__MAIN_TEXT__

Page 1

praviLNO peceno ˇ ZBRANI RECEPTI IZ SESTAVIN PRIDELANIH LOKALNO IN PO NA»ELIH PRAVI»NE TRGOVINE

praviLNO peceno ˇ V zadnjih letih so nas pretresle številne nehumane delovne razmere in kršitve Ëlovekovih pravic na plantažah kakavovca v Zahodni Afriki. Na eni strani so tu milijoni pridelovalcev kakava, ki s svojim delom komajda preživijo, na drugi strani pa se potrošniki, ki Ëokolado kupujemo v vedno veËjih koliËinah, poËutimo nemoËne kar koli spremeniti ali pa za težave sploh ne vemo. Na sredini je pešËica proizvajalcev Ëokolade, ki obvladujejo svetovni trg kakava in trg Ëokolade ter v globalnem sektorju kakava in Ëokolade žanjejo visoke dobiËke. Kljub vsemu pa obstaja naËin, kako lahko proizvajalce prisilimo k odgovornemu in praviËnemu ravnanju. »okolada naj bo praviËna! (Make Chocolate Fair! - MCF!) je mednarodna kampanja, ki skuša Evropejce spodbuditi k dejavnemu prizadevanju za praviËnejšo globalno proizvodnjo kakava. Projekt vodi in izvaja koalicija štirih organizacij civilne družbe iz Avstrije (Sudwind), Estonije (Mondo), Republike »eške (Ecumenical Academy Prague) in NemËije (INKOTA). Kampanja vkljuËuje tudi partnerske organizacije iz 12 drugih držav, tako da bo sporoËilo kampanje razširjeno po 16 evropskih državah: v Avstriji, Belgiji, Ëeški, Estoniji, Finski, NemËiji, Madžarski, Italiji, Latviji, Litvi, Luksemburgu, Nizozemski, Poljski, Romuniji, Slovaški in Sloveniji. 1. oktobra 2014 nas je v Ljubljani obiskal Ëokomobil, ki nam je pripeljal veliko informacij o proizvodnji kakava in Ëokolade. Da pa se o tej sladki razvadi ne bi samo pogovarjali, smo pripravili nekaj prav posebnega - PraviLNO peËeno, tekmovanje v peki iz lokalnih surovin in izdelkov iz praviËne trgovine. 14 pekarskih navdušencev je sprejelo izziv in nastala je vrsta slastnih izdelkov iz sestavin pridelanih lokalno ali po naËelih praviËne trgovine. Da bi te dobrote Ëim dlje trajale, smo recepte vseh udeležencev zbrali v knjižici pred vami. Upamo, da jih boste preizkusili ali pa jim dodali še kakšnega svojega - sestavljenega po enakih naËelih. Skupaj dokažimo, da iz najboljših sestavin dobimo najboljše izdelke! Živa LopatiË vodja praviËne trgovine v Sloveniji


Make Chocolate Fair! Campaign While millions of cocoa farmers struggle to make ends meet, we, the consumers feel helpless or lacking in knowledge to do anything about it. Between the farmers and us are a handful of companies who dominate the market and reap all the benefits from the global chocolate industry. But fear not! There is a way to make companies act responsibly and fairly! Make Chocolate Fair! (MCF!) is an international campaign mobilising Europeans to call for a more just global chocolate industry. Visit http://makechocolatefair.org and sign the petition or take a look at the ChocoMobile Tour of 2014.

Bake-off in Ljubljana Almost everybody loves chocolate but not many know the story behind - nevermind the ChocoMobil has it on board! We were taken to cocoa plantations, factories of chocolate, ships that carry cocoa beans, merchants that deal with beans and chocolate ... We were reminded once again - knowing the origin of things is important. Hence the bake-off between the contestants who prepared baked goodies made only of local and fair trade ingredients, with one obligation: cocoa / chocolate. The task wasn't easy, but 14 contestants overcame all the obstacles and prepared delicious products. We tried it all - cakes, cookies, muffins, marmalade with cocoa, cocoa chips, chocolate skewers. Tasty, yummy, delicious, so far so easy... hence the actually complicted part was choosing the best three out of it all. But actually, they are all winners. The contestants proved that it is possible to make great things only out of ingredients of known origin. Ljubljana dares you to try - think of something you really like and try to make it only with such ingredients!

RECEPTI


Vesna Cesar »OKOLADNA MARMELADA: »OKO-SLIVA 1 kg izkošËiËenih sliv - domaËe in lokalno iz Bohinja 8 zrelih jabolk (kosmaË/bobovec) domaËe in lokalno iz Bohinja 200 g trsnega sladkorja Mascobado 3MUHE 250 g trsnega rjavega sladkorja Nakupujmo skupaj 1 žlica cimeta - Nakupujmo skupaj (www.nakupujmoskupaj.si) sesekljana meta - po okusu domaËe in lokalno iz Bohinja 4 žlice Carino kakava - 3MUHE

