Page 1


voorwoord 2014-2015

De Wereld van Jeugd en Muziek Jeugd en Muziek voert u in het seizoen ‘14 - ‘15 muzikaal naar alle windstreken. Van aanstekelijke educatieve projecten op school, vlieg je over inspirerende muziekkampen naar workshops voor kleuters, een muziekwedstrijd voor alle genres of een concert van onze jeugdorkesten. Zo divers en rijk geschakeerd is het J&M aanbod voor kinderen en jongeren. Bovendien brengen we deze wereld naar u toe. We vinden het belangrijk om in elke regio aanwezig te zijn zodat we alle kinderen en jongeren bereiken die staan te trappelen om te musiceren of om van muziek te genieten. Via ons rijk netwerk van lokale afdelingen zijn we aanwezig in scholen over heel Vlaanderen. Muziekateliers organiseren we in elke provincie. Niet minder dan acht jeugdorkesten bieden jonge muzikanten de kans om zich met vrienden te verdiepen in de wondere wereld van de grootste componisten. Al deze activiteiten worden in 2015 nog eens omzoomd met een feestelijke strik, want Jeugd en Muziek viert dan haar 75e verjaardag. Een heel jaar lang laten allerhande activiteiten Vlaanderen, Brussel en Wallonië feestelijk borrelen van klanken en muziek. Hou dus zeker onze website in het oog. Zoek je favoriete stek in de Wereld van Jeugd en Muziek! Het Jeugd en Muziek team

3


INHOUD 2014-2015

06 J&M op school 08 LEGENDE 10 overzicht schoolprojecten 12 kleuteronderwijs 20 LAGER ONDERWIJS 44 SECUNDAIR ONDERWIJS 68 NAVORMING 78 DEELTIJDS KUNSTONDERWIJS 86 schoolprojecten praktisch 88 DOE MEE! 99 INTERNATIONAAL 100 CONTACT

4


5 Š Peter De Jongh


j&M op school 2014-2015

Muziekeducatie in de opleiding van uw leerlingen

Muziekeducatie voor kinderen en jongeren is een basisbehoefte. Muziek omringt hen immers overal, van de metro tot het jeugdhuis, van de winkelstraten tot de concertzaal, van de in-ear tot het megafestival. Maar hoe vinden ze hun weg in deze lawine van geluid? Met onze schoolprojecten stimuleren we bewust luisteren en beleven, rollen we de rode loper uit naar een rijk en kwalitatief palet aan vaak onbekende stijlen en klanken en nodigen we uit om muziek zelf en actief te ervaren. We kaderen elk project binnen de algemene leerdoelstellingen van de Vlaamse overheid, de basiscompetenties die elke kleuter, elk kind of elke jongere moet verwerven tijdens schooltijd. Dit zijn de ontwikkelingsdoelen (kleuteronderwijs), eindtermen (lager onderwijs) en opleidingsdoelen (secundair onderwijs). Deze leerdoelstellingen vormen een belangrijk aandachtspunt bij de selectie en ontwikkeling van onze projecten.

GeĂŻntegreerde schoolprojecten en trajecten

Muziekeducatie is meer dan zitten en luisteren. In onze projecten kiezen we graag voor de koppeling van intens luisteren en proeven aan actief beleven en zelf proberen. Door de combinatie van een workshop en een voorstelling met dezelfde inhoud en leerdoelen, duikt het jonge publiek kopje onder in een bad vol klanken. Samen met de muzikant(en), muziekanimator en leerkracht(en) beleven ze een traject dat bijblijft!

Muziek op school

In ons aanbod ontdekt u kwaliteitsvolle producties op maat van kleuters, kinderen en jongeren. De meeste van onze projecten werden ontwikkeld voor de schoolomgeving maar doen het ook goed in een gezellige theaterzaal, op het speelplein, ... We gaan steeds op zoek naar projecten die financieel haalbaar zijn voor scholen ĂŠn die door de beperkte technische eisen ook te realiseren zijn binnen de schoolmuren. De belangrijkste voorwaarde is een jong publiek!

6


Aan de slag!

U kiest voor een workshop om een muzikaal thema actief aan te brengen bij de leerlingen. In een traject versterkt de workshop bovendien de beleving van de voorstelling. De leerlingen gaan vooraf zelf aan de slag met materiaal uit de voorstelling, of gaan de inhoud actief verwerken na de voorstelling. Elke workshop wordt gegeven door een muziekanimator van Jeugd en Muziek of een muzikant uit de voorstelling. Zij combineren hun vakkennis met een ruime ervaring in het werken met jonge groepen. De lesmap bij een project is essentieel om een voorstelling of bezoek van een muzikant of muziekanimator voor te bereiden. Ook als handleiding bij een nabespreking of verdere verwerking van het thema in de klas is de map nuttig. In de lesmap duiden we systematisch aan hoe het project een invulling geeft aan de (vakoverschrijdende) eindtermen, zodat het eenvoudig kan worden opgenomen in het pedagogisch project van de school. Omdat werken aan muziekeducatie op school begint bij de leerkracht, biedt Jeugd en Muziek ook navormingen aan die sterk verbonden zijn met de inhoud van bepaalde projecten. Deze navormingen zijn bedoeld voor leerkrachten in kleuter-, lager en secundair onderwijs die hun vakkennis over een bepaald onderwerp willen verdiepen. Gespecialiseerde docenten gaan aan de slag met een groep leerkrachten en zorgen ervoor dat muziekeducatie ook voor hen geen hol woord blijft.

7


legende 2014-2015 2014-2015

LESMAP Voor heel wat projecten ontwikkelde J&M een lesmap, vaak met tips en informatie van de muzikanten zelf. je kan ze gratis downloaden op de Jeugd en Muziek website. Bij elke lesmap hoort een interessante playlist die je vindt op ons YouTube-kanaal.

NAVORMING Bij dit project hoort een navorming voor leerkrachten die perfect aansluit op de muzikale inhoud van het project voor de leerlingen. op p. 68 vind je een overzicht van de thema’s die volgend seizoen op het programma staan.

blablabla Muziekeducatie op school, dat is ontdekken dat er zoveel verschillende talen zijn als mensen om iets ‘gezegd’ te krijgen. Met dit icoon herken je projecten waarbij taal geen drempel vormt.

theaterzaal? Alle projecten in deze brochure werken perfect binnen schooltijd en binnen de schoolmuren. Projecten die ook goed tot hun recht komen in een theaterzaal herken je aan dit icoon.

QR Wacht niet tot volgend seizoen om meer te horen, te lezen en te zien over onze nieuwe projecten! Scan de QR-code bij de productie voor filmpjes, audio en lesmap.

Deze iconen wijzen je de weg doorheen de brochure

8


Š Peter De Jongh


overzicht KLEUTERONDERWIJS

14 15 16 17 18 19

Als je slaapt‌ Blaaskop Egel en Ballon Het paard van Marcel Parel Spinnemoesj

lager ONDERWIJS

Schoolprojecten 2014-2015

22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43

Bachmoment BlaasBalgBelg Buzzzz! Carmencita Dag Djinn Dum tak! Iedereen Fijnbesnaard Kaba Kleine Muziek van de Groote Oorlog Klinkende Klanken maps.music.com Mile(s)tones Muziek Op Stap Muziek voor Groene Ridders Odysseia in de Klas: Achiel Op Tour met de Troubadour Scherzi Musicali schoolproof groove slagRoom Soundpainting Station This is the Sound of School

10


secundaiR ONDERWIJS

47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67

Alleen De Liefde Kan U Redden blaasbalgbelg Down The Rabbit Hole Do You Remember? Dum tak! Een dag met Eric Melaerts exit_brass! de luxe Kleine Muziek van de Groote Oorlog Music Teachers Band Oorlogsstemmen Rendez-Vous met Bart Maris Rhythm and Poetry Scherzi Musicali slagRoom Soundpainting Stoomboot Talkin’Blues The intimate A[nemos]-team Transgenic Beatbox Triatu del Mundo Voices

navorming

70 71 72 73 74 75 76

Creatief met je stem Experiment met geluid en stilte Grafische partituur Percussie op maat van kinderen en jongeren Soundpainting recyclageklanken Navormingsweekend

DKO

80 81 82 83 84 85

Alles wat niet mag van de juf piano Exit_Brass! Met open oren houthandel: creatief blazersatelier Strange String Things Blues- & slide guitar

11


Š Peter De Jongh


kleuteronderwijs 2014-2015

In onze kleuterprojecten kiezen we voor prikkelen zonder grenzen, interactie, verzinnen hoe zot je ’t kan bedenken en speels toepassen. De oortjes staan open en gespitst, de muzikanten arriveren op school en de muziek kan beginnen. Voor of na het project werkt u in uw eigen lessen verder met de creatieve ideeën en achtergrondinformatie uit de lesmap. We geven alvast een algemeen beeld van de ontwikkelingsdoelen die bij onze projecten voor kleuters aan bod komen.

De kleuters kunnen klanken, geluiden, stilte en stemmingen in beluisterde muziek ervaren en herkennen. ritme in beluisterde muziek en liedjes ervaren, herkennen en nabootsen. signalen, functie en sfeer van beluisterde muziek of liedje ervaren en herkennen, en alleen of in groep reproduceren. een toenemende stembeheersing ontwikkelen. met plezier een toenemend vermogen tot experimenteren en improviseren ontwikkelen met klank, stem of instrument. met een creatief stem- en taalgebruik expressief reageren en belevenissen uitbeelden. genieten van een gevarieerd aanbod van voor hen bestemde culturele activiteiten. spontaan meebewegen op muziek. meedoen met bewegingen die tijdens het vertellen van een verhaal aan bod komen. waargenomen klanken omzetten in beweging. vaststellen dat klanken, beelden en bewegingen elkaar wederzijds beïnvloeden. openstaan voor nieuwe dingen uit hun omgeving. ervan genieten bezig te zijn met de dingen die hen omringen om hun expressiemogelijkheden te ontdekken. vertrouwen op hun expressiemogelijkheden en durven hun eigen expressiestijl te tonen. genieten van de fantasie, de originaliteit, de creativiteit en de zelfexpressie in ‘kunstwerken’.

13


KLEUTERONDERWIJS geen instapkl asjes

Voorstelling

slaapliedjes uit de opera // pyjama // knuffel de grootste componisten

Soms kan je niet slapen omdat je knuffel je wakker houdt. Omdat het erg donker is, of door een raar geluid. Buiten onweert het... Dan zingt mama of papa een slaapliedje en word je weer helemaal rustig. Ook in de opera komen slaapliedjes voor. Ze spreken over de schaapjes in de wei, over het hertje in het bos of over de wolken die voorbij vliegen. De grootste componisten wiegen ons in slaap: Monteverdi, Händel, Mozart, Puccini e.a. Ze doen je in een zoete, dromerige wereld belanden waar alles mag, zelfs snurken. Kom gerust in je pyjama en‌ breng je knuffel mee.

14

UITVOERDERS: Chia-Fen Wu (sopraan) Dirk Moelants (gamba) Dimos de Beun (klavecimbel, fluit) Maja Jantar (regie, decor en video) Maya Sapera (choreografie) Veerle Van den Wouwer (kostuum) Isabelle Baert (decor) Josephine Schreibers (video) Seppe Leemans (licht) DUUR: 45 min. MAXIMUM AANTAL LEERLINGEN: 80 SPEELPERIODE: 2014-2015 Een productie van Vlaamse Opera in samenwerking met Jeugd en Muziek Gent en Jeugd en Muziek Vlaanderen


INTERACTIEF CONCERT

muzikale parameters // blazers // contrasten // instrumentvoorstelling

INTERACTIEF CONCERT

muzikale parameters // contrasten // saxofoon en tuba

KLEUTERONDERWIJS geen instapklasjes

Blaaskop

Š Peter De Jongh

Blaaskop is een bijzondere vlieg met een bijzonder liefje. Maar als Blaaskop op een dag wakker wordt en het slaapzand uit zijn ogen wrijft, merkt hij plots dat zijn liefje Anja verdwenen is! Vastberaden gaat hij op onderzoek en wurmt zich met vleugels en al door de kleinste gaatjes, op zoek naar Anja. De kleuters beleven het verhaal op de klanken van Michels saxofoon en Berlindes tuba. In de speelse muziek van Benjamin Boutreur en Joris Blanckaert ontdekken ze hoe een warme gloeilamp klinkt, waarom dikke mannen een rothekel hebben aan kleine beestjes en wat het lievelingskostje is van een vlieg. Afsluitend begeleiden Berlinde en Michel het jonge publiekje in korte muziekopdrachten waarin het de muzikale personages en parameters ook actief ervaart.

UITVOERDERS: Berlinde Deman (tuba) Michel Mast (tenorsaxofoon) Joris Blanckaert (compositie) Benjamin Boutreur (compositie) Geert Vandyck (tekst en regie) DUUR: 50 min. MAXIMUM AANTAL LEERLINGEN: 35 SPEELPERIODE: 2014-2015 Een productie van Jeugd en Muziek Vlaanderen

15


KLEUTERONDERWIJS o o k i nstapkl a s j e s

Egel en Ballon île Sagit

INTERACTIEF CONCERT

seizoenen en gevoelens in muzieK // contrasten // gitaar en saxofoon

70

© Peter De Jongh

Egel en Ballon zingen een vrolijke melodie in de zomerzon. Ze vinden elkaar best leuk en willen graag vrienden zijn. Met het komen en gaan van herfst, winter en lente ontdekken ze dat dat niet altijd zo eenvoudig is, een vriendschap tussen een egel en een ballon. Als ze elkaar nu toch eens konden knuffelen… Egel en Ballon is een interactieve muzikale voorstelling met gitaar, saxofoon en veel liedjes. De kleuters worden uitgenodigd om mee te zingen, te verklanken en uit te beelden. Egel en Ballon gaat over zoeken, vriendschap, eenzaamheid en muziek maken bij alle gevoelens.

16

UITVOERDERS: Sarissa Rombouts (concept, saxofoon en zang) Martje Sermeus (concept, gitaar en zang) DUUR: 45 min. MAXIMUM AANTAL LEERLINGEN: 35 SPEELPERIODE: 2014 - 2015 Een productie van île Sagit in samenwerking met Jeugd en Muziek Vlaanderen


Divan

INTERACTIEF CONCERT

liedjes zingen // loopstation // muziek maakt je blij!

KLEUTERONDERWIJS geen instapkl asjes

H e t paard va n Marcel

70

© Peter De Jongh

Marcel zingt graag liedjes. Met zijn liedjes maakt hij mensen blij. En daar wordt Marcel op zijn beurt dan weer heel gelukkig van. Eén vrouw wordt niet blij van Marcel en zijn liedjes: buurvrouw Cecile. Dat brengt Marcel wat aan het twijfelen. Houdt Cecile niet van liedjes, of heeft ze een hekel aan Marcel? En wat maakt die zure buurvrouw dan wel blij? In de kleutervoorstelling Het Paard Van Marcel zoeken de kleuters samen met Marcel hoe ze buurvrouw Cecile blij kunnen maken. Nagel per nagel, hamer per hamer, noot per noot bouwen de kleuters en Marcel een waar Trojaans paard om de lippen van buurvrouw Cecile in een lach te krullen.

UITVOERDER: Divan (concept, spel, gitaar en elektronica) DUUR: 45 min. MAXIMUM AANTAL LEERLINGEN: 50 SPEELPERIODE: 2014-2015 Een productie van Divan in samenwerking met Jeugd en Muziek Vlaanderen en Musica vzw

17


KLEUTERONDERWIJS o o k i nstapkl a s j e s

parel

De Bovenkamer

Voorstelling

stuiterende klanken // saxofoon, zang, piano en accordeon

Š Johan Sarens

Elke bal zingt een eigen lied. Of is het de saxofoon die de ballen een melodie inblaast? Wat zit er in de buik van de piano? Ballen floepen tevoorschijn, rollen en botsen, schuiven en stuiteren en ontsnappen uit de verbeelding van de muzikanten. Een pratende fietspomp, twee dansende accordeons en een kip op haar hoede wekken de ballen tot leven, het ritme van de muziek rijgt de ballen tot een prachtig parelsnoer. Parel is een woordeloze maar klankrijke voorstelling voor peuters en kleuters. Een piano, een saxofoon en twee stemmen spelen samen en doen het publiek wiebelen van nieuwsgierigheid. Niet alleen origineel repertoire voor saxofoon en piano staat centraal, ook de bal als object van beweging en verbeelding rolt doorheen de voorstelling als actieve gids voor het jonge publiek.

18

UITVOERDERS: Axelle Kennes (concept, spel, piano en accordeon) Sarissa Rombouts (concept, spel, saxofoon en accordeon) DUUR: 40 min. MAXIMUM AANTAL LEERLINGEN: 50 SPEELPERIODE: 2014-2015 Een productie van De Bovenkamer vzw en Jeugd en Muziek Vlaanderen


INTERACTIEF CONCERT

muzikale parameters // blazers // contrasten // instrumentvoorstelling

VOORSTELLING

muziek van een andere wereld // viool en kamele n’goni

KLEUTERONDERWIJS geen instapklasjes

Spinnemoesj

Acht pootjes. Harige pootjes. Kriebelen, strekken, dansen en plooien. Veertien snaren. Trillende snaren. Ze trillen, zingen, fluiten melodieën van Afrika. Twee muzikanten. Mannen met een moesj. En één… waar is ze? Spinnemoesj? Spinnemoesj is een kriebelconcert voor kleuters. Kriebels in de handen en de buik van de kamele n’goni, kriebels in je oren en kriebels in je hoofd: op de tonen van de kamele n’goni of Afrikaanse harp en de viool, droom je van uitgestrekte landschappen en geluiden op een ander continent. Bij elk lied wordt Spinnemoesj dikker en groter, trekt ze de wereld in en spint ze haar vertrouwde web in een wereld vol onbekende geluiden.

