Page 1

prese

nteer

t

n e t ec

j o r lp

o o h Sc

4 1 0 2 3 201


Music can c nge the world because can change phea it ople (Bono - U2)

Change!

Muziek doet veranderen. Bewegen. Muziek doet ontdekken. Laat proeven en mijmeren. Continu. Jeugd en Muziek wil een radertje zijn in dit cyclisch proces. We begeleiden kinderen en jongeren in hun muzikale ontwikkeling en stimuleren actief musiceren. Want muziek maakt het verschil.

Schoolprojecten 2013&2014

Met deze brochure geven we een overzicht van onze schoolprojecten. U zal merken dat we ook binnen schooltijd aan de kar trekken voor vernieuwende muziekeducatie. Bono verkondigt het op de grote concertpodia, wij maken het graag waar in het onderwijs. Ook bij u op school verdient muziek een plaats. Geen educatie zonder muziek!

Nieuwe website

Neem zeker een kijkje op onze nieuwe website. U vindt er informatie over onze projecten, aangevuld met aanstekelijk video- of audiomateriaal. Naast deze brochure is onze website dé referentie om op de hoogte te blijven van onze activiteiten.

People can change the world

Aarzel niet om contact op te nemen met onze lokale afdelingen. Achteraan vindt u een overzicht met alle contactgegevens. Onze medewerkers en vrijwilligers zetten hun enthousiasme, ervaring en deskundigheid in en betekenen voor u en uw leerlingen een wereld van verschil.

Roel Vanhoeck Directeur Jeugd en Muziek Vlaanderen Bruno Tuybens Voorzitter Jeugd en Muziek Vlaanderen

WWW.JEUGDENMUZIEK.BE


INHOUD

06 08 10 13 25 55 75 85 95 103 106

VISIE LEGENDE OVERZICHT KLEUTERONDERWIJS LAGER ONDERWIJS SECUNDAIR ONDERWIJS NAVORMING DEELTIJDS KUNSTONDERWIJS OOK DIT IS J&M CONTACT INDEX

4


foto

m

(L

© Peter De Jongh

geen t p o o rk “Je ve

eltrnzsete.” e d in) e j , uziek eonard Be

5


VISIE Waarom kiezen voor de schoolprojecten van Jeugd en Muziek?

Muziek is overal om ons heen aanwezig. Van de metro tot het jeugdhuis, van de in-ear tot het megafestival. Hoe vinden kinderen en jongeren hun weg nog in die lawine van geluid? Een deskundige omkadering maakt wel degelijk het verschil. En dat verschil merkt u wanneer een productie van Jeugd en Muziek bij u neerstrijkt. Geïntegreerde schoolprojecten en trajecten Via onze projecten trachten we kinderen en jongeren wegwijs te maken binnen de wondere wereld van muziek. We porren, we prikkelen en we dagen hen uit. In een traject brengen we het actieve en receptieve luik bewust samen. Door de combinatie van een workshop en een voorstelling met dezelfde inhoud en leerdoelen duikt het jonge publiek kopje onder in een bad vol klanken. Samen met de muzikant(en), muziekanimator en leerkracht(en) beleven ze een traject dat bijblijft!

Muziekeducatie als onderdeel van de opleiding van uw leerlingen Jeugd en Muziek gelooft dat muziekeducatie voor kinderen en jongeren een basisbehoefte is. Met ons gelukkig ook veel leerkrachten. Toegegeven, dat is niet altijd voldoende. Want hoe overtuigt u collega’s, directeur en ouders om tijd en geld te investeren in muziekeducatie op school? Een eerste noodzakelijke stap is het kaderen van een project binnen de algemene leerdoelstellingen van de Vlaamse overheid. Ongeacht het onderwijsnet waarin u lesgeeft, werden basiscompetenties vastgelegd die elke kleuter, elk kind of elke jongere moet verwerven tijdens de schooltijd. Dit zijn de ontwikkelingsdoelen (kleuteronderwijs), eindtermen (lager onderwijs) en opleidingsdoelen (secundair onderwijs). Bij de selectie en ontwikkeling van onze projecten vormen deze leerdoelstellingen een belangrijk criterium.

Muziek op school In ons aanbod ontdekt u kwaliteitsvolle producties op maat van kleuters, kinderen en jongeren. De meeste van onze projecten werden ontwikkeld voor de schoolomgeving maar doen het ook goed in een gezellige theaterzaal, op het speelplein, ... De belangrijkste voorwaarde: een jong publiek! Deze bewuste keuze voor schoolprojecten gaat gepaard met enkele belangrijke voorwaarden binnen onze programmatie. Zo gaan we steeds op zoek naar projecten die financieel haalbaar zijn voor scholen én die door een beperkte technische fiche ook steeds kunnen worden gerealiseerd binnen de schoolmuren.

6


Aan de slag! U kiest voor een workshop om een specifiek thema actief aan te brengen bij de leerlingen. In een traject versterkt de workshop bovendien de beleving van de voorstelling. De leerlingen gaan vooraf zelf aan de slag met materiaal uit de voorstelling, of gaan de inhoud actief verwerken na de voorstelling. Elke workshop wordt gegeven door een muziekanimator van Jeugd en Muziek of een muzikant uit de voorstelling. Zij combineren hun specifieke vakkennis met een ruime ervaring in het werken met jonge groepen. De lesmap bij een project is essentieel om een voorstelling of bezoek van een muzikant of muziekanimator voor te bereiden. Ook als handleiding bij een nabespreking of verdere verwerking van het thema in de klas is de map nuttig. Kwaliteitsvolle achtergrondinformatie, bronnen, tips en interessante links helpen om de voorstelling beter te begrijpen en sluiten aan bij de onderwijspraktijk. In de lesmap duiden we ook systematisch aan hoe het project een invulling geeft aan de (vakoverschrijdende) eindtermen, zodat het eenvoudig kan worden opgenomen in het pedagogisch project van de school. Omdat werken aan muziekeducatie op school begint bij de leerkracht biedt Jeugd en Muziek ook navormingen aan die sterk verbonden zijn met de inhoud van bepaalde projecten. Deze navormingen zijn bedoeld voor leerkrachten in kleuter-, lager en secundair onderwijs die hun vakkennis over een bepaald onderwerp willen verdiepen. Gespecialiseerde docenten gaan aan de slag met een groep leerkrachten en zorgen ervoor dat muziekeducatie ook voor hen geen hol woord blijft.

(Bill Clinton)

7

“

“

Music is about communication, creativity, and cooperation, and by studying music in schools, students have the opportunity to build on these skills, enrich their lives, and experience the world from a new perspective.


LEGENDE TRAJECT Een momentje kiezen voor muziekeducatie bij u op school is natuurlijk een slimme keuze. Maar misschien wilt u meer. Intenser. Actiever. Dat willen wij ook. We geloven in actief en receptief werken met en voor een jong publiek, en liefst allebei. Met een traject op school kiest u voor een tandem van workshop (voorbereidend of verdiepend) en voorstelling, perfect op elkaar afgestemd en helemaal op maat van jonge oren.

3+

LEEFTIJD Geeft de minimumleeftijd voor de voorstelling of workshop in vrije tijd aan.

LESMAP Voor heel wat projecten ontwikkelde Jeugd en Muziek een lesmap, vaak met tips en informatie van de muzikanten zelf. Je kan ze gratis downloaden op de Jeugd en Muziek website. ng

mi

or av

n

NAVORMING Bij dit project hoort een navorming voor de leerkrachten, die perfect aansluit op de thematiek. Achteraan in de brochure vindt u een overzicht van de thema’s die volgend seizoen op het programma staan.

FILMPJES EN AUDIO Van een aantal projecten doet niet alleen de tekst en de foto u watertanden, maar kan u ook een filmpje bekijken of een nummer beluisteren. Check onze website en kies voor ‘Schoolprojecten’.

+

TECHNISCHE FICHE Voor één keer zijn minder sterren goed nieuws! We streven naar projecten die tot hun recht komen in de turnzaal, de refter, het klaslokaal of de cultuurzaal. + geen extra voorzieningen + + beperkte voorzieningen (bv. verduisterbare ruimte) + + + bijkomende voorzieningen (bv. geluidsinstallatie, belichting, projectie) + + + + aangepaste locatie, belichting, PA, lange opbouwtijd, extra’s

QR Wacht niet tot volgend seizoen om meer te horen, te lezen en te zien over onze nieuwe projecten! Scan de QR-code bij de productie voor filmpjes, audio en lesmap. Wél even dat volume van uw smartphone lager zetten tijdens de les!

8


foto

“Ieder kind is ee n kunstenaar. De moeilijkheid is er een te blijven als je gro ot wordt.”

©Hendrik Braet

(Françoise Giroud )

9


KLEUTERONDERWIJS LAGER ONDERWIJS NAVORMING

p. 17

ALS JE SLAAPT…

p. 18

BLAASKOP

p. 19

CANTA CONMIGO/ZING MET MIJ

p. 20

EGEL EN BALLON

p. 21

HET PAARD VAN MARCEL

p. 22

ZINDERING

p. 28

ALLES WAT NIET MAG VAN DE JUF PIANO

p. 29

ALS DE KLOK DÚMDI RUMDI DU TIKT…

p. 30

BACHMOMENT

p. 31

BODY GROOVIN’

p. 32

BUZZZZ!

p. 19

CANTA CONMIGO/ZING MET MIJ

p. 33

DAG DJINN

p. 34

DE GEBROEDERS KIST

p. 35

DUM TAK!

p. 37

EXIT_BRASS!

p. 38

IEDEREEN FIJNBESNAARD

p. 39

KABA

p. 40

KLINKENDE KLANKEN

p. 41

MAPS.MUSIC.COM

p. 43

MILE(S)TONES

p. 44

MUZIEK HISTORIEK

p. 45

MUZIEK OP STAP

p. 46

MUZIEK VOOR GROENE RIDDERS

p. 47

ODYSSEIA IN DE KLAS

p. 48

SCHERZI MUSICALI

p. 49

SLAGROOM

p. 50

SOUNDPAINTING

p. 51

TÁTAKE!-TAIKO

p. 52

THIS IS THE SOUND OF SCHOOL

p. 77

CREATIEF MET JE STEM

p. 78

EXPERIMENT MET GELUID EN STILTE

p. 79

GRAFISCHE PARTITUUR

p. 80

PERCUSSIE OP MAAT VAN KINDEREN EN

JONGEREN p. 81

SOUNDPAINTING

p. 82

NAVORMINGSWEEKEND

10


SECUNDAIR ONDERWIJS DEELTIJDS KUNSTONDERWIJS

p. 60

ALLEEN DE LIEFDE KAN U REDDEN

p. 28

ALLES WAT NIET MAG VAN DE JUF PIANO

p. 61

BASTA!

p. 31

BODY GROOVIN’

p. 62

DAME JEANNE

p. 63

DO YOU REMEMBER?

p. 35

DUM TAK!

p. 64

EEN DAG MET BART MARIS

p. 65

EEN DAG MET ERIC MELAERTS

p. 66

EEN DAG MET JEAN BOSCO SAFARI

p. 37

EXIT_BRASS!

p. 68

MADE IN BELGIUM

p. 69

MUSIC TEACHERS BAND

p. 70

RHYTHM&POETRY

p. 48

SCHERZI MUSICALI

p. 49

SLAGROOM

p. 50

SOUNDPAINTING

p. 71

TALKIN’BLUES

p. 72

THE A[NEMOS]-TEAM

p. 51

TÁTAKE!-TAIKO

p. 73

VOICES

p. 60

ALLEEN DE LIEFDE KAN U REDDEN

p. 87

p. 64

ALLES WAT NIET MAG VAN DE JUF PIANO Masterclass extended techniques op piano

EEN DAG MET BART MARIS

p. 65

EEN DAG MET ERIC MELAERTS

p. 88

EXIT_BRASS!

p. 89

MET OPEN OREN

Masterclass koperblazers op het podium Masterclass loopstation

p. 68

MADE IN BELGIUM

p. 90

HOUTHANDEL

p. 70

RHYTHM&POETRY

p. 91

Creatief blazersatelier

STRANGE STRING THINGS

Masterclass hedendaagse muziek voor strijkers

p. 50

SOUNDPAINTING

p. 92

TALKIN’BLUES

Masterclass blues voor gitaristen

11


12

Š Willem De Leeuw


s j i w der

n o r e eut

kl

2013 2014

13


KLEUTERONDERWIJS Muziekeducatie voor kleuters, dat is prikkelen zonder grenzen, interactie zoeken, vóór-, samen- en inspelen, verzinnen hoe zot je ’t kan bedenken en speels toepassen. De oortjes staan open en gespitst, de muzikanten arriveren op school en de muziek kan beginnen. Voor of na het project werkt u in uw eigen lessen verder met de creatieve ideeën en achtergrondinformatie die u vindt in de lesmap. We geven alvast een algemeen beeld van de ontwikkelingsdoelen die bij onze projecten voor kleuters aan bod komen. De kleuters kunnen: • impressies uiten in een persoonlijke, authentieke creatie en plezier scheppen in het zoeken en vinden. • klanken, geluiden, stilte en stemmingen in beluisterde muziek ervaren en herkennen. • ritme in beluisterde muziek en liedjes ervaren, herkennen en nabootsen. • signalen, functie en sfeer van beluisterde muziek of liedje ervaren en herkennen, en alleen of in groep reproduceren. • een toenemende stembeheersing ontwikkelen. • met plezier een toenemend vermogen tot experimenteren en improviseren ontwikkelen met klank, stem of instrument. • zich inleven in personages en dingen uit de omgeving en deze uitbeelden. • met een creatief stem- en taalgebruik expressief reageren en belevenissen uitbeelden. • genieten van een gevarieerd aanbod van voor hen bestemde culturele activiteiten. • spontaan meebewegen op muziek. • meedoen met bewegingen die tijdens het vertellen van een verhaal aan bod komen, en belangstelling tonen om het bewegingsinspirerend gegeven nauwkeurig te observeren en na te bootsen. • waargenomen klanken omzetten in beweging. • vaststellen dat klanken, beelden en bewegingen elkaar wederzijds beïnvloeden. • de volgorde van een reeks van voorwerpen, prenten, beelden, klanken en geluiden vaststellen, veranderen, schikken, herschikken en er een nieuw verhaal rond vertellen. • openstaan voor nieuwe dingen uit hun omgeving. • ervan genieten bezig te zijn met de dingen die hen omringen om hun expressiemogelijkheden te ontdekken. • vertrouwen op hun expressiemogelijkheden en durven hun eigen expressiestijl te tonen. • genieten van de fantasie, de originaliteit, de creativiteit en de zelfexpressie in ‘kunstwerken’.