BUHTELJNI S »OKOLADNO MARMELADO

Jan Demaria »OKOLADNI »IPS

• Priprava: V kozico z debelim dnom položimo oËišËene slive in zavremo ter mešamo na zmernem ognju, dokler se slive ne razpustijo. Posebej pripravimo jabolka - jih operemo, narežemo in posebej skuhamo. RazpušËeno jabolËno zmes nato dodamo slivam in pokuhamo, da se zgosti. Ves Ëas pridno mešamo. Sladkor, zaËimbe in kakav postopno dodajamo ter ves Ëas mešamo, da se sladkor stopi in da se marmelada ne prime dna. VroËo kuhano marmelado vlijemo v sterilizirane kozarce, jih dobro zapremo in pokrijemo, da se poËasi shladijo. Jaz sem kuhala marmelado 2 dni na štedilniku na trda goriva. Imela sem namreË kar veliko kg sadja. Prvi dan sem se posvetila pripravi sliv in jabolk ter slive nekaj Ëasa tudi pekla v peËici. Drugi dan pa sem še postopoma dodala sladkor, zaËimbe in kakav. Seveda pa imate pri pripravi marmelade proste roke in jo pripravite glede na gostoto ter vsebnost zaËimb Ëisto po svojem okusu.

1 kg pšeniËne polnozrnate moke - Nakupujmo skupaj 1 kg pšeniËne bele moke - Nakupujmo skupaj 1 žliËka soli - Piranske soline 2 jajci - domaËe in lokalno iz Bohinja 5 dag trsnega sladkorja Mascobado - 3MUHE 3 žliËke bio vanilijevega sladkorja - Nakupujmo skupaj 6 dl toplega mleka - domaËe in lokalno iz Bohinja 2,5 dag kvasa naribana lupinica bio limone - Nakupujmo skupaj 3 žlice masla, maslo za namaz - domaËe in lokalno iz Bohinja Ëokoladna marmelada za nadev

• Priprava: Moko damo v skledo, ob strani solimo, v jamico sredi moke pa damo jajca, sladkor in dišave. Posebej v skodelici naredimo kvas z mlekom in pustimo na toplem. Vzhajanega dodajamo moki, prilivamo toplo mleko in zamesimo srednje mehko testo. Prilijemo še maslo in testo dobro pregnetemo (12 minut). Pokrijemo in pustimo vzhajati uro in pol. Vzhajano testo na pomokanem prtu razvaljamo za pol prsta na debelo. Testo razrežemo na poljubne kvadratke ter na sredino dodamo žlico Ëokoladne marmelade. Testo zapognemo iz obeh strani Ëez marmelado in še od strani ter robove na vrhu združimo. Buhteljne s ËopiËem namažemo z maslom in polagamo v namazan pekaË. Pustimo jih vzhajati še eno uro, nato jih namažemo s stepenim jajcem in damo v peËico, ogreto na 200 °C. Ko narastejo in dobijo lepo barvo, temperaturo znižamo na 180 °C. PeËejo se približno 30 minut. PeËene obrnemo na pladenj, jih narahlo razdelimo in pokrijemo s prtom. Na koncu jih po želji še posujemo s kakavom.

10 g masla 10 g moke 10 g beljaka 5 g sladkorja v prahu 5 g kakava

• Priprava: Vse sestavine premešamo (sladkor, moko in kakav presejemo) in pustimo poËivati 10 min. PeËico segrejemo na 180 °C. Z žlico namažemo kroge velike približno 5 cm in enakomerno debele na pekaË obleËen s peki papirjem. PeËemo 3 do 5 min. Ko vzamemo pekaË iz peËice moramo piškote hitro preložiti na kuhinjski valjar, da se tam ohladijo, saj so vroËi še upogljivi in zadržijo obliko.

contemporaryfoodblog.weebly.com/ https:/www.facebook.com/Thecontemperaryfoodblog FOODtheblog@gmail.com


Anita Drev BOROVNI»EVO-»OKOLADNI MAFINI

Recept za okoli 30 kosov. Testo: 170 g moke (BC Naklo) 100 g masla (BC Naklo)

Društvo pralinejev JABOLINKO Praline, da te kap!

75 g zmletega kristalnega sladkorja (3MUHE) 100 g masla (Mlekarna Celeia; izdelki te mlekarne so narejeni iz mleka, odkupljenega v Sloveniji, imajo tudi certifikat Brez GSO)

2 Ëajni žliËki kakava v prahu (3MUHE)

3 jajca (domaËa reja)

Krema: 400 ml sladke smetane (DomaËa vas - Kranj)

približno 60 ml mleka (s sosedove kmetije) 100 g rjavega sladkorja (trsni sladkor Mascobado, ki ga proizvaja PFTC Panay Fair Trade Center) žliËka cimeta (fair trade) 250 g (polnozrnate) pirine moke (GoriËka ves, Šalovci) šËepec soli (Piranske soline) 250 g borovnic (nabrane v gozdu) vsaj 50 g Ëokolade (po želji lahko tudi veË) z vsaj 85-odstotnim deležem kakava (Mascao noir 85; fair trade)   Dodate lahko tudi žliËko burbonske vanilje (v trgovini nisem našla takšne, ki bi imela fair trade certifikat) in pecilni prašek iz vinskega kamna (nisem našla lokalnega ponudnika), zato teh dveh sestavin nisem uporabila. Tudi brez burbonske vanilje so bili mafini zelo dobri. Ker nisem uporabila pecilnega praška, so nekoliko manj narasli, vseeno pa so bili zelo lepega videza.

