Page 1

internationaal

vrijwilligerswerk 2018

WWW.JEUGDDIENSTDONBOSCO.BE


animator in het

buitenland

18+

europa

In samenwerking met

Ben jij een geboren animator? Ben jij iemand die er telkens naar uitkijkt om je grootse animatorskills­boven te halen? Dan is het nu tijd om de wereld met jouw talenten te laten kennis­maken.­Tijdens de zomermaanden zetten meerder­e Don Boscowerkingen hun deuren open voor buitenlandse animatoren. ‘Lay handkerchief’, ‘las encondidas’, ‘uno dos tres, pollito inglès’, ooit al van gehoord? Wij kennen het als ‘zakdoek leggen’, ‘verstoppertje’, ‘1-2-3 piano’. Allemaal spelletjes die we vroeger als kind en nu als animator nog altijd graag spelen.

Wil jij nog meer van die internationale spelen leren kennen? Wil je honderden kinderen en jongeren een leuke tijd aanbieden? Een weekje speelplein, een zomerkamp… het is een ideale manier om je horizonten te verruimen. Je komt terecht in een leuk animatorenteam. Ongetwijfeld­zal je er nieuwe vrienden maken. Je ervaart het Don Boscojeugdwerk in een andere Europese cultuur en context. Wij zorgen voor een boeiende en veilige omgeving. Jij zorgt voor veel ‘goesting’ en enthousiasme. Datum: juli en augustus 2018 (periode van 10 dagen tot 2 weken) Plaats: in verschillende landen in Europa, zie overzicht Deelnemingsvoorwaarden en selectieprocedure: www.jeugddienstdonbosco.be/internationaal/animator-in-hetbuitenland en www.summerexchangeofanimators.eu Kostprijs: Je betaalt € 30 administratiekosten en je reiskosten.


in de kijker

summer camp

barasona, spanje

summer camp

18+

bollington, uk

Dichtbij de Pyreneeën ligt het plaatsje Barasona.­Al vele jaren organiseert Associacón­Juvenil Barasona hier haar zomerkampen voor kinderen van 7 tot 13 jaar. De kinderen, die verdeelt zijn in verschillende leeftijdsgroepen, kunnen deelnemen aan toffe activiteiten: kajakken, grote spelen, nachtelijke oriëntatieloop, Velos groetos knutselen uit Spanjos en muzikale workshops, uitstappen­…

Phoenix Summercamp is een kamp voor kinderen van 11 en 12 jaar uit sociaal kwetsbare gezinnen. Een kamp is de ideale manier om even weg te zijn.­Wekelijks nemen er een 30-tal kinderen­deel aan het kamp dat garant staat voor leuke activiteiten, uitstapjes, uitdagingen,­en gezellig samenzijn. Ze krijgen er de kans om leeftijdsgenoten te ontmoeten,­ zichzelf uit te dagen en hun grenzen te verleggen.­De kinderen zullen zich deze vakantie nog lang herinneren.

summerexchangeofanimators.eu

Datum: 8 - 18 juli 2018

Datum: 21 - 28 juli 2018

Je mag 1 of 2 periodes deelnemen.

Je mag 1 of 2 periodes deelnemen.

19 - 29 juli 2018

18+

28 juli - 4 augustus 2018


in de kijker

yes camp

senglea, malta

18+

Het YES-kamp is een zomerkamp voor Maltese­kinderen van alle leeftijden. 10 dagen lang worden voor hen schitterende­ activiteiten georganiseerd­door een team van enthousiaste­animatoren. Onder een stralende­zon nemen ze deel aan waterspelen,­sport, stadsspelen, pleinspelen,­ laddercompetities,­… De gastvrijheid,­de schitterende sfeer, de enthousiaste kinderen, het zachte klimaat, de mooie omgeving…maakt dat dit voor Europese animatoren een onvergetelijke uitdaging wordt.

