Page 1

heNt JMJF

L F P C T U GJF GB

m? o r a a w j ji t e e W nd! Fietsen is gezo tuur n o v a s t e fi d n e nn Beleef een spa verijssel O in s te u ro ts e fi te is o o De m


t a a l p Kleur

Hoi,

Ik ben Loes. Dit is mijn fiets. d. Mijn fiets is roo i. Dat vind ik moo

Ik kan heel sne l fietsen. Niemand houdt mij bij. Ik ben overal a ls eerste. Dat vind ik leuk .

blij. e m k i el ets vo fi van. e k d r e t s Op r heel e d r o Ik w dag. ond. z e e r e g d n e i E ets ik fi m o Daar

ook leuk? Vind jij fietsen mooie fiets? Heb jij ook een ellig, Ik vind het gez ee fietst. als jij met me m als je dit plaatje ziet is de tekst bedoeld voor je vader en moeder.

r e e i jken w

Ki

! n a k t s d r a h het

Voor papa en mama: Dit FamilieFietsboek is speciaal gemaakt voor u en uw kinderen. Met inspirerende verhalen, leuke doe-spelletjes, spannende puzzels en bruikbare tips willen we u laten zien hoe leuk en avontuurlijk fietsen kan zijn. Fietsen is gezond. Jong en oud kan het en heeft er plezier in. Dat maakt het tot een ideale en sportieve familie-activiteit. Met dit boekje kunt u samen met uw kinderen het fietsen (her)ontdekken. In de provincie Overijssel zijn bijvoorbeeld mooie fietstochten te maken.

Door met elkaar te fietsen, zien uw kinderen het goede sportieve voorbeeld. Dit boekje is onderdeel van een campagne die wordt gevoerd om een actieve en gezonde leefstijl te bevorderen. Met 30 minuten bewegen per dag, voldoet u al aan de beweegnorm (voor kinderen geldt ‘de dubbel 30’-norm). U voelt u fit en gezond. Fietsen is een laagdrempelige manier om u dit gevoel te geven. Fietst u ook mee? 


Het is een mooie

zonnige dag.

heerlijk weer om te fietsen. Loes gaat altijd op de fiets naar school. Ze fietst samen met haar papa en haar broertje, Siem. Kijk, daar is Bram, de buurjongen. Loes kijkt sip, Bram doet altijd gemeen. Hij vindt fietsen saai. Hij wordt er moe van, zegt hij.

Ze fietsen

Het is

Daarom gaat

Bram met zijn vader mee in de auto.

Bram denkt dat hij eerder op school is dan Loes.

fiets. De rook van de auto komt in haar gezicht.

Loes zit op haar

Gelukkig gaat de

lelijk gezicht.

auto een andere kant op.

‘Vind je het erg dat wij niet met de auto gaan?’, vraagt papa. ‘Nee hoor’, zegt Loes.‘Ik vind het juist leuk om te fietsen.’ Op de fiets beleef je

door het park.

Hoog in de bomen zitten de vogels. Ze fluisteren over de fietsers daar beneden. Hebben zij iets lekkers bij zich? De vogels vliegen naar beneden om te kijken.

Een auto is toch sneller?

Ze ziet Bram, hij trekt een

gezellig

avonturen!’

Het zijn brutale vogels.

Siem schrikt. ‘Papa, kijk uit! Er komt een zwarte vogel op je af!’ Papa ziet het ook. Hij gaat sneller fietsen.

Loes, papa en Siem moeten weg van de vogels. ‘Papa, kom deze kant op!’ roept Loes.


Snel fietsen ze van het pad af. Ze rijden samen het bos in. Ze kennen de weg in het bos

niet.

Als dat maar goed gaat...

De zwarte vogels blijven in het park achter. Gelukkig.

Loes, papa en Siem rijden nu weer langzamer. Ze rusten even uit.

Maar

welke kant moeten ze nu op?

Loes is

hier nog nooit geweest.