• Nasvet: Namesto borovnic lahko uporabimo drugo vrsto sadja. Pri izbiri bodimo pozorni na izvor (lokalno) in izberimo tisto, ki je na voljo, torej sezonsko. Pri slednjem nam je lahko v pomoË zamrzovalnik (borovnice, jagode, maline in podobno sadje v sezoni zamrznemo, saj ga lahko na ta naËin uporabljamo tudi v ostalih letnih Ëasih).

1 rumenjak (DomaËa vas - Kranj) 45 ml sladke smetane (DomaËa vas - Kranj)

• Priprava: MašËobo, jajca (samo rumenjake, iz beljakov naredimo sneg), mleko (Ëe bomo uporabili polnozrnato moko, ga dodamo med 60 in 80 ml), sladkor in cimet zmešamo. Postopoma dodamo moko, dobro premešamo in vmešamo sneg. Solimo. »okolado narežemo na tanke listiËe in jo skupaj z borovnicami dodamo v zmes (da borovnice ostanejo cele za mešanje uporabimo kuhalnico, in ne mešalca).   Maso nadevamo v modelËke (jaz dam v osnovni pekaË za mafine papirnate modelËke za peko, uporabljam znamko If you care; ti modelËki so narejeni iz 100 % recikliranih vlaken, izdelek je biološko razgradljiv in primeren za kompostiranje).   Mafine peËemo v peËici, ki smo jo ogreli na 160 °C, približno 30 minut (z zobotrebcem preverimo, Ëe so v sredini suhi, Ëe se testo še vedno prijema zobotrebca in jih peËemo še kakšno minuto).

100 g pasirane skute (BC Naklo) 30 g mletega kristalnega sladkorja (3MUHE) 2 cimetovi palËki ali pol Ëajne žliËke cimeta v prahu (3MUHE) Jabolka: 2 manjši kisli jabolki (DomaËa vas - Kranj) 30 g sladkorja (3MUHE) Obliv: 250 g Ëokolade (3MUHE) 3 Ëajne žliËke masla (BC Naklo)

Krema 2. del Ko se nam smetana ohladi, jo precedimo in stepemo do 3/4. Skuto in sladkor dobro premešamo in ju previdno primešamo stepeni smetani, ki jo nato stepemo do konca. Naše praline sestavimo: Na piškotek nabrizgamo plast kreme. Na kremo položimo jabolka, ki jih razvrstimo le po sredini, tako da se ne dotikajo robu. Ëez jabolka ponovno nabrizgamo kremo in jih tako zapremo v notranjost. Praline zgladimo in oblijemo s Ëokolado, ki smo jo stopili nad soparo in ji primešali rastlinsko olje ali mast. Ko se Ëokolada priËenja strjevati, lahko na vrh postavimo nekaj košËkov jabolk za okras.  Praline postavimo v hladilnik za vsaj eno uro, da se okusi prepojijo, in nato postrežemo.  Želimo vam obilo užitkov pri sladkanju. Društvo ljubiteljev pralinejev drustvoljubiteljev.wix.com/pralinejev dlpralinejev@gmail.com

• Priprava: Maslo narežemo in pustimo na sobni temperaturi, da se zmehËa. Zraven presejemo moko, sladkor v prahu in kakav, dodamo rumenjak in sladko smetano ter na hitro zamesimo krhko testo. Testo za 10 minut postavimo v hladilnik. PeËico segrejemo na 180 °C. Testo razvaljamo na 5 milimetrov debeline in ga razrežemo na pravokotnike velikosti približno 4×7 cm. Piškote v ogreti peËici peËemo 10 minut.   Krema 1. del Sladko smetano skupaj s cimetom segrejemo (pazimo, da nam smetana ne zavre). Skupaj s cimetom prelijemo v posodo, na dotik pokrijemo z živilsko folijo in za vsaj dvanajst ur postavimo v hladilnik. Jabolka Jabolka olupimo in narežemo na manjše košËke. V ponvici stopimo sladkor in dodamo jabolka. Jabolka pražimo toliko Ëasa da se povežejo s sladkorjem. Odstavimo in ohladimo.


Druga violina VRO»A »OKOLADA OB PETIH Želja po sreËi, soncu, toplini in prijateljstvu je z vsakim jesenskim dnem moËnejša. Izpolnite si jo! Povabite prijatelje na vroËo Ëokolado in sonË(n)ico! Prijatelji bodo poskrbeli za veselje, ogrela vas bo Ëokolada, ki prinaša zdravju mnogo dobrega, s svetlobo pa vas bo napolnila tudi simbolika sonËnice - sledite soncu in vsemu, kar je v življenju resniËno vredno, praviËnosti, enakopravnosti, srËnosti, skrbi za okolje in drugim vrednotam, na katerih raste sreËa. Se že poËutite odliËno, kajne? Z vami v Ëokoladnem objemu vaši violinisti

SON»NICA za sonËice in sonËke ob skodelici vroËe Ëokolade Testo: 500 g moke, ki jo pridelajo in zmeljejo pri sodelavki doma pol kocke kvasa (20 g) 1 dl sonËniËnega olja Gea 1 rumenjak (od sosedove kokoške) šËepec piranske soli 1 žlica sladkorja noževa konica kurkume Sonnentor mleko po potrebi (približno 3 dl) maslo (oboje Kmetija Pozaršek) beljak poljubna semena za posip iz Zdrave trgovinice (buËnice, sonËnice, lan, sezam ...)

