Page 1

Logboek Weekly planner Jaymi Sowirono | 1GMD | 3025777 | PGED01


De processen en fases binnen het PGED01 Assessment

Logboek

Inhoud Introductie.......................3 Week 7.............................4 Week 8.............................5 Pinterest inspiratie...........6 Week 9.............................7 Persona............................8 Venn Diagram..................9 Week 10.........................10 Week 11.........................11 Week 12.........................12 Project:De Kemphaan....13 Week 13.........................14 Week 14.........................15 Week 15.........................16

Week 16....................................16 Week 17....................................17 Week 18....................................18 Divergeren.................................20 Divergeren.................................21 Convergeren..............................22 Huisstijlenboek..........................23 Week 19.....................................24 Week 20 opdrachten.................25 Ontwerp fase ideeën plan.........26 Notieblok: ideeënplan...............27 Schetsen....................................28 Moodboard Infographic............29 Notitieblok: Eind ideeën...........30 Week 20....................................31

Inleiding

In opdracht van: Aeres Hogeschool Almere Auteur: Jaymi Sowirono Almere Februari, 2018

Het logboek is bedoeld voor het bijhouden van alle processen gedurende het hele PGED01 project. In het logboek bevindt zich een wekelijkse log die elke week wordt bijgehouden. Hierin staan alle activiteiten en leermomenten die zijn overgedragen en opgedaan tijdens de betrokken lessen. Verder staan hier ook de reden van besluiten en reflectie en wordt er bijgehouden in welke (concept, ontwerp,eind) fase de week zich bevindt.


F e b r u a r i

Week 7 concept fase Week 8 concept fase De start van blok 3, leerjaar 1.

Een vrije dag van school. Er is de heledag aan het plan van aanpak gewerkt en is bijna af. De puntjes op de i worden gezet in week 9 waar ook de laatste controle plaatsvind.

Eerste dag van school sinds blok 3 is begonnen. Start van het project PGED01. De modulewerkboek is behandeld en er is een korte introductie gegeven over het project. Tijdens de les is er een introductie gegeven voor het vak PGED04 om alvast na te denken wat voor onderwerp ons het meeste aanspreekt op het gebied van een milieu/klimaat vraagstuk.

Tijdens PGED04 is er uitgegeven over stakeholders. Hierbij zijn er aantekeningen gemaakt en nagedacht welke stakeholders er bij mijn PGED01 vraagstelling betrokken zijn. Dit is op de einde van de dag toegevoegd in het plan van aanpak. Tijdens de laatste les PGED01 vond er coaching plaats. Omdat mijn plan van aanpak zo goed als af is, was het een goed moment voor feedback. Om mijn vraagstuk meer op geologisch gebied te stellen, zijn de hoofd en deelvragen aangepast. Een vrije school dag. In verband met werk is er niet veel meer gedaan aan school.

Tijdens de PGED04 les is er individueel een milieu/klimaatvraagstuk uitgekozen voor het PGED01 Assessment. Ik heb gekozen voor de vraagstuk: “Zijn biologische producten wel echt gezond?�. Ik vind een gezonden levenstijl erg belangrijk en het is een onderwerp wat mij veel aanspreekt omdat dit een onderwerp is waar ik zelf veel meer over wil weten en een onderwerp die ik graag wil overdragen aan andere bewuste mensen.

Tijdens deze les zijn we verder gegaan op de basis instellingen en toepassingen in Indesign. Er moet nu gedacht worden aan de visualisatie van het plan van aanpak, de doelgroep en een persona binnen de doelgroep. De opdrachten binnen PGED05 zijn m.b.v. een infographics tijdens de les weergegeven en worden in de vakantie uitgevoerd. Vrijdag vonden alleen POGB lessen plaats. Na een lange schooldag is er verder niet meer aan school gewerkt.

De lay-out van mijn portfolio bijgewerkt. Nadat er een begin van de logboek is gemaakt, kan deze geplaatst worden op mijn portfolio. Voor mijn portfolio is er voor gekozen om te werken met Wix.com aangezien dit een fijn en makkelijk prowebbsite is om mee te werken.

De eerste dag van de vakantie is niet veel aan school gedaan. Inspiratie van spreads, covers, tekst opmaak en voorbeelden van magazines zijn weer opgezocht en toevoegd binnen pinterest. Zie volgende bladzijde voor voorbeelden van mijn inspiratie bronnen.

Start logboek. Inspiratie opgezocht naar spreads en de lay-outs van verschillende logboeken. Deze zijn opgezocht via Pinterest. De voorpagina, intro en week 7 (start week) genoteerd. De sjabloon voor het Plan van aanpak is gemaakt. De koppen moeten alleen nog worden voorzien van informatie.