‘Remmen!’ roept papa. Loes en Siem schrikken zich een hoedje. Wat ligt daar voor ze?

Het is een

smal slootje.

overheen fietsen. Loes geeft het niet op. Dan maar springen!

Daar kunnen ze niet

Ze neemt een

aanloop en... het lukt!

Ook papa enSiem springen over het slootje.
Komt

Loes nog wel op tijd op school?

Loes, papa en

Siem zijn bij de rand van het bos.

Daar vinden ze de

weg snel weer terug.

‘Is de school al begonnen?’ vraagt Loes. ‘Nee hoor, we komen op tijd aan’, zegt ‘Nog één keer linksaf. De vogels in het Siem wil ze wat Dat

papa.

Dan zijn we er.’

bos kijken een beetje zielig.

brood geven.

mag van papa.

Hij laat wat De vogels

stukjes brood op de grond vallen.

eten het lekker op.

komen aan bij school. Er staat een lange rij met auto’s.

Loes, papa en Siem De auto’s

Bram kijkt sip. Loes. Loes is heel trots op haar fiets. Hij heeft verloren van

Maar ze vindt Bram ook zielig. Ze zegt: Fiets je morgen met ons mee?

Dan beleef je ook een avontuur!

toeteren boos naar elkaar.

Iedereen heeft

haast.

Alleen de fietsers zijn op tijd. Zij kunnen overal

tussendoor.
Fietsen is gezond

Fietsen is leuk. Je beleeft onderweg veel avonturen. Weet jij waarom het gezond is? Door te fietsen word je minder snel ziek

Van fietsen word je fit • • •

• •

Regelmatig fietsen verhoogt de fitheid met 13%. Als je regelmatig fietst, stijgt je fitheidsniveau naar dat van mensen die vijf jaar jonger zijn. Als je vaak fietst, stijgt het fitheidsniveau zelfs naar dat van mensen die tien jaar jonger zijn. Voor niet-sporters is dertig minuten fietsen per dag al voldoende om de fitheid te verhogen.

Fietsen is gemakkelijk • • • • •

Door te fietsen blijf je op gewicht • • •

Veel mensen hebben een fiets, vrijwel iedereen in Nederland kan fietsen en het is goed in te passen in het dagelijks leven. Je hoeft voor het fietsen geen speciale sportkleding aan en je raakt niet bezweet als je in een rustig tempo fietst. De kans op blessures is erg klein. De fietsinfrastructuur en –cultuur in Overijssel is goed ontwikkeld. Je kunt dus vrijwel overal komen op de fiets. De fiets brengt je van deur tot deur en je kunt je fiets overal stallen.

Dagelijks 30 minuten fietsen (in een gemiddeld tempo) levert al 150 kcal extra verbruik op. Je verbrandt daarmee de calorieën van een kroket. Fietsen is een goede manier om je gewenste gewicht te behouden of te bereiken. Fietsen is een gemakkelijke manier om te bewegen en daarmee op gewicht te blijven.

Met fietsen heb je schone lucht om je heen

Fietsen geeft je een lekker gevoel • Fietsen heeft een positief effect op de mentale gezondheid en geeft je een lekker gevoel.

10

Fietsen is een goede manier om te bewegen: het stimuleert de ademhaling en bloedsomloop en er worden veel spieren tegelijk gebruikt. Fietsers verzuimen op het werk minder dan niet-fietsers.

• • •

De lucht wordt schoner als meer mensen fietsen en er daardoor minder kilometers met de auto worden gemaakt. De gezondheidswinst van fietsen is groter dan de schade die je oploopt door het inademen van fijn stof. Elke vier kilometer op de fiets in plaats van met de auto bespaart de uitstoot van een kilo CO2.

