Page 1

Tijdschrift van Jeugddienst Don Bosco vzw - verschijnt driemaandelijks - P004756 - Afgiftekantoor 3000 Leuven.

DE VERENIGDE FRUSTIRATEN JAAROVERZICHT 2017 SYMPOSIUM 'NEW PERSPECTIVES' DE MAAND VAN FONNY MEDEWERKERS VAN DON BOSCO MET DEZELFDE PASSIE EN INSPIRATIEBRON

oktober - december 2017

26e jaargang # 4


8 - 14

APRIL 2018

Wie? jongeren (16 – 25 jaar) Waar? Castelnuovo Don Bosco, Turijn, Italië Prijs? € 360

ROOTS VAN

DON B OSCO

-

TU RIJN

Meer info en inschrijvingen:

www.jeugddienstdonbosco.be


beste koerierlezer/es Bij Jeugddienst Don Bosco mochten we Marie, de kersverse stafmedewerker­vorming, verwelkomen. Verder in Koerier komt ze al aan bod, want ze is er meteen in gevlogen om jullie te verzekeren van een straf cursusaanbod. De dagen worden korter en buiten daalt de temperatuur op de thermometer. Op de Jeugddienst tellen we af naar de kerstperiode: er wordt elke week een kaars aangestoken op de 'adventsschatkist', elke dag wordt er iets nuttigs en soms iets minder nuttigs uit de 'adventskalenderkast' gehaald, stagiaire Siska van Don Bosco Groenveld werkt aan een mooie kerstkaart... We wensen jou en jouw familie en vrienden alvast hartverwarmende­kerstdagen toe!

Lindsey inhoudSopgave Kalender .... Het beste van Facebook en Instagram .... Het grote 'Wie-is-die-Marie-nu-eigenlijk' bordspel .... De Verenigde Frustiraten .... Blokken op Zolder .... Word animator met Don Bosco .... Jaaroverzicht 2017 .... Symposium 'New Perspectives' .... De maand van Fonny .... Internationaal vrijwilligerswerk 2018 .... In de kijker: Team Paco .... Individueel vrijwilligerswerk .... Medewerkers van Don Bosco .... We zorgen ervoor dat iedereen zich thuis voelt .... Denkgroep salesiaanse identiteit .... Nieuwe Jeugddienstkost met gratis wörst .... Training for educators .... Instructorenweekend .... poster Avondwoordjes .... Overlegforum .... Pancake©roque .... Speelpleinen en vakantiewerkingen .... Guido's gedachte .... Colofon .... Ventiel ....

03 04 05 06 08 09 10 16 18 20 20 21 22 24 26 27 27 28 28 28 29 30 31 31 32

personalia Geboortes

28.09.2017 Tess, dochter van Serge en Nele Lievens - Ribbens Deze berichten kwamen aan op de Jeugddienst. Je kan jouw persoonlijk nieuws melden via communicatie@donbosco.be.


JEUGDDIENST DON BOSCO

book e c a  f n a  v e t s het be 2.521

het beste 

van INSTAGRAM

|4


C hangt ervan af

JEUGDDIENST DON BOSCO

Vraag 5: Ik kom van de? A Kempen B Limburg C winkel

Vraag 4: Ik werk hier sinds: A 30/10/2017 B 25/10/2017 C 1/11/2017

Vraag 3: Ik ben ... jaar oud: A 21 B 22 C 23

Vraag 2: Ik ben: A rechtshandig B linkshandig C daar doe ik niet aan mee

5

Vraag 6: Ik studeerde: A niet B maatschappelijk werk C sociaal-cultureel 6

werk

Vraag 7: Hiervoor was ik actief in de: A Chiro B KSA 7 C Scouts

HET GROTE 4

3

"Wie-is-die-Marie-nu-eigenlijk"

BORDSPEL Spelregels

Stap 1: Rol met een imaginaire dobbelsteen. Stap 2: Ga het geworpen aantal vakjes vooruit. Stap 3: Gokken maar!

2

Vraag 1: Mijn achternaam is? A Vanwingh B Vanwing C Van Wing

1

Bij een juist antwoord speel je gewoon verder.

Bij een fout antwoord ga je terug naar start.

antwoorden Vraag 1: B Vanwing, Vleugel voor de vrienden Vraag 2: A rechtshandig

Vraag 8: Mijn twee katjes heten: A Aiki en Noodle B Dikkie en Noodle C Dikkie 8 en Smallie Vraag 9: Mijn kousen zijn meestal: A saai B flashy C hangt ervan af

9

Vraag 10: Door de week gaat mijn wekker om: A 5.45 uur B 6 uur 10 C 6.15 uur

Vraag 11: Ik hou het meest van: A eten B actief bezig zijn C slapen

11

Vraag 12: Wanneer ik me verveel, begin ik: A te zingen/fluiten B te eten 12 C A en B

Vraag 3: B 22 Vraag 4: B 25 oktober 2017 Vraag 5: A Kempen = place 2 be Vraag 6: C Sociaal-cultureel werk in Geel Vraag 7: C Scouts, als Akabegeleidster Vraag 8: B Dikkie en Noodle

Vraag 13: Ik hou niet van: A mij moeten haasten B kaas C spinnen 13

Vraag 9: C hangt ervan af

start

Vraag 10: A 5.45 uur (maar ik snooze wel tot 6.15 uur) Vraag 11: B actief bezig zijn Vraag 12: C A en B maar niet tegelijkertijd Vraag 13: A mij moeten haasten en C ook niet van spinnen

finish www.jeugddienstdonbosco.be |5


CURSUSSEN JEUGDWERK

de verenigde

frustiraten door Marie Vanwing

Tijdens de herfstvakantie organiseerde Jeugddienst Don Bosco de animatorcursus in Oud-Heverlee, 29 jongeren werden ingewijd in de geheimen van het animatorschap. In het najaar startten 20 jongeren aan het hoofdanimatortraject en 11 animatoren aan de instructorcursus.

Animatorcursus

. |6

Oud-Heverlee


orcursus

/instruct Hoofdanimator Groot-Bijgaarden

www.jeugddienstdonbosco.be |7


Blokken op zolder

 Thuis of op kot te veel afgeleid ? 26 - 29 december 2017 8 januari - 2 februari 2018

Waar ?

Jeugddienst Don Bosco Naamsesteenweg 37, Heverlee

Inschrijven = NIET nodig |8

d !

eer z u a p e g Plezierig


CURSUSSEN

ugdwerk e j t e h in r o word animat

o met don bosc

animatorcursus Je bent 15 jaar bij de start van de cursus. Gedurende een hele week verdiepen we ons in alles wat er te leren valt over het animatorschap: spelen maken, animatie en expressie, preventie, begeleidingshouding, leefwerelden van kinderen, … Je zal er een heleboel nieuwe vrienden maken. Plezier gegarandeerd! KERSTVAKANTIE (26/12 TOT 31/12/2017) - OUD-HEVERLEE PAASVAKANTIE (02/04 TOT 07/04/2018) - OUD-HEVERLEE PAASVAKANTIE (02/04 TOT 07/04/2018) - SINT-DENIJS-WESTREM (GENT) PAASVAKANTIE (02/04 TOT 07/04/2018) - LOMMEL PAASVAKANTIE (09/04 TOT 14/04/2018) - DE WARANDE, KORTRIJK

PRIJS: € 185

animatorcursus "het balanske" MET AANDACHT VOOR KINDEREN MET EEN BEPERKING Hou jij van kinderen en jongeren? Ben jij speels, creatief, zorgzaam en enthousiast? Wil jij kinderen en jongeren met of zonder beperking helpen om de vakantieweek­van hun dromen te beleven? Dat kan! Word animator in het jeugdwerk bij Het Balanske en bereid je al maar voor op een week vol knotsgekke avonturen, buikpijn van het lachen, zotte spelen en onvergetelijke momenten. Kortom: een SUPERweek! PAASVAKANTIE (02/04 TOT 07/04/2018) VERBLIJFCENTRUM HEIBERG - KESSEL-LO

PRIJS: € 185 hoofdanimatorcursus Tijdens de hoofdanimatorcursus brengen we je al het nodige­bij om de volgende zomer als hoofdanimator­aan de slag te gaan. We hebben het over leiden en begeleiden, over verantwoordelijkheid­ nemen­en feedback geven.

Om deze cursus­te volgen, moet je 16 jaar zijn en in het bezit zijn van een animatorattest.

PAASVAKANTIE (09/04 TOT 14/04/2018) OUD-HEVERLEE

PRIJS: € 185

www.jeugddienstdonbosco.be |9


JAAROVERZICHT 2017

ANDREAS DE KERPEL

FONNY GROOTJANS

WAT WAS HÉT JDB-MOMENT VAN 2017?

WELK GOED VOORNEMEN HEB JE GEREALISEERD?

WIE VOND JE DE OPMERKELIJKSTE­ FIGUUR?

WIE OF WAT HEEFT JE DIT JAAR ONTROERD?

Zonder enige twijfel Sjoefoemi! Een heel weekend lang meedoen aan de zotste spelen ooit, nieuwe vriendschapsbanden smeden én de eer van ons speelplein verdedigen (Raccoon, n.v.d.r.). Fantastisch, toch?

Ik hoop dat ik samen met anderen de wereld toch weer een beetje mooier heb kunnen maken. Het lijkt erg dromerig, maar uiteindelijk is dat toch het mooiste voornemen dat je kunt maken, niet?

De nieuwe Franse president, Emmanuel Macron, heeft veel indruk op mij gemaakt. Hij kwam haast uit het niets, maar zijn doorzettingsvermogen én zijn trouw aan zijn idealen hebben hem wel de verkiezingen doen winnen.