Datum: 16 - 27 juli 2018

inline camp

praag, tsjechië

18+

In de prachtige natuur­rond Praag vindt jaarlijks het Inline­Camp plaats. Het is een zomerkamp voor jongeren om zich uiteraard uit te leven, maar anderzijds­ ook om hun Engels­te verbeteren.­Geen saaie schoolse bedoening,­maar via sport en spel worden­de jongeren­aangemoedigd­om samen te werken, te spelen en te leven in het Engels. Als internationale­animator begeleid je mee de activiteiten en neem je de jongeren mee in jouw enthousiasme.

Datum: 23 juli - 4 augustus 2018


overzicht

Houd het groeiende aanbod voor de zomer van 2018 en de concrete data in de gaten op www.summerexchangeofanimators.eu.

uk

MALTA

slovenië

BOLLINGTON, Summer Camp

SENGLEA, Yes-Camp

SEVNICA, Summer Camp

21 - 28 juli 2018 28 juli - 4 augustus 2018 oostenrijk

WENEN, Summer Camp 22 - 29 september 2018

16 - 27 juli 2018 spanje

BARASONA, Summer Camp 8 - 18 juli 2018 19 - 29 juli 2018

TSJECHIë

ZARAGOZA, Summer Camp

PRAAG, Inline Camp

VALLADOLID, Urban Camp

23 juli - 4 augustus 2018

15 - 27 juli 2018 9 - 20 juli 2018

montenegro

BARCELONA, Summer Camp

PODGORICA, GROUP EVS

VALENCIA, Summer Camp

8 - 29 juni 2018

28 juli - 9 augustus 2018 18 - 27 juli 2018

2 - 13 juli 2018

VERŽEJ, Creative Camp 16 - 20 juli 2018

slovakije

BRATISLAVA, Daily Summer Camp 16 - 20 juli 2018

Summer Camp 16 - 21 juli 2018 23 - 29 juli 2018

ZVOLEN, Summer Camp 8 - 15 juli 2018

Data onder voorbehoud.

Deelnemingsvoorwaarden en selectieprocedure: www.jeugddienstdonbosco.be/internationaal/animator-in-het-buitenland en www.summerexchangeofanimators.eu


evs

european voluntary service

europa

Je wil Europa op een actieve manier ontdekken, je bent een geboren vrijwilliger, je hebt zin in een unieke ervaring...­dan dagen wij je uit om als EVS-vrijwilliger aan de slag te gaan. In het kader van EVS kan je voor minimaal 2 en maximaal 12 maanden vrijwilligerswerk verrichten bij een goedgekeurde gastorganisatie in Europa. Als vrijwilliger werken met straatkinderen in Madrid, als gids in een natuurreservaat in Porto of als cultuurmedewerker in Stockholm: er zijn 101 maatschappelijk relevante projecten waaruit je kan kiezen. We verzekeren je dat het een zeer verrijkende­ervaring wordt op vele vlakken. EVS richt zich op jonge vrijwilligers tussen de 17 en 30 jaar. Het Erasmus+-programma subsidieert

17+

de EVS-projecten, wat het de gastorganisaties mogelijk­maakt om de vrijwilligerskosten te dekken. Weet je niet goed hoe hieraan te beginnen, dan helpen wij je graag verder. Als erkende zendorganisatie zorgen wij voor de hele omkadering. Neem alvast eens een kijkje in de EVS-database om een project naar jouw keuze te vinden: http://europa.eu/youth/volunteering_en Datum: gedurende het hele jaar Plaats: We bepalen samen de plaats waar je een EVS-project doet in een land van de Europese Unie of een van de aangrenzend landen. Deelnemingsvoorwaarden en selectieprocedure: www.jeugddienstdonbosco.be/internationaal/europa Kostprijs: +/- 10% van de vervoerskosten + € 60 administratieve kosten (verzekering, voorbereiding). Huisvesting wordt voorzien door de gastorganisatie. Maandelijks krijg je zakgeld van je gastorganisatie.


stappenplan Internationaal vrijwilligerswerk is een hele uitdaging voor jou. Het is niet zomaar iets waar je elke dag aan begint. Door ondersteuning op maat te bieden, proberen­we jouw ervaring zo mooi mogelijk te maken. Je droomt ervan om deel te nemen aan een internationaal­project, maar je hebt nog zoveel vragen en weet niet waar te beginnen? Bezoek www.jeugddienstdonbosco/be/internationaal, hier vind je gedetailleerde info over elk project. Heb je gevonden wat je zocht? Dan wordt het tijd om eens nader kennis te maken en te bekijken of onze verwachtingen­overeenstemmen. Maak een afspraak via e-mail internationaal@donbosco.be of telefonisch via 016 24 16 20. We vragen je om een motivatiebrief op te stellen en je wordt uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek.­Hebben we na dit gesprek een ideale match, dan kan jouw voorbereidingstraject van start gaan.

wat verwachten we van jou?

