETSAM)

WORK EXPERIENCE/ COMPETITIONS 2011

Competition for the Óbidos new Technological Park (with José Marini Bragança)

2010

4th place in the Pladur Iberian Competition 2010

2009/2010

Working in the José Marini Bragança Architecture Studio (7 month)

2009

2nd place in Pladur Iberian Competition 2009

2008

Competition Prix X for the Willmotte Foundation Working in the Vicens+Ramos Architecture Studio in Madrid (1 month)

2008

PARALLEL ACTIVITIES 2009 2009 2006/2007 2005/2006

Exhibition entitled “Visões Urbanas para a Alta de Coimbra” at Machado Castro National Museum, Coimbra Art instalation intitled “Moroco” in Galeria de Sta Clara, Coimbra Member of the student association of the Architecture Department (FCTUC) Member of the “NU” magazine of the Architecture Department (FCTUC)

COMPUTER SKILLS

Modelação Gráfica Video Office

Autocad 2d e 3d | Revit Architecture | 3d Studio Max (básic) Photoshop | InDesign | Artlantis | V-ray Sony Vegas Word | PowerPoint

LANGUAGES

Portuguese English Spanish French

Main language Good understanding orally and written Good understanding orally and written Basic understanding orally and written


João Gonçalo Lopes

Nationality | Portuguese Date of birth | 20.10.1986 Mobile | (+351) 918991566 E-mail | lopgon@gmail.com


Index

Academic

Youth Hostel

Coimbra 2007 Projecto III - Professor José Gigante

Museum of Modern Movement Berlim 2008 Proyecto IV - Professor Ignácio Vicens

Military Hospital Rehabilitation Coimbra 2009 Projecto V - Professor Gonçalo Byrne


Competition

Water Tower

La Latina 2008 Prix de Willmotte

Astronomical Observatory

Madrid 2009 Concurso Pladur

Tourism Office

Porto 2010 Concurso Pladur


ACADEMIC


Youth Hostel | Coimbra It was proposed to design a 26 double bedrooms youth hostel at the margin of Mondego river. It will be part of the new urban park located in the opposite side of the city of Coimbra, with excellent views to the old city. As it is so isolated, the hostel design will primarily focus on the contemplation of the river and the city. The “M� shape comes from the idea to explore a panoramic view over this landscape.


MONDEGO RIVER

URBAN PARK

30m


Youth Hostel | Coimbra

Legend

1 lobby 2 socializing room 3 dining room 4 kitchen 5 storage room 6 wc 7 bedroom

7

level 1

3 4

5

7 6

2

1

level 0

western elevation

5m


FUNCTIONAL DISTRIBUTION

The public spaces are located on the ground floor with minimal walls to allow the continuity from the exterior (green space) to the interior. The bedrooms, on the upper floor, will have a privileged position for privacy and contemplation.

aerial view concrete slab

clay masonry

wooden floorboards interior plasterboard

bedroom detail

1m

distribution corridor


Museum of Modern Movement | Berlin The new museum will house the complex and diverse material of the modern movement history. It is located in the Kulturforum of Berlin, between the National Gallery by Mies Van der Rohe and the Philharmonic building by Hans Scharoun. The building was designed to be open to the surroundings almost as if it was a new street. Its conception comes from the idea of a big concrete structure that covers wide and flexible spaces, adaptive for multiple functions.

cafeteria

perm. exhibition

library

temp. exhibition

auditorium

shop


MIES VAN DER ROWE Kultur Forum

JOÃO GONÇALO LOPES Museum of Modern Movement HANS SCHAROUN Berlin Philharmonic

RENZO PIANO Potsdamer Platz

HANS SCHAROUN State Library


Museum of Modern Movement | Berlin

6

4

5

level 1

2 1

level 0

8

6

level -1

3

7

Legend

5m

1 main lobby 2 shop 3 cafeteria 4 media library 5 temporary exhibitions 6 permanent exhibitions 7 library 8 auditorium


CENTRAL CORRIDOR

The central stairs and ramps will distribute for the whole building. From these paths you will have a perception of everything occurring in the museum. Starting from the main entrance the route will lead us to the temporary exhibitions followed by the permanent exhibition, and back to the starting point. The alternate entrance serves other purposes, like the access to the library and the auditorium. The zenithal light, as well as the open spaces with double floors, will create special moments in the building’s interior.

section 1

section 2

5m


Military Hospital Rehabilitation | Coimbra The old Military Hospital is located at the top of the hill. This allows it to create a series of visual relations with other important places in Coimbra like the Mondego river, the Botanic Garden and the old University Campus. In the first phase of the project we worked as a group trying to unite these places with new routes and new programs that would renovate the central area of the city. Individually, I had to turn the Hospital into a youth hostel and the surrounding area into a sports centre. Considering the new axis and the difficult topography, the project consisted of finding the proper space and scale for each program.