Reflectie Deze week had ik erg veel aan de coaching binnen PGED01 tijdens het bespreken van mijn vraagstuk. Er moet niet vergeten worden dat de focus op geologisch gebied gelegd moet worden. Verder waren de PGED05 lessen er handig om nog steeds Indesign meer onder de knie te krijgen.

Reflectie In week 7 ben ik voornamelijk bezig geweest met het leren werken in InDesign. Tot nu toe is het gelukt om de basis een beetje op te pakken, maar dit is zeker een punt waarin ik me de komende tijd meer in ga verdiepen. Ik vind tot nu toe erg tevreden over mijn opgeleverde InDesign werk.

4

5


Pinterest Inspiratie

Week 9 concept fase

M A A R T

Dit is de start van de voorjaarsvakantie. Ik ben van plan om alle punten van 22 februari op te pakken in de vakantie. Maar om te beginnen wordt alles vandaag eerst een lijst gemaakt van alle overige schoolwerk van de andere module. De onderzoek naar kranten in vandaag uitgevoerd, de persona “Sarah” is vandaag gerealiseerd die passend is bij mijn PGED01 onderwerp en de maateenheden binnen Indesign zijn uitgewerkt. Deze heb ik allemaal in mijn portfolio staan. Ook heb ik een venn diagram gemaakt die laat zien hoe ik te werk ga in de Adobe onderdelen in dit semester. Tijdens het werken aan PGED05 vindt ik het tot nu toe erg interessant en leuk om inspiratie op te doen over de kranten. Ik vind het altijd wel leuk om naar de verschillende lay-outs en ideeën te kijken en hiervan te leren voor mijn eigen werk. Vandaag heb ik andere schoolvakken ingepland staan voor de module POGB. Omdat ik vandaag niet te lang aan school wou, heb ik mij alleen bezig gehouden met deze module. Ik heb vandaag mijn Plan van aanpak opnieuw doorgelezen van PGED01. Hierbij heb ik alle spellingsfouten die ik kon vinden veranderd, de tekst nog een paar keer door gelezen en eventueel nog wat tekst en opmaak aangepast. Ik ben erg tevreden over de lay-out van mijn Plan van aanpak. Qua documenteren vond ik dit geen probleem, maar een bijpassende lay-out erbij maken die ook uitnodigend is, is voor mijn soms nog wel een uitdaging. Verder had ik problemen met de subvragen onder mijn hoofdvraag. Hierbij wil ik goed nadenken welke informatie ik nodig heb en hoe ik dit ga visualiseren.

Reflectie

6

De week verliep een beetje moeizaam door de pijn van mijn verstandkiezen en het onderwerp van mijn PGED01 vraagstuk. Ik ben uiteindelijk wel blij met het resultaat dat ik tot nu toe geleverd heb. Het is natuurlijk nog even wennen aan de nieuwe vakken en onderwerpen, maar gelukkig zijn er nog feedback en coaching momenten.

In verband met het eruit laten trekken van twee verstandkiezen heb ik mij de hele dag niet kunnen concentreren. Ik heb de heledag uitgerust. Door nog steeds ernstige pijn, heb ik vandaag niets gedaan aan school. Naast de pijn heb ik vandaag nog wel tijd gespendeerd aan mijn Plan van aanpak om deze voor de laatste keer te controleren. Het blijft nog erg moeilijk om mijn interesse binnen het vraag stuk (biologische landbouw producten) om te zetten naar een fysische geografische waardige vraagstuk. Ik heb hierbij wat meer informatie toegevoegd op een geografische manier en ik hoor tijdens de feedback momenten wel of ik de juiste kant op ben gegaan.

7


Persona Sarah Wijngaart 20 jaar Woonachting in Nijmegen Nationaliteit: Nederlands Student en parrtimer bij de AH Studie: Communicatie, 3e jaar Over mij: Vegatatisch, allergisch voor gluten, houdt van dieren, behulpzaam, spontaan, houdt van sportieve activiteiten, woon op mezelf.

Deze venn diagram heeft een informatieve functie. Deze diagram laat zien waar ik de komende periode mee bezig ben en wat ik per programma (binnen Adobe) uitvoer.

Goals in het leven: Werken voor een bekend/groot bedrijf, veel reizen, gezond het leven door komen, genieten van het leven.

