Page 1

Adoptienieuws 01-2012 Jane Goodall Instituut Nederland

Brand in Tchimpounga

Het verblijf van La Veille en de baby-chimpansees tijdens de brand

Casimir van groep 1 ontvlucht het vuur

Elk jaar wordt Tchimpounga bedreigd door branden die vanwege de landbouw zijn aangestoken door de lokale bevolking in of net buiten het Tchimpounga reservaat. Gemiddeld moet de staf 10x per jaar deze branden bestrijden. Afgelopen najaar waren de branden zo hevig dat voor de gebouwen en de chimpansees van het opvangcentrum moest worden gevreesd. Met veel inzet en geluk wist de staf de chimpansees te redden en de gebouwen te behouden maar kon zij niet voorkomen dat vrijwel alle buitenverblijven van de chimpansees en de stal voor de ossen in vlammen opgingen. Een aantal chimps wist te ontsnappen en vluchtte naar het bos weg van het vuur. Tijdens de chaos zag La Veille dat Mokolo, een baby-chimpansee, door de brand in gevaar verkeerde. Ondanks haar hoogtevrees klom zij dapper op een platform om de kleine te redden. Het lukte de staf om alle chimpansees die waren ontsnapt weer terug naar het centrum te krijgen. Gelukkig is geen enkele chimpansee door de brand gewond geraakt. De reparaties alleen al kosten het opvangcentrum $15.000 maar meer is nodig om de branden in de toekomst beter te kunnen bestrijden. Alle extra donaties daarvoor zijn dan ook van harte welkom. Uiteindelijk is de beste oplossing om de chimps op de eilanden te huisvesten.

Verblijf van groep 3 volledig verbrand


Nieuwe gezichten Het Jane Goodall Instituut heeft besloten om een aantal nieuwe chimpansees aan het adoptie programma voor Tchimpounga toe te voegen. Een aantal van de volwassen chimpansees in het programma staat namelijk op de nominatie om dit jaar naar de eilanden te verhuizen, waardoor ze minder goed geobserveerd kunnen worden. Een mooi moment om de volgende jonge gezichten aan u voor te stellen: Lemba, Mambou en Mbebo. Mbebo en Lemba zitten in een kleine groep, die bestaat uit de nieuw binnen gekomen allerkleinsten. Zij worden constant door verzorgers in de gaten gehouden. Mambou maakt deel uit van de groep van La Veille.

Lemba, een vrouwtje van ongeveer zes jaar, is in 2009 geconfisqueerd met behulp van HELP Congo en een plaatselijke natuurorganisatie. Lemba betekent “samenwerking” naar de goede samenwerking met deze organisaties. Nadat we enkele uren door Pointe Noire hadden gereden, vonden we haar helemaal alleen en bang in een donkere kamer. Lemba was extreem ondervoed door een ernstige parasieteninfectie. De dierenartsen vonden een paar interne parasieten van wel 30 centimeter toen ze haar behandelden! Zoals dat bij alle nieuwkomers gaat, werd Lemba eerst drie maanden in quarantaine gehouden: ze had dag en nacht toegewijde verzorgers aan haar zijde nodig. Toen ze eenmaal volledig was hersteld, werd ze geleidelijk aan geïntegreerd in de groep jonge chimpansees.

Op dit moment is haar bovenlichaam weer bijna normaal, alleen haar linkerarm is niet zo sterk als haar rechterarm. Jammer genoeg moeten de ledenmaten van haar onderlichaam nog verder herstellen. Lemba’s handicap schijnt haar echter helemaal niet in de weg te zitten. Ze heeft andere manieren gevonden om te bewegen en heeft een ontzettend sterk bovenlichaam. Ze komt dan ook overal waar ze maar wil. Lemba is erg levenslustig en gedreven. De verzorgers hebben veel tijd gestoken in extra verrijking voor Lemba.

Mbebo, een mannetje van ongeveer twee jaar, is in augustus 2010 geconfisqueerd door gerechtelijke instanties in Brazzaville, met assistentie van de Wildlife Conservation Society (WCS) en het programma van de Aspinall Foundation (PPG). Hij werd een tijdje in de Brazzaville Zoo gehouden totdat Dr. Ken Cameron van het WCS aanbood hem naar Tchimpounga te brengen. Bij aankomst verkeerde Mbebo in goede gezondheid en woog hij vijf kg. Zoals bij veel nieuwe chimpansees wezen tests uit dat Mbebo meerdere parasieten had en behandeld moest worden. Mbebo kreeg deze naam, die “lip” betekent, van de medewerkers van Tchimpounga omdat hij de gewoonte heeft zijn onderlip te ontspannen, waardoor deze naar beneden hangt en hem een constant perplexe uitdrukking geeft.

