Page 1

aanbod 2011 * 2012

kleuter- en basisonderwijs

www.jeugdenmuziek.be


voorw

oord aanbod 2011 *

2012

js

derwi n o s i s a b n e r e kleut Projecten op maat,… in de maat!

Met trots presenteert Jeugd en Muziek haar nieuw artistiek aanbod voor het seizoen 2011 – 2012. We gaan hierbij geen enkele uitdaging uit de weg, zo kent u ons. Een strijkkwartet met turntables, Bach voor de kleinsten, opera met animatiefilm of poppentheater, twaalf saxen in choreografie, kinderliedjes uit alle windstreken, analoge beats en ga zo maar door. Nog steeds willen we kinderen en jongeren blijven verwonderen en prikkelen door middel van muziek. Ook het aanbod aan workshops breiden we gevoelig uit. Veel van deze workshops stemmen we specifiek af op voorstellingen uit de programmatie. Dit biedt u, als programmator of leerkracht, de kans om een bijzonder aantrekkelijk pedagogisch en artistiek traject samen te stellen. In dialoog met u kunnen we zo maatwerk bieden. Meer en meer willen we met Jeugd en Muziek het receptieve (het smaken) aan het actieve (het maken) koppelen. Onze website (www.jeugdenmuziek.be) blijft de referentie om op de hoogte te blijven van het aanbod en de talloze projecten en initiatieven van Jeugd en Muziek. De vrijwilligers van de 27 plaatselijke afdelingen zijn bovendien steeds beschikbaar voor meer duiding. Aarzel zeker niet om hen te contacteren (contactinformatie vindt u in deze brochure). “Muziek en ritme vinden hun weg tot in de geheime plaatsen van de ziel”, schreef Plato. Wat daar plaatsvindt weten wij ook echt niet, maar we hopen alvast met onze projecten aan die weg te timmeren.

Bruno Tuybens

Roel Vanhoeck

Voorzitter Jeugd en Muziek Vlaanderen

Directeur Jeugd en Muziek Vlaanderen


inho

ud

5 6 47 53 54 56 56 57 57 58 59 62 62

legende projectfiches actief musiceren navorming educatieve bijlagen boekingen jeugd en muziek-afdelingen provinciale coรถrdinatoren jeugd en Muziek Vlaanderen index kleuteronderwijs index basisonderwijs met dank aan colofon

4


leg

end

e

Hoe meer kruisjes,

Voor meer info, ne

hoe complexer de tec

em contact op met

hnische fiche. de plaatselijke

afdeling of met Jeug d en Muziek Vlaand eren. Bij het toekennen va n de kruisjes houd en we rekening met de volgende fac toren:

+ ++ +++ ++++

een minimum aan technische voorzieningen geschikte locatie (bv. vleugelpiano) bijkomende geluidsvoorzieningen, belichtingsapparatuur aangepaste locatie, belichting, PA, lange opbouwtijd, extra’s De uitvoer ders/maker s van dit p roject zijn bereid te sleutele n aan de in houd. Zo krijg je - na overleg – een proje ct dat op maat g emaakt is van jouw le erlingen, bijvo orbeeld in het bijzond er onderwijs of voor kin deren met ee n fysieke of mentale bep erking.

6+ jd eefti lke l e w n f jd ka vana ije ti aan r v t f n e rden gi ge d wo tellin n s r o o o o w de v bijge

5


ijs basisonderw de graad ste 2 1

voorstelling

Als de klok dúmdi rumdi du tikt...

6+

©Maja Jantar

Uitvoerders Dimos De Beun (klavecimbel), Thomas Gerard (animatie), Maja Jantar (concept & regie), Leni Van Goidsenhoven (regie-assistentie, dramaturgie), Brecht Beuselinck (techniek)

Das wohltemperierte Klavier (1722-1742) geldt als een van de hoofdwerken van Johann Sebastian Bach. Een selectie uit de 48 preludes en fuga’s vormt het raderwerk van een voorstelling als een muziekdoosje, waarbij vreemde figuren zich uit de klavecimbel losmaken, om terecht te komen in een reeks absurde situaties. Die situaties zijn geïnspireerd op de ludieke versjes die Ebenezer Prout (1835-1909), Engels muziektheoreticus en componist, voor elk van de 48 fuga’s schreef. Zo komen we midden in het mechanisme van de muziek terecht, in een wonderlijk universum waar het niet meer duidelijk is wie wat aandrijft. Bestuurt de muziek de figuren? Of zwengelen zij de wieltjes aan die de muziek de ruimte insturen? Of is er nog iets anders achter de radertjes en wieltjes dat alles beweegt? En het klokje tikt verder... dúmdi rumdi du... Een productie van Concertgebouw Brugge en Jeugd en Muziek Vlaanderen.

6

du u r 45 min.

max. aantal toeschouwers 100

bo e k i n gs pe ri o de premières: 21 & 22 jan. 2012 (Concertgebouw Brugge) nadien op aanvraag

technische fiche

++

+ educatieve bijlage


ijs basisonderw de graad ste 2 1

workshop

Als de klok dúmdi rumdi du tikt...

6+

Workshop rond preludes & fuga’s van Bach

Uitvoerder Jeugd en Muziek-animator

du u r 50 min. (schooltijd) 60 min. (vrije tijd)

max. aantal toeschouwers 25

Bach, te moeilijk voor kinderen?! Nochtans vormen de schijnbaar abstracte melodieën een heerlijke doos vol muzikaal speelgoed! Tijdens de workshop ‘Als de klok dúmdi rumdi du tikt...’ leren kinderen spelenderwijs thema’s uit de voorstelling zingen, spelen en herkennen. Een muziekanimator brengt een gamma aan muziekinstrumenten en bewegingsspelletjes mee die de muziek van Bach tastbaar maken en volledig laten beleven als voorbereiding op het concert. Puur spel- en speelplezier verzekerd! Een productie van Jeugd en Muziek Vlaanderen.

7

min. 2 en max. 6 klassen per dag

bo e k i n gs pe ri o de heel het seizoen, op aanvraag


ijs basisonderw en ad gr alle

voorstelling

Banabee

6+

Carnaval der dieren Carnaval der Dieren van Camille Saint-Saëns is zowat dé klassieker die elke leerling in de muziekles leert kennen. Kippen, hanen, ezels, schildpadden, een olifant, kangoeroes en zelfs fossielen paraderen over de witte en zwarte pianotoetsen. Carnaval der Dieren zit ook vol verdoken muzikale citaten van collega-componisten. Het is een muzikale ontdekking voor telkens een nieuwe generatie kinderen.

Uitvoerders

Peterweter

Mariko Narasaki (piano), Jos Baptist (piano), Steven Beersmans (commentator, acteur, jongleur)

“Dag dames en heren, herkent ge mij niet? Ik ben het. Peter. Peter, van Peter & de wolf. Gaat er nu een belletje rinkelen?” Twintig jaar geleden ving Peter een wolf. Nu reist hij de wereld rond en vertelt zijn heldenverhaal aan iedereen die het horen wil. Dé waargebeurde versie! Want hoe zat het ook alweer met die kat en die vogel? En zijn rolstoelende grootvader, welke rol speelde hij bij de vijver? Niemand anders dan Peter kent het antwoord. Maar er is meer... Naast zijn wolvenvangsysteem zitten in zijn grote koffer ook nog eens twee pianisten. Zij vullen Peters verhalen en goede raad aan met muziek. Angsthazen en broekschijters blijven beter thuis. Wolvenjagers en monstervangers zullen zeker genieten van dit theatraal concert.

du u r 50 min.

max. aantal toeschouwers 120

bo e k i n gs pe ri o de heel het seizoen, op aanvraag

technische fiche

++

+ educatieve bijlage

8


wijs kleuteronder alle klassen

voorstelling

Berenjacht www.ilesagi

2+

t.be

Uitvoerders Sarissa Rombouts (alt- en sopraansaxofoon), Martje Sermeus (gitaar, zingende zaag), Shana Massa (kostuums en decor)

du u r ‘Wij gaan op berenjacht, wij gaan op berenjacht, wij zijn niet bang!’ Met deze ritmische zin scanderen de kleuters zich een weg door het bos van klanken en geluiden. Het jonge publiek zoekt mee naar de beer! Ze moeten door een woud, ruiken aan het hoge gras, voelen de sneeuwvlokjes, zwemmen door de rivier,… Om van de ene naar de andere plaats te gaan, loodsen de muzikanten de kinderen al zingend en musicerend door het parcours.

45 min.

max. aantal toeschouwers 30 (2,5 tot 6-jarigen) 20 personen met een mentale handicap (mentale leeftijd tot 7 jaar)

bo e k i n gs pe ri o de heel het seizoen, op aanvraag

Berenjacht is een interactieve zintuigprikkelende voorstelling naar het boek “Wij gaan op Berenjacht” van Helen Oxenbury en Michael Rosem. Île sagit neemt de kleuters mee op een muzikale wandeling door de natuur. Elke plaats is waarneembaar voor de zintuigen in geur, beeld, klank en het publiek wordt actief betrokken door beweging, zang en spel. De gespeelde muziek is soms klassiek, soms hedendaags en soms heel mysterieus.

9

+ educatieve bijlage


erwijs kleuterond de 3 klas 2de

basisonderwijs 1ste graad

voorstelling

Canta conmigo / Zing met mij 4+

Uitvoerders Paola Marquez (zang & fluit), Geert Hellings (zang & gitaren), Firdevs Eke (zang & piano)

©Maja

r

Janta

du u r 45 min.

Canta, canta, canta Conmigo esta canción Canta, canta, canta Que nos alegra el corazón

Kom en zing dit lied met mij En laat je stem weerklinken Kom en zing dit lied met mij En zing het met je hart

Drie muzikanten. Drie nationaliteiten. Drie persoonlijkheden. Ze begrijpen elkaar niet. Maar hun muziek lijkt een brug te slaan. Beetje bij beetje herkennen ze melodieën en harmonieën. Ze verstaan elkaar niet, maar begrijpen elkaar door muziek. De hemelse stem van Paola Marquez (Colombia/België), de gitaren en stem van Geert Hellings (België) en Firdevs Eke (Turkije) nemen de kinderen mee op een ontdekkingsreis. Liedjes van hier en uit verre landen, liedjes met verhalen en liedjes in veel talen. Een productie van Jeugd en Muziek Vlaanderen.