8

9


Week 10 concept fase Week 11 concept fase Naast het inleveren van het PVA en huiswerk voor andere vakken die deze week afmoest, heb ik verder niet veel gedaan omdat dit de laatste schoolvrije dag was waarbij ik kon uitrusten van nog steeds de irritante kiespijn. Omdat de helft van de klas de lessen hebben gemist voor de vakantie, was er een korte herhaling binnen de les over de denkprocessen en zijn we vervolgens verder gegaan met het creatief waarnemen. Niet alle onderwerpen vindt ik tijdens deze les even interessant, maar bij sommige oefeningen begin ik wel het nut in te zien. Deze keline dingen helpen mij wel om verder na te denken en ook hoe je verder aan ideeën moet komen. Door middel van Divergeren (spontaan zoveel mogeljik ideeën bedenken) en Resociatie (vanuit andere elementen naar probleemstelling kijken en op deze manier iets ontwerpen) te gebruiken als hulpmiddel, is het wat makkelijker om op meer ideeën te komen. Ik heb deze les verder gewerkt aan het verzamelen van de kranten en deze in een verslag gemaakt. Ik ga nog verder met het huiswerk van onderdeel 2 over de kranten. Hierbij moet ook de binnenkant van de krant nagemaakt worden. Doordat dit een erg lange dag was op school heb ik hierna niet meer veel gedaan. Tijdens POGB03 GIS in de Geo-branche hebben we de (eind)opdracht gekregen om van het PGED01 vraagstuk een kaart te maken. Dit moet op het PPDAC model (problem, plan, analysis, conclusion). Hierbij moet er één onderdeel van het vraagstuk genomen worden en in een kaart worden verwerkt. Ik ben nog niet uit wat ik uit mijn onderwerp ga behandelen. Dit is nog best moeilijk op het gebied van biologische landbow producten. Door weinig motivatie is er niet veel gedaan in het weekend. Ik probeer mezelf te motiveren maar op dit moment loopt alles niet echt heel lekker. Door deze tegenwerkende dingen, heb ik vandaag vooral gerust en mijn aandacht op andere dingen behalve school gericht. Niet veel gedaan. Ik ben van plan om mijn aandacht vanaf volgend week weer aan te pakken en mijn best doen om mezelf gemotiveerd te houden.

Bezig geweest met het aanvullen van de logboek, de lay-out van de logboek en kleuren zijn veranderd en start van het begin met huiswerk van PGED05. Vandaag hebben we een bezoek gebracht aan de Kemphaan. Hierbij hebben we als klas het gebied bezocht en geinventariseerd wat we allemaal zien qua ruimte en plaats. De bedoeling is om het gebied met eigen ogen te bekijken zodat de juist plek kan worden gekozen voor het informatiepaneel en ideeën kunnen bedenken die goed bij de omgeving passen. Wij hebben na het bezoek gebrainstormd over ideeën voor het informatiepaneel en geprobeerd om elementen te combineren. Als aller eerst hebben we moeten nadenken aan een superheld, de eigenschappen van de superheld en hoe deze superheld de aandacht van de mensen zal trekken. Ik heb Naruto als mijn superheld die erg vrolijk, druk, sterk en positief in het leven staat. Alle ideeën voor de informatiepaneel (voor de Kemphaan) zijn onder elkaar genoteerd en genummerd op kleuren of het idee neutraal, origineel, of moeilijk realiseerbaar is. Dit is het start van het project om op een idee te komen. Tijdens PGED01 hebben wij feedback gekregen over leertaak 1 en hebben we een introductie gekregen over leertaak 2. Vervolgens hebben we tijdschriften bekeken qua desgin en de punten die in onze eigen magazine verwerkt moet worden. Om tijdschriften te kunnen bekijken en na te kunnen vragen waarom precies een stramien in een magazine zo goed is of rust gevend is etc. was erg handig. Op deze manier krijg je meer zicht op het opmaken en verdelen van je pagina’s. Vandaag was een lange schooldag. Er was geen les aanwezig binnen het PGED module. Er is vandaag alleen gewerkt aan het POGB module. Er is niet veel gedaan vandaag aan school. Geen laptop binnen bereik of aanwezig geweest in Almere. Vandaag heb ik meerendeels gerust. Wel heb ik op Pinterest en Issuu voorbeelden gezocht voor magazines. Ook heb ik al mijn magazines bij elkaar verzameld die ik zelf thuis heb.

Reflectie

Reflectie

Dit was een erg moeilijke week waarin ik niet erg veel motivatie meer had. Ik werk hier zelf aan om mezelf weer te motiveren en gewoon weer hard aan school te werken.

Deze week heeft het mij heel erg geholpen om tijdschiften te gebruiken als voorbeelden en hier vragen over te stellen. Dit helpt mij hopelijk wanneer ik bezig ben met het maken van mijn magazine. Verder vond ik het erg leuk en handig om een superman te gebruiken en deze elementen toe te voegen in je ideeën. Op deze manier bekijk je het werk van een ander perspectief wat het soms makkelijker maakt.