11


Fietsen is stil • Als meer mensen de fiets nemen in plaats van de auto, kan dat de geluidsoverlast verminderen. • Als er minder geluid is geniet je meer van de omgeving waarin je fietst.

e j t Wis ? t a d

Met fietsen ben je sneller

€ 136,67

• • •

Fietsers hebben minder ruimte nodig dan auto’s (zowel tijdens de rit als bij het parkeren). Je hoeft daarom minder vaak te wachten. Fietsen kun je gemakkelijker (en voor de deur) parkeren dan auto’s. Met de fiets heb je geen last van files.

eren d in lk o o h c iss s a b e d n Ongeveer 40% va school r a a n s et fi e d et m t kom

Fietsen is voordelig • De kosten voor het onderhoud van een gemiddelde fiets zijn ongeveer € 175,- per jaar. • Fietsen bespaart de overheid kosten op de infrastructuur.

12

Bron: TNO-onderzoek ‘Fietsen is groen, gezond en voordelig’ uit 2010

Bronnen / Zicht op Nederland fietsland, 2009 / www.fietspagina.nl / www.weekvandevooruitgang.nl

13


Zet je vader en moeder op de fiets!

n e r e i s r e v n e n e s et o Fiets p

m r ervoo hebben o gepoetste d g r o Z goe oie a zin mam p een mo of mama 7. n e o a pap en 1 papa este dat je gaat het b ets van je dzijden 16 ereen bla l ied de fi Dat sen. ts. Maak iertips op s! Dan wi t e fi te e fie vers toffe fiet ! sierd ijk bij de n n r e v op ee cht make en .K e n i l o i o o sch hele fam el een t w e Met d

De papa en mama van Loes fietsen iedere dag naar school. Ze vinden dat leuk. Zo krijgen ze genoeg beweging. Het is ook goed voor de natuur. Loes is er blij mee, want ze zit veel liever op de fiets dan in de auto. Wil jij ook meer fietsen met je papa en mama? Kijk dan snel hieronder hoe je dat kunt doen. Laat je papa of mama lekker meelezen met deze tips.

d j i r t s d e w m o Slal

Orga vr m weds iendinne et jouw niseer tjes u vrien trijd. kun i gevu t het ook Het best t de buur djes en ew ld te d op ee met wat oen met erkt het en echte k e n met a r slal . Ze rto ve met je fie ldje of op t de pion nnen doz pionnen, ome ts m n een w tussen de weg ( en op ko n of plas aar je waar de p t r i edstr t e afsta c flesse ionn geen ijdje Daar e nd v n, n a m d na m u oeten et je vrie oor te sl to’s zijn an elkaa ). Pr alom r ndj de vade moeder es en vri men. Do obeer s rs na e e tuurl tegen el ndinnetj eerst kaar es. ijk o ok! en d e

d n a m k c Pickni

s et fi e d mee op

Wat is er er dan uk er nou le ama of in de zom aan je papa en m emt een ag e ne nick? Vra den in het bos. J terhammen k ic p n e e g hou als bo knick ma e hapjes mee, zo jes, toastjes met ic p n e e j r ji ens ke en en lek , koude fl er vindt. k ls e in r p d p , a d klee f in r lekk nen en mandarij at je maa plek in het bos o , w ta s s e a ll p a t me enlijk en mooie te fietsen, want kaas, eig ie naar e il tuk m fa je en flink s t kleed uit en met e je m o ts e d fi e el go id he Eerst . Het is w van. Spre weer mee! een park gt iedereen trek al wel je afv m e e daar krij N ! r maa smullen

14

t h c o t s et fi e i l i Fa m

Achterin dit mooie een overzicht van je nd vi e in az ag m uitnodiging op k zelf een mooie aa M l. se ijs er Ov r’ uit dit boek) fietsroutes in mee fietsen-sticke je a ‘G de en en zusjes of kening ook je broertjes en nt een kaart (met te ku Je a. am m t en je papa en es die je leuk vind ut ro de en stuur die naar n va 1 es odigen. Ki af. je opa en oma uitn le familie een dag spreek met de he

