Page 1

school

aanbod

lager onderwijs 20142015


kriebelende letters

Samen maken we ons eigen alfabet van gekke, lieve, onbestaande of net ontzettend echte dieren. Van Aap tot Zebra, van Arumbel tot Zwark, dieren en monsters zijn er in alle kleuren en formaten. We rijmen, puzzelen en associëren op basis van echte dieren en vullen elke letter op met beesten. Deze workshop is geïnspireerd op de bundel ‘Als Iemand Ooit mijn Botjes Vindt’ van Jaap Robben en Benjamin Leroy en ‘Het Dierelirium’ van Javier Saez. Op het einde van de workshop hebben we klassikaal alfabet met onze eigen speciale dieren.

Je leerlingen: lezen gedichten, fantaseren en verzinnen, werken samen, leren verwoorden, ontwikkelen hun taalcreativiteit en leren zichzelf en anderen evalueren.

1e , 2 e

& 3e

leer

ja a r


droomdichter

In dromen en gedichten mogen dingen die niet kunnen. Op basis van de dromen van je leerlingen schrijven we poĂŤzie. Met je kont in de wolken en je haren overeind, van dagdroom tot griezeldroom, we laten onze fantasie de vrije loop en zoeken dan elk ons eigen gedicht tussen de regels. Op het einde van de workshop heeft elke leerling zijn eigen droomgedicht.

Je leerlingen: lezen gedichten, werken samen, leren verlangens en gevoelens verwoorden, ontwikkelen hun taalcreativiteit en leren zichzelf en anderen evalueren en waarderen.

1e , 2 e

& 3e

leer

ja a r


sprookjessnippers

De klassieke sprookjes verknippen we tot nieuwe vertelsels. De boze stiefmoeder van de wolf, een big met lange haren, een kikker in een toren opgesloten. We maken gekke combinaties van gekende personages en schrijven ons eigen sprookjesboek. Roodkapje? Die woonde op een onbewoond eiland! Of wat dacht jij? Op het einde van de workshop heeft elke leerling een mini-boekje met zijn of haar eigen sprookje.

Je leerlingen: lezen gedichten, werken samen, fantaseren, leren verhaalbogen maken, ontwikkelen hun taalcreativiteit en leren zichzelf en anderen evalueren en waarderen. r r ja a e lee 6 & 4 e, 5e


woorden-oorlog

100 jaar geleden brak de Groote Oorlog uit. Op basis van de portretten en levensloop van ĂŠchte soldaten schrijven de kinderen een eigen gedicht. Hoe voelde een soldaat of een verpleegster zich? We zoeken onze eigen woorden voor angst, verlangen, eenzaamheid en stevige vriendschap, en proberen de klanken en sfeer van W.O. 1 in een postkaart naar huis te vatten. Op het einde van de workshop heeft elke leerling zijn eigen poĂŤziepostkaart.

Je leerlingen: lezen verschillende soorten gedichten, leven zich in anderen in, ontwikkelen hun taalcreativiteit, vergelijken de taal van vandaag met de taal van vroeger en evalueren gedichten van zichzelf en anderen.

& 6e 4 e, 5e

leer

ja a r


Het poëziespel laat deelnemers verschillende soorten gedichten lezen én schrijven op eigen niveau. Van elfje tot vergelijkvers, van klankgedicht tot raadselgedicht: gooi met de dobbelsteen, trek een fotokaart, pen een vergelijking neer en schrap 5 woorden. Op een laagdrempelige en uitdagende manier ontdekken de deelnemers wat poëzie allemaal kan zijn.

Je leerlingen: lezen verschillende soorten gedichten, werken samen, leren verwoorden, stijlfiguren toepassen en zichzelf en anderen evalueren en waarderen.

LEER J ALLE

A REN


gedichtendag Speciaal voor gedichtendag komt Jeugd en PoĂŤzie met een mobiel atelier op jouw school. In het printatelier gaan je leerlingen aan de slag met stempels, bister, collage, stiften en gedichten en maken ze hun eigen poĂŤzieposter. Wil je eerder aan de slag met klankgedicht en gesproken woord? Dan is het audio-atelier wat je zoekt. In onze mobiele studio experimenteren je leerlingen met klank, soundscape, luistergedicht en stem. Een ervaring! R JA R E N

A LLE LEE

pksho wor e n as Gewo r kl s pe j i r p ra + ext kost al eria : m at l i nG per

leer t. 0 cen

5 JOUW PROJECT KAN IK BEGELEIDING KRIJGEN BIJ EEN EIGEN PLAN? Natuurlijk! Van workshop op maat tot specifieke insteek of begeleiding bij een groter project, wij zoeken mee naar een geschikte formule om je plannen te realiseren. Vraag gerust!


vorming POĂ‹ZIE IN DE KLAS Kinderen zien taal als enkel spelling en regeltjes. De creatieve kant ervan gaat vaak verloren. Hoe kan je taalcreativiteit stimuleren? In deze vorming reiken we je nieuwe manieren van lezen, bespreken en schrijven van tekst aan. Je proeft van verschillende creatieve verwerkingsvormen voor taal. Hoe werk je met je leerlingen rond spreken? Wat zijn de bouwstenen van muzisch taalgebruik? We leren zelf speelse creatieve opdrachten verzinnen: van elfje tot raadselgedicht, van sprookje tot interview, ontdek welke tekstsoorten er bestaan en hoe je ermee aan de slag kan gaan.

