Page 1

Welkom op Festival

buitenkans 13 en 14 mei Enschede

Haantje de voorste? Een nieuwe lente…een nieuw begin. De internationale talentenjacht BUITENKANS is de kick-off van een seizoen vol straattheater. Jong, nieuw talent kan hier ervaren hoe het voelt om op te treden voor een enthousiast publiek. Gevestigde kunstenaars testen hun nieuwe voorstelling. Alles is dus kakelvers op dit festival! Dans, mime, theater, stand-up comedy en muziek, het komt allemaal langs. Kom naar buiten en ervaar als eerste de creatieve energie van een nieuw seizoen! Nieuwsgierig Aagje? De achtste editie van talentenjacht BUITENKANS op 13 en 14 mei in Enschede puilt uit, groeit uit zijn voegen en zit barstensvol nieuwe ontdekkingen. Welke drie worden dit jaar de meest verrassende en originele straattheatervoorstellingen? Een 20-koppige internationale jury beslist samen met het publiek! Voor een duppie op de eerste rij? Het kost zelfs geen duppie, want de toegang tot al deze nieuwe voorstellingen is gratis. Het nieuwe talent staat te popelen om te laten zien wat ze kunnen. Het enige dat we terugvragen is een welgemeend applaus na afloop!

Kijk voor meer informatie, foto’s en video’s op www.buitenkans.com


Wie durft het aan? Je aan een groot publiek voor het eerst

blootstellen of je nieuwe voorstelling laten zien. Dat is moedig! Deze artiesten durven het aan deze zomer. (1) De Wisch met Cooper Cat (NL) Op een koude decembermiddag komt Cooper Cat aan. Hij arriveert op een majestueus schip. Een grote menigte wacht hem op. Het publiek is extatisch. Is dit onze nieuwe leider? “Darling, come home, they said”.

(14) Miaow Productions met The Phenomenarium (B) De Phenomenarium gaat over een freaky ouder showkoppel. Alle artiesten uit de succesperiode hebben dit stel in de steek gelaten of zijn ontslagen vanwege de financiële crisis. Nu doen ze alle acts zelf, vaak met hilarische consequenties. (15) Niet voor de Poes met Constructions (NL) Met een prachtig kostuum en op hoge stelten danst Esther van Leeuwen door Enschede. Haar voorstellingen zijn een combinatie van dans en mime, begeleid door swingende muziek.

(16) Compagnie Balltazar met de Ballen van Balltazar (B) Twee Roemeense zigeuners hebben al hun talent samengebracht in één grote show. Met (2) Productions en zonen met Rocky Teardrop hun familie-erfstuk de contrabas, een paar WCen Mercedes (B) Rocky Teardrop en Mercedes geven miniconcertjes. ontstoppers en echte circusballen hebben ze een spectaculair schouwspel bedacht. Aan de ingang wordt gecontroleerd of je het recht hebt om te komen luisteren. Koppels zullen vaststellen dat hun concertje maar 1 minuut duurt. (17) Compagnie MOBIL met Sulky M1 (NL) Het uitmaken met je lief is de enige optie om meer Een eigenzinnige man duikt onverwacht op in het straatbeeld met zijn Sulky. Waar komt hij vandaan? te horen. Waar gaat hij naar toe? De man trekt veel bekijks met zijn kleine autootje. (3) Foomp met Foomp en het vliegende sprookjesboek (NL) (18) Mimi met Colourful (D) Een avontuurlijke voorstelling waarbij de Foomps terecht komen in een middeleeuwse ridderroman. De Quick Change Dance Show is een artistieke, dynamische en originele metamorfose-act die je Zullen de Foomps het vliegend sprookjesboek nog niet eerder zag! Een grote verrassing zal je terug kunnen brengen? versteld doen staan! (4) The Ladybugs met The Ladybugs Music (19) Amelia Cadwallader Circus Show (IT) met Breaking Broken Dreams (E) De Ladybugs zijn twee dynamische meisjes die Een verbazingwekkende hoelahoep-act met zelfcircus, comedy en live muziek combineren in hun verzonnen paarden, een onzichtbare striptease voorstelling. Hun hoge melodieuze stemmen brengen de dames met de voetjes van de vloer als en bizarre goocheltrucs. Tijdens de show gaat iets grondig mis...en moet de brandweer komen. ze al zingend in de lucht omhoog stijgen. Hun talent brengt ze letterlijk overal! Adembenemend! (20) Mr Vita met The T.N.T. show (E) Rock ’n Roll, een moterhelm en een striptease (5) ZED met l’Univers de Mr Lino (FR) Mr Lino is een magiër en een superheld. Hij brengt leiden ons naar de uiteindelijke finale...daar waar iedereen op zit te wachten...La Bomba! Zeer van alles en nog wat tot leven. Zaken die eigenlijk explosief! niet bestaan. Hoe hij dat doet? De wereld van Mr Lino is één groot fantasieland waar volop gelachen (21) Rigor Mortis Ensemble met Plaats Delict wordt. Wees niet te laat, want dan mis je alle lol! (NL) U wordt dringend verzocht zich te melden bij de (6) Hoetchatcha met Circus Hoetchatchov (NL) Plaats Delict. Uw bijdrage aan het onderzoek is van Met veel trots presenteert papa Krzystov zijn levensbelang. Onder het motto ‘hoe meer zielen, zoon Ivànovitch. Zoonlief blijkt inderdaad over hoe kleiner het leed’ zijn alle getuigenverklaringen uitzonderlijke talenten te beschikken. Misschien welkom. zou hij écht wel eens ‘de beste acrobaat van Rusland’ kunnen worden...