Schrij f

l a a h r e v n e r u t je eigen avon

je Je kunt in dit boek ijf je t op de fiets. Schr ef le be mama es Lo e di n ture aar ook je papa en M . ol dr of ho lezen over de avon de k b jij natuurlij verhaal. Daarin he ts fie e nd avontuur. ne an sp eigen doen mee met jouw op avontuur. ht met je meegaan ec t he in ze of rs je oude Vraag daarna aan

Hond ui tlaten op

de fiets

ook die he bt)! Vr leuk vindt Weet je wie aag om he als jul lie gaa aan papa te fietsen? t en ma n fiets ma of Jullie hond en. De zij d (als ho afloop nd kan lekk e hond me je ew er net zo fit als rennen en illen neme n jullie. voelt z ich na

d j i r t s d e w s et Fi

pel van Loes fiets Met het computers en en over t je vogels ontwijk oe m eg rw de On . ijk op school je naar school t je zo snel mogel da om er at ga t pa en mama . He ter. Laat ook je pa slootjes springen pu m co de op ns tje testen r het eerst ee r op een stil wegge te la nt aankomt. Probee ku Je . en en! familie meespel t hardst kan fiets he ht ec t he in k en de rest van de oo het computerspel of de winnaar van

! n e s et fi l o o h c s r a a n t a a r t s e l e h Met de

We kennen olen. ndom de basissch ro te or een uk dr rs ee rk engen, zorgen vo br ol allemaal de ve ho sc ar na d zijn er nog op tij onveilig. Natuurlijk kinderen nog net n n le hu ho frisse e sc di rs om de nd ro ou straten je fietsen door de Gehaaste uk de st d en er ek kk le er n tg ui ee n Kortom: end . Daarmee worde toot omlaag gaat. n staan: elke ocht ts te ui la 2te CO ns de ge t or wirwar van auto’s da m en naar f, zo to ’s en om hun kinder spaar je brandsto redenen om de au bb be e he en jk d ri ts tij ng fie g la te ni be ei or w re do pje te twee ande regelen. Een groe endgymnastiek. En ouders ‘s morgens te ht m at oc ro ra e aa st ch w t/ n tis ur ne as bu nt de le fa de kinderen hool met de he verschillende re buitenlucht is een en van en naar sc n weer even bij en de natuur. Er zijn ts se en et fie t kl lf he ze rs je de om or oe jn vo m zi r je zo n en fietsen is goed hele straat bespaa ssing daarvoor ka engen. De vaders lo de br op et te e M ol ed n. ho go le sc el n st ar Ee op na klimaat! je een rooster lijk op de fiets school te brengen. nditie én aan het r buurt/straat kun kinderen gezamen co Pe le de . he n to te ge au ui al sl de de n be n n va ouders ka achterbank nke bijdrage aa zelliger dan op de en benzine. Een fli s tje el de et ro s, vinden het veel ge s aan uitlaatga heel wat kilometer

15


Versiertip 4 Flitsende vlag ts gemakkelijk ? Je kunt je fie

opvallende fiets n e e k o o j ji il W omen. al van ver aank r a a h t ie z e J . je te helpen. nalrode fiets m k o n r ! e e e g a st ft e sl e e e e m h d f s n o e Lo snel aa ffrouw bij de tips. Ga papa, mama, ju s n je e n e a r d a a g a m ra k V ij K doen? m alles zelf te Lukt het niet o

versieren.

Versiertip 1 Stoere sleutelhanger Wat heb je nodig? 1 beker 1 stuk karton 1 potlood 1 schaar vouwblaadjes stickers gekleurd touw

Zet een beker op het karton. Trek met een potlood een rondje om de beker. Knip het rondje uit. Teken je favoriete dier op het rondje. Scheur vier gekleurde vouwblaadjes in kleine stukjes. Plak deze stukjes op de tekening van je dier. Gebruik de kleuren door elkaar. Vul het dier helemaal op. Teken met een zwarte viltstift ogen op je dier... en misschien ook snorharen. Maak met een schaar bovenin het rondje een gaatje. Doe daar een gekleurd touwtje doorheen. Maak je nieuwe sleutelhanger vast aan je fietssleutel. Zet je je fiets goed op slot?