Als je met Jeugddienst Don Bosco op pad gaat, verwachten­we ook iets van jou. Daarom stellen we de volgende­voorwaarden. Je bent minstens 17 jaar oud, zie projectvoorwaarden. Je begrijpt en spreekt Engels. Je bent enthousiast en gemotiveerd om je in te zetten voor jouw project. Je neemt actief deel aan het volledige­traject van het project: de voorbereiding,­de evaluatie en de nawerking. Je bent bereid je in te leven in de gewoonten, verwachtingen­en noden­van een plaatselijke gemeenschap en organisatie (cultuur, eten, enz.). Je bent bereid te werken in de geest van Don Bosco en de daarbij horende­christelijke waarden en verwachtingen. Je staat open voor een (andere) gelovige­cultuur. Je bent plezierig geëngageerd en je hebt er enorm veel zin in. Een aantal projecten stellen nog bijkomende­ vereisten over bijvoorbeeld­leeftijd en/of ervaring. Je leest die bij de details van elk project op www.jeugddienstdonbosco.be/internationaal.


european

16+

Youth week Italië

In samenwerking met

Geïnteresseerd in europese culturen Avontuurlijk

Open-minded Nieuwsgierig Enthousiast

Als jij je hierboven in minstens 4 keer kwaliteiten hebt herkend, dan is de European Youth Week volgende zomer voor jou ‘the place to be’. Avontuur, ontmoeting, uitwisseling… het zijn slechts enkele woorden die deze interculturele week het best omschrijven. Samen met een 30-tal jongeren uit alle hoeken van Europa neem je deel aan de coolste activiteiten. Het programma zal bestaan uit een combinatie van: workshops, interculturele avond, internationale spelen, outdoor activiteiten…

Je zal er zeker je grenzen verleggen en veel plezier beleven. Door met verschillende culturen en nationaliteiten­samen te leven ontstaat er een unieke sfeer waarin je je zeker thuis zal voelen. Het is voor elke jongere de ideale kans om een eerste­keer te proeven van een internationaal project. Go for it! YOLO! Datum: 5 tot 12 augustus 2018 Plaats: Mogliano Veneto, Italië Deelnemingsvoorwaarden en selectieprocedure: www.jeugddienstdonbosco.be/internationaal/europa Kostprijs: +/- € 80 (verblijf, verzekering, voorbereiding en administratie). Je reiskosten tot ca. € 200 worden gefinancierd door Erasmus+.


training

18+

of social

entrepreneurs

from idea to action In samenwerking met

Je bent jong en ondernemend? Je bruist van de ideeën om leuke projecten uit te werken? Dan is dit internationale project je op het lijf geschreven. Tijdens deze training leer je je eigen creatief idee omzetten in een geweldig jongerenproject. Vanuit een ervaringsgerichte aanpak en vertrekkende vanuit een concreet idee ga je aan de slag. Via co-workingsessies,­workshops, vormingsmomenten­en studiebezoeken leer je meer over projectmanagement, duurzaamheid, fondsenwerving, netwerking… Op het einde van de week volgt er voorstelling van alle projecten. Kortom: de uitwerking van jouw idee van start tot

finish staat hier centraal. Door nauw samen te werken met 20 Europese jongeren kom je veel meer te weten over andere culturen, tradities, gewoontes, international jeugdwerk… Het plezier dat je maakt zal je ongetwijfeld inspireren tot nieuwe ideeën en projectplannen. #Letsgetenterpreneurial Datum: 2 tot 9 september 2018 Plaats: Bratislava, Slovakije Deelnemingsvoorwaarden en selectieprocedure: www.jeugddienstdonbosco.be/internationaal/europa Kostprijs: +/- € 90 deelnemersgeld Je reiskosten tot ca. € 200 worden gefinancierd door Erasmus+.