10

11


Week 12 concept fase Vandaag was een vrije schooldag. Op deze dag is er niet veel tijd besteeds aan school. Vandaag zijn we bij PGED05 verder gegaan met de Kemphaan project. In deze les is de klas onderverdeeld in groepen van 2-3 om het werk te verdelen. Als bijdrage hebben Vidar en ik het stukje van de wilgenboog op ons genomen. Hierbij hebben wij samen een moodboard gemaakt van hoe precies deze boog eruit gaat zien, het idee (van Kemphaan zelf) van de bloempotten verwerken in onze wilgenboog, een plek uitkiezen voor de wilgenboog en een offerte van de kosten maken. Op de bladzijde hiernaast staat een overzicht van de uitgewerkte informatiepaneel voor de Kemphaan. Na school ben ik gaan nadenken over het magazine. Zowel thuis als op Piinterest en Issuu heb ik bronnen verzameld van verschillende magazines. Ook heb ik vandaag besteed aan het inhoud van de magazine. Ik heb veel websites doorgelezen voor interessante onderwerpen om inspiratie op te doen. Ik zoek gerricht naar basis informatie over biologische landbouw producten. Door dit te doen, kan ik alle consumenten van elk leeftijdscategorie informeren. zelfs degene met geen tot weinig kennis hierin. Vandaag ga ik verder waar ik gister gestopt ben. Na het verzamelen van welke onderwerpen en koppen ik allemaal in mijn magazine wil verwerken, ben ik verder gegaan met gerichter zoeken naar bronnen en informatie. Door persoonlijke redenen is er vandaag niks gedaan aan school. Vandaag was verder een school vrije dag. Vandaag ben ik begonnen met de magazine. Hierbij heb ik uren besteed aan alleen het designen van de magazine. Ik heb verschillende kleuren, typografie en vormen uitgeprobeerd en geprobeerd te combineren. Verder heb ik leuke en passende illustraties lopen maken en zoeken die aansluiten bij het onderwerp. Zelfde proces als zaterdag herhaalt. Bezig geweest met het designen van de magazine. Dit valt allemaal best tegen. Ik ben nog helemaal niet in het design kant en heb er erg moeite mee. Het is voor mij nogal moeilijk om de magazine als ĂŠĂŠn geheel te maken. Door te veel verschillende ideeĂŤn toegepast te hebben is het er slordig uit gaan zien. Ik moet zelf nog uitvinden hoe ik dit beter kan maken.

Gezamenlijke project met de klas, onder gebeleiding van Baukje Rienks

Reflectie Doordat ik veel moeite heb met design is het erg moeilijk om mezelf gemotiveerd te houden en door te zetten. Ook ben ik er wel achter dat inspiratie dat ik fysiek in mijn handen heb (boeken, magazines etc.) veel beter werken dan bronnen van internet.

Project: Informatiepaneel De Kemphaan

12

13

Om een indicatie te geven, is de twijgenboog gevisualiseerd in de onderstaande schets. Deze boog staat boven op de (bedachte) heuvel. Deze schets is gemaakt voor Rody Jap-Sam in Google Sketchup.


A P R I L

Week 13 concept fase Week 14 concept fase Vrije school dag. Niks gedaan aan school. Tijdens PGED01 was het de laatste moment om feedback en tips te vragen voor leertaak 2. Deze tijd heb ik gebruikt om feedback te vragen aan zowel de docenten als klasgenoten. Door een handige tip die ik van Aïsha heb gekregen, ben ik wel wat verder gekomen. Zij gaf de tip dat je inderdaad veel verschillende design elementen kan laten terug komen, maar elke pagina moet wel iets gemeen met elkaar hebben. Dit komt ook terug op elke pagina zoals een bepaalde plek, lettertype, kleur, vorm etc. Deze tip klinkt van zelf sprekend maar ik had het zelf nog niet ingezien. Ik kon vandaag weer verder met mijn magazine. Vrije schooldag gespendeerd aan de laatste dingen organiseren voor de praktijksverkenningdag die op donderdag 29 maart valt.

De laatste loodjes voor leertaak 2. Doordat ik hier uren aan heb gespendeerd in het weekend, was er vandaag gelukkig niet veel meer om toe te voegen. Ik ben erg tevreden over het resultaat, vooral omdat ik zelf best slecht in design ben. Tot nu toe is dit het beste dat ik kan doen en ik zal wachten op de feedback om te kijken wat ik beter moet doen. Vandaag is de dag dat leertaak 2 ingeleverd is. Verder deze dag: PGED05: Divergeren over een infographics en over een onderwerp binnen jouw vraagstuk. Bij deze beantwoord ik vragen over hoe ik me voel als ik een infographics ben en als ik biologisch ben. Deze opdrachten zijn terug te zien in het logboek op blz. 19. POGB04: Uitleg gekregen over het houden van een Pecha Kucha. Wat is een Pecha Kucha en hoe houdt je die? De Pecha Kucha moet af en gepresenteerd worden op de eerst volgende POGB04 les op 24 april. School vrije dag. Niks gedaan aan school.