Versiertip 2 Ratelende wielen Wat heb je nodig? 1 wasknijper 1 stuk karton viltstiften

$

Knip een rechthoek uit het karton. Het moet ongeveer zo groot zijn als een speelkaart. Versier het stuk karton met viltstiften. Maak het stuk karton vast op je spatbord. Dit doe je met de wasknijper. Zorg ervoor dat het karton tussen de spaken komt. Stap op je fiets en ratelen maar...

16

Wat heb je nodig? 1 pak gekleurde rietjes 1 schaar

$

$ $ Versiertip 3 Disco-wielen

Knip met een schaar de rietjes open. Dit doe je van boven naar beneden. Vouw de gekleurde rietjes om je spaken. Iedere spaak krijgt een gekleurd jasje. Nu heb je disco-wielen!

Versiertip 5 Vrolijke handvatten

Wat heb je nodig? 1 fietsvlag 1 schaar vouwblaadjes viltstiften lijm stickers (uit dit boek)

Koop een fietsvlag bij de fietswinkel. Deze vlag ga je zelf versieren. Bedenk hoe je je vlag wilt versieren. Gebruik je stickers of vouwblaadjes? Of allebei? Ga aan de slag! Maak mooie figuren of tekeningen. Knip ze uit. Plak je figuren of tekeningen met de lijm op de vlag. Versier de vlag daarna met de stickers uit dit boek. Nu valt jouw fiets echt op in het verkeer.

Versiertip 6 Snelle raket-fiets

Wat heb je nodig? 8 gekleurde vouwblaadjes 1 liniaal Pak vier verschillende gekleurde vouwblaadjes. Leg de 1 potlood blaadjes naast elkaar in een rij. Plak ze goed aan elkaar. 2 elastiekjes Meet aan de korte kant van de rij 5 centimeter af met een lijm liniaal. Zet een streep met potlood. Knip de blaadjes aan de andere kant van de streep in strookjes. De band van 5 centimeter blijft over. Daar knip je niet in. Bind een elastiekje strak om het handvat van je fiets. Rol het elastiek door naar het midden van je stuur. Rol de band van vijf centimeter zo strak mogelijk om je handvat. Plak het einde vast op de rol op je handvat. De strookjes komen aan de buitenkant. Schuif het strakke elastiek terug over het handvat zodat het de band extra op zijn plaats houdt. Wie heeft de vrolijkste fiets?

Wat heb je nodig? 1 leeg melkpak 1 schaar 1 rond schaaltje 1 satĂŠprikker rood en wit papier zwart karton lijm

Knip van het rode en witte papier stroken en blokjes. Plak dit op het melkpak, zodat het een raket wordt. Zet het schaaltje op het zwarte karton. Trek met een potlood een rondje om het schaaltje. Knip het rondje uit. Knip het rondje in tot het midden. Draai het rondje in elkaar. Zo maak je de punt van de raket. Plak de punt vast. Zet de punt op het melkpak. Plak de punt vast op het pak. Duw helemaal in de punt een satĂŠprikker. Laat de prikker uitsteken. Teken vier pootjes op het zwarte karton. Knip de pootjes uit. Lijm de pootjes vast aan de onderkant van de raket. Maak de raket vast aan je bagagedrager. Jij gaat hard!

17


Mette (6) is hard met de fiets gevallen. Thijs (6)

vraagt aan zijn moeder waarom het vliegtuig zo’n lange witte streep achter zich heeft.

Mama: “Die streep komt uit de motor”. “Waarom dan?” vraagt Thijs, maar hij weet het antwoord eigenlijk zelf wel:

“Dat is natuurlijk voor als je het vliegtuig hebt gemist, dan kun je hem met de fiets volgen!”

Finn (6) Waarop Finn zegt: “Ja, maar de wind waait ook naar achter toe!” Papa moppert dat

Mama troost en zegt: “Niet meer huilen meid, anders raak je zo overstuur”.