Verlamming door polio Eind 2010 werd Pointe Noire overvallen door een polioepidemie. Tot verbazing en ontzetting van het management en personeel van het opvangcentrum werd Lemba ook ziek, ondanks het feit dat zij was ingeënt. Zij was conform de richtlijnen van de International Union for Conservation of Nature ingeënt met het gedode poliovirus, niet met het levende virus. Klaarblijkelijk gaf dat geen honderd procent zekerheid. Toen ze ziek werd, dacht het team van dierenartsen dat ze het niet zou halen. Ze raakte verlamd en kon alleen nog maar haar nek bewegen. Hoewel ze toch langzaam beter begon te worden, is ze nooit helemaal genezen.

2


Mbebo vertoont interessant gedrag bij het hanteren van gereedschap dat wij nog niet eerder hebben gezien bij andere jonge chimps. Wij denken dat hij zijn moeder gereedschap heeft zien gebruiken en dat hij haar gedrag nadoet. Mbebo is ook altijd heel goed in het herkennen van wilde, eetbare planten.

JGI-Team beschermt alle dieren van groot tot klein !

Mbebo’s favoriete vriend is niet een chimpansee, maar een herdershond: Lobo. Lobo is de hele dag bij de baby’s te vinden. Als ze aan zijn staart trekken laat hij dat zelfs toe. Met de kleintjes is hij heel voorzichtig en alle dagen worden ze schoon gelikt.

Mambou, wat “ongein” betekend is een mannetje van ongeveer vier jaar. Hij is in 2009 geconfisqueerd en naar de Brazzaville Zoo gebracht. Helaas werd hij heel ziek tijdens zijn vervoer naar Tchimpounga. Gelukkig was technisch adviseur Debby Cox net onderweg vanuit Oeganda naar Tchimpounga en kon hem naar het opvangcentrum brengen. Zij kon het team waarschuwen dat hij erg ziek was en meteen intensief moest worden behandeld. Hij had een ernstige vorm van een schimmelinfectie (candida), die wordt veroorzaakt door een te hoge dosis medicatie. Daardoor waren de goede bacteriën in Mambou’s ingewanden compleet vernietigd. Candida heeft in de meeste gevallen de dood ten gevolge. Mambou kon zelf niet meer eten of drinken, dus hij moest enkele weken via een infuus worden gevoed. De constante zorg en aandacht van het team van dierenartsen hebben hem gered. Mambou was lang samen met Lemba, maar moest door zijn onhandelbare en ondeugende gedrag (vandaar ook zijn naam) overgeplaatst worden naar de groep van La Veille. Het werd voor de verzorgers, die tijd en aandacht moeten hebben voor alle kleintjes, een dagtaak om Mambou in de gaten te moeten houden. Onder de goede zorgen van La Veille kan hij nu met chimpansees van ongeveer gelijke leeftijd en grootte optrekken. Mambou, Lemba en Mbebo: de drie nieuwe aanwinsten voor het adoptie programma van het Jane Goodall instituut. Kijkt u op www.ikbenerooknog.com voor meer informatie over deze chimpansees of om een van deze drie te adopteren.

Tijdens hun patrouille in het Tchimpounga natuurreservaat, vond het Eco-guard team van Tchimpounga een levend wild rivierzwijn dat gevangen zat in een val. Aangezien dit soort zwijnen zelden gezien wordt, was het een zowel opwindende als trieste vondst. De eco-guards realiseerden zich dat het onmogelijk was om het zwijn te bevrijden uit de val zonder het dier of zichzelf pijn te doen. Daarom belden ze snel het team van dierenartsen op het opvangcentrum en vroegen om hulp. Na rijp beraad besloten de dierenartsen het arme dier te verdoven. Nadat het dier bevrijd was uit de val werd het goed onderzocht en werden zijn wonden behandeld. Hierna werd hij bijgebracht en weer vrijgelaten. Tevreden kunnen de medewerkers terugkijken op een perfecte samenwerking bij deze reddingsactie. Gelukkig kan dit zwijn nog steeds rondlopen in de bossen van Tchimpounga.

Nieuwe huisvesting CSWCT Toen CSWCT werd opgericht had zij één bureau ter beschikking bij het Uganda Wildlife Education Centre (UWEC). Na meer dan tien jaar allerlei kantoren te hebben gehuurd, heeft CSWCT nu eindelijk een eigen kantoorgebouw. “De bouw heeft een jaar geduurd, maar het is geweldig eindelijk te verhuizen. Het is een grote stap voor het in stand houden van CSWCT en haar projecten”, aldus CSWCT directeur Lilly Ajarova. Voor degenen die het kantoor in Entebbe willen bezoeken, het nieuwe adres is: Plot 1, Bank Close, Entebbe Town, Uganda.