Vandaag was er een Praktijkverkenning voor de klas ingepland door Aïsha en ik. Wij hebben als klas een bezoek gebracht aan Webmapper en het Natuur en Milieu Federatie te Utrecht. Het was een erg gezellige dag en vooral interessant om te zien wat de werkzaamheden zijn van bedrijven binnen de GEO branche.

Coaching PGED01, Hierbij kregen wij feedback op onze magazine. Ik heb tot nu toe alleen feedback terug gekregen van Karin, Dit ging voornamelijk over de inhoud van mijn magazine. Dit viel allemaal nog erg mee.

Op Goede vrijdag is er niet gewerkt aan school.

Geen les gehad binnen PGED.

Vandaag ben ik de heledag bezig geweest met mijn magazine. Ik heb de lay-out aangepast van elke pagina, design en tekst heb ik er beide in verwerkt, goed controleren op een logische volgorde van de hoofdstukken en de positie van de tekst en visualisaties.

Alvast een lijst gemaakt van alle deadlines en een to do lijst van alle vakken. Ik ben van plan om school weer op te pakken in de 2 vrije weken.

Van vroeg in de ochtend tot in de middag heb ik verder gewerkt aan mijn magazine. Vandaag ben ik bezig met het corrigeren van kleine dingen, spellingscontroles, alle eisen van de modulewerkboek nagelopen, eventueel betere afbeeldingen opgezocht etc. Na al deze handelingen had ik weer een pauze nodig en ga ik hier morgen mee verder om de puntjes op de i te zetten.

Reflectie Ik was erg verbaast en tevreden met de feedback die ik heb gekregen over mijn magazine (leertaak 2). Ik vind design nog natuurlijk erg moeilijk en de Adobe programma’s zijn nog erg nieuw voor mij. Door deze achterstand is het vaak nog wel eens moeilijk om door te zetten, maar ik ben blij met het resultaat en ik ontwikkel me er zeker (met de tijd) verder in.

Reflectie Deze week is het gelukt om mijn mindset weer om te draaien en vol aan de slag te gaan aan mijn magazine. Het was erg lastig om even uit mijn dip te komen en mezelf te motiveren op een gebied waar ik nog niet zo goed in ben. Als een denken (en geen doener) ben ik er achter gekomen dat het mij vooruit helpt om veel feedback en overleg zoals meningen te ontvangen. Ik heb namelijk veel voorbeelden en ideën nodig voordat ik bezig kan met het echte werk.

15


Week 17 concept fase Beetje aan de late kant, maar vandaag heb ik vanaf eind middag tot in de avond gewerkt aan mijn Pecha Kucha presentatie. Om aandacht te trekken van het publiek en een plakfactor te creeÍren, ben ik op het idee gekomen om gebruik te maken van bitmoji’s aangezien er niet gewerkt mag worden met tekst. Mijn bitmoji is een avatar van mij zelf, die beelden uitdrukt met lichaamstaal en voorwerpen als hulpmiddel. Week 15 en week 16 is de tentamen periode 3 van het schooljaar. Naast het huiswerk maken voor de andere werkmodule (POGB), heb ik verder niet veel gedaan aan school. Ik heb deze twee weken vakantie gehouden om ook weer eens eindelijk alles op een rijtje te zetten. Ook waren de afgelopen twee vrije weken erg nodig om weer eens te rusten en een korte pauze te nemen van school.

April Week 15 & Week 16

POGB04: Mijn Pecha Kucha presentatie over Webmapper ging erg vlot en goed! Ik ben zeker te vreden over het eindresultaat en vind presenteren al wat minder spannend of eng. PGED05:Ik heb feedback gekregen over leertaak 2 de magazine. Ik moet goed letten op witruimtes en ruimtes tussen teksten. Verder zijn er wat kleine details waar op gelet moet worden zoals gelijke stippen etc. De feedback wordt toegepast op mijn magazine en moet uiterlijk 27 april opnieuw opgeleverd worden. Vandaag kwam ik er achter dat alle opdrachten van de afgelopen 6 lessen verwerkt moesten worden in het logboek. Ik heb de opdrachten altijd meegedaan in de lees, maar ik heb mijn werk niet genoteerd of opgeslagen. Het werk dat ik wel heb genoteerd ben ik kwijt. Vandaag ben ik tijdens de 2 les uren en na school druk bezig geweest met alle huiswerk opdrachten binnen divergeren en convegeren. Ik ben best ver tot de helft gekomen en de rest maak ik in de komende dagen of vakantie. Geen tijd besteed aan school. Door de werk druk en de achterstand was het erg moeilijk om mezelf opnieuw te motiveren. Ik heb daarom mijn gedachte niet meer gericht op school.

