Page 1

internationaal

vrijwilligerswerk 2017

WWW.JEUGDDIENSTDONBOSCO.BE


vrijwilligersproject zambia

Je trekt samen met een aantal jongeren en begeleiders naar Zambia voor een complete onderdompeling in de plaatselijke cultuur. Zambia is een prachtig land met een enorme gastvrijheid,­een mooie cultuur en schitterende natuur. In de stad of het dorp waar je naartoe trekt, draag je een steentje bij aan de dagelijkse­gang van zaken van de lokale gemeenschap.­ We stappen mee in een brede waaier van lokale duurzame projecten waar we met onze handen aan de slag kunnen, telkens in samenwerking met de lokale bevolking. Evenzeer zetten we ons in voor het plaatselijke speelplein waar spelen met kinderen en jongeren centraal staat. Door met de plaatselijke bevolking nauw samen

17+

te leven en te werken, leer je de Zambiaanse cultuur­op een aangename manier kennen. Je bouwt vriendschappen op en beleeft momenten waar je de rest van je leven met veel vreugde aan zal terugdenken. Je wordt er helemaal geïnspireerd door de ‘African way of living’. Datum: half juli tot half augustus 2017 Plaats: Zambia (Kabwe, Makululu, Mansa, …) Deelnemingsvoorwaarden en selectieprocedure: www.jeugddienstdonbosco.be/internationaal/afrika Kostprijs: € 1600 (Vliegtickets, visum, voorbereiding, verzekering en verblijf­ inbegrepen. Toeristische uitstappen, persoonlijke onkosten, internationaal­reispaspoort en inentingen niet inbegrepen.)


team paco

zambia, malawi of zimbabwe

Wist je dat er in Zambia, Zimbabwe en Malawi ook speelpleinen en jeugdcentra met vele kinderen­zijn? Nee? Dan is dit jouw kans om dat te ontdekken! Met een groep Belgische vrijwilligers trekken we sinds enkele jaren naar verschillende plaatsen in Zambia, Malawi en Zimbabwe. We organiseren er animatorencursus voor jongeren­die zich inzetten op de speelpleinen. Vanuit­een ervaringsgerichte aanpak en met een enorme dosis enthousiasme en speelsheid brengen­we tijdens de cursus de jongeren de kneepjes van het animatorvak bij. Tijdens het tweede­gedeelte van het project staan we samen met de jongeren­op het speelplein. We zoeken naar

18+

de best mogelijke­manier­om hun competenties­ te versterken­en het speelplein verder uit te bouwen. Het nauwe samenwerken en samenleven zorgt ervoor dat het een intense en verrijkende ervaring­wordt die je nog lang met je zal meedragen. Datum: half juli tot half augustus 2017 Plaats: Zambia (Kabwe, Chingola, Mansa), Malawi (Nkhotakota) of Zimbabwe (Hwange) Deelnemingsvoorwaarden en selectieprocedure: www.jeugddienstdonbosco.be/internationaal/afrika Kostprijs: € 1350 (Vliegtickets, visum, voorbereiding, verzekering en verblijf­ inbegrepen. Toeristische uitstappen, persoonlijke onkosten, internationaal­reispaspoort en inentingen niet inbegrepen.)


yebo!

zuid-afrika

18+

Zuid-Afrika, een land dat tot ieders verbeelding­ spreekt met zijn politieke geschiedenis,de prachtige­natuurparken, Nelson Mandela… Laat Jeugddienst Don Bosco nét daar ook een vormings- en speelpleinproject hebben. Met Yebo! willen we ook in Zuid-Afrika ons steentje­bijdragen aan de vorming van jongeren. Samen met plaatselijke vrijwilligers organiseren we er een animatorcursus voor de enthousiaste jongeren­die actief zijn op de speelpleinen. Vanuit een ervaringsgerichte­en speelse aanpak brengen­ we hen de kneepjes van het animatorvak bij en dagen we hen uit om hun animatorgrenzen te verleggen.­Het wordt ongetwijfeld een verrijkende ervaring voor beide groepen.