10

max. aantal toeschouwers 80

bo e k i n gs pe ri o de 15 oktober 2011 - 15 februari 2012

technische fiche

+

+ educatieve bijlage


erwijs kleuterond de 3 klas 2de

basisonderwijs 1ste graad

workshop

Canta conmigo / Zing met mij Vocale workshop met kinderliedjes uit verre landen

4+

Uitvoerder Jeugd en Muziek-animator

du u r Canta, canta, canta Conmigo esta canción Canta, canta, canta Que nos alegra el corazón

Kom en zing dit lied met mij En laat je stem weerklinken Kom en zing dit lied met mij En zing het met je hart

Liedjes met verhalen, liedjes in veel talen, melodietjes om te zingen en ritmes om te swingen. Een zingende en swingende Jeugd en Muziek-animator leert de kinderen liedjes uit de voorstelling ‘Canta conmigo / Zing met mij’ aan. Op een leuke en interactieve manier klinken de liedjes niet alleen bekend in de oren als de kinderen naar de voorstelling gaan, maar kan iedereen zalig mee zoemen, neuriën of zingen. Stel je de instrumentale begeleiding en de prachtige stemmen van Geert, Paola en Firdevs er nog bij voor, en deze combinatie workshop/voorstelling wordt voor iedereen een onvergetelijke muzikale reis. Een productie van Jeugd en Muziek Vlaanderen.

11

50 min. (schooltijd) 60 min. (vrije tijd)

max. aantal toeschouwers 25 min. 2 en max. 6 klassen per dag

bo e k i n gs pe ri o de heel het seizoen, op aanvraag


ijs basisonderw de graad ste 2 1

voorstelling

6+

De fee Ibaché

Uitvoerders Barbara Cool (zang, klavier, accordeon, fluit, percussie), Els Cuypers (zang, fluit, hoorn, tube chimes, percussie) ©Dieter Telemans

We kijken door de viewmaster van de fee en reizen terug in de tijd. We ontdekken dat het er vroeger heel anders aan toe ging. Zo ontmoeten we eigenaardige wezens, elk met hun eigen temperament en muzikale stijl. Terwijl de Janee’s eeuwige twijfelaars zijn en de Njamko’s altijd maar willen smullen en eten, maken de Kétrou’s, opgejaagde vuurspuwende draken, het steeds warmer en worstelen de Wooplish zich doorheen een plastieken afvalberg.

du u r 50 min.

max. aantal toeschouwers 60

De kinderen brengen samen met de muzikanten het verhaal tot leven. Ze zingen de aangename en vaak grappige liederen mee en krijgen de kans het beste van zichzelf te geven op één van de instrumenten (klavieren, fluiten, percussie-instrumenten, de oceandrum,...).

200 (zalen met theatertechniek)

Maak kennis met “De fee Ibaché”, een interactief, ludiek, muzikaal en gezongen sprookje.

+ educatieve bijlage

Deze voorstelling is ook geschikt voor nieuwkomers die het Nederlands nog niet beheersen. Een educatieve bijlage speciaal voor deze doelgroep bereidt de toeschouwers voor op de voorstelling.

www.c oolc omp an y . be

12

bo e k i n gs pe ri o de heel het seizoen, op aanvraag

technische fiche

++


13


ijs basisonderw de graad 3

voorstelling

10+

De Grote Houthandel Antwerpen Show

Uitvoerders Sarah Vermeyen (fluit), Maarten Wijnen (hobo), Evy Van Dongen (klarinet), Katrien Vintioen (hoorn), Jonas Coomans (fagot)

du u r 50 min.

www.houtha

max. aantal toeschouwers

ndelantwerp

200

en.com

Houthandel Antwerpen laat alle grenzen tussen podium en publiek vervagen. In dit spektakel wisselen ze het klassiek repertoire af met woord, beeld en choreografie. Zij spelen voor, achter en tussen de kinderen… een bombardement voor al je zintuigen! *De Grote Houthandel Antwerpen Show* bewijst dat klassieke muziek leeft… en hoe! programma Norman Hallam (Waltz, Bossa Nova, Quickstep, Charleston), Jacques Ibert (Trois Pièces Brèves), Luciano Berio (Opus Number Zoo), Györgi Ligeti (Sechs Bagatellen)

14

bo e k i n gs pe ri o de heel het seizoen, op aanvraag

technische fiche

+

+ educatieve bijlage


deeltijds ijs kunstonderw en ad gr le al

workshop

9+ Blazersatelier Houthandel Antwerpen

Uitvoerders Sarah Vermeyen (fluit) & Evy Van Dongen (klarinet)

do e lgro e p deeltijds kunstonderwijs, alle blaasinstrumenten, alle graden, ook ensembles mogen zich inschrijven

du u r Blazersatelier in voorof namiddag eventueel met aansluitend concert Houthandel Antwerpen

max. aantal toeschouwers 30

bo e k i n gs pe ri o de heel het seizoen, op aanvraag ©Jan Van Damm

e

Houthandel Antwerpen neemt toeterende, fluitende en schallende leerlingen mee op een verrassend avontuur. Aan de hand van enkele improvisatieoefeningen ontdekken ze de wereld van klankkleuren, podiumprésence en choreografieën. Kunnen klarinetten, saxen en blokfluiten dezelfde klank maken? Hoe presenteer je een eigen concert? Speel een compositie op een noot en vertel je muzikale verhaal met je gezicht en lichaamstaal. Maak kennis met nieuwe technieken en grafische partituren. Ontdek hoe mooi een creatie van ruis- en windgeluiden kan zijn. Houthandel Antwerpen verkent in dit blazersatelier samen met de leerlingen de mogelijkheden van een ontspannen, creatieve en interactieve podiumervaring.

15


erwijs kleuterond de 3 klas 2de

voorstelling

Droes - diabolus in musica

4+

Uitvoerders Sabrina Avantario (piano), Emanuel Vanden Berghe (tenor), Lorenzo Muzzi (bas-bariton)

©Hendrik Braet

du u r 45 min.

max. aantal toeschouwers Spreken, roepen, fluisteren, zingen,… de kleuters smeren en schrapen hun stembandjes om samen met Droes op zoek te gaan naar zijn mooiste aria’s uit verschillende opera’s. De ‘Droes’ uit Faust, Mefistofele en Les Contes d’Hoffman komt om de hoek piepen en verleidt de kleuters met zijn verschillende gedaantes. Droes laat de kinderen hun stem verkennen en brengt hen met zijn zwavelige en hete stem even dichter bij de hel. De drie muzikanten stelden Droes proefondervindelijk samen. Dat kleuters de voorkeur geven aan karakter en ritme boven melodie is maar een van de ingrediënten die op maat van het jonge publiek gemaakt is. programma muziek van Charles Gounod, Jacques Offenbach en Arrigo Boito

16

40

bo e k i n gs pe ri o de heel het seizoen, op aanvraag

technische fiche

+


ijs basisonderw de aa 2 gr d 1ste

voorstelling

De muzikale snuifdoos

6+

Uitvoerders Ensemble 4Tempi: Nozomi Kanda (piccolo en fluit), Angéline Le Ray (fluit), Kristina De Troyer (fluit), Charlotte Udo Adriaenssens (altfluit en fluit) ©Marcel Hastir

In het fluitatelier staat een enorme muziekdoos, vergeten door de jaren heen. Erin zit een harlekijn die niet meer danst en uit de doos komt geen muziek meer. Hoe kunnen de vier muzikanten de muziekdoos maken? Tijdens het kloppen van de hamers en het zagen van hout ontstaan de eerste fluitklanken die Harlekijn weer tot leven brengen. De vier fluitisten plukken muzieknoten van de doos, halen er verborgen partituren uit en spelen duizend melodieën die Harlekijns hartje weer doen kloppen. Wanneer ook katten en bijen ons atelier binnensluipen om ons te helpen, wordt Harlekijn misschien wel echt een mens…

du u r 50 min.

max. aantal toeschouwers 80

bo e k i n gs pe ri o de heel het seizoen, op aanvraag

technische fiche

+

De Muzikale Snuifdoos is een interactieve voorstelling die kinderen laat kennismaken met klassieke muziek. Het fluitenkwartet 4Tempi creëerde deze voorstelling vol humor en poëzie om het jonge publiek de klanken en kleuren van de muziek te laten ontdekken.

17

pi.f quatretem

ree.fr


ijs basisonderw de graad ste 2 1

voorstelling

Ein Kinderspiel

6+

Uitvoerder Stephane Vande Ginste (piano)

du u r 50 - 60 min.

max. aantal toeschouwers 100

Muziek voor kinderen, van componisten die voor kinderen componeren. Muziek van onze tijd, in een taal van onze tijd. Een weinig bekend repertoire van de grote pioniers van hedendaagse muziek, de pareltjes uit For Children van Béla Bartók, de bedrieglijk eenvoudige pianostukjes van Igor Stravinsky, maar ook werken van György Kurtág, Helmut Lachenmann, Sofia Gubaidulina en Alfred Schnittke. Ook in Vlaanderen wordt interessante muziek voor kinderen gecomponeerd: we horen werk van Jan De Maeyer, Piet Swerts en Stephane Vande Ginste zelf. programma werken van Béla Bartók - Igor Stravinsky - Sofia Gubaidulina György Kurtág - Helmut Lachenmann - Alfred Schnittke - Piet Swerts - Jan De Maeyer - Stephane Vande Ginste

einkinderspiel.blogs

.c t o p

om

18

bo e k i n gs pe ri o de heel het seizoen, op aanvraag

technische fiche

++


ijs basisonderw de graad de 3 2

voorstelling

©Jos L. Knaepen

Electric Miles Project

8+

Uitvoerders Peer Baierlein (trompet), Marc Vandes (bas), Dries Verhulst (gitaar), Arno Krijger (orgel), Koen Mertens (drum)

du u r Het Electric Miles Project is een hedendaagse interpretatie van een door Miles Davis tot leven gewekte kruisbestuiving tussen jazz, funk en pop. Na een voorstelling van alle instrumenten, leren de kinderen de grote jazzlegende Miles Davis kennen. Jazz, funk en popmuziek, geluidseffecten en veel meer; na dit concert heeft jazz geen geheimen meer voor het jonge publiek.

50 min.

max. aantal toeschouwers 150 (school) 250 (theaterzaal)

bo e k i n gs pe ri o de heel het seizoen, op aanvraag

technische fiche

++

Dit kwintet werd opgericht in september 2002 met de bedoeling slechts enkele concerten te spelen in de vorm van een tijdelijk ‘project’. Door het grote succes van deze concerten en talrijke aanmoedigingen van o.a. Sim Simons (Jazzmozaïek) en Guy Van De Poel (Hopper) besloten de muzikanten om als vaste formatie verder te gaan. Het repertoire omvat de muziek die Miles Davis, samen met o.a. Marcus Miller, heeft opgenomen tijdens zijn comeback periode in de jaren tachtig.

www.electric-m

19

e il

s.com


ijs basisonderw de graad de 3 2

workshop voorstelling

Fijnbesnaard

8+

Uitvoerder Piet Decalf (zang, spel & tekst)

du u r

©Nele Vansteenwegen

50 min. (schooltijd) 60 min. (vrije tijd)

Met handen en voeten, met enkele liedjes en een koffer vol instrumenten duik je samen met Fijnbesnaard in de wereld van de tokkelinstrumenten. Een gitaar uit Spanje, een Italiaanse mandoline, een Amerikaanse banjo met Afrikaanse wortels… Fijnbesnaard reisde over bergen, diepe dalen, eindeloze zeeën, verschroeiende woestijnen, koude ijsvlaktes en diepe meren op zoek naar grote en kleine tokkelinstrumenten. Houten en metalen, bolvormige en platte en met vier tot acht snaren. Fijnbesnaard laat je luisteren naar, voelen aan, kijken in én spelen op akoestische tokkelinstrumenten. Alle geheimen van deze instrumentjes ontrafelt Fijnbesnaard; enkel voor jou!

max. aantal toeschouwers 25

bo e k i n gs pe ri o de heel het seizoen, op aanvraag

+ educatieve bijlage

Kinderen maken kennis met verschillende akoestische tokkelinstrumenten en krijgen de kans om zelf de snaren te beroeren.

20

w w w .f i jn b e s n a a rd

.b e


ijs basisonderw alle graden

voorstelling

Fffff…fluitenfeest

Uitvoerder Bart Spanhove (blokfluiten van 12 cm tot 2,30 meter)

du u r 50 min

max. aantal toeschouwers 100

bo e k i n gs pe ri o de Ooit al een Chinese ocarina, een Japanse sjakuhachi of een ZuidAfrikaanse gemshoorn gezien? Ooit al een fluitje van 12 cm of een blokfluit van 2,30 m gehoord? In Ffff...fluitenfeest worden ze één voor één voorgesteld. Een programma voor kinderen met de magische kracht van prikkelende muziek. Na zo’n sessie wil iedereen er lustig op losfluiten.

www.f

landers

-recorder

21

heel het seizoen, op aanvraag

technische fiche

+

quartet.be


ijs basisonderw en ad gr alle

voorstelling

Frankenstein!!

6+

Pieter Embrechts & Spectra Ensemble ©Sebastiaan Van Doninck

Uitvoerders Pieter Embrechts (chansonnier) & het Spectra Ensemble o.l.v. Filip Rathé, Sebastiaan Van Doninck (illustrator), Joris Blanckaert/ Greet Swinnen (beeldregie), Barbara De Wit (licht), Maryse Ide (productieleiding), Jan Debie

Heb je een bijzonder gevoel voor humor? Hou je van satire? Dan is Frankenstein!! van H.K. Gruber wat je zoekt. Deze Weense componist schreef prettig gestoorde muziek op spottende kinderrijmpjes, bevolkt door monsters, kannibalen en superhelden, door Batman en Robin, Dracula, Frankenstein en Superman. Deze verfrissende klassieker voor ensemble en chansonnier blijft op de lachspieren werken. Het stuk, dat zowel verfijnde als ronduit lachwekkende klanken bevat, is een briljante en verrassende uiting van een licht gestoorde fantasie.

(podiumtechniek)

du u r 45 min.

max. aantal toeschouwers onbeperkt

bo e k i n gs pe ri o de 1 maart - 6 april 2012

Net zo gaat Joris Blanckaert, in zijn spitsvondige stijl, aan de slag met ‘Welterusten iedereen’, een kinderboekje van de hand van de Nederlandse schrijver Edward van de Vendel. Het geheel werd beeldig geïllustreerd door Sebastiaan Van Doninck. Een voorstelling voor oor en oog, waarin met een kwinkslag de muziek van de 20e eeuw de revue passeert, van cabaret en Kurt Weill naar tango en pop. Voor jong èn oud! programma Joris Blanckaert - Droom-Zappen (2010) H.K. Gruber - Frankenstein!! (1976-77) Een productie van het Spectra Ensemble. Met steun van Jeugd en Muziek Vlaanderen.

www.spectraense mble.be

22

technische fiche

++++


ijs basisonderw eN ad gr alle

workshop

6+

Frankenstein!!

Een workshop vol muzikale gruwel en griezel

Uitvoerder Jeugd en Muziek-animator

du u r

ŠSebastian ŠSebastiaanVan VanDongen Doninck

50 min. (schooltijd) 60 min. (vrije tijd)

Ooit al een circusrat horen vliegen of Batman laten gorgelen? Een rattenliedje gezongen of mik mak-monstertje laten schrikken? Tijdens de workshop Frankenstein!! laten de kinderen zich inspireren door illustraties van Sebastiaan Van Doninck uit de voorstelling en tekenen hun eigen versie van Mary Shelly. Voor deze gelegenheid haalt een muziekanimator een spannende koffer vol instrumenten van de zolder en gaat samen met de kinderen aan de slag om alle griezel- en gruwelverhalen muzikaal te verklanken. Puur spel- en speelplezier verzekerd! Een productie van Jeugd en Muziek Vlaanderen.

23

max. aantal toeschouwers 25 min. 2 en max. 6 klassen per dag

bo e k i n gs pe ri o de heel het seizoen


basisonderwijs alle graden

erwijs kleuterond alle klassen

voorstelling

Herman en Rosita Dewit In hun sterk visuele, humoristische en soms poëtische voorstellingen presenteren Herman en Rosita Dewit de traditionele volksinstrumenten en hun meest ondenkbare afgeleiden. Naast de traditionele instrumenten vormen gerecycleerd keukenmateriaal (wortelklarinet, pilchardpiano,…), sport (basketbaldoedelzak, pingpongbalfluit,…) en huisvuil (milieuboxdrumstel, fietspompfluit, sigarenkistviool,…) het uitgangspunt van hun concerten en workshops. Muziek en verhalen waarnaar geluisterd kan worden, maar waarin kleuters en kinderen ook kunnen meespelen, kijken, zingen en dansen.

Muziek uit de keuken

Muziek van op ’t grof huisvuil do e lgro e p

doelgroep basisonderwijs, alle graden vrije tijd: vanaf 6 jaar

du ur

6+

6+

basisonderwijs, alle graden vrije tijd: vanaf 6 jaar

du u r 50 min. (concert)

50 min.

3 x 50 min. (workshop: 1 klas per lesuur)

m ax. aantal toesch o u w e r s

m ax . aan t al t o e s c h o u we rs

200

200 (concert) 1 klas per lesuur (workshop)

Muzikale vertelsels

6+

doe lgroep basisonderwijs, alle graden

du ur

Muziek voor en met kleuters

3+

do e lgro e p kleuteronderwijs, alle klassen

du u r 50 min.

50 min.

m ax . aan t al t o e s c h o u we rs

m ax. aantal toesc h o u w e r s

200

200

Sportieve muziek

Muziek met bucht, brol en bazaar do e lgro e p

d oe lgroep basisonderwijs, alle graden

d u ur

6+

50 min.

m a x. aantal toesch o u w e r s 200

6+

basisonderwijs, alle klassen

du u r 50 min.

m ax . aan t al t o e s c h o u we rs 200

bo ek in gs pe ri

w w w .h e r m a n d

e w i t .b e

24

od e

, op aanvraag

heel het seizoen


ŠPiet Van den Bossche

25


ijs basisonderw en ad gr alle

voorstelling

Het fantoom van de opera… 6+ en zijn vriendjes

Uitvoerders Chia-Fen Wu (sopraan), Dirk Moelants (gamba en arrangementen), Dimos De Beun (klavecimbel en fluit), Hans Spiliaert (video en 3D-animatie), Luiz Naveda (beweging in Motion Capture Studio), Aurélie Debaene (ontwerpschetsen 3D-modellen), Fernand Buyls (geluidsopnames), Josephine Schreibers (concept, regie en video), Jan Kuppens (productieleiding)

©Lieven Dirckx

du u r Deze voorstelling biedt een podium aan alle vreemde, akelige maar ook grappige creaturen uit de operageschiedenis. Niet de helden maar de anti-helden. Ze duiken op in aria’s van Purcell, Rameau, Mozart, Humperdinck, Verdi, e.a. Het standbeeld van de Commendatore dat plots tot leven komt, de Cold Genius die werd opgewekt uit zijn dodenslaap of heksen die belust zijn op wraak. Gelukkig is het niet allemaal kommer en kwel. Ook grappige creaturen komen aan het woord, zoals de robot Olympia, de kikker Platée of de mensvogel Papageno. Om in deze muzikale nachtmerrie de rust te bewaren worden af en toe wiegeliedjes gezongen afkomstig uit opera’s van o.a. Menotti. programma werken van N. Rimsky-Korsakoff, G. Verdi, W.A. Mozart, H. Purcell, M. Ravel, G.C. Menotti, R. Wagner, E. Humperdinck, J.-Ph. Rameau, G.F. Händel, J. Offenbach Een productie van Jeugd en Muziek Gent in samenwerking met de Vlaamse Opera en IPEM.

26

45 min.

max. aantal toeschouwers 250 (light-versie 200)

bo e k i n gs pe ri o de heel het seizoen, op aanvraag

technische fiche

++


ijs basisonderw de graad de 3 2

voorstelling

Jazzstory

8+

Uitvoerders Jeroen Tilkin (zang en piano), Thomas Jillings (sax), Glenn Magerman (trompet), Matthias Heyman (bas), David La Mela (drum)

du u r 55 min.

max. aantal toeschouwers 200

bo e k i n gs pe ri o de heel het seizoen, op aanvraag (niet in oktober, november en maart)

Deze wervelende voorstelling neemt de kinderen mee naar een duistere kroeg waar ze kennis maken met vijf jazzmuzikanten die daar elke avond spelen. Wanneer de jazzers het niet eens worden over hoe ze samen moeten spelen gaat het er hevig aan toe en wordt het duidelijk dat ze enkele afspraken moeten maken om samen muziek te spelen. Doorheen de show krijgen de kinderen inzicht in de basiselementen van swing en jazz via humor, interactie en herkenning vanuit hun eigen leefwereld.

27

technische fiche

++++

+ educatieve bijlage


ijs basisonderw en ad gr alle

workshop

Klankrups

6+

Uitvoerders Leen De Bruyn & J&M-animator

Met Wii-consoles om het middel, gespitste oren en een gezonde dosis competitiedrang dansen, springen en bewegen de deelnemers tijdens een muzikaal spel en hopen ze zo van elkaar te winnen. Klankrups laat kinderen kennismaken met de meest uiteenlopende timbres, maar ook met andere muzikale aspecten zoals melodie, interval, contour,‌ Hoe beter de kinderen de geluiden leren onderscheiden, hoe verder ze in het spel geraken. Twee teams van twee kinderen worden tijdens Sync-in-team uitgedaagd om zo goed mogelijk mee te bewegen op de beat van uiteenlopende muziekgenres. Ze krijgen onmiddellijk feedback door middel van visualisaties. Een derde onderdeel is een meer creatieve en scheppende module waarin kinderen zelf musiceren met de Wiiconsoles. Jeugd en Muziek houdt de vinger aan de pols in de academische wereld en volgt innovatieve muziekeducatieve onderzoeken op de voet. Bovenstaande toepassingen maken deel uit van een onderzoek van het departement Musicologie (IPEM) aan de Universiteit Gent. In het kader van die studie worden de muzikale perceptie en muzikale ontwikkeling bij kinderen bestudeerd. IPEM ontwikkelde toepassingen waarmee de luistervaardigheden getraind kunnen worden.

du u r 2 simultane sessies van 30 minuten per vier leerlingen (schooltijd) nog te bepalen (vrije tijd)

max. aantal toeschouwers ongeveer 90 leerlingen per dag

bo e k i n gs pe ri o de september - december 2011

Een samenwerking tussen Jeugd en Muziek Vlaanderen en Universiteit Gent.

28

w w w .i p e m .b e


ijs basisonderw en ad gr alle

workshop

Laat je mond ‘ns openvallen

6+

Vocale improvisatie voor stem, keelrasp, tongdrums en tanden

Uitvoerder

©Hendrik Braet

Jeugd en Muziek-animator

du u r 50 min. (schooltijd) 60 min. (vrije tijd)

max. aantal toeschouwers 25

Welke klanken hoor je op een doordeweekse groentemarkt? Hoe klinkt een jazzorkest of een disco, of hoe maak je je verstaanbaar in het Taiwanees zonder een woord te spreken? In deze vocale workshop kunnen deelnemers zelf scènes, beelden, sferen en verhalen verklanken met een gamma aan mogelijkheden die iedere stem heeft! Laat je mond dus maar eens openvallen… Een zingende muziekanimator komt op bezoek bij een groep kinderen/jongeren en brengt heel wat vocale verrassingen mee. De muziekanimator laat iedereen zijn eigen stemgeluid op een creatieve manier ontdekken en samenvoegen tot een nieuwe vocale creatie. Deze ‘vocal scat drumming’ zorgt voor een unieke sensatie! Een productie van Jeugd en Muziek Vlaanderen.

29

min. 2 en max. 6 klassen per dag

bo e k i n gs pe ri o de heel het seizoen, op aanvraag


ijs basisonderw en ad gr alle

workshop

Muziek Op Stap Vuurvogel / De Schepping Muziek Op Stap prikkelt de fantasie en verbeeldingskracht van kinderen en zet hen aan om samen iets muzikaals te creëren rond de thema’s Vuurvogel of de Schepping, geïnspireerd op het symfonisch werk van respectievelijk Stravinsky en Milhaud. Een muziekanimator komt drie keer op bezoek in een klasje van de basisschool. De animator is de muzikale motor, brengt een muziekkoffer vol instrumenten mee en gaat met enkele muzikale bouwstenen aan de slag. De kinderen gaan op ontdekkingstocht, kunnen zich vinden in een aantal muzikale spelregels, maken hun eigen scheppingsverhaal, geven de voornaamste personages een eigen gezicht en stem, kiezen uit een koffer vol muziekverrassingen, gaan samen musiceren, zetten de muziek naar hun hand en beluisteren op het

Uitvoerder Jeugd en Muziek-animator

De Vier Elementen Hier tovert de muziekanimator iedere week een ander continent tevoorschijn en maken de kinderen een muzikale wereldreis. Voor De Vier Elementen zijn er 4 sessies voorzien om zo de 4 werelddelen muzikaal uit te diepen en kennis te maken met een rijk palet aan muziekinvloeden, etnisch repertoire en boeiende kruisbestuivingen met Westerse muziek. Ter voorbereiding van de 2de, 3e (en 4e) sessie beschikt de leerkracht over een inspirerend Muziek Op Stap-boekje. Dit Muziek Op Stap-boekje is vrij te downloaden via www.jeugdenmuziek.be Een productie van Jeugd en Muziek Vlaanderen.

30

du u r 50 min. (schooltijd) 60 min. (vrije tijd)

max. aantal toeschouwers 25 min. 2 en max. 6 klassen per dag

bo e k i n gs pe ri o de heel het seizoen, op aanvraag

+ educatieve bijlage


31


ijs basisonderw de graad de 3 2

voorstelling

Muziekterreur

6+

Uitvoerders Odysseia Ensemble Dymphna Vandenabeele (hobo), Dries Tack (klarinet), Veerle Houbraken (viool), Katelijne Onsia (altviool), Jens Similox-Tohon (contrabas) of Les Blauw Bjorn Eriksson (gitaar), Peter Pask (gitaar), Lenn Dauphin (contrabas), Jon Birdsong (cornet, trompet)

Muzak in winkels, stations, liften, metrostations,… terreur voor de oren! Jeugd en Muziek schakelt het Odysseia Ensemble en Les Blauw in om contraterreur te zaaien.

du u r aanslag in de klas: 3 min. (in totaal 10 per daghelft) eindconcert: 30 min. (in to-

Gewapend met hun instrument nemen de muziekterroristen je school of festival in, duiken ze op waar je hen nooit verwacht en eisen drie minuten alle aandacht op. Je weet niet wanneer, waar, wie, met hoeveel en hoe! Een zekerheid: op het einde van de dag gaan ze met z’n allen een half uur door tot je bezwijkt.

taal 2 per daghelft)

max. aantal toeschouwers per dagdeel: 10 klassen

bo e k i n gs pe ri o de heel het seizoen, op aanvraag

technische fiche Een eerste fase van muziekterreur zijn de aanslagen in de verschillende klassen: zo’n drie minuten worden de leerlingen onverwacht belaagd met onbekende muziek. De tweede fase bestaat uit een concert van het ensemble voor alle leerlingen samen. programma Odysseia Ensemble (Sergei Prokofiev, Quintet op. 39) Les Blauw (doordrongen van Django Reinhardts muzikale ziel) Een productie van Jeugd en Muziek Vlaanderen.

32

++

+ educatieve bijlage


ijs basisonderw en ad gr alle

workshop

Muziekterreur

6+

Grafische partituur

Uitvoerder Jeugd en Muziek-animator

du u r 50 min. (schooltijd) 60 min. (vrije tijd)

max. aantal toeschouwers 25

Krabbels, doedels, bollen en clusters,... bereid je voor op het terreurensemble en geef hen een partituur van eigen makelij! Hoe zet je je hersenspinsels op papier zonder een noot muziek te kennen? Hoe krabbel je de gekste ideeën neer? En vooral... hoe klinkt dat dan? Eerst een muzikale brainstorm. Dan samen met een muziekanimator alle ideeën structureren en grafisch omzetten tot een ‘leesbare’ muziekpartituur. Laat je verrassen door de uitvoering van deze unieke, eigengereide compositie! Het ensemble (Odysseia of Les Blauw) geeft op de dag van de voorstelling een eigen interpretatie aan jullie grafische partituur! Een productie van Jeugd en Muziek Vlaanderen.

33

min. 2 en max. 6 klassen per dag

bo e k i n gs pe ri o de heel het seizoen, op aanvraag


kleuteronderwijs alle klassen

basisonderwijs alle graden

workshop

Op slag en tijd Fernand Buyls, percussie-elektronica-duivel-doet-al, laat jongeren kennismaken met de meest uiteenlopende vormen van (elektronisch) slagwerk: van sampler, beatbox en groovebox tot een hele resem aan traditionele exotische percussie-instrumenten. Fernand houdt de vinger aan de pols bij wat leeft bij kleuters en kinderen en verrast hen met zijn workshops.

Drums en percussie

Een wereldhit cd maken

3+

doelgroep kleuteronderwijs

do e lgro e p basisonderwijs, alle graden

6+

du u r

basisonderwijs, alle graden

4 u.

du ur

m ax . aan t al t o e s c h o u we rs

50 min.

m ax. aantal toesch o u w e r s

30

30

Uitvoerder Fernand Buyls

bo e k i n gs pe ri o de heel het seizoen, op aanvraag

technische fiche

+

users.t

elenet.be/opsla

34

gentijd


basisonderwijs alle graden

voorstelling

Prinses Aiko

6+

Uitvoerders Chia-Fen Wu (sopraan), Dirk Moelants (arrangementen, gamba), Dimos De Beun (klavecimbel, fluit), Maya Sapera (dans), Lieven ©Hans Spilliaert

Baert (regie), Hans Spilliaert (3D-

Twee akelige bewakers nemen Prinses Aiko gevangen. Samen met haar hofdame probeert ze al dansend en zingend de tijd te verdrijven. Maar als de deur van haar kamer op een kiertje staat, waagt ze een ontsnappingspoging. Prinses Aiko krijgt hierbij de hulp van verschillende dieren. Alleen zijn de bewakers er altijd snel bij en weten ze haar telkens weer tegen te houden. Tot er onverwacht een mythisch wezen opduikt... In deze voorstelling nemen we je mee op een muzikale reis die leidt van Japan tot India, van Perzië tot China. De klassieke aria’s uit opera’s van Händel, Puccini, Ravel, Gretry, Lehar, e.a. zijn bewerkt voor gamba, klavecimbel, fluit en Oosterse instrumenten. Prinses Aiko is het vervolg op het nu al legendarische ‘Het Fantoom van de opera... en zijn vriendjes’. Een productie van De Vlaamse Opera, IPEM, Jeugd en Muziek Gent en Jeugd en Muziek Vlaanderen.

35

animatie), Josephine Schreibers (video), Jan Kuppens (productieleiding)

du u r 50 min.

max. aantal toeschouwers 250

bo e k i n gs pe ri o de heel het seizoen, op aanvraag

technische fiche

++

+ educatieve bijlage


ijs basisonderw en ad gr alle

voorstelling

Rossini’s geheime recept

6+

naar Rossini’s Il Barbiere di Siviglia

Uitvoerd

ers

I Solisti del Vento, Luk de Bruyker (spel), Ann De Prest (zang), David Prins (libretto & regie), Gioacchino Rossini/ Vincenzo Gambaro (muziek)

Welke passie wint? De zangkunst of de kookkunst? Rossini componeerde even verrukkelijke opera’s als maaltijden. Jong en oud, schuif aan en onderga de kunsten van deze Italiaanse levensgenieter. Neem een kijkje in de keuken van de maestro. Maak kennis met zijn overrompelend kleurenpalet én met zijn even jonge als mooie assistente. Proef de wonderlijkste ingrediënten. Laat je bedwelmen door niet eerder opgesnoven geuren. Kijk mee over zijn schouders; zit hem dicht op de huid en ontdek het muzikale geheim van deze onsterfelijke chef uit Pesaro. Want spelenderwijs ontstaan scènes die zich als losse ingrediënten aaneenrijgen tot een verhaal. Een hartverscheurend verhaal over de jacht op onbereikbare geliefdes; Berta wil Bartolo, Bartolo wil Rosina, Rosina wil Almaviva, kortom: opera! Meeslepend muziektheater met humor en passie op verschillende niveaus, zodat de voorstelling zowel kinderen, jongeren als volwassenen betovert. Een productie van I Solisti del Vento met een educatieve omkadering door Jeugd en Muziek Vlaanderen.

w w w .i s o l i s t i

d e l v e n t o .b e

36

du u r 60 - 70 min.

max. aantal toeschouwers onbeperkt

bo e k i n gs pe ri o de 15 november 2011 - 23 december 2011

technische fiche

++++

+ programmaboekje


ijs basisonderw de graad 3

voorstelling

Scherzi Musicali

Uitvoerders Nicolas Achten (zang, theorbe, harp), Justin Glorieux (barokviool),

ŠPhilip Van Ottegem

Eriko Semba (gamba)

du u r 40 - 50 min.

max. aantal toeschouwers 80

Nicolas Achten en de zijnen verrassen je met contrasterende emoties en sferen en met vreemde instrumenten uit een ver verleden. Zichzelf op harp of theorbe begeleidend bezingt Nicolas, geruggensteund door een violist en gambist, de avonturen van Orpheus. Veel Italiaanse componisten uit de zeventiende eeuw lieten zich immers inspireren door deze figuur. Met hun favoriete repertoire spelen de muzikanten met passie werken van Caccini, Merula, Monteverdi en Landi.

37

bo e k i n gs pe ri o de heel het seizoen, op aanvraag

+ educatieve bijlage

ww

achte s a l o c i n w.

n.be


ijs basisonderw 3de graad

voorstelling

slagRoom

+ 10

Vier percussionisten slaan zich een weg doorheen je school. Ze laten niemand onberoerd en geven je de figuurlijke slag in je gezicht waardoor je even verlamd van verwondering - en ook wel bewondering - geen woord kan uitbrengen. Nog voor je goed en wel beseft wat je overkomt, zijn ze al weer weg. Later schudden de vier je nog eens door elkaar met brute aardse percussie en subtiele klankwolken, met experimentele klankkleuren en onverwachte mokerslagen. Vier percussionisten laten even - heel even - de tijd stilstaan. Een eerste fase van slagRoom gaat door in de verschillende klassen: zo’n drie minuten worden de leerlingen onverwacht belaagd door de percussionisten die in de klas een groove maken met alles wat voor handen is. De tweede fase bestaat uit een concert van het ensemble voor alle leerlingen samen.

U

erd itvo

ers

Triatu + 1: Dimitri Dumon, Frank van Eycken, BjĂśrn Denys, Tom De Cock

Een productie van Jeugd en Muziek Vlaanderen.

du u r aanslag in de klas: 3 min. (in totaal 10 per daghelft) eindconcert: 30 min. (in totaal 2 per daghelft)

max. aantal toeschouwers per daghelft: 10 klassen

bo e k i n gs pe ri o de heel het seizoen, op aanvraag

+ educatieve bijlage

w w w .t r i a t u .b

e

38


ijs basisonderw 3de graad

workshop

slagRoom

10+

Van bodypercussion tot compositie

Uitvoerder Jeugd en Muziek-animator

du u r 50 min. (schooltijd) 60 min. (vrije tijd)

max. aantal toeschouwers 25

Je eigen vingers, voeten, handen en tanden laten tokkelen, pingelen, kloppen en tingelen geeft al een enorme kick. Als je dan van iedereen alle ritmische elementen gaat ordenen en samenvoegen, krijg je een heerlijke groove waarin iedereen een cruciale muzikale rol speelt. Haal er vervolgens nog wat stoelen, pennen, propjes papier en bordkrijt bij en een uniek stuk ‘slagRoom’ is ontstaan! Na de voorstelling ‘slagRoom’ lijkt het een koud kunstje om vanuit het niets toffe grooves te toveren. Met de hulp van een animator van Jeugd en Muziek slaagt iedere klas erin een eigen ritmisch werk te creëren in een mum van tijd! Een productie van Jeugd en Muziek Vlaanderen.

39

min. 2 en max. 6 klassen per dag

bo e k i n gs pe ri o de heel het seizoen, op aanvraag


ijs basisonderw en ad gr alle

voorstelling

Tátake!-Taiko

6+

Uitvoerders vaste muzikanten: Saskia Rock, Bart Gits + 1 of 2 extra muzikant(en)

Tátake!-Taiko (‘Tátake’ is Japans voor ‘geef er een lap op’ en ‘Taiko’ betekent ‘grote trom’) bestaat uit Vlaamse en internationale percussionisten en artiesten die de kunst van het traditioneel Japans drummen – Taiko – beoefenen en verspreiden. In Japan is deze heel oude muziekvorm zeer populair en telt dit genre meer dan 10.000 groepen. De indrukwekkende trommels zijn houten vaten, overspannen met dikke runderhuiden die bespeeld worden met stokken. Tátake!-Taiko bouwt deze kostbare instrumenten zelf. De percussiegroep toont de verschillende speelstijlen die mogelijk zijn met deze trommels: staand, zijdelings, bovenarms of zelfs liggend. Heel arbeidsintensief! In de muziek zelf vind je niet echt een bepaald patroon terug zoals in de Westerse en Afrikaanse percussie. De volumineuze diepe tonen van de grote drums zorgen voor een schouwspel dat recht naar de buik gaat.

w w w .t a t a k e - t

a i k o .b e

40

du u r 50 min. (schooltijd) 60 - 70 min. of 2 x 45 min. (vrije tijd)

max. aantal toeschouwers workshop: 25 voorstelling: af te spreken

bo e k i n gs pe ri o de heel het seizoen, af te spreken


ijs basisonderw alle graden

voorstelling

Triatu Van Afrika tot Amerika Een driekoppige slagwerklinie met pit. Verrassend, creatief, hedendaags en mondig. Naast instrumenten zoals een marimba, een vibrafoon, een xylofoon, een klokkenspel,… bespelen de leden van Triatu ook nog een waaier van minder gekende slaginstrumenten zoals een pandeiro, een berimbau, een conga, aangevuld met bruitages en jawel… zelfs ordinaire tafels. Met handen en voeten overrompelen ze het jonge publiek met hun instrumenten en muziek. Dimitri Dumon geeft tekst en uitleg.

Uitvoerders Van Afrika tot Amerika: Dimitri Dumon (slagwerk, presentatie), Frank van Eycken (slagwerk), Björn Denys (slagwerk) Mijn vader: Dimitri Dumon (slagwerk, presentatie), Frank van Eycken (slagwerk), Björn Denys (slagwerk),

Mijn vader

Ingrid Vanrutten (actrice), Toon Tellegen (tekst)

Josefien is een klein meisje dat erg trots is op haar vader. Een vader zoals die van haar heeft niemand anders. Ze vertelt verhaaltjes waarin ze ons laat kennismaken met haar held. Haar vader is lang, héél lang! Als ze iets wil vertellen, moet ze helemaal naar boven klimmen. Ze vertelt hoe haar vader een boef onder haar bed aanpakt en door het venster slingert. Maar op een andere dag brak haar vader zomaar doormidden! De dokter moest komen om hem terug aan elkaar te naaien. En soms kan hij ook heel boos zijn. Maar als haar vader vrolijk is, dan bewegen de schilderijen in huis heen en weer door zijn gelach. Triatu ondersteunt het verhaal van Toon Tellegen muzikaal. Je hoort muziek op onder andere een grote trom, bongo’s, marimba’s, een pandeiro, een vibrafoon, een klokkenspel, witte tafeltjes en Chinese cimbalen. Kijk uit voor zes aanstekers die in het pikkedonker een heus vlammentrio laten oplichten! Muziek van B. Quartier, D. Dumon, N.J. Zivkovic, F. Geysen, Th. De Mey, G. Wenjing. Het jonge publiek ontdekt eigentijdse klanken en een hoop ongekende en onverwachte slagwerkinstrumenten en proeft tegelijk van de prikkelende vertelwereld van de schrijver.