UITVOERDERS: Sebastien Paz Ceroni (viool, percussie, concept) Olivier Stroobant (kamele n’goni, percussie, concept) DUUR: 45 min. MAXIMUM AANTAL LEERLINGEN: 35 SPEELPERIODE: 2014-2015

19


Š Peter De Jongh


lager onderwijs 2014-2015

Muziekeducatie in de lagere school, dat is genieten van alle mogelijke smaken in kinderporties, onbeperkt verkennen wat muzikanten uit hun instrumenten toveren en zelf proberen, ontdekken hoeveel talen bestaan om jezelf te zijn. In de lagere school kiest u voor kwaliteitsvolle concerten met ruimte voor interactie, al dan niet in combinatie met speels en actief musiceren in groep. De technische voorwaarden zijn haalbaar binnen de school en de muzikanten spelen letterlijk zo dicht mogelijk bij de leerlingen en maken van het klaslokaal of de turnzaal een concertzaal voor ĂŠĂŠn dag. Projecten waarvoor u liever een theater- of cultuurzaal opzoekt, herkent u aan het icoon. Kiest u voor een workshop, dan komt de muziekanimator langs op school. We geven alvast een algemeen beeld van de eindtermen die bij onze projecten voor lagere school aan bod komen.

De leerlingen kunnen muziek beluisteren en ervaren, muzikale impressies opdoen uit de geluidsomgeving met aandacht voor enkele kenmerken van de muziek: klankeigenschap en functie/gebruikssituatie. improviseren en experimenteren. klankbronnen en muziekinstrumenten uittesten op hun klankwaarde en in een muzikaal (samen)spel daarvan gebruik maken. openstaan voor hedendaagse muziek, muziek uit andere tijden, andere landen en culturen. genieten van zingen en musiceren en dit gebruiken als impuls voor nieuwe muzikale spelideeĂŤn of andere aanverwante expressiewijzen. vanuit het eigen muzikaal aanvoelen praten over het zingen en het musiceren. genieten van een gevarieerd aanbod van voor hen bestemde culturele activiteiten. genieten van lichaamstaal, beweging en dans. ervaren dat een visueel beeld al dan niet vergezeld van een nieuw geluid steeds een nieuwe werkelijkheid kan oproepen. blijvend nieuwe dingen uit hun omgeving ontdekken. zonder vooroordelen naar kunst kijken en luisteren. genieten van het muzisch handelen waardoor hun expressiemogelijkheden verruimen. vertrouwen op hun eigen expressiemogelijkheden en durven hun creatieve uitingen tonen. respect betonen voor uitingen van leeftijdgenoten, behorend tot eigen en andere culturen.

21


lag er ONDE RWIJS eerste & tweede graad

Bachmoment Capriola di Gioia

WORKSHOP + VOORSTELLING

Bach voor kinderen // sopraan en klavecimbel

© Peter De Jongh

22

Of het nu in de muziek van Bach zelf zit of in andere muziek, iedereen die iets voor Bach voelt, weet meteen waarover het gaat. Een Bachmoment is wat je voelt als de muziek van Bach je raakt. In dit project brengt Capriola di Gioia de muziek van een grootmeester voor kleine oren. Met Bachs repertoire als leidraad zoeken twee mensen op het speelvlak naar het Bachmoment. Ze worden in het leven geworpen, ze spelen, ze verleiden, ze komen tot leven, ze hebben elkaar én zichzelf lief, ze lachen, ze zingen en sterven al dan niet in elkaars armen. In de voorbereidende workshop leren de kinderen thema’s uit de voorstelling zingen, spelen en herkennen. Ze ervaren de krachtige helderheid van Bachs muziek, licht en humoristisch. De workshop is de rode loper waarover de kinderen nadien op hun tenen naar de voorstelling sluipen. Een donkere zaal. Ogen wijd open. Oren vol hamertjes en de trilling van een stem. Bachmoment.

UITVOERDERS: Capriola di Gioia (spel) Koen Monserez (concept en regie) J&M-muziekanimator (workshop) DUUR: 50 min. (workshop, 60 min. in vrije tijd) 45 min. (voorstelling) MAXIMUM AANTAL LEERLINGEN: 25 (workshop) 80 (voorstelling) SPEELPERIODE: 2014-2015 Een productie van Concertgebouw Brugge en Jeugd en Muziek Vlaanderen


INTERACTIEF CONCERT Rémi Deckers one-man-show

muzikale parameters // blazers // contrasten // instrumentvoorstelling

VOORSTELLING

Doedelzakken // hedendaagse troubadour // traditie en experiment

In dit project staan de stem, fluiten en doedelzakken (zonder rokjes!) van Rémi Decker centraal. Deze muzikant overschrijdt even vlot de traditionele muziek als de taalgrens in zijn muzikale one-man-show. Met de nodige humor en anekdotes schetst Rémi zijn zoektocht doorheen traditie en experiment, zijn passie voor de doedelzak en het puzzelen met ideeën en invloeden. Grappig, ontroerend en boordevol muziek trekt hij België en Europa rond als 21e-eeuwse troubadour, klaar om de aandacht van zijn publiek te vangen in die mysterieuze blaasbalg onder zijn arm.

lag er ONDE RWIJS DERDE GRAAD

BlaasBalgBelg

UITVOERDER: Rémi Decker (spel en concept) DUUR: 45 min. MAXIMUM AANTAL LEERLINGEN: 80 SPEELPERIODE: 2014-2015 Een productie van Rémi Decker in samenwerking met Jeugd en Muziek Vlaanderen

23


lag er ONDE RWIJS tweede & derde graad

Buzzzz!

Blazersworkshop met Bart Maris

WORKSHOP

Blazen // blazen // blazen!

© Willem De Leeuw

Wat kan je doen met een stel goed getrainde lippen, de nodige dosis muzikale goesting en een handvol afvoerbuizen? Die vraag stel je Bart Maris geen twee keer, want voor je het weet verzamelt hij je leerlingen in een blazersorkest. Groot of klein, dik of dun, blinkend opgepoetst of in een oud jurkje: deze topmuzikant geeft het jonge volkje maar wat graag een rondleiding doorheen zijn blazerswinkel. Geen bordjes met ‘verboden aan te raken’ in Barts etalage, wel een workshop vol ‘testers’. What’s the fuzzzz about the buzzzz?

24

UITVOERDER: Bart Maris (trompet, begeleiding) DUUR: 50 min. MAXIMUM AANTAL LEERLINGEN: 25 SPEELPERIODE: 2014-2015 Een productie van Jeugd en Muziek Vlaanderen


INTERACTIEF CONCERT

iFlutesparameters // blazers // contrasten // instrumentvoorstelling muzikale

VOORSTELLING

Fluit // mini-opera Carmen van Bizet

lager ONDERWIJS ALLE GRADEN

Carmencita

Š Kobe Vanderzanden

Vijf vrouwen stelen de show in deze muziekvoorstelling. Maaike, Elisabeth, Tille, Sofie en Carmen. De eerste vier zijn verliefd op hun dwarsfluit, de laatste heeft het wel voor ene Don Jose. Of was het nu Escamillio? In deze opera voor vier fluitisten en evenveel Spaanse furies, ontmoeten de leerlingen alle klankkleuren van de fluit en ontdekken ze dat het instrument meer dan wat zoete melodieĂŤn verbergt. Van militaire marsmuziek tot sissend experiment, van verleidelijke madame tot gemeen serpent. Met een eigen selectie uit Bizets meesterwerk schilderen de vier dames toon na toon hun eigen kleine Carmen en presenteren ze het jonge publiekje meteen een spoedcursus opera-voor-jonge-oren.

UITVOERDERS: Maaike Cottyn (fluit, spel en concept) Elisabeth de Merode (fluit, spel en concept) Tille Van Gastel (fluit, spel en concept) Sofie Verbeeck (fluit, spel en concept) Peter Spaepen (regie) DUUR: 45 min. MAXIMUM AANTAL LEERLINGEN: 80 SPEELPERIODE: 2014-2015 Een productie van iFlutes en Jeugd en Muziek Vlaanderen

25


lag er ONDE RWIJS ALLE GRADEN

Dag Djinn VOORSTELLING

Oosterse ritmiek en melodieën // kennismaken met darbouka en kanun

Via zang en ritmes op darbouka, bendir en rig, en de feeërieke klanken van de kanun leiden Hilde De Clercq en Osama Abdulrasol de kinderen binnen in de sprookjeswereld van Duizend-en-éénnacht. Met een spannend sprookje als leidraad en via verhalende uitstapjes naar de oorsprong van de instrumenten, komen de kinderen meer te weten over Arabische en Turkse muziek. In een aantal liedjes mogen de kinderen meewerken: oosterse pret verzekerd! UITVOERDERS: Hilde De Clercq (zang, darbouka, bendir, rig) Osama Abdulrasol (kanun) DUUR: 50 min. MAXIMUM AANTAL LEERLINGEN: 50 SPEELPERIODE: 2014-2015

26


INTERACTIEF CONCERT Joeri Wens

muzikale parameters // blazers // contrasten // instrumentvoorstelling

Workshop

darbouka, daf en vingercymbaaltjes bespelen // Arabische ritmiek

lag er ONDE RWIJS ALLE GRADEN

Dum tak!

73

Š Mich Leemans

Ooit al gehoord van darbouka, daf of zang-e saringoshti? Tijdens deze workshop krijgen leerlingen de kans om deze Arabische percussieinstrumenten echt te bespelen. Joeri Wens wijdt hen in in de strakke ritmes uit de woestijn en mystieke nomadengezangen. Wanneer ze de geheimen van de Arabische muziekpraktijk ontsluierd hebben en de fijne kneepjes van het vak kennen, wordt er samengespeeld. Iedereen doet zijn ding! De ene verliest zich in het vaste, hypnotiserende ritme van de darbouka, de andere legt liever accenten met vingercymbaaltjes.

Combineer Dum tak! met de voorstelling Dag Djinn (lager onderwijs, p. 26). Wat aanvankelijk exotisch en onbekend klinkt, wordt tijdens dit traject uitgediept en vertrouwd.

UITVOERDER: Joeri Wens (percussie en begeleiding) DUUR: 50 min. (60 min. in vrije tijd) MAXIMUM AANTAL LEERLINGEN: 25 SPEELPERIODE: 2014-2015

27


lag er ONDE RWIJS tweede & derde graad

Iedereen fijnbesnaard Piet Decalf

WORKSHOP

SNAARINSTRUMENTEN LEREN BESPELEN // EENVOUDIGE LIEDJES BEGELEIDEN

Een fijnbesnaard heerschap duikt plots op in de school. Wat verlegen zoekt hij in de klas een plaatsje voor zijn grote reiskoffer. “Piet. Curator van het Streekinstrumentenmuseum. Aangenaam.” Zo stelt hij zichzelf voor. En dat hij houdt van snaren. In wat volgt, diept hij de oudste en gekste snaarinstrumenten op uit zijn koffer en introduceert hij de leerlingen tot de vlier van Lierde, de hommel of de ekelele. Of was het nu een ukelele? Ze tokkelen, strijken of pingelen mee met Piet en leren liedjes van vroeger en nu te begeleiden.

28

UITVOERDER: Piet Decalf (snaarinstrumenten en begeleiding workshop) DUUR: 50 min. (60 min. in vrije tijd) MAXIMUM AANTAL LEERLINGEN: 25 SPEELPERIODE: 2014-2015


INTERACTIEF CONCERT

muzikale parameters // blazers // contrasten // instrumentvoorstelling

WORKSHOP + VOORSTELLING

TRADITIONELE ALBANESE VOLKSLIEDJES // STEMKUNST // VIOOL

lag er ONDE RWIJS eerste & tweede graad

Kaba

70

© Lien Van Steendam

Voor en tijdens Kaba komen kinderen in contact met traditionele Albanese volksmelodieën en hedendaagse improvisatietechnieken. Ana Naqe en Maja Jantar vermengen Albanese melodieën, klassieke viool en extended vocal techniques in een ver van traditionele muziekvoorstelling. De kaba, een Albanese traditionele muziekvorm, zoekt zich improviserend en melancholisch een weg op de viool, klanken borrelen op uit Maja’s keel, een verhaal ontluikt en lost op in een spel van kleuren. Ontroerend, speels, vrolijk met af en toe een ‘blue note’. Tijdens de workshop vooraf gaan de leerlingen ook zelf aan de slag met dit muzikaal materiaal.

UITVOERDERS: Ana Naqe (viool, zang, concept) Maja Jantar (stem, zang, concept) J&M-muziekanimator (workshop) DUUR: 40 min. (voorstelling), 50 min. (workshop) MAXIMUM AANTAL LEERLINGEN: 25 (workshop) 80 (voorstelling) SPEELPERIODE: 2014-2015 Een productie van Jeugd en Muziek Vlaanderen

29


lag er ONDE RWIJS DERDE GRAAD

Kleine Muziek Kleine van de Muziekjes Groote van een Groote Oorlog Oorlog Fijnbesnaard

VOORSTELLING

W.O. I // SNAARINSTRUMENTEN // MUZIKALE HERINNERINGEN

© Nele Van Steenwegen

Fijnbesnaard is een eenmansorkest dat in deze voorstelling de Groote Oorlog laat klinken door muzikale herinneringen. Muziek uit de periode, over alles wat de mensen overkwam, maar ook muziek op instrumenten die een eigen geschiedenis vertellen. Als instrumentenbouwer en restaurateur van snaarinstrumenten onderzocht Fijnbesnaard zelfgemaakte muziekinstrumenten uit de loopgraven of instrumenten die de oorlog overleefden. Inspiratie haalt Fijnbesnaard al jaren uit de periode 1860 tot 1960. W.O. I ligt daar middenin: origineel instrumentarium, liedjes uit en over de tijd, het passeert allemaal de revue.

30

UITVOERDER: Piet Decalf (spel, zang en concept) DUUR: 45 min. MAXIMUM AANTAL LEERLINGEN: 100 SPEELPERIODE: 2014-2015 Een productie van Fijnbesnaard met de ondersteuning van Jeugd en Muziek Vlaanderen 


INTERACTIEF CONCERT

muzikale parameters // blazers // contrasten // instrumentvoorstelling

WORKSHOP POËZIE + WORKSHOP MUZIEK

lag er ONDE RWIJS ALLE GRADEN

Klinkende klanken

Poëzie en muziek // werken met opnameapparatuur

J&M Brussel © Leo Estercam

Laat muziek klinken als poëzie. Laat woorden zingen. Speel keelrasp of tandendrums en laat je mond openvallen. We komen met speciale opnameapparatuur en vereeuwigen je originele vondsten. Zo komt poëzie los van het papier en zweven de woorden plots in de lucht. Tijdens deze workshopreeks ontfermt een animator van Jeugd en Muziek zich over de klinkende klanken en neemt een animator van Jeugd en Poëzie de geschreven en voorgedragen klanken voor zijn of haar rekening.

Met dit project op de snijlijn van poëzie en muziek kan je vakoverschrijdend werken, bijvoorbeeld met het vak Nederlands. Leerlingen worden gestimuleerd om taal te gebruiken in verschillende situaties, om zichzelf te ontplooien, ze vinden plezier in de omgang met taal en in talige expressie.

UITVOERDERS: animator Jeugd en Poëzie (workshop poëzie) J&M-muziekanimator (workshop muziek) DUUR: 2 x 50 min. (2 x 60 min. in vrije tijd) MAXIMUM AANTAL LEERLINGEN: 25 SPEELPERIODE: 2014-2015 Een productie van Jeugd en Muziek Vlaanderen en Jeugd en Poëzie

31


lag er ONDE RWIJS ALLE GRADEN

maps.music.com Grafische partituur

WORKSHOP

Muzikale ideeën noteren // groepsmusiceren // alternatieve partituur

72

© Peter De Jongh

J&M Brussel © Jan Geerts

Grafische partituren zijn fascinerend hedendaagse klinkende kunstwerken. In de jaren 50 en 60 van vorige eeuw stelden componisten zich de vraag: ‘Hoe kan ik mijn muziek noteren en op papier zetten zonder noten, balken en sleutels te gebruiken?’. Hoe zet je klinkende hersenspinsels op papier zonder een noot muziek te kennen? Hoe krabbel je de gekste ideeën neer? Is het kunstwerk een partituur of wordt een muziekstuk plots een beeldend werk? Hoe voer je met de klas een zelfgemaakt muziekstuk uit? Is er ruimte voor improvisatie in een tekening? Een J&M-muziekanimator vertaalt deze vragen naar een experiment op maat van de klas. Eerst verkennen de leerlingen enkele vormen van grafische partituren. Vervolgens gaan de leerlingen samen met de animator de eigen ideeën structureren en omzetten naar een ‘leesbare’ grafische muziekpartituur. Uiteraard voeren ze dit opus 1 nadien ook zelf uit!