vrijwilligersproject zambia

Je trekt samen met een groepje jongeren en begeleiders naar Zambia voor een complete onderdompeling in de plaatselijke cultuur. Zambia is een prachtig land in het zuidelijke deel van Afrika met een enorme gastvrijheid. Het heeft een mooie cultuur en schitterende natuur. In de stad of het dorp waar je naartoe trekt, werk je mee met de lokale gemeenschap en ervaar je het alledaagse­leven. Een unieke belevenis! We stappen mee in een brede waaier van lokale duurzame projecten waar we met onze handen aan de slag kunnen, telkens in samenwerking met de lokale bevolking. Evenzeer zetten we ons in voor het plaatselijke speelplein waar spelen met kinderen en jongeren centraal staat.

17+

Je leert de Zambiaanse cultuur­op een aangename manier kennen. Je bouwt vriendschappen op en beleeft momenten waar je de rest van je leven met veel vreugde aan zal terugdenken. Je wordt er helemaal geïnspireerd door de ‘African way of living’. Datum: half juli tot half augustus 2018 Plaats: Zambia (Kabwe, Makululu, Mansa, …) Deelnemingsvoorwaarden en selectieprocedure: www.jeugddienstdonbosco.be/internationaal/afrika Kostprijs: € 1600 (Vliegtickets, visum, voorbereiding, verzekering en verblijf­ inbegrepen. Toeristische uitstappen, persoonlijke onkosten, internationaal­reispaspoort en inentingen niet inbegrepen.)


team paco

zambia, malawi of zimbabwe

Wist je dat er in Zambia, Zimbabwe en Malawi ook Don Boscospeelpleinen en jeugdcentra met vele kinderen zijn? Nee? Dan is dit jouw kans om dat te ontdekken. Heb jij al wat ervaring in het jeugdwerk als animator en/of hoofdanimator dan ben jij de geschikte persoon om mee te gaan naar Zambia, Zimbabwe of Malawi. Sinds enkele jaren organiseren we op één van de lokale Don Boscowerkingen een animatorcursus voor de jongeren die zich inzetten voor het oratory*. Vanuit hun en onze ervaring bouwen we onze sessies op en brengen we de jongeren (tijdens de cursus) de kneepjes van het animatorvak bij. Met een enorme dosis enthousiasme halen we het beste in elkaar naar boven. *oratory: zo wordt een speelplein in deze landen genoemd.

18+

Tijdens het tweede gedeelte van het project staan we samen met de jongeren op het speelplein. We zoeken naar de best mogelijke manier om hun competenties te versterken en het speelplein verder uit te bouwen. Het nauwe samenwerken en samenleven zorgt ervoor dat het een intense en verrijkende ervaring wordt die je nog lang met je zal meedragen. Datum: half juli tot half augustus 2018 Plaats: Zambia (Kabwe, Chingola, Mansa), Malawi (Nkhotakota) of Zimbabwe (Hwange) Deelnemingsvoorwaarden en selectieprocedure: www.jeugddienstdonbosco.be/internationaal/afrika Kostprijs: € 1400 (Vliegtickets, visum, voorbereiding, verzekering en verblijf­ inbegrepen. Toeristische uitstappen, persoonlijke onkosten, internationaal­reispaspoort en inentingen niet inbegrepen.)


individueel

vrijwilligerswerk wereldwijd

Wil jij als vrijwilliger een unieke ervaring beleven­in het buitenland? Dit kan van 6 maanden tot 12 maanden in een Don Boscowerking in het buitenland. Van Bolivië tot Filipijnen en van Slovakije tot Swaziland. We werken wereldwijd samen met Don Bosco-organisaties die zich inzetten voor kwetsbare­kinderen en jongeren. Je werkt mee als begeleider in een leefgroep, je bent leerkracht in een school, je werkt mee in een opvangtehuis voor kansarme (straat)jongeren.­Waar je ook terechtkomt, je zal er in ieder geval zeer veel leren. Het is een hele uitdaging, naar een ander continent trekken­om je er in te zetten voor een lokaal Don Boscoproject. Werken en wonen in een