14


Š Peter de Jongh

foto

15


16

Š Willem De Leeuw


3+

KLEUTERONDERWIJS (geen instapklasjes)

Als je slaapt… Slaapliedjes uit de opera

U IT VO E R DE R S : Chia-Fen Wu (sopraan), Dirk Moelants (gamba), Dimos De Beun, (klavecimbel, fluit), Maja Jantar (regie), Maya Sapera (choreografie), Veerle Van den Wouwer (kostuum), Isabelle Baert (decor), Ivan Munro (licht) DU U R : 35 min. M A X IM U M A A NTA L L E E R L ING E N: 80 SPE E L PE R IO DE : 2013-2014 T E C H NISC H E F IC H E : +++

INTERACTIEF CONCERT

SLAAPLIEDJES UIT DE OPERA, PYJAMA, KNUFFEL EN DE GROOTSTE COMPONISTEN

Soms kan je niet slapen omdat je knuffel je wakker houdt. Omdat het erg donker is, of door een raar geluid. Buiten onweert het... Dan zingt mama of papa een slaapliedje en word je weer helemaal rustig. Ook in de opera komen slaapliedjes voor. Ze spreken over de schaapjes in de wei, over het hertje in het bos of over de wolken die voorbij vliegen. De grootste componisten wiegen ons in slaap: Monteverdi, Händel, Mozart, Puccini e.a. Ze doen je in een zoete, dromerige wereld belanden waar alles mag, zelfs snurken. Kom gerust in je pyjama en… breng je knuffel mee. Een productie van Vlaamse Opera in samenwerking met Jeugd en Muziek Gent en Jeugd en Muziek Vlaanderen

17


3+

KLEUTERONDERWIJS (geen instapklasjes)

Blaaskop

U IT VO E R DE R S : Berlinde Deman (tuba), Michel Mast (tenorsaxofoon), Joris Blanckaert (compositie), Benjamin Boutreur (compositie), Geert Vandyck (tekst en regie) DU U R : 50 minuten M A X IM U M A A NTA L L E E R L ING E N: 30 SPE E L PE R IO DE : 2013-2014 T E C H NISC H E F IC H E : +

INTERACTIEF CONCERT

MUZIKALE PARAMETERS, BLAZERS, CONTRASTEN, INSTRUMENTVOORSTELLING

Blaaskop is een muzikale vertelling en bestaat uit een interactief concert met nadien een workshopluik waarin de kleuters de muzikale parameters toepassen aan de hand van speelse opdrachten. In Blaaskop worden de personages muzikaal verbeeld door de saxofoon of de tuba. Verschillende muzikale parameters (duur, toonhoogte, timbre, dynamiek) worden duidelijk gemaakt aan de hand van grote contrasten. Deze contrasten worden extra in de verf gezet doordat Berlinde en Michel op het eerste gezicht onverenigbaar zijn. Zij is een jonge vrouw, klassiek geschoold. Hij is een wat oudere man die zich spelenderwijs in de jazz heeft bekwaamd. Neem daarbovenop een ongebruikelijke combinatie van instrumenten en twee componisten met een verschillend verhaal. De kleuters zullen wat hebben om naar te kijken en te luisteren... Een productie van Jeugd en Muziek Vlaanderen

18


4+

KLEUTERONDERWIJS (2E EN 3E KLAS) LAGER ONDERWIJS (1E GRAAD)

vo

na

ng

i rm

Canta conmigo / Zing met mij TRAJECT

U IT VO E R DE R S : Paola Marquez (zang, fluit), Jan Blieck (zang, gitaren), Rui Salgado (zang, contrabas, gitaar en fluiten), Maja Jantar (regie), J&M-muziekanimator (workshop) DU U R : 50 min. (workshop, 60 min. in vrije tijd), 45 min. (voorstelling) M A X IM U M A A NTA L L E E R L ING E N: 25 (workshop), 80 (voorstelling) SPE E L PE R IO DE : 2013-2014 T E C H NISC H E F IC H E : +

Canta, canta, canta conmigo esta canción canta, canta, canta que nos alegra el corazón

Kom en zing dit lied met mij en laat je stem weerklinken kom en zing dit lied met mij en zing het met je hart

KINDERLIEDJES, ZINGEN EN SWINGEN IN VREEMDE TALEN

Drie muzikanten. Drie nationaliteiten. Drie persoonlijkheden. Ze begrijpen elkaar niet. Maar hun muziek

lijkt een brug te slaan. Beetje bij beetje herkennen ze melodieën en harmonieën. Muziek overstijgt de taal; de muzikanten hoeven niet meer te spreken om elkaar te verstaan. De hemelse stem van Paola Marquez (Colombia/België), de zoete gitaren en stem van Jan Blieck (België) en de wollige basklanken van Rui Salgado (Portugal) nemen de kinderen mee op een ontdekkingsreis. Liedjes van hier en uit verre landen, liedjes met verhalen en liedjes in veel talen. Speciaal op maat van deze voorstelling werkte Jeugd en Muziek een workshop uit die de kinderen vooraf laat kennismaken met de liedjes die ze nadien in de voorstelling herkennen en kunnen meezingen. Zo staan hun oortjes al open nog voor de muzikanten hun eerste noten spelen en beleven ze een interactief concert! Een productie van Jeugd en Muziek Vlaanderen

Contacteer ons voor een vocale workshop voor 2 e of 3 e graad lager onderwijs.

19


2+

KLEUTERONDERWIJS (ALLE K LASSEN)

Egel en Ballon île Sagit

INTERACTIEF CONCERT SEIZOENEN EN GEVOELENS IN MUZIEK, CONTRASTEN, GITAAR EN SAXOFOON

U IT VO E R DE R S : Sarissa Rombouts (concept, saxofoon en zang), Martje Sermeus (concept, gitaar en zang) DU U R : 45 min. M A X IM U M A A NTA L L E E R L ING E N: 35 SPE E L PE R IO DE : vanaf januari 2014 T E C H NISC H E F IC H E : +

Egel en Ballon zingen een vrolijke melodie in de zomerzon. Ze vinden elkaar best leuk en willen graag vrienden zijn. Wanneer het herfst wordt, vult de hemel zich met dikke regenwolken. Egel vindt Ballon niet en zingt een droevig lied. Koud en kil, eenzaam en stil kruipt Egel in zijn winterbed. Na een trippelend winterlied zien Egel en Ballon elkaar terug. Ze geven een strikjesfeest voor iedereen! Als ze elkaar nu toch eens konden knuffelen… Egel en Ballon is een interactieve muzikale voorstelling met gitaar, saxofoon en veel liedjes. Naast de twee hoofdpersonages staan beeld en beweging centraal. De kleuters worden uitgenodigd om mee te zingen, te verklanken en uit te beelden. Egel en Ballon gaat over zoeken, vriendschap, eenzaamheid en muziek maken bij alle gevoelens. Een productie van île Sagit in samenwerking met Jeugd en Muziek Vlaanderen

20


3+

KLEUTERONDERWIJS (ALLE KLASSEN)

vo

© Kris De Waele

na

ng

i rm

Het paard van Marcel Divan

INTERACTIEF CONCERT LIEDJES ZINGEN, LOOPSTATION, MUZIEK MAAKT JE BLIJ!

U IT VO E R DE R : Divan (concept, spel, gitaar en elektronica) DU U R : 45 min. M A X IM U M A A NTA L L E E R L ING E N: 50 S PE E L PE R IO DE : 2013-2014 T E C H NIS C H E F IC H E : ++

Marcel zingt graag liedjes. Met zijn liedjes maakt hij mensen blij. En daar wordt Marcel op zijn beurt dan weer heel gelukkig van. Eén vrouw wordt niet blij van Marcel en zijn liedjes: buurvrouw Cecile. Dat brengt Marcel wat aan het twijfelen. Houdt Cecile niet van liedjes, of heeft ze een hekel aan Marcel? En wat maakt die zure buurvrouw dan wel blij? In de kleutervoorstelling ‘Het paard Van Marcel’ zoeken de kleuters samen met Marcel hoe ze buurvrouw Cecile blij kunnen maken. Nagel per nagel, hamer per hamer, noot per noot bouwen de kleuters en Marcel een waar Trojaans paard om de lippen van buurvrouw Cecile in een lach te krullen. Een productie van Divan in samenwerking met Jeugd en Muziek Vlaanderen en Musica vzw

21


3+

KLEUTERONDERWIJS (ALLE KLASSEN)

Zindering INTERACTIEF CONCERT

BAROK VOOR KLEUTERS, ZINTUIGEN PRIKKELEN, VIOLA DA GAMBA

© Cynthia Johnston

U IT VO E R DE R S: Romina Lischka (viola da gamba), Sofie Vanden Eynde (theorbe), Alexandra Aerts (concept en spel), Ilse Vynckier (kostuumadvies), Fabrice Commeyne (technisch advies), DU U R : 40 min. M A X IM U M A A NTA L L E E R L ING E N: 50 S PE E L PE R IO DE : 2013-2014 T E C H NIS C H E F IC H E : +++

Ver, verder, verst, zie ik, ruik ik, hoor ik, voel ik, verre beelden, dingen, verbeeldingen met een vreemde smaak, smaak smak smek smikkel, klein venijn maar fijn.

‘Zindering’ is een zintuiglijke reis met twee muzikanten, een speler, een viola da gamba en een theorbe en heeft als uitgangspunt ‘Suitte d’un Goût Etranger’ van Marin Marais. ‘Marin Marais bracht de viola da gamba naar het hoogste niveau van perfectie en was de eerste die de volle omvang en schoonheid van het instrument bekend maakte door de uitstekende werken die hij ervoor componeerde en de bewonderenswaardige wijze waarop hij ze uitvoerde.’ Een productie van Alexandra Aerts

Vanaf september 2013 is Zindering opgenomen in Aanbod Podium, een initiatief van de Vlaamse overheid. Organisatoren kunnen een aanvraag indienen voor een financiële tussenkomst bij het boeken van een programma uit het aanbod van Podium.

22


“ enMvulezieugk geeft een ziel aan onze harte (Plato)

chten

els aan onze geda

n


24


s j i w der

n o r age

l

2013 2014

25


L AGER ONDERWIJS Muziekeducatie in de lagere school, dat is genieten van alle mogelijke smaken in kinderporties, onbeperkt verkennen wat muzikanten uit hun instrumenten toveren en zelf proberen, muziek als expressievorm leren kennen, zowel bij anderen als bij zichzelf. In de lagere school kiest u voor kwaliteitsvolle concerten met ruimte voor interactie, speels en actief musiceren in groep of een verdiepend traject van workshop en voorstelling rond dezelfde thematiek. Bij een aantal projecten vindt u in de lesmap bovendien creatieve lesideeën en de nodige achtergrondinformatie om zelf aan de slag te gaan met uw leerlingen. Het applaus hoeft immers niet te stoppen bij de laatste noot! De muzikanten spelen letterlijk zo dicht mogelijk bij de leerlingen en maken van de klas of turnzaal een concertzaal voor één dag. De technische vereisten zijn haalbaar voor de schoolcontext en de muzikanten brengen zoveel mogelijk materiaal zelf mee. Voor sommige projecten zoekt u liever de rode zetels van een theater- of cultuurzaal op. Kiest u voor een workshop, dan komt de muziekanimator langs op school. In elk geval passen de projecten binnen de structuur van een gewone schooldag. We geven alvast een algemeen beeld van de eindtermen die bij onze projecten voor lagere school aan bod komen.

26


De leerlingen kunnen: • muziek beluisteren en ervaren, muzikale impressies opdoen uit de geluidsomgeving met aandacht voor enkele kenmerken van de muziek: klankeigenschap en functie/gebruikssituatie. • improviseren en experimenteren, klankbronnen en muziekinstrumenten uittesten op hun klankwaarde en in een muzikaal (samen)spel daarvan gebruik maken. • openstaan voor hedendaagse muziek, muziek uit andere tijden, andere landen en culturen. • genieten van zingen en musiceren en dit gebruiken als impuls voor nieuwe muzikale spelideeën of andere aanverwante expressiewijzen. • vanuit het eigen muzikaal aanvoelen praten over het zingen en het musiceren. • genieten van een gevarieerd aanbod van voor hen bestemde culturele activiteiten. • spelvormen waarnemen en inzien dat de juiste verhouding tussen woord en beweging de expressie kan vergroten. • ervaringen, gevoelens, ideeën, fantasieën uiten in spel. • genieten van, praten over en kritisch staan tegenover het eigen spel en dat van anderen, de keuze van spelvormen, onderwerpen, de beleving. • genieten van lichaamstaal, beweging en dans. • ervaren dat een visueel beeld al dan niet vergezeld van een nieuw geluid steeds een nieuwe werkelijkheid kan oproepen. • eenvoudige, audiovisuele informatie uit de eigen belevingswereld herkennen, onderzoeken en vergelijken. • blijvend nieuwe dingen uit hun omgeving ontdekken. • zonder vooroordelen naar kunst kijken en luisteren. • genieten van het muzisch handelen waardoor hun expressiemogelijkheden verruimen. • vertrouwen op hun eigen expressiemogelijkheden en durven hun creatieve uitingen tonen. • respect betonen voor uitingen van leeftijdgenoten, behorend tot eigen en andere culturen.

27


10+

LAGER ONDERWIJS (3E GRAAD) SECUNDAIR ONDERWIJS (1E EN 2E GRAAD) DKO (MIDDELBARE EN HOGERE GRAAD)

Alles wat niet mag van de juf piano VOORSTELLING

U IT VO E R DE R : Luk Vaes (piano) DU U R : 35 min. M A X IM U M A A NTA L L E E R L ING E N: 100 S PE E L PE R IO DE : 2013-2014 T E C H NIS C H E F IC H E : +++

EXPERIMENTEREN MET KLANKEN, VERANTWOORD KLUSSEN MET DE PIANO, EXTENDED TECHNIQUES

Iedere pianist leert om op een ‘behoorlijke’ manier piano te spelen, met de tien vingers netjes op de toetsen. Is er dan geen andere mogelijkheid om geluid te scheppen uit dit omvangrijke instrument? Kan het kwaad om eens buiten de lijntjes te kleuren? Kan je de piano doen huilen, schreeuwen, donderen of klagen? Luk Vaes doorzocht het pianorepertoire en kwam tot de vaststelling dat de piano ook op een heel tegendraadse manier kan worden bespeeld. Niet met de technieken die je in de pianoles leert en niet wat doorgaans aanvaardbaar is op een concertpodium. Er bestaat namelijk veel muziek die de uiterste grenzen van de piano aftast. Het kan wel al eens gebeuren dat de uitvoerder daarvoor ellebogenwerk verricht of zelfs in de piano kruipt om de juiste snaar te raken. Een productie van Jeugd en Muziek Vlaanderen

28


6+

LAGER ONDERWIJS (1E EN 2E GRAAD)

Als de klok dúmdi rumdi du tikt... TRAJECT

BACH VOOR KINDEREN, ACTIEF EN RECEPTIEF GENIETEN VAN PRELUDES EN FUGA’S, KLAVECIMBEL, PERFECT VOOR THEATERZAAL

U IT VO E R DE R S : Dimos De Beun (klavecimbel en spel), Maja Jantar (concept en regie), Thomas Gerard (animatie), Brecht Beuselinck of Koen Goossens (techniek), J&M-muziekanimator (workshop) DU U R : 50 min. (60 min. in vrije tijd) (workshop), 40 min. (voorstelling) M A X . A A NTA L L L N. : 25 (workshop), 100 (voorstelling) SPE E L PE R IO DE: 2013-2014 T E C H NISC H E F IC H E : ++++

Das wohltemperierte Klavier (1722-1742) geldt als een van de hoofdwerken van J.S. Bach. Enkele fuga’s en preludes vormen het raderwerk van dit traject. In de voorbereidende workshop leren de kinderen hoofdthema’s zingen, spelen en herkennen. Zo wordt Bachs muziek tastbaar en vertrouwd en opent de voorstelling zich nadien als een muziekdoosje op maat van jonge oren. Tijdens de voorstelling maken vreemde figuren zich uit het klavecimbel los. Ze komen terecht in een reeks absurde situaties, gebaseerd op de ludieke versjes die Ebenezer Prout (1835-1909) voor elk van de 48 fuga’s schreef. De kinderen komen midden in het mechanisme van de muziek terecht, in een wonderlijk universum waar het niet meer duidelijk is wie wat aandrijft. Bestuurt de muziek de figuren? Of zwengelen zij de wieltjes aan die de muziek de ruimte insturen? Is er nog iets anders achter de radertjes en wieltjes dat alles beweegt? En het klokje tikt verder... dúmdi rumdi du... Een coproductie van Concertgebouw Brugge en Jeugd en Muziek Vlaanderen

29


6+

LAGER ONDERWIJS (1E EN 2E GRAAD)

Bachmoment Capriola di Gioia TRAJECT

BACH VOOR KINDEREN

U IT VO E R DE R S : Capriola di Gioia (spel), Koen Monserez (concept en regie), J&M-muziekanimator (workshop) DU U R : 50 min. (workshop, 60 min. in vrije tijd), 45 min. (voorstelling) M A X IM U M A A NTA L L E E R L ING E N: 25 (workshop), 80 (voorstelling) SPE E L PE R IO DE : vanaf februari 2014, op aanvraag T E C H NISC H E F IC H E : ++

Een vers sneeuwtapijt dat blinkt in de zon. Jouw voet is de eerste die de sneeuw doet kraken. Knisper! Een doos vol zwarte chocolaatjes. Helemaal onderaan: het laatste witte chocolaatje. Voor jou. Kopje onder in bad. Luchtbellen maken zich los van je rug. Onderwatermassage… Een donkere zaal. Ogen wijd open. Oren vol hamertjes en de trilling van een stem. Een Bachmoment. In dit project staat een stukje van Bachs rijke repertoire centraal. De muziek van een grootmeester voor kleine oren. Kleuren kijken door een caleidoscoop, stevige blokken worden gestapeld in een klankrijk bouwwerk. Tijdens de workshop leren de kinderen thema’s uit de voorstelling zingen, spelen en herkennen. Muziekinstrumenten en bewegingsopdrachten maken de muziek van Bach tastbaar. De workshop is de rode loper waarover de kinderen nadien op hun tenen naar de voorstelling sluipen. Naar de zachte zetels. Naar hun Bachmoment. Een coproductie van Concertgebouw Brugge en Jeugd en Muziek Vlaanderen

+

Capriola di Gioia is de proeftuin waarin Amaryllis Dieltiens en Bart Naessens werken rond de puurheid van het barokke repertoire, de dramatische zeggingskracht van deze muziek en de historische uitvoering voor het publiek vandaag. Koen Monserez volgde een acteursopleiding aan het Koninklijk Conservatorium Brussel en de Hochschule der Künste Berlin. Hij werkte als acteur en maker voor onder andere Ensemble Leporello, Het Gevolg, Theater Zuidpool, Laika en fABULEUS. Hij was artistiek en zakelijk coördinator van Ensemble Leporello. Hij werkte ook bij KVS waar hij vooral projecten met en voor Brussel ontwikkelde.