Mette antwoordt beledigd: “ Ik ben niet over het stuur, ik ben gewoon met de fiets gevallen”.

>>>>>>

te langzaam fietst.

Sophie (7) is onzeker met het uitsteken van haar linkerhand...

“Ik ga maar gewoon nooit linksaf!”

Berend (8)

Gerrie Kneteman, oud-wielrenner: “Neem het van mij aan: in Nederland zit de intelligentie tussen twee wielen. Als je fietst stroomt het bloed sneller door de hersenen en hoe meer bloed, hoe sneller je kunt denken”.

Marjan Berk, schrijfster: “Het leuke van fietsen is, dat je dicht genoeg bij de grond zit om de kleinste bloemetjes goed te kunnen zien, maar hoog genoeg boven de wereld om een staat van onthechtheid te bereiken”.

Nilgün Yerli, cabaretière: “De details van de natuur zie je vanuit een snelle trein haast niet,

op school:

“Juf, gisteren hebben wij met slingers de hele fiets verstierd”.

maar als je fietst dan zie je niet alleen de details, maar je voelt die zelfs. Fietsen, het mooiste werkwoord om je vrij te voelen”.

Julian en Mikael (8)

geniet van de bomen, de vogels, de natuur, de seizoenen, de koeien in de wei. Je ziet zoveel meer dan wanneer je er in de

18

Gerda Verburg, voormalig Minister van Landbouw: “Stap toch eens op die fiets, kijk om je heen,

scheppen op over het aantal versnellingen op hun fiets.

auto langs zoeft. Ik beleef altijd wat onderweg. Wanneer ik neefjes en nichtjes te logeren heb, stap ik vaak met ze op de fiets”.

Mikael tegen zijn vriendje: “Ik wilde er eigenlijk 58,

>>>> Voor meer citaten van volwassen fietsers: www.fietsen.123.nl

maar dat mocht niet”.

19


Veilig door de verkeers-jungle Fiets jij ook graag? Race je over de weg? Spannend! Maar let je wel goed op? Ken je de verkeersregels? En is je fiets wel veilig? Loes geeft je een paar goede tips.

an! a s a j e d leur k e g l e f Trek een ereen je goed! ied t e i z n a D

Rijd altijd

spad!

t als Leer op school de belangrijkste verkeersregels!

Rijd nooit door rood of oranje licht!

Draag e

! m l e h s t e en fi

! Doe Let goed op bij het fietsen door, geen andere dingen tussen naar dat zoals muziek luisteren. Of hondje kijken.

op het fiet

ui d n a h je Steek laat! je afs

20

Laat papa of mama je fiets nakijken. Heb je wel een goede rem? Doet je lamp het? En kan iedereen je bel goed horen?

Fiets niet met meer dan twee naast elkaar!

m die .. t. O d . u e t o . els h een boe d sparen g e t r k s e l kij ge eer jg j olitie n de verk t, dan kri l lang zak p e D hee t doe je aa 00 of je je dat nie n, moet je € 10, 0 : n e Als e betale ,5 bb t el he fiets: € 17 ,00 b s t boete e 30 je n fi -Gee licht op rijden: € € 10,00 00 , t : n -Gee rood lich in rijden ven: € 10 e r r -Doo et verkee aan te g 0,00 g h n n €3 ti ,00 -Tege nder rich g geven: ord: € 30 o b an aan z en voorr een stop l s f A -Ge en voor jaar) pp o t tot 16 s n e t r de -Nie r kin n voo lde

en ge

Ga lekker veel oefenen op je fiets.