Klavdija Hiti KRUH S »OKOLADNIM NAMAZOM

• Priprava: Maslo zmehËamo, dodamo med in kakav in dobro zmešamo. Poizkusimo in po želji dodamo katero izmed sestavin, da bo pravi okus.

• Priprava: Iz sestavin za testo zgnetemo testo, ki naj vzhaja pol ure. Potem oblikujemo 9 kep testa, ki naj bodo naslednjih velikosti: 4 po 100 g testa, 4 po 85 g testa, kar pa ostane, oblikujemo v eno kepo (teža je okvirna). Kepe naj znova vzhajajo 15 minut. Najprej razvaljamo 4 veËje kepe (100 g). Vsako plast vmes namažemo s stopljenim maslom. Ko imamo vse 4 razvaljane in naložene, jih prerežemo na 8 delov od sredine navzven. Ne prerežemo popolnoma do konca, ampak pustimo centimetrski rob. Potem vseh 8 trikotnikov obrnemo navzven, da dobimo zunanji del sonËnice. Nadaljujemo s 4 manjšimi kepami (85 g), ki jih prav tako razvaljamo, vsako plast namažemo z maslom in jih vstavimo v notranjost zunanjega dela sonËnice. Tudi te razrežemo na 8 delov in jih prav tako obrnemo navzven. Na sredini nam ostane prazen prostor, ki ga zapolnimo s preostalo kepo testa. Celo sonËnico premažemo z beljakom. SonËnico poljubno potresemo s semeni in damo v peËico. PeËemo pol ure pri 180 do 200 °C. Po tem navodilu speËemo veliko sonËnico.

Na dno posode damo sol, na sol damo mešanico obeh mok. V moko naredimo jamico, vanjo damo kvas ali vinski kamen in sladkor. Zmesi dodamo mlaËno vodo in mešamo. Ko je testo zmešano, to je ko poberemo vso moko iz posode, vzamemo testo iz posode in jo dobro pregnetemo. Testo ne sme biti preveË trdo ne preveË mehko. Pravo je takrat, ko v kepo, ki jo držimo v eni roki naredimo luknjico s prstom in ta skoËi nazaj. Testo damo v posodo, ki smo jo prej posuli z moko, ter pokrijemo in pustimo, da vzhaja pol ure. Po pol ure testo ponovno pregnetemo, oblikujemo in damo na pekaË. Pokrijemo in pustimo pol ure, da vzhaja. Ko je testo vzhajano, ga premažemo z olivnim oljem za barvo in ga damo v ogreto peËico, ki jo segrejemo na 210 °C. Ko se peËica spet ogreje na te stopinje, spustimo temperaturo na 180 °C in peËemo eno uro. Ko vzamemo ven potolËemo po spodnji strani in Ëe bobni je peËeno. Ohladimo.

»okoladni namaz 10 žlic masla (domaË, smetano dobili iz Mlekarne Krepko) 6 žlic medu (domaË) 10 žlic kakava v prahu (fairtrade) Kruh 500 g krušne moke (lokalna kmetija) 500 g pirine moke (lokalna kmetija) 1 Ëajna žliËka soli (lokalna) 1 žlica sladkorja (fairtrade) / lahko tudi med 40 g kvasa (povpraša se v pivovarni Ëe dajo) / zavitek vinskega kamna voda (odvisno kako suha je moka) olivno olje (lokalno)

Recept za malo sonËico iz pol kg moke dobimo 5 sonËnic. Postopek dela je isti, le plasti je manj. Za eno sonËnico potrebujemo 5 kepic (dvakrat 40 g, dvakrat 35g, enkrat 55 g). Razvajanje ob domaËem pecivu pomnožimo z užitkom vroËe Ëokolade, ki jo pripravimo iz naribane temne Ëokolade Mascao 85 %, vroËega mleka in sladke smetane (Kmetija Pozaršek z Ižanske ceste), malo kakava, rjavega trsnega sladkorja Mascobado in dodatkov po želji (bogata izbira v trgovinici 3MUHE). Mi si okus radi izboljšamo z ingverjem, muškatnim orešËkom, cimetom, kardamomom ali rdeËim poprom … Krasen dodatek so tudi naribane pomaranËne lupinice, jasno, bio. VËasih dodamo žliËko medu z Barja, hišnega medu, ki ga pridelamo v Centru Draga. Za željne pregrešnosti pa z gotovostjo poskrbi nekaj žliËk veË stepene sladke smetane. http://www.center-db.si druga.violina@center-db.si https://www.facebook.com/drugaviolina.gostilna

Dobra žlica, Klavdija Hiti s.p. blog: www.publishwall.si/dobrazlica kuhajmovsi@gmail.com www.facebook.com/pages/Kuhanje-za-vse-starosti/270484269750327


Receptina Tina Ilar TORTA ZMAGOVALK A NATE»AJA

• Priprava: Hrustljava podlaga: Vse skupaj pregnetite, da dobite homogeno maso. Razporedite in pritisnite ob dno tortnega modela. Pecite 10 do 12 min na 175 °C. Vzemi iz obroËa in ohladite.

Pirin biskvit: Jajca sobne temperature in

Hrustljava podlaga: 32 g sladkorja Mascobado (fair trade) 42 g masla Pomurske mlekarne 50 g eko pirine moke Viktorija (kmetija Bezljak, Pavla Leskovšek, Litijska c. 313a, 1261 Ljubljana) šËepec Piranske soli 5 g fair trade stopljene Ëokolade Carino 70 % ali kakava v prahu Pirin biskvit: 150 g jajc (prbl. 3 jajca) 75 g fair trade sladkorja Mascobado 90 g eko pirine moke Viktorija (kmetija Bezljak, Pavla Leskovšek, Litijska c. 313a, 1261 Ljubljana) Pariška krema: 300 g sladke smetane Pomurske mlekarne 300 g fair trade Ëokolade Carino 70 %

sladkor stepajte toliko Ëasa, da nastane trdna penasata zmes (od žlice pade v obliki kaplje). Na roko po obrokih nežno vmešajte moko. Zmes vlijete v tortni model in peËete 20 min na 180 °C. Vzamete iz peËice, pustite stati 5 min, nato odstanite obroË in do konca ohladite. Ko je biskvit popolnoma ohlajen, ga po dolgem prerežite na pol.

Pariška krema: Smetano zavrite. V drugi posodi nalomite Ëokolado. Prelijte z vrelo smetano in mešajte, dokler se vsa Ëokolada ne raztopi. Dobro ohladite. V tortni model položite hrustljavo podlago. Premažite jo z marmelado. Nato enakomerno premažite polovico pariške kreme in razporedite robide. Nato Ëez položite enega od pirinih biskvitov. Biskvit navlažite s skokom ali sladkano vodo. Premažite ga z marmelado in ponovite postopek s pariško kremo in robidami. »ez položite zadnji pirin biskvit in ga navlažite. Torto dobro ohladite, da se krema strdi. Celotno torto premažite s smetano in okrasite s Ëokoladno Ëipko.

Potrebujete še: domaËa marmelada poljubnega okusa 200 g smetane Pomurskih mlekarn domaËe robide poljuben sadni sok ali zavreto in ohlajeno vodo s sladkorjem

https://www.facebook.com/receptinatinailar

Izdelava Ëokoladne Ëipke: Pripravite si acetatno folijo v obsegu in višini torte. Pod folijo si narišite vzorec, ki ga želite izdelati. »okolado nad paro ali v mikrovalovni segrejte na 45 °C. Nato jo vlijte na marmorno plošËo /acetatno folijo / kovinski pekaË in jo rahlo mešajte z lopatko, dokler se ne ohladi na 26 °C. Nato Ëokolado ponovno segrejte na 36 °C. Prelijte jo v dresirno vreËko, ki ji odrežete zelo majhno luknjico. Narišite vzorec na acetatno folijo. Vsi deli se morajo stikati, drugaËe bo Ëipka razpadla. Folijo za nekaj sekund položite v hladilnik, da Ëokolada ni veË tekoËa, vendar se še ne lomi. »ipko skupaj s folijo ovijte okoli torte tako, da jo rahlo pritisnete ob smetano. Vse skupaj postavite v hladilnik za kakšnih 5 min, da se Ëokolada popolnoma strdi. Acetatno folijo previdno odlepite od Ëokolade. Ëe se vam Ëipka na zaËetku prekriva, morate zaËetni del odrezati z zelo vroËim nožem, preden odlepite Ëipko, drugaËe se vam bo polomila, ko pridete do konca.


Mok’ca PIRINI OBLA»KI 200 g pirine moke iz Mok’ce (pira je iz ekološke kmetije v Begunjah) 50 g preËišËenega masla ghee (slovenski izdelek) 185 g medu (slovenski med) 2 veliki jajci (domaËa jajca) 120 g jabolËnega soka (svež domaË jabolËni sok) 1 žliËka sode bikarbone (slovensko podjetje)

»okoladni biskvit: 6 jajc 250 g masla 100 g kakava 50 g Mascobado sladkorja

• Priprava: Vse sestavine (razen Ëokolade) zmešamo skupaj, da dobimo gosto zmes. Na koncu vmešamo še praviËno Ëokolado in na pladenj z žlico nadevamo manjše kupËke. PeËemo na 180 °C samo 20 minut. Pa dober tek.

1 skodelica Ëokolade s Fairtrade certifikatom

Panna cotta: 500 ml smetane ŠËepec soli trije listiËi želatine strok vanilije Puding: 2 jajci 3 žlicke koruznega škroba 500 ml mleka 100 g Ëokolade 40 g kakava lupinica pomaranËe 100 g sladkorja Kandirani lešniki: 50 g sladkorja 50 g lesnikov

Pin Cake PANNA COTTA • Priprava: Biskvit: v vodni kopeli stopimo maslo in Ëokolado in dodamo penasto umešana jajca s sladkorjem. Iz preostalih beljakov umešamo sneg in rahlo vmešamo v ohlajeno maso. PeËemo na 200 °C 15 min. Ohlajeno pecivo je naša prva plast sladice.

Panna cotta: ListiËe želatine namoËimo v majhni koliËini vode dokler se ne omehËajo, medtem zavremo smetano s šËepcem soli. Dodamo želatino in premešamo. Vlijemo v lonËke Ëez pecivo in odložimo v hladilnik za nekaj ur.

Puding: Zavremo mleko in vanj dodamo Ëokolado, da se stopi. Za aromo pokuhamo pomaranËno lupinico, preden dodamo škrob. PoËasi vmešamo mešanico rumenjakov skupaj s sladkorjem soljo in koruznim škrobom. Mešamo do želene gostote, ohladimo in dodamo stepene beljake. Vlijemo v lonËke.

Karamelizirani lešniki: V ponvi popražimo prej nasekljane lešnike, dodamo sladkor in poËakamo, da karamelizira. Dodamo šËepec soli in po želji žliËko ali dve vrele smetane. Okrasimo po želji. Sladica je najboljša hladna.

www.mokca.si info@mokca.si http://www.facebook.com/trgovinamokca/info?tab=overview

ljubezendotortic@gmail.com http://www.facebook.com/pages/Pin-Cake/881037651914471


Sofian Jan Velkovrh (in mami) PITA

Veronika Savnik, Sorores »OKOLADNA NABODALA

150 mletih mandeljev - trgovina KalËek 4 jajca - trgovina KalËek 50 g temne Ëokolade - Cafe »okl - min. 75 % kakava 5 žlic sojine ali riževe smetane - trgovina KalËek https://www.facebook.com/groups/157963855887/

• Priprava:

3 žlice sladkorja - Cafe »okl - temni trsni sladkor 3 hruške - bio tržnica Ljubljana 2 žlici medu - Cafe »okl (fair trade) kakav v prahu - Cafe »okl (fair trade)

• Priprava: Iz beljakov stepemo trd sneg. V drugi posodi penasto umešamo rumenjake in sladkor. Dodamo mlete mandeljne in premešamo. Nato previdno vmešamo še sneg iz beljakov. Zmes razprostremo po pekaËu, ga pokrijemo s peki papirjem in peËemo na 180 °C 15 minut. Med tem naribamo hruške in na vodni pari stopimo Ëokolado, ki ji dodamo 2 žlici medu. Ko je pecivo peËeno, ga takoj premažemo s smetano, dodamo hruške in vse skupaj prelijemo s Ëokolado. Pustimo, da se ohladi in Ëez vse potresemo kakav. Pomagamo si s sitom.

PI©KOTKI 600 g pirine moke - kupljeno Mok0ca v kosezah 500 g ghee-ja kupljeno na ljubljanski tržnici 200 g trsnega sladkorja - Cafe »okl 300 g mletih lešnikov 300 g mletih mandljev - KalËek temna šokolada - min 75 % kakava - Cafe »okl 3 jajca - KalËek

Stopimo Ëokolado in jo pustimo, da se rahlo ohladi. Med tem penasto umešamo maslo in sladkor, ki jima dodamo med. Nato postopno domešamo vsako jajce z dodano žlico moke. Vmešamo še Ëokolado in moko s sodo bikarbono in presejenim kakavom. Na koncu vmešamo še vroËo vodo. Testo nato vlijemo v pomašËen pekaË in peËemo kakšno uro na 180 °C. Vmes testo preverjamo in Ëe po vrhu postaja preveË zapeËeno prekrijemo s folijo. PeËeno testo ohladimo in ga narežemo na kocke. Kocke nato skupaj z jagodo in listkom bazilike nabodemo na razpolovljene paliËice za ražnjiËe.

• Priprava: Vse sestavine, torej mlete lešnike, mandelje in moko zmešamo skupaj. Nato dodamo jajca in spet dobro pregnetemo. Zdaj dodamo sladkor in spet gnetemo, da se sladkor razpusti v mašËobi. Tako lahko oblikujemo piškotke po želji. Midva sva naredila okrogle in na sredini naredila še luknjico, v katero sva položila košËek Ëokolade. PeËemo na 180 °C 18 - 20 minut. »e pa bi naredili lunice, en del pomoËimo v prej na pari raztopljeni Ëokolado in pustimo, da se ohladijo. V originalnem receptu je tudi pecilni in vaniljev sladkor, ki ga lahko po želji dodate. Midva sva ga izpustila in piškoti so bili ravno tako slastni. Otroci so jih razgrabili in vpili: ”Uuauuu, kako slastni so!”

http://sorores.si/ https://www.facebook.com/Sorores.si polona.avanzo@gmail.com

110 g 70 % Ëokolade 200 g sladkorja  250 g masla 100 ml medu 2 jajci 200 g moke  1 žliËka sode bikarbone  1 žlica kakava 250 ml vroËe vode 20 listkov bazilike 20 domaËih jagod paliËice za ražnjiËe


Društvo za zašËito in pomoË živalim LAJKA Vita Trbovšek SACHER TORTA Biskvit: 150 g moke 150 g masla 150 g Ëokolade 150 g sladkorja 6 jajc žlica mleka 1 vanilijev sladkor 1/2 pecilnega praška Nadev: mareliËna marmelada   Glazura: 100 g Ëokolade 100 g masla

Petra Zajc PI©KOTI S KO©»KI »OKOLADE IN OREHOV

Lajka

• Priprava: Nad vodo v posodi raztopimo z žlico mleka poškropljeno nalomljeno Ëokolado in maslo. Rahlo vmešamo sladkor, vanilijev sladkor in na koncu rumenjake. Beljake stepemo, pecilni prašek vmešamo v moko. V Ëokoladno zmes izmeniËno rahlo vmešavamo beljake in moko. Zmes zlijemo v pekaË, ki naj bo obložen s peki papirjem. PeËico segrejemo na 180 °C. PekaË s peki papirjem tudi pokrijemo. PeËemo približno 45 minut. PeËen biskvit vzamemo iz pekaËa in ga ohladimo. Premažemo ga na debelo z mareliËno marmelado. Glazura: nad vodo v posodi raztopimo Ëokolado in maslo. S tem prelijemo torto.

www.lajka.org https://www.facebook.com/pages/Društvo-za-zašËito-in-pomoË-živalim-v-stiski-LAJKA/ 171399927512?sk=info&tab=page_info info@lajka.org

125 g zmehËanega masla − Pomurske mlekarne 100 g rjavega sladkorja − Mascobado, praviËna trgovina 1 jajce − domaËe 225 g moke − Mlinarstvo Kralj, Radomlje 200 g Ëokolade, narezane na košËke − uporabila sem eno mleËno in eno 70 % iz praviËne trgovine, lahko se uporabi katera koli 150 g orehov, narezanih na košËke − domaËi

• Priprava: Maslo in sladkor stresite v skledo in ju dobro stepite s stepalnikom. Dodajte jajce in ponovno stepajte, dokler se ne vmeša. Presejte moko na mešanico v skledi in jo dobro vmešajte s kuhalnico ali žlico. Dodajte Ëokoladne in orehove košËke ter jih vmešajte v testo. Nato vzemite za žlico testa in ga z rokami oblikujte v kroglice. Kroglice položite na pekaË, prekrit s papirjem za peko, tako da so 3 cm narazen. Malo jih potlaËite z vilicami. PekaË postavite v peËico na 180 °C in pecite približno 15 minut. Ko jih vzamete iz peËice, poËakajte, da se malce ohladijo, nato pa jih vzemite s pekaËa.


Zveza prijateljev mladine Moste - Polje PRAVI»NA SAHERICA Biskvit: 15 dag pšeniËne moke (Štupnikov mlin) 15 dag masla (Mlekarna Planika) 15 dag praviËne Ëokolade (Leclerc) 15 dag eko trsni sladkor (Mercator) 6 domaËih jajc (Kmetija Jenko) ½ pecilnega praška (vinski kamen) Nadev: domaËa mareliËna marmelada

• Priprava: Nad vodo raztopimo Ëokolado in maslo, rahlo vmešamo sladkor in rumenjake. Beljake stepemo, vinski kamen vmešamo v moko. V Ëokoladno zmes izmeniËno rahlo vmešamo beljake in moko. Zmes vlijemo v okrogel pekaË in damo v prej ogreto peËico 180 °C. PeËemo približno 45 min. PeËen biskvit ohladimo in prerežemo na pol. Namažemo z mareliËno marmelado. Preliv: nad vodo raztopimo Ëokolado in maslo in s tem prelijemo torto.

Preliv: 10 dag praviËne Ëokolade (Leclerc) 10 dag masla (Mlekarna Planika)

www.zpmmoste.net https://www.facebook.com/zpmmoste.polje

WINNER RECEPIES


Receptina Tina Ilar CAKE

1.

• Priprava: Crispy base: Mix all together to get homogeneous mass. Press the mass to the bottom of the pie model. Bake for 10 to 12 min at 175°C. Take out of the ring and cool.

Spelt cake: Beat eggs at room temperature

Crispy base: 32g sugar Mascobado (fair trade) 42g butter 50 g organic spelt flour pinch of salt 5 g fair trade chocolate melted or cocoa powder Spelt cake: 150 g egg (approx. 3 eggs) 75 g fair trade sugar Mascobado

and sugar together to get solid foamy mixture (falls of the spoon in the form of a drop). Gently stir flour into the mix by hand. Pour the mixture into a cake model and bake for 20 minutes at 180°C. Remove from the oven and let it rest for 5 min. Then remove the ring and cool it. When the cake is completely cooled, cut it in half.

Parisian cream: Boil the cream. Break the chocolate into pieces and put it in another bowl. Pour the boiling cream on the chocolate and stir until all the chocolate melts. Cool the mixture down.