30


LAGER ONDERWIJS (ALLE GRADEN) SECUNDAIR ONDERWIJS (ALLE GRADEN)

www.jeugdenmuziek.be

Body Groovin’ Bodypercussion WORKSHOP

KERNWOORDEN: BODYPERCUSSION, GROEPSMUSICEREN UITVOER DER : CLAC Percussie D UUR : 50 min. (workshop, 60 min. in vrije tijd) M AX. AAN TAL LLN .: 25 SP EELPER IODE: 2013-2014 TE CHN ISCHE FICHE: + Met vingers, voeten, handen en tanden verkennen we de taal van het ritme. We proberen allerlei ritmische elementen uit en maken er een muzikale compositie mee. Lekker jammen en grooven met de hulp van een percussie-specialist, inclusief een opname om na te genieten. Een productie van CLAC en Jeugd en Muziek Vlaanderen 

31


8+

LAGER ONDERWIJS (2E EN 3E GRAAD)

© Anneleen Nauwelaerts

Buzzzz!

Blazersworkshop met Bart Maris WORKSHOP

BLAZEN, BLAZEN, BLAZEN! UITVOER DER : Bart Maris (trompet, begeleiding) D UUR : 50 min. (workshop, 60 min. in vrije tijd) M AX. AAN TAL LLN . : 25 SP E ELPER IODE: 2013-2014 TE CHN ISCHE FICHE : + Wat kan je doen met een stel goed getrainde lippen, de nodige dosis muzikale goesting en een handvol afvoerbuizen? Die vraag stel je Bart Maris geen twee keer, want voor je het weet verzamelt hij je leerlingen in een blazersorkest. Groot of klein, dik of dun, blinkend opgepoetst of in een oud jurkje: deze topmuzikant geeft het jonge volkje maar wat graag een rondleiding doorheen zijn blazerswinkel. Geen bordjes met ‘verboden aan te raken’ in Barts etalage, wel een workshop vol ‘testers’. What’s the fuzzzz about the buzzzz? Een productie van Jeugd en Muziek Vlaanderen

Combineer de actieve blazersworkshop Buzzzz! met een wervelend concert van Exit_Brass! (p. 37) en leg een glanzend koperlaagje over je lessen. Vooraf of nadien blink je nog het een en ander op met de informatie uit de lesmap. Fan van Bart Maris en de hele koperblaasfamilie, maar u bent leerkracht in het secundair onderwijs? Check dan Een dag met Bart Maris op pagina 64.

32


6+

LAGER ONDERWIJS (ALLE GRADEN)

Dag Djinn

U IT VO E R DE R S : Hilde De Clercq (zang en percussie, darbouka, bendir, rig), Osama Abdulrasol (kanun, tafelharp) DU U R : 50 min. (70 min. in vrije tijd) M A X . A A NTA L L L N. : 50 (max. 2 klassen) SPE E L PE R IO DE: 2013-2014 T E C H NISC H E F IC H E : +

VOORSTELLING

OOSTERSE RITMIEK EN MELODIEËN, INTERACTIEF, KENNISMAKEN MET DARBOUKA, KANUN, …

Via zang en ritmes op darbouka, bendir en rig, en de feeërieke klanken van de kanun leiden Hilde De Clercq en Osama Abdulrasol de kinderen binnen in de sprookjeswereld van Duizend-en-één-nacht. Met een spannend sprookje als leidraad en via verhalende uitstapjes naar de oorsprong van de instrumenten, komen de kinderen meer te weten over Arabische en Turkse muziek. In een aantal liedjes mogen de kinderen meewerken: oosterse pret verzekerd! De voorstelling kan ook in een meer uitgebreide versie worden gebracht in cultuurcentra, versterkt met multi-instrumentalist Jan Marmenout als derde muzikant.

Voor of na Dag Djinn de kneepjes van het darboukaspel leren van een expert? Kies dan voor de workshop Arabische percussie met Joeri Wens (p. 35)! Deze twee projecten vormen de perfecte tandem voor uw klas. Dag Djinn was te gast op Klara4Kids op 16 en 17 maart 2013 in HETPALEIS!

33


LAGER ONDERWIJS (1E EN 2E GRAAD)

ing

rm avo

Š Ronald Knapp

n

De Gebroeders Kist

U IT VO E R DE R S : Romeo Cimarosti (spel en percussie), Freek Koopmans (spel en percussie), Glenn Liebaut (spel en percussie) Luuk van Rossum (spel en percussie), Har Smeets (stem), Margrith Vrenegoor (regie), Joris Speelman en Judith de Zwart (decor, kostuums en rekwisieten), Jo Zanders (workshop) M A X IM U M A A NTA L L E E R L ING E N: 25 (workshop), 120 (voorstelling) SPE E L PE R IO DE : 14 t/m 25 oktober 2013, 17 t/m 28 februari 2014 Workshop op aanvraag T E C H NISC H E F IC H E : +++

Percossa TRAJECT

RITMISCH AVONTUUR, EEN VERHAAL OPBOUWEN MET PERCUSSIE EN MUZIEK, KLANKMOGELIJKHEDEN VAN ONGEBRUIKELIJKE INSTRUMENTEN

Er waren eens vier broers. Ze heetten De Gebroeders Kist. Niemand wist of ze zo heetten omdat ze in een kist woonden of dat ze in een kist woonden omdat ze zo heetten. Natuurlijk hadden ze elk ook nog een eigen naam: Oudste, Jongste, Middelste en Domste. En ze hadden Grote Trom, zoals andere mensen een hond of een kanarie hebben. Op een nacht vertrekken de gebroeders met Grote Trom, op zoek naar het geluk. De Gebroeders Kist is een spannend verhaal met weinig woorden, aanstekelijk slagwerk, acrobatiek en veel humor. Voor slagwerkgroep Percossa is slagwerk geen doel op zich, maar een middel tot verbeelding. In de workshop achteraf ondervinden de leerlingen het plezier van samen muziek maken. Ze spelen met de muzikale parameters tempo en dynamiek en experimenteren met slagwerkinstrumenten. Een productie van Oorkaan, met ondersteuning van Jeugd en Muziek Vlaanderen

34


© Mich Leemans

6+

LAGER ONDERWIJS (ALLE GRADEN) SECUNDAIR ONDERWIJS (ALLE GRADEN)

vo

na

ng

i rm

Dum tak!

Workshop Arabische percussie Joeri Wens WORKSHOP DARBOUKA, DAF EN VINGERCYMBAALTJES BESPELEN, GROEPSMUSICEREN, ARABISCHE RITMIEK

U IT VO E R DE R : Joeri Wens (percussie en begeleiding) DU U R : 50 min. (60 min. in vrije tijd) M A X . A A NTA L L L N. : 25 SPE E L PE R IO DE: 2013-2014 T E C H NISC H E F IC H E : +

Ooit al gehoord van darbouka, daf of zang-e saringoshti? Tijdens deze workshop krijgen leerlingen de kans om deze Arabische percussie-instrumenten echt te bespelen. Joeri Wens wijdt hen in in de strakke ritmes uit de woestijn en mystieke nomadengezangen. Wanneer ze alle geheimen van de Arabische muziekpraktijk ontsluierd hebben en de fijne kneepjes van het vak kennen, wordt er samengespeeld. Iedereen doet zijn ding! De één verliest zich in het vaste, hypnotiserende ritme van de darbouka, de ander legt liever accenten met vingercymbaaltjes.

Combineer Dum tak! met de voorstelling Dag Djinn (lager onderwijs, p. 33) of de voorstelling Dame Jeanne (secundair onderwijs, p. 62). Wat aanvankelijk exotisch en onbekend klinkt, wordt tijdens dit traject uitgediept en vertrouwd.

35


“Een vaas geeft v orm aan de leegte , muziek aan de sti lte”

© Willem De Leeuw

(George Braque)

36


LAGER ONDERWIJS (2E EN 3E GRAAD) SECUNDAIR ONDERWIJS (1E EN 2E GRAAD)

Š Joris Bulckens

8+

Exit_Brass! Laat je (om) verb( l)azen!

UITVOERDERS: Harmen Vanhoorne (cornet), Stan Van Nieuwenhuis (cornet), Tim de Maeseneer (alto), Glenn Van Looy (euphonium) DU U R : 50 min. M A X . A A NTA L L L N. : 100 SPE E L PE R IO DE: 2013-2014, telkens na 13.30 uur T E C H NIS C H E F IC H E : +

VOORSTELLING

KOPERBLAZERS, KLASSIEK ZONDER HOKJES, SWINGENDE PODIUMPRESTATIE

Mag je hardop lachen met klassieke muziek? Kan je de French can-can dansen terwijl je trompet speelt? Zou Michael Jackson in zijn graf mee swingen met deze jongens? Tuurlijk wel! Glenn, Harmen, Stan en Tim zijn vier klassiek opgeleide muzikanten die alles uit de kast halen om de zaal te laten swingen. Rossini, Bizet en Beethoven saai? Vergeet het. Met hun cornetten, euphonium en alto blazen de jongens van Exit_Brass! je letterlijk omver.

Combineer de show van Exit_Brass! met de actieve blazersworkshop Buzzzz! (p. 32) en leg een glanzend koperlaagje over je lessen. Vooraf of nadien blink je een en ander op met de informatie uit de lesmap.

37


8+

LAGER ONDERWIJS (2DE EN 3DE GRAAD)

Iedereen fijnbesnaard! Snarenworkshop Piet Decalf

U IT VO E R DE R : Piet Decalf (spel, zang en begeleiding workshop) DU U R : 50 min. (workshop, 60 min. in vrije tijd), 45 min. (voorstelling) M A X IM U M A A NTA L L E E R L ING E N: 25 (workshop), 125 (voorstelling) SPE E L PE R IO DE : 2013-2014 T E C H NISC H E F IC H E : +

TRAJECT SNAREN VROEGER EN NU, SNAARINSTRUMENTEN MAKEN EN BESPELEN, INTERACTIEF SLOTCONCERT

Een fijnbesnaard heerschap duikt plots op in de school. Wat verlegen zoekt hij in de klas een plaatsje voor zijn grote reiskoffer. “Piet. Curator van het Streekinstrumentenmuseum. Aangenaam.” Zo stelt hij zichzelf voor. En dat hij houdt van snaren. In wat volgt diept hij de oudste en gekste snaarinstrumenten op uit zijn koffer en bouwt hij met de leerlingen een eigen versie van de vedel, de hommel of de ekelele. Of was het nu een ukelele? Ze tokkelen, strijken of pingelen mee met Piet en leren liedjes van vroeger en nu te begeleiden. Na de workshop brengt curator Piet een interactief en zeer fijnbesnaard concert waarin hij de leerlingen uitnodigt om samen de snaren te beroeren. Een productie van Fijnbesnaard met ondersteuning van Jeugd en Muziek Vlaanderen 

38


6+

LAGER ONDERWIJS (1E EN 2E GRAAD)

ing

rm avo

n

Kaba

U IT VO E R DE R S : Ana Naqe (viool, zang), Maja Jantar (concept, regie), J&M-muziekanimator (workshop) M A X IM U M A A NTA L L E E R L ING E N: 25 (workshop), 80 (voorstelling) SPE E L PE R IO DE : 2013-2014 T E C H NISC H E F IC H E : +

TRAJECT

TRADITIONELE ALBANESE VOLKSLIEDJES, ZINGEN, VIOOL

Voor en tijdens Kaba komen kinderen in contact met traditionele Albanese volksmelodieën. Ana Naqe vermengt haar Albanese roots met haar klassieke zang- en vioolopleiding in een ver van traditionele muziekvoorstelling. Onbekende Albanese volksmelodieën zijn de basis voor nieuwe composities. Ze vertelt een verhaal uit haar thuisland. Ontroerend, speels, vrolijk met af en toe een ‘blue note’. Tijdens de workshop gaan de leerlingen ook zelf aan de slag met dit muzikaal materiaal. Een productie van Jeugd en Muziek Vlaanderen

Contacteer ons voor een vocale workshop voor 2 e of 3 e graad lager onderwijs.

39


LAGER ONDERWIJS (ALLE GRADEN)

Klinkende klanken

U IT VO E R DE R S : animator Jeugd en Poëzie (workshop), J&M-muziekanimator (workshop) DU U R : 2 x 50 min. (2 x 60 min. in vrije tijd) M A X IM U M A A NTA L L E E R L ING E N: 25 (workshop) SPE E L PE R IO DE : 2013-2014 T E C H NISC H E F IC H E : +

WORKSHOPREEKS POËZIE EN MUZIEK, WERKEN MET OPNAMEAPPARATUUR Laat muziek klinken als poëzie. Laat woorden zingen. Speel keelrasp of tandendrums en laat je mond openvallen. We komen met speciale opnameapparatuur en vereeuwigen je originele vondsten. Zo komt poëzie los van het papier en zweven de woorden plots in de lucht. Tijdens deze workshopreeks ontfermt een animator van Jeugd en Muziek zich over de klinkende klanken en neemt een animator van Jeugd en Poëzie de geschreven en voorgedragen klanken voor zijn of haar rekening. Een productie van Jeugd en Muziek Vlaanderen en Jeugd en Poëzie

Met dit project op de snijlijn van poëzie en muziek kan je vakoverschrijdend werken, bijvoorbeeld met het vak Nederlands. Leerlingen worden gestimuleerd om taal te gebruiken in verschillende situaties, om zichzelf te ontplooien, ze vinden plezier in de omgang met taal en in talige expressie. Een aantal doelstellingen die we in dit project voor ogen houden zijn: Informatie ordenen in gedichten en verhalen; plezier vinden in en nadenken over (het eigen) luisteren, spreken, lezen en schrijven; conventies over luisteren, spreken, lezen en schrijven naleven; weerbaarheid ontwikkelen in deze expressievormen; zich oriënteren op aspecten van een talige opdracht (doel, teksttype, luisteraar) en die aspecten respecteren bij de uitvoering ervan; bewust reflecteren over taalgebruik en -systeem, met interesse in en respect voor de ander; exploreren van en reflecteren over talige aspecten van cultuuruitingen in de omgeving; reflecteren over klanken, woorden, zinnen en teksten; kennis verwerven over en waardering krijgen voor diversiteit in talige cultuuruitingen.

40


6+

LAGER ONDERWIJS (ALLE GRADEN)

ing

rm avo

n

maps.music.com Grafische partituur WORKSHOP

MUZIKALE IDEEËN NOTEREN, GROEPSMUSICEREN, ALTERNATIEVE PARTITUUR

U IT VO E R DE R : J&M-muziekanimator DU U R : 50 min. (60 min. in vrije tijd) M A X IM U M A A NTA L L E E R L ING E N: 25 SPE E L PE R IO DE : 2013-2014 T E C H NISC H E F IC H E : +

Hoe zet je klinkende hersenspinsels op papier zonder een noot muziek te kennen? Hoe krabbel je de gekste ideeën neer? Hoe voer je met de klas een zelfgemaakt muziekstuk uit? En vooral... hoe klinkt dat dan? We starten met een muzikale brainstorm. Daarna structureren we samen met de animator alle ideeën en zetten deze grafisch om tot een ‘leesbare’ muziekpartituur. Uiteraard staan we zelf garant voor de uitvoering van ons opus 1! Een productie van Jeugd en Muziek Vlaanderen

41


42

Š Syl Lefevre


LAGER ONDERWIJS (1E EN 2E GRAAD)

I know what I’ve done for music, but don’t call me a legend. Just call me Miles Davis.