32

UITVOERDER: J&M-muziekanimator DUUR: 50 min. (60 min. in vrije tijd) MAXIMUM AANTAL LEERLINGEN: 25 SPEELPERIODE: 2014-2015 Een productie van Jeugd en Muziek Vlaanderen


INTERACTIEF CONCERT

muzikale parameters // blazers // contrasten // instrumentvoorstelling

WORKSHOP + VOORSTELLING

Grote naam in de spots: Miles Davis

MILE(S)TONES neemt je mee naar de fascinerende wereld van de Amerikaanse jazzcomponist en trompettist Miles Davis. Een slagwerker, een pianist en een trompettist inspireren met Miles Davis’ vernieuwende manier van muziek maken. Ruimtes wisselen in hoog tempo. Zit je eerst in de bruisende creativiteit van een jazzimprovisatie, dan creëer je even later live muziek bij een film, ben je getuige van een boksmatch of sta je midden in een electropopparty. In MILE(S)TONES beleef je de fantastische mogelijkheden van improvisatiemuziek aan de hand van de muziek van Miles Davis. Een trip mét gidsen: in de workshop vooraf actief en spelend de grenzen opzoeken met een muziekanimator, tijdens de voorstelling laat je je leiden door Fulco Ottervanger en Simon Segers (beiden actief in het Gentse jazzensemble De Beren Gieren) en trompettist Bert Bernaerts.

lag er ONDE RWIJS eerste & tweede graad

MILE(S)TONES

UITVOERDERS: Bert Bernaerts (trompet) Fulco Ottervanger (toetsen) Simon Segers (slagwerk) Pieter Nys (techniek) Wouter Van Looy (regie, vormgeving) J&M-muziekanimator (workshop) DUUR: 50 min. (workshop, 60 min. in vrije tijd), 45 min. (voorstelling) MAXIMUM AANTAL LEERLINGEN: 25 (workshop), 150 (voorstelling) SPEELPERIODE: 2014-2015 Een productie van Zonzo Compagnie in coproductie met De Beren Gieren, De Werf, Rataplan en Jeugd en Muziek Vlaanderen

33


lag er ONDE RWIJS ALLE GRADEN

muziek op stap Een Schilderijententoonstelling De Planeten

WORKSHOPREEKS EN UITGEBREIDE LESMAP VOOR DE LEERKRACHT groot symfonisch repertoire op maat van kinderen // speels en actief

© Matt Beunen

We horen vaak dat het grote symfonische repertoire te moeilijk is voor kinderen. Dat hoeft niet per se zo te zijn. Belangrijk is wel dat de kinderen een toegangspoort aangeboden krijgen om deze wereld binnen te stappen. ‘Muziek op stap’ is een workshopreeks waarin een J&Mmuziekanimator gedurende drie weken de kinderen gidst doorheen een meesterwerk uit de muziekliteratuur. Drie intensieve workshops, creatieve opdrachten tussendoor, een koffer vol muziekinstrumenten en een uitgebreide lesmap: een beproefd succesrecept! In ‘Muziek op stap’ stappen de leerlingen binnen via de Grote Poort van Kiev en komen terecht in Een Schilderijententoonstelling van Modest Moessorgski. Dit werk is hoogstwaarschijnlijk het vaakst bewerkte pianowerk aller tijden. De muziek is zo kleurrijk geschreven dat we er de schilderijen zo bij fantaseren. Kies je voor De Planeten, dan kom je met Gustav Holst meteen in een ‘space odyssey’ terecht. De Planeten inspireert de leerlingen bij het bedenken van hun eigen (muzikale) heelal.

34

UITVOERDER: J&M-muziekanimator (workshop) DOELGROEP EEN SCHILDERIJENTENTOONSTELLING: lager onderwijs (alle graden) DOELGROEP DE PLANETEN: lager onderwijs (2e en 3e graad) DUUR: 3 x 50 min., verspreid over drie weken MAXIMUM AANTAL LEERLINGEN: 25 SPEELPERIODE: 2014-2015 Een productie van Jeugd en Muziek Vlaanderen 


INTERACTIEF CONCERT

muzikale parameters // blazers // contrasten // instrumentvoorstelling

Herman en Rosita

WORKSHOP + VOORSTELLING

lag er ONDE RWIJS ALLE GRADEN

Muziek voor groene ridders RECYCLAGEMATERIAAL // BASIS INSTRUMENTENBOUW

75

Groene ridders? In het geval van Herman en Rosita zit dat groen alvast niet achter de oren, maar in een milieuvriendelijk muziekproject. Bereden strijders of van adellijken bloede zijn ze evenmin, al komen ze wel naar jouw school met een missie: de afvalberg kleiner maken! Wedden dat na hun passage her en der notenboompjes verschijnen op de vuilnisbelt? Tijdens deze workshop en voorstelling laten Herman en Rosita de kinderen kennismaken met een unieke reeks van recyclagemuziekinstrumenten. U kiest zelf met welke materialen de klas aan de slag gaat: keukengerei, sportspullen, rommel of afval. Zeg niet conservenblik maar conservofoon. Vergeet die kapotte fietspomp en speel fietspompfluit. Play the milieubox, laat de emmerbas trillen en speel een solo op de recykelele.

rid•der (de; zelfstandig naamwoord; meervoud: ridders) 1(m) (historisch) lid van de stand van adellijke, bereden strijders 2(m,v) lid van een ridderorde (2) 3(m) rang in de Nederlandse adelstand groen (bijvoeglijk naamwoord) 1met een kleur tussen geel en blauw: het groene licht geven, toestemming geven; de groene partij, de groenen politieke organisatie van milieubeschermers; groene stroom op milieuvriendelijke wijze opgewekt 2onervaren

UITVOERDERS: Herman en Rosita Dewit (spel, begeleiding workshop) DUUR: 50 min. (workshop, 60 min. in vrije tijd) 50 min. (voorstelling) MAXIMUM AANTAL LEERLINGEN: 25 (workshop) 200 (voorstelling) SPEELPERIODE: 2014-2015

35


lag er ONDE RWIJS ALLE GRADEN

Odysseia in de klas: achiel Odysseia Ensemble

KLASBEZOEK + VOORSTELLING

Hedendaags-klassiek // W.O. I // bijzondere instrumentenvoorstelling

© Jakob Verstichel

36

In Odysseia In De Klas geven de leerlingen zich over aan het Odysseia Ensemble. Vijf muzikanten wandelen de klas binnen, lopen tussen de banken en spelen vreemde geluiden. Waarom komen ze ongevraagd binnen? Luid en stil, hoog en laag, sterk wapen of troostende klank. Hedendaagse muziek als klankpalet dat kinderen nieuwsgierig maakt. Stap voor stap smelten de geluiden samen tot een boeiend geheel. Speciaal voor deze instrumentenvoorstelling componeerde de jonge componist Frederik Neyrinck Quasi-Palindrom I, een werk dat de grenzen van de instrumenten aftast. De opbouw van het werk verwijst naar Menenwald, één van de grootste Duitse militaire begraafplaatsen van W.O. I. Met een ‘slaapbril’ op de neus voelt elk kind de oren tintelen. Odysseia sluit af met een hedendaags concert waarin het oorlogsthema verrassend veelzijdig weerklinkt. Sleutelfiguur Achiel gidst hen door het concert met zijn kleine en grote verhalen uit W.O. I. De leerlingen worden letterlijk omcirkeld door een golf aan klanken, worden getroost door een lied van Claude Debussy en herkennen de thema’s uit de instrumentenvoorstelling in het laatste werk.

UITVOERDERS: Odysseia Ensemble (spel en concept) Frederik Neyrinck (composities) Peter Spaepen (coaching) Jakob Verstichel (tekeningen) DUUR: 25 min. (instrumentenvoorstelling, per 5 klassen) 30 min. (voorstelling) MAXIMUM AANTAL LEERLINGEN: 175 (per daghelft) SPEELPERIODE: 2014-2015 Een productie van Odysseia Ensemble en Jeugd en Muziek Vlaanderen, met de gewaardeerde medewerking van het ‘In Flanders Fields Museum’  


INTERACTIEF CONCERT

muzikale parameters // blazers // contrasten // instrumentvoorstelling

Le Caste Nymphe

lag er ONDE RWIJS tweede & derde graad

Op tour met de troubadour VOORSTELLING

Middeleeuwse muziek van 12E tot 14e eeuw // bijzondere instrumenten

Š Joao Santos

Hoe snel klopt het hart van een jonkvrouw in het lied van de troubadour? Hoe stil en onwerelds klinken de Latijnse gezangen van monniken? Hoe rollen de zweetdruppels over je rug als je een wilde dans inzet op het bal van de ridders? Hoe warm voelt de lente in het gezang van de koekoek? Le Caste Nymphe, het ensemble voor middeleeuwse muziek, loodst je leerlingen door de meest duistere periode in de geschiedenis. Met ritmische dansen en hoofse poĂŤzie trekt een troubadour door donkere wouden, van kasteel naar kasteel, onversaagde ridder van de muziek. Bijzondere klankkleuren en bijpassend instrumentarium geven een verscheiden beeld van het repertoire van de 12e tot 14e eeuw.

UITVOERDERS: Kersten Cottyn (clavisimbalum, organetto, zang) Koen Becu (luit) Liesbeth Bodyn (zang) Sarie Cottyn (blokfluit, zang) Piet Van Steenbergen (vedel) Anna Van den Dooren (coaching en regie) DUUR: 45 min. MAXIMUM AANTAL LEERLINGEN: 80 SPEELPERIODE: 2014-2015 Een productie van Le Caste Nymphe en Jeugd en Muziek Vlaanderen

37


lag er ONDE RWIJS d e r d e GRA a d

Scherzi Musicali WORKSHOP + CONCERT

barok // oude muziek voor jong publiek // Orpheus bij Caccini en Monteverdi

ŠŠ Philip Van Ottegem Philip Van Ottegem

Een concert van Scherzi Musicali is in het begin misschien een beetje wennen. Een zanger die zichzelf begeleidt. Barokmuziek. Italiaanse klanken en exotische instrumenten van vroeger. En toch doen Nicolas Achten en de zijnen hetzelfde als de favoriete muzikanten van je leerlingen: ze wisselen even vlot van instrumenten, ze vertellen met hun muziek een eigen verhaal en spelen je even naar een ander tijdperk. In de workshop vooraf leert een animator van Jeugd en Muziek de leerlingen de kneepjes van een aria en hoe je nu precies een basso continuo speelt. De oude instrumenten worden meer vertrouwd, Orpheus wordt een levendige figuur met bijzondere avonturen en via allerlei korte opdrachten wordt elke klas een troepje speellieden dat met plezier naar het concert trekt.

38

UITVOERDERS: Nicolas Achten (zang, theorbe, harp) Lambert Colson (cornetto & blokfluit) Eriko Semba (gamba) J&M-animator (workshop) DUUR: 50 min. (workshop), 50 min. (concert) MAXIMUM AANTAL LEERLINGEN: 25 (workshop), 80 (voorstelling) SPEELPERIODE: 2014-2015 Een productie van Scherzi Musicali met ondersteuning van Jeugd en Muziek Vlaanderen


INTERACTIEF CONCERT

muzikale parameters // blazers // contrasten // instrumentvoorstelling

Percussieworkshop met Jo Zanders

WORKSHOP

Klank // ritme en grooves op het teken van de dirigent // DIY-drumsrepertoire

lag er ONDE RWIJS tweede & derde graad

Schoolproof groove

73

Š Jo Zanders

Jo Zanders op school, dat is een minibus vol drums van alle soorten en gewichten. Basdrums, snaredrums, Braziliaanse agogobellen fluisteren, rollen, grooven en knallen op het teken van de dirigent. De klas wordt een percussieorkest van pvcbuizen en petflessen, blikken bongo’s en fietsspaakshakers. Eenvoudige bewegingen brengen lichaam, geest en oren in evenwicht tot de hele klas de hele school vult met een opzwepende groove.

UITVOERDER: Jo Zanders (concept en begeleiding workshop) DUUR: 50 min. (60 min. in vrije tijd) MAXIMUM AANTAL LEERLINGEN: 25 SPEELPERIODE: 2014-2015

39


lag er ONDE RWIJS d e r d e GRA a d

slagRoom Triatu+1

VOORSTELLING

verrassingseffect // slagwerkexperiment van Cage, Reich en Kagel

© Peter De Jongh

Vier percussionisten slaan zich een weg doorheen je school. Ze laten niemand onberoerd en geven je de figuurlijke slag in het gezicht waardoor je even verlamd van verwondering – of is het bewondering? – geen woord kan uitbrengen. Nog voor je goed en wel beseft wat je overkomt, zijn ze alweer weg. Later schudden de vier je nog eens door elkaar met brute aardse percussie en subtiele klankwolken, met experimentele klankkleuren en onverwachtse mokerslagen van grote 20e-eeuwse componisten als Reich, Kagel en Cage.

40

Een eerste fase van slagRoom komt als verrassingsaanval: plots vallen vier mannen de klas binnen. Gedurende een vijftal minuten maken de percussionisten een groove met alles wat ze op hun pad tegenkomen. Al even onvoorspelbaar zijn de reacties bij leerlingen en leerkrachten! De tweede fase van slagRoom is een concert van Triatu+1 voor alle leerlingen samen.

UITVOERDERS: Triatu+1 (Björn Denys, Frank Van Eycken, Tom De Cock en n.n.) DUUR: 5 min. (aanslag in de klas) (max. 10 per daghelft), 30 min. (concert) MAXIMUM AANTAL LEERLINGEN: 125 SPEELPERIODE: 2014-2015 Een productie van Triatu en Jeugd en Muziek Vlaanderen 


INTERACTIEF CONCERT

muzikale parameters // blazers // contrasten // instrumentvoorstelling

WORKSHOPREEKS

Live componeren // groepsdynamiek // multidisciplinaire gebarentaal

lag er ONDE RWIJS ALLE GRADEN

Soundpainting

74

Soundpainting is de multidisciplinaire gebarentaal om live te componeren voor muzikanten. In de workshop leert de animator Soundpainting iedere klas een reeks universele basisgebaren die hen dwingt en tegelijk vrij laat zelf een klank te maken met stem of instrument zonder technische vereisten. De workshop Soundpainting is de ideale manier om kinderen en jongeren van alle leeftijden plezier te laten beleven aan het ordenen en samengaan van klanken en geluiden. De J&M-muziekanimatoren volgden een opleiding bij de bedenker van Soundpainting, Walter Thompson (VS).

UITVOERDERS: J&M-muziekanimator (opgeleid door Walter Thompson) Op aanvraag toonmoment met professionele muzikanten. DUUR: 2 x 50 min. (2 x 60 min. in vrije tijd) + toonmoment van max. 20 min. MAXIMUM AANTAL LEERLINGEN: 25 SPEELPERIODE: 2014-2015 Een productie van Jeugd en Muziek Vlaanderen

41


lag er ONDE RWIJS eerste & tweede graad

Station WORKSHOP + VOORSTELLING

Wagon 2.0 // knutselarij met treinen en avontuurlijke muziek

Je moeder controleert nog gauw haar gsm, terwijl jij alvast de trein opstapt, een plaats uitzoekt. En dan gebeurt het. De conducteur die op zijn fluitje blaast. De deuren die sluiten. De trein die traag vertrekt. Op het perron nog steeds je moeder. Je zwaait nog even. En weg ben jij! Station is een verrassende combinatie van muziek en knutselarij met treinen van Duitse én Deense makelij. Muzikanten Nicolas Rombouts (Dez Mona) en Joris Caluwaerts (The Go Find, Zita Swoon,…) sturen de boel aan. Aarich Jespers (Zita Swoon Group) staat in voor de machinerie, theatermaker Adriaan Van Aken (BZB) voor de coaching en het verhaal. Tijdens de workshop vooraf bouwen de leerlingen een eigen station in muziek. Het avontuur lonkt.

42

UITVOERDERS: Joris Caluwaerts (toetsen) Nicolas Rombouts (bas) Adriaan Van Aken (regie) Aarich Jespers (decorontwerp) Thomas Verachtert (techniek) J&M-muziekanimator (workshop) DUUR: 40 min. (voorstelling), 50 min. (workshop) MAXIMUM AANTAL LEERLINGEN: 90 (voorstelling) 25 (workshop) SPEELPERIODE: 2014-2015 Een productie van Zonzo Compagnie en Braakland /Zhebilding in coproductie met STORMOPKOMST, Rataplan en Jeugd en Muziek Vlaanderen


INTERACTIEF CONCERT

muzikale parameters // blazers // contrasten // instrumentvoorstelling

WORKSHOP

experimenteren met klank // muziek in alledaagse geluiden

lag er ONDE RWIJS tweede & derde graad

This is the Sound of School

71

J&M Brussel © Sophie Pelgrims

Tijdens deze workshop leren de kinderen experimenteren en genieten van het componeren met alledaagse klanken en geluiden. Hun ‘vindmateriaal’ wordt aangevuld met rariteiten en klinkende objecten uit de koffer van de muziekanimator. Zo kunnen de leerlingen een eigen klankencompositie maken en uitvoeren. Ze leren klanken ontdekken, manipuleren en inventief omgaan met de klank van alledaagse objecten. Als intro op deze workshop raden we aan het filmpje ‘6 drummers and an appartment’ te bekijken op onze website.