De tijd die ik in mijn vrije tijd aan design heb besteed, zijn voornamelijk terug te zien in het GIS gebied. Bij het maken van een kaart moet er natuurlijk ook nagedacht worden aan de doelgroep, de kleur gebruik, lettertype etc.

Koningsdag gevierd. Ook dit weekend geldt het zelfde als donderdag. Wanneer ik de tijdsdruk en motivatie weer heb, ga ik van zelf weer goed aan de slag. Voor nu ga ik bezig met andere dingen buiten school.

Reflectie

16

17

Deze week heb ik vooral gemerkt dat mijn doelen en deadlines haalbaar zijn zolang ik mijn planning altijd bij houdt. Deze planning heeft me zelf in last-minute tijden goed geholpen doordat ik veel huiswerk al klaar heb in de tijden dat ik gemotiveerd ben. Ik probeer nog steeds elke week door te zetten en iets van school op te pakken.


M E I

Week 18 concept fase Ik heb voor mezelf vastgesteld dat dit mijn laatste twee dagen zijn dat ik nog kan genieten van de vrije tijd. na dinsdag pak ik mijn motivatie weer op en ga ik bezig met alle achterliggende werk en overige school opdrachten.

convergeren

Van ochtend tot avond bezig geweest met achterliggende werk en huiswerk. Vandaag heb ik mijn huisstijlenboek ontworpen. Als eerst heb ik onderzoek gedaan naar verschillende infographics en gezocht naar de stijl die ik wil gebruiken, hierna onderzoek gedaan over het maken van een huisstijlenboek. Nadat ik mijn huisstijl heb ontworpen, ben ik begonnen met het bijwerken van mijn logboek. Ik heb de hele lay-out opnieuw gemaakt, nieuwe dingen / ontwerpen / inspiraties toegevoegd, de werken bijgewerkt en als laatst wat huiswerk gemaakt van PGED05 en 07. Niet gewerkt aan school. Genoten van het mooie weer. Logboek bijgewerkt. De lay-out aangepast en gespeeld met kleuren. Het huiswerk van divergeren toegevoegd. Het eerste wat ik deed in de ochtend, was mijn schetsboek erbij pakken en de laptop. Hierbij schreef ik voornamelijk wat ik precies in mijn infographics wil laten zien, welke informatie, en zocht ik inspiratie op. Hierbij heb ik voorbeelden van infographics genomen en verschillende elementen hieruit gehaald. Vanuit hier ben ik gaan schetsen met alle ideeĂŤn die ik kan bedenken en passend vond. Schetsen gemaakt, inspiratie, verschillende ideeĂŤn. Hieruit maak ik later nog een keuze, nu ik mijn selectie heb gemaakt. Ik ga hierna vooral kijken welke schets/idee het best bij de consument past en fijn te lezen is. Vandaag heb ik vrij gehouden en heb ik niet gewerkt aan school. Ik heb al heel veel schoolwerk ingehaald en ben nu mooi op dreef. Ik ben al weer helemaal bij met PGED.

Reflectie Een erg positieve en nuttige week. Ik ben erg goed bezig geweest sinds de 2e semester is begonnen. De 2 weken schoolvrij in week 15 & 16 en het mooie weer hebben hierbij vooral erg goed geholpen. Ik ben helemaal bij met het huiswerk en onderdelen van mijn kerntaak. Ook heb ik wat meer rust in mijn hoofd nadat ik voor mezelf al heb nagedacht over mijn infographic en huisstijl.

18

Divergeren 19


Divergeren

Hoe zou jij je voelen als je biologisch was? gezond, fit, groen, actief, bewust, verantwoordelijk, organisch, down to earth, niet serieus genomen, schoon.

Hoe zou jij je voelen als je een infographic? Leerzaam, slim, intelligent, informatief, interessant, aandacht trekkend, populair.

Hoe ben jij als biologisch? Duurzaam en bewust.

Hoe ben jij als infographic ? Informatief, interessant, spannend en mooi.

Ben je tevreden met jezelf? Ik ben tevreden met mijzelf omdat ik veel beter voor de mens ben en onze wereld. Wat zijn je sterke kanten? Ik ben beter voor de leef en groen omgeving, ik ben altijd gezond en fit, ik ben altijd bewuster en houdt veel rekening met andere. En wat je minder? Ik val niet veel op, mensen maken mij vaak belachelijk, ik ben duur.

Beeld je in dat ...