Na deze animatorcursus trekken we naar een van de lokale speelpleinen om er de jongeren verder te begeleiden en samen met hen het speelplein verder uit te bouwen. De vele kinderen en animatoren zullen je zeker met open armen en met een grote glimlach ontvangen. Datum: begin juli tot begin augustus 2017 Plaats: Zuid-Afrika (Johannesburg, Ennerdale, Swaziland), Lesotho (Maputsoe) Deelnemingsvoorwaarden en selectieprocedure: www.jeugddienstdonbosco.be/internationaal/afrika Kostprijs: € 1350 (Vliegtickets, visum, voorbereiding, verzekering en verblijf­ inbegrepen. Toeristische uitstappen, persoonlijke onkosten, internationaal­reispaspoort en inentingen niet inbegrepen.)


vides

Filipijnen

Ben je klaar voor een onvergetelijke ervaring in het buitenland? Wil je graag je steentje­ bijdragen­aan een lokaal Don Boscoproject in Azië? Je trekt samen met andere vrijwilligers en een Vides­begeleider naar General Trias Cavite, een dorp van 1000 gezinnen in de ruime omgeving van Manilla. In dit lokaal project van de zusters van Don Bosco zijn er Filipijnse Videsvrijwilligers actief. Wij gaan hen tijdens de zomer een maand helpen. We doen activiteiten met zo’n 300 kinderen en jongeren:­sporten, spelen, knutselen… Of misschien ben jij wel de geknipte persoon om hen wat bij te werken voor Engels of wiskunde? Ook de mama’s volgen graag workshops die wij organiseren.­Ben je muzikaal,­sportief of creatief?

18+

Jij hebt zeker iets te bieden! Wat we zullen doen, spreken we samen af vanuit de capaciteiten van de groep, zodat iedereen tot zijn of haar recht komt. Het kan niet anders of dit wordt onvergetelijk vrijwilligerswerk in het buitenland! Datum: begin juli tot begin augustus 2017 Plaats: General Trias Cavite, Filipijnen Deelnemingsvoorwaarden en selectieprocedure: www.vides.be Kostprijs: € 1300 (Vliegtickets, visum, voorbereiding, verzekering en verblijf­ inbegrepen. Toeristische uitstappen, persoonlijke onkosten, internationaal­reispaspoort en inentingen niet inbegrepen.)


vides congo

18+

Je wil naar een ander continent trekken en iets betekenen voor anderen? Je wil graag je steentje­ bijdragen aan een lokaal Don Boscoproject in Afrika? Je trekt samen met andere vrijwilligers en een Vides­begeleider naar Kasenga, een dorp op 200 km van Lubumbashi in Congo. Er staat ons een gevarieerd programma te wachten. Jonge moeders kunnen er in een lokaal project van de zusters van Don Bosco een alfabetisatiecursus­ volgen en een beroep leren. Wij kunnen hier zeker ons steentje bijdragen. Elke namiddag wordt er voor de kinderen een speelpleinwerking georganiseerd. Samen met een groep Congolese vrijwilligers leren we de kinderen

nieuwe­spelen kennen, knutselen, sporten... Onvergetelijk vrijwilligerswerk in het buitenland verzekerd! Project onder voorbehoud. Als de situatie onveilig is, gaan we naar een gelijkaardig project elders in Afrika.