41

do e lgro e p Van Afrika tot Amerika: basisonderwijs, 2de en 3de graad Mijn vader: basisonderwijs, 1ste en 2de graad

du u r Van Afrika tot Amerika: 50 min. Mijn vader: 60 min.

max. aantal toeschouwers Van Afrika tot Amerika: 150 Mijn vader: 200

bo e k i n gs pe ri o de heel het seizoen, op aanvraag

technische fiche Van Afrika tot Amerika: Mijn vader:

+

+

w w w .t ri a tu .b e


ijs

basisonderw 1ste graad

voorstelling

Wagon

6+

Uitvoerders Nicolas Rombouts & Joris Caluwaerts

Nicolas Rombouts en Joris Caluwaerts zijn intrigerende muzikanten die met hun muziek en een kamer vol voorwerpen een hele film voor je ogen toveren. Ze spelen piano en contrabas, maar ook andere ‘instrumenten’ zoals een trein, sporen, wissels, luidsprekers en daartussen heel veel kabels. In een mum van tijd nemen ze je mee in een droom, een muzikale fantasiewereld. Met fascinerende ingrepen prikkelen de twee muzikanten constant je verbeelding en zorgen voor een spannende geluidsreis. Melodie en harmonie gaan hand in hand met creatieve, avontuurlijke klankenmakerij. Een productie van Zonzo-compagnie.

w w w .z o n z o c o m p

a g n i e .b e

42

du u r 35 min.

max. aantal toeschouwers 80 (schooltijd) 100 (vrije tijd)

bo e k i n gs pe ri o de 5 december 2011 - 5 februari 2012 1ste voorstelling, na 12u.

technische fiche

+


ss ijij ww er er nd nd ro so te bausi kle ssden aa la gr ek 1ste all

voorstelling

Zindering

3+

Uitvoerders Romina Lischka (viola da gamba), Sofie Vanden Eynde (theorbe), Alexandra Aerts (concept & spel), Ilse Vynckier (kostuumadvies), Fabrice Commeyne (technisch advies)

... is zacht en klinkt als een geurige bloem, doet soms pijn maar streelt als een warme wind, is luid en zilt en zoet in de mond.

du u r 40 min.

... laat kleuters klassieke muziek ruiken, voelen, zien, proeven en horen, prikkelt de zintuigen, doet wegdromen naar de verte en is vreemd dichtbij. ... houdt het midden tussen een interactief concert, een voorstelling en een zintuiglijke reis met twee muzikanten, een speler, een viola da gamba en een theorbe. ... heeft als uitganspunt ‘Suitte d’un Gout Etranger’ van Marin Marais voor viola da gamba en basso continuo. De suite bevat een ‘verbazende verscheidenheid aan expressies met een uitgesproken smaak van oude en onbekende werelden, doch is bijzonder actueel, vol leven, poëzie en verbeelding.’ (Jordi Savall)

43

max. aantal toeschouwers 70 (schooltijd) 80 (vrije tijd)

bo e k i n gs pe ri o de november 2011, januari 2012, 10 - 30 april 2012 en andere periodes op aanvraag

technische fiche

+++


ijs

basisonderw 3de graad

workshop

Achttien vzw De cajon De ‘cajon’ is een houten percussie-instrument van Afro-Peruaanse afkomst, in Europa gekend door het gebruik in de flamenco. Na een korte voorstelling en situering van het instrument leren de deelnemers zelf de cajon te bespelen. Belangrijk hierbij is de motoriek, de klankvorming en uiteraard het plezier van het samenspel: een uitstekende manier voor het aanvoelen en begrijpen van ritme.

Uitvoerder

Wereldpercussie

Geert Simoen (percussie, presentatie)

In deze workshop maken we kennis met de conga, de djembĂŠ en de darbuka. Na een voorstelling van de instrumenten en hun speeltechniek, leren de jongeren al vlug deze handtrommels bespelen. Door het herhalen van eenvoudige ritmepatronen uit Cuba, West- en Noord-Afrika en Zuid-Amerika leren ze op een prettige manier samenspelen. In functie van een optreden kan de workshop uitgebreid worden tot meerdere sessies om zo het samenspel verder uit te diepen en een repertoire samen te stellen.

du u r 50 min.

max. aantal toeschouwers 25

bo e k i n gs pe ri o de heel het seizoen, op aanvraag

44


nie t te missen!

k e i z u M ugd en

e J n a v week

. 26 m . e . t van 1r7uari 2012 feb

Jeugd en Muziek wil je steeds opnieuw verwonderen en verrassen. Tijdens de eerste “Week van Jeugd en Muziek” plaatsen we daarom de rijkdom van onze activiteiten in de kijker. Misschien wist je ’t nog niet, maar ook in jouw streek kan je onze activiteiten bijwonen. Proef en geniet van onze concerten en voorstellingen, schrijf je in voor een muziekkamp of de musiceerdagen of leef je muzikaal uit in een van de vele workshops. Het zijn maar enkele van de zeer diverse activiteiten die onze afdelingen en jeugdorkesten in de krokusvakantie 2012 organiseren en dit in jouw buurt. Hou zeker onze website www.jeugdenmuziek.be in de gaten voor meer info.

u z ie k w e d ti o n a le m tu s s e n a rn te in re n Deze a a n jo n g e p ia n o , ra p Im a g in e ! e mee met mkansen k e iu ie o d s d s o p n la e k ft it in e l je n u z ie k g e e e u p k je d e e l u S M S c h ri jf je a . a n e m m o d , lk g ?) e u e w tj Je t n n e n e ij H a e z (i n je hobo? s tr ij d v g e n re s e e n b a ro k e e v o o r g it a a rr if fs ja a r. A ll e m 1 2 e n 2 0 b li n k je u it in ro c k f s p e e l je p u n k o p t e o d , h t. Je to je h ip h o p e d e lz a k k e n k w a rt e li v e w o rd t g e b ra c n n a a r h e t b u it e n e e r o d a iz d a re in n m e rt e t e e it e c s n va o la n g h in e w e b ses, con z s g l, a la a a rc Im m e te e d s k a n a ll ng, ma ! Houd o r d e fu n iu m e rv a ri m e e r p o d a le p ri jz e n o f… v o ik la n d , m u z e k e r in h e t o o g !! z t s m o k e to

ww w. im ag in ef es ti va l. be


46


inho

ud

ceren actief musi

48 49 50 51 53 54

jeugdorkesten musiceerdagen ACTIEF MUSICEREN regio antwerpen ACTIEF MUSICEREN regio BRUSSEL NAVORMING EDUCATIEVE BIJLAGEN

47


ceren actief musi

Jeugdorkesten Jeugd en Muziek is niet minder dan vier symfonische jeugdorkesten én een jazzorkest rijk! Elk orkest verzorgt jaarlijks een aantal concerten. Het enthousiasme waarmee de jonge talentvolle musici optreden, werkt telkens weer verrassend voor de luisteraar en straalt dubbel met een vermenging van jeugdig kameraadschap en intens speelplezier. Muziekstages, repetitieweken en af en toe buitenlandse concertreizen behoren tot de vaste activiteiten. Tijdens open stages of een play-in kunnen nieuwe muzikanten kennismaken met het orkest.

Jeugd en Muziek Orkest Oost-Vlaanderen (JeMOO) www.jemoo.be

dirigent: Geert Soenen contact Elly Deflo elly.deflo@telenet.be 0486/94 36 69

Limburgs Orkest Jeugd en Muziek

www.limburgsorkest.com dirigent: Rik Ghesquière contact Dany Haeck limburgsorkest@hotmail.com 011/22 22 63

Jeugd en Muziek Orkest van Antwerpen (JMOA) www.jmoa.be

dirigent: Ivo Venkov contact coordinator@jmoa.be

Youth Jazz Orchestra

www.jeugdenmuziekbrussel.be/yjo dirigent: Florian Ross, Pierre Bertrand, Bob Mintzer, Frank Vaganée contact Jan Geerts jan.geerts@jeugdenmuziekbrussel.be 02/507 83 40

Juniorenorkest van Jeugd en Muziek Antwerpen dirigent: Roel Willems contact Veerle Braem veerle.braem@muzarte.be 0497/35 88 33

Bigband Jeugd en Muziek Antwerpen dirigent: Vincent Brijs contact Brigitte Lodewijckx jma@desingel.be 03/237 97 30

48


ceren actief musi

Musiceerdagen

8 6-1

Kinderen en jongeren die actief willen musiceren tijdens de herfst-, krokus- en paasvakantie kunnen deelnemen aan de Musiceerdagen in Gent en/of Antwerpen. Zowel J&M Antwerpen als J&M Gent bieden hiermee de gelegenheid aan jonge musici om samen te spelen met leeftijdgenoten van hetzelfde muzikale niveau. Onder begeleiding van een specialist-instrumentalist brengen de deelnemers de Musiceerdagen door in ensembles, instrumentengroepen of koor. Twee dagen lang tokkelen, strijken, blazen, slaan of zingen ze naar hartenlust om de laatste dag te besluiten met een heus slotconcert. Ouders, familie en vrienden zijn hierop meer dan welkom! De Musiceerdagen organiseren we voor iedereen die graag zingt of musiceert. Om in een groep te kunnen meespelen moet je minstens één jaar instrumentles gevolgd hebben. Wie deze ervaring nog niet heeft, kan altijd meezingen in het koor. Maak je vooral geen zorgen over je technische bekwaamheid: zowel beginners als gevorderden komen aan hun trekken! Naast de herfst- en krokusvakantie zorgt J&M Antwerpen ook tijdens de paasvakantie voor een muzikaal uitgewerkt programma met ateliers, koor en orkest.