(7) TENT circustheater productions met 2travel (NL) Traditioneel wordt het circus geassocieerd met de geur van zaagsel, clowns met rode neuzen, paarden, een acrobaat en de nostalgie van een circustent. Dat circus bestaat nog wel, maar in de afgelopen jaren is het circus enorm veranderd en ontwikkeld. (8) Compagnie Tout par Terre met Charles et Stone (FR) Twee broers, Charles en Stone komen net aan uit Amerika. Ze hebben koffers vol souvenirs, muziek, diabolo’s en een indrukwekkende hoeveelheid ballen bij zich. (9) Toneelgroep Dapper met Carnival (NL) Een rondreizend dierencircus. In hun kooien, achter de talloze deurtjes van de kar, broeden gedrochtelijke wezens op een doorbraak die de toekomst voorgoed zal veranderen. (10) Compagnie Filles en Tropiques met AmOOOre! (FR) Een erotische poppen-en objectenshow. Elizabeth POTASSO is een echte Italiaanse Marilyn Monroe. Energiek, gepassioneerd en een beetje nerveus. In haar show laat ze ons lachen, maar vergeet dat ze eigenlijk opwindend hoort te zijn. (11) Le Baccanti met Nomen Omen (IT) Wat gebeurt er ‘s nachts op het kerkhof? IJzingwekkende schreeuwen, rammelende kettingen, onrustige geesten? Niks van dit alles. De eeuwenoude Viola en Sofia beleven gewoon weer een hele saaie avond. (12) Komma4 met Spiekbox (NL) Een optreden van SPIEKBOX is het best te beschrijven als een levende kijkdoos. Het publiek gluurt door kijkgaten met ‘spionnetjes’ naar een theatervoorstelling binnenin. (13) Otto Panzer met Otto Panzer Show (IT) Otto is een hele beleefde en aardige clown. HIj is gekleed als de directeur van een groots en majestueus circus. Hij laat je kennismaken met ongewone trucs. Hij sleept daarbij wel het publiek mee in zijn avonturen.