Datum: begin juli tot begin augustus 2017 Plaats: Kasenga, Democratische Republiek Congo Deelnemingsvoorwaarden en selectieprocedure: www.vides.be Kostprijs: € 1500 (Vliegtickets, visum, voorbereiding, verzekering en verblijf­ inbegrepen. Toeristische uitstappen, persoonlijke onkosten, internationaal­reispaspoort en inentingen niet inbegrepen.)


individueel

vrijwilligerswerk wereldwijd

Je een half jaar of een heel schooljaar inzetten­ als vrijwilliger? Het kan met Jeugddienst­ Don Bosco of Vides Lang Weg. We werken wereldwijd samen met Don Boscoorganisaties die zich inzetten voor kwetsbare­ kinderen en jongeren. Je werkt mee als opvoeder in een internaat, je bent leerkracht in een school, je werkt mee in een opvangtehuis voor kansarme (straat)jongeren en kinderen.­ Waar je ook terechtkomt, altijd zijn­je dagen als vrijwilliger goed gevuld. Het is een hele uitdaging, naar een ander continent trekken­om je er in te zetten voor een lokaal Don Boscoproject. Werken en wonen in een vreemde context, leren over de lokale cultuur,­

19+

iets betekenen voor kinderen of jongeren, botsen op het anders zijn en denken, ontdekken hoeveel­ mogelijkheden wij in België hebben, nieuwe vriendschappen­sluiten… deze ervaring draag je zeker mee voor de rest van je leven.­ Datum: vertrekdatum overeen te komen bij voorkeur in januari 2017 of september 2017 Plaats: Congo, Angola, Zuid-Afrika, Kenia, Zambia, Gabon, Bolivië, Mexico, Myanmar, Cambodja,... Deelnemingsvoorwaarden en selectieprocedure: www.jeugddienstdonbosco.be/internationaal/individueel-vrijwilligerswerk of www.vides.be/projecten/lang-weg Kostprijs: € 60 voorbereidings- en administratieve kost. Je vliegticket, visum, internationaal paspoort, inentingen en verzekeringen­betaal je zelf. Kost en inwoon zijn gratis of een minimum­bijdrage wordt gevraagd afhankelijk van de locatie.


the creanimators uk

18+

In samenwerking met Je wil een internationale animatorcursus volgen?­ Met ‘The Creanimators’ krijg je de kans om met andere Europese jongeren gevormd te worden over animatie en het thema mensenrechten.

slag kan gaan. Natuurlijk willen we de deelnemers via dit project ook prikkelen om eens een speelpleinervaring in het buitenland op te doen.

Een Don Boscospeelplein is een plek waar kinderen­ en jongeren­elkaar ontmoeten, spelen, lachen, huilen maar vooral veel plezier maken. Dit is in vele Europese landen net hetzelfde als bij ons. Met ‘The Creanimators’­ontmoet je andere Europese­animatoren­om mee uit te wisselen en te leren over hoe ze in hun eigen land en werking aan de slag gaan. Naast de uitwisseling over animatie, werkwijze, spelmethodieken… gaan we dieper in op het thema van mensenrechten. Je gaat op zoek naar speelse methodieken, leuke spelen en impulsen waarmee je op jouw speelplein aan de

The Creanimators is een project georganiseerd door Don Bosco Youth-Net,­een netwerk van vijftien Europese Don Boscojeugdwerkorganisaties.

Datum: 16 tot 23 april 2017 Plaats: Bollington, UK Deelnemingsvoorwaarden en selectieprocedure: www.jeugddienstdonbosco.be/internationaal/europa Kostprijs: +/- € 90 deelnemersgeld Je reiskosten tot ca. € 200 worden gefinancierd door European Youth Foundation


step 2

In samenwerking met

from idea to action malta

Step 2 is een Europese cursus over internationale­projecten organiseren, ondernemingszin­bij jongeren en creatieve ideeën omzetten in actie. Ben jij een jongere met een sprankelend enthousiasme?­Iemand die bruist van de ideeën? Dan is Step 2 een uitgelezen kans voor jou. Tijdens Step 2 leer je je eigen creatief idee in een geweldig project om te zetten. Met een ervaringsgerichte aanpak en vertrekkende van een concreet­ thema (vluchtelingenproblematiek, sociaal toerisme, jeugdwerk...) ontwikkel je samen met de andere­vrijwilligers een groots project. Je leert projectaanvragen­schrijven, creatieve workshops ontwikkelen en financiële middelen vinden. Kortom: de uitwerking en organisatie van een