UITVOERDERS: J&M-muziekanimator (workshop) DUUR: 50 min. (60 min. in vrije tijd) MAXIMUM AANTAL LEERLINGEN: 25 SPEELPERIODE: 2014-2015 Een productie van Jeugd en Muziek Vlaanderen

43


Š Peter De Jongh


secundair onderwijs 2014-2015

Openheid, dat is het codewoord bij onze muziekeducatieve projecten in het secundair onderwijs. Openheid om dingen (opnieuw) te ontdekken, openheid om de muzikale interesse te verbreden en openheid om de eigen expressieve mogelijkheden te verkennen. En vooral ook openheid om te leren zeggen waarom je iets net wel of net niet smaakt, want dat mag! We gaan op zoek naar de boeiende wisselwerking tussen het leren luisteren en ervaren en het actief verwerken en uitdiepen van een thema. Natuurlijk hangt de beleving van een project ook af van de voorbereiding, een blijvende opdracht voor de leerkracht. Lessuggesties en noodzakelijke achtergrondinformatie vindt u telkens in de lesmap bij het project. Dit seizoen bieden we je voor secundair onderwijs een leuke variatie aan projecten aan. Nieuwkomers zijn bijvoorbeeld het theatraal-groteske Down The Rabbit Hole van het eigenzinnige Al di Miseria. Ze vonden zowel een plaats in De Nieuwe Lichting 2013 als in de wedstrijd Supernova. Hun muziek en looks zijn al evenmin in één hokje te passen. Wereldoorlog I krijgt de nodige muzikale aandacht in de projecten van Fijnbesnaard en Lightnin’Guy Verlinde. Het jonge bloed stroomt door het aanbod met Stoomboot en de beatboxers Primitiv en Roustix. Triatu del Mundo en Hermitage bieden je interessante combinaties van een workshop met een voorstelling. We geven alvast een algemeen beeld van de opleidingsdoelen die bij onze projecten voor jongeren aan bod komen.

45


Secundair onderwijs // eerste graad muzikale opvoeding

De leerlingen kunnen in gegeven muziekwerken de basiscomponenten ritme, melodie, muzikale vorm en klankkleur waarnemen en herkennen. in gegeven muziekwerken stemsoorten en instrumenten onderscheiden en vergelijken. verschillende muziekgenres herkennen. enkele muziekinstrumenten speels onderzoeken. een gevarieerd aanbod van eenvoudige muziekwerken in groepsverband uitvoeren. onder leiding een eenvoudig, door henzelf bedacht muzikaal gegeven vocaal, instrumentaal of met beweging improviseren en streven hierbij naar originaliteit en authenticiteit. hun persoonlijke ervaringen met de eigenheid van de muzikale taal verwoorden uit diverse muziekgenres en verschillende culturen. verwoorden dat hun muzikale beleving beĂŻnvloed wordt door stemming, voorkeur of vooroordeel. enkele muziekstromingen geografisch situeren. voorbeelden geven van functies van muziek in de maatschappij. over het actuele muziekgebeuren vertellen. diverse culturele informatiebronnen uit hun omgeving raadplegen. bij het collectief musiceren hun solidariteit tonen om de eigen inbreng af te stemmen op de kwaliteit van het geheel. zich expressief uiten.

Secundair onderwijs // tweede graad

Algemene en grensoverschrijdende eindtermen

originele ideeĂŤn en oplossingen ontwikkelen en uitvoeren. onderwerpen benaderen vanuit verschillende invalshoeken. de eigen mening over maatschappelijke gebeurtenissen en trends aan verschillende standpunten toetsen. omgaan met verscheidenheid.

Secundair onderwijs // DERDE graad cluster humane wetenschappen

de rol en de maatschappelijke betekenis van artistieke uitingen voor de samenleving illustreren en analyseren. artistieke uitingen vanuit kunstkritische, historische en culturele invalshoek analyseren.

46


INTERACTIEF CONCERT

muzikale parameters // blazers // contrasten // instrumentvoorstelling

Hermitage

WORKSHOP + VOORSTELLING

Nederlandstalig // hoe maak je een eigen nummer // kleinkunst

sec u n dai r ONDE RWIJS tweede & derde graad

Alleen de liefde kan u redden © Monica Monté

Geen geitenwollen sokken, wel kleinkunst versie 2.0. Met de nodige humor rijgt Hermitage de veelal persoonlijke liedjes aan elkaar. Tegelijk werpt de groep in Alleen De Liefde Kan U Redden een blik op hoe kleinkunst vroeger klonk en welke tijdloze thema’s ook vandaag nog actueel blijken. Ter voorbereiding van dit optreden komt Divan, songschrijver en zanger van Hermitage, langs in de klas om te praten over schrijven in het Nederlands, de cadans in songteksten, het genre kleinkunst en optreden binnen de context van een (theater)voorstelling. Met enkele schrijfopdrachten zet hij de leerlingen ook zelf aan het werk.

Ga vakoverschrijdend! Met Hermitage heb je meteen ook voer voor de lessen Nederlands. Bespreek de songteksten van songwriter Divan of laat je klas een eigen songtekst neerpennen met de opdrachten in de lesmap. Meer info op onze website!

UITVOERDERS: Divan (composities, zang, piano en gitaar, workshop songwriting) Carlo Vandenhende (cello, gitaar en zang) Filip Verheecken (percussie, vibrafoon en zang) DUUR: 50 min. (workshop, 60 min. in vrije tijd), 50 min. (voorstelling) MAXIMUM AANTAL LEERLINGEN: 25 (workshop), 100 (voorstelling) SPEELPERIODE: 2014-2015 Een productie van Hermitage en Jeugd en Muziek Vlaanderen in samenwerking met Nekka vzw 

47


sec u ndai r ONDE RWIJS EERSTE GRAAD

BlaasBalgBelg

INTERACTIEF CONCERT Rémi Deckers one-man-show

muzikale parameters // blazers // contrasten // instrumentvoorstelling

VOORSTELLING

Doedelzakken // hedendaagse troubadour // traditie en experiment

In dit project staan de stem, fluiten en doedelzakken (zonder rokjes!) van Rémi Decker centraal. Deze muzikant overschrijdt even vlot de traditionele muziek als de taalgrens in zijn muzikale one-man-show. Met de nodige humor en anekdotes schetst Rémi zijn zoektocht doorheen traditie en experiment, zijn passie voor de doedelzak en het puzzelen met ideeën en invloeden. Grappig, ontroerend en boordevol muziek trekt hij België en Europa rond als 21e-eeuwse troubadour, klaar om de aandacht van zijn publiek te vangen in die mysterieuze blaasbalg onder zijn arm.

48

UITVOERDER: Rémi Decker (spel en concept) DUUR: 45 min. MAXIMUM AANTAL LEERLINGEN: 80 SPEELPERIODE: 2014-2015 Een productie van Rémi Decker in samenwerking met Jeugd en Muziek Vlaanderen


INTERACTIEF CONCERT

muzikale parameters // blazers // contrasten // instrumentvoorstelling

Al di Miseria

VOORSTELLING

Rock cabaret // Dantes negen hellecirkels // theatraal en grotesk repertoire

sec u n dai r ONDE RWIJS tweede & derde graad

Down The Rabbit Hole

© Koen Degroote

(gelieve deze tekst theatraal in uw hoofd voor te dragen:) “iPad, iPod, iGod! Ten midden de mensenmassa, ziet niemand niemand; ziet niemand mij… (dank) Met Down the Rabbit Hole neemt Al di Miseria je mee in een eigenzinnig muzikaal verhaal gebaseerd op Dantes La Divina Commedia; Inferno: De negen cirkels van de Hel. Dante beschrijft hoe hijzelf ‘verdwaalt in het leven’. Hij wordt door Vergilius op reis meegenomen. Een wereld die de zijne niet is maar gauw zou kunnen worden. Al di Miseria houdt dit tijdloze verhaal een 21e-eeuwse spiegel voor. De vijf prettig gestoorde dames en doodgewone heer brengen de luisteraar ‘naar huis’, doorheen een universum waarin niets is wat het lijkt. (Graag nog even de stem van een bokspromotor emuleren:) Al di Miseria brengt Rock Cabaret: theatrale, uitdagende muziek met een knipoog naar al wat prettig gestoord is. (waarvoor dank)

UITVOERDERS: Annebelle Dewitte (drums) Annelies Heyvaert (fluiten) Helene Bracke (mezzosopraan) Jeroen De Brauwer (zang, elektrische gitaar en bas, composities) Nicky Frissyn (klassieke gitaar, basgitaar) Tine Allegaert (piano, trompet) Tijl Wellens (techniek) Wim Willaert (regie) DUUR: 45 min. MAXIMUM AANTAL LEERLINGEN: 100 SPEELPERIODE: 2014-2015 Een productie van Al di Miseria en Jeugd en Muziek Vlaanderen

49


sec u ndai r ONDE RWIJS a l l e g r a d e n

Do You Remember?

Ensemble Houthandel Antwerpen

VOORSTELLING

Houtblaaskwintet // hedendaagse compositie // herinneringen

Š Katrijn Van Giel

Ensemble Houthandel Antwerpen en de Britse componist Philip Feeney trokken zich samen terug in hun werkplaats. Daar werkten ze een spetterend programma uit waarin ze aandacht besteden aan wat voor hen ĂŠcht belangrijk is in een performance: alle zintuigen prikkelen! Het resultaat is een visuele voorstelling met de klanken van een eigentijdse, vrolijke componist en gebracht met de frisse blik van Ensemble Houthandel Antwerpen.

UITVOERDERS: Sarah Vermeyen (fluit) Maarten Wijnen (hobo) Evy Van Dongen (klarinet) Jonas Coomans (fagot) Rogier Steel (hoorn) Philip Feeney (composities) Sybrand van der Werf (regie) DUUR: 50 min. MAXIMUM AANTAL LEERLINGEN: 250 SPEELPERIODE: 2014-2015 Een productie van Ensemble Houthandel Antwerpen in samenwerking met Jeugd en Muziek Vlaanderen

50


Joeri Wens

Workshop

darbouka, daf en vingercymbaaltjes bespelen // Arabische ritmiek

sec u n dai r ONDE RWIJS a l l e g r a d e n

Dum tak!

73

Š Mich Leemans

Ooit al gehoord van darbouka, daf of zang-e saringoshti? Tijdens deze workshop krijgen leerlingen de kans om deze Arabische percussie-instrumenten echt te bespelen. Joeri Wens wijdt hen in in de strakke ritmes uit de woestijn en mystieke nomadengezangen. Wanneer ze alle geheimen van de Arabische muziekpraktijk ontsluierd hebben en de fijne kneepjes van het vak kennen, wordt er samengespeeld. Iedereen doet zijn ding! De ene verliest zich in het vaste, hypnotiserende ritme van de darbouka, de andere legt liever accenten met vingercymbaaltjes.

UITVOERDER: Joeri Wens (percussie en begeleiding) DUUR: 50 min. (60 min. in vrije tijd) MAXIMUM AANTAL LEERLINGEN: 25 SPEELPERIODE: 2014-2015

51


sec u ndai r ONDE RWIJS a l l e g r a d e n

52

Een dag met Eric Melaerts VOORSTELLING

Topgitarist // leven als studiomuzikant // producer

In ‘Een dag met’ geven topmuzikanten inkijk in hun leven. Bij Eric Melaerts is dat leven: opstaan en gaan slapen met muziek. Als muzikale duizendpoot verdient hij zonder twijfel een podium in deze reeks. Melaerts raakte aanvankelijk vooral bekend als gitarist van Soulsister en Clouseau. Daarnaast was hij ook gastmuzikant bij tal van artiesten en groepen, zoals o.a. Bart Peeters, Guido Belcanto, Helmut Lotti, Rocco Granata en Will Tura. Naast muzikant is Eric Melaerts ook een succesvol producer (o.a. Stan van Samang). Samen met Jean Blaute ontwikkelde hij bovendien drie edities van de succesvolle muziektheatertournee ‘Gedeelde Adoraties’, waarin ze vrolijk van jazz naar kleinkunst via The Beatles over Clement Peerens en de Nieuwe Snaar hoppen. Vraag om het even wat over muziek en gij zult geantwoord worden, door the master himself!

UITVOERDER: Eric Melaerts (gitaar en concept) DUUR: 50 min. MAXIMUM AANTAL LEERLINGEN: 100 SPEELPERIODE: 2014-2015 Een productie van Jeugd en Muziek Vlaanderen


Exit-Brass!

VOORSTELLING

Koperkwartet van topniveau // Focus op repertoire // Strak in het pak

sec u n dai r ONDE RWIJS a l l e g r a d e n

Exit_Brass! de luxe

Exit_Brass! is terug van nooit weg geweest! A golden punch in the face van hippe tieners die door één van onze beste Belgische koperkwartetten worden meegesleurd in een trip doorheen hedendaags koperrepertoire en bewerkingen van klassiekers uit alle tijden. Glenn, Stan, Harmen en Tim zijn vier topmuzikanten met een klassieke opleiding en intussen een stevige reputatie in swingende schoolconcerten. In deze show zetten ze een stap verder en laten ze hun serieuze kant harmonieus samenspelen met hun eerdere concerten voor jonge oren. De Ouverture van La Forza Del Destino krijgt een plaats naast Stans nieuwe werk Minor Vices. Forgotten Children van Pete Meechan biedt ruimte tot reflectie over de situatie in Syrië, maar ook het funky Atomic Plumage dat barst van de effecten raakt het jonge publiek.

UITVOERDERS: Harmen Vanhoorne (cornet) Stan Nieuwenhuis (cornet) Tim de Maeseneer (alto) Glenn Van Looy (euphonium) DUUR: 45 min. MAXIMUM AANTAL LEERLINGEN: 100 SPEELPERIODE: 2014-2015

53


sec u ndai r ONDE RWIJS e e r s t e g r a a d

Kleine Muziek van Kleine Muziekjes de Groote Oorlog van een Groote Oorlog Fijnbesnaard

VOORSTELLING

W.O. I // SNAARINSTRUMENTEN // MUZIKALE HERINNERINGEN

© Nele Van © Nele Van Steenwegen

Fijnbesnaard is een eenmansorkest dat in deze voorstelling de Groote Oorlog laat klinken door muzikale herinneringen. Muziek uit de periode, over alles wat de mensen overkwam, maar ook muziek op instrumenten die een eigen geschiedenis vertellen. Als instrumentenbouwer en restaurateur van snaarinstrumenten onderzocht Fijnbesnaard zelfgemaakte muziekinstrumenten uit de loopgraven of instrumenten die de oorlog overleefden. Inspiratie haalt Fijnbesnaard al jaren uit de periode 1860 tot 1960. W.O. I ligt daar middenin: origineel instrumentarium, liedjes uit en over de tijd, het passeert allemaal de revue.

54

Steenwege

n

UITVOERDER: Piet Decalf (spel, zang en concept) DUUR: 45 min. MAXIMUM AANTAL LEERLINGEN: 100 SPEELPERIODE: 2014-2015 Een productie van Fijnbesnaard met de ondersteuning van Jeugd en Muziek Vlaanderen 


VOORSTELLING

POP EN ROCK IN VOGELVLUCHT

sec u n dai r ONDE RWIJS a l l e g r a d e n

Music Teachers Band

Zonder de blues en Beethoven, de gitaar en de synthesizer, flower power en de oliecrisis, klonk de hedendaagse pop waarschijnlijk totaal anders. Dat de muziek waar we vandaag op dansen gegroeid is uit de muziek waarop onze ouders zich uitleefden, wordt wel eens vergeten. Music Teachers Band schetst hoe muziek evolueerde van blues over rock and roll, flower power, disco, reggae, punk en new wave tot electronic dance, grunge en triphop. 

UITVOERDERS: Thomas Vanelslander (zang, gitaar) Chris Van Nauw (zang, gitaar) Micha Vandendriesse (drums) Karl Zosel (bas, zang) Franky De Cock (keyboard, zang) DUUR: 50 min. MAXIMUM AANTAL LEERLINGEN: 220 SPEELPERIODE: 2014-2015

55


sec u ndai r ONDE RWIJS tweede & derde graad

Oorlogsstemmen Lightnin’ Guy Verlinde

VOORSTELLING + WORKSHOP

W.O. I // oorlogsmuziek // protest songs vroeger en nu

Honderd jaar W.O. I, dat is honderd jaar van zoeken naar waarom en betekenis geven, honderd jaar verwerken en lessen trekken, wonden likken en littekens koesteren. Een conflict als oneindige inspiratiebron voor oorlogsliederen en protest songs, als voedingsbodem voor elk klein of groot verhaal. In Oorlogsstemmen geeft Lightnin’ Guy Verlinde een overzicht over de gevolgen van Wereldoorlog I, aan de hand van anekdotes, gedichten en oorlogsliederen als ‘In Flanders Fields’. Daarnaast maken de leerlingen kennis met belangrijke historische tegenstemmen zoals Martin Luther King en Nelson Mandela. De protest songs van o.a. Bob Dylan en John Lennon tonen de kracht van muziek en kunst als verzetsmiddel tegen gewapende conflicten. In de workshop nadien ontrafelt Lightnin’Guy Verlinde het recept voor een protest song die raakt, daagt hij je leerlingen uit tot persoonlijke reflectie en gaan ze aan de slag met hun eigen protestlied.

