__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 33

BUSINESS-SYD / OFFSHORE

33

OCEAN TEAM ser store muligheder i Brasilien Jens Peter Thomsen, direktør og medejer af Ocean Team Group, er ved at undersøge muligheden for at etablere sig i Brasilien. Han mener, der er et interessant marked for firmaer med specialviden. Jens Peter Thomsen (t.h.) har i april igen været i Brasilien for at undersøge mulighederne for Ocean Team Group i den brasilianske offshorebranche. Han får assistance af konsulent Gustavo Ferraz de Luna, brasilianer bosat i Danmark.

J

ens Peter Thomsen fra Ocean Team Group har længe luret på Brasilien. Der er store muligheder i det store land, som i løbet af få år vil investere 237 milliarder dollars i et nyt felt ved Santos. Omvendt har OTG-direktøren altid hørt om, hvor svært det er at etablere sig i Brasilien pga. skyhøj told, krav om local content og en jungle af uklare regler, for ”it depends”, som brasilianerne ofte svarer. – Vi har gennem tre år haft opgaver i Brasilien. Vi har to til fire opgaver om året, hvor vi tager derover og løser opgaven og tager hjem igen, men vi har længe luret på Brasilien og fået et vink med en vognstang om, at det ville være godt, hvis vi etablerede os lokalt, siger Jens Peter Thomsen. Han synes ellers, at Ocean Team Group har nok af ekspansionsplaner, men da muligheden for at tage med Offshoreenergy.dk til Brasilien opstod, var det svært at sige nej. – Det var jo en unik måde at tjekke mulighederne på, og jeg må sige, at jeg blev båret igennem. Det var et program, hvor vi både mødte myndigheder, og hvor der var arrangeret møder med mulige samarbejdspartnere. Ærgerligt, at der ikke var flere firmaer med. Vi var kun to firmaer med, siger Jens Peter Thomsen. Han fik imidlertid også bekræftet,

at det er et vanskeligt marked at komme ind på. Det er ikke lige noget, man bare gør. – Der skal gøres et meget grundigt forarbejde, og hvis man analyserer alt for meget, så vil ulemperne nok være større end fordelene, siger Jens Peter Thomsen.

De evige svar – Der er f.eks. en told på 80 procent på produkter, og så er det svært at være konkurrencedygtig. De har også et krav om local content, som betyder, at alt skal produceres i landet. Man er nødt til at alliere sig med en lokal samarbejdspartner, og jeg spurgte mange – både myndigheder, Petrobras og ambassaden, om det så gav nogle fordele i forhold til told, hvis man er i landet, siger han. Svaret var hver gang: ”it depends”. Og hvad det er, det afhænger af – ja, det kunne vi ikke få præcise svar på. Derfor er vi nu ved at undersøge, hvad ”it depends” betyder.

Plads til det unikke Jens Peter Thomsen har en klar fornemmelse af, at det afhænger af, hvor eftertragtet en løsning, man kan tilbyde den brasilianske olieindustri. – De har næsten alt selv, men de mangler ny teknologi, og hvis man har noget unikt i en niche, er der gode muligheder, siger Jens Peter

Ocean Team Group ■ Ocean Team Group er etableret i 1995 af Jens Peter Thomsen, uddannet smed. ■ Jens Peter Thomsen har udviklet et system, hvor man uden at standse produktionen kan fjerne urenheder i væskeførende systemer, hvilket der er stort behov for i olie- og gasindustrien. I øjeblikket er virksomheden ved at hjemtage fire patenter. ■ Knap 100 medarbejdere. 36 i Esbjerg, 40 mand i Qatar, 2 i Indien, 4 i Mexico og 10 i en forholdsvis ny afdeling, der arbejder med vind. ■ Den lave oliepris har betydet, at Ocean Team Group måtte tilpasse sig markedet sidste år og måtte afskedige fire medarbejdere.

Thomsen. Han præsenterede Ocean Team Groups produkter for en repræsentant for Petrobras, og denne var ifølge Jens Peter Thomsen svær at imponere, indtil OTG-direktøren begyndte at fortælle om et avanceret rensesystem. Det nye oliefelt ud for Santos ligger dybt, og brøndene skal betjenes af nogle små rør, som er svære at rense på konventionel vis. Jens Peter Thomsen, der nok er direktør og medejer af OTG, er også Ole Opfinder, og han har selv udviklet et system, hvor man ved hjælp af superkritisk CO2 kan rense disse rør. Det er en metode tilpasset fremtiden ifølge opfinderen, som forventer sig meget af den løsning. – Da jeg fortalte om den metode, blev repræsentanten fra Petrobras meget lydhør, fortæller Jens Peter Thomsen. Han mener også, at der skal bruges en del tid på at bygge relationer op i Brasilien. Han har her i april igen været i Brasilien, denne gang med Gustavo Luna, dansk konsulent med brasilianske rødder. – Der er ingen tvivl om, at der er et kæmpe marked i Brasilien, siger Jens Peter Thomsen.

Tekst: Anette Jorsal Foto: Christer Holte

Profile for Jysk Fynske Medier

2015 Offshore  

2015 Offshore  

Profile for jfmedier
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded