Page 1

school

aanbod

middelbaar

onderwijs 2014 2015


posterpoĂŤzie

Met deze workshop treden je leerlingen in de voetsporen van Paul van Ostaijen. Ze onderzoeken zijn tekst, experimenteren met klanken en schrijven hun eigen grafisch gedicht. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, zegt men, maar wat als het beeld bestaat uit woorden? Op het einde van de workshop heeft elke leerling zijn eigen poĂŤzieposter. Je leerlingen: luisteren naar en lezen gedichten, leren Paul van Ostaijen beter kennen, associĂŤren op letters, leren denken over compositie.


hiphoppoĂŤzie

Wat hebben Shakespeare, Eminem en Rihanna met elkaar gemeen? Ze hebben het alledrie over de liefde. Stoer, pril, verdrietig, vurig, ... liefde is een gevoel waar veel jongeren mee flirten en worstelen. Hoe leggen we deze gevoelens in woorden zonder dat er clichĂŠs komen bovendrijven? In deze workshop vergelijken je leerlingen hun favoriete songs met klassieke liefdesgedichten en experimenteren ze zelf met metaforen. Je leerlingen: lezen gedichten, leren gevoelens verwoorden, metaforen en stijlfiguren toepassen, gedichten van zichzelf en anderen evalueren en waarderen.


stiftoorlog

Poëzie schrijven zonder ook maar één woord op papier te zetten, dat is stiftdichten. Deze keer schrappen we niet uit de krant, maar gebruiken we gedichten uit de Grote Oorlog. Met de woorden van 100 jaar geleden gaan je leerlingen op zoek naar wat oorlog vandaag voor hen betekent. Deze workshop is in samenwerking met Vonk & Zonen en het Vredescentrum. Meer weten? Surf naar http://www.vonkenzonen.be/hellemonden. Je leerlingen: lezen gedichten, leven zich in anderen in, leren emoties verwoorden en stijlfiguren toepassen, vergelijken de taal van vandaag met de taal van vroeger en evalueren gedichten van zichzelf en anderen.


spreek!

NIE UW ! Slam en Spoken Word performances infiltreren langzaam maar zeker het poëzielandschap. Wil jij je leerlingen ook kennis laten maken met hedendaagse performancepoëzie? Deze workshop* wordt steeds voorafgegaan door een uurtje performance van een podiumdichter, die nadien je leerlingen zijn/haar hoogst persoonlijke tips&trics meegeeft om ook zelf de scène te bestormen. Je leerlingen: luisteren naar gedichten, maken kennis met slampoetry, werken aan spreekvaardigheid en podiumpresence. *50 min performance + 100 min workshop

! OPGELEoT p kost

sh deze work ¤ 150 voor iets meer: nce + ¤ 125 a de perform or de worko v s la per k shop


Het poĂŤziespel laat leerlingen verschillende soorten gedichten lezen ĂŠn schrijven op eigen niveau. Van sonnet tot limerick, van klankgedicht tot haiku: gooi met de dobbelsteen, trek een fotokaart, pen een vergelijking neer en schrap 5 woorden. Op een laagdrempelige en uitdagende manier ontdekken de deelnemers wat poĂŤzie allemaal kan zijn. Je leerlingen: leren verschillende soorten gedichten lezen, werken samen, leren verwoorden, stijlfiguren toepassen en zichzelf en anderen evalueren en waarderen.


gedichtendag Speciaal voor gedichtendag -en binnen het thema, uiteraard- komt Jeugd en Poëzie met een mobiel atelier op jouw school. In het printatelier gaan je leerlingen aan de slag met stempels, bister, collage, stiften en gedichten en maken ze hun eigen poëzieposter of mini-boekje. Wil je eerder aan de slag met klankgedicht en gesproken woord? Dan is het audio-atelier wat je zoekt. In onze mobiele studio experimenteren je leerlingen met klank, soundscape, luister(E N gedicht en stem. JA INKEL Een ervaring!

OPGELET!

deze workshop kost iets meer: ¤ 125 per klas + ¤ 0,50 materiaalkost per leerling

NU AR I!

jouw project?

KAN IK BEGELEIDING KRIJGEN BIJ EEN EIGEN PLAN?

Natuurlijk! Van workshop op maat tot specifieke insteek of begeleiding bij een groter project, wij zoeken mee naar een geschikte formule om je plannen te realiseren. Vraag gerust!


vorming voor leerkrachten POËZIE IN DE KLAS Zien jouw leerlingen taal ook enkel als spelling en regeltjes? In deze vorming bekijken we hoe je taal dichter bij je leerlingen brengt. We brengen nieuwe manieren van lezen, bespreken en schrijven van tekst aan en proberen ze uit. Hoe kan je taalcreativiteit stimuleren? Wat zijn de bouwstenen van muzisch taalgebruik? En hoe werk je met je leerlingen rond spreken? We reiken je verschillende methodieken aan om je leerlingen aan het schrijven te zetten én tonen hoe je daarna met die zelfgeschreven tekst aan de slag kan gaan. Wat mag je verwachten? Actief verschillende lees- en schrijfopdrachten uitproberen en bewerken. Actief ontdekken van verschillende tekstsoorten en creatieve verwerkingsopdrachten. Uitleg over de verschillende bouwstenen van muzisch taalgebruik. Methode voor het ontwikkelen van taalverwerkingsactiviteiten. Reflectie m.b.t. het integreren van taalcreativiteit in de klaspraktijk.

HOE BESTEL IK EEN VORMING? Een vorming duurt 3 uur, pauze inbegrepen, en kost ¤ 300 exclusief vervoersonkosten. Bestellen kan via de website: http://www.jeugdenpoezie.be/ formulieren/aanvraag-vorming/


praktische informatie WAAR GAAT DE WORKSHOP DOOR? In een ruim, licht lokaal bij jou op school, met voldoende tafels en stoelen voor alle deelnemers. WAT MOET IK VOORZIEN? Voor elke workshop is er voldoende papier, schrijfmateriaal, een computer en een projector nodig. Bovendien verwachten wij dat een leerkracht van de school steeds aanwezig blijft tijdens de workshop. HOEVEEL LEERLINGEN KUNNEN ER MEEDOEN? Er kunnen maximum 24 leerlingen deelnemen. VOOR WELKE LEEFTIJD ZIJN DE WORKSHOPS? Al onze workshops zijn aangepast per graad. Je kan de gewenste graad doorgeven via het aanvraagformulier. HOE LANG DUURT ÉÉN WORKSHOP? Eén workshop duurt 2 lesuren, dus 100 minuten, tenzij specifiek anders vermeld.

missie

Jeugd en Poëzie is een cultuureducatieve organisatie die bij alle kinderen en jongeren poëzie wil laten ontkiemen in een open creatieve taalomgeving. Door middel van workshops, ateliers, trajecten, vormingen en intensieve begeleiding ontplooit de deelnemer zich van geletterd naar talig in zijn of haar zelfexpressie. CONTACT Jeugd en Poëzie Maarschalk Gérardstraat 4A 2000 Antwerpen T 03 234 92 89 E dichter@jeugdenpoezie.be


bestellen & annuleren HOE BESTEL IK EEN WORKSHOP? jeugdenpoezie.be/formulieren/aanvraag-workshop-middelbaar/ Als je dit formulier invult, hebben wij onmiddellijk al de informatie die we nodig hebben om je aanvraag in te plannen. Boek je voor een school, bezorg ons dan zeker de juiste contactgegevens van de betrokken leerkrachten! WAT GEBEURT ER DAN? Op donderdag verwerken wij alle aanvragen en sturen een offerte. Jij kijkt of alles klopt en stuurt deze ondertekend naar ons terug. Zodra de ondertekende offerte bij ons toekomt, is de aanvraag bevestigd. Achteraf krijg je van ons de factuur en wij van jou een evaluatie + deelnemerslijst. De deelnemerslijst bevat de naam, voornaam, geboortedatum en postcode van je leerlingen en is sinds 2014 verplicht! WAT ALS DE WORKSHOP NIET KAN DOORGAAN? Annuleren kan enkel telefonisch op 03 234 92 89 en kost s tot 14 kalenderdagen voor datum: 造 10,00 administratiekost s 14 tot 4 kalenderdagen voor datum: de helft van het totale bedrag s laatste 4 kalenderdagen voor datum: volledig bedrag Annuleren kan enkel van maandag tot vrijdag tussen 09u30 en 16u30. Annuleren kan niet in het weekend of op feestdagen.

prijzen

HOEVEEL KOST EEN WORKSHOP? E辿n workshop duurt 2 lesuren (100 minuten) en kost 造 125*, exclusief vervoersonkosten. We rekenen 造 0,34 per kilometer vervoersonkosten vanaf ons kantoor heen en terug tot op jouw school. *tenzij specifiek anders vermeld

schoolaanbod middelbaar onderwijs 2014-2015  
Advertisement