Vluchtelingen en hun verhalen blijven me raken. Het is allesbehalve rechtvaardig dat zovelen moeten opgroeien en (over)leven in oorlog, geweld en eeuwige armoede, terwijl wij in Europa enkel vrede kennen. Reden te meer om nog meer solidariteit te tonen!

De hoofdanimatorcursus met Pasen had enkele legendarische kaas- en onesiemomenten. Details mogen en kunnen niet vrijgegeven worden! En natuurlijk Sjoefoemi: worstelende mensen, sweeperspringers, palingkuisers …

Ik weet zelfs niet meer welk voornemen ik had gemaakt. Dus JA, ALLEMAAL! (lacht)

Er zijn er wel enkele die kunnen tellen: op internationaal vlak Donald Trump en Kim-Jong-OEN. Nationaal denk ik aan: Siegfried Bracke, Pascale Peraïta, James Cooke … Allemaal mensen die beter voor lange tijd terug in een hol zouden kruipen.

M’n getuige, m’n zus en m’n schoonvader tijdens hun speeches op ons trouwfeest. Sommige zaken blijven dus NOOIT geheim, hé. Wacht maar!

Door een drukke agenda heb ik niet veel JDB-activiteiten kunnen bijwonen dit jaar, maar veel vrienden wisten me te vertellen dat Sjoefoemi een groot succes was!

Mijn voornemen was om mijn lerarenstage af te ronden en dat is me gelukt! Nog enkele kleinere opdrachten afwerken en dan kan ik me in juni 2018 lerares noemen.

Ik heb dit jaar verschillende vluchtelingen leren kennen en ik bewonder hen om de positiviteit die ze uitstralen, om hun wil om een nieuwe toekomst op te bouwen.

Ik heb deze zomer een rondreis door Lapland gemaakt en de eerste keer dat ik het noorderlicht zag ... Wat een magisch moment! Ik heb het verschillende keren kunnen zien en elke keer opnieuw werd ik er stil van.

Dag van de Animator. Op die dag werden de speelpleinwerkingen van Don Bosco in de schijnwerpers gezet. Dat gebeurde met interviews, nieuwsreportages, een bezoek van de minister, enzovoort. Het was heel fijn om te zien dat ook onze pleinwerking in de spotlights werd gezet.

In 2017 ben ik gevraagd om instructor te worden. Dat gaf wel wat extra werk, maar het was heel fijn om met zo’n gemotiveerd team samen te komen en ervoor te zorgen dat jongeren een heel fijne en leerzame week zouden krijgen over animator worden!

Pleinleider Glenn De Clerq! In de zomer van 2017 heeft hij kenbaar gemaakt dat het de laatste zomer was dat hij actief is op het speelplein – traantje! Zelf heb ik altijd naar hem opgekeken en ik heb heel veel van hem geleerd. Gelukkig blijft hij nog actief in de Jeugddienst, onder andere met het Droomfonds, en achter de schermen van speelplein Groene Zone.

In de paasvakantie van 2017 heb ik voor het eerst cursus gegeven aan jongeren die animator willen worden. In de anonieme evaluatie van de cursisten over de instructoren stond er bij mijn naam eens ‘topwijf, een voorbeeld voor mij’. Daardoor was ik wel geraakt.

JASMIEN BECKERS

KAREN LEFEVER

|10


Koerier stelde de eindejaarsvragen aan stafmedewerkers, salesianen, JDB-vrijwilligers en animatoren.

WAARMEE HEB JE HARD GELACHEN?

WELK CADEAU WIL JE GRAAG KRIJGEN MET KERSTMIS?

NAAR WELKE ACTIVITEIT VAN JDB KIJK JE UIT?

WAT WENS JE DE LEZERS VAN KOERIER VOOR 2018?

Te veel om op te sommen.

Het mooiste kerstgeschenk zal ik dit jaar op tweede kerstdag krijgen. Dan begint immers de Verdere Vorming, net één jaar na mijn basiscursus. Ik tel alvast af naar een week vol speel- en leerplezier! .

De hoofdanimatorcusus in de paasvakantie staat al met stip aangeduid op mijn kalender, net als de heropening van speelplein Raccoon in de zomer.

Ik wens iedereen een jaar vol vrede, vreugde en vriendschap toe.

De ochtend van m’n trouwdag merkte ik dat m’n kostuum vijf maten te groot was. Ik ging terstond naar de droogkuis om m’n beklag te doen. Tijdens mijn betoog zag ik het Poolse logo in de voering en ik realiseerde me dat ik het pak van m’n ‘iets gezettere’ schoonvader mee had. #facepalm!

Oei? Een tuinslang. Blijkbaar heel handig om de bloembollen mee te besproeien.

Group-EVS en de European School of Animators, de finale van het WK met de Rode Duivels op de Zolder.

Kortingsbonnen van de Colruyt of Aldi, een driehoekige versie van Koerier, een leuke schoonmoeder, en zitpenningen in de vorm van wafels en koekjes voor alle vrijwillige vergaderingen waar ze in zetelen.

De humor in de tekeningen van Liz Climo vind ik geweldig. Ik lach me telkens te pletter! Daarom heb ik ook een kalender van haar gekocht, zodat ik elke dag in 2018 eens goed kan lachen.

Een kruimeldief! Ik heb dit jaar een kat geadopteerd, en Wiebel is een echte speelvogel, met als gevolg dat er regelmatig 'ongelukjes' opgezogen moeten worden!

Uit goede bron heb ik vernomen dat het Don Boscofeest een echte knaller zal worden! Daar kijk ik dan ook heel erg naar uit!

Ik wens de lezers een plezierig geëngageerd 2018 toe! Een jaar waarin ze zich volledig voor het jeugdwerk kunnen geven en kunnen genieten van de vele glimlachen die dat op de gezichten van anderen tovert!

Tijdens Blokken op Zolder, op de Jeugddienst, heb ik ‘geleerd’ om koffie te zetten. De eerste keer dat ik koffie zette voor al de studenten had ik zoveel poeder in de filter gedaan dat mijn medestudenten hun been begon te trillen van de hoeveelheid caffeïne.

Een koffiezet! Volgend semester ga ik naar Leeuwarden, in Nederland, om mijn laatste stage van verpleegkunde te lopen. Met mijn koffiezet kan ik nog altijd een beetje deelnemen aan de koffiepauzes op de Jeugddienst. En zeg nu zelf: werken zonder koffie, dat gaat niet!

Ik kijk het meeste uit naar het Don Boscofeest. Ik herken heel veel waarden van Don Bosco in mijn eigen waarden. Ik vind het fijn om die met anderen te kunnen delen, zonder veel verduidelijking te moeten geven over wat ik bedoel.

Ik wens voor iedereen in 2018 dat zij alles kunnen waarmaken waarvoor zij zich inzetten binnen de Jeugddienst en daarbuiten, met veel koffiepauzes en omringd door vrienden!

www.jeugddienstdonbosco.be |11


JAAROVERZICHT 2017 WAT WAS HÉT JDB-MOMENT VAN 2017?

WELK GOED VOORNEMEN HEB JE GEREALISEERD?

WIE VOND JE DE OPMERKELIJKSTE­ FIGUUR?

WIE OF WAT HEEFT JE DIT JAAR ONTROERD?

Toen de animatoren van de Don Boscospeelpleinen op vrijdagavond aankwamen op Sjoefoemi, verkleed in het Vikingthema. Er was er zelfs een die een kostuum van Ikea-draagtassen had laten maken. Geweldig!

Helaas: te veel voornemens, te weinig gerealiseerd. Maar Don Bosco zegt dat je geduld moet hebben, vooral met jezelf. Misschien in 2018 toch wat minder streng zijn voor mezelf?

Mijn bompa, die op de gezegende leeftijd van 93 in het gezelschap van onder andere zijn kleindochter een verre reis maakte naar Polen om Auschwitz te bezoeken.

De eerste communie van dochter Mirte. Niet enkel de dag zelf, maar ook de knutselmomenten met de andere communicanten. En ook samen met Mirte bedenken hoe haar uitnodiging, fotokaart en cadeautje voor de genodigden er zou uitzien.

Hoofdmoniweekend deel 2, de vrijdagavond. Eerst een leuk avondspel samen met de cursisten, daarna een geniaal barmoment. #dansen op de tafel #make love to the camera.

Geprobeerd om goed voorbereid te zijn voor alle werkgroepen waar ik momenteel in zit.

Amarettolientje, Zalandro, Xandra en Yolanda/Yvonne

M’n petekindje Eden, Belgisch kampioen geworden bij het bmx’en, gestart in het eerste leerjaar! #trotsemetie

De kletterende regen in Chieri op de Turijnreis.

Meer sport. In mijn drukke agenda maak ik wekelijks tijd voor pilates. Nee, dat is niet alleen voor vrouwen. (lacht)

Kankerspecialist Johan Swinnen. Zijn zoon ‘genas’ zes jaar geleden van kanker en als eerbetoon liep hij naar Compostella. 2400 km in 32 dagen, dus gemiddeld twee marathons per dag. Respect!

Mijn reis door Amerika. De natuur heeft mij daar sterk geraakt!

Sjoefoemi

Genieten van de dag door 's avonds op tijd onder de dons te kruipen en 's morgens in de vroege uren weer paraat te staan. Verbazend hoe deugddoend dat is.

Mijn moeder – 86 jaar en nog altijd vol leven, ook al loopt niet alles meer zo vlot als ze zou wensen. Maar daar legt ze zich duidelijk niet bij neer!

Live mogen genieten van het prachtige klankspel van Vlaamse polyfonie.

Sjoefoemi Zingt vond ik heerlijk. Eigenlijk Sjoefoemi in het algemeen, maar als ik één moment moet uitkiezen, kies ik Sjoefoemi Zingt. Omdat de sfeer er helemaal in zat en het zalig is om honderden enthousiaste vrijwilligers samen te zien zingen.