Wat mag je verwachten?

Actief verschillende leesspelletjes en spreekoefeningen uitproberen en bewerken. Actief ontdekken van verschillende schrijfopdrachten en creatieve taalopdrachten. Methode voor het ontwikkelen van taalverwerkingsactiviteiten. Uitleg over de verschillende bouwstenen van muzisch taalgebruik. Reflectie m.b.t. het integreren van taalcreativiteit in de klaspraktijk .

PRAKTISCH

HOE BESTEL IK EEN VORMING?

Een vorming duurt 3 uur, pauze inbegrepen, en kost 300 euro exclusief vervoerskosten. Bestellen kan via de website: http://www.jeugdenpoezie.be/formulieren/aanvraag-vormingen/


missie Jeugd en Poëzie is een cultuureducatieve organisatie die bij alle kinderen en jongeren poëzie wil laten ontkiemen in een open creatieve taalomgeving. Door middel van workshops, ateliers, trajecten, vormingen en intensieve begeleiding ontplooit de deelnemer zich van geletterd naar talig in zijn of haar zelfexpressie. PRAKTISCHE INFORMATIE

WAAR GAAT DE WORKSHOP DOOR?

In een ruim, licht lokaal bij jou op school, met voldoende tafels en stoelen voor alle deelnemers.

WAT MOET IK VOORZIEN?

Voor elke workshop is er voldoende papier, schrijfmateriaal, een computer en een projector nodig. Bovendien verwachten wij dat een leerkracht van de school steeds aanwezig blijft tijdens de workshop.

HOEVEEL LEERLINGEN KUNNEN ER MEEDOEN? Er kunnen maximum 24 leerlingen deelnemen.

VOOR WELKE LEEFTIJD ZIJN DE WORKSHOPS?

Al onze workshops zijn aangepast per graad. Je kan de gewenste graad doorgeven via het aanvraagformulier.

HOELANG DUURT EEN WORKSHOP?

Eén workshop duurt 2 lesuren, dus 100 minuten, tenzij specifiek anders vermeld.

CONTACT

Jeugd & Poëzie Maarschalk Gérardstraat 4A 2000 Antwerpen. T 03 234 92 89 E dichter@jeugdenpoezie.be


bestellen & annuleren HOE BESTEL IK EEN WORKSHOP?

http://www.jeugdenpoezie.be/formulieren/aanvraag-workshop-lager/ Als je dit formulier invult, hebben wij onmiddellijk al de informatie die we nodig hebben om je aanvraag in te plannen. Boek je voor een school, bezorg ons dan zeker de juiste contactgegevens van de betrokken leerkrachten!

WAT GEBEURT ER DAN?

Op donderdag verwerken wij alle aanvragen en sturen wij een offerte. Jij kijkt of alles klopt en stuurt deze ondertekend naar ons terug. Zodra de ondertekende offerte bij ons toekomt, is de aanvraag bevestigd. Achteraf krijg je van ons de factuur en wij van jou een evaluatie + deelnemerslijst. De deelnemerslijst bevat de naam, familienaam, geboortedatum en postcode van de kinderen en is sinds 2014 verplicht!

WAT ALS EEN WORKSHOP NIET KAN DOORGAAN? Annuleren kan enkel telefonisch op 03 234 92 89 en kost s tot 14 kalenderdagen voor datum: 10 euro administratiekost s tussen 14 en 4 kalenderdagen voor datum: de helft van het totale bedrag s laatste 4 kalenderdagen voor datum: volledig bedrag

Annuleren kan enkel van maandag tot vrijdag tussen 09:30 en 16:30. Annuleren kan niet in het weekend of op feestdagen.

PRIJZEN

HOEVEEL KOST EEN WORKSHOP

EĂŠn workshop duurt 2 lesuren (100minuten) en kost 95 euro*, exclusief vervoerskosten. We rekenen 0,34 euro per kilometer vervoerskosten vanaf ons kantoor heen en terug tot op jouw school * tenzij specifiek anders vermeld

schoolaanbod lager onderwijs 2014-2015  
Advertisement