(22) Judika Lessmann met Pierrot (NL) De nostalgische Pierrot-pop staat stil met haar accordeon. Het circus vertrok en liet haar achter. Onverwachts begint zij te bewegen, komt zij tot leven en maakt zij contact met het publiek. (23) Nieuwlef met Jezus Miracle Lab (NL) Beleef het beste uit je leven nog een keer, binnen een minuut. Wie dit godswonder op wielen ‘gewoon’ ingaat komt er ‘buitengewoon’ weer uit. (24) Kolektiv Narabov met Le Grand Big Tour –with cheese (D) Drie artiesten leiden het publiek rond door de straten van Enschede en leggen hen de streekverhalen, de geheimen en de verborgen rare trekjes van de inwoners uit. De gidsen zijn zelf ook vreemd in de stad en dat zorgt voor een ongewone kijk op het alledaagse leven in Enschede. (25) ARTboem met Himantopus Humantopus (B) Van het vogelachtige mensenras, de Himantopus Humantopus, zijn er nog maar drie. Uitgebroed, verstoten en achtergelaten. Drie meter boven de grond scharrelen ze nu rond. Op zoek naar een geschikte broedplaats. (26) El Diabolero met Diabolirium (AT) Diabolerium is een show waar je een stoot energie van krijgt. El Diabolero combineert verbazingwekkende diabolotechnieken met komedie en theater. (27) Jeroen Elfferich met Loop the Balloon (NL) Op ballonnen kan je slaan, scratchen, eraan trekken en je kan ze laten gillen. Dat wordt een heel bijzonder muziekstuk! (28) 2moveDC met Paard van Troje (NL) Het leven is te saai geworden. Drie vrienden besluiten hun geluk elders te zoeken. Maar waarom maakt de auto ineens zo’n vreemd geluid? Waar komt al die rook vandaan? Op het nippertje belanden de vrienden in een drassig grasveldje. (29) Theater STAAL met Zirkuz Zirkuz “Wielkommen! Jaaaaa... Alstublief und dank u wel. Wir von zirkuz Zirkuz bringen ihr viel verknugen. Mit gefahr für eigen Leben ja? Nur heute im Holland!!! Jaaaaa...” Theater STAAL brengt ijzersterk, slapstickachtig straattheater. Soms grotesk, soms aandoenlijk, maar altijd hilarisch.


(30) Maantheater met Bep en Truus (NL) Het is altijd goed uitkijken geblazen als deze twee dames aan komen rijden met hun zwarte Eend. De auto is volgeladen met koffers en bizarre spullen.

(39) ASAF met Asaf ’N Roll (ISR) Deze straatartiest uit Israel is een acrobaat, danser, clown en jongleur in één. En niet te vergeten hij is ‘s werelds grootste rockster! Dat zullen we weten!

(31) Beeldend theater de Muzen met Muze à Pied (NL) Dansen met een grote aap, een grote vogel die ineens blijft eten of een roofdier dat plots over je schouder kijkt. Alles is mogelijk in deze ‘dierentuin’.

(40) ARTboem met Circus Dwaaltuin (B) Dwalen door een circusdoolhof. Wie wil dat niet? In elk hoekje kom je een artiest, een gek voorwerp of een andere verrassing tegen.

(32) Living Sculptures met Stenen Sprookje (NL) Wie blijft kijken en hen volgt, zal het sprookje horen en begrijpen waar hun stenen hart naar zoekt. (33) Het Meubilair met Bar in a box (NL) Je hebt het warm en je hebt dorst en er is geen bar te bekennen. Net op dat moment komt er een grote kartonnen doos voorbij met de tekst BAR. Is dit het antwoord op je gebeden? (34) Dans la Poche met Gracie Spoon (FR) Gracie Spoon komt met de noorderwind naar festival Buitenkans en brengt een dienblad vol knopen, trucs en verhalen met zich mee. Daarmee naait ze een wonderland van magie en sprookjes aan elkaar. (35) Duo Musa met De Jas (NL) Met ‘De Jas’ brengt Duo Musa spetterende acrobatiek van Nederlands-Keniaanse bodem op grote hoogte, verenigd door een magische jas. (36) Rope Theatre met Folivorius (D) Rope Theatre komt met een overdreven grote stalen constructie. De vrouw heeft moeite het gevaarte op te zetten, maar als het eenmaal staat kan ze schijnbaar moeiteloos dansen op een touwtje. (37) Frank Los met de Transparante Kerk (NL) Een opblaaskerk waarin het gaat om het geloof in (niet) zeker weten. Frank Los onderzoekt met zo’n dertig kerkgangers tegelijk de beperkende overtuigingen. Want, zo meent Frank, de meeste mensen kijken door wc-rolletjes. (38) Mr Marcus met Here we go! (AT) Een metershoge fiets verschijnt. Wie durft? Als een echte King Kong klimt Mr Marcus op de pedalen. Zijn assistenten laten los en rennen voor hun leven, want de fiets komt in beweging en staat nooit meer stil.