Ik had dit jaar het voornemen om eens spontaan op reis te vertrekken, zonder veel te plannen. In september ben ik dan ook last minute met een vriendin op roadtrip naar Boedapest vertrokken. Het was zalig en zeker voor herhaling vatbaar!

Jan Merckx die op cursus in een Mega Mindy-pak en met een blonde pruik al zingend van de ene kant naar de andere slingert, vond ik vrij opmerkelijk. Ik zou daarom graag deze opmerkelijke man nomineren.

Ik heb deze zomer het geluk gehad om mijn verjaardag op het speelplein te kunnen vieren. Alle kleine verrassingen: van een reuzenkaart getekend door alle animatoren tot tekeningen gemaakt door de kindjes, die hebben me toen echt ontroerd.

LINDSEY PINNOCK

HANNE WOUTERS

WOUTER JASPERS

GUIDO STOOP

LEEN AERNOUTS |12


WAARMEE HEB JE HARD GELACHEN?

WELK CADEAU WIL JE GRAAG KRIJGEN MET KERSTMIS?

NAAR WELKE ACTIVITEIT VAN JDB KIJK JE UIT?

WAT WENS JE DE LEZERS VAN KOERIER VOOR 2018?

Ongetwijfeld met Koen zijn droge humor. Nee, ik bedoel niet collega Koen, maar echtgenoot Koen.

Een pakket mooie bewaardozen, om ze te vullen met lekkere noten en pitten van de Content, een verpakkingsvrije biologische winkel in Leuven.

Dag van de Animator op 26 juli. We willen opnieuw positieve aandacht vragen voor animatoren. Zouden we opnieuw zo’n groot bereik en zoveel media-aandacht kunnen halen?

Dat de jonge lezers mogen opgroeien in een wereld die de klimaatproblematiek onder controle heeft.

Yolanda/Yvonne die tijdens het blok avondwoordjes op haar gezicht gevallen is, op 2 cm van de stoel verwijderd. #opzoeknaarhetravijn vanAmarettolientje

Een Pikaplant. Die moet je geen water geven! (lacht)

Bee Extreme #viezaff

Zo geen moeilijke vragen om over na te denken. (lacht) Veel plezierig engagement bij de Jeugddienst. En veel verkleedfeestjes

‘The Little Hours’. Beste komedie van 2017! Zo’n absurde film, heerlijk. Oh ja, Dave Franco speelt erin mee. Do I need to say more?! P.S.: Niet voor gevoelige kijkertjes.

Een hond, of een kat. Of nee, een reis. Of misschien toch maar iets voor in de keuken. Of nee, wacht: een nieuw fototoestel. Ooh, moet ik echt kiezen?!

Iets met Don Bosco en vrienden. Met verwennen en een beetje reizen. Met vorming en shoppen. Kortom: alles!

Enkele wijsheden van Loesje: "De wereld is te rond om stil in een hoekje te zitten", "Verander muren in deuren", "De zin van het leven … die schrijf je zelf" Denk daar maar eens over na.

Euh ...

Een canvas van Artel, 60 bij 160 cm.

Tournée Animée – benieuwd wat het deze editie zal worden.

Stop af en toe met te focussen op zelfontplooiing, jezelf-moeten-zijn, zowel tijdens je werk of studies als in je vrije tijd, en doe gewoon iets zinvols en wat je gewoon leuk vindt ... Iets in de trant van 'plezierig geëngageerd'.

Op cursus en op het speelplein heeft de vermoeidheid vaak effect op mijn humor. Hoe later op de avond, hoe lozer de verhalen en hoe platter de mopjes worden. Op zulke momenten ontstaan er heerlijke insiders waar ik maanden later nog mee moet lachen.

Ik vind het altijd supermoeilijk om cadeaus te kiezen. Iets om de koude winter door te komen, lijkt me wel leuk: een over the top kersttrui of onesie, of lekker warme wanten, sloffen, sokken. Iets in die aard.

Bee-Extreme! Het wordt sowieso een topeditie dit jaar en ik kijk er nu al naar uit!

Ik wens iedereen een jaar vol lekker eten, veel fijne momenten met goede vrienden en dat iedereen de kans krijgt om af en toe eens goed zot te doen.

www.jeugddienstdonbosco.be |13


JAAROVERZICHT 2017 WAT WAS HÉT JDB-MOMENT VAN 2017?

WELK GOED VOORNEMEN HEB JE GEREALISEERD?

WIE VOND JE DE OPMERKELIJKSTE­ FIGUUR?

WIE OF WAT HEEFT JE DIT JAAR ONTROERD?

Mijn eerste cursus die ik gaf als instructor! Top Team, topcursisten.

Aan goede voornemens met Nieuwjaar doe ik niet echt mee. Ik probeer me wel altijd te houden aan het voornemen om wat ik beloof te doen, ook effectief te doen en goed te doen. Of ik daarin geslaagd ben? Ik hoop het.

Moeilijke vraag. Ik ben zelden echt fan van iets of iemand. Ik vind de opmerkelijkste figuren mensen die nagenoeg onopgemerkt iets doen wat toch nodig is. Kinderen die helpen, vuilnismannen die dagen in de stank staan ...

Wijkwerking is vaak een uitdaging op OudHeverlee. Je komt in aanraking met kinderen uit sociaal moeilijke omgevingen. Toen ik zag hoe die animatoren daarmee omgingen en erover spraken, was ik vaak sprakeloos!

Dat zijn er voor mij twee: de Turijnreis tijdens de paasvakantie én Sjoefoemi. Het waren mooie momenten van samenwerking en verbondenheid die, ook al waren ze vermoeiend, energie hebben gegeven.

Ik heb af en toe tijd gemaakt voor mezelf. (lacht)

Een opmerkelijke figuur vond ik Fr. Tom Uzhunnalil, een Indische salesiaan die in Jemen ontvoerd werd door extremisten en pas na 18 maanden vrijgelaten werd. De dankbaarheid, de rust en het vertrouwen die die man achteraf uitstraalde, maakten indruk.

De juf en de klasgenootjes van mijn neefje die voor zijn vierde verjaardag een filmpje gemaakt hebben. Hij is al een heel schooljaar ziek en kan dus niet meer naar de gewone school.

Dat was ongetwijfeld mijn bezoek aan de animatorcursus van de herfst. Nog voor het voor mezelf duidelijk is of ik überhaupt wil trouwen, heb ik daar het jawoord gegeven aan JDB na een van de mooiste (en enige) huwelijksaanzoeken in mijn leven.

Werk vinden!

Dat moeten toch wel de bedenkers van het cursusdansje van de instructorcursus zijn. Ge-ni-aal!

Fonny heeft me ontroerd doordat hij ‘speciaal voor mij’ naar Oostenrijk is gevlogen om me te verwelkomen met de typische chocolaatjes. Dat er op dat moment ook een training in Oostenrijk was, is natuurlijk puur toeval. Dank je, Fonny!

Tongerlo, 16 september 2017: de prijsuitreiking op Sjoefoemi. Als verrassende rad-vanfortuinwinnaar van het interspeelpleinenteamspel mag De Mirkens voor een jaar de wisselbeker mee naar huis nemen.

Ik zou mijn best doen om gezond te blijven, en de dankbaarheid en de vreugde van het ‘leven’, het vertrouwen in mensen, het geloof in de kleine goedheid en de hoop in de toekomst bewaren. Of ik daarin geslaagd ben, moet je anderen vragen.

Mijn medebroeder Simon Edward Nongrum, afkomstig uit een kleine Malow, bij Shillong in het noordoosten van India. Op 24 juni is hij in Oud-Heverlee tot priester gewijd. Een jonge priester uit een immens land, in het spoor van Don Bosco, zal samen met jonge mensen de vreugde van het Evangelie beleven en voorleven in Vlaanderen en Nederland.

Arabegama, 11 juli 2017: de viering van de eerste religieuze geloften van twaalf jonge mannen, novicen op Sri Lanka. Het ontroerde me omdat het me tegelijkertijd deed terugdenken aan hoe ik precies 50 jaar geleden, op 8 september 1967, voor de eerste keer mijn religieuze geloften uitsprak in Oud-Heverlee en salesiaan werd.

SIEBE JAUBIN

KOEN TIMMERMANS

MARIE VANWING

JOS CLAES

|14


WAARMEE HEB JE HARD GELACHEN?

WELK CADEAU WIL JE GRAAG KRIJGEN MET KERSTMIS?

NAAR WELKE ACTIVITEIT VAN JDB KIJK JE UIT?

WAT WENS JE DE LEZERS VAN KOERIER VOOR 2018?

Een grappig moment van afgelopen jaar dat me zeker zal bijblijven is het moment waarop er een paard in de eetzaal van Oud-Heverlee staat dat zich duidelijk zo goed op zijn gemak voelt dat het daar ook nog eens zijn behoefte doet!

Voor Kerstmis ga ik altijd voor een praktisch cadeau of iets met waarde, ik denk dat het dit jaar wel eens tijd wordt voor een nieuwe rugzak.

Even de kalender opzoeken... Ik ga voor de Dag van de Animator. Ik vind het een geweldig initiatief. Vorig jaar zat ik jammer genoeg in het buitenland, maar ik ben benieuwd hoe het de komende jaren nog zal groeien!

Ga op ontdekking en denk niet te veel na of iets al dan niet je ding is! Probeer het, alles is sowieso met vallen en opstaan.

Ik kan mij niet onmiddellijk een moment voor de geest halen waarmee ik hard heb gelachen, maar op het speelplein, op de Jeugddienst en in de gemeenschap heb ik wel wat glimlachmomenten mogen meemaken.