56

UITVOERDER: Lightnin’ Guy Verlinde (concept, gitaar, zang en begeleiding workshop) DUUR: 50 min. (voorstelling), 50 min. (workshop) MAXIMUM AANTAL LEERLINGEN: 100 (voorstelling), 25 (workshop) SPEELPERIODE: 2014-2015 Een productie van Jeugd en Muziek Vlaanderen, met de gewaardeerde medewerking van het ‘In Flanders Fields Museum’ 


INTERACTIEF CONCERT

Koperblazers // leven als muzikant // improvisatie en interactie

Tous les mêmes? Stromae mag het dan wel zingen, hij weet verdomd goed welke trompettist hij op zijn plaat wil want ze zijn niet allemaal dezelfde! En als hij het kan, dan presenteren wij je natuurlijk ook graag een rendez-vous met een topper: trompettist Bart Maris. De man moet zowat alles gedaan hebben met een trompet wat een mens met een trompet kan doen en nog kan hij er niet genoeg van krijgen. Bart Maris is een muzikant uit de buitenwijken van de jazz. Niet dat hij niet houdt van de clubs downtown. Hij geniet gewoon te veel van de confrontaties en gesprekken met genres en musici uit de periferie om voor één richting te kiezen. Stromae, Arno, dEUS, Marc Moulin, Zita Swoon of zelfs Ketnet-Kaatje en Salvatore Adamo? You name it, hij speelde mee tijdens hun concerten of dook de studio in met deze topartiesten. Met Bart Maris haal je een trompettist naar school, dat is zeker. Wat hij uit dat instrument tovert, is al heel wat minder zeker. Hij baant zich improviserend een weg door al wat muziek mag heten en laat zich met plezier een stukje begeleiden door jouw leerlingen…

sec u n dai r ONDE RWIJS a l l e g r a d e n

Rendez-Vous met Bart Maris

Fan van Bart Maris en de hele koperblaasfamilie, maar u bent leerkracht in het lager onderwijs? Check dan Buzzzz! op pagina 24.

UITVOERDER: Bart Maris (trompet, loopstation en concept) DUUR: 50 min. MAXIMUM AANTAL LEERLINGEN: 100 SPEELPERIODE: 2014-2015 Een productie van Jeugd en Muziek Vlaanderen

57


sec u ndai r ONDE RWIJS a l l e g r a d e n

Rhythm&Poetry WORKSHOPREEKS

ritme in muziek en tekst // opname

Laat dichtregels over je tong rollen, speeksel in het rond vliegen en woorden in klanken vangen. De zelfgeschreven teksten krijgen een ritme en tempo aangemeten waarvan zelfs Flip Kowlier jaloers zou worden. Met speciale opnameapparatuur wordt je eigen raptekst een toekomstig hitwonder. Tijdens deze workshopreeks ontfermt een animator van Jeugd en Muziek zich over de klinkende klanken en neemt een animator van Jeugd en Poëzie de geschreven en voorgedragen klanken voor zijn/haar rekening.

Ga vakoverschrijdend! Met Rhythm and Poetry heb je meteen ook voer voor de lessen Nederlands. Het project leert je leerlingen reflecteren over tekstinhoud en scherpt hun aandacht voor talige aspecten van cultuuruitingen. Meer info op onze website!

UITVOERDERS: J&M-muziekanimator, animator Jeugd en Poëzie DUUR: 2 x 50 min. (2 x 60 min. in vrije tijd) MAXIMUM AANTAL LEERLINGEN: 25 SPEELPERIODE: 2014-2015 Een productie van Jeugd en Muziek Vlaanderen en Jeugd en Poëzie 

58


WORKSHOP + CONCERT

barok // oude muziek voor jong publiek // Orpheus bij Caccini en Monteverdi

sec u n dai r ONDE RWIJS e e r s t e g r a a d

Scherzi Musicali

Š Philip Van Ottegem

Een concert van Scherzi Musicali is in het begin misschien een beetje wennen. Een zanger die zichzelf begeleidt. Barokmuziek. Italiaanse klanken en exotische instrumenten van vroeger. En toch doen Nicolas Achten en de zijnen hetzelfde als de favoriete muzikanten van je leerlingen: ze wisselen even vlot van instrumenten, ze vertellen met hun muziek een eigen verhaal en spelen je even naar een ander tijdperk. In de workshop vooraf leert een animator van Jeugd en Muziek de leerlingen de kneepjes van een aria en hoe je nu precies een basso continuo speelt. De oude instrumenten worden meer vertrouwd, Orpheus wordt een levendige figuur met bijzondere avonturen en via allerlei korte opdrachten wordt elke klas een troepje speellieden dat met plezier naar het concert trekt.

UITVOERDERS: Nicolas Achten (zang, theorbe, harp) Lambert Colson (cornetto & blokfluit) Eriko Semba (gamba) J&M-muziekanimator (workshop) DUUR: 50 min. (workshop), 50 min. (concert) MAXIMUM AANTAL LEERLINGEN: 25 (workshop), 80 (voorstelling) SPEELPERIODE: 2014-2015 Een productie van Scherzi Musicali met ondersteuning van Jeugd en Muziek Vlaanderen

59


Triatu+1

VOORSTELLING

verrassingseffect // slagwerkexperiment van Cage, Reich en Kagel

©Peter De Jongh

sec u ndai r ONDE RWIJS eerste & t weede graad

slagRoom

Vier percussionisten slaan zich een weg doorheen je school. Ze laten niemand onberoerd en geven je de figuurlijke slag in het gezicht waardoor je even verlamd van verwondering – of is het bewondering? – geen woord kan uitbrengen. Nog voor je goed en wel beseft wat je overkomt, zijn ze alweer weg. Later schudden de vier je nog eens door elkaar met brute aardse percussie en subtiele klankwolken, met experimentele klankkleuren en onverwachtse mokerslagen van grote 20e-eeuwse componisten als Reich, Kagel en Cage.

60

Een eerste fase van slagRoom komt als verrassingsaanval: plots vallen vier mannen de klas binnen. Gedurende een vijftal minuten maken de percussionisten een groove met alles wat ze op hun pad tegenkomen. Al even onvoorspelbaar zijn de reacties bij leerlingen en leerkrachten! De tweede fase van slagRoom is een concert van Triatu+1 voor alle leerlingen samen.

UITVOERDERS: Triatu+1 (Björn Denys, Frank Van Eycken, Tom De Cock en n.n.) DUUR: 5 min. (aanslag in de klas) (max. 10 per daghelft), 30 min. (concert) MAXIMUM AANTAL LEERLINGEN: 125 SPEELPERIODE: 2014-2015 Een productie van Triatu en Jeugd en Muziek Vlaanderen 


INTERACTIEF CONCERT

muzikale parameters // blazers // contrasten // instrumentvoorstelling

WORKSHOPREEKS

Live componeren // groepsdynamiek // multidisciplinaire gebarentaal

sec u n dai r ONDE RWIJS a l l e g r a d e n

Soundpainting

74

Š Peter De Jongh

Soundpainting is de multidisciplinaire gebarentaal om live te componeren voor muzikanten. In de workshop leert de animator Soundpainting iedere klas een reeks universele basisgebaren die hen dwingt en tegelijk vrij laat zelf een klank te maken met stem of instrument zonder technische vereisten. De workshop Soundpainting is de ideale manier om kinderen en jongeren van alle leeftijden plezier te laten beleven aan het ordenen en samengaan van klanken en geluiden. De J&M-muziekanimatoren volgden een opleiding bij de bedenker van Soundpainting, Walter Thompson (VS).

UITVOERDERS: J&M-muziekanimator (opgeleid door Walter Thompson) Op aanvraag toonmoment met professionele muzikanten. DUUR: 2 x 50 min. (2 x 60 min. in vrije tijd) + toonmoment van max. 20 min. MAXIMUM AANTAL LEERLINGEN: 25 SPEELPERIODE: 2014-2015 Een productie van Jeugd en Muziek Vlaanderen

61


sec u ndai r ONDE RWIJS a l l e g r a d e n

Stoomboot VOORSTELLING

Kleinkunst zonder rock’n roll // songs in het Nederlands // jong talent

© Alex Van Hee

Toen ik twaalf was, vroeg ik een boksbal aan mijn vader. Ik wou er als Jean Claude Van Damme uitzien, en een beetje boksen leek me geen slechte start. Toen papa zei dat hij dat te gewelddadig vond, schreeuwde ik om een PlayStation. In plaats daarvan gaf hij mij een gitaar.

62

Een vrachtschip vol verwachting en een kleinkunstheld in wording, dat is Stoomboot volgens Humo. In 2011 werd het varende alias van de toen al piepjonge Niels Boutsen de jongste winnaar in de geschiedenis van de Nekka-wedstrijd en kort daarna werd hij Belgisch finalist van Imagine. Al in 2014 en amper wat ouder brengt Niels zijn debuutplaat Stoomboot uit en doet hij zijn verhaal voor uw leerlingen. Op zoek naar groupies en het einde van de wereld.

UITVOERDER: Niels Boutsen (spel, liedjes en concept) DUUR: 45 min. MAXIMUM AANTAL LEERLINGEN: 100 SPEELPERIODE: 2014-2015 Een productie van Stoomboot en Jeugd en Muziek Vlaanderen 


Tiny Legs Tim en Lightnin’ Guy Verlinde

VOORSTELLING

Blues oud en nieuw // bluesgitaar // persoonlijk verhaal

se c u n da i r OND E RWIJ S tweede & derde graaD

Talkin’ Blues

Tiny Legs Tim en Lightnin’ Guy Verlinde, twee jonge muzikanten met oude zielen halen de blues vanonder het stof en geven er een hedendaagse invulling aan. Met traditionals, eigen nummers en een persoonlijk verhaal ontdekken de leerlingen dat blues dichter bij hen staat dan ze dachten. Blues als kracht van liefde, vreugde, hoop, troost… UITVOERDERS: Tiny Legs Tim aka Tim De Graeve (zang, gitaar, composities) Lightnin’ Guy Verlinde (zang, gitaar, mondharmonica) DUUR: 50 min. MAXIMUM AANTAL LEERLINGEN: 100 SPEELPERIODE: 2014-2015 Een productie van Jeugd en Muziek Vlaanderen

63


sec u ndai r ONDE RWIJS eerste & t weede graad

The Intimate A[nemos]-team Anemos Saxofoonkwartet

VOORSTELLING

saxofoonkwartet // adolphe sax 200 // verschillende stijlen

Š Virginie Schreyen

In dit gezellige kamermuzieksalon, dames en heren, ontmoeten zich graag vier meneren. Gentlemen eigenlijk, echte heren. Zij zijn van het verlegen type. En iets heel bijzonders aan deze vier mannen: zij praten, wenen, leven en lachen, dromen, denken, werken en slapen via en met hun instrument. In hun salon ademen zij kamermuziek door hun eeuwige vriend, het onmisbaar verlengstuk van hun eerder verlegen zelf. Hun stem, hun ziel en hun adem: de saxofoon. Een lesuur lang opent The A[nemos]-team het kamermuzieksalon voor de nieuwsgierige blikken van weerloze tienermeisjes, ruwe bolsters, hipsters en saxofonista’s. Niet zomaar een A-team overigens, maar vier topmuzikanten met veel lef en evenveel verfijnde manieren. Met cognac en sigaar loodst het Anemos Saxofoonkwartet het publiek doorheen de geschiedenis en bezingt het de veelzijdigheid van de saxofoon. Bach en Maslanka, tango en Pacman, ze krijgen allemaal een plekje in het interieur van het salon.

64

UITVOERDERS: Kristan Dehertog (sopraansax, altsax) Bart Van Beneden (altsax) Kurt Bertels (tenorsax) Wesley Capiau (baritonsax) Peter Spaepen (coaching) DUUR: 50 min. MAXIMUM AANTAL LEERLINGEN: 100 SPEELPERIODE: 2014-2015 Een productie van Anemos Saxofoonkwartet en Jeugd en Muziek Vlaanderen


INTERACTIEF CONCERT

muzikale parameters // blazers // contrasten // instrumentvoorstelling

Primitiv en Roustix

VOORSTELLING

Beatboxtoppers in dialoog // stemexperiment

sec u n dai r ONDE RWIJS a l l e g r a d e n

Transgenic Beatbox

Belgisch Beatboxkampioen Primitiv en toptalent/prijsbeest Roustix presenteren het jonge publiek hun Transgenic Beatbox. Hun manier om als Franstalige Brusselaar en Nederlandstalige Antwerpenaar een artistieke dialoog te voeren, over de (taal)grenzen heen. Geen enkele stijl of genre weerstaat de gemanipuleerde beatbox-machine van deze heren.

Š Koen Degroote

De pompende impuls muteert hiphop in dubstep, jazz in electro, een schoolconcert in een labo van beatboxmanipulatie. De proefopstellingen en gewaagde experimenten van deze twee gerenommeerde stemdoctors zetten elk testpubliek in lichterlaaie!

UITVOERDERS: Alexandre Fenaux aka Primitiv (beatbox, concept) Dennis De Raeymaekers aka Roustix (beatbox, concept) DUUR: 45 min. MAXIMUM AANTAL LEERLINGEN: 100 SPEELPERIODE: 2014-2015 Een productie van Jeugd en Muziek Vlaanderen

65


sec u ndai r ONDE RWIJS eerste & t weede graad

Triatu del Mundo Triatu Percussietrio

WORKSHOP + CONCERT

Invloeden van overal // hedendaags-klassiek // extended techniques

© Peter De Jongh

Triatu del Mundo start met een workshop vol dansende handen en etnische grooves. De leerlingen ontdekken hoe dun de grens is tussen concert en performance. Ze duiken dieper in één werk uit het programma van Triatu en werken samen aan een interventie in het concert. Met slagwerktrio Triatu snuif je vervolgens de geuren van allerlei exotische ingrediënten en sappige uitheemse invloeden in de Westerse hedendaags-klassieke muziek. Het concert wordt een wereldmarkt met Chinese operacimbaaltjes, djembe en de berimbau, vibrafoon en een doodgewone tafel. De componisten prijzen hun werken aan in alle talen en vormen en met inspiratie van over de hele wereld. John Cage, vreemd genie en radicale klassiekemuziekvernieuwer uit de VS staat naast Australiër Mark Pollard die op zoek ging naar een hemelse versie van muzak. Landgenoten Bart Quartier en Thierry De Mey klinken met een compositie voor een Braziliaans instrument uit de capoeira-traditie en een werk dat twijfelt tussen muziek en dans. Verder nog een Servische componist die houdt van Japanse drums en een Griek die flirt met Afrikaanse percussie en je weet: Triatu gaat wereldwijd, en niet alleen met stokken!

© Katrijn Van Giel

66

UITVOERDERS: Björn Denys (slagwerk) Frank Van Eycken (slagwerk) Tom De Cock (slagwerk) Anneleen De Causmaecker (workshop) DUUR: 50 min. (workshop), 45 min. (concert) MAXIMUM AANTAL LEERLINGEN: 25 (workshop), 120 (concert) SPEELPERIODE: 2014-2015 Een productie van Triatu en Jeugd en Muziek Vlaanderen


INTERACTIEF CONCERT

muzikale parameters // blazers // contrasten // instrumentvoorstelling

VOORSTELLING

stem // cross-over tussen fusion // chanson // pop en jazz

se c u n da i r OND E RWIJ S tweede& derde graaD

Voices © Guy Vandepoele

Centraal in Voices staat - je raadt het al - de menselijke stem. Maar Voices brengt veel meer dan een collectie deuntjes om mee te zingen. Zweempjes seventies fusion, chanson, pop en jazzimprovisatie wisselen elkaar in hoog tempo af. Het maakt van Voices de meest spectaculaire cross-over band uit België sinds het powertrio Aka Moon.

© Koen Degroote

In 2003 ontving de toen 24-jarige Nicolas Kummert de Django d’Or voor Jong Talent. Hij heeft jazz door de aderen stromen. Nu verdeelt deze prille dertiger zijn tijd tussen Brussel en Parijs en duikt hij op in een brede waaier van internationale groepen. Centraal in zijn muzikale carrière staat de onophoudelijke drang om te experimenteren. Zo is ook dit droomproject ontstaan. Met Voices wil hij de improvisaties van jazz koppelen aan Afrikaanse grooves, funk en dub.

Voor een interessant project rond poëzie, taal en muziek combineer je de workshops Rhythm&Poetry (op p. 58) met het concert van Voices.

UITVOERDERS: Nicolas Kummert (saxofoon, zang) Lorenzo di Maio (gitaar, zang) Axel Gilain (bas, zang) Yves Peeters (drums) DUUR: 45 min. MAXIMUM AANTAL LEERLINGEN: 150 SPEELPERIODE: 2014-2015

67


NAVORMING 2014-2015

Omdat muziekeducatie op school begint en eindigt bij de leerkracht, biedt Jeugd en Muziek navormingen aan die sterk verbonden zijn met de inhoud van bepaalde projecten. Deze sessies zijn bedoeld voor leerkrachten in kleuter-, lager en secundair onderwijs die hun vakkennis over een bepaald onderwerp willen verdiepen en de kneepjes van het actief musiceren in groep in de vingers willen krijgen. Een vakspecialist reikt vanuit een breed muzikaal kader en een uitgebreide ervaring concrete ideeën aan voor de lespraktijk.