MILE(S)TONES

TRAJECT

GROTE NAAM IN DE SPOTS: MILES DAVIS UI T VOER DER S: Bert Bernaerts (trompet), Fulco Ottervanger (toetsen), Simon Segers (slagwerk), Pieter Nys (techniek), Wouter Van Looy (regie, vormgeving), J&M-muziekanimator (workshop) D U UR : 50 min. (workshop, 60 min. in vrije tijd), 45 min. (voorstelling) M AXIMUM AAN TAL LEERLI N G EN : 25 (workshop), 100 (voorstelling) SP EELPER IODE: 2013-2014 TE C HN ISCHE FICHE: ++ + MILE(S)TONES neemt je mee naar de fascinerende wereld van de Amerikaanse jazzcomponist en trompettist Miles Davis. Een slagwerker, een pianist en een trompettist inspireren met Miles Davis’ vernieuwende manier van muziek maken. Ruimtes wisselen in hoog tempo. Zit je eerst in de bruisende creativiteit van een opnamestudio, dan sta je straks mee op het podium als één van de muzikanten, creëer je even later live muziek bij een film of sta je plots in Miles’ schildersatelier. In MILE(S)TONES beleef je de fantastische mogelijkheden van improvisatiemuziek aan de hand van de muziek van Miles Davis. Een trip mét gidsen: in de workshop vooraf actief en spelend de grenzen opzoeken met een muziekanimator, tijdens de voorstelling laat je je leiden door het Gentse jazzensemble De Beren Gieren en trompettist Bert Bernaerts. Een productie van Zonzo Compagnie in coproductie met De Beren Gieren, De Werf, Rataplan en Jeugd en Muziek Vlaanderen

43


LAGER ONDERWIJS (ALLE GRADEN)

Muziek historiek

U IT VO E R DE R S : Herman en Rosita Dewit (spel, begeleiding workshop) DU U R : 50 min. (workshop, 60 min. in vrije tijd), 50 min. (voorstelling) M A X IM U M A A NTA L L E E R L ING E N: 25 (workshop), 200 (voorstelling) SPE E L PE R IO DE : 2013-2014 T E C H NISC H E F IC H E : +

Herman en Rosita TRAJECT MUZIKAAL ERFGOED, VOLKSLIEDJES EN -VERHALEN, VLAAMSE VOLKSINSTRUMENTEN

In dit traject staan de verhalen volledig in functie van de liedjes en de muziek. Herman en Rosita zijn al hun leven lang verliefd op volksliedjes, -verhalen en -instrumenten. De rode draad doorheen al hun activiteiten is het bewaren, tot klinken brengen en doorgeven van dit cultureel erfgoed. Voor en mét de kinderen spelen ze in ‘Muziek historiek’ op zelfgebouwde volksinstrumenten: een hommel, een hakkebord, een doedelzak, een rietfluit, een kleifluit, een draailier, een rommelpot, een bultkarkas, een mondharp, kleppers, een eenhandsfluit en een snarentrom.

44


LAGER ONDERWIJS

Muziek op stap

Een Schilderijententoonstelling/ De Planeten WORKSHOPREEKS

GROOT SYMFONISCH REPERTOIRE OP MAAT VAN KINDEREN, SPEELS EN ACTIEF

EEN SCHILDERIJENTENTOONSTELLING UI TVOER DER : J&M-muziekanimator (workshop) D O ELGROEP: lager onderwijs (alle graden) D UU R : 3 x 50 min., verspreid over drie weken M A XIMUM AAN TAL LEERLI N G EN : 25 SP E ELPER IODE: 2013-2014 TE C HN ISCHE FICHE: + DE PLANETEN UITVOER DER : J&M-muziekanimator (workshop) D O ELGROEP: lager onderwijs (2e en 3e graad) D UUR : 3 x 50 min., verspreid over drie weken M AXIMUM AAN TAL LEERLI N G EN : 25 SP EELPER IODE: 2013-2014 TE CHN ISCHE FICHE: + We horen vaak dat het grote symfonische repertoire te moeilijk is voor kinderen. Dat hoeft niet per se zo te zijn. Belangrijk is wel dat de kinderen een toegangspoort aangeboden krijgen om deze wereld binnen te stappen. ‘Muziek op stap’ is een workshopreeks waarin een J&M-muziekanimator gedurende drie weken de kinderen gidst doorheen een meesterwerk uit de muziekliteratuur. Drie intensieve workshops, creatieve opdrachten tussendoor, een koffer vol muziekinstrumenten en een uitgebreide lesmap: een beproefd succesrecept! In ‘Muziek op stap’ stappen de leerlingen binnen via de Grote Poort van Kiev en komen terecht in Een Schilderijententoonstelling van Modest Moessorgski. Dit werk is hoogstwaarschijnlijk het vaakst bewerkte pianowerk aller tijden. De muziek is zo kleurrijk geschreven dat we er de schilderijen zo bij fantaseren. Kies je voor De Planeten, dan kom je met Gustav Holst meteen in een ‘space odyssey’ terecht. De Planeten inspireert de leerlingen bij het bedenken van hun eigen (muzikale) heelal. Een productie van Jeugd en Muziek Vlaanderen

45


LAGER ONDERWIJS (ALLE GRADEN)

rid•der (de; zelfstandig naamwoord; meervoud: ridders) 1(m) (historisch) lid van

de stand van adellijke, bereden strijders2(m,v) lid van een ridderorde (2)3(m) rang in de Nederlandse adelstand groen (bijvoeglijk naamwoord) 1met een kleur tussen geel en blauw: het groene licht geven toestemming geven; de groene partij, de groenen politieke organisatie van milieubeschermers; groene stroom op milieuvriendelijke wijze opgewekt2onervaren

Muziek voor groene ridders Recyclageklanken TRAJECT RECYCLAGEMATERIAAL, BASIS INSTRUMENTENBOUW UIT VOER DER S: Herman en Rosita Dewit (spel, begeleiding workshop) M AXIMUM AAN TAL LEERLI N G EN : 25 (workshop), 200 (voorstelling) D UUR : 50 min. (workshop, 60 min. in vrije tijd), 50 min. (voorstelling) SP EELPER IODE: 2013-2014 TE CHN ISCHE FICH E: + Groene ridders? In het geval van Herman en Rosita zit dat groen alvast niet achter de oren, maar in een milieuvriendelijk muziekproject. Bereden strijders of van adellijken bloede zijn ze evenmin, al komen ze wel naar jouw school met een missie: de afvalberg kleiner maken! Wedden dat na hun passage her en der notenboompjes verschijnen op de vuilnisbelt? Tijdens deze workshop en voorstelling laten Herman en Rosita de kinderen kennismaken met een unieke reeks van gerecycleerde muziekinstrumenten. U kiest zelf met welke materialen de klas aan de slag gaat: keukengerei, sportspullen, rommel of afval. Zeg niet conservenblik maar conservofoon. Vergeet die kapotte fietspomp en speel fietspompfluit. Play the milieubox, laat de emmerbas trillen en speel een solo op de recykelele.

+

Herman Dewit werd door Don Kyoto (ook wel: Dimitri Leue) tot Groene Ridder geslagen. Samen met Rosita Tahon maakt hij muziek tegen de klimaatsverandering. Materiaal uit het containerpark krijgt een tweede leven als origineel instrument. Bekijk de reportage op onze website.

46


© Willem De Leeuw

6+

LAGER ONDERWIJS (ALLE GRADEN)

Odysseia in de klas

U IT VO E R DE R S : Odysseia Ensemble, Frederik Neyrinck (composities), Peter Spaepen (coaching) DU U R : 25 min. (instrumentenvoorstelling, per 5 klassen), 30 min. (voorstelling) M A X IM U M A A NTA L L E E R L ING E N: 175 (per daghelft) SPE E L PE R IO DE : 2013-2014 T E C H NISC H E F IC H E : +

Achiel

VOORSTELLING HEDENDAAGS-KLASSIEK, OORLOG, BIJZONDERE INSTRUMENTENVOORSTELLING

In Odysseia in de klas geven de leerlingen zich over aan het Odysseia Ensemble. Vijf muzikanten wandelen de klas binnen, lopen tussen de banken en spelen vreemde geluiden. Waarom komen ze ongevraagd binnen? Hebben ze goede bedoelingen? Stap per stap smelten de geluiden samen tot een boeiend geheel. Speciaal voor deze instrumentenvoorstelling componeerde de jonge componist Frederik Neyrinck werken die de grenzen van de instrumenten verkennen. Met een ‘slaapbril’ op de neus voelt elk kind de oren tintelen. Vooraf bezoekt elke muzikant de klas met zijn of haar instrument. Luid en stil, hoog en laag, sterk wapen of troostende klank. Hedendaagse muziek als een klankpallet dat kinderen nieuwsgierig maakt. Odysseia sluit af met een hedendaags concert waarin het oorlogsthema verrassend veelzijdig weerklinkt. De leerlingen worden letterlijk omcirkeld door een golf aan klanken, worden getroost door een lied van Claude Debussy en herkennen de thema’s uit de instrumentenvoorstelling in het laatste werk. Een productie van Odysseia Ensemble en Jeugd en Muziek Vlaanderen

47


Š Philip Van Ottegem

LAGER ONDERW IJS (3E GRAAD) SECUNDAIR ONDERWIJS (1E GRAAD)

Scherzi Musicali

U IT VO E R DE R : Nicolas Achten (zang, theorbe, harp), Lambert Colson (cornetto & blokfluit), Eriko Semba (gamba) DU U R : 50 min. M A X . A A NTA L L L N. : 80 (voorstelling) SPE E L PE R IO DE: 2013-2014 T E C H NIS C H E F IC H E : +

VOORSTELLING

BAROK, OUDE MUZIEK VOOR NIEUW PUBLIEK Een schoolconcert vol Italiaanse klanken. Nicolas Achten en de zijnen verrassen je met contrasterende emoties en met vreemde instrumenten uit een ver verleden. Nicolas is de barokmusicus bij uitstek: net als in de zeventiende eeuw begeleidt hij zijn zang op theorbe of harp. Geruggensteund door een violist en een gambist bezingt hij de avonturen van Orpheus. Veel Italiaanse componisten uit de zeventiende eeuw lieten zich immers inspireren door deze figuur. De muzikanten spelen met passie werken van Caccini, Merula, Monteverdi en Landi.

48


LAGER ONDERWIJS (3E GRAAD) SECUNDAIR ONDERWIJS (1E EN 2E GRAAD)

© Torsten Kollmer

10+

slagRoom VOORSTELLING

HEDENDAAGS-KLASSIEK, VERRASSINGSEFFECT, SLAGWERKEXPERIMENT VAN CAGE, REICH EN KAGEL

U IT VO E R DE R : Triatu+1 (Björn Denys, Frank Van Eyken, Tom De Cock en Dimitri Dumon) DU U R : 5 min. (aanslag in de klas) (max. 10 per daghelft), 30 min. (concert) M A X . A A NTA L L L N. : 10 klassen (per daghelft) SPE E L PE R IO DE: 2013-2014 T E C H NISC H E F IC H E : ++

Vier percussionisten slaan zich een weg doorheen je school. Ze laten niemand onberoerd en geven je de figuurlijke slag in het gezicht waardoor je even verlamd van verwondering – of is het bewondering? – geen woord kan uitbrengen. Nog voor je goed en wel beseft wat je overkomt, zijn ze alweer weg. Later schudden de vier je nog eens door elkaar met brute aardse percussie en subtiele klankwolken, met experimentele klankkleuren en onverwachtse mokerslagen van grote 20e-eeuwse componisten als Reich, Kagel en Cage. Een eerste fase van slagRoom komt als verrassingsaanval: plots vallen vier mannen de klas binnen. Gedurende een vijftal minuten maken de percussionisten een groove met alles wat ze op hun pad tegenkomen. Al even onvoorspelbaar zijn de reacties bij leerlingen en leerkrachten! De tweede fase van slagRoom is een concert van Triatu+1 voor alle leerlingen samen. Een productie van Triatu en Jeugd en Muziek Vlaanderen 

slagRoom is een prijsbeest! Voor deze productie werd Jeugd en Muziek bekroond met de Young EARopean Award 2011 in de categorie ‘performance’ tijdens het internationaal YEAH!-festival in Osnabrück.

49


6+

LAGER ONDERWIJS (ALLE GRADEN) SECUNDAIR ONDERWIJS (ALLE GRADEN) DKO (LAGERE EN MIDDELBARE GRAAD)

ing

rm avo

n

Soundpainting WORKSHOPREEKS

LIVE COMPONEREN, GROEPSDYNAMIEK, MULTIDISCIPLINAIRE GEBARENTAAL

UIT VOER DER : J&M-muziekanimator (opgeleid door Walter Thompson) Op aanvraag toonmoment met professionele muzikanten D UUR : 2 x 50 min. (2 x 60 min. in vrije tijd) + toonmoment van max. 20 min. M AXIMUM AAN TAL LEERLI N G EN : 25 SP EELPER IODE: 2013-2014 TE CHN ISCHE FICH E: +

Soundpainting is de multidisciplinaire gebarentaal om live te componeren voor muzikanten. In de workshop leert de animator Soundpainting iedere klas een reeks universele basisgebaren die hen dwingt en tegelijk vrij laat zelf een klank te maken met stem of instrument zonder technische vereisten. De workshop Soundpainting is de ideale manier om kinderen en jongeren van alle leeftijden plezier te laten beleven aan het ordenen en samengaan van klanken en geluiden. De Jeugd en Muziek-animatoren volgden een opleiding bij de bedenker van Soundpainting, Walter Thompson (VS). Een productie van Jeugd en Muziek Vlaanderen

Muziek brengt de ziel in harmonie met alles wat leeft

(Oscar Wilde)

50


LAGER ONDERWIJS (ALLE GRADEN) SECUNDAIR ONDERWIJS (ALLE GRADEN)

ing

rm avo

n

Tátake!-Taiko TRAJECT

JAPANSE DRUM BELEVEN EN PROBEREN UITVOER DER S: Bart Gits (taiko, workshop) (+ min. 2 extra muzikanten) D UUR : 50 min. (workshop, 60 min. in vrije tijd), 45 min. (voorstelling, 70 min. in vrije tijd) M AXIMUM AAN TAL LEERLI N G EN : 25 (workshop), 200 (voorstelling) SP E ELPER IODE: 2013-2014 TE CHN ISCHE FICHE : +

Tátake!-Taiko (‘Tátake’ is Japans voor ‘Geef er een lap op’ en ‘Taiko’ betekent ‘grote trom’) bestaat uit Vlaamse en internationale percussionisten en artiesten die de kunst van het traditioneel Japans drummen – Taiko – beoefenen en verspreiden. In Japan is deze heel oude muziekvorm zeer populair en telt dit genre meer dan 10.000 groepen. De indrukwekkende trommels zijn houten vaten, overspannen met dikke runderhuiden. De taiko wordt bespeeld met stokken. De muzikanten van Tátake!-Taiko bouwen deze kostbare instrumenten zelf volgens de Japanse traditie. De percussiegroep toont de verschillende speelstijlen die mogelijk zijn met deze trommels; staand, zijdelings, bovenarms of zelfs liggend. Heel arbeidsintensief! Tijdens het interactieve concert wordt uitgelegd hoe de stukken ontstaan zijn en wat de werken zo specifiek maakt. Tijdens de vragenronde komen ook vaak aspecten over Japan aan bod. In de muziek zelf vind je niet echt een bepaald patroon terug zoals in de Westerse en Afrikaanse percussie. De volumineuze diepe tonen van de grote drums zorgen voor een schouwspel dat recht naar de buik gaat.