Jeugd en Muziek Antwerpen

Jeugd en Muziek Gent

Herfstsessie

Herfstsessie

data n.t.b.

op za. 5 en zo. 6 november 2011

Krokussessie

Krokussessie

data n.t.b.

op za. 25 en zo. 26 februari 2012

Paassessie

praktisch u re n

data n.t.b.

praktisch u ren

1ste dag: van 9 tot 17 uur

1ste dag: van 9 tot 17 uur (paassessie tot 17.30 uur)

2de dag: van 9 uur tot na het concert

Onthaal vanaf 8.30 uur

plaat s

2de dag: van 9 uur tot na het concert

Koninklijk Conservatorium,

plaats

Hoogpoort 64, 9000 Gent

Koninklijk Vlaams Conservatorium,

s lo t c o n c e rt

Desguinlei 25, 2018 Antwerpen

zo. 6 november 2011 (herfstsessie)

sl otconcert

zo. 26 februari 2012 (krokussessie)

data n.t.b.

telkens om 19 uur in de Concertzaal Karel Miry

telkens om 19.30 uur

van het Koninklijk Conservatorium Gent

in deSingel te Antwerpen

i n f o e n i n s c h ri j vi n ge n

i nf o en inschrijv in g e n

Wim De Bruycker

Brigitte Lodewijckx

jmgent@skynet.be – 09/232 13 45

Onthaal vanaf 8.30 uur

jma@desingel.be - 03/237 97 30

ww w.j eug den mu zie kge nt. be ww w.j eug den mu zie kan twe rpe n.b e


ceren actief musi

Regio Antwerpen Musiceerdagen p. 49 Muziekkampen

8 6-1

2 7-2

Pak je rugzak en vertrek met Jeugd en Muziek op kamp. Intensief muziek maken, daar gaan we voor! Naast musiceren kan je kiezen uit verschillende sport- en andere (buiten-)activiteiten. Voor de kampen met overnachting organiseren bekwame en gediplomeerde monitoren ook ’s avonds allerlei leuke momenten boordevol muziek en amusement. Ideaal om een pak nieuwe vrienden te leren kennen. Ook voor beginners is er plaats. Een aantal van onze leraars heeft bijzondere ervaring met het lesgeven aan kinderen die hun eerste stappen zetten op de notenbalk. Op het einde van een kamp zijn je familie en vrienden welkom tijdens een afsluitend toonmoment. ‘Zomerkamp’, klinkt als muziek in de oren, zeker met een team enthousiaste monitoren! Gitaarkamp, Harpkamp I (lagere graad dko), Harpkamp II (middelbare en hogere graad dko), Jazz en Popmuziek, Koorkamp, Musicalstage, Orkestweek, Djembékamp, Saxofoonkamp, Strijkerskamp (lagere graad dko) en strijkorkest (middelbare graad dko), Muziekstage (hogere graad dko) zomervakantie

Workshop 11-11

5 5-1

Op 11 november kan je in het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen jaarlijks verschillende workshops volgen. Zo kan je meedoen aan een toffe muziekinitiatie, een leuk kinderkoor of je eigen muziek op cd zwieren tijdens Muziek en Techniek. praktisch i nfo en inschrijvinge n Brigitte Lodewijckx jma@desingel.be - 03/237 97 30

ww w.j eug den mu zie kan twe rpe n.b e


ceren actief musi

Regio Brussel Klankkleuren: ateliers

2

7-1

op diverse locaties in Brussel Bij Klankkleuren ontdekken kinderen van diverse afkomst muziek spelenderwijs. Dat ze geen noten kunnen lezen is helemaal geen bezwaar. Samen ontdekken ze culturen, spelen en beleven ze muziek. Ze luisteren naar elkaar, maken iets moois of proeven lekkers uit elkaars streek van origine en leren zo de leefwereld van de ander kennen. Ze kiezen zelf hun instrument uit het klankaanbod (strijkers, gitaar of percussie). Op het einde van het schooljaar brengen ze als één groot Klankkleurenorkest een multimediaspektakel in Brussel. Het klankkleurenatelier vindt wekelijks plaats en duurt 2,5 uur. Elk kind kiest voor één van de instrumenten uit de Klanksessie, neemt deel aan een sessie rond Kleur of Sport en eindigt met de Samenspelsessie.

Klank op tien

-1 3,5

2

op diverse locaties in Brussel

Pakketten van 10 activiteiten op diverse locaties in Brussel. In een reeks van tien aaneensluitende ateliers verdiepen we ons met de kinderen in één specifiek instrument, genre of stijl. Deze reeksen kan je als gemeenschapscentrum of jeugdorganisatie boeken. Bijvoorbeeld:

kleuterklanken [3,5 - 6] Danst je kindje als het muziek hoort? Klapt het in zijn handjes als je een liedje zingt? Elk kind is muzikaal. En met wat hulp, wordt die aanleg een echt talent. We gaan samen op zoek naar het geheim van geluid, ritme en melodie. Op kleine instrumenten, zoals een xylofoon, darbouka of belletjes ontdekken we een nieuwe, magische wereld. praktisch i n fo e n inschrijvinge n klankkleuren@jeugdenmuziekbrussel.be

51

©foto: Jeugd en Muziek Brussel

interculturele muziek- en crea-activiteiten voor kinderen


ceren actief musi

Regio Brussel

2 4-1

Dagkampen i.k.v. klankkleuren op diverse locaties in Brussel In de herfst- en krokusvakantie kunnen jonge rakkers samen een nieuw creatief avontuur (muziek, knutselen, sport, taal en poĂŤzie) beleven tijdens een dagkamp in Brussel. Ochtend- en avondopvang worden voorzien. herfst- en krokusvakantie

Muziek- en Sportkampen

2

7-1

In de zomer- en de paasvakantie zakken elk jaar honderden jongeren af naar het Europees Centrum La Foresta in Vaalbeek voor de Muziek- en Sportkampen van Jeugd en Muziek Brussel. Elke dag bestaat uit drie uur intensief musiceren, twee verfrissende uurtjes sport en twee uur atelier naar keuze. Er is een lessenpakket voorzien voor beginners en gevorderden, gebaseerd op je persoonlijk niveau. Het ruime aanbod aan keuzeactiviteiten maakt deel uit van het succes van deze unieke formule. Een team van professionele muzikanten en monitoren ondersteunen de deelnemers tijdens de verschillende ateliers en een animatieteam organiseert sfeervolle avondactiviteiten (jamsessie, nachtspel, filmavond, quiz, ...) zodat je moe maar voldaan onder de wol kan kruipen. Je kan je inschrijven voor piano, (alt)viool, gitaar, dwarsfluit, zang, cello, saxofoon, koperinstrumenten en drums. vakantieperiodes praktisch i nfo e n inschrijvinge n kampen@jeugdenmuziekbrussel.be

ww w.j eug den mu zie kbr uss el.b e


navorming

Navorming

18+

Voor professionele musici, muziekpedagogen, conservatoriumstudenten en muziekanimatoren Jeugd en Muziek Vlaanderen organiseert jaarlijks twee navormingsweekends om mensen uit het muzikale werkveld samen te brengen en nieuwe impulsen aan te bieden in een breed muzikaal kader. Elk navormingsweekend komen er nieuwe coachen of musici aan bod om via praktische en creatieve oefeningen tot verrijkende muzikale lesvormen en ideeën te komen. Met o.a. Kristina Fuchs, Jan Rzewski, Sarah Goldfarb, Joris Vanvinckenroye, Rik debonne, Wim Henderickx, Paul Dinneweth, Bart Maris, Yves Senden, Hilde Broeckhove, Bo Spaenc, Tiffany Veys, Bart Van Dongen, Jos Zwaanenburg e.d. konden deelnemers reeds proeven van verscheidene werkmethoden. Musicerende of muziekonderwijzende ervaring is noodzakelijk. Het eerstvolgende weekend gaat door op vrijdag 18 t.e.m. zondag 20 november 2011 in het vormingscentrum Destelheide te Dworp. Inschrijven kan via ‘navorming’ op www.jeugdenmuziek.be praktisch i nfo Sterre De Raedt sterre@jeugdenmuziek.be – 02/507 84 47

Voor leerkrachten kleuter- en basisonderwijs Jeugd en Muziek Vlaanderen biedt leerkrachten uit het kleuter-, en basisonderwijs muzikale bijscholingen op maat aan. Deze navormingen kaderen perfect in een pedagogische studiedag of kunnen van pas komen om de eindtermen muzische vorming een sterker kader te geven. Bovendien kan deze formule worden afgestemd op de behoefte van de school en de leerkrachten. Een ervaren docent reikt vanuit een breed muzikaal kader vakoverschrijdende tools en tips aan als inspiratiebron voor uw leerkrachtenteam om muziek en creativiteit in het onderwijs een nieuwe impuls te geven. praktisch i nfo Data, onderwerp en aantal sessies zijn af te spreken Sterre De Raedt sterre@jeugdenmuziek.be – 02/507 84 47

53


educatieve bijlagen

Jeugd en Muziek voorz iet een educatieve bij lage voor een groot aantal van haar projec ten. In deze lesmap kri jgt de muziekeducatieve werking sp ecifieke accenten, ge koppeld aan de doelgroep van het pro ject. Deze lesmappen bereiden leerlingen en leerkrachten voor op een voorstelling of een bezoek van een muzikant of de ko mst van een muzieka nimator. Verder voldoen ze inhoudelijk aan de volgende criter ia: kwaliteitsvolle achtergrondinforma tie en bronnenonderzo ek, relevante lesopdrachten die de zelfw erkzaamheid van de jongeren stimuleert, aansluiting bij de on derwijspraktijk (leerd oelstellingen en vakoverschrijdende ein dtermen), vlotte schrijf stijl, muzikaaltechnische verwerking die uitmondt in een be wuster actief luisteren en/of music eren, aantrekkelijke communicatiemix op maat van het doelp ubliek (vb. promoclip, interview, reportage, gadget …).