Creatief Met Je Stem - door Carola Orye Navorming voor leerkrachten in kleuter- of lager onderwijs die hun vaardigheden rond vocaal werken in de klas willen versterken en uitbreiden. Liedjes zingen, creatieve vormen van stemgebruik en tips rond stemhygiëne komen aan bod. Experiment Met Geluid En Stilte - door Aifoon-docent Samen met je leerlingen de oren spitsen, hoe doe je dat? Hoe laat je hen genieten van stilte en… is het dan ook echt wel stil? Klank als massage voor je oren, een stiltewandeling, bewust leren luisteren naar en genieten van klank, experimenteren met soundscapes: stilte en geluid brengen de meest verrassende werkvormen naar boven voor leerkrachten lager en secundair onderwijs. Grafische Partituur - door Katrien Vercauter Grafische partituren openen het boeiende grensgebied tussen muziek en beeldende kunst en bieden daardoor een fantastisch medium om met leerlingen zonder voorkennis aan de slag te gaan en hun expressiemogelijkheden te verruimen. Ook het musiceren in groep wordt plots makkelijker te leiden! Leerkrachten uit het lager onderwijs vinden in deze navorming de nodige tools om zelf aan de slag te gaan. Percussie Op Maat Van Kinderen En Jongeren - door Jo Zanders Jo Zanders tovert een team leerkrachten uit lager of secundair onderwijs op een paar tellen tijd om in een bonte percussiebende. Plezier en groepsgevoel staan voorop, maar je gaat gegarandeerd naar huis met heel wat inspiratie om ook met jouw klas te roffelen, drummen en kicken. Soundpainting - door Sterre De Raedt Soundpainting laat zich niet makkelijk uitleggen in woorden. Check onze website voor een inspirerend filmpje en geloof de vele leerkrachten die het al probeerden: met deze universele gebarentaal dirigeer jij je klas op elk niveau naar een topconcert. . Recyclageklanken - door Herman en Rosita Dewit Herman en Rosita zijn vaste waarden in ons schoolaanbod. Met tonnen ervaring op school, een enorm repertoire aan liedjes en heel veel expertise rond instrumentenbouw met afvalmaterialen, werd het hoog tijd om hen ook op een leerkrachtenteam los te laten.

69


lee r k r a c h t e n KLE U TERONDERWIJS l a g e r o n d e r WIJS

Creatief met je stem navorming // vocaal werken in de klas // stemgebruik {GELINKT AAN Egel en Ballon, Het paard van Marcel, Kaba}

J&M Brussel Š Leo Estercam

Een professionele zanger komt op bezoek bij je leerkrachtenteam en brengt heel wat vocale verrassingen mee. Naast een stem- en andere opwarmers zal de docent ook oefeningen aanleren hoe je creatief met de stem kan omgaan. Een selectie van nieuw liedrepertoire uit onze projecten wordt aangeleerd. Op het einde van deze navorming krijgen de leerkrachten een bundel mee met de aangeleerde liederen en didactische tips om vocaal te werken in de klas.

70

DOCENT: Carola Orye Carola Orye studeerde aan de jazzafdeling van het Conservatorium Brussel. Ze geeft piano, zang en vocaal ensemble aan het pop -en rockatelier te Diest. Verder is ze auteur van een boek over het spelenderwijs omgaan met vertellen en voorlezen en over musiceren met kleuters. Carola zingt ook in een bluesgroep en is de bezieler van haar eigen project The Angels Scream. DUUR: op afspraak (max. 3 uur) MAXIMUM AANTAL LEERKRACHTEN: 15 SPEELPERIODE: op aanvraag


INTERACTIEF CONCERT

muzikale parameters // blazers // contrasten // instrumentvoorstelling

NAVORMING // soundscapes, bewust omgaan met geluid en

lee r k r a c h t e n l a g e r o n d e r WIJS SECUNDAIR ONDERWIJS

Experiment met geluid en stilte stilte

{GELINKT AAN This is the Sound of School}

Š Piet Vranckx

Geluid is overal om ons heen aanwezig. Iedereen is er dagelijks mee bezig. Onderzoek wijst echter uit dat kinderen en jongeren eerder consumerend met klank bezig zijn en zeker niet op een experimenterende manier. Nochtans hoef je helemaal niet veel technische bagage te hebben om leuke soundscapes te maken! In de Aifoon-vorming staat stilte centraal. Verschillende luisterhoudingen worden onderzocht om daarna praktische oefeningen te maken naar de communicatieve kracht van geluid en de plaatsing ervan in de stilte. De pedagogische opportuniteiten van het medium geluid in de klaspraktijk worden eveneens besproken. Na een initiatie rond geluidsbeleving en luisteren, onderzoeken we de poĂŤtische kracht van geluid via gezamenlijke en individuele experimenten. Ook gaan we dieper in op hoe je met geluidskunst kan werken met je leerlingen.

DOCENT: Aifoon-docent Aifoon vzw is een educatieve kunstenorganisatie die stilte op een actieve manier onderzoekt. Aifoon werkt met diverse doelgroepen, zowel binnen de school, in de vrije tijd als in een artistieke context. DUUR: op afspraak (max. 3 uur) MAXIMUM AANTAL LEERKRACHTEN: 15 SPEELPERIODE: op aanvraag

71


lee r k r a c h t e n l a g e r o n d e r WIJS

Grafische partituur navorming //grafische muzieknotaties // muziekpartituur {GELINKT AAN maps.music.com}

J&M Brussel Š Jan Geerts

Hoe maak je met je klasgroep een gezamenlijke partituur, zonder voorkennis van muzikale notatie? Hoe zet je muzikale hersenspinsels op papier zonder zelf een noot muziek te kennen? Hoe laat je de leerlingen de gekste ideeĂŤn neerkribbelen? En vooral... hoe klinkt dat dan en kan je het resultaat samen uitvoeren? Tijdens deze navorming worden verschillende grafische methoden onder de loep genomen.

72

DOCENT: Katrien Vercauter Katrien Vercauter studeerde piano, kamermuziek en pianoforte aan het Conservatorium van Brussel. Naast uitvoerend muzikante is ze werkzaam in het dko en als freelancer in de kunsteducatieve sector. De afgelopen zes jaar gaf ze mee vorm aan de educatieve projecten van MATRIX [centrum voor nieuwe muziek]. DUUR: op afspraak (max. 3 uur) MAXIMUM AANTAL LEERKRACHTEN: 15 SPEELPERIODE: op aanvraag


INTERACTIEF CONCERT

muzikale parameters // blazers // contrasten // instrumentvoorstelling

lee r k r a c h t e n l a g e r o n d e r WIJS SECUNDAIR ONDERWIJS

Percussie op maat van kinderen en jongeren NAVORMING // groepsmusiceren met percussie {GELINKT AAN Dum tak!, Schoolproof Groove}

© Matt Beunen

© Jo Zanders

Hoe kom je met kinderen en jongeren (met of zonder muzikale bagage) tot swingende grooves? Jo Zanders tovert een team leerkrachten uit lager of secundair onderwijs op een paar tellen tijd om in een bonte percussiebende. Plezier en groepsgevoel staan voorop, maar je gaat gegarandeerd naar huis met heel wat inspiratie om ook met jouw klas te roffelen, drummen en kicken. Instrumenten worden voorzien.

DOCENT: Jo Zanders Jo Zanders is freelance percussionist en docent. Hij is de oprichter van o.m. Lokomotiv en heeft veel ervaring met jonge muzikanten, vaak van zeer uiteenlopende origine (o.m. Fanfakids). DUUR: op afspraak (max. 3 uur) MAXIMUM AANTAL LEERKRACHTEN: 15 SPEELPERIODE: op aanvraag

73


d e e lt i j d s k u n s t o n d e r w i j s

lee r k r a c h t e n l a g e r o n d e r WIJS

Soundpainting navorming // universele gebarentaal // creatief musiceren met elke groep {GELINKT aan Soundpainting workshop}

Š Peter De Jongh

Soundpainting is de multidisciplinaire gebarentaal om live te componeren. In deze navorming leert de docent Soundpainting de leerkrachten een reeks universele basisgebaren die hen dwingt en tegelijk vrij laat zelf een klank te maken met stem of instrument, zonder technische vereisten. Deze gebarentaal is de basis om aan de slag te gaan met de muzikale ideeĂŤn van je leerlingen. Na de navorming krijgt elke leerkracht een affiche met de basistekens van Soundpainting.

74

Voor leerkrachten die zich meer tekens eigen willen maken, verwijzen we graag door naar het boek van Walter Thompson (bedenker van Soundpainting) op www.soundpainting.com.

DOCENT: Sterre De Raedt (gecertificeerd Soundpainter) Sterre De Raedt behaalde haar master viool en muziekpedagogie aan het Conservatorium van Antwerpen en vervolgde haar muziekstudies aan het Conservatorium van Brussel en Amsterdam voor koor- en orkestdirectie. Zij werkt freelance voor o.a. BozarStudios, NOB, Jeugd en Muziek, De Veerman en BruggePlus. DUUR: op afspraak (max. 3 uur) MAXIMUM AANTAL LEERKRACHTEN: 15 SPEELPERIODE: op aanvraag


INTERACTIEF CONCERT

muzikale parameters // blazers // contrasten // instrumentvoorstelling

navorming // Instrumentenbouw // creatief GROEPSmusiceren {GELINKT AAN Muziek voor Groene Ridders}

Goed klinkende muziekinstrumenten hoeven helemaal niet duur te zijn. Dat bewijzen Herman en Rosita Dewit. De afvalberg in je school wordt er ook meteen kleiner door! Tijdens deze navorming laten Herman en Rosita leerkrachten kennismaken met een unieke reeks van recyclagemuziekinstrumenten. Afhankelijk van de tijd en het materiaal toveren Herman en Rosita een recyclagenoon, pannenlathommel, wortelfluit, klepper, boventoon-, trommel- en spuitfluit, rietjespieper, drinkflesfluit en zoveel meer tevoorschijn. Vergeet dus die kapotte fietspomp en speel fietspompfluit! Uiteraard bouwen ze niet enkel muziekinstrumenten samen met u, maar zal het eerste recyclageleerkrachtenorkest een feit zijn. Op het einde van de navorming heb je niet enkel een zelfgebouwd instrument, maar heb je meteen ook nieuw muzikaal repertoire om verder te exploreren met je leerlingen.

lee r k r a c h t e n KLE U TERONDERWIJS l a g e r o n d e r WIJS

Recyclageklanken

DOCENTEN: Herman en Rosita Dewit Rosita en Herman werden bekend met de volksmuziek van ’t Kliekske. Herman leidt een instrumentenbouwatelier in Gooik. Daar is hij bovendien organisator van de stages voor traditionele muziek. Behalve de tien lp’s en zeven cd’s met ‘t Kliekske, werkte Herman mee aan diverse publicaties over volksmuziek en publiceerde enkele toonaangevende werken over instrumentenbouw. Als duo brengen zij een gevarieerd muziekprogramma met traditionele Vlaamse volksmuziek gespeeld op zelfgemaakte instrumenten. DUUR: op afspraak (max. 3 uur) MAXIMUM AANTAL LEERKRACHTEN: 15 SPEELPERIODE: op aanvraag

75


p r o f ess i o n ele lee r k r a c h t e n m u z i e k pe d a g o g e n E N - A NI M A TOR E N

Navormingsweekend navorming // MUZIKAAL HERBRONNEN IN DESTELHEIDE // UITWISSELING BEST PRACTICES // ERVARING EN KENNIS DELEN

Š Peter De Jongh

Jeugd en Muziek organiseert ook dit jaar een navormingsweekend om mensen uit het muzikale werkveld samen te brengen en nieuwe impulsen aan te bieden in een breed muzikaal kader. Elk navormingsweekend komen er nieuwe coaches of musici aan bod om via praktische oefeningen tot verrijkende muzikale lesvormen te komen. Een minimum van drie jaar musicerende of muziekonderwijzende ervaring is noodzakelijk. Deelnemers die dat wensen worden opgenomen in de pool van muzikanten en muziekanimatoren voor projecten van Jeugd en Muziek.

76

Houd onze website in de gaten voor meer nieuws: www.jeugdenmuziek.be/navorming. DOCENT: diverse coaches en docenten MAXIMUM AANTAL DEELNEMERS: 20 PERIODE: 21 t.e.m. 23 november 2014 WAAR: Vormingscentrum Destelheide, Dworp


Š Peter De Jongh

77


Š Peter De Jongh


deeltijds kunstonderwijs 2014-2015

Jeugd en Muziek selecteert elk seizoen een aantal ‘masters’. Enkel specialisten ter zake, topmuzikanten en muzikale virtuozen behoren tot dit selecte gezelschap. Nodigt u zo’n master uit, dan gaat die met de leerlingen uit uw instrument-, ensemble- of comboklas ongeveer twee uur aan de slag. De master begeleidt hen doorheen een onbekend avontuur waarin speelplezier centraal staat. Geen saai hoorcollege, wel een actieve workshop met een goeie mix van theoretische achtergrond, demonstraties, actieve groepsmomenten en inbreng van je leerlingen. Perfect om een thema te introduceren of verder te verdiepen, in te spelen op de interesse van uw leerlingen of om uw klas een echte boost te geven!

Alles Wat Niet Mag Van De Juf Piano // Masterclass en concert met Luk Vaes Oneigenlijk gebruik van de piano // Experimenteren met klankkleur // Piano-experiment doorheen de muziekgeschiedenis Masterclass en concert met Exit_Brass! Improvisatie // Creatieve podiumprestaties // Toonmoment Met Open Oren // Masterclass met Joris Vanvinckenroye Loops // Experimenteren met klankmogelijkheden op het instrument Creatief Blazersatelier - Masterclass en concert met Ensemble Houthandel Antwerpen Ontspannen concerteren // Creatief en interactief op het podium Strange String Things // Masterclass en concert met Pieter Jansen Strijkers // Hedendaagse technieken // Repertoire Blues- en Slide Guitar // Masterclass en concert met Tiny Legs Tim Bluesgitaar // Bottle neck // Bluesschema’s Ook deze projecten zijn een leuke afwisseling in de academie: Bart Maris laat je buzzen, Divan en Lightnin’Guy Verlinde verklappen je enkele trucs bij het schrijven van je eigen nummers, Eric Melaerts is een inspiratie voor gitaristen en Anemos blaast je saxofoonklas van de sokken. Of je nodigt Al di Miseria uit en ontdekt de mogelijkheden van klassieke muziek vandaag. Specifieke vragen of een project in de academie waarbij je graag een extra aanbiedt? Onze projecten brengen je zeker op ideeën.

79


lee r l i n g e n PIANO - M IDDEL B ARE & hogere graad

Alles wat niet mag van de juf piano

Extended techniques op piano

MASTERCLASS met Luk Vaes // experimenteren met klankkleur // piano-experiment doorheen de muziekgeschiedenis

© Pat Van Kerckhove

Iedere pianist leert om op een ‘behoorlijke’ manier piano te spelen, met de tien vingers netjes op de toetsen. Maar sommige componisten of pianisten zoeken naar andere klanken, vreemde geluiden en interessante effecten op dat grote instrument. Zo ook Luk Vaes. Hij zocht en vond 17.000 composities waarvoor de piano op een bijzondere manier moet worden bespeeld. Speciaal voor de leerlingen haalt Luk Vaes de meest markante composities vanonder het stof en leert tegendraads piano spelen.

80

Tijdens de masterclass duikt Luk twee uur lang met de leerlingen in de piano. Samen doen ze de gekste dingen om een compositie tot een goed einde te brengen, mét respect voor het instrument.

Wie voorbereid aan de masterclass wil beginnen, kan op voorhand al partituren opvragen. Contacteer hiervoor lien@ jeugdenmuziek.be.

DOCENT: Luk Vaes (piano, begeleiding masterclass) DUUR: 2 uur (masterclass), 40 min. (voorstelling) MAXIMUM AANTAL LEERLINGEN: 20 (masterclass), 100 (voorstelling) SPEELPERIODE: op aanvraag


INTERACTIEF CONCERT

muzikale parameters // blazers // contrasten // instrumentvoorstelling

MASTERCLASS

k o pe r b la z e r s M IDDEL B ARE & hogere graad

Exit_Brass! improvisatie // creatieve podiumprestaties // toonmoment

Exit_Brass! toont dat samen spelen altijd leuker is dan alleen, dat improvisatie niet moeilijk is en hoe je het publiek uit je hand kan laten eten. Twee muzikanten van Exit_Brass! dagen je uit: om te improviseren, om buiten de hokjes te denken, om creatief om te gaan met muziek ĂŠn met je instrument. Optreden kan je leren. Op het einde van de masterclass speel je dan ook je eigen minishow. By the way: lachen mag! Op verzoek spelen ze nadien met hun eigen team een typische Exit_Brass!-show.

UITVOERDERS: 2 muzikanten van Exit_Brass! DUUR: 2 uur 30 min. (masterclass), 50 min. (voorstelling) MAXIMUM AANTAL LEERLINGEN: 15 (masterclass) 100 (voorstelling) SPEELPERIODE: 2014-2015

81


alle instrumenten M IDDEL B ARE & hogere graad

Met open oren Joris Vanvinckenroye

MASTERCLASS

loops // experimenteren met klankmogelijkheden op het instrument

Deze keer spelen de leerlingen zonder partituur. Joris Vanvinckenroye neemt de jonge muzikanten mee in een onbekend avontuur, één dat ze zelf schrijven en spelen: van heel stil tot heel luid, van traag tot snel, licht of donker, weinig of veel. Spelplezier staat centraal. In deze masterclass ontdek je de ongekende mogelijkheden van je instrument én van jezelf. Vanuit verschillende bestaande muziekstijlen ga je op zoek naar een eigen muzikaal verhaal. Alles is mogelijk. Joris vertelt zijn verhaal en begeleidt je in dit avontuur.