Ik ben blij met eenvoudige dingen. (lacht)

Het gidsenweekend met de gidsen van Turijn en de Turijnreis zelf. Maar ook de ontmoetingen met vrijwilligers en jongeren, op cursussen, op instructorenweekend en met Tournée Animée volgende zomer.

Liefde, vriendschap, vertrouwen, hoop en geloof.

Tijdens de stafreceptie voor koningsdag, een zeer officieel en plechtig moment, zochten we het volkslied van Libië op. Zoek het maar eens op en je begrijpt meteen waarom we zo moesten lachen.

Een trui van Jeugddienst Don Bosco?

Ik ben heel erg benieuwd naar het instructorweekend!

Om het op z'n Kempisch te zeggen: 'Awel, wense kik elle allemoal een megashow joar vol me JDB-activiteiten. Een joar woabej ge nief moaten kunt moaken en dings kunt lere.'

De plagerijen van mij en aan mij van medebroeders, medewerkers en jongeren.

De vriendschap van God, het Woord dat mens wordt in mensen om mij heen, en een Don Bosco Media-dienst op rollen.

De Tournée Animée tijdens de grote vakantie: een spetterende animatietocht op de verschillende speelpleinen.

Een goede gezondheid, succes op school of in je hogere studies, vriendschap en vreugde, en enthousiasme bij jullie inzet voor kinderen en jongeren.

www.jeugddienstdonbosco.be |15


DON BOSCO YOUTH-NET

Symposium

' s e iv t c e p s r e p w e 'n 17 Benediktbeuern 20

door Floor Somers

Van 31 oktober tot 5 november 2017 vond er in het Duitste Benediktbeuern een symposium van Don Bosco Youth-Net plaats met als thema 'New Perspectives for Animation in Youth Work'. Floor Somers vertegenwoordigde er Jeugddienst Don Bosco en Claire-Eline Theyskens was er Project Manager voor DBYN. Opnieuw stonden we voor de vraag: kunnen we mensenrechten in animatie verwerken en zo tot de jeugd brengen? Het symposium ‘New Perspectives’ was een vervolg op de cursus ‘Creanimators’ die in april in Bolligton plaatsvond. Met een groep van zestien mensen uit acht verschillende landen verbleven we voor een week in het idyllische klooster van Benediktbeuern. Het gigantische klooster, dat al een museum op zich vormt, wordt dan nog eens omgeven door velden en boerderijtjes, en in de verte heb je de contouren van de bergen. Na een intens cursusblok was dat dan ook de ideale plek om even uit te waaien. Om jullie een idee te geven van dit symposium zal ik jullie kort door die week leiden. Op dinsdag kwamen de meeste deelnemers pas tegen de avond aan. Er was een welkomstactiviteit georganiseerd. Elke avond wordt er ook een barmomentje voorzien, dus dat was zeker een goed moment om met een biertje elkaar beter te leren kennen. De volgende dag vlogen we er meteen in. ‘Exchanging experiences’ stond die dag centraal. Iedereen moest op een creatieve manier een onderdeel vormen van een groot museum. De ervaringen waren vooral gericht op het EVS-uitwisselingsprogramma. EVS is een Europese vrijwilligersdienst die jongeren van 18 tot 30 jaar de kans geeft om voor enkele maanden of zelfs een jaar naar een ander Europees land te gaan. Maar ook een uitwisseling voor twee weken in de zomer is mogelijk. Zo heeft Robert uit Montenegro afgelopen zomer twee weken op speelplein Groene Zone gestaan, het Don Boscospeelplein in Heverlee. Vooral die ervaringen werden toen gedeeld, maar het ging

|16

ook over andere projecten die uitgevoerd werden op de lokale speelpleinen van andere deelnemers. Wat waren de successen en uitdagingen? Welke summercamps hebben er plaatsgevonden? Zo werd er een kort beeld geschetst van welke activiteiten en projecten er aan de gang zijn en ook in hoeverre er al werk gemaakt wordt van Europese samenwerking. De vlogs, die een opvolging van de ‘Creanimators’ waren, zorgden ervoor dat iedereen ook een beter beeld kreeg van de activiteiten en sfeer in andere landen. De dag daarna zijn we ons gaan focussen op ‘Human Rights Animation’. Rond dat onderwerp werd er al een week gewerkt in de cursus Creanimators, en het werd deze dag nog eens volledig samengevat om er dieper op in te gaan. Zo kwamen ‘Conflict Management’, ‘Human Rights and Animation’ en ‘Teamwork and communication’ aan bod. Bij elk thema kreeg iedereen de kans om op een groot blad vragen te stellen, eventueel antwoorden te geven op de vragen van iemand anders en de kennis te delen waarover je al beschikte. Zo zijn enkele deelnemers tot een mooie definitie van Human Rights Animation gekomen: ‘Human Rights Animation promotes equality in human dignity in conjunction with advocating intercultural learning, participation and empowerment of minorities to children and young people. They should become responsible participants in the society by standing up against stereotypes, discrimination, slavery, injustice, racism, etc.


To do so, HRA focuses on creating a safe environment, acting as a role model, empowering the pursuit of meaning and reason and transferring values by actions, activities and entertainment.’ Daarna zijn we verder gegaan met een concreet voorbeeld van een spel waar de mensenrechten in verwerkt zijn en hebben we ook besproken hoe we mensenrechten meer kunnen betrekken bij spelen en animatie. Die avond was het de ‘Intercultural Night’ waar iedereen al naar uitkeek. Elk land heeft zichzelf voorgesteld met een typische dans, een liedje, enzovoort. De sfeer zat er goed in. Daarna zijn we weer afgezakt naar de bar, maar deze keer met drie tafels vol eten, desserten en drank. Iedereen had eigen typische gerechten en dranken mee, die voorgesteld en uiteraard ook door iedereen geproefd werden. Op dag drie en vier werkten we in twee groepen. Eén groep ging aan de slag met de ‘human rights games’ die gemaakt zijn in de cursus Creanimators, en met de

spelen die de deelnemers thuis zelf moesten maken. Het was hun taak om die spelen aan te passen, te verbeteren en mensenrechten er meer in aan bod te laten komen. Het doel is dat er op de app Don Bosco Youth-Net Games een onderdeel Human Rights Animation kan komen en dat al die activiteiten daarop geplaatst kunnen worden. De andere groep is zich gaan concentreren op hoe Human Rights Animation in een cursus gegoten kan worden. Zij hebben een volledig draaiboek van een vierdaagse cursus uitgewerkt waarin animatoren eerst en vooral mensenrechten leren kennen, en dan verder begeleid worden om uiteindelijk zelf initiatieven te nemen en Human Rights Animation in hun eigen lokale speelpleinen meer een plaats te geven. Niet te vergeten: we zaten nog altijd in dat prachtige klooster, dus een rondleiding was zeker wel de moeite. Verder was het een heel diverse maar zalige groep. Op de farewell party hebben we de week goed kunnen afsluiten en zijn er weer vrienden bijgekomen. De connecties liggen dus opnieuw verder dan onze eigen landgrenzen.

www.jeugddienstdonbosco.be |17


DE MAAND VAN...

... de maand van fonny door Fonny Grootjans

Stafmedewerker bij Jeugddienst Don Bosco zijn: het is wel een pretje maar ook hard werken. Al wordt soms ook wel eens anders beweerd. In deze editie wil ik jullie een inkijk geven in mijn bezigheden van de maand oktober. Als je de verslagen in Koerier leest, mijn Facebookprofiel volgt of me gewoon wat kent, dan weet je dat ik vaak ‘op stap’ ben. Vaak in het buitenland maar ook vele verplaatsingen België. r JaspersNeen, ik heb onlangs niet Euromillions gewonnen om vele plezierreisjes te Woute doorin maken, maar Don Bosco is gewoon een internationale organisatie en aangezien Vorming Internationaal nu net mijn takenpakket is, tja, dan zie je al eens wat van de wereld hé.

... 4998 km

fonnygrootjans

10 vlieguren

...

ting 14/10 Praag - DBYN GEB-Mee ormiddag bestaat agvo zond tot d avon erdag dond Van en, beleid ssiër discu , deren verga uit onze dag vnl. en. Tussendoor is er uitstippelen en knopen doorhakk g: een leuke wandetoch wel wat tijd voor ontspannin in Praag. Zo staat de e biertj een en ond ingav bowl ling, lkingo #bow n. anne gesp altijd boog toch niet

fonnygrootjans

|18

...

21/10 Gent - Go Strange beurs ntvoor internationaal Dit is hét tweejaarlijks promo-eve respecterende elf zichz elke vrijwilligerswerk waar trange organisatie aanwezig moet zijn. #gos

 4 landen1 6 nationaliteiten fonnygrootjans

...

national 18/10 Leuven - Project Go Inter aal­van het werkjaar. De eerste promobeurs internation ale projecten aan de De Jeugddienst en de internation zich. Er is geen Eddy man brengen, het is een kunst op marktkramer ben ik als an, gega ren verlo mij Wally aan heel wat succes. stand onze t oogs niet geboren. Toch estudentenbinnenhalen #GoInternational #KUL #Leuvens

fonnygrootjans

...

23/10 Halle - Don Bosco Halle ejaars hangt aan de Een volle aula van vijfde- en zesd ngen die vorig jaar lippen van Jirky. Een van de leerli telling werkt écht! mee is geweest naar Zambia. Story #presentatieDBHalle

fonnygrootjans

18/10 Amsterdam - Meeting International voluntary service organisations Nog snel een broodje en jep, ’s avonds de trein nog op voor een meeting in Amsterdam. #passionateaboutvolunteering

fonnygrootjans

26/10 Wenen Rise Up: training for educators Zo'n een training vraagt natuurlijk , ook een superteam: Ela uit Polen Angela uit Oostenrijk, Enric uit Spanje en mezelf. #supertrainersteam #RiseUp


fonnygrootjans

fonnygrootjans

...

fonnygrootjans

...