51


8+

LAGER ONDERWIJS (2E EN 3E GRAAD)

ing

rm avo

n

This is the Sound of School WORKSHOP

EXPERIMENTEREN MET KLANK, MUZIEK IN ALLEDAAGSE GELUIDEN UIT VOER DER : J&M-muziekanimator (workshop) D UUR : 50 min. (60 min. in vrije tijd) M AXIMUM AAN TAL LEERLI N G EN : 25 SP EELPER IODE: 2013-2014 TE CHN ISCHE FICH E: +

Ontdek de klank van alledaagse objecten! Tijdens deze workshop leren de kinderen experimenteren en genieten van het componeren met alledaagse klanken en geluiden. Het ‘vindmateriaal’ van de kinderen wordt aangevuld met rariteiten en klinkende objecten uit de koffer van de muziekanimator. Zo kunnen de kinderen een eigen klankencompositie maken en uitvoeren. Ze leren klanken ontdekken, manipuleren en inventief omgaan met de klank van alledaagse objecten. Als intro op deze workshop raden we aan het filmpje ‘6 drummers and an appartment’ te bekijken op onze website. Een productie van Jeugd en Muziek Vlaanderen

52


54

Š Peter De Jongh


ir a d n s u c e s rwij e d n o

2013 2014

55


SECUNDAIR ONDERWIJS Openheid, dat is het codewoord bij onze muziekeducatieve projecten voor secundair onderwijs. Openheid om dingen (opnieuw) te ontdekken, openheid om de muzikale interesse te verbreden, openheid om de eigen expressieve mogelijkheden te verkennen. En vooral ook openheid om te leren zeggen waarom je iets net wel, of net niet smaakt, want dat mag! We gaan op zoek naar de boeiende wisselwerking tussen het leren luisteren en ervaren – of het project nu in de turnzaal of in een cultuurzaal wordt gepresenteerd – en het actief verwerken en uitdiepen van een thema. Nagenoeg alle projecten kunnen op school plaatsvinden en hebben haalbare technische vereisten. Natuurlijk hangt de beleving van een project ook af van de voorbereiding ervan, een blijvende opdracht voor de leerkracht. Lessuggesties en noodzakelijke achtergrondinformatie vindt u telkens in de lesmap bij het project. We geven alvast een algemeen beeld van de opleidingsdoelen die bij onze projecten voor jongeren aan bod komen.

56


Secundair onderwijs (eerste graad) * Muzikale opvoeding

De leerlingen kunnen: • gericht luisteren en hun waarneming toetsen aan reeds verworven kennis, vroegere ervaringen of eigen fantasie. • in gegeven muziekwerken de basiscomponenten ritme, melodie, muzikale vorm en klankkleur waarnemen en herkennen. • in gegeven muziekwerken stemsoorten en instrumenten onderscheiden en vergelijken. • een eenvoudige interactie tussen beeld en geluid in de media en mediakunst waarnemen en begrijpen. • verschillende muziekgenres herkennen. • een gevarieerd liedrepertoire van een tiental liederen in groepsverband onder leiding uitvoeren. • enkele muziekinstrumenten speels onderzoeken. • een gevarieerd aanbod van eenvoudige muziekwerken in groepsverband uitvoeren. • onder leiding een eenvoudig, door henzelf bedacht muzikaal gegeven vocaal, instrumentaal of met beweging improviseren en streven hierbij naar originaliteit en authenticiteit. • hun persoonlijke ervaringen met de eigenheid van de muzikale taal verwoorden uit diverse muziekgenres en verschillende culturen. • verwoorden dat hun muzikale beleving beïnvloed wordt door stemming, voorkeur of vooroordeel. • enkele muziekstromingen geografisch situeren. • voorbeelden geven van functies van muziek in de maatschappij. • over het actuele muziekgebeuren vertellen. • zich kritisch opstellen ten opzichte van eigen werk en dat van anderen en kritische bedenkingen ten aanzien van hun creatieve uitingen aanvaarden en verwerken. • diverse culturele informatiebronnen uit hun omgeving raadplegen. • bij het collectief musiceren hun solidariteit tonen om de eigen inbreng af te stemmen op de kwaliteit van het geheel. • zich expressief uiten.

57


Secundair onderwijs (tweede graad) * Algemene en grensoverschrijdende eindtermen De leerlingen kunnen: • originele ideeën en oplossingen ontwikkelen en uitvoeren. • rekening houden met de situatie, opvattingen en emoties van anderen. • schoonheid ervaren. • schoonheid creëren. • leerkansen benutten in diverse situaties. • zich aanpassen aan wisselende eisen en omstandigheden. • • • • • • • •

gegevens, handelwijzen en redeneringen ter discussie stellen aan de hand van relevante criteria. alternatieven afwegen en een bewuste keuze maken. onderwerpen benaderen vanuit verschillende invalshoeken. alert omgaan met media. de eigen mening over maatschappelijke gebeurtenissen en trends aan verschillende standpunten toetsen. zich respectvol gedragen. kwaliteitseisen stellen aan hun eigen werk en aan dat van anderen. omgaan met verscheidenheid.

Secundair onderwijs (derde graad) * Cluster humane wetenschappen

De leerlingen kunnen: • verschillende maatschappelijke velden beschrijven en de rol van organisatievormen binnen deze velden verbinden met historisch en cultureel bepaalde opvattingen over mens en maatschappij. • uitleggen hoe persoonlijke identiteit en groepsidentiteit tot stand komen en veranderen. • aantonen dat de perceptie van persoonlijke identiteit en groepsidentiteit afhankelijk is van een aantal factoren en het persoonlijk en groepsgedrag beïnvloedt. • met voorbeelden toelichten hoe culturele identiteit ontstaat en evolueert. • de rol en de maatschappelijke betekenis van artistieke uitingen voor de samenleving illustreren en analyseren. • artistieke uitingen vanuit kunstkritische, historische en culturele invalshoek analyseren. • zich oriënteren op een onderzoeksprobleem door gericht informatie te verzamelen, te ordenen en te bewerken. • over een gedrags- of cultuurwetenschappelijk vraagstuk, een onderzoeksopdracht voorbereiden, uitvoeren en evalueren.

58


foto

“ oMnduezrwiekezzeonumalsoetwteneewdoerdveerpn lichte taal

in alle scholen van d e w e re ld Paul Carvel

59


12+

SECUNDAIR ONDERWIJS (2E EN 3E GRAAD) DKO (MIDDELBARE EN HOGERE GRAAD

Alleen de liefde kan u redden © Monica Monté

UITVOER DER S: Divan (composities, zang, piano en gitaar, workshop songwriting), Carlo Vandenhende (cello, gitaar en zang), Filip Verheecken (percussie, vibrafoon en zang) D UUR : 50 min. (workshop, 60 min. in vrije tijd), 50 min. (voorstelling) M AXIMUM AAN TAL LEERLI N G EN : 25 (workshop), 100 (voorstelling) SP EELPER IODE: 2013-2014 TE CHN ISCHE FICH E: + +

TRAJECT

Geen geitenwollen sokken, wel kleinkunst versie 2.0. Met de nodige humor rijgt Hermitage de veelal

NEDERLANDSTALIG, HOE MAAK JE EEN EIGEN NUMMER, KLEINKUNST persoonlijke liedjes aaneen. Tegelijk werpt de groep in ‘Alleen de liefde kan u redden’ een blik op hoe kleinkunst vroeger klonk en welke tijdloze thema’s ook vandaag nog actueel blijken. Ter voorbereiding van dit optreden komt Divan, songschrijver en zanger van Hermitage, langs in de klas om te praten over schrijven in het Nederlands, de cadans in songteksten, het genre kleinkunst en optreden binnen de context van een (theater)voorstelling. Met enkele schrijfopdrachten zet hij de leerlingen ook zelf aan het werk. Een productie van Hermitage en Jeugd en Muziek Vlaanderen in samenwerking met Nekka vzw

Met dit project rond songwriting en Nederlandstalige muziek kan je vakoverschrijdend werken, bijvoorbeeld met het vak Nederlands. Een aantal doelstellingen die we in dit project voor ogen houden zijn: een zelfbedacht nummer brengen, persoonlijke ervaringen met de eigenheid van de muzikale taal verwoorden, kritische attitude ten opzichte van het eigen werk, reflecteren over tekstinhoud, inleving in fictionele tekstsoorten, persoonlijke waardering voor tekst uiten, aandacht voor talige aspecten in cultuuruitingen, durven reflecteren over eigen teksten, een strategie hebben om de manier van schrijven, spreken en luisteren af te stemmen op het doel van de tekst, gedachten, belevingen en emoties uit de eigen leefwereld verwoorden.

60


12+

SECUNDAIR ONDERWIJS (ALLE GRADEN)

ing

rm avo

n

BASta! VOORSTELLING

LOOP LOOP LOOP LOOP LOOP LOOP LOOP… UI TVOER DER : Joris Vanvinckenroye (contrabas, composities) D UU R : 50 min. (60 min. in vrije tijd) M A XIMUM AAN TAL LEERLI N G EN : 200 SP E ELPER IODE: 2013-2014 TE C HN ISCHE FICHE: +

BASta! is een cross-over tussen klassiek, folk en pop, met tinten minimalisme en symfonische muziek. Je hoort echo’s gaande van Philip Glass tot de vroege, wat orkestrale Pink Floyd, maar nergens wordt de ‘copy mode’ ingedrukt. De toestellen waarmee Joris Vanvinckenroye zichzelf opneemt, maken dit stijlenpalet tot een organisch geheel. Contrabassist en componist Joris Vanvinckenroye was één van de bezielers van Troissoeur én oprichter van Aranis. Hij speelde bij groepen en artiesten als Roby Lakatos, Björk, tangogroep Lunfardo, Olla Vogala, Sandy Dillon en vele anderen.

Check ook het project Made in Belgium van Aranis (p. 68), waar je misschien wel samen met Joris kan musiceren!

61


12+

SECUNDAIR ONDERWIJS (ALLE GRADEN)

ing

rm avo

n

Dame Jeanne TRAJECT

PERZISCHE RITMIEK, DANS, PERCUSSIE UITVOER DER S: Joeri Wens (dame jeanne, tombak, daf), Peter Verhelst (gitaar, saz, ud, composities), Peter Verdonck (saxofoon), Anastassya Savitsky (dans) D UUR : 50 min. M AXIMUM AAN TAL LEERLI N G EN : 90 SP EELPER IODE: 2013-2014 TE CHN ISCHE FICH E: + Dame Jeanne lokt je weg van de schoolbanken, naar een tijdloos universum. Je wordt er ondergedompeld in een zee van melancholische melodieĂŤn en deint zachtjes mee op de golven van de Perzische ritmiek. Anastassya Savitsky danst zich met kruidig Libanees temperament doorheen de voorstelling en zorgt voor een wervelend spektakel waarin dans, muziek en toeschouwers in elkaar vloeien.

Combineer Dame Jeanne met de workshop Dum tak! (p. 35) van Joeri Wens. Wat aanvankelijk exotisch en onbekend klinkt, wordt tijdens dit traject uitgediept en vertrouwd.

62


SECUNDAIR ONDERWIJS (ALLE GRADEN)

© Katrijn Van Giel

10+

Do You ? Remember Ensemble Houthandel Antwerpen VOORSTELLING

HOUTBLAASKWINTET, HEDENDAAGSE COMPOSITIE, HERINNERINGEN

U IT VO E R DE R S : Sarah Vermeyen (fluit), Maarten Wijnen (hobo), Evy Van Dongen (klarinet), Jonas Coomans (fagot), Rogier Steel (hoorn), Philip Feeney (composities). Sybrand van der Werf (regie) DU U R : 50 min. M A X . A A NTA L L L N. : 250 SPE E L PE R IO DE: 2013-2014 T E C H NISC H E F IC H E : ++

Ensemble Houthandel Antwerpen en de Britse componist Philip Feeney trokken zich samen terug in hun werkplaats. Daar werkten ze een spetterend programma uit waarin ze aandacht besteden aan wat voor hen écht belangrijk is in een performance: alle zintuigen prikkelen! Het resultaat is een visuele voorstelling met de klanken van een eigentijdse, vrolijke componist en gebracht met de frisse blik van Ensemble Houthandel Antwerpen. Een productie van Ensemble Houthandel Antwerpen in samenwerking met Jeugd en Muziek Vlaanderen

63


SECUNDAIR ONDERWIJS (ALLE GRADEN) DKO (MIDDELBARE EN HOGERE GRAAD)

Een dag met Bart Maris INTERACTIEF CONCERT

KOPERBLAZERS, LEVEN ALS MUZIKANT, IMPROVISATIE EN INTERACTIE UITVOER DER : Bart Maris (trompet, loopstation) D UUR : 50 min. M AX. AAN TAL LLN . : 100 SP E ELPER IODE: 2013-2014 TE CHN ISCHE FICHE : + In ‘Een dag met’ geven topmuzikanten inkijk in hun leven. Bart Maris moet zowat alles gedaan hebben met een trompet wat een mens met een trompet kan doen en nog kan hij er niet genoeg van krijgen. Bart is een muzikant uit de buitenwijken van de jazz. Niet dat hij niet houdt van de clubs downtown. Hij geniet gewoon te veel van de confrontaties en gesprekken met genres en musici uit de periferie om voor één richting te kiezen. Met Bart Maris haal je een trompettist naar school, dat is zeker. Wat hij uit dat instrument tovert, is al heel wat minder zeker. Hij baant zich improviserend een weg door al wat muziek mag heten en laat zich met plezier een stukje begeleiden door jouw leerlingen… Een productie van Jeugd en Muziek Vlaanderen

Fan van Bart Maris en de hele koperblaasfamilie, maar u bent leerkracht in het lager onderwijs? Check dan Buzzzz! op pagina 32.

64


SECUNDAIR ONDERWIJS (ALLE GRADEN) DKO (MIDDELBARE EN HOGERE GRAAD)

Een dag met Eric Melaerts INTERACTIEF CONCERT

TOPGITARIST, LEVEN ALS STUDIOMUZIKANT, PRODUCER UI TVOER DER : Eric Melaerts (gitaar) D UUR: 50 min. M A X. AAN TAL LLN .: 100 SP E ELPER IODE: 2013-2014 TE CHN ISCHE FICHE: + In ‘Een dag met’ geven topmuzikanten inkijk in hun leven. Bij Eric Melaerts is dat leven: opstaan en gaan slapen met muziek. Als muzikale duizendpoot verdient hij zonder twijfel een podium in onze reeks ‘Een dag met’. Melaerts raakte aanvankelijk vooral bekend als gitarist van Soulsister en Clouseau. Daarnaast was hij ook gastmuzikant bij tal van artiesten en groepen, zoals o.a. Bart Peeters, Guido Belcanto, Helmut Lotti, Rocco Granata en Will Tura. Naast muzikant is Eric Melaerts ook een succesvol producer, van o.a. Stan van Samang. Samen met Jean Blaute ontwikkelde hij bovendien drie edities van de succesvolle muziektheatertournee ‘Gedeelde Adoraties’, waarin ze vrolijk van jazz naar kleinkunst via The Beatles over Clement Peerens en de Nieuwe Snaar hoppen. Vraag om het even wat over muziek en gij zult geantwoord worden, door the master himself! Een productie van Jeugd en Muziek Vlaanderen

65


© Wim Telier

SECUNDAIR ONDERWIJS (ALLE GRADEN)

Een dag met Jean Bosco Safari VOORSTELLING

LEVENSVERHAAL VAN EEN MUZIKANT, VAN RWANDA OVER THE BEATLES TOT KID SAFARI UITVOER DER : Jean Bosco Safari (zang, gitaar en spel) D UUR : 50 min. M AX. AAN TAL LLN . : 100 SP E ELPER IODE: 2013-2014 TE CHN ISCHE FICHE : + De naam Jean Bosco Safari of Kid Safari zal zeker een belletje doen rinkelen. Deze zanger, songwriter en performer heeft zijn roots in Rubago, een Rwandese stad. Op zesjarige leeftijd moet hij noodgedwongen zijn vaderland verlaten door een burgeroorlog en belandt hij bij Vlaamse adoptieouders. In 1989 Jean is intussen 35 - brengt hij als Kid Safari zijn eerste cd uit. ‘Wow’ komt niet enkel in de Belgische platenrekken terecht, maar verovert twee jaar na zijn lancering ook Europa en zelfs Australië, Zuid-Afrika en Argentinië. Jean Bosco Safari is gelanceerd en meerdere cd’s volgen. Hij werkt hiervoor samen met gerenommeerde producers (waaronder de pianist van Tina Turner). In ‘Een dag met’ vertelt Jean Bosco Safari een verhaal over ontwrichting, ontdekking, verwondering en doorzetten; een universeel en warm verhaal. De muziek vertelt mee, beschrijft en zet het verhaal kracht bij. Een productie van Jeugd en Muziek Vlaanderen