Donatie van € 5000,Het jaar is goed begonnen want we werden blij verrast met een donatie van € 5000,- namens de Stichting Vrienden Safaripark Beekse Bergen en Dierenrijk. De donatie is bestemd voor het eilandenproject bij het chimpansee rehabilitatiecentrum Tchimpounga. Namens de chimpansees hartelijk dank!

3


CSWCT test project De meeste Oegandezen leven vandaag de dag nog steeds van de directe inkomsten van het land dat zij bezitten, maar doen dit helaas niet altijd op een duurzame manier. Veel natuurbeschermers geloven dat het betalen van de landeigenaren voor het belang van behoud van natuurlijke ecosystemen – zoals schone lucht, voedsel en water – bijdraagt aan een goed beheer en het beschermen van natuurlijke bronnen. Er is nu een grootschalig project in het leven geroepen om dit idee te testen. CSWCT, in samenwerking met de National Environment Management Authority (NEMA) en andere nationale en internationale organisaties proberen een zg. “Payment voor Ecosystem Services” project uit in 140 dorpen in het westen van Oeganda. “We werken samen met ongeveer 1.400 landeigenaren,” legt Project Manager, Paul Hatanga uit. “We hebben hen in twee groepen ingedeeld. Beide groepen worden opgeleid in het duurzaam gebruik van het land, maar slechts één van de groepen ontvangt hiervoor een betaling. De resultaten hiervan zullen helpen om tot een conclusie te komen of het “PES” project al dan niet geslaagd is als initiatief tot bescherming van het ecosysteem. “Tevens hebben we iedere landeigenaar drie zaailingen (uit een zaadje opgekweekte plant) cadeau gedaan. Tot dusver hebben we ongeveer 10.000 zaailingen uitgedeeld. Als deze allemaal geplant worden en overleven, betekent dat

Een van de geplande testgebieden

719 hectare aan herbebossing – dit staat gelijk aan ongeveer 1.800 voetbalvelden!” Het “PES” programma wordt gesponsord door het Global Environmental Facility (GEF) door het United Nations Environment Program (UNEP) en Darwin Initiative.

Aangekomen op Ngamba Island In de tweede nieuwsbrief van 2011 maakten wij melding van vier baby-chimpansees die in Zuid Soedan geconfisqueerd waren.

Stafuitbreiding in Tchimpounga

Inmiddels hebben de vier hun quarantaine periode afgerond en zijn ze door het UWEC overgedragen aan de zorg van CSWCT. Vrijdag 2 februari werden ze na een boottocht over Lake Victoria hartelijk ontvangen in het opvangcentrum op Ngamba Island. Inmiddels beginnen zij zich behoorlijk thuis te voelen op het eiland. Mini, Medina, Cacao en Sarah zijn allemaal gezond, hebben een prima eetlust en zijn heerlijk speels. Of het nu een hagedisje is, een vogel die langs vliegt, of een verzorger die voorbij loopt, ze hebben alles in de gaten, maar ze reageren ook op de geluiden van de andere chimpansees die in het bos lopen.

De chimpansees arriveren op Ngamba Island

Met deze vier is ook het integratie proces gestart, wat een geleidelijke introductie in de groep moet teweegbrengen. Op dit moment verloopt het contact met de andere chimpansees nog in aparte ruimtes, gescheiden door tralies. Er zijn geen tekenen van agressie te bespeuren, en de kleintjes zoeken contact met de jonge vrouwtjes aan de andere kant van de tralies. Ook moeten ze leren wat ze wel en niet kunnen eten. Medina wilde de bloemen die ze hadden gekregen eerst bewaren. Pas toen ze de anderen zag eten, begon ze ook aan de bloemen en liet de bladeren voor het laatst liggen. Tijdens het eten hield ze de meer dominante Mini in de gaten, die anders haar eten af komt pakken. En inderdaad toen Mini haar portie op had kwam ze snel kijken, maar vond alleen nog wat afgekloven twijgjes.

Mini, Medina, Cacao en Sarah in hun nieuwe verblijf

4 Adoptienieuws is een uitgave van: Jane Goodall Instituut Nederland, Polstraat 48, 7411 KC Deventer - email: info@janegoodall.nl - www.janegoodall.nl

Adoptienieuws 2012-01  

Adoptienieuwsbrief van Jane Goodall Instituut Nederland met nieuws van de opvangcentra Ngamba Island in Oeganda en Tchimpounga in Congo Braz...