(de

drag ze be

Op www.veiligverkeernederland.nl/kids/home kun je leuke testjes doen. 21


Voorleesverhaal

D

R e

d i d e R r e oz Door: Joke Reijnders

‘‘Zullen we verder fietsen?’’ vraagt mama. Tom springt overeind. ‘‘Rijden we nu langs het kasteel?’’ vraagt hij. ‘‘Ja,’’ zegt mama. ‘‘Dat is niet zo ver meer.’’ Papa zwaait zijn been al over het zadel. Hij is klaar om te vertrekken. Esmee huppelt in haar roze jurk naar de fietsen. Tot zijn grote verbazing ziet Tom dat ze zijn fiets pakt. Ze kijkt lachend achterom. ‘‘Tot straks,’’ roepen Toms ouders. ‘‘Wij wachten hier wel.’’ Esmee fietst snel weg. Tom kijkt verbaasd naar zijn ouders, die rustig staan te praten. Wat raar! Waarom gaan ze niet achter Esmee aan? Esmee is veel te klein om in haar eentje te fietsen. En zeker op zijn fiets! Dan neemt Tom een besluit. Hij gaat haar terughalen. Tom rent naar Esmee’s roze fiets en springt op het zadel. Snel fietst hij achter zijn zusje aan. Het vlaggetje aan de bagagedrager van Esmee’s fiets zwiept heen en weer. Tom hoopt maar dat niemand uit zijn klas toevallig langskomt. Stel je voor dat ze hem zouden zien. Op een roze meisjesfiets. Met een vlaggetje. Esmee fietst pijlsnel over het fietspad. Ze slaat een bocht om. Tom fietst zo hard hij kan. Knap dat Esmee plak hier de zo goed kan fietsen op zijn fiets. Zijn roze ridder zadel staat eigenlijk veel te hoog voor haar. Daar ligt het kasteel, ziet Tom. Esmee is niet te bekennen. Tom ziet wel een ridder in een harnas naast een fiets staan. De ridder kijkt beteuterd naar zijn kettingkast. Als hij Tom ontdekt, springt hij op. ‘‘Aha! Een fiere jongeman die mij komt helpen,’’ roept hij. Verbaasd stapt Tom van zijn fiets. ‘‘Mijn ijzeren ros heeft het loodje gelegd,’’ zegt de

ridder. Hij zwaait de losse fietsketting heen en weer. ‘‘Is dit een slecht teken?’’ ‘‘Dat is inderdaad niet goed,’’ zegt Tom. ‘‘Zonder ketting kun je niet trappen. En dan kom je nergens.’’ ‘‘Dan verkeer ik in grote problemen, jongeman,’’ zegt de ridder. ‘‘Ik heb mijn ijzeren ros hard nodig. Ik moet namelijk naar het kasteel van de Buren van Hiernaast. Daar wacht een schone jonkvrouw tot ik haar bevrijd. Maar ik moet opschieten. Anders komt de Roze Ridder misschien eerder dan ik aan. Het zou niet leuk zijn als de jonkvrouw door een ander wordt bevrijd.’’ ‘‘Waarom niet?’’ vraagt Tom. ‘‘Gaat ze dan met die ander trouwen?’’ ‘‘Welnee,’’ zegt de ridder. ‘‘Wat een ouderwets idee. Nee, het is veel erger. Als de Roze Ridder de jonkvrouw bevrijdt, gaat ze met hem wii-en. En dan vis ik achter het net. En ik wil zo graag iemand hebben met wie ik samen kan spelen.’’ ‘‘Oei. Ik begrijp het. Dat is inderdaad een ernstige situatie,’’ zegt Tom. ‘‘Spring maar achterop.’’ Tom gaat op zijn zadel zitten. De ridder neemt plaats op Esmee’s achterrekje. Hij moet zijn knieën hoog optrekken. Tom zet zich af en begint te fietsen. Reeën springen naast het pad met hen mee. Eekhoorns spelen verstoppertje in de bomen. Maar Tom ziet het niet. Hij puft en steunt. De fiets slingert onder het gewicht van de ridder. Het vlaggetje zwaait heen en weer. ‘‘Schiet op, jongeman,’’ roept de ridder vanaf de bagagedrager. ‘‘Er staat een hoop op het spel.’’ ‘‘Er staat een hoop op het spel?’’ herhaalt Tom. Hij schudt zijn hoofd. ‘‘Ik fiets me te pletter zodat hij een spelletje op de wii kan doen.’’ De ridder wijst. ‘‘Daar is het!’’ roept hij. ‘‘Daar is het kasteel van de Buren van Hiernaast. Remmen, jongeman.’’ Het kasteel van de Buren van Hiernaast is heel oud. Het heeft een ronde toren. Tom had verwacht dat de jonkvrouw daar op zou staan. Hij ziet haar niet. Maar hij