66


Š Peter De Jongh


12+

SECUNDAIR ONDERWIJS (ALLE GRADEN) DKO (MIDDELBARE EN HOGERE GRAAD)

ing

rm avo

© Jana Arns

n

Made in Belgium Aranis TRAJECT

BELGIAN CHAMBER ROCK, BELGISCHE COMPONISTEN, SOUNDSCAPES VAN DE LEERLINGEN, PROJECT OP MAAT

U IT VO E R DE R S : Aranis (concept en uitvoering), J&M-muziekanimator (workshop, samen met een muzikant van Aranis) DU U R : 50 min. (workshop, 60 min. in vrije tijd), 50 min. (voorstelling) M A X . A A NTA L L L N. : 25 (workshop), 200 (voorstelling) SPE E L PE R IO DE: 2013-2014 T E C H NISC H E F IC H E : ++

Made in Belgium staat volledig in het teken van Belgische componisten en hun nieuwe avontuurlijke muziek. Aranis gaf voor dit project compositieopdrachten voor hun zeskoppig ensemble aan een aantal Belgische componisten. Centraal staat de schemerzone tussen kamermuziek, rock, improvisatie en wereldmuziek. In het buitenland kennen ze de Belgische muziek vooral van de Belgian Chamber Rock, een mix van pop en rock op klassieke instrumenten. Hoog tijd, zo vonden de muzikanten van Aranis, om een programma te wijden aan onze nationale trots. Twaalf landgenoten sloegen aan het componeren voor deze show. Het bijzondere aan Made in Belgium is de interactie en betrokkenheid tussen Aranis en de leerlingen. Dit maakt van Made in Belgium een diepgaander muzisch project, dat in onderling overleg en op maat van de school vorm krijgt. Er is bij u op school een djembe-cursus, schoolorkest of koor? U verzamelt graag de leerlingen die een instrument bespelen en de dialoog met Aranis willen aangaan? Aranis coacht hen en stoomt hen klaar om mee op het podium te staan tijdens hun concert. Bovendien zijn ook klassikale workshops mogelijk, waarbij jongeren kennismaken met soundscapes en zelf een compositie opnemen. Tijdens de middagpauze gaat Aranis aan de slag met het resultaat van elke klas: improviseren, knippen en plakken. Aranis zorgt ervoor dat het eindresultaat staat als een huis! Herkennen jullie je eigen soundscape tijdens het concert? Een productie van Aranis in samenwerking met Jeugd en Muziek Vlaanderen

+

Aranis is een ensemble dat tien jaar geleden werd opgericht aan het Antwerpse Conservatorium en al vanaf het begin met een heel eigen geluid wist te overtuigen. In 2005 bracht het ensemble Aranis I uit, een cd gevuld met composities van componist en contrabassist Joris Vanvinckenroye. Datzelfde jaar werd Aranis laureaat van de prestigieuze wedstrijd Gouden Vleugels. Nu, tien jaar na de eerste noten van het ensemble, wil Aranis met Made in Belgium ook jongeren op school laten kennismaken met de typische ‘Belgian Chamber Rock’.

68


SECUNDAIR ONDERWIJS (ALLE GRADEN)

Music Teachers Band VOORSTELLING

POP EN ROCK IN VOGELVLUCHT

UI TVOER DER S: Thomas Vanelslander (zang, gitaar), Chris Van Nauw (zang, gitaar), Micha Vandendriesse (drums), Karl Zosel (bas, zang), Franky De Cock (keyboard, zang) D UU R : 50 min. M A X . AAN TAL LLN .: 220 SP E ELPER IODE: 2013-2014 TE CHN ISCHE FICHE : + Zonder de blues en Beethoven, de gitaar en de synthesizer, flower power en de oliecrisis, klonk de hedendaagse pop waarschijnlijk totaal anders. Dat de muziek waar we vandaag op dansen gegroeid is uit de muziek waarop onze ouders zich uitleefden, wordt wel eens vergeten. Music Teachers Band schetst hoe muziek evolueerde van blues over rock and roll, flower power, disco, reggae, punk en new wave tot electronic dance, grunge en triphop.

69


12+

SECUNDAIR ONDERWIJS (ALLE GRADEN)

“ énMinuzhieekt vveerdrsterkt emoties in de vreugde Jacques Demy

Rhythm&Poetry

riet

WORKSHOPREEKS

RITME IN MUZIEK EN TEKST, OPNAME UITVOER DER S: J&M-muziekanimator, animator Jeugd en Poëzie D UUR : 2 x 50 min. (2 x 60 min. in vrije tijd) M AXIMUM AAN TAL LEERLI N G EN : 25 SP EELPER IODE: 2013-2014 TE CHN ISCHE FICHE: + Laat dichtregels over je tong rollen, speeksel in het rond vliegen en woorden in klanken vangen. De zelfgeschreven teksten krijgen een ritme en tempo aangemeten waarvan zelfs Flip Kowlier jaloers zou worden. Met speciale opnameapparatuur wordt je eigen raptekst een toekomstig hitwonder. Tijdens deze workshopreeks ontfermt een animator van Jeugd en Muziek zich over de klinkende klanken en neemt een animator van Jeugd en Poëzie de geschreven en voorgedragen klanken voor zijn/haar rekening. Een productie van Jeugd en Muziek Vlaanderen en Jeugd en Poëzie

Met dit project op de snijlijn van poëzie en muziek kan je vakoverschrijdend werken, bijvoorbeeld met het vak Nederlands. Een aantal doelstellingen die we in dit project voor ogen houden zijn: persoonlijke ervaringen met de eigenheid van de muzikale taal verwoorden, kritische attitude ten opzichte van het eigen werk, reflecteren over tekstinhoud, inleving in fictionele tekstsoorten, persoonlijke waardering voor tekst uiten, aandacht voor talige aspecten in cultuuruitingen, durven (reflecteren over) eigen teksten, een strategie hebben om de manier van schrijven, spreken en luisteren af te stemmen op het doel van de tekst, gedachten, belevingen en emoties uit de eigen leefwereld verwoorden.

70


3+ 14+

SECUNDAIR ONDERWIJS (2E KLASSEN) EN 3E GRAAD) KLEUTERONDERWIJS (ALLE

Talkin’ Blues Tiny Legs Tim en Lightnin’ Guy VOORSTELLING

BLUES OUD EN NIEUW, BLUESGITAAR, PERSOONLIJK VERHAAL

U IT VO E R DE R S: Tiny Legs Tim aka Tim De Graeve (zang, gitaar, composities), Lightnin’ Guy aka Guy Verlinde (zang, gitaar, mondharmonica) DU U R : 50 min. M A X IM U M A A NTA L L E E R L ING E N: 100 S PE E L PE R IO DE : 2013-2014 T E C H NIS C H E F IC H E : +

Tiny Legs Tim en Lightnin’ Guy, twee jonge muzikanten met oude zielen halen oude blues vanonder het stof en geven er een hedendaagse invulling aan. Met traditionals en eigen nummers en een persoonlijk verhaal ontdekken de leerlingen dat blues dichter bij hen staat dan ze dachten. Blues als kracht van liefde, vreugde, hoop, troost… Een productie van Jeugd en Muziek Vlaanderen

71


12+

SECUNDAIR ONDERWIJS (ALLE GRADEN)

U IT VO E R DE R S : Kristan Dehertog (sopraansax, altsax), Bart Van Beneden (altsax), Kurt Bertels (tenorsax), Wesley Capiau (baritonsax), Peter Spaepen (coaching) DU U R : 50 min. M A X . A A NTA L L L N. : 100 SPE E L PE R IO DE: 2013-2014 T E C H NISC H E F IC H E : +

The A[nemos]-team Anemos Saxofoonkwartet VOORSTELLING

SAXOFOONKWARTET, MUZIEK OP EEN PODIUM, VERSCHILLENDE STIJLEN In 2012 ontsnapten vier saxofonisten uit het zwaar beveiligde Brusselse conservatorium. Ze doken onder in een donker repetitiehok en beraamden er een project voor middelbare scholen. Tot op vandaag worden zij internationaal gezocht, op het ensemble staat een prijs (o.a. Youth’n Classic, Prix SACEM). Ze overleven op water, brood en veel goede muziek. Heb je een probleem, kan niemand jou nog helpen en weet je ze te vinden? Dan is het tijd dat je het A[nemos]-team inhuurt! Niet zomaar een A-team trouwens, maar vier topmuzikanten. Het Anemos Saxofoonkwartet heeft een missie: iedereen gek maken van de saxofoon. Hun wapens? Tandpastaglimlach, vlotte danspas, wetenschappelijk hoorcollege en Harley-benen. Soundtrack? Bach en gospel, tango en Pacman. Hun target? Weerloze tienermeisjes, ruwe bolsters, hipsters en saxofonista’s overdonderen met alles (en méér) wat ze uit hun saxen toveren. We love it when a plan comes together! Een productie van Anemos Saxofoonkwartet en Jeugd en Muziek Vlaanderen

In juni 2013 verschijnt de eerste cd van Anemos Saxofoonkwartet. Ze doken de opnamestudio in en bliezen er werk van o.a. Barber, Maslanka en Piazzola hun eigen leven in.  

72


SECUNDAIR ONDERWIJS (2E KLASSEN) EN 3E GRAAD) KLEUTERONDERWIJS (ALLE

© Guy Vandepoele

3+ 14+

Voices

U IT VO E R DE R S: Nicolas Kummert (saxofoon, zang), Lorenzo di Maio (gitaar, zang), Axel Gilain (bas, zang), Yves Peeters (drums) DU U R : 45 min. M A X IM U M A A NTA L L E E R L ING E N: 150 S PE E L PE R IO DE : 2013-2014 T E C H NIS C H E F IC H E : +

VOORSTELLING

STEM, CROSS-OVER TUSSEN FUSION, CHANSON, POP EN JAZZ

Centraal in Voices staat - je raadt het al - de menselijke stem. Maar Voices brengt veel meer dan een collectie meezingbare deuntjes. Zweempjes seventies fusion, chanson, pop en jazzimprovisatie wisselen elkaar in hoog tempo af. Het maakt van Voices de meest spectaculaire cross-over band uit België sinds het powertrio Aka Moon. In 2003 ontving de toen 24-jarige Nicolas Kummert de Django d’Or voor Jong Talent. Hij heeft jazz door de aderen stromen. Nu verdeelt deze prille dertiger zijn tijd tussen Brussel en Parijs en duikt hij op in een brede waaier van internationale groepen. Centraal in zijn muzikale carrière staat de onophoudelijke drang om te experimenteren. Zo is ook dit droomproject ontstaan. Met Voices wil hij de improvisaties van jazz koppelen aan Afrikaanse grooves, funk en dub.

Voor een interessant project rond poëzie, taal en muziek combineer je de workshops Rhythm&Poetry (op p. 70) met het concert van Voices.  

73


g n i rm

o v a n

2013 2014

75


NAVORMING Omdat werken aan muziekeducatie op school begint en eindigt bij de leerkracht, biedt Jeugd en Muziek navormingen aan die sterk verbonden zijn met de inhoud van bepaalde projecten. Deze sessies zijn bedoeld voor leerkrachten in kleuter-, lager en secundair onderwijs die hun vakkennis over een bepaald onderwerp willen verdiepen. Een vakspecialist reikt vanuit een breed muzikaal kader en een uitgebreide ervaring concrete ideeën aan voor de lespraktijk. Komend seizoen zetten we in op vijf thema’s: vocaal werken, Soundpainting, grafische partituren, percussie op maat van kinderen en jongeren en experiment met geluid en

© Marleen Peeters

stilte.

C O NTACT: Anneleen Nauwelaerts anneleen@jeugdenmuziek.be T 02-533.39.16

76


ing LEERKRACHTEN KLEUTERONDERWIJS

rm avo

Š Peter De Jongh

n

LEERKRACHTEN LAGER ONDERWIJS

Creatief met je stem NAVORMING

VOCAAL WERKEN IN DE KLAS, STEMGEBRUIK GELINKT AAN {Canta conmigo/Zing met mij, Egel en Ballon, Het paard van Marcel, Kaba}

DO C E NT: Carola Orye DU U R : op afspraak (max. 3 uur) M A X IM U M A A NTA L DE E L NE M E R S: 15 PE R IO DE : op aanvraag

Een professionele zanger komt op bezoek bij je leerkrachtenteam en brengt heel wat vocale verrassingen mee. Naast een stem- en andere opwarmers zal de docent ook oefeningen aanleren hoe je creatief met de stem kan omgaan. Een selectie van nieuw liedrepertoire uit onze projecten wordt aangeleerd. Op het einde van deze navorming krijgen de leerkrachten een bundel mee met de aangeleerde liederen.

+

Carola Orye studeerde aan de jazzafdeling van het Conservatorium Brussel. Ze geeft piano, zang en vocaal ensemble aan het pop -en rockatelier te Diest. Verder is ze auteur van een boek over het spelenderwijs omgaan met vertellen en voorlezen en over musiceren met kleuters. Carola zingt ook in een bluesgroep en is de bezieler van haar eigen project The Angels Scream.

77


ing LEERKRACHTEN LAGER ONDERWIJS

rm avo

n

LEERKRACHTEN SECUNDAIR ONDERWIJS

Experiment met geluid en stilte NAVORMING SOUNDSCAPES, BEWUST OMGAAN MET GELUID EN STILTE GELINKT AAN {This is the Sound of School, BASta!, Made in Belgium}

DO C E NT: Aifoon-docent DU U R : op afspraak (max. 3 uur) M A X IM U M A A NTA L DE E L NE M E R S : 15 PE R IO DE : op aanvraag

Geluid is overal om ons heen aanwezig. Iedereen is er dagelijks mee bezig. Onderzoek wijst echter uit dat kinderen en jongeren eerder consumerend met klank bezig zijn en zeker niet op een experimenterende manier. Nochtans hoef je helemaal niet veel technische bagage te hebben om leuke soundscapes te maken! In de Aifoon-vorming staat stilte centraal. Verschillende luisterhoudingen worden onderzocht om daarna praktische oefeningen te maken naar de communicatieve kracht van geluid en de plaatsing ervan in de stilte. De pedagogische opportuniteiten van het medium geluid in de klaspraktijk worden eveneens besproken. Na een initiatie rond geluidsbeleving en luisteren, onderzoeken we de poĂŤtische kracht van geluid via gezamenlijke en individuele experimenten. Ook gaan we dieper in op hoe je met geluidskunst kan werken met de leerlingen.

+

Aifoon vzw is een educatieve kunstenorganisatie die stilte op een actieve manier onderzoekt. Aifoon werkt met diverse doelgroepen, zowel binnen de school, in de vrije tijd als in een artistieke context.

78


ing LEERKRACHTEN LAGER ONDERWIJS

rm avo

n

Grafische partituur NAVORMING

DO C E NT: Katrien Vercauter DU U R : op afspraak (max. 3 uur) M A X IM U M A A NTA L DE E L NE M E R S: 15 PE R IO DE : op aanvraag

VERSCHILLENDE GRAFISCHE MUZIEKNOTATIES, MUZIEKPARTITUUR GELINKT AAN {maps.music.com}

Hoe maak je met je klasgroep een gezamenlijke partituur, zonder voorkennis van muzikale notatie. Hoe zet je muzikale hersenspinsels op papier zonder zelf een noot muziek te kennen? Hoe laat je de leerlingen de gekste ideeĂŤn neerkribbelen? En vooral... hoe klinkt dat dan en kan je het resultaat samen uitvoeren? Tijdens deze navorming worden verschillende grafische methoden onder de loep genomen.

+

Katrien Vercauter studeerde piano, kamermuziek en pianoforte aan het Conservatorium van Brussel. Naast uitvoerend muzikante is ze werkzaam in het dko en als freelancer in de kunsteducatieve sector. De afgelopen zes jaar gaf ze mee vorm aan de educatieve projecten van MATRIX [centrum voor nieuwe muziek].

79


ing

rm avo

n

LEERKRACHTEN LAGER ONDERWIJS LEERKRACHTEN SECUNDAIR ONDERWIJS

Percussie op maat van kinderen en jongeren NAVORMING

METHODIEKEN EN TECHNIEKEN VOOR GROEPSMUSICEREN MET PERCUSSIE GELINKT AAN {De Gebroeders Kist, Dum tak!, Dame Jeanne, Tรกtake!-Taiko}

DO C E NT: Jo Zanders DU U R : op afspraak (max. 3 uur) M A X IM U M A A NTA L DE E L NE M E R S: 15 PE R IO DE : op aanvraag

Hoe kom je met kinderen en jongeren (met of zonder muzikale bagage) tot swingende grooves? Jo Zanders reikt je methodes, technieken en concrete ritmes aan waarmee je in de klas letterlijk aan de slag kan. Instrumenten worden voorzien.