Nieuw Als de klok dúmdi rumdi du Berenjacht

De

tikt...

mij Canta conmigo / Zing met De fee Ibaché Show Grote Houthandel Antwerpen

en zijn vriendjes Het fantoom van de opera… Muziek Op Stap tis All e les ma ppe n zijn gra ar kba chi bes onl ine k.b e! op ww w.j eug den mu zie

54

Muziekterreur Prinses Aiko Scherzi Musicali


ŠMarleen

55

Peeters


uziek jeugd en m

Afdelingen J&M Aalst Tom Deneckere Arbeidstraat 23 - 9300 Aalst 0486/51 33 48 contact@jmaalst.be www.jmaalst.be J&M Antwerpen Brigitte Lodewijckx Desguinlei 25 - 2018 Antwerpen 03/237 97 30 jma@desingel.be www.jeugdenmuziekantwerpen.be J&M Brugge Sophie Verlinde Annuntiatenstraat 32 - 8000 Brugge 050/33 63 63 info@jmbrugge.be www.jmbrugge.be J&M Brussel Hendrik Veuchelen Ravensteinstraat 23 - 1000 Brussel 02/507 83 43 basisscholen@jeugdenmuziekbrussel.be www.jeugdenmuziekbrussel.be J&M Eeklo Stijn De Kesel Moerwege 18A - 9991 Adegem 0495/42 29 03 stijndekesel@telenet.be

J&M Geraardsbergen

J&M Menen

Mieke Ameye

Geert Valcke

Grotestraat 20A

Hansbekestraat 91 - 8940 Wervik

9500 Geraardsbergen

056/31 37 21

0474/68 60 41

jmmenen@scarlet.be

ameye.mieke@pandora.be

www.samwmenen.be/jeugdenmuziek

J&M Hasselt

J&M Neerpelt

Hilde Moors

Dirk Max

Kunstlaan 5 - 3500 Hasselt

Hoogveld 54 - 3990 Peer

011/77 15 21

0499/77 51 65

jeugd.en.muziek@ccha.be

dirk.max@telenet.be

J&M Herentals

J&M Ninove

Mia Schroven

Patrick Wynant

Klotputten 2 - 2370 Arendonk

Dwarsstraat 50 - 9470 Denderleeuw

014/67 82 04

0473/75 45 04

miaschroven@hotmail.com

patrickwynant@pandora.be

J&M Kortrijk

J&M Oostende

Peter Maertens

Liesemarie Beelaerts

Conservatoriumplein 3

Leffingestraat 85 - 8400 Oostende

8500 Kortrijk

0499/46 33 51

056/27 78 99

jeugdenmuziekoostende@gmail.com

jeugdenmuzkortrijk@gmail.com

www.jmoostende.be

www.jeugdenmuziek-kortrijk.be J&M Oudenaarde J&M regio Leuven

An De Leenheer

Joost Van Kerckhoven

Stropkaai 39 - 9000 Gent

Prins de Lignestraat 30

09/221 80 22

3001 Heverlee

adeleenheer@skynet.be

0497/18 16 86 jmregioleuven@yahoo.com

J&M Poperinge Paul Parret

J&M Gent Wim De Bruycker Oude Brusselseweg 39 - 9090 Melle 0474/25 53 85 jmgent@skynet.be www.jeugdenmuziekgent.be

J&M Maaseik

J. Van Walleghemstraat 3

Gerrie Geurts

8970 Poperinge

Tweede Straat 58 - 3680 Maaseik

057/38 83 30

0475/28 15 49

paul.parret@telenet.be

gerrie.geurts@gmail.com www.jmmaaseik.be

J&M Roeselare Lies Debel

Boekingen

Boeversstraat 36 - 8800 Roeselare 051/21 07 04 info@jmroeselare.be

Jeugd en Muziek heeft een uitgeb reid netwerk va dien je een activ n plaatselijke af iteit wenst te bo delingen. Inek en of nog vrag op met een regi en hebt, neem onale afdeling. dan contact De plaatselijke medewerkers ku nnen je meer ve data en de uitk rtellen over de oopsommen. Is beschikbare er geen afdeling in tact op met Je je buurt, neem ugd en Muziek dan conVlaanderen (info@jeugden muziek.be - 02 /507 84 53)

56

www.jmroeselare.be


J&M Tienen

J&M Vilvoorde

Alfons Ponsaerts

Sandy Govaerts

Grote Markt 3 - 3300 Tienen

Groenstraat 21b - 1800 Vilvoorde

016/81 24 83

0498/27 12 55

info@jeugdenmuziektienen.be

jmvilvoorde@yahoo.com

J&M Waregem

www.jeugdenmuziektienen.be

Luc Dumoulin Olmstraat 25 - 8790 Waregem 056/60 09 18 jeugdenmuziek.waregem@gmail.com www.jeugdenmuziekwaregem.be

J&M Waasland J&M Tongeren - Sint-Truiden

Jana Arns

Alexander Ponet

Joseph Lonckestraat 48

Sint-Geertruistraat 92

9100 Sint-Niklaas

3700 Tongeren

0486/94 02 45

0498/60 02 98

arnsjana@hotmail.com

J&M Wetteren Gert De Wilde Jan Cooppalaard 8 - 9230 Wetteren

ponet.alexander@gmail.com

0496/51 53 14 info@jmwetteren.net www.jmwetteren.net

je reg io Vin d je gee n afd elin g in me t de op t tac con er zek Nee m dan stre ek! je uit or nat pro vin cia al coรถ rdi

Provinciale coรถrdinatoren Limburg Gerrie Geurts Tweede Straat 58 - 3680 Maaseik 0475/28 15 49 gerrie.geurts@gmail.com Oost-Vlaanderen Wim De Bruycker Oude Brusselseweg 39 - 9090 Melle 0474/25 53 85

Vlaams-Brabant

Provincie Antwerpen

Annelynn Ballieu

Dominique Van den Eynde

0496/54 50 40

Klankendaal - Tervuursesteenweg 84

jmvlaamsbrabant@yahoo.com

2800 Mechelen 0478/99 06 39

West-Vlaanderen

dominique@jeugdenmuziek.be

Katty Van Kerkhove Meenseheirweg 20 - 8800 Roeselare 0478/87 28 65 katty@jeugdenmuziek.be

jmgent@skynet.be

Jeugd en Muziek Vlaanderen directeur Roel Vanhoeck roel@jeugdenmuziek.be 02/507 84 36 zakelijke coรถrdinatie Ann Roets ann@jeugdenmuziek.be 02/507 84 35 coรถrdinator educatieve projecten Sterre De Raedt sterre@jeugdenmuziek.be 02/507 84 47

programmering, educatie, projectbegeleiding Jan De Moor jan@jeugdenmuziek.be 02/507 84 52 boekingen, projectbegeleiding, administratie Syl Lefevre syl@jeugdenmuziek.be 02/507 84 53

57

communicatie Marijn Clijsters marijn@jeugdenmuziek.be 02/507 84 51 grafische vormgeving Marleen De Maeseneer marleen@jeugdenmuziek.be 02/507 84 38


voorstelling

w

sh ork

op

index

kleuteronderwijs Berenjacht Canta conmigo / Zing met mij Canta conmigo / Zing met mij (workshop) Droes - diabolus in musica Herman en Rosita Dewit - Muziek voor en met kleuters Op slag en tijd - Drums en percussie Zindering

58


basisonderwijs Achttien vzw Als de klok dúmdi rumdi du tikt… Als de klok dúmdi rumdi du tikt... (workshop) Blazersatelier – Houthandel Antwerpen Canta conmigo / Zing met mij Canta conmigo / Zing met mij (workshop) Carnaval der dieren - Banabee De fee Ibaché De Grote Houthandel Antwerpen Show De muzikale snuifdoos Drums en percussie – Op slag en tijd Een wereldhit cd maken – Op slag en tijd Ein Kinderspiel Electric Miles Project Fffff… fluitenfeest Fijnbesnaard Frankenstein!! Frankenstein!! (workshop) Het fantoom van de opera… en zijn vriendjes Jazzstory

59


voorstelling

ks wor

hop

index

basisonderwijs Klankrups Laat je mond ‘ns openvallen Mijn vader – Triatu Muziek met bucht, brol en bazaar – Herman en Rosita Dewit Muziek Op Stap Muziek uit de keuken – Herman en Rosita Dewit Muziek van op ’t grof huisvuil – Herman en Rosita Dewit Muziekterreur Muziekterreur (workshop) Muzikale vertelsels – Herman en Rosita Dewit Peterweter - Banabee Prinses Aiko Rossini’s geheime recept Scherzi Musicali slagRoom slagRoom (workshop) Sportieve muziek – Herman en Rosita Dewit Tátake!-Taiko Van Afrika tot Amerika – Triatu Wagon Zindering

60


Ben je een professioneel muzikant en creĂŤer je voorstellingen waarin muziek een centrale plek inneemt? Je richt je tot een jong doelpubliek of tot de hele familie? Stel je dan zeker voor aan Jeugd en Muziek!

Elk seizoen gaan we immers op zoek naar creatieve, muziekeducatieve en kwalitatieve voorstellingen. Wie de eindtermen van het basis- en secundair onderwijs nastreeft, heeft al een paar streepjes voor. Verras ons met een vernieuwende en avontuurlijke muziekvoorstelling. Toon hoe je met je creaties jong en oud verwondert en voor je het weet ga je op tournee door Vlaanderen met je productie!! Stuur alvast zoveel mogelijk info (concept, technische fiche, uitkoopsom) door naar Jan De Moor, programmator Jeugd en Muziek Vlaanderen. Wie weet beland je in onze eerstvolgende brochure! * je beschikt over een bachelordiploma muziek of een aantal jaren relevante ervaring

jan.demoor@jeugdenmuziek.be of Jeugd en Muziek Vlaanderen t.a.v. Jan De Moor Baron Hortastraat 13 - 1000 Brussel of via www.jeugdenmuziek.be


colof

on

Met dank aan de vele muzikanten

,

medewerkers, vrijw

die de werking van

illigers en partners

, Jeugd en Muziek mo

gelijk maken.

De seizoensbrochure basisonderwijs 11/12 is een uitgave van Jeugd en Muziek Vlaanderen vzw en werd uitgegeven in april 2011 Oplage: 4.500 ex. Verantwoordelijke uitgever: Roel Vanhoeck CoÜrdinatie: Jan De Moor Redactiemedewerkers: Marijn Clijsters - Jan De Moor Sterre De Raedt - Syl Lefevre Vormgeving: Marleen De Maeseneer Foto’s: Peter De Jongh Eindredactie: Jan De Moor


n dere n a Vla t 13 k e i uz astraa M en Hort ssel d g u Je Baron 00 Bru 7 84 53 10 2/50 84 37 e .b 7 .: 0 Tel : 02/50 muziek .be Fax eugden muziek en o@j inf w.jeugd ww


Jeugd en Muziek Vlaanderen Baron Hortastraat 13 1000 Brussel Tel.: 02/507 84 53 Fax: 02/507 84 37 info@jeugdenmuziek.be www.jeugdenmuziek.be

Seizoensbrochure Jeugd en Muziek , Kleuter- en Basisonderwijs  

De jaarlijke seizoensbrochure van Jeugd en Muziek Vlaanderen.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you