18+

internationaal project van start tot finish. Tegelijkertijd­bouw je een internationaal netwerk uit want er zijn 25 deelnemers uit 12 andere landen en organisaties aanwezig. De trainingsweek Step 2 is een project georganiseerd door Don Bosco Youth-Net,­een netwerk van vijftien Europese Don Boscojeugdwerkorganisaties. Datum: eind augustus - begin september (6 dagen) Plaats: Sliema, Malta Deelnemingsvoorwaarden en selectieprocedure: www.jeugddienstdonbosco.be/internationaal/europa Kostprijs: +/- € 90 deelnemersgeld Je reiskosten tot ca. € 200 worden gefinancierd door Erasmus+


animator in het

buitenland europa

18+

In samenwerking met

Heb jij al eens gehoord van ‘lay handkerchief’, ‘las encondidas’, ‘uno, dos, tres, pollito inglès ’? Ongetwijfeld wel, maar dan als ‘zakdoek leggen’, ‘verstoppertje’ en ‘1-2-3 piano’. Allemaal spelletjes­ die we vroeger als kind en nu als animator nog altijd graag spelen. Wil jij nog meer van die internationale­spelen leren kennen?­Wil je je inzetten voor kinderen en jongeren en hen leuke activiteiten aanbieden? Grijp dan de kans om als animator aan de slag te gaan in het buitenland. Een zomerkamp in de Spaanse Pyreneeën,

een ridderkamp op het Engelse platteland, een internationaal kamp in Brussel of een speelplein­elders in Europa? Meerdere Europese­ jeugdwerkingen­zetten tijdens de zomermaanden­ hun deuren open voor internationale­animatoren. Je komt terecht in een dynamisch animatorenteam. Je leert heel wat toffe internationale spelen en natuurlijk steek je wat op van de taal. Ongetwijfeld zal je er nieuwe vrienden maken. Je ervaart het Don Boscojeugdwerk in een andere Europese cultuur en context. Wij zorgen voor een leerrijke, superleuke, boeiende en veilige omgeving. Jij zorgt voor veel ‘goesting’en enthousiasme. Datum: juli en augustus 2017 (periode van 10 dagen tot 2 weken) Plaats: in verschillende landen in Europa Deelnemingsvoorwaarden en selectieprocedure: www.jeugddienstdonbosco.be/internationaal/europa www.summerexchangeofanimators.eu Kostprijs: Je betaalt € 15 administratiekosten en je reiskosten. Afhankelijk van het project vraagt de gastorganisatie jou een bijdrage.


in de kijker Nieuw vanaf 2017! Montenegro

Grenzend aan Servië en Albanië, aan de Adriatische­kust, vind je het land Montenegro.­ In de hoofdstad, Podgorica, vind je een Don Boscowerking­die al jaren activiteiten, speelplein en zomerkampen organiseert­voor de plaatselijke kinderen. Je krijgt de de kans om als animator een tweetal weken mee te draaien op het speelplein. Op deze manier wil de organisatie de kinderen en jongeren in contact­brengen met andere Europese culturen.

Hou het groeiende aanbod en de concrete data in de gaten op www.summerexchangeofanimators.eu.

Oekraïne

In Oost–Europa ligt Oekraïne, een land dat heel wat te bieden heeft op het vlak van Don Boscojeugdwerk.­In Oekraïne zetten drie verschillende werkingen­hun deuren openen voor Europese animatoren. Je krijgt de kans om een tweetal weken­mee te draaien op één van deze werkingen.­Je leert een andere cultuur kennen en op deze manier laat je ook de kinderen kennismaken met een cultuur die nieuw is voor hen.