Place the crispy base into the pie model. Spread the jam on the base. Then evenly coat the base with parisian cream and arrange the blackberries on it. Then place one of the spelt cakes over it and moisten the cake with with a juice or sugar water. Put some jam on it and repete the procedure with parisian cream and blackberries. Put the othe piece of spelt cake on the top and moisten it. Cool down the cake in order to harden the cream. Spread the cream all over the cake and garnish it with chocolate lace. Pour the chocolate into a bag and cut a very small hole. Draw a pattern on acetate sheet. All parts of the pattern have to touch otherwise the lace will break. Put the sheet into the fridge for a few seconds, so that the chocolate will no longer be liquid but it does not break yet. Wrap the lace together with the sheet around the cake and push it gently to the cream. Put it in the fridge for 5 minutes and let chocolate harden completely. Then peel off the acetate sheet carefully. If the lace overlapses at the begining, you have to separate it with a very hot knife, otherwise it will break when you come to the end.

90 g organic spelt flour Parisian cream: 300 g heavy cream 300 g fair trade chocolate You will also need: home made jam of any taste 200 g heavy cream homemade blackberry any fruit juice or boiled and cooled water with sugar

https://www.facebook.com/receptinatinailar


Pin Cake PANNA COTTA

2.

Veronika Savnik, Sorores CHOCOLATE SKEWERS

Chocolate cake for the cake you will need: 6 eggs 

• Priprava:

250g of butter

CHOCOLATE CAKE Melt butter and chocolate, we recommend doing this over steam, and when melted add egg yolks mixed with sugar. Later also add whipped egg whites. Put it in the oven on 200°C for 15 to 20 minutes. Let it cool down and then cut it, and put in jars.

50g of fair trade sugar

500ml wiping cream

• Priprava:

PANNA COTTA Put cream into a pot and wait until it boils. In a separate mug put gelatin and add 1dl of water. Wait until it soaks, that takes about 10min. When the cream is boiling, add the mixture with salt and also vanilla and put it off fire. Cool it down and refrigerate.

pinch of salt

PUDDING Boil the milk and separately mix egg yolks, sugar, a pinch of salt and corn starch. When it boils, slowly stir in the chocolate wit cocoa, mix until it thickens. Lay it of fire and while it is cooling whip the egg whites. Pour it slowly into the pudding while it is still warm and pour in the jars.

2 eggs

Melt the chocolate and cool it slightly. In the mean time mix butter and sugar and add the honey. Then add each egg with a spoon of flour. Stir in chocolate and the rest of the flour with baking soda and cocoa. At the end add hot water. Pour the dough into a greased baking pan and bake for about an hour at 180°C. Check the dough while baking and cover it with foil if it gets too crispy.

TOPPING Chop the nuts and preheat the pan. Roast until it browns a bit and then add sugar. Let it stay for a minute, so there is a layer of caramel. Mix and add the pinch of salt. If you want to make a creamy layer add a bit of hot cream into the mixture. We wanted an extra crunch, so we stuck with the first method.

orange extract

DECORATION For decoration use the chocolate cake mix, make into little balls and roll in cocoa.

50g sugar

ljubezendotortic@gmail.com http://www.facebook.com/pages/Pin-Cake/881037651914471

3.

100g of fair trade cocoa

100ml honey

for this you will need:

1 vanilla stick Pudding 3 tea spoons of corn starch 500ml of milk 100g chocolate

200g sugar 250g butter

Panna cotta

3 tea spoons of corn starch

110g dark chocolate

Cool down baked dough and slice it into cubes. Put the cubes, basil leaves and strawberries onto the sticks.

40g cocoa 1 peel of orange 100g sugar Additional 50g walnuts

http://sorores.si/ https://www.facebook.com/Sorores.si polona.avanzo@gmail.com

2 eggs 200g flour 1 teaspoon of baking soda 1 tablespoon of cocoa 250 ml of hot water 20 basil leaves 20 strawberries wooden sticks


JUDGES SODNIKI

Rene Suša, praviËna trgovina Naser Gashi, La Ganache (http://www.laganache.eu/) Darja Rogelj, IRD Global zavod (http://www.ird.si) Mateja AdamiË, prostovoljka 3MUHE (http://www.3muhe.si) Tomaž Sršen, revije DolceVita (http://revija-dolcevita.si)

WINNERS ZMAGOVALK

E

Veronika Savnik, Sorores (http://www.sorores.si/blog/) Tina Ilar, Receptina (http://www.facebook.com/receptinatinailar) Etian NediÊ in Anja SekavËnik, Pin Cake (http://www.facebook.com/pages/Pin-Cake/881037651914471)

Profile for Jezka

PraviLNO pečeno  

Recepti dobrot iz sestavin pridelanih lokalno in v okviru sistema pravične trgovine. Vsi recepti vključujejo čokolado ali kakav. Recipes pr...

PraviLNO pečeno  

Recepti dobrot iz sestavin pridelanih lokalno in v okviru sistema pravične trgovine. Vsi recepti vključujejo čokolado ali kakav. Recipes pr...

Profile for jezka
Advertisement