..

ende El Hajouli 9/10 Opvolgingsgesprek EVS Oost een EVSdoor die lliger vrijwi Hanane is Italiaanse swerk kan doen in project van JDB een jaar vrijwilliger Oostende. Vandaag is Don Bosco Jeugdhuis De Takel in delijks opvolgingsmaan ons voor ent mom het het weer België. Hoe zou in d maan e klein een gesprek. Ze is nu al gevonden hebben? ze het stellen? Zou ze haar draai akelOostende Tijd om dat uit te dokteren. #DeT swerk illiger sVrijw opee #Eur ne #EVSHana

...

fonnygrootjans

...

national voluntary 19/10 Amsterdam - Meeting Inter ions nisat orga ce servi andere salesiaanse Samen met stafmedewerkers van bomen over quality door goed eens organisaties 3 dagen lligerswerk, Salesian standards voor internationaal vrijwi ng… Interessant! Missionary Volunteering, safeguardi unteering ryVol siona nMis alesia tonS #documen

...

fonnygrootjans

ting 13/10 Praag - DBYN GEB-Mee om de steden Meestal hebben we niet veel tijd maar vandaag deren verga we te bezoeken waar stad wat te hebben we toch een 3 uur om de één van de bezoeken. Snelle wandeling door pizza en een ’ anse Italia e ‘écht een n, vele parke Voilà, en we elte.­ gede stads tocht door het oude hebben Praag gezien. meeting Op naar de vergaderlocatie! #GEB Czechsky preek #iknis mark a ve #Lea #president

ting 12/10 Praag - DBYN GEB-Mee haven om het Vandaag staan we vroeg op de lucht zal mijn eerste Het g. Praa naar n neme te tuig vlieg dent van Don Bosco netwerkweekend worden als presi je straks de raad dat n wete te , Youth-Net. Spannend dering moet gaan van bestuur en de algemene verga Praag is niet écht voorzitten. FIY: het centrum van ? tro?? chme #Cze jk.­ trolleyvriendeli

...

27/10 Wenen Rise Up: training for educators het was de eerste Ik heb al veel training gegeven, maar voelden we ons in de keer in een kasteel. Bij momenten nde vloeren, knappe middeleeuwen: zware deuren, krake trouwpartijen… erige bloed rs, ridde e sterk en prinsessen . droom mijn in was te oei nee, sorry, dat laats #wildegg #spookycastleonthehill

fonnygrootjans

fonnygrootjans

...

national voluntary 19/10 Amsterdam - Meeting Inter ions service organisat verij gedaan ’s Avonds nog een kleine whiskyproe Joods restaurant. na een lekker etentje in een leuk buitenland. De geneugten van werken in het #Amsterdamsegrachten

fonnygrootjans

fonnygrootjans

...

1/11 Wenen Rise Up: training for educators voorstellen. Natuurlijk Altijd trots om m’n land te kunnen lekkers niet naal natio ons al d avon zo’n kan op ontbreken. loospasta #everybodyloveschocolateandspec na #interculturalevening #DBYN #Vien

national 20/10 Amsterdam - Meeting Inter voluntary service organisations dat de Op vrijdagavond merk ik alvast op se rland Nede de in is d ltreer NMBS geïnfi nd Spoorwegen. 1u50 later dan gepla S: komen we thuis aan. NS goes NMB #sorryEla is atthu #tela N!!! INGE RAG VERT

2/11 Wenen Rise Up: training for educators Een dag bij Don Bosco kan niet afgesloten worden zonder een ‘good night’.­­Even stilvallen doet deugd. #goodnight #asdonboscostarted

www.jeugddienstdonbosco.be |19


INTERNATIONAAL

VRIJWILLIERSWERK

?

?

?

?

?

?

?

internationaal

vrijwilligerswerk 2018 Sta jij volgend jaar op de cover van de folder internationaal vrijwilligerswerk? Ontdek het aanbod voor de zomer van 2018 op www.jeugddienstdonbosco.be/internationaal of vraag de folder via internationaal@donbosco.be

in de kijker

team paco

zambia, malawi of zimbabwe

18+

Wist je dat er in Zambia, Zimbabwe en Malawi ook Don Boscospeelpleinen en jeugdcentra met vele kinderen zijn? Nee? Dan is dit jouw kans om dat te ontdekken. Heb jij al wat ervaring in het jeugdwerk als animator en/of hoofdanimator, dan ben jij de geschikte persoon om mee te gaan naar Zambia, Zimbabwe of Malawi. Sinds enkele jaren organiseren we op één van de lokale Don Boscowerkingen een animatorcursus voor de jongeren die zich inzetten voor het oratory*. Vanuit hun en onze ervaring bouwen we onze sessies op en brengen we de jongeren (tijdens de cursus) de kneepjes van het animatorvak bij. Met een enorme dosis enthousiasme halen we het beste in elkaar naar boven. Tijdens het tweede gedeelte van het project staan we

*oratory: zo wordt een speelplein in deze landen genoemd.

|20

samen met de jongeren op het speelplein. We zoeken naar de best mogelijke manier om hun competenties te versterken en het speelplein verder uit te bouwen. Het nauwe samenwerken en samenleven zorgt ervoor dat het een intense en verrijkende ervaring wordt die je nog lang met je zal meedragen. Datum: half juli tot half augustus 2018 Plaats: Zambia (Kabwe, Chingola, Mansa), Malawi (Nkhotakota) of Zimbabwe (Hwange) Deelnemingsvoorwaarden en selectieprocedure: www.jeugddienstdonbosco.be/internationaal/afrika Kostprijs: € 1400 (Vliegtickets, visum, voorbereiding, verzekering en verblijf­ inbegrepen. Toeristische uitstappen, persoonlijke onkosten, internationaal­reispaspoort en inentingen niet inbegrepen.)


individueel vrijwilligerswerk Volg de blog: https://jdbwereldwijd.wordpress.com Annelien De Smedt in Swaziland 23 jaar Manzini , Swaziland Manzini Youth Care (Salesianen van DB) Vertrok op 18 september en komt terug op 17 april. Na een week zijn we uiteindelijk ook voorgesteld aan de huisvaders en huismoeders, waardoor we nu ook naar de leefgroepen mogen gaan. Daarnaast bezochten we BYAC, een plaats waar volwassenen van 18 tot 35 jaar kunnen leren werken op de boerderij. Ten slotte bezochten we de kleuterschool en de overbrugschool. Ik kreeg te horen dat ik full-time tewerkgesteld zou worden in de kleuterschool en heb dan ook al de directie ontmoet. (…) (…)Op donderdagnamiddag volg ik de Marimbaclass, wat geweldig is!! Deze les wordt gegeven door een erg bekende, muzikale man in Swaziland. De jongens van MYC die zin hebben om na school muziek te spelen, komen hier naartoe. Een ideale manier om een band met hen op te bouwen. (…) (…)Het was supergezellig om zoveel jongeren samen te zien, en ook de kans te krijgen om met de jongeren die we nog niet gesproken hadden eens een babbeltje te slaan. Buiten kozen de jongeren zelf welke muziek afgespeeld werd en iedereen begon spontaan te dansen! Er werden heel wat pogingen ondernomen om ook ons wat moves aan te leren, maar helaas ging dat nog niet zo vlotjes. Na al het gedans en gepraat was het tijd om te eten! Er was braai (barbecue) voorzien met pap, een specialiteit van hier. (…)

kim baert in zambia Mazabuka, Zambia City of Joy (bij de zusters van Don Bosco) Vertrok op 3 oktober en komt terug op 27 april. Ik verblijf op City of Joy in Mazabuka in centraal Zambia. Het dorp, Mazabuka, is veel kleiner dan de hoofdstad Lusaka, zeer landelijk. Er verblijven 30 meisjes (10-21 jaar) in CoJ die naar school gaan in Mazabuka. De meisjes zijn verdeeld over drie huizen die elk een ‘mammy’ hebben. Zij zorgen voor de meisjes en helpen hen met eten maken. Verder zijn er hier vier zusters en vijf aspiranten (zusters in het begin van hun opleiding) en mijn mede-vrijwilligster, Miranda uit Australië. Even vertellen hoe mijn dag er hier uitziet: in de voormiddag zijn er twee meisjes die pas in de namiddag naar school moeten, dus hen geven we les van 8.30 tot 10 uur. Om 11 uur komt Chikonjiwe, het jongste meisje, terug van school. Met haar oefenen we dan wat Engels. (…) (…) Dan is het ‘oratory’ van 14.30-17 uur, waarbij alle kinderen en jongeren van Mazabuka hier kunnen komen spelen, basketballen, voetballen, schilderen… We hebben ook een step en een skateboard die ze supertof vinden! Tijdens de week komen er niet superveel kinderen, een tiental, want de meesten zitten op school. In de weekends is er wel veel volk, en dan komen de aspiranten ook naar oratory. Dan om 17 uur komen de meisjes terug van school en hebben we een babbel met hen. 's Avonds koken we ons eigen potje, om dan om 20 uur richting de meisjes te gaan om te helpen met huiswerk of studies (wat ze niet allemaal doen).(…) (…)De tijd gaat hier heel rap! Het zijn dan ook vrij drukke dagen, maar ik ben heel blij dat ik hier ben! Het is tot nu toe al een superervaring om hier alles te ontdekken!

Don Boscofeest zaterdag 3 februari 2018 @ Jeugddienst Don Bosco


DON BOSCO LEEFT!