Kostprijs: Je betaalt € 15 administratie, je reiskosten worden gefinancierd door het EVS-programma van Erasmus+ tot € 275.


stappenplan Internationaal vrijwilligerswerk is een hele uitdaging voor jou. Het is niet zomaar iets waar je elke dag aan begint. Door ondersteuning op maat te bieden, proberen­we jouw ervaring zo mooi mogelijk te maken. Je droomt ervan om deel te nemen aan een internationaal­project, maar je hebt nog zoveel vragen en weet niet waar te beginnen? Bezoek www.jeugddienstdonbosco/be/internationaal, hier vind je gedetailleerde info over elk project. Heb je gevonden wat je zocht? Dan wordt het tijd om eens nader kennis te maken en te bekijken of onze verwachtingen­overeenstemmen. Maak een afspraak via e-mail internationaal@donbosco.be of telefonisch via 016 24 16 20. We vragen je om een motivatiebrief op te stellen en je wordt uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek.­Hebben we na dit gesprek een ideale match, dan kan jouw voorbereidingstraject van start gaan.

wat verwachten we van jou?

Als je met Jeugddienst Don Bosco op pad gaat, verwachten­we ook iets van jou. Daarom stellen we de volgende­voorwaarden. Je bent minstens 17 jaar oud, zie projectvoorwaarden. Je begrijpt en spreekt Engels. Je bent enthousiast en gemotiveerd om je in te zetten voor jouw project. Je neemt actief deel aan het volledige­traject van het project: de voorbereiding,­de evaluatie en de nawerking. Je bent bereid je in te leven in de gewoonten, verwachtingen en noden­van een plaatselijke gemeenschap (cultuur, eten, enz.). Je bent bereid te werken in de geest van Don Bosco en de daarbij horende­christelijke waarden en verwachtingen. Je staat open voor een (andere) gelovige­cultuur. Je bent plezierig geëngageerd en je hebt er enorm veel zin in. Een aantal projecten stellen nog bijkomende­ vereisten over bijvoorbeeld­leeftijd en/of ervaring. Je leest die bij de details van elk project op www.jeugddienstdonbosco.be/internationaal.


Wil je je via Jeugddienst Don Bosco engageren in het buitenland?­Dat kan! We bieden jou de kans om deel te nemen aan speelplein- en animatorprojecten, jongerenuitwisselingen­, vormingsprojecten of individueel vrijwilligerswerk... in Europa, Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Neem rustig de tijd om de folder te bekijken en laat je inspirere­n door één van onze korte of langdurige internationale projecten. Hebben de internationale­kriebels je dan helemaal te pakken, aarzel dan niet om jouw droom waar te maken. Jeugddienst Don Bosco staat garant voor de unieke ‘Don Boscosfeer’, veilig reizen en verblijven, kwaliteit en inhoudelijk sterke projecten. Niet twijfelen, gewoon DOEN! Leeftijd? Ervaring in het jeugdwerk?

Jeugddienst Don Bosco vzw Naamsesteenweg 37 3001 Heverlee jeugddienst@donbosco.be internationaal@donbosco.be T +32 16 24 16 20 www.jeugddienstdonbosco.be facebook.com/jddonbosco www.jdbwereldwijd.wordpress.com

Met de financiële steun van

In deze folder zie je snel wat de minimumleeftijd is om deel te nemen aan een project en of ervaring in het jeugdwerk vereist is. 18+

18 jaar of ouder geen ervaring in het jeugdwerk vereist minstens 1 jaar ervaring in het jeugdwerk minstens 2 jaar ervaring in het jeugdwerk minstens 3 jaar ervaring in het jeugdwerk

d!

ëngageer Plezierig ge


 Op cursus met Jeugddienst Don Bosco in Europa, dat is écht iets voor jou!  Als animator met Jeugddienst Don Bosco in het buitenland, dat is écht iets voor jou! WWW.JEUGDDIENSTDONBOSCO.BE

Naamsesteenweg 37, 3001 Heverlee, jeugddienst@donbosco.be

 Vrijwilligerswerk met Jeugddienst Don Bosco in het buitenland, dat is écht iets voor jou!

Jeugddienst Don Bosco

Beste ...

2017 internationaal vrijwilligerswerk  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you