82

DOCENT: Joris Vanvinckenroye (contrabas, composities en begeleiding) DUUR: 2 uur MAXIMUM AANTAL LEERLINGEN: 15 SPEELPERIODE: 2014-2015


Creatief blazersatelier INTERACTIEF CONCERT

muzikale parameters // blazers // contrasten // instrumentvoorstelling

MASTERCLASS met Ensemble Houthandel Antwerpen ontspannen concerteren // creatief en interactief op het podium

b la z e r s M IDDEL B ARE & hogere graad

Houthandel

© Jan Van Damme

Ensemble Houthandel Antwerpen neemt toeterende, fluitende en schallende leerlingen mee op een verrassend avontuur. Aan de hand van enkele improvisatieoefeningen ontdekken ze de wereld van de klankkleuren, podiumprésence en choreografieën. Kunnen klarinetten, saxen en blokfluiten dezelfde klank maken? Hoe presenteer je een eigen concert? Speel een concert op één noot en vertel je muzikale verhaal met je gezicht en lichaamstaal. Maak kennis met nieuwe technieken en grafische partituren. Ontdek hoe mooi een creatie van ruis- en windgeluiden kan zijn. Na de masterclass trakteren de vijf Houthandelaars je op een inspirerend concert.

UITVOERDERS: Sarah Vermeyen (fluit) Evy Van Dongen (klarinet) DUUR: 2 uur 30 min. (masterclass), 50 min. (voorstelling) MAXIMUM AANTAL LEERLINGEN: 30 (masterclass), 100 (voorstelling) SPEELPERIODE: 2014-2015

83


s t r i j k e r s vanaf MIDDELBARE graad

Strange String Things

Hedendaags voor strijkers

MASTERCLASS + concert met pieter jansen strijkers // hedendaagse technieken // repertoire

Je kan erop strijken en tokkelen. Maar op welke manieren kan je strijkinstrumenten nog bespelen? Vraag het tijdens deze masterclass gewoon aan violist Pieter Jansen (Spectra Ensemble). Schrik niet als er plots helikopters komen aanvliegen of 100 metronomen tegelijk beginnen tikken! In de masterclass maken de leerlingen kennis met mijlpalen en muzikale stromingen uit de 20e eeuw, aan de hand van videobeelden en door zelf te experimenteren met hedendaagse technieken. Tijdens het afsluitend concert laat Pieter Jansen je graag horen waar het experiment hem al heeft gebracht. Eén muzikant, één instrument, een explosie van klanken en kleuren. Pieter Jansen exploreert in een verrassend en uitdagend programma het rijke repertoire voor soloviool uit de voorbije eeuw, van conventioneel tot experimenteel.

84

Programma: S. Sciarrino // (Capricci 1, 2 en 3 uit 6 Capricci for solo violin) H. Lachenmann (Toccatina) // I. Xenakis (Mikka) J. Cage // (59 ½ seconds for a String Player, 4’33”) B. A. Zimmerman // (Sonata for solo violin) M. Nyman // (Car Crash uit Zoo Caprices) DOCENT: Pieter Jansen (viool) DUUR: 2 uur (masterclass), 50 min. (voorstelling) MAXIMUM AANTAL LEERLINGEN: 15 (workshop), 100 (voorstelling) SPEELPERIODE: 2014-2015


INTERACTIEF CONCERT

muzikale parameters // blazers // contrasten // instrumentvoorstelling

Tiny Legs Tim

MASTERCLASS + CONCERT

Bluesgitaar // bottle neck // bluesschema’s

g i ta r i s t e n hogere graad

Blues- & slide guitar

Tim De Graeve (aka Tiny Legs Tim) is een absolute bluesexpert en leert de leerlingen de typische technieken van bluesgitaar in een twee uur durende sessie. Onderwerpen die zeker aan bod komen tijdens de masterclass zijn het 12-matenbluesschema, het I–IV–V-principe, de pentatonische toonladder als basis voor improvisatie, open tuning op D en G en sliding. Tijdens de masterclass gaan de leerlingen meteen aan de slag op hun eigen gitaar. Tim reikt een basispakketje theorie over bluesschema’s en -toonladders aan, maar gaat verder dan een handleiding ‘blues voor beginners’. Als rasechte bluesgitarist laat hij namelijk ook horen hoe blues klinkt en demonstreert hij hoe je het speelt op gitaar. Fervente blueskenner of het genre nu pas ontdekt? Je stapt in elk geval buiten met heel wat tips en tricks op jouw maat, klaar om de blues op jouw gitaar (verder) te ontdekken. Tof dat je handen nu al jeuken, maar Tiny Legs Tim gaat verder. Blues draait immers rond veel meer dan enkel technieken. Tijdens het afsluitend concert laat hij de ziel en intensiteit van de blues klinken en raakt gegarandeerd jouw gevoelige snaar met zijn verhaal.

UITVOERDER: Tim De Graeve (gitaar, begeleiding) DUUR: 2 uur (masterclass), 50 min. (concert) MAXIMUM AANTAL LEERLINGEN: 20 (masterclass), 120 (concert) SPEELPERIODE: 2014-2015

85


schoolprojecten praktisch 2014-2015

Een schoolproject van Jeugd en Muziek voor uw leerlingen?

Ziet u in deze seizoensbrochure een project dat u graag wilt organiseren, dan vindt u de meest recente informatie op onze website. Surf naar www.jeugdenmuziek.be/schoolprojecten en ontdek er mooie beelden of een trailer van het project, blader door de lesmap of bekijk de technische wensen. Vervolgens neemt u contact op met de J&M-afdeling in uw buurt of via de algemene contactgegevens (vanaf p. 100) voor meer info over het project. Boeken kan het hele schooljaar door, meestal op een moment van uw keuze. Onze muzikanten en animatoren zijn professionele mensen met een hart voor muziek voor een jong publiek. Ze houden van een eenvoudige maar warme ontvangst op school en doen hun uiterste best om hun passie voor muziek aan uw leerlingen over te brengen. Een goeie voorbereiding vooraf op school en een fijne opvolging de dag zelf zijn de start voor een fijne ervaring. Lovende woorden of kritische bemerkingen horen we graag telefonisch of via ons online evaluatieformulier.

Goed om weten

dynamo3 CANON Cultuurcel wil bruggen slaan tussen cultuur en onderwijs en stimuleert de creatieve schoolpraktijk met o.a. het subsidieproject dynamo3. De eerste stap in een dynamo3-project is het invullen van een dynamoPLAN. In dat plan schetst het schoolteam de huidige stand van zaken op cultuureducatief vlak. Met dit dynamoPLAN in handen, bekijken jullie hoe (meer) cultuureducatie op school kan. Welk domein komt aan bod? Gaan jullie interdisciplinair? Wat willen jullie bereiken met de leerlingen? En vooral: welke partners kunnen hierbij helpen? Een antwoord op deze vragen formuleer je in het dynamoPROJECT. Creatief, vernieuwend en met een hoge betrokkenheid van de leerlingen? Dan ondersteunt CANON deze inspanningen graag met max. 1500 euro.

Alle informatie over dynamo3 vindt u op www.dynamo3.be.

86


Jeugd en Muziek Vlaanderen biedt geen projecten op maat aan, maar kan wel partner zijn in een dynamoPROJECT op school. Speelt u met een idee voor een muziekeducatief project op school, neem dan gerust contact op met ons. We toetsen af welke verwachtingen u hebt over zo’n project en of wij daarop een antwoord kunnen bieden. De projecten in deze brochure zijn niet per definitie een volwaardig dynamoPROJECT, maar kunnen een wezenlijk onderdeel zijn. Aanbod Podium Aanbod Podium is een initiatief van de Vlaamse overheid en wil cultuurspreiding bevorderen via een selectiebank van programma’s van diverse gezelschappen en artiesten. Erkende organisatoren kunnen een aanvraag indienen voor een financiële tussenkomst bij het boeken van een programma uit het aanbod van Podium. Deze tegemoetkoming varieert van een derde tot de helft van de uitkoopsom. Naast het stimuleren van organisatoren geeft podium ook (nieuwe) gezelschappen en artiesten een duwtje in de rug. Volgende projecten werden opgenomen in Aanbod Podium: Alleen De Liefde Kan U Redden - Hermitage Down The Rabbit Hole - Al di Miseria

Lees de voorwaarden voor Aanbod Podium grondig na op de website: www.aanbodpodium.be.

87


Doe doe Mee! mee! 2014-2015

Jeugd en Muziek organiseert een resem activiteiten voor alle leeftijden en tal van muziekgenres. We vinden het belangrijk dat jonge mensen op een coole manier en met goede begeleiding muziek kunnen maken. Zo kan je creatief bezig zijn met je instrument of stem, samen met andere jongeren van je leeftijd. En dat in een ongedwongen sfeer en buiten de schoolmuren‌ Hieronder vind je een korte beschrijving van de belangrijkste activiteiten waaruit je kan kiezen. Op de websites van Jeugd en Muziek Vlaanderen en de afdelingen vind je altijd de meest recente info en het volledige aanbod van activiteiten. Check op de volgende pagina’s alvast wat je kan verwachten van ieder project.

Kies uit een waaier van activiteiten en doe mee! Imagine: muziekwedstrijd voor jongeren (12-20 jaar) Ethno Flanders: internationale folkstage voor muzikanten (16-30 jaar) Musiceerdagen: tweedaagse muziekstage voor kinderen en jongeren (5-18 jaar) Toeters en Bellen: muziekbad voor kleuters (3-6 jaar) Muziekateliers: voor ieder wat wils, in tal van provincies in Vlaanderen Muziekkampen: op kamp tijdens de schoolvakanties (4-25 jaar) Jeugdorkesten: speel mee in een van de J&M orkesten (8-30 jaar) Internationale projecten: go abroad met Jeunesses Musicales International

89


1 2 - 20 j aar

Imagine Internationale muziekwedstrijd voor jong talent

© Peter De Jongh

Ben je muzikant tussen 12 en 20 jaar? Speel je in een groep of solo? Wil je graag op bekende podia jouw muziek laten horen? Wil je kans maken op coaching, workshops, meer podiumkansen en concertreizen naar het buitenland? Schrijf je dan in voor Imagine! Imagine is een muziekwedstrijd voor groepen, solisten of ensembles. Jazz, hiphop, klassiek, beatbox, singer-songwriter, pop, folk, rock of electro,... alles kan, zolang het maar live gebracht wordt. Muziekliefhebbers krijgen er de kans om aanstormend talent te ontdekken. Imagine is een internationaal project van Jeunesses Musicales International (JMI) en vindt plaats in twaalf landen in Europa en Afrika. Imagine België wordt georganiseerd door Jeugd en Muziek en Les Jeunesses Musicales Wallonie-Bruxelles.

90

Check: www.imaginefestival.be

DEELNEMERS: jongeren van 12 tot 20 jaar DUUR: inschrijvingen vanaf oktober / voorrondes vanaf februari MAXIMUM AANTAL DEELNEMERS: 150 groepen & solo artiesten SPEELPERIODE: 9 voorrondes, 2 regionale finales, 1 Belgische finale (februari t.e.m. juni), internationale finale LOCATIE: Vlaanderen, Wallonië, Brussel, internationaal


INTERACTIEF CONCERT Internationale folkstage muzikale parameters // blazers // contrasten // instrumentvoorstelling

1 6 - 3 0 j aar

Ethno Flanders

© Nele Fonteyn

Een Indische tabla-speler die solo speelt op een Arabisch nummer, een Chileense cueca door Zweedse violisten en een Vlaamse mazurka met Estse doedelzak. Met Ethno Flanders op het podium proef je de wereld. Geen lied is te vreemd, geen ritme te onregelmatig en geen melodie te exotisch... Het project Ethno Flanders is een internationale folkstage met 60 muzikanten en zangers tussen 16 en 30 jaar. Ze komen uit alle windstreken en ontmoeten elkaar tijdens de zomer voor het eerst in Oostende. In Ethno Flanders staat de uitwisseling tussen de deelnemers en hun cultuur centraal. Met muziek als (enige) gemeenschappelijke taal werken de deelnemers een week lang toe naar een concertprogramma dat ze met veel enthousiasme voorstellen tijdens een reeks concerten, waaronder op Festival Dranouter. Ethno Flanders wordt jaarlijks georganiseerd door Muziekmozaïek in samenwerking met Jeugd en Muziek Vlaanderen en is een project van Jeunesses Musicales International (JMI). Sinds 1999 was het de ontmoetingsplaats voor meer dan 600 muzikanten uit België en zo’n 35 andere landen, verspreid over alle continenten.

Check: flanders.ethno-world.org

DEELNEMERS: jonge muzikanten van over de hele wereld (16 -30 jaar) DUUR: 10 dagen MAXIMUM AANTAL DEELNEMERS: 60 SPEELPERIODE: 27 juli tem 4 augustus. Concerten op vrijdag 1 augustus (Oostende), zaterdag 2 augustus (De Centrale, Gent) en zondag 3 augustus (Festival Dranouter) LOCATIE: Oostende

91


5 - 1 8 j aa r

Musiceerdagen musiceerdagen Tokkelen // strijken // blazen // zingen

Š Wim De Bruycker

Met dit initiatief krijgen jonge musici de gelegenheid om samen te spelen met leeftijdgenoten van hetzelfde muzikale niveau. Onder begeleiding van professionele muzikanten brengen de deelnemers de Musiceerdagen door in ensembles, instrumentengroepen of in een koor. Twee dagen lang tokkelen, strijken, blazen, slaan of zingen ze naar hartenlust om de laatste dag te besluiten met een slotconcert. Ouders, familie en vrienden kunnen dan komen meegenieten van het eindresultaat.

Check: www.jeugdenmuziek.be/musiceerdagen

Provincie Antwerpen // Antwerpen Herfst- en krokusverlof: 7-18 jaar Paasverlof: 5-8 jaar (ateliers), 8-12 jaar (koor) en 12-18 jaar (orkest)

Oost-Vlaanderen // Gent Herfstverlof: 8-18 jaar Krokusverlof: 8-18 jaar Periode Gentse Feesten: 8-18 jaar

Oost-Vlaanderen // Oudenaarde Zomervakantie, eind augustus: 8-14 jaar

Limburg // Bilzen

92

Zomervakantie, eind augustus: 10-15 jaar

DEELNEMERS: jongeren van 5 tot 18 jaar DUUR: 2 dagen SPEELPERIODE: herfst-, krokus- en paasverlof, periode Gentse Feesten LOCATIE: Antwerpen, Oost-Vlaanderen, Limburg


INTERACTIEF CONCERT Muziekbad voor kleuters muzikale parameters // blazers // contrasten // instrumentvoorstelling

3 - 6 j aa r

Toeters en Bellen

Š Willem De Leeuw

Kan je met muziek ook dingen vertellen? Natuurlijk! En misschien nog wel veel meer dan met woorden. We nemen je mee naar de wondere wereld van de muziek. Ervaren muziekdocenten laten je proeven van pittige ritmes, dromen bij prachtige melodieĂŤn en experimenteren met instrumenten. Jeugd en Muziek West-Vlaanderen organiseert al enkele jaren Toeters en Bellen, een echt muziekbad voor jonge kinderen. Een succesverhaal want het project gaat ondertussen ook door in de provincies Vlaams-Brabant en Limburg. Het resultaat is een klankrijke tweedaagse met een stevige portie ritme en melodie, met veel ruimte voor eigen creativiteit. Na Toeters en Bellen kan je muziek niet meer missen! J&M West-Vlaanderen

Brugge, Oostende, Waregem, Roeselare, Kortrijk, Menen

J&M Vlaams-Brabant

Linkebeek, Vilvoorde, Kessel-Lo, Wezembeek-Oppem, Wemmel

J&M Limburg

Check: www.jeugdenmuziek.be/toetersenbellen

DEELNEMERS: kleuters van 3 tot 6 jaar DUUR: 2 dagen zonder overnachting MAXIMUM AANTAL DEELNEMERS: 60 SPEELPERIODE: schoolvakanties

Leopoldsburg, Sint-Truiden

93


4 - 2 5 j aa r

Muziekkampen Op kamp met J&M

foto

Š Peter De Jongh

Drop je instrument tijdens de schoolvakanties niet in een hoekje. Pak je rugzak en vertrek met Jeugd en Muziek op kamp. Intensief muziek maken, daar gaan we voor! Naast musiceren kan je kiezen uit tal van andere activiteiten. Voor de kampen met overnachting organiseren bekwame monitoren ook ‘s avonds allerlei leuke momenten boordevol muziek en amusement. Ideaal om een pak nieuwe vrienden te leren kennen. En ook voor de beginners is het muziekkamp de geschikte plaats om de wondere wereld van de muziek te ontdekken. We engageren hiervoor animatoren die specifieke ervaring hebben met het lesgeven aan kinderen die hun eerste stappen zetten op de notenbalk.