Welk karakter heb je Open hartig, beschermend, aanpassend, gehoorzaam, flexibel, zorgzaam, leerzaam, kwetsbaar.

tevreden over jezelf? Ik ben erg tevreden over mezelf. Mensen zijn in mij geïnteresseerd. Wat zijn je sterke kanten? Leerzaam, duidelijk, gericht, eerlijk. Wat je mindere? Doelgericht dus erg afgebakend van informatie. Welk karakter heb je? aangenaam, aanpassend, aantrekkelijk, behulpzaam, creatief, hulpvaardig, actief, samenwerkend, krachtig, kieskeurig, nuttig,zelfzeker. Waar wordt je het liefst bekeken? Op open plekken met veel mensen.

Waar wordt je het liefst bekeken? Voor een groot publiek, in de schappen, in een open ruimte.

Hoe concurreer jij met andere informatiebronnen? Door het manier van de informatie visualiseren.

Hoe concurreer jij met andere biologische producten? Ik ben er voor dagelijks gebruik.

Hoe val jij op? Door mijn aantrekkelijkheid en overzichtelijkheid.

Onderwerp: Biologisch

Ideeën lijst Zorgzaam praktisch volhardend gezond fit groen actief bewust verantwoordelijk organisch down to earth niet serieus genomen schoon duurzaam Open hartig beschermend

aanpassend gehoorzaam flexibel zorgzaam leerzaam kwetsbaar Strict

Dr. Love leerzaam actief, schoon zorgzaam aanpassend

Omschrijving: Zijn biologische landbouw producten echt gezond? Beschrijving: Tijdens het boodschappen doen komen er allerlei merken en labels langs. Het is vast opgevallen dat er op sommige producten het wordt “biologisch” staat vermeld of een groene sticker bevat. In de meeste gevallen zijn deze wat prijziger, maar is biologisch wel echt gezonder zoals men zegt? Plus: Zoals algemeen bekend is, ben je duurzaam bezig en help je mee bij het aanschaffen van biologische producten. Min: De kennis van wat precies biologisch is, is niet erg bekend.

Toevalstreffer

Kruiwagen – gereedschap – tuinbouw- gras – insecten – grond – wortels – bomen – papier – boeken – leerzaam – studeren –diploma – vrijheid – reizen – vakantie – zon – rust – slapen – sauna – water – eiland – eten – vissen – water – golven – watersport

Hoe val jij op? Ik val op door een bepaald teken die ik altijd op mij draag.

20

21

Hoe kom ik het beste op ideeën? - Films kijken - Pinterest - Tijdens het lopen in de stad - Magazines of boeken doorbladeren - Muziek luisteren (verschillende) - Voorbeelden opzoeken (ik ben eerder een denker dan een doener - Bezig zijn

Mijn Superheld ! Karakter: Nieuwsgierig, wijs, behoedzaam, behulpzaam, bescheiden, beschermend, creatief, eerlijk, moedig, zelfstandig, kalm, nuttig, eigenzinnig, kunstig. Hoe zou Alice het probleem oppakken? Niet stoppen bij het eerste idee, maar veel mogelijk verschillende manieren bekijken en uitvinden. Veel gebruik van kleuren en spelen met maten, op een opvallende en leuke manier dingen presenteren.


convergeren

22

23


Week 19 concept fase Week 20 concept fase

Beeld is zien, begrijpen en overtuigen In verband met schoolvrije dagen in combinatie met Hemelsvaart en “de dag na Hemelvaart” heb ik niet veel aan school gedaan. Deze week hebben we binnen het PGED module alleen les gehad binnen PGED04. In deze les hebben we het onderwerp ‘waterveiligheidsbeleid’ behandeld. Ik vond vooral de rampen erg interessant dat te maken heeft met de dreigingen en kwetsbaarheid. Zelf ben ik ook nooit stil gaan staan bij mitigatie (kleine kansen, grote gevolgen). Na deze les ben ik bewuster geworden dat ik (natuur)rampen best interessant vind en er meer over wil weten.

Mei Week 19

24

Titel: Bijenzwerm landt onverwachts op achtbaan Groningen - Het onderwerp kan het beeld maar half benomen - De betekenis van het beeld is maar half te begrijpen. Straalt meer vreugde uit - De stijl en de compositie van het beeld past er niet goed bij - Esthetische kwaliteit: Nee. De actie foto zie er gemaakt uit. - Kwaliteit in termen van doel en publiek: - Stereotypering van personen voor afbeelding herkennen: Door de kermis attractie is er meteen te zien dat het om kermis gaat. - Geen achtbaan of bijen te zien, waarom een andere attractie.

1. 2.