+

Jo Zanders is freelance percussionist en docent. Hij is de oprichter van o.m. Lokomotiv en heeft veel ervaring met jonge muzikanten, vaak van zeer uiteenlopende origine (o.m. Fanfakids).

80


ing

m vor

na

LEERKRACHTEN LAGER ONDERWIJS LEERKRACHTEN SECUNDAIR ONDERWIJS LEERKRACHTEN DKO

Soundpainting DO C E NT: Sterre De Raedt (gecertificeerd Soundpainter) DU U R : op afspraak (max. 3 uur) M A X IM U M A A NTA L DE E L NE M E R S : 15 PE R IO DE : op aanvraag

NAVORMING UNIVERSELE GEBARENTAAL, CREATIEF GROEPSMUSICEREN MET ELKE GROEP GELINKT AAN {Soundpainting workshop}

Soundpainting is de multidisciplinaire gebarentaal om live te componeren. In deze navorming leert de docent Soundpainting de leerkrachten een reeks universele basisgebaren die hen dwingt en tegelijk vrij laat zelf een klank te maken met stem of instrument, zonder technische vereisten. Deze gebarentaal is de basis om aan de slag te gaan met de muzikale ideeĂŤn van je leerlingen. Na de navorming krijgt elke leerkracht een affiche met de basistekens van Soundpainting. Voor leerkrachten die zich meer gebaren eigen willen maken, verwijzen we graag door naar het boek van Walter Thompson (bedenker van Soundpainting) op www.soundpainting.com.

+

Sterre De Raedt behaalde haar master viool en muziekpedagogie aan het Conservatorium van Antwerpen en vervolgde haar muziekstudies aan het Conservatorium van Brussel en Amsterdam voor koor- en orkestdirectie. Zij werkt freelance voor o.a. BozarStudios, NOB, Jeugd en Muziek, De Veerman en BruggePlus.

81


ing

rm avo

PROFESSIONELE MUZIK ANTEN MUZIEKPEDAGOGEN EN -ANIMATOREN

Š Anneleen Nauwelaerts

n

Navormingsweekend NAVORMING

D O CEN TEN : diverse coaches en docenten M AXIMUM AAN TA L D EELN EM ERS : 20 P ER IODE: vrijdag 22 tot en met zondag 24 november 2013 WAAR : Destelheide, Dworp

Jeugd en Muziek organiseert ook dit jaar een navormingsweekend om mensen uit het muzikale werkveld samen te brengen en nieuwe impulsen aan te bieden in een breed muzikaal kader. Elk navormingsweekend komen er nieuwe coaches of musici aan bod om via praktische oefeningen tot verrijkende muzikale lesvormen te komen. Een minimum van drie jaar musicerende of muziekonderwijzende ervaring is noodzakelijk. Deelnemers die dat wensen worden opgenomen in de pool van muzikanten en muziekanimatoren voor projecten van Jeugd en Muziek. Houd onze website in de gaten voor meer nieuws: www.jeugdenmuziek.be/navorming.

82


“

I believe that children are the future. They are the new generation. Investing in them will create a wonderful society with people who bring music, peace and love to this world.

“

Ziad El Ahmadie


84

Š Pat Van Kerckhove


s d j i t wijs l e e d der n o t s kun

2013 2014

85


DEELTIJDS KUNSTONDERWIJS Jeugd en Muziek selecteert elk seizoen een aantal ‘masters’. Enkel specialisten ter zake, topmuzikanten en muzikale virtuozen behoren tot dit selecte gezelschap. Nodigt u zo’n master uit, dan gaat die met de leerlingen uit uw instrument-, ensemble- of comboklas ongeveer twee uur aan de slag. De master begeleidt hen doorheen een onbekend avontuur waarin speelplezier centraal staat. Geen saai hoorcollege, wel een actieve workshop met een goeie mix van theoretische achtergrond, demonstraties, actieve groepsmomenten en inbreng van je leerlingen. Perfect om een thema te introduceren of verder te verdiepen, in te spelen op de interesse van uw leerlingen of om uw klas een echte boost te geven! De masters die u volgend schooljaar kan uitnodigen bij u in de academie zijn Luk Vaes, Ensemble Houthandel Antwerpen, Exit_Brass!, Joris Vanvinckenroye, Pieter Jansen en Tiny Legs Tim. Ook deze projecten zijn een leuke afwisseling in de academie: Bart Maris laat je buzzen, Divan verklapt je enkele trucs bij het schrijven van je eigen nummers, Eric Melaerts is een inspiratie voor gitaristen en Anemos blaast je saxofoonklas van de sokken. Specifieke vragen of een project in de academie waarbij je graag een extra

© Jan Van Damme

aanbiedt? Onze projecten brengen je zeker op ideeën.

86


12+

DKO (LEERLINGEN PIANO, MIDDELBARE EN HOGERE GRAAD)

Alles wat niet mag van de juf piano Extended techniques op piano Luk Vaes

U IT VO E R DE R : Luk Vaes (piano, begeleiding masterclass) DU U R : 2 uur (masterclass), 40 min. (voorstelling) M A X . A A NTA L L L N. : 20 (masterclass), 100 (voorstelling) SPE E L PE R IO DE: 2013-2014 T E C H NISC H E F IC H E : +++

MASTERCLASS

ONEIGENLIJK GEBRUIK VAN DE PIANO, EXPERIMENTEREN MET KLANKKLEUR, PIANO-EXPERIMENT DOORHEEN DE MUZIEKGESCHIEDENIS

Iedere pianist leert om op een ‘behoorlijke’ manier piano te spelen, met de tien vingers netjes op de toetsen. Maar sommige componisten of pianisten zoeken naar andere klanken, vreemde geluiden en interessante effecten op dat grote instrument. Zo ook Luk Vaes. Hij zocht en vond 17.000 composities waarvoor de piano op een bijzondere manier moet worden bespeeld. Speciaal voor de leerlingen haalt Luk Vaes de markantste composities vanonder het stof en leert tegendraads piano spelen. Niet met de technieken die je in de pianoles worden aangeleerd en niet wat doorgaans aanvaardbaar is op een concertpodium. Er bestaat namelijk veel muziek die de uiterste grenzen van de piano aftast. Het kan al eens gebeuren dat de uitvoerder daarvoor ellebogenwerk moet verrichten of zelfs in de piano moet kruipen om de juiste snaar te raken. Tijdens de masterclass duikt Luk twee uur lang met de leerlingen in de piano. Samen doen ze de gekste dingen om een compositie tot een goed einde te brengen, mét respect voor het instrument. Experimenteren en bricoleren, je doet het best op een verantwoorde manier. Naast het actieve gedeelte presenteert Luk Vaes ook graag een aantal vondsten en technieken voor een groter publiek. Doorspekt met de nodige uitleg en interessante achtergrondinformatie demonstreert hij extended techniques doorheen de pianoliteratuur. Een productie van Jeugd en Muziek Vlaanderen

Wie voorbereid aan de masterclass wil beginnen, kan op voorhand al partituren opvragen. Contacteer hiervoor lien@jeugdenmuziek.be.  

87


12+

DKO (KOPERBLAZERS, MIDDELBARE EN HOGERE GRAAD)

Exit_Brass! U IT VO E R DE R S: 2 muzikanten van Exit_Brass! DU U R : 2 uur 30 min. (masterclass), 50 min. (voorstelling) M A X . A A NTA L L L N. : 15 (masterclass), 100 (voorstelling) S PE E L PE R IO DE: 2013-2014 T E C H NIS C H E F IC H E : +++

MASTERCLASS IMPROVISATIE, CREATIEVE PODIUMPRESTATIES, TOONMOMENT

Exit_Brass! toont dat samen spelen altijd leuker is dan alleen, dat improvisatie niet moeilijk is en hoe je het publiek uit je hand kan laten eten. Twee muzikanten van Exit_Brass! dagen je uit: om te improviseren, om buiten de hokjes te denken, om creatief om te gaan met muziek ĂŠn met je instrument. Optreden kan je leren. Op het einde van de masterclass speel je dan ook je eigen minishow. By the way: lachen mag! Op verzoek spelen ze nadien met hun eigen team een typische Exit_Brass!-show.

88


12+

DKO (ALLE INSTRUMENTEN, MIDDELBARE EN HOGERE GRAAD)

Met open oren

U IT VO E R DE R : Joris Vanvinckenroye (contrabas, composities) DU U R : 2 uur M A X . A A NTA L L L N. : 15 SPE E L PE R IO DE: 2013-2014 T E C H NISC H E F IC H E : +

MASTERCLASS

LOOPS, EXPERIMENTEREN MET KLANKMOGELIJKHEDEN OP HET INSTRUMENT

Deze keer spelen de leerlingen zonder partituur. Joris Vanvinckenroye neemt de jonge muzikanten mee in een onbekend avontuur, één dat ze zelf schrijven en spelen: van heel stil tot heel luid, van traag tot snel, licht of donker, weinig of veel. Spelplezier staat centraal. In deze masterclass ontdek je de ongekende mogelijkheden van je instrument én van jezelf. Vanuit verschillende bestaande muziekstijlen ga je op zoek naar een eigen muzikaal verhaal. Alles is mogelijk. Joris vertelt zijn verhaal en begeleidt je in dit avontuur.

89


DKO (BLAZERS, MIDDELBARE EN HOGERE GRAAD)

© Jan Van Damme

12+

Houthandel

Creatief blazersatelier Ensemble Houthandel Antwerpen MASTERCLASS ONTSPANNEN CONCERTEREN, CREATIEF EN INTERACTIEF OP HET PODIUM

U IT VO E R DE R S : Sarah Vermeyen (fluit), Evy Van Dongen (klarinet) DU U R : 2 uur 30 min. (masterclass), 50 min. (voorstelling) M A X . A A NTA L L L N. : 30 (masterclass), 100 (voorstelling) SPE E L PE R IO DE: 2013-2014 T E C H NISC H E F IC H E : +

Houthandel Antwerpen neemt toeterende, fluitende en schallende leerlingen mee op een verrassend avontuur. Aan de hand van enkele improvisatieoefeningen ontdekken ze de wereld van de klankkleuren, podiumprésence en choreografieën. Kunnen klarinetten, saxen en blokfluiten dezelfde klank maken? Hoe presenteer je een eigen concert? Speel een concert op één noot en vertel je muzikale verhaal met je gezicht en lichaamstaal. Maak kennis met nieuwe technieken en grafische partituren. Ontdek hoe mooi een creatie van ruis- en windgeluiden kan zijn. Na de masterclass trakteren de vijf Houthandelaars je op een inspirerend concert.

90


12+

DKO (ST RIJKERS, VANAF MIDDELBARE GRAAD)

Strange String Things Hedendaagse muziek voor strijkers Pieter Jansen

U IT VO E R DE R S: Pieter Jansen (viool, begeleiding) DU U R : 2 uur (masterclass), 50 min. (voorstelling) M A X . A A NTA L L L N. : 15 (workshop), 100 (voorstelling) S PE E L PE R IO DE: 2013-2014 T E C H NIS C H E F IC H E : +

MASTERCLASS STRIJKERS, HEDENDAAGSE TECHNIEKEN EN REPERTOIRE

Je kan erop strijken en tokkelen. Maar op welke manieren kan je strijkinstrumenten nog bespelen? Vraag het tijdens deze masterclass gewoon aan violist Pieter Jansen (Spectra Ensemble). Schrik niet als er plots helikopters komen aanvliegen of 100 metronomen tegelijk beginnen tikken! In de masterclass maken de leerlingen kennis met mijlpalen en muzikale stromingen uit de 20e eeuw, aan de hand van videobeelden en door zelf te experimenteren met hedendaagse technieken. Tijdens het afsluitend concert laat Pieter Jansen je graag horen waar het experiment hem al heeft gebracht. Eén muzikant, één instrument, een explosie van klanken en kleuren. Pieter Jansen exploreert in een verrassend en uitdagend programma het rijke repertoire voor soloviool uit de voorbije eeuw, van conventioneel tot experimenteel.

Programma: S. Sciarrino (Capricci 1, 2 en 3 uit 6 Capricci for solo violin), H. Lachenmann (Toccatina), I. Xenakis (Mikka), J. Cage (59 ½ seconds for a String Player, 4’33”), B. A. Zimmerman (Sonata for solo violin), M. Nyman (Car Crash uit Zoo Caprices)

91


12+

DKO (GITARISTEN, HOGERE GRAAD)

Talkin’ Blues

Blues voor gitaristen Tiny Legs Tim MASTERCLASS BLUESGITAAR, BOTTLE NECK, BLUESSCHEMA’S

U IT VO E R DE R : Tim De Graeve (gitaar, begeleiding) DU U R : 2 uur (masterclass), 50 min. (voorstelling) M A X . A A NTA L L L N. : 20 (masterclass), 120 (voorstelling) S PE E L PE R IO DE: 2013-2014 T E C H NIS C H E F IC H E : +

Tim De Graeve (aka Tiny Legs Tim) is een absolute bluesexpert en leert de leerlingen de typische technieken van bluesgitaar in een twee uur durende sessie. Onderwerpen die zeker aan bod komen tijdens de masterclass zijn het 12-maten-bluesschema, het I–IV–V-principe, de pentatonische toonladder als basis voor improvisatie, open tuning op D en G en sliding. Tijdens de masterclass gaan de leerlingen meteen aan de slag op hun eigen gitaar. Tim reikt een basispakketje theorie over bluesschema’s en -toonladders aan, maar gaat verder dan een handleiding ‘blues voor beginners’. Als rasechte bluesgitarist laat hij namelijk ook horen hoe blues klinkt en demonstreert hij hoe je het speelt op gitaar. Fervente blueskenner of deze muziek nu pas ontdekt? Je stapt in elk geval buiten met heel wat tips en tricks op jouw maat, klaar om de blues op jouw gitaar (verder) te ontdekken. Tof dat je handen nu al jeuken, maar Tiny Legs Tim gaat verder. Blues draait immers rond veel meer dan enkel technieken. Tijdens het afsluitend concert laat hij de ziel en intensiteit van de blues klinken en raakt gegarandeerd jouw gevoelige snaar met zijn verhaal.

92


94

Š Peter De Jongh


s k i t i d uzie k o o nM e d g Jeu

2013 2014

95


SAMENWERKING Jeugd en Muziek werkt ook samen met een aantal partners voor specifieke projecten binnen schooltijd. Deze samenwerkingen resulteren in grondig en op maat uitgewerkte muziekeducatieve projecten. deFilharmonie Elk seizoen presenteert deFilharmonie een drietal OORcolleges. Deze verhalende concerten brengen kinderen uit de lagere school naar de concertzaal en laten hen genieten van het symfonisch repertoire. Afgelopen seizoen speelde het orkest zo o.a. Billy the Kid (Aaron Copland) en De Drie Musketiers (Malcolm Arnold). Tijdens het schooljaar 2013-2014 genieten uw leerlingen van Pinocchio en Die Fledermaus. Jeugd en Muziek werkt bij het OORcollege een lesmap en een inleidende workshop uit. Met deze educatieve omkadering garanderen we een intense orkestervaring voor leerkracht en leerlingen. Voor meer informatie over een OORcollege voor uw klas neemt u contact op met Jeugd en Muziek Vlaanderen (Anneleen Nauwelaerts, anneleen@jeugdenmuziek.be of T 02-533.39.16).

Taxi Orient Jeugd en Muziek wil kinderen en jongeren laten proeven van kwaliteitsvolle muziek waarmee ze doorgaans niet in contact komen. Ook muziek uit andere regio’s en culturen krijgt een plaats. Jeugd en Muziek werkt daarom samen met Taxi Orient, een organisatie met als doel muziek uit het Midden-Oosten meer bekend te maken in BelgiÍ. Afgelopen seizoen konden we samenwerken aan twee boeiende projecten. Tijdens De Week van Jeugd en Muziek ontvingen we de Libanese ud-speler Ziad el Ahmadie. Vijf intensieve dagen lang gaf hij samen met muziekpedagoge Sterre De Raedt interactieve workshops voor kinderen. Binnen schooltijd nodigden we The Khoury Project uit, drie getalenteerde broers met Palestijnse roots die leerlingen van hier introduceerden in de klanken van de Arabische traditionele hofmuziek. Heeft u interesse in deze en andere projecten rond muziek uit het Midden-Oosten, of wil u graag meer informatie? Contacteer Jeugd en Muziek Vlaanderen (Lien Van Steendam, lien@jeugdenmuziek. be of T 02-533.30.17).