19+

vreemde context, leren over de lokale cultuur,­ iets betekenen voor kinderen of jongeren, botsen op het anders zijn en denken, ontdekken hoeveel­ mogelijkheden wij in België hebben, nieuwe vriendschappen­sluiten… deze ervaring draag je zeker mee voor de rest van je leven.­ Datum: vertrekdatum overeen te komen (bij voorkeur in januari of september 2018) Plaats: Congo, Angola, Zuid-Afrika, Kenia, Zambia, Swaziland, Bolivië, India,... Deelnemingsvoorwaarden en selectieprocedure: www.jeugddienstdonbosco.be/internationaal/individueel-vrijwilligerswerk Kostprijs: € 120 voorbereidings- en administratieve kost. Je vliegticket, visum, internationaal paspoort, inentingen en verzekeringen­betaal je zelf. Kost en inwoon zijn gratis of een minimum­bijdrage wordt gevraagd afhankelijk van de locatie.


verhalen

van deelnemers

“Een heerlijke tiendaagse break van de buitenwereld, midden in de Pyreneeën, met alleen maar focus op plezier, en met een grote dosis liefde van de kinderen.” Joni, Summer Exchange of Animators in Barasona, Spanje “We waren als groep onbekenden, nog geen 24 uur samen, en dan was het zo leuk om te zien hoe de sfeer al na een paar spellen juist zat. Waarschijnlijk omdat we allemaal dezelfde passie delen voor het werken met kinderen, in de geest van Don Bosco.” Hendrik-Jan, Groeps-EVS, België “Ik ben pas toegekomen in City of Joy, een opvangtehuis voor meisjes uit een kwetsbare situatie in Zambia. Ik ben al meteen verkocht. Het is heel overweldigend allemaal,­maar ik ben blij dat ik hier ben.” Kim, Individueel vrijwilligerswerk, Zambia Meer lezen? www.jeugddienstdonbosco.be/internationaal/verhalen-deelnemers of www.jdbwereldwijd.wordpress.com

Je wil graag deelnemen aan een internationaal­ project, maar de prijs is een probleem? Neem dan contact met ons op via 016 24 16 20 of internationaal@ donbosco.be. We bekijken samen en discreet of je beroep kan doen op het Solidariteitsfonds van Don Bosco.


Wil je je via Jeugddienst Don Bosco engageren in het buitenland?­ Dat kan! We bieden jou de kans om deel te nemen aan speelplein- en animatorprojecten, jongerenuitwisselingen­, vormingsprojecten of individueel vrijwilligerswerk... in Europa, Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Jeugddienst Don Bosco staat garant voor de unieke ‘Don Boscosfeer’, veilig reizen en verblijven, kwaliteit en inhoudelijk sterke projecten. Bekijk rustig deze folder, lees het stappenplan en de selectievoorwaarden van de verschillende buitenlandse projecten op www.jeugddienstdonbosco.be/internationaal, contacteer ons of laat je inspirere­n door de getuigenissen op de blog. Hebben de internationale­kriebels je dan helemaal te pakken, aarzel dan niet om jouw droom waar te maken. Niet twijfelen, gewoon DOEN!

Jeugddienst Don Bosco vzw Naamsesteenweg 37 3001 Heverlee jeugddienst@donbosco.be internationaal@donbosco.be T +32 16 24 16 20 www.jeugddienstdonbosco.be facebook.com/jddonbosco www.jdbwereldwijd.wordpress.com

Met de financiële steun van Leeftijd? Ervaring in het jeugdwerk?

In deze folder zie je snel wat de minimumleeftijd is om deel te nemen aan een project en of ervaring in het jeugdwerk vereist is. 18+

18 jaar of ouder geen ervaring in het jeugdwerk vereist minstens 1 jaar ervaring in het jeugdwerk minstens 2 jaar ervaring in het jeugdwerk minstens 3 jaar ervaring in het jeugdwerk

d!

ëngageer Plezierig ge

2018 internationaal vrijwilligerswerk  

internationaal vrijwilligerswerk met Jeugddienst Don Bosco

Advertisement