In deze nieuwe rubriek “Don Bosco leeft!” gaan we op zoek naar hoe Don Bosco zichtbaar is in het dagelijks bestaan van jongeren en jongvolwassenen.

door Jasmien Beckers

'medewerkers van lfde don bosco met deze

on' r b ie t a ir p s in n e ie s pas Toen ik voor de eerste keer van de medewerkers van Don Bosco hoorde, moest ik direct aan de legendarische uitspraak van Paul Jambers denken: wie zijn ze, wat doen ze, wat drijft hen? Dus besloot ik op onderzoek uit te gaan. Op 29 september werd ik uitgenodigd om deel te nemen aan de eerste bijeenkomst van het nieuwe werkjaar van de medewerkers van Don Bosco. Een beetje zenuwachtig omdat ik niet wist wat me te wachten stond, vertrok ik naar de Jeugddienst. Bij aankomst werd ik al direct warm onthaald, dat was al een goed teken! Het verbaasde me hoe divers de groep was: gezinnen met kinderen, salesianen, jongeren, zusters, ouderen, enzovoort. Iedereen is welkom bij de medewerkers van Don Bosco. Het maakt bovendien niet uit hoe sterk je band met Don Bosco is of vanuit welke achtergrond je voor de eerste keer in aanraking kwam met Don Bosco. Elke bijeenkomst start met een welkomstwoordje waarin het programma van de avond kort toegelicht wordt. Aan elke bijeenkomst hangt een thema vast en deze keer was

|22

dat ‘samen doen is samen groeien’. Daarna vertrekken de kinderen naar een aparte ruimte voor een eigen programma op maat, maar wel binnen hetzelfde thema. Deze keer was het zuster Katelijn die met hen aan de slag ging.

Wie zijn de medewerkers van Don Bosco? Tijdens de eerste activiteit van de avond leerden we elkaar beter kennen. Dat gebeurde aan de hand van enkele richtvragen over ons leven en over de band die we hebben met Don Bosco, maar ook ons geloof (in Don Bosco) kwam ter sprake. Tijdens het gesprek viel me vooral op hoeveel eenheid er was in de veelzijdigheid. Allemaal waren we op een andere manier voor het eerst in aanraking gekomen met Don Bosco, maar toch waren we op zoek naar hetzelfde: even stilstaan bij het leven en dat onder mensen die ‘geloven’ in Don Bosco.

Wat doen de medewerkers van Don Bosco? De medewerkers van Don Bosco willen hun geloof (in Don Bosco) aan de wereld tonen. Tijdens de bijeenkomsten is het mogelijk om met gelijkgezinden hierover in gesprek te gaan.


Op die manier kunnen ze kracht opdoen om als christen door het leven te gaan en hun geloof (in Don Bosco) uit te dragen. Want dat is wat ze uiteindelijk willen bereiken: zich niet meer beperkt moeten voelen om openlijk te praten over hun geloof, en dat in de maatschappij waarin we vandaag leven. Het thema van deze bijeenkomst kwam aan die vraag ook tegemoet. Tijdens een tweede activiteit kregen we de opdracht om na te denken over hoe we kunnen groeien als mens, als christen en in de geest van Don Bosco. We kregen kaartjes om op te schrijven waar we kansen zien, maar ook waar we uitdagingen zien. Daarna gingen we met elkaar in gesprek over de gelijkenissen en verschillen die we vonden op de kaartjes. Tot slot moesten we een nieuwe naam bedenken voor de medewerkers van Don Bosco. Die naam moest een weerspiegeling zijn van het gesprek dat we zonet gevoerd hadden. We moesten gelukkig niet te lang zoeken, want het was al snel duidelijk dat ‘Don Bosco zoek(t)team’ de perfecte afspiegeling was van waar de medewerkers van Don Bosco voor staan. Tijdens een laatste activiteit kregen we dezelfde opdracht als die waarmee de kinderen aan de slag waren gegaan. We moesten een elfje schrijven over ‘medewerker van Don Bosco zijn’, vanuit onze eigen ervaring en vanuit de inbreng van de avond. Voor wie niet weet wat een elfje in deze context is (geen nood, ik wist het zelf ook niet): dat is een gedicht van elf woorden, verdeeld over vijf regels. De eerste regel heeft één woord, de tweede regel twee, enzovoort. De vijfde regel heeft weer één woord en is een samenvatting van het geheel. Geen gemakkelijke opdracht, dus! Jullie mogen zelf beslissen of ik het er goed van af heb gebracht.

De avond eindigde met een bezinnend moment waarin de elfjes van zowel de kinderen als de volwassenen voorgelezen werden. Ik moet zeggen dat ik best onder de indruk was van de elfjes die de kinderen geschreven hadden. Na het bezinnend moment konden we in de living van de salesianen terecht om bij een hapje en een drankje een boeiende en leerrijke avond af te sluiten. Ik ben alvast fan van de medewerkers van Don Bosco. Jij ook?

Wat drijft de medewerkers van Don Bosco? Toen ik aan enkele medewerkers vroeg wat het voor hen betekende om medewerker van Don Bosco te zijn, kreeg ik de volgende inspirerende antwoorden. Wouter Jaspers: “De medewerkersgroep is voor mij een plaats om stil te staan bij mijn leven en bij hoe ik Don Bosco daarin een plaats kan geven.” Zuster Hilde: “Het is al heel lang geleden dat ik jonge medewerker van Don Bosco was, maar voor mij waren het contact en de deelname aan de medewerkersgroep een openbaring. Ik ontdekte dat gewone jonge mensen geloofden in een liefhebbende God en daar hun leven naar richtten. Een levend en doenbaar geloof was echt een mogelijkheid om je eigen levensproject te omringen en te stutten.” Ingrid Verreth: “Mij verbonden voelen met mensen die gedreven zijn door dezelfde spirit, namelijk de geest van Don Bosco. Het doet altijd deugd om naar elkaar te kunnen luisteren en van gedachten te kunnen wisselen, om dan later naar huis te gaan met het gevoel: we zijn niet alleen.” Guido Stoop: “Medewerker van Don Bosco zijn, daar zitten voor mij twee grote aspecten onder. Enerzijds heb je Don Bosco als inspiratiebron en passie in mijn dagelijks leven. Zowel binnen de werksituatie als thuis, bij familie of vrienden, in mijn vrije tijd. Anderzijds heb je de medewerkersbeweging – samenkomsten met mensen die op de een of andere manier dezelfde passie en inspiratiebron hebben. Het is deugddoend te mogen vaststellen dat er nog vele andere mensen zijn die die passie delen. Die ontmoetingsmomenten werken inspirerend en geven een duwtje in de rug om met Don Bosco verder aan de slag te gaan.”

Don Bosco vol geloof om te groeien in gesprek met anderen SAMEN

www.jeugddienstdonbosco.be |23


OP (BE)ZOEK NAAR DON BOSCO

t a d r o o v r e n we zorge lt. e o v s i u h t h c iedereen zi "Gezocht en gevonden"

door Koen Timmermans in gesprek met de kookploeg

De begeleiders en de jongerengidsen zijn niet de enige aanspreekpunten tijdens een reis naar de Roots van Don Bosco. Ook bij de mensen van de kookploeg kunnen de deelnemers altijd terecht: voor wat extra eten, maar ook voor uitleg over de plaatsen van Don Bosco. Per slot van rekening zijn onze kookouders kenners als het op Don Bosco aankomt. De Turijnreis tijdens de paasvakantie heeft al verschillende jaren een vaste Limburgse kookploeg: Flory en Mieke uit Hasselt en Willy en Astrid uit Wijchmaal. Zij trekken een dag eerder dan de groep richting Noord-Italië om de jongeren hartelijk te onthalen. Zij zorgen ervoor dat iedereen zich onmiddellijk thuis voelt in de verblijfplaats op de Becchi, waar de eetzaal gezellig is ingericht, de tafels gedekt zijn en er een stevige maaltijd staat te wachten. En op de koop toe doen ze ook nog eens de afwas! De weg naar Turijn is voor de kookploeg ook niet meer zo onbekend. Mieke en Flory vertellen: “We zijn hier eigenlijk in gerold door onze kinderen, die ook meegingen naar Turijn, als deelnemer en als gids. De eerste keer dat ik (Mieke) naar Turijn trok, was in 1996, en de reis in de paasvakantie wordt mijn 48ste. Ik begeleid namelijk ook mee de volwassenenreis in de maand mei.” Ook Astrid en Willy kwamen via hun zoon terecht in Turijn: “Hij ging naar school in Don Bosco Hechtel. Zijn jeugdig enthousiasme, zijn creativiteit en zijn inzet als animator verwonderden ons. Hij heeft ons bijna letterlijk bij Don Bosco gebracht, en daar zijn we uiteraard enorm dankbaar om.” Vorig jaar in september kreeg Mieke de kans om echt ìn de kamers van Don Bosco te komen, dus achter het glas dat de ruimte beschermt voor de vele bezoekers: “Dat was echt een unieke kans … een zeer speciaal gevoel. Maar mijn favoriete plaats is toch wel de Becchi, waar we ook verblijven. Het is de plaats waar de kleine Giovanni opgroeide, het is ook de plek van Mama Margherita, zijn moeder … kortom, het is de plaats waar het verhaal van Don Bosco

|24

begonnen is.­" Flory staat ook in bewondering voor de mooie plaatsen: “Op de Superga, de grote heuvel in het oosten van de stad, heb je een prachtig uitzicht op Turijn. En in Valdocco ben je nooit alleen: het is een plaats waar je je onmiddellijk thuis voelt.” Toch heeft ook Flory een boontje voor de Becchi: “De Becchi is anders. ’s Morgensvroeg, als het er zeer rustig is en je de besneeuwde toppen van de Alpen ziet, het spitse torentje van het kerkje in Buttigliera en de wijde velden en akkers, dan is dit een levend ochtendgebed. En dan ga je naar de basiliek, je beklimt de vele trappen en duwt de kerkdeur open … wauw! Geen Christus aan het kruis, maar een verrezen Christus ontvangt je met open armen. En dan, na enkele minuten in stilte zegt Hij: ‘Flory, het is tijd. Ga maar bij de bakker de verse en nog warme broodjes halen voor de jongeren.” “Don Bosco is een inspirerende figuur. Als jongeren echt ontvankelijk zijn voor het verhaal van Don Bosco zijn we ervan