Een gezicht natekenen Het gezicht op zijn kop houden en natekenen

25

Mijn interpretatie: Ik zie een blije gezien in een speeltuin. Ik krijg het beeld dat zij iets hebben bereikt of dat er iets goeds is overkomen. Hierbij denk ik aan opnieuw (huis) gevestigd of een nieuwe speeltuin die is aangelegd. Werkelijkheid: De werkelijkheid klonk niet zo vrolijk als op de afbeelding te zien is.


Notitieblok

Ontwerp fase

IdeeĂŤn(plan) voor mijn infographic Het eind idee

26

1. Onderwerp: - Waarin wijken biologische producten af van niet biologische-producten? - Biologische kenmerken/aspecten - Biologische landbouw producten 2. Twee kanten, andere kenmerken 3. Feiten 4. Animaties, wat voor? wat? - Koe, gras, weiland, areaal, boer, tractor, graan, voedsel, dieren. - Kleuren: Blauwgrijs, grasgroen, dennegroen?, aarde kleur, maĂŻsachtig geel - Kader van de tekst: ruimte, stippen 5. Informatie: - Kosten - Fruit/groente zonder (Chemische bestrijdingsmiddelen, Kunstmest, Chemisch-synthetische geur-, kleur en smaakstoffen, Conserveringsmiddelen, Minder nitraat). - De grond (Meer grond nodig, groter areaal, Bodem raakt niet uitgeput door wisselteelt en plantkeuze, Bodemleven gezonder en meer biodiversiteit). - Geen eisen aan: Energieverbruik, watergebruik, afvalbeheer. - Biologische keurmerk - Vruchtbare bodem (Organisch mest, oogstresten, groenbemesting). - Dieren; (dier welzijn, ruim gehuisvest/buiten lopen, geen geneesmiddelen, koeien die grazen in het weiland, geven melk met minder verzadigd vet. Ook zitten er meer goede stoffen in, zoals omega-2 en vitamine E).


Schetsen infographics

Moodboard inspiratie infographic

29


Week 20 concept fase

Notitieblok

School vrije dag. Ik heb vandaag niks aan PGED gedaan i.v.m. andere deadlines voor de module POGB. Vandaag heb ik een keuze gemaakt tussen mijn schetsen van mijn Infographic. Zelf heb ik nagedacht welke en wat voor infographic ik graag terug zie in winkels/supermarkten, heb ik nagedacht over de informatie dat ik wil overbrengen en welke het overzichtelijkst is, welke prettig te lezen is, welke geschikt is voor meerdere leeftijdsgroepen en natuurlijk de mening van andere wat zij als voorkeur kiezen en waarom. Verder heb ik mijn logboek bijgewerkt. Ik heb alle schetsen en proces er achter beschreven, mijn laatste twee weken bijgeschreven, wat meer design aanpassingen gewijzigd en beter geordend.

Onderbouwing kan de eindkeuze - - - - - - - -

speling van kleuren per onderwerp overzichtelijk neemt de lezer mee doordat er snel doorheen gelezen kan worden door de geordende verdeling niet vol gepropt met tekst niet te druk voor meerdere leeftijdsgroepen aantrekkelijk duidelijkheid waar de infographic over gaat en het doel ervan informatief maar aandachttrekkend

Vandaag ben ik bezig met de laatste punten: inhoudsopgave, pagina nummers, de week toevoegen, reflecties aanpassen, lettertypes wijzigen en controleren, de volgorde van pagina’s en huiswerk etc. Tijdens PGED07 hebben we het gehad over het onderwerp beeld (zien, begrijpen, overtuigen). Dit was een erg leerzame les voor mij om bewuster naar afbeeldingen te kijken en ze te analyseren voordat deze gebruikt worden. Verder moet er nagedacht worden over welke emotie er opgeroepen moet worden en bewuster een keuze maken. Wanneer je een afbeelding ziet, moet deze eigelijk al kunnen vertellen waar de tekst over gaat. Alle puntjes op de i zetten. Ik heb nog van alles qua spelling, design, plaatsen van lijnen / tekst / afbeeldingen etc. gewijzigd en gecontroleerd. Vandaag is de inleverdag voor leertaak 3: logboek. Deze lever ik in vóór 12:00 uur.

Reflectie

30

31

Het ging er goed aan toe deze week. Doordat ik elke week alles op orde heb gemaakt en bijwerkt, kon ik veel meer rust vinden. Ik had verder ook geen moeite of stress meer om de laatste loodjes te leggen. Ik vond het erg leuk om eens een keer een logboek te maken op een niet technische manier zoals ik normaal gewend ben. Ook vind ik het leuk om zelf terug te zien wlke processen ik door ben gegaan en wat mij allemaal heeft geholpen om tot het einde te komen.


Bedankt en tot ziens!

Logboek PGED01 processen  
New
Advertisement