(41) Theater Coper met Les voyages de Gwipaz (B) Deze walking-act bestaat uit twee steltenlopers en twee personages op de grond. Met mime en een nonsenstaal praten ze met het publiek. (42) Niet voor de Poes met Thee, Kopjes en Snorharen (NL) Ineens staat er een huisdier op de stoep. Soms heb je geen keus en wordt vriendschap je gewoon in je schoot geworpen. Deze voorstelling is een kat-enmuisspel tussen een onwilllige huisdiereigenaar en een kat die een smeerpoe(t)s blijkt te zijn. (43) Circus Elleboog met Black Box (NL) De Black Box daagt je uit en laat je transformeren. Je moet echter wel het lef hebben om er in mee te gaan. Een gevecht tussen eigen wil en onweerstaanbare aantrekkingskracht. (44) Theater Kwezel met Nosferatu (NL) Een obscure dokter woont in een brakke ziekenwagen. Het redden van levens is zijn eenzame bestaan. Op een dag krijgt hij een ongewone patiënte in zijn wagen. Een dolende vrouw, een vampier, is altijd op zoek naar vers bloed. (45) Cyrk Dosole! met Polka Fusion (D) Hilarische en hedonistische straattheatershow met het ‘Wilde Oosten’ temperament. Al Polkadansend jongleert, hoelahoept en acrobatiekt het duo Nikolai en Pietruszka zich door de Enschedese straten. (46) Eye-Wash met Drieluik Verleiding (NL) De leden van de groep Eye-wash hebben één grote passie: dansen. Op festival BUITENKANS geven ze met een spannende choreografie uiting aan de kunst der verleiding.


23.

1.

12.00

(P)Zuidmolenplein 40. ARTboem met Circus Dwaaltuin

39. ASAF met Asaf ’N Roll 40.

37.

(O)Zuidmolenplein 37. Frank Los met de Transparante Kerk

38. Mr Marcus met Here we go!

35.

(N)Van Loenshof thv Walstraat 35. Duo Musa met De Jas 36. Rope Theatre met Folivorius

34.

28.

21.

16.

34. Dans la Poche met Gracie Spoon

30.

22.

18.

14.

8.

1.

33.

38.

31.

12.15 26.

12.30 7.

12.45 2.

13.00

33. Het Meubilair met Bar in a box

32. Living Sculptures met Stenen Sprookje

(M)Langestraat thv Haverstraatpas 30. Maantheater met Bep en Truus 31. Beeldend theater de Muzen met Muze à Pied

29. Theater STAAL met Zirkuz Zirkuz

28. 2moveDC met Paard van Troje

(L)Langestraat muur stadhuis 26. El Diabolero met Diabolirium 27. Jeroen Elfferich met Loop the Balloon

(J)Langestraat walking acts 24. Kolektiv Narabov met Le Grand Big Tour –with cheese 25. 25. ARTboem met Himantopus Humantopus

23. Nieuwlef met Jezus Miracle Lab

(J)Langestraat bankje 21. Rigor Mortis Ensemble met Plaats Delict 22. Judika Lessmann met Pierrot

20. Mr Vita met The T.N.T. show

(I)Langestraat 18. Mimi met Colourful 19. Amelia Cadwallader met Breaking Broken Dreams

17. Compagnie MOBIL met Sulky M1

(H)Jacobuskerk 15. Niet voor de Poes met Constructions 16. Compagnie Balltazar met de Ballen van Balltazar

(G)Grote Kerk rechts 14. Miaow Productions met The Phenomenarium

(F)Grote Kerk achter 13. Otto Panzer met Otto Panzer Show

12. Komma4 met Spiekbox

11. Le Baccanti met Nomen Omen

(E)Grote Kerk links 10. Compagnie Filles en Tropiques met AmOOOre!

(D)Brandmonument Oude Markt 8. Compagnie Tout par Terre met Charles et Stone 9. Toneelgroep Dapper met Carnival

7. TENT circustheater productions met 2travel

6. Hoetchatcha met Circus Hoetchatchov

5. ZED met l’Univers de Mr Lino

(C)Grote Kerk voor 4. The Ladybugs met The Ladybugs Music Circus Show

(B)Kruispunt De Graaf 2. Productions en zonen met Rocky Teardrop en Mercedes 3. Foomp met Foomp en het vliegende sprookjesboek

(A)Café Het Bolwerk 1. De Wisch met Cooper Cat

LOCATIE

13.30 39.

27.

19.

5.

13.45 36.

32.

12.

3.

14.00 29.

15.

13.

4.

1.

14.15 24.

17.

14.45 38.

26.

25.

6.

15.00 30.

23.

2.

1.

15.15 22.

20.

12.

9.

15.30 40.