OP (BE)ZOEK NAAR DON BOSCO

overtuigd dat Don Bosco ‘zin’ kan geven aan jongeren. We hopen dan ook dat hij voor vele jongeren een reisgezel mag zijn of worden” beamen Willy en Astrid. Zij zijn ook onder de indruk van het kerkje in Morialdo, waar Don Bosco’s droom mee gestalte krijgt. En ook Valdocco doet iets: “je kunt er bij het graf van Don Bosco mijmeren en je kunt er je eigen verhaal kwijt.” Ze zijn ook zeer enthousiast over de voorbereidingen met de kookploeg: “Het zijn telkens deugddoende ontmoetingsmomenten. We zijn zo op elkaar afgestemd dat er bijna geen woorden nodig zijn om elkaar te begrijpen. Het doet ook enorm deugd om jongeren tijdens de reis bezig te zien: hun speelsheid, het groepsplezier, een lach en een traan … het zijn allemaal ingrijpende dingen die kunnen en mogen gebeuren en waar we van overtuigd zijn dat ze sporen nalaten.”

Dat meegaan naar de roots van Don Bosco een aanrader is, daar zijn beide koppels rotsvast van overtuigd: “Waar het echt om gaat, zowel bij de jongeren als bij de reis voor volwassenen, dat is de sfeer die ontstaat. Die is niet te beschrijven en niet te vergelijken met gelijk welke reis. Als kookploeg hebben we ook het voorrecht om echt te mogen zien hoe jongeren openbloeien en hoe de verwondering en de bewondering voor Don Bosco groeit in die dagen. En dat doet echt deugd!” “ Een Turijnreis is zeker een aanrader wanneer je als jongere bewust bezig bent rond je eigen identiteit. Je wordt ook niet alleen verwend door de keukenploeg: we zijn er ook van overtuigd dat je verwend wordt door bezielde begeleiders en begeesterende jongerengidsen. Ze maken dat zo'n reis niet stuk kan. Een echte aanrader dus!”

www.jeugddienstdonbosco.be |25


DE WERKGROEP

denkgroep salesiaanse identiteit

door Andreas De Kerpel

Bij Jeugddienst Don Bosco vind je net dat tikkeltje meer, ook op het vlak van zingeving. In de geest van Don Bosco geven we jongeren de kans om nu en dan stil te staan bij zichzelf en verder te kijken dan datgene wat we enkel met het blote oog kunnen zien. Hoe dat concreet in zijn werk gaat? Daarvoor kunnen we terecht bij de denkgroep Salesiaanse Identiteit. Koerier: Maar wat spoken Bert, Guido, Koen, Dieter, Claire-Eline, Carlo en Wouter daar nu precies uit? We denken na over de salesiaanse identiteit van de Jeugddienst. Heel concreet concentreren we ons dit jaar op de avondwoordjes en bezinningen op JDB-activiteiten zoals cursussen. We proberen daarvoor impulsen te geven en een nieuwe, bijpassende visietekst op te stellen. Tegelijk zijn we van plan om een vorming uit te werken rond avondwoordjes en bezinningsmomenten, onder andere voor de speelpleinen. Koerier: Zou de salesiaanse spiritualiteit nog meer aandacht moeten krijgen tijdens de activiteiten van de Jeugddienst? Er is altijd ruimte voor verbetering, hoewel er toch al heel wat gebeurt. Zo bewijzen de avondwoordjes nog altijd het beste hoe we op een laagdrempelige manier toch zingeving kunnen aanbieden. Het zijn geen lange preken, maar bondige boodschappen in de vorm van een verhaal, een liedje of een eigen ervaring. Ook Don Bosco zelf organiseerde ’s avonds zo vaak als hij kon dergelijke momenten voor zijn jongeren. Nu en dan komt er echter ook een ruimere bezinning aan bod of een eucharistieviering, maar uiteindelijk zijn het de organisatoren van de activiteiten zelf die beslissen in welke mate ze aan de slag willen gaan met zingeving. Als denkgroep bieden wij vooral ondersteuning aan. Koerier: Hebben jongeren nood aan meer zingeving? Vanuit ervaring voel je wel dat heel wat jongeren ook vandaag nog altijd op zoek zijn naar ‘iets’. Maar of ze daarom ook echt nood hebben aan meer zingeving dan vroeger is een andere vraag. Koerier: Welke relevantie heeft de katholieke persoon van Don Bosco vandaag nog in het

|26

Van boven naar onder en van links naar rechts: Wouter Jaspers, Guido Stoop, Koen Timmermans, Dieter Verpoest, Claire-Eline Theyskens, Bert Slechten, Carlo Loots

geseculariseerde en pluralistische jeugdwerk? Don Bosco bekeek als priester het leven weliswaar met een gelovige blik, maar dat wil niet zeggen dat hij daarom enkel voor gelovigen een inspiratiebron kan zijn. Hij was immers ook een leraar, een opvoeder, een sociaal werker, enzovoort. Zijn werk met en voor jongeren kan iedereen aanspreken, ongeacht hun geloof. Daarenboven is de figuur van Don Bosco voor velen net een toegangspoort tot zingeving.

Ontmoetingsavonden voor jongeren

de avonden Programma 2017-2018

www.jeugddienstdonbosco.be/zingeving

Dinsdag 19 december 2017 “Op weg naar Kerstmis” Dinsdag 20 februari 2018 “Vergeving en verzoening” Donderdag 8 maart 2018 Gespreksavond met prof. Rik Torfs op het Johannes XXIII-seminarie Zaterdag 24 maart 2018 De Passie @ Lier Maandag 30 april – dinsdag 1 mei 2018 Voettocht naar Scherpenheuvel Inschrijven

Graag een seintje als je komt via koen.timmermans@donbosco.be. Deelname is gratis.

SALESIANEN DON BOSCO


JEUGDDIENST IN BEWEGING

nieuwe jeugddienstkost

Op het speelplein gebeurt het weleens dat er ruzie ontstaat tussen jongeren met een verschillende culturele achtergrond. Ze maken ruzie over interculturele verschillen, zoals de god waarin ze geloven of de manier waarop ze zich kleden. Hoe ga je daarmee om?

met gratis wörst

4 oktober 2017 Op woensdag 4 oktober organiseerde Jeugddienst Don Bosco een startmomentje voor de vrijwilligers. Guido, voor de gelegenheid­vermomd als Jerôme Stroop, lichtte de nieuwe accenten bij het nieuwe werkjaar toe:

Het kan interessant zijn om samen met de jongeren een rollenspel te spelen. Hoe gaat dat rollenspel in zijn werk?

"Don Bosco is de fond van onze werking"

rollenspel interculturele verschillen

"Vrijwilligers zijn de kern en de saus!" "Nieuw in ons kookboek: ruimte voor vrijwilligersinitiatieven."

1. Als begeleider denk je op voorhand na over ruzies die zich al voorgedaan­hebben op basis van interculturele­verschillen.­Een voorbeeld kan zijn dat een tienermeisje op een dag op het speelplein verschijnt met een hoofddoek. 2. Tijdens het rollenspel speel je een situatie na waarin het tienermeisje met de hoofddoek beledigd wordt door andere tienermeisjes omdat het volgens hen niet gepast is dat iemand op het speelplein een hoofddoek draagt. Op dat moment mogen de jongeren nog niet tussenbeide­komen in het rollenspel.

Training for Educators

27 oktober - 2 november 2017 Interculturele leerprocessen begeleiden: hoe ga je daarmee aan de slag? Er was eens een middeleeuws kasteel in een sprookjesbos niet ver van de magische stad Wenen. Een kasteel waar Don Bosco Youth-Net voor een week neerstreek met een enthousiaste groep Europese jongeren­ die meer te weten wilden komen over interculturele leerprocessen begeleiden op een lokaal of internationaal niveau. Tijdens die week leerden Mirte en ik meer over veilige leeromgevingen creëren, waar mensen met elkaar in discussie kunnen gaan over interculturele verschillen­en over wat de meerwaarde van interculturaliteit kan zijn in onze samenleving­. In de loop van verschillende groepsopdrachten leerden we elkaar beter kennen, maar leerden we ook zelf sessies­te begeleiden waarin de focus ligt op intercultureel leren. Ik neem jullie mee in een van de sessies­ waarbij de focus lag op conflicten oplossen tussen verschillende­ culturen.