100 m


youth hostel sports centre


Military Hospital Rehabilitation | Coimbra

2

3

1

8

level 1

level 0

Legend

4

5

7

6

level -1

10m

1 socializing room 2 dining room 3 bedroom 4 ginasium 5 interior pool 6 exterior pool 7 restaurant 8 voleyball field


1

8

6 7

2

5

3 4

detail 1

detail 2

0.2m

Legend: 1_sliding wood boards 2_wooden window 3_stone slab 4_gutter 5_stone floor tiles 6_stone floor tiles 7_thermal insulation 8_wood deck

d2

d1

restaurant section 1

green space

youth hostel 2m


COMPETITIONS


Water Tower - H2Office | La Latina

It was asked to build the new headquarters of the water company “Aqualatina� in a place that already has a Water Tower in it. To answer this call, we turned this private investment into public service. In the new project, work and leisure will inhabit and complement each other. The multi-functionality, inspired in the idea of Theme Park, resulted in a new concept of typology and vertical space. Almost like a game, different experiences will turn this building into a big adventure while keeping its main functions working perfectly together.

30 m


Sight Seeing + Offices + Aqua Park + Parking Silo


Water Tower - H2Office | La Latina d1

level 10

level 3

level 0

level -1

d2

section

2m


PATHS

We distinguished the different accesses to the building in order to separate different users. The company employers will arrive from the auto-silo underground. In order to access the rooftop sightseeing you go through the central elevator. Finally, the aquapark users will climb the many ramps and stairs like an adventure game.

detail 1

VOLUME

The tower volume and image will be a result of many sliders and platforms surrounded by a net closing its perimeter.

detail 2

1m


Astronomical Observatory | Madrid The competition asked for an astronomical observatory in the Madrid mountain, that could also work as a planetarium. The building also contains room for temporary residency, exhibition and auditorium. We thought of this building as being the climax of walking up the mountain. The iconic image of this prism leaning in the top of the rock will be a guiding light for the backpackers and cientists starting the path in the nearest village (South). Finally, a cable railway will connect the first platform to the main building.

50 m


Astronomical Observatory | Madrid

VERTICAL TOUR

Once inside the building, the tour will continue. The stairs cut up the faรงades in order to get a 350ยบ glimpse of all the landscape outside. The program is placed hierarchically in order to locate the main rooms at the top.

section 1

2m


3

2

1

lev

el 0

Legend

1 individual observatories 2 arrival platform 3 reception 4 meeting room 5 dining room 6 terrace 7 observation platform 8 planetarium

6

level 2

5

4

7

level 4

8

2m


Tourism Office | Porto We were asked to design a tourism office with exhibition spaces, located in the place of a ruin of a typical house of the old Porto urban fabric. Our proposal was to inhabit the interior of this ruin and give it a new life, while maintaining its humble history. We understand our building as a scenic wall that allows having an intimate relation with the old house. Specific moments were created in the facade to establish different ways to observe the outside, defining the frontier between the narrow interior and the wide street space, as the centre of this project.


viewpoint 2 top access viewpoint 2

viewpoint 1

multifunctional room

galery

tourism

storage

multifunctional room viewpoint 1

galery

tourism office


Tourism Office | Porto

west elevation

external cladding

interior surfaces

section1

metal structure


exterior glazing

d1

metalic beam copper cladding pladur structure pladur board

detai 1

fenolic cladding water proofing layer metalic beam

d2 metalic beam

pladur board pladur fon R15 board

detail 2

d3

cement floor metalic beam fluorescent light pladur WA board

detail 3

section 2

1m


CONTACTS Mobile | (+351) 918991566

e-mail | lopgon@gmail.com


JGL Portfolio