96


INSPIRATIE IdeeĂŤn en ondersteuning

Kunst en cultuur op school, dat betekent tijd, energie en geld investeren. Of u nu organiseert met zwier en geniet van grenzen verleggen, of u zet de eerste voorzichtige stappen naar een plekje voor kunsteducatie op school, u wordt telkens geconfronteerd met een aantal kleine of grotere drempels. We geven u hier alvast enkele tips mee die een muziekeducatief project op de rails kunnen zetten. Cultuurkuur Zoekt u inspiratie voor een muzisch project op school, of leuke praktijkvoorbeelden? U leest graag meer over cultuureducatie op school? www.cultuurkuur.be is een initiatief van CANON, de cultuurcel van het Vlaams Ministerie van Onderwijs. De website is een gebruiksvriendelijke toegangspoort naar allerlei informatie, praktijkvoorbeelden, nuttige adressen en bovenal inspiratie. Je vindt er een schat aan praktijkverhalen en visitekaartjes van mogelijke culturele partners.

dynamo3 CANON wil bruggen slaan tussen cultuur en onderwijs en stimuleert de creatieve schoolpraktijk met o.a. het subsidieproject dynamo3. De eerste stap in een dynamo3-project is het invullen van een dynamoPLAN. In dat plan schetst het schoolteam de huidige stand van zaken op cultuureducatief vlak. Met dit dynamoPLAN in handen, bekijken jullie hoe (meer) cultuureducatie op school kan. Welk domein komt aan bod? Gaan jullie interdisciplinair? Wat willen jullie bereiken met de leerlingen? En vooral: welke partners kunnen hierbij helpen? Een antwoord op deze vragen formuleer je in het dynamoPROJECT. Creatief, vernieuwend en met een hoge betrokkenheid van de leerlingen? Dan ondersteunt CANON deze inspanningen graag met max. 1500 euro. Alle informatie over dynamo3 vindt u op www.dynamo3.be. Jeugd en Muziek is uiteraard graag partner in een dynamoPROJECT op school. Speelt u met een idee voor een muziekeducatief project op school, neem dan gerust contact op met ons. We toetsen af welke verwachtingen u hebt over zo’n project en of wij daarop een antwoord kunnen bieden. De projecten in deze brochure zijn niet per definitie een volwaardig dynamoPROJECT, maar kunnen een wezenlijk onderdeel zijn.

97


Volgende projecten uit ons aanbod zijn in het licht van dynamo3 zeker interessant om te bekijken: Soundpainting (lager en secundair onderwijs) Muziek op stap (lager onderwijs) Made in Belgium, Aranis (secundair onderwijs) Alleen de liefde kan u redden, Hermitage (secundair onderwijs)

• • • •

AANBOD PODIUM Aanbod Podium is een initiatief van de Vlaamse overheid en wil cultuurspreiding bevorderen via een selectiebank van programma’s van diverse gezelschappen en artiesten. Erkende organisatoren kunnen een aanvraag indienen voor een financiële tussenkomst bij het boeken van een programma uit het aanbod van Podium. Deze tegemoetkoming varieert van een derde tot de helft van de uitkoopsom. Naast het stimuleren van organisatoren geeft podium ook (nieuwe) gezelschappen en artiesten een duwtje in de rug. Lees de voorwaarden voor Aanbod Podium grondig na op de website: www.aanbodpodium.be.

Volgende projecten van Jeugd en Muziek werden opgenomen in het Aanbod Podium of Nieuw Talent: Alleen De Liefde Kan U Redden (secundair onderwijs) Zindering (kleuteronderwijs)

• •

C ON TACT: LIEN VAN STEENDAM LIEN@JEUGDENMUZIEK.BE T 02-533.39.17 

98


J&M ZOEKT Muzikant Ben je een professioneel muzikant en wil je graag spelen voor een jong publiek? Durf je buiten de lijntjes te kleuren en na te denken over interessante schoolprojecten waarbij muziek centraal staat? Speel je met een muziek-educatief idee dat je graag in de praktijk wil omzetten? Voor seizoen 2014/2015 zoekt Jeugd en Muziek nu al creatieve, muziekeducatieve en kwalitatieve schoolprojecten. We komen graag kijken en luisteren naar bestaande voorstellingen of zitten met jou rond de tafel over een (her)nieuw(d) project op maat van jonge oren. Voor meer informatie of projectvoorstellen contacteer je Lien Van Steendam, lien@jeugdenmuziek.be of T 02 533 39 17.

Muziekanimatoren Heb je een professionele muziekopleiding genoten en heb je ruime ervaring met het werken met diverse leeftijdsgroepen? Is lesgeven je passie en heb je een brede knowhow van het muziekeducatieve veld? Wil je graag op regelmatige basis muziekworkshops begeleiden en tussendoor ook verdere vorming krijgen? Misschien vervoeg jij binnenkort onze animatorenpool! Stuur je cv en motivatie naar Anneleen Nauwelaerts, of contacteer haar vrijblijvend voor meer informatie: anneleen@jeugdenmuziek.be of T 02 533 39 16.

99


DOE MEE BelgiĂŤ

Heb je muzikale kriebels en wil je je uitleven in een koor of orkest, tijdens een festival of een muziekkamp? Dan ben je bij Jeugd & Muziek op de juiste plaats. Want bovenop onze schoolprogrammatie bieden we in vrije tijd een hele waaier van activiteiten aan waar klein en groot jong talent zich kan uitleven of verdiepen in muziek.

Week van Jeugd en Muziek Tijdens de krokusvakantie plaatsen we de rijkdom van onze activiteiten in de kijker. Proef en geniet van concerten, schrijf je in voor een muziekkamp of de musiceerdagen of leef je uit in een workshop! jeugdenmuziek.be/weekjm

Imagine Deze internationale muziekwedstrijd van Jeugd en Muziek geeft podiumkansen aan jongeren tussen 12 en 20 jaar. Alle genres zijn welkom. Je doet mee voor de podiumervaring en de prijzen, maar daarnaast omvat Imagine ook masterclasses, workshops, en internationale concertreizen. Schrijf je vanaf oktober 2013 in en doe mee met Imagine! imaginefestival.be

Jeugdorkesten Jeugd en Muziek is niet minder dan vier symfonische en drie jazzorkesten rijk. Elk orkest verzorgt jaarlijks meerdere concerten en programma’s. Muziekstages, repetitieweken maar ook buitenlandse concertreizen behoren tot de vaste activiteiten. Tijdens open stages of een play-in kunnen nieuwe muzikanten kennismaken met het orkest. jeugdenmuziek.be/jeugdorkesten

100


Muziekkampen (schoolvakanties) Intensief muziek maken, daar gaan we voor! Naast musiceren kan je kiezen uit verschillende sport- en andere (buiten)activiteiten. Ook voor de beginners is het muziekkamp de geschikte plaats om de wondere wereld van de muziek te ontdekken. jeugdenmuziek.be/muziekkampen

Internationaal

Jeugd en Muziek doet ook mee aan tal van internationale projecten door een sterke verankering binnen het netwerk van Jeunesses Musicales International (www.jmi.net). Ethno Flanders Ethno Flanders is een internationale folkstage met 60 muzikanten en zangers tussen 16 en 30 jaar. Ze komen uit alle windstreken en ontmoeten elkaar jaarlijks in Oostende. Met muziek als gemeenschappelijke taal werken ze een week lang toe naar verschillende concerten, waaronder het Dranouter Festival. Ethno Flanders is een samenwerking tussen Jeugd en Muziek en Muziekmozaïek v.z.w.

flanders.ethno-world.org

Fair Play Fair Play is een internationale wedstrijd waaraan muzikanten tussen 18 en 35 jaar kunnen deelnemen door een originele song met als thema ‘anti-corruptie’ in te zenden. Wil je weten wat er wereldwijd leeft rond anti-corruptie, heb je geëngageerde songs of misschien wil je er een maken voor dit project? Surf dan snel naar de Fair Play website. Fair Play is een project van Jeunesses Musicales International, Global Youth Network en de Wereldbank.

anticorruptionmusic.org

101


JM Jazz World Orchestra Het JM Jazz World Orchestra is het eerste internationale jazzorkest van JMI. Het orkest brengt jonge professionele muzikanten van verschillende nationaliteiten samen in een big band van hoog niveau die een divers internationaal repertoire brengt. In 2013 gaat het project door in BelgiĂŤ. Na een week van repetities, workshops en training volgt een concerttournee in BelgiĂŤ en enkele buurlanden. JM Jazz World Orchestra is een programma van Jeunesses Musicales International

jmjazzworld.com

World Youth Choir (WYC) Ben je tussen 17 en 26 jaar, een gepassioneerde koorzanger(es) en zou je graag zingen in een koor van hoog niveau met een grote diversiteit aan nationaliteiten en culturen? Dan ben je de juiste persoon om deel te nemen aan het World Youth Choir. Het World Youth Choir is een initiatief van the International Federation for Choral Music (IFCM), Jeunesses Musicales International (JMI) en The European Choral Association - Europa Cantat (ECA-EC)

worldyouthchoir.org

YAMA Awards Met deze prijs bekroont Jeunesses Musicales International (JMI) de meest creatieve en innovatieve muziekproductie voor een jong publiek. Professionele ensembles, solo artiesten of orkesten van over de hele wereld kunnen deelnemen aan dit project. De Yama Awards is een initiatief van Jeunesses Musicales International

yama-award.com

102


CONTACT Jeugd en Muziek heeft een uitgebreid netwerk van plaatselijke afdelingen. Indien je een activiteit wenst te boeken of nog vragen hebt, neem dan contact op met een regionale afdeling. De plaatselijke medewerkers kunnen je meer vertellen over de beschikbare data en de uitkoopsommen. Is er geen afdeling in je buurt, neem dan contact op met Jeugd en Muziek Vlaanderen: info@jeugdenmuziek.be - 02-533.39.10. J&M Afdelingen J&M Aalst Tom Deneckere 0487-61.35.29 contact@jmaalst.be www.jmaalst.be

J&M Gent Wim De Bruycker 0474-25.53.85 info@jeugdenmuziekgent.be www.jeugdenmuziekgent.be

J&M Antwerpen Brigitte Lodewyckx 03-237.97.30 info@jeugdenmuziekantwerpen.be www.jeugdenmuziekantwerpen.be

J&M Geraardsbergen Mieke Ameye 0474-68.60.41 ameye.mieke@pandora.be www.jmgeraardsbergen.be

J&M Brugge Ingrid Tournicourt 0495-83.71.37 ingrid.tournicourt@jmbrugge.be www.jmbrugge.be

J&M Hasselt Karin ValĂŠe 011-77.15.21 karin.valee@ccha.be www.jmhasselt.be

J&M Brussel Hendrik Veuchelen 02-507.83.43 basisscholen@ jeugdenmuziekbrussel.be secundair@jeugdenmuziekbrussel.be www.jeugdenmuziekbrussel.be

J&M Herentals Mia Schroven 014-67.82.04 miaschroven@hotmail.com www.jmherentals.be J&M Kortrijk Peter Maertens 0496-31.77.21 info@jeugdenmuziek-kortrijk.be www.jeugdenmuziek-kortrijk.be

J&M Eeklo Stijn De Kesel 0495-42.29.03 stijndekesel@telenet.be www.jmeeklo.be

103


J&M Regio Leuven Davy De Laeter 0475-22.88.96 jmregioleuven@yahoo.com www.jmleuven.be

J&M Poperinge Paul Parret 057-38.83.30 paul.parret@telenet.be www.jmpoperinge.be

J&M Lier Stein Verrelst 0495-27.39.52 stein.verrelst@jeugdenmuzieklier.be www.jeugdenmuzieklier.be

J&M Roeselare Lies Debel 051-21.07.04 info@jmroeselare.be www.jmroeselare.be

J&M Maaseik Gerrie Geurts 0475-28.15.49 gerrie.geurts@gmail.com www.jmmaaseik.be

J&M Tienen Alfons Ponsaerts 016-84.24.83 info@jeugdenmuziektienen.be www.jeugdenmuziektienen.be

J&M Menen Geert Valcke 056-31.37.21 jmmenen@scarlet.be www.jeugdenmuziekmenen.be

J&M Tongeren-Sint-Truiden Marie-Jeanne Princen 012-23.76.02 mj.princen@skynet.be www.jmtongeren.be

J&M Ninove Patrick Wynant 053-66.82.21 patrickwynant@pandora.be www.jmninove.be

J&M Vilvoorde Ruby De Bruyne 0498-83.60.07 jmvilvoorde@yahoo.com www.jmvilvoorde.be

J&M Oostende Liesemarie Beelaerts 0499-46.33.51 jeugdenmuziekoostende@gmail.com www.jmoostende.be

J&M Waregem Luc Dumoulin 056-60.09.18 jeugdenmuziek.waregem@gmail.com www.jmwaregem.be

J&M Oudenaarde An De Leenheer 09-221.80.22 adeleenheer@skynet.be www.jmoudenaarde.be

J&M Wetteren Gert De Wilde 0496-51.53.14 info@jmwetteren.net www.jmwetteren.net

104


Provinciale coรถrdinatoren Antwerpen Roel Willems 016-89.02.10 roel.willems@jeugdenmuziek.be www.jmantwerpen.be

Jeugd en Muziek Vlaanderen Directeur Roel Vanhoeck roel@jeugdenmuziek.be 02-533.39.11 Zakelijk coรถrdinator Syl Lefevre syl@jeugdenmuziek.be 02-533.39.12

Limburg Liza Gernaey 0475-58.45.42 liza.gernaey@jeugdenmuziek.be www.jmlimburg.be

Artistiek coรถrdinator Lien Van Steendam lien@jeugdenmuziek.be 02-533.39.17

Oost-Vlaanderen Wim De Bruycker 0474-25.53.85 info@jeugdenmuziekgent.be www.jmoost-vlaanderen.be

Artistiek coรถrdinator Anneleen Nauwelaerts anneleen@jeugdenmuziek.be 02-533.39.16

Vlaams-Brabant Ruby De Bruyne 0498-83.60.07 ruby.debruyne@jeugdenmuziek.be www.jmvlaams-brabant.be

Projectcoรถrdinator Annemie Valgaeren annemie@jeugdenmuziek.be 02-533.39.18

West-Vlaanderen Katty Van Kerkhove 0478-87.28.65

Communicatie Marijn Clijsters marijn@jeugdenmuziek.be 02-533.39.14

katty.vankerkhove@jeugdenmuziek.be www.jmwest-vlaanderen.be

Grafisch vormgever Marleen De Maeseneer marleen@jeugdenmuziek.be 02-533.39.19 C O N TACT: JEUGD EN MUZIEK VLAANDEREN DEFACQZSTRAAT 1 1000 BRUSSEL TEL.: 02/533 39 10 INFO@JEUGDENMUZIEK.BE

Administratie Jens Buysschaert jens@jeugdenmuziek.be 02-533.39.13

105


PG.

TITEL

KLEUTER ONDERWIJS

LAGER ONDERWIJS

SECUNDAIR ONDERWIJS

NAVORMING


DKO

WORKSHOP

VOORSTELLING

TRAJECT

MASTERCLASS

INDEX WWW.JEUGDENMUZIEK.BE

107


re ziek Vlaande Jeugd en Mu at 1 Defacqzstra l 1000 Brusse 39 10 Tel.: 02/533 nmuziek.be info@jeugde

n

De brochure ‘Schoolprojecten 2013-2014’ is een uitgave van Jeugd en Muziek Vlaanderen vzw Oplage: 4.500 ex., april 2013 Verantwoordelijke uitgever: Roel Vanhoeck

Brochure schoolprojecten 13-14  

Muziek doet veranderen. Bewegen. Muziek doet ontdekken. Laat proeven en mijmeren. Continu. Jeugd en Muziek wil een radertje zijn in dit cycl...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you