3. Speel het rollenspel nog een keer. Nu krijgen de jongeren­de kans om op zoek te gaan naar een oplossing­voor het conflict door de plaats in te nemen van een van de personages. Wanneer ze in hun handen klappen, wordt het rollenspel stilgelegd en mag er een personage ingewisseld worden. 4. Het rollenspel gaat verder. Als er niet direct een oplossing uit de bus komt, krijgen de jongeren nog een keer de kans om een personage in te wisselen. Hopelijk komen ze nu tot een oplossing. 5. Je kunt de jongeren meerdere keren de kans geven om tussenbeide te komen. Jij moet aanvoelen of daar nog nood aan is. 6. Daarna zit je met de jongeren samen om even te bespreken wat er zich tijdens het rollenspel heeft afgespeeld, welke oplossingen er aangereikt werden en waarom bepaalde oplossingen beter werkten dan andere. Op die manier kun je interculturele verschillen op het speelplein bespreekbaar maken. door Jasmien Beckers

www.jeugddienstdonbosco.be |27


JEUGDDIENST IN BEWEGING

instructorenweekend

13 - 15 oktober 2017

poster avondwoordjes

door Koen Timmermans

Bij de start van het tweede trimester zorgen we weer voor een nieuwe poster met een zinvolle uitspraak. Net als in september laten we ons inspireren door de H. Franciscus van Sales. Hij schreef en sprak wel vaker over vriendschap, vandaar ook de quote die deze nieuwe poster siert: “Er ontstaat een sterkere­band tussen vrienden wanneer een ruzie wordt bijgelegd.” Wie in zijn of haar vriendschappen ooit te maken kreeg met ruzie of conflicten en nadien de stap naar verzoening kon zetten, weet uit ervaring dat die situatie een heel nieuwe dimensie aan de vriendschap toevoegt. Zo vanzelfsprekend­is het allemaal niet, maar een echte vriendschap wordt er ook rijker door. De nieuwe poster wordt begin januari verstuurd. Wil je graag een exemplaar ontvangen? Stuur dan een mailtje naar koen.timmermans@donbosco.be.

overlegforum

door Koen Timmermans

4 november 2017 Het is een traditie: op de dag van de eetavond (dit jaar omgedoopt tot pancake©roque) verzamelen de verantwoordelijken van de Don Boscospeelpleinen en -vakantiewerkingen voor het overlegforum. Dat is een moment van uitwisseling, informatiedoorstroming en ontmoeting. Jammer genoeg konden niet alle werkingen een vertegenwoordiging sturen, maar met de mensen die er waren, hebben we goed nagedacht en uitgewisseld. Op het programma stonden een evaluatie van Sjoefoemi, een denkoefening over wat het nu eigenlijk betekent om een Don Boscowerking te zijn, en we polsten kort naar de verwachtingen van de speelpleinen op het vlak van de cursusinhouden. Want wat verwacht een speelplein eigenlijk van een stagiair die na de cursus op een werking terechtkomt? De tijd was beperkt, dus komen sommige thema's binnenkort misschien nog weleens aan bod. Vanuit de aanwezige speelpleinen kwam ook de vraag om even uit te wisselen over de tienerwerkingen. Hoe doen jullie dat? Wat zijn jullie moeilijkheden? En wat zijn good practices? Afronden deden we met een blik op de komende JDB-activiteiten en met een variarondje om dan te gaan proeven van de lekkere croques en/of de heerlijke pannenkoeken.

|28


JEUGDDIENST IN BEWEGING

pancake

©roque

4 november 2017

in beeld

BEESTIG DRUKWERK VAN A TOT XXL

www.jeugddienstdonbosco.be |29


SPEENPLEINEN EN VAKANTIEWERKINGEN

oud-heverlee Wist je dat onze hoofdmoni's ook in de loop van het jaar druk in de weer zijn voor de zomer? Ze vergaderen over de zomeractiviteiten, de O-dag, de weekthema's en nog vele andere dingen. We maken er een topzomer van!

halle Wij zijn een speelplein met open speelaanbod­­voor kinderen van 2,5 tot 15 jaar, met een aparte kleuter- en tienerwerking,­maar verder is er geen opdeling in leeftijdsgroepen. In de zomer van 2018 staan we weer klaar om al dat klein en minder klein geweld op te vangen van 2 tot 13 juli en van 23 juli tot 14 augustus, met een bende vurige vrijwilligers, aangedreven door Fanta, Fristi en Maal-Tijd-Cheques! Bouwen in het bos, zonnen in de zandbak, gieren op de gocarts: alles kan, maar wees altijd op je hoede voor Rex het Killerkonijn. (dum dum dummm)

groene zone Op 19 november was het Internationale Mannendag! Wij zetten onze mannelijke animatoren wat extra in de bloemetjes. Zonder die gentlemen vol enthousiasme zouden we het niet kunnen! Gefeliciteerd aan alle mannen.

kinderland Na enkele weken van hard werk, waarbij ook de internen samen met Tom en Zr. Hilde­heel wat karweien opknapten, openden we op vrijdag 17 november het multisportveld. Dat is een uniek project waarbij de verschillende zendingen op de campus – het speelplein, de basisschool, de ouderraad van de basisschool,­het CKG en het internaat – hun steentje bijdroegen. Er kunnen heel wat sporten beoefend worden op dat veld: voetbal, basketbal, volleybal, badminton, kleine tikspelen...

akindo Wist je dat Akindo drie weken lang omgetoverd wordt tot het Huis van Sinterklaas? Kinderen kunnen een pietendiploma halen, dansen in de pietendisco, de Sint zien slapen, de cadeautjesfabriek bekijken­en nog veel meer! Dat is een warme actie in het kader van Music For Life, opgezet door de Theatrier in Lommel, en alle opbrengsten gaan integraal naar de Akindo-werking!

door x

De kortste afstand tussen twee mensen is een lach. Lachen brengt mensen dichter bij elkaar. Probeer morgen eens te glimlachen naar iedere persoon die je tegenkomt. Niet iedereen zal teruglachen,­ maar je zal verbaasd zijn over hoeveel mensen het wel doen. www.avondwoordjes.be

|30

www.avondwoordjes.be www.jeugddienstdonbosco.be


JEUGDDIENST DON BOSCO

Guido’s gedachte

Donker, kilte, kou, regen. Kerstverlichting, sfeermuziek, marktjes, gezelligheid, glühwein. Blijkbaar gaan kou en regenachtig weer graag hand in hand met gezelligheid en samenzijn. Of hoe alles altijd wel twee kanten heeft. Net zo met het kerstverhaal: vluchten midden in de nacht, alles moeten achterlaten, zich als vreemdeling niet welkom weten en in een stal moeten logeren. En tegelijkertijd: geboorte, nieuw leven, herders en zelfs wijzen-uit-het-oosten die langskomen met geschenken. Of nog: God, de schepper van deze wereld – die ons denken te boven gaat – die ervoor kiest om als een kwetsbare en afhankelijke boreling­onder ons te komen. Huh? Ik weet niet of jij als lezer nog gelovig bent, maar dat speelt hier geen rol: het is een verhaal dat je op z’n minst tot nadenken moet stemmen. Hoe sta jij in de wisselvalligheden van dit leven? Met zijn links en rechts, op en neer, goed en slecht, oorlog en vrede, welkom en verstoten, online en offline, sorry voor alles en sorry voor niets. Is het leven voor jou een dagelijks gevecht? Eén waar alle verantwoordelijkheid alleen bij jou gelegd wordt – eigen schuld, dikke bult? Want dat is toch wel de nieuwe trend: je bent zelf verantwoordelijk voor jouw ontwikkeling,­ voor je zelfontplooiing, voor je fouten, voor alles wat lukt of niet lukt, voor je gezondheid. Jij alleen. Amai. Ben ik even gelukkig dat ik mezelf nog een gelovig mens mag noemen. Dat is voor mij de andere kant van de medaille. Ik hoef niet constant op de tippen van mijn tenen te lopen, alles op mijn eigen schouders te tillen, mezelf constant achterna te lopen om mezelf te zelf-ontplooien. Nee. Af en toe kan ik halthouden bij Iemand anders, die ik beschouw als ‘groter dan mezelf’, bij wie ik kan vertoeven zonder ook maar iets te moeten verantwoorden. En vooral: bij wie ik mezelf mag zijn en me gedragen weet. Ik wens je toe dat de komende kerstperiode voor jou meer mag zijn dan de oppervlakkigheid van het feestgedruis. Dat het jou, ook al is het maar voor even, doet stilstaan bij wat er echt toe doet in de wereld waar jij deel van uitmaakt. En vooral: dat je de keuze maakt om er niet alleen voor te staan.

Fijne feestdagen! Guido

WIJ ZIJN

st

jeugddien

don bosco

contacteer ons:

Waarvoor kan je bij wie terecht? zie www.jeugddienstdonbosco.be/contact

Guido Stoop jeugddienst@donbosco.be

Catherine Holemans catherine.holemans@donbosco.be

Marie Vanwing marie.vanwing@donbosco.be

Fonny Grootjans fonny.grootjans@donbosco.be

Lindsey Pinnock lindsey.pinnock@donbosco.be

Koen Timmermans koen.timmermans@donbosco.be

colofon Tijdschrift Koerier, 26e jaargang, # 4, editie oktober - december 2017, verschijnt driemaandelijks Redactie Jasmien Beckers, Andreas De Kerpel, Koen Timmermans, Lindsey Pinnock en reporters ter plaatse. Illustraties Ventiel Taalcorrecties Bart Boone Vormgeving Lindsey Pinnock Drukwerk zwartopwit.be Verantwoordelijke uitgever Guido Stoop, Jeugddienst Don Bosco vzw, Naamsesteenweg 37, 3001 Heverlee, +32 16 24 16 20, jeugddienst@donbosco.be instagram.com/jeugddienstdonbosco facebook.com/jddonbosco Website www.jeugddienstdonbosco.be, www.donboscoyouth.net, www.avondwoordjes.be Blog www.jdbwereldwijd.wordpress.com App "Spelfiches" en "Don Bosco Games" in de App Store en Google Play

www.jeugddienstdonbosco.be |31


OKTOBER - DECEMBER 2017

26e jaargang #4

Tijdschrift van Jeugddienst Don Bosco vzw - verschijnt driemaandelijks - Verantwoordelijke uitgever: Guido Stoop, Naamsesteenweg 37, 3001 Heverlee - P004756

VENTIEL

Koerier 2017 12  
Koerier 2017 12  
Advertisement