94


INTERACTIEF CONCERT

muzikale parameters // blazers // contrasten // instrumentvoorstelling

J&M Antwerpen

Hout- & koperblazers // Strijkers // Harp (8-12 jaar) Niets is leuker dan samen musiceren. Dat staat dan ook centraal in dit kamp! Tussen het repeteren door is er tijd om te spelen, ravotten, knutselen, ... Musical, zonder overnachting (12 tot 18 jaar) Schitter als een musicalster op de planken! Onder begeleiding van professionele docenten steek je je eigen musical in elkaar. Percussie // koor i.s.m. Clac vzw (7-12 jaar) Wil je de taal van het ritme ontdekken? Of zing je graag? Er is geen ervaring vereist om mee te spelen of te zingen tijdens dit kamp. Muziekinitiatie i.s.m. Clac vzw, zonder overnachting (4-6 jaar) Je bent nooit te jong om te musiceren! Ga met ons mee op avontuur en ontdek een nieuwe wereld vol muziek. Jazz & pop (14-20 jaar) Hou je van jazz/pop en zoek je een muzikale uitdaging? Wij geven je graag een duwtje in de rug. Ensembles worden ingedeeld volgens niveau. Hout- & Koperblazers & Slagwerk // Strijkers // Harp (13-18 jaar) In verschillende instrumentengroepen werk je onder leiding van ervaren docenten aan een leuk muzikaal repertoire. Muziekstage conservatorium (15-25 jaar) Bereid je je voor op het conservatorium of volg je reeds hogere muziekstudies maar wil je ietsje meer? Dan is deze stage wat je zoekt. Gitaar // sax // piano (10-18 jaar) Speel je minstens één jaar gitaar, sax of twee jaar piano? Dan is dit kamp iets voor jou. Samenspel staat centraal. Symfonisch orkest (12-18 jaar) Altijd al in een echt symfonisch orkest willen spelen? Grijp dan je kans en kom musiceren met de toffe bende van het Juniorenorkest.

J&M Brussel

Dagkampen (4-12 jaar) In de krokus-, zomer- en herfstvakantie beleven Brusselse rakkers samen een creatief avontuur in JC Aximax. Met of zonder noten op zak, iedereen is welkom. Muzieknest (6-12 jaar) Voor iedereen die graag muziek speelt! Het doet er niet toe of je al dan niet instrumentervaring hebt! Band Lab (12-16 jaar) Band lab is dé rock- en popstage bij uitstek voor al wie graag samen in een band speelt. Samen met andere deelnemers vorm je een pop/rock band die gecoacht wordt door een team van doorwinterde muzikanten. All-In Music (15-20 jaar) Op dit kamp maak je zelf je eigen programma. Je kiest zelf hoe je je uurrooster invult en geeft het kamp mee vorm. We leggen linken tussen alle stijlen en soorten muziek. Band Lab XL (16-21 jaar) Welkom op de ‘XL’ versie van onze rock-, jazz en popstage; “Band Lab XL”. Wil je je ervaring als muzikant verbreden? Schrijf je dan in!

J&M West-Vlaanderen

Strijkersdagen Aan Zee (10-25 jaar) Musiceren, samenspelen en spelplezier staan bovenaan op het programma. Tijdens dit kamp wordt er intensief gewerkt en gespeeld met begeleiding van een ervaren coach. Natuurlijk worden er ook heel wat andere activiteiten georganiseerd.

Check: www.jeugdenmuziek.be/muziekkampen DEELNEMERS: jongeren van 4 tot 25 jaar DUUR: 2 dagen tot max. 1 week SPEELPERIODE: schoolvakanties LOCATIE: Provincie Antwerpen, Vlaams-Brabant & Brussel

95


2,5 - 18 jaar

Muziekateliers muziekateliers Over heel Vlaanderen // voor alle leeftijden

© Magda Giele

Jeugd en Muziek organiseert tal van activiteiten buiten de schooluren. Van Antwerpen over Brussel tot Limburg en Vlaams-Brabant staan ervaren animatoren klaar om workshops en ateliers te organiseren waar je creatief met je instrument of stem kan bezig zijn. J&m Antwerpen

Workshopdag 11 november (5-12 jaar) Professionele muzikanten geven je workshops muziekinitiatie en kinderkoor. Aan het einde van de dag zijn alle geïnteresseerden welkom voor een slotconcert. Kids@work (6-12 jaar) Gespecialiseerde animatoren laten je op een speelse en creatieve manier omgaan met een werk uit het grote orkestrepertoire.

J&M Brussel

Klankkleuren (6-12 jaar) Je musiceert wekelijks samen met andere kinderen en leert zo heel wat van mekaar bij via muziek, maar ook met crea- en sportactiviteiten. Op het einde zijn vrienden en familie welkom voor een groot eindconcert. Geluidenverhalenjacht (2,5-3,5 jaar) Een professionele muziekanimator neemt je mee in een verhaal waar je liedjes, melodietjes, ritmes, klanken en geluiden ontdekt. Ouders mogen ook meedoen! Kleuterklanken (4-6 jaar) Ontdek ritmes, geluiden, klanken en melodieën aan de hand van instrumenten maar ook via ongewone en raadselachtige ‘dingen’.

Check: www.jeugdenmuziek.be/muziekateliers

96

Rhythm & Music (6-12 jaar) Percussie en ritme, theater, kleine en grote melodietjes, dans,... Als kers op de taart wordt er op 1 juni afgesloten met een feest in het Bronkstheater. Sing & Swing (6-12 jaar) In dit aanstekelijk en swingend atelier leer je ontdekken wat je allemaal met je stem kan doen via een mix van liedjes en vocale spelletjes. A Star is Born (6-15 jaar) Samen schrijven we een eigen, kleine musical, waarin jij de ster bent. There’s no business like showbusiness. School of Rock (12-15 jaar) In deze wekelijkse workshop vormen we een rock band met de deelnemers. Je wordt gecoacht als groep en leert samen ‘spelen en denken’ als band. Swing (8-14 jaar met een matige verstandelijke beperking en/of autismespectrumstoornis (ASS)) Voor wie zin heeft om muziek te ontdekken met ondersteuning op maat. We maken muziek, dansen, springen en leven ons uit op tal van leuke instrumenten.

J&M Limburg

Folkbende (12-18 jaar) In deze workshop musiceer je op het gehoor, onder leiding van ervaren folkmuzikanten.

J&M Vlaams-Brabant

Muziekinitiatie (4 -7 jaar) in Vilvoorde, Elewijt en Leuven Spelenderwijs leer je omgaan muziek en dans: ritme, melodie, liedjes zingen, kleine instrumentjes bespelen, muzikale spelletjes… Kortom, je krijgt de smaak te pakken!

DEELNEMERS: jongeren van 2,5 tot 18 jaar DUUR: 1u tot 1 dag SPEELPERIODE: weekends, vakanties, vrije tijd


Š Magda Giele Klankkleuren J&M Brussel Š Maarten Vercruyssen


8 - 3 0 j aa r

Jeugdorkesten 4 symfonische orkesten // 3 jazzorkesten én een strijkersorkest!

© Magda Giele

Jeugd en Muziek telt vier symfonische jeugdorkesten, drie jazzorkesten én een strijkersorkest! Elk orkest repeteert op regelmatige basis en verzorgt jaarlijks een groot aantal concerten in de mooiste concertzalen van België. Muziekstages, repetitieweken en af en toe buitenlandse concertreizen behoren tot de vaste activiteiten. Tijdens open stages of een play-in kunnen nieuwe muzikanten kennismaken met het orkest. Hou dus zeker onze nieuwspagina in het oog voor de meest recente activiteiten van de orkesten. j&M Antwerpen

Juniorenorkest Het J&M jeugdorkest met de jongste gemiddelde leeftijd! Speel je een instrument dat in een symfonische bezetting thuishoort, dan ben je welkom. (12-18 jaar) Jeugd en Muziek Orkest van Antwerpen (JMOA) Biedt jonge muzikanten een plaats binnen een symfonisch orkest om hun vleugels uit te slaan en om nieuwe vrienden te leren kennen! (16-30 jaar)

Check: www.jeugdenmuziek.be/jeugdorkesten

98

Not So Big Band Een bigband met ongebruikelijke bezetting. Voor jong, swingend en improvisatorisch talent. (12-25 jaar) Strijkers XS Strijkersgroep vanaf 8 jaar. Ideaal als voorbereiding op het grotere werk. (8-12 jaar)

j&M Limburg

Limburgs Orkest Jeugd en Muziek (LOJM) Het enige symfonische jeugdorkest in Limburg. Was vorige zomer nog op tournee in China! (12-30 jaar)

j&M Brussel

Brussels Youth Jazz Orchestra (BYJO) Jeugd en Muziek Brussel verzamelt het jong jazztalent van België in één jazzorkest onder leiding van internationale componistdirigenten. I.s.m. Brussels Jazz Orchestra. (15-25 jaar)

j&M Oost-Vlaanderen

Jeugd en Muziek Orkest Oost-Vlaanderen (JeMOO) Voor enthousiaste en bruisende jonge muzikanten die willen meespelen in een symfonisch orkest in het Gentse. (12-30 jaar) Ghent Youth Jazz Orchestra (GYJO) Een ode aan de Big Band-traditie. Ga ervan uit dat je mee zal swingen! Of je nu blazer bent, in de ritmesectie meespeelt of uitblinkt in jazz vocals… (12-27 jaar)

DEELNEMERS: Jonge muzikanten van 8 t.e.m. 30 jaar MAXIMUM AANTAL DEELNEMERS: +/- 50 LOCATIE: Brussel en alle provincies in Vlaanderen


INTERACTIEF CONCERT Jeunesses Musicales International (JMI) muzikale parameters // blazers // contrasten // instrumentvoorstelling

3 - 3 0 j aa r

Internationaal Internationaal

© Cristian Gheorghiu

JMI is de grootste ngo voor muziek en jongeren wereldwijd. Met de missie “to enable young people to develop through music across all boundaries” bereikt dit netwerk jaarlijks meer dan 6 miljoen jongeren tussen 3 en 30 jaar met meer dan 36.000 activiteiten in alle muziekgenres. Jeugd en Muziek is partner in een aantal projecten van JMI. JM Jazz World Orchestra Deze internationale bigband brengt jonge professionele muzikanten van verschillende nationaliteiten samen in een jazzorkest van hoog niveau. In 2013 vond het project plaats in België en werd het georganiseerd door Jeugd en Muziek en Les Jeunesses Musicales Wallonie-Bruxelles in samenwerking met het Brussel Jazz Orchestra (onder leiding van Frank Vaganée). In 2014 vindt het project plaats in Noorwegen en Zweden. YAMA Awards Met deze prijs bekroont JMI de meest creatieve en innovatieve muziekproductie voor een jong publiek. Professionele ensembles, solo artiesten of orkesten van over de hele wereld kunnen inzendingen doen en meedingen naar de Yama Award.

Check: www.jmi.net www.jmjazzworld.com www.yama-award.com www.anticorruptionmusic.org www.worldyouthchoir.org

Fair Play Deze internationale wedstrijd spoort muzikanten tussen 18 en 35 jaar aan om deel te nemen door een originele song met als thema ‘anti-corruptie’ in te zenden. Wil je weten wat er wereldwijd leeft rond anti-corruptie, heb je geëngageerde songs of misschien wil je er een maken voor dit project? Surf dan naar de Fair Play website. Fair Play is een project van Jeunesses Musicales International, Global Youth Network en de Wereldbank. World Youth Choir (WYC) Ben je tussen 17 en 26 jaar, een gepassioneerde koorzanger(es) en zou je graag zingen in een koor van hoog niveau met een grote diversiteit aan nationaliteiten en culturen? Dan ben je de juiste persoon om deel te nemen aan het World Youth Choir. In 2014 zal het WYC georganiseerd worden in Kroatië met een tournee in Oost-Europa. Het World Youth Choir is een initiatief van the International Federation for Choral Music (IFCM), Jeunesses Musicales International (JMI) en The European Choral Association - Europa Cantat (ECA-EC).

99


contact J&M Legende 2014-2015 Afdelingen

Jeugd en Muziek heeft een uitgebreid netwerk van plaatselijke afdelingen. Indien je een activiteit wenst te boeken of nog vragen hebt, neem dan contact op met de afdeling in je buurt . De medewerkers kunnen je meer vertellen over de beschikbare data en de uitkoopsommen. Is er geen afdeling in je buurt? Mail of bel dan naar Jeugd en Muziek Vlaanderen // info@jeugdenmuziek.be // 02-533.39.10.

J&M Afdelingen J&M Aalst Tom Deneckere 0487-61.35.29 contact@jmaalst.be www.jmaalst.be J&M Antwerpen Brigitte Lodewyckx 03-237.97.30 info@jeugdenmuziekantwerpen.be www.jeugdenmuziekantwerpen.be J&M Brugge Ingrid Tournicourt 0495-83.71.37 ingrid.tournicourt@jmbrugge.be www.jmbrugge.be J&M Brussel Hendrik Veuchelen 02-507.83.43 basisscholen@jeugdenmuziekbrussel.be secundair@jeugdenmuziekbrussel.be www.jeugdenmuziekbrussel.be J&M Eeklo Stijn De Kesel 0495-42.29.03 stijndekesel@telenet.be www.jmeeklo.be

100

J&M Gent Wim De Bruycker 0474-25.53.85 info@jeugdenmuziekgent.be www.jeugdenmuziekgent.be

J&M Geraardsbergen Mieke Ameye 0474-68.60.41 ameye.mieke@pandora.be www.jmgeraardsbergen.be J&M Hasselt Karin ValĂŠe 011-77.15.21 karin.valee@ccha.be www.jmhasselt.be J&M Herentals Mia Schroven 0477-60.36.81 miaschroven@hotmail.com www.jmherentals.be J&M Kortrijk Irma Oldenhof/Reine Vlieghe 0496-31.77.21 schoolconcerten@jeugdenmuziek-kortrijk.be info@jeugdenmuziek-kortrijk.be www.jeugdenmuziek-kortrijk.be J&M Regio Leuven Davy De Laeter 0475-22.88.96 leuven@jmleuven.be www.jmleuven.be J&M Lier Stein Verrelst 0495-27.39.52 stein.verrelst@jeugdenmuzieklier.be www.jeugdenmuzieklier.be


J&M Maaseik Gerrie Geurts 0475-28.15.49 gerrie.geurts@gmail.com www.jmmaaseik.be

J&M Tienen Alfons Ponsaerts 016-84.24.83 info@jeugdenmuziektienen.be www.jeugdenmuziektienen.be

J&M Menen Geert Valcke 056-31.37.21 jmmenen@scarlet.be www.jeugdenmuziekmenen.be

J&M Tongeren-Sint-Truiden Marie-Jeanne Princen 012-23.76.02 mj.princen@gmail.com www.jmtongeren.be

J&M Ninove Patrick Wynant 053-66.82.21 patrickwynant@pandora.be jeugdenmuziekninove@gmail.com www.jmninove.be

J&M Vilvoorde Ruby De Bruyne 02-533.39.16 0498-83.60.07 jmvilvoorde@yahoo.com www.jmvilvoorde.be

J&M Oostende Jozefien WattĂŠ 0472-74.49.07 jeugdenmuziekoostende@gmail.com www.jmoostende.be

J&M Waregem Luc Dumoulin 056-60.09.18 jeugdenmuziek.waregem@gmail.com www.jmwaregem.be

J&M Oudenaarde An De Leenheer 09-221.80.22 adeleenheer@skynet.be www.jmoudenaarde.be

J&M Wetteren Gert De Wilde 0496-51.53.14 info@jmwetteren.net www.jmwetteren.net

J&M Poperinge Paul Parret 057-38.83.30 paul.parret@telenet.be www.jmpoperinge.be

algemeen contact

J&M Roeselare Isabelle Deleu 051-26.17.40 info@jmroeselare.be www.jmroeselare.be

Jeugd en Muziek Vlaanderen Defacqzstraat 1 1000 Brussel 02-533.39.10 info@jeugdenmuziek.be www.jeugdenmuziek.be

101


contact J&M Legende 2014-2015 Vlaanderen & provinciaal coördinatoren

Provinciaal coördinatoren Antwerpen Roel Willems 016-89.02.10 roel.willems@jeugdenmuziek.be www.jmantwerpen.be Limburg Aag Dereymaeker 02-533.39.16 aag.dereymaeker@jeugdenmuziek.be www.jmlimburg.be Oost-Vlaanderen Tom De Praetere 0499-38.59.77 tom.depraetere@jeugdenmuziek.be www.jmoost-vlaanderen.be Vlaams-Brabant Ruby De Bruyne 02-533.39.16 0498-83.60.07 ruby.debruyne@jeugdenmuziek.be www.jmvlaams-brabant.be West-Vlaanderen Katty Van Kerkhove 0478-87.28.65 katty.vankerkhove@jeugdenmuziek.be www.jmwest-vlaanderen.be

Jeugd en Muziek Vlaanderen Directeur roel Vanhoeck 02-533.39.10 Zakelijk coördinator Syl Lefevre syl@jeugdenmuziek.be 02-533.39.12 Artistiek coördinator Lien Van Steendam lien@jeugdenmuziek.be 02-533.39.17 Artistiek coördinator Anneleen Nauwelaerts anneleen@jeugdenmuziek.be 02-533.39.16 Projectcoördinator Annemie Valgaeren annemie@jeugdenmuziek.be 02-533.39.18 Communicatie Marijn Clijsters marijn@jeugdenmuziek.be 02-533.39.14 Grafisch vormgever Marleen De Maeseneer marleen@jeugdenmuziek.be 02-533.39.19 Administratie Jens Buysschaert jens@jeugdenmuziek.be 02-533.39.13

102


brochure1415  

Jeugd en Muziek 2014-2015   De seizoensbrochure 2014-2015 biedt een compleet overzicht van de muziekeducatieve schoolprojecten van Jeugd en...

brochure1415  

Jeugd en Muziek 2014-2015   De seizoensbrochure 2014-2015 biedt een compleet overzicht van de muziekeducatieve schoolprojecten van Jeugd en...

Advertisement