37.

35.

34.

28.

14.

15.45 21.

10.

8.

16.00 27.

18.

3.

1.

16.15 39.

32.

24.

15.

13.

7.

16.30 36.

29.

5.

16.

19.30 ATAK

vrijdag 13 mei

12.

9.

19.45

17.00 19.15 Performance locations BUITENKANS

19.

11.

6.

20.00 A

speelSCHEMA 20.30

20.15 D C E G F B

17.

10.

4.

20.45 I H

20.

21.00 J

12.

K

L

M

21.15 N

11.

21.30 O P

21.45

16.45

14.30

13.15


23.

1.

12.00

(P)Zuidmolenplein 40. ARTboem met Circus Dwaaltuin

39. ASAF met Asaf ’N Roll 40.

37.

(O)Zuidmolenplein 37. Frank Los met de Transparante Kerk

38. Mr Marcus met Here we go!

35.

(N)Van Loenshof thv Walstraat 35. Duo Musa met De Jas 36. Rope Theatre met Folivorius

34.

28.

21.

16.

34. Dans la Poche met Gracie Spoon

30.

22.

18.

14.

8.

1.

33.

38.

31.

12.15 26.

12.30 7.

12.45 2.

13.00

33. Het Meubilair met Bar in a box

32. Living Sculptures met Stenen Sprookje

(M)Langestraat thv Haverstraatpas 30. Maantheater met Bep en Truus 31. Beeldend theater de Muzen met Muze à Pied

29. Theater STAAL met Zirkuz Zirkuz

28. 2moveDC met Paard van Troje

(L)Langestraat muur stadhuis 26. El Diabolero met Diabolirium 27. Jeroen Elfferich met Loop the Balloon

(J)Langestraat walking acts 24. Kolektiv Narabov met Le Grand Big Tour –with cheese 25. 25. ARTboem met Himantopus Humantopus

23. Nieuwlef met Jezus Miracle Lab

(J)Langestraat bankje 21. Rigor Mortis Ensemble met Plaats Delict 22. Judika Lessmann met Pierrot

20. Mr Vita met The T.N.T. show

(I)Langestraat 18. Mimi met Colourful 19. Amelia Cadwallader met Breaking Broken Dreams

17. Compagnie MOBIL met Sulky M1

(H)Jacobuskerk 15. Niet voor de Poes met Constructions 16. Compagnie Balltazar met de Ballen van Balltazar

(G)Grote Kerk rechts 14. Miaow Productions met The Phenomenarium

(F)Grote Kerk achter 13. Otto Panzer met Otto Panzer Show

12. Komma4 met Spiekbox

11. Le Baccanti met Nomen Omen

(E)Grote Kerk links 10. Compagnie Filles en Tropiques met AmOOOre!

(D)Brandmonument Oude Markt 8. Compagnie Tout par Terre met Charles et Stone 9. Toneelgroep Dapper met Carnival

7. TENT circustheater productions met 2travel

6. Hoetchatcha met Circus Hoetchatchov

5. ZED met l’Univers de Mr Lino

(C)Grote Kerk voor 4. The Ladybugs met The Ladybugs Music Circus Show

(B)Kruispunt De Graaf 2. Productions en zonen met Rocky Teardrop en Mercedes 3. Foomp met Foomp en het vliegende sprookjesboek

(A)Café Het Bolwerk 1. De Wisch met Cooper Cat

LOCATIE

13.30 39.

27.

19.

5.

13.45 36.

32.

12.

3.

14.00 29.

15.

13.

4.

1.

14.15 24.

17.

14.45 38.

26.

25.

6.

15.00 30.

23.

2.

1.

15.15 22.

20.

12.

9.

15.30 40.

37.

35.

34.

28.

14.

15.45 21.

10.

8.

16.00 27.

18.

3.

1.

16.15 39.

32.

24.

15.

13.

7.

16.30 36.

29.

5.

16.

19.30 ATAK

vrijdag 13 mei

12.

9.

19.45

17.00 19.15 Performance locations BUITENKANS

19.

11.

6.

20.00 A

speelSCHEMA 20.30

20.15 D C E G F B

17.

10.

4.

20.45 I H

20.

21.00 J

12.

K

L

M

21.15 N

11.

21.30 O P

21.45

16.45

14.30

13.15

BUITENKANS  

info straattheaterartiesten en speelschema