plak hier de ridder achterop de fiets bij Tom

‘‘Wie wil er nog een broodje met hagelslag?’’ vraagt mama. Tom schudt zijn hoofd. Hij ligt languit op het picknickkleed en doet zijn ogen dicht. Lekker, zo in de schaduw onder de bomen. Hij hoort zijn zusje Esmee de laatste druppels uit haar pakje chocomel slurpen. De stemmen van Toms ouders klinken steeds zachter. Dan doezelt hij lekker weg. 22

23


ziet wel zijn eigen fiets staan! De ridder springt van het achterrekje af. ‘‘O nee,’’ roept hij uit. Hij wijst naar Toms fiets. ‘‘Ik vrees dat we te laat zijn, jongeman.’’ Hij vliegt het kasteel binnen. Tom rent achter hem aan. In de hal van het kasteel staat een groot televisiescherm. En voor dat scherm staat de jonkvrouw. Ze is verdiept in haar spel op de wii. Naast haar staat… Esmee! ‘‘Te laat!’’ roept Esmee naar de ridder. ‘‘Ik heb de jonkvrouw bevrijd. Dus ik mag met haar spelen.’’ De ridder grijpt naar zijn hoofd. ‘‘Ik ben verslagen,’’ kreunt hij. ‘‘Wacht even,’’ stamelt Tom. ‘‘Jij bent de Roze Ridder?’’ vraagt hij verbaasd aan Esmee. ‘‘O nee, je hebt me door,’’ roept Esmee. ‘‘Maar je hebt me nog niet te pakken!’’ Ze drukt haar afstandsbediening in de handen van de ridder. Dan stuift ze het kasteel uit. ‘‘Ik dacht dat ridders altijd mannen waren,’’ zegt Tom verbaasd. ‘‘Heeft die jongen altijd van die ouderwetse ideeën?’’ vraagt de jonkvrouw. ‘‘Ik ben bang van wel,’’ zegt de ridder. ‘‘Zullen we verder gaan?’’ ‘‘Goed plan,’’ vindt de jonkvrouw. Meteen zijn ze Toms bestaan vergeten en spelen ze verder op de wii. ‘‘Wat een rare situatie,’’ denkt Tom. ‘‘En nu is Esmee weer weg.’’ Hij rent het kasteel uit. Esmee is in geen velden of wegen meer te bekennen. En natuurlijk heeft ze weer Toms fiets meegenomen. Tom volgt het bandenspoor dat hij ziet en rijdt het bos weer in. In de verte ziet hij iets rozigs: dat moet Esmee plak hier de jonkvrouw

zijn. Hij trapt uit alle macht en komt steeds dichterbij. Esmee kijkt nijdig achterom. ‘‘Denk maar niet dat je de Roze Ridder kunt pakken!’’ roept ze. Voor haar staat een slagboom. Esmee volgt het fietspad, dat om de slagboom heen loopt. ‘‘Snel,’’ denkt Tom. ‘‘Als ik onder de slagboom door fiets, haal ik haar misschien in.’’ Esmee’s fiets is er laag genoeg voor. Tom trapt alsof zijn leven er vanaf hangt. Vlak voor de slagboom gaat hij plat op het stuur liggen. Hij maakt zich zo klein mogelijk. Yes! Hij is eronder door! Maar Tom heeft geen rekening gehouden met het vlaggetje van Esmee’s fiets. De stang van het vlaggetje blijft even achter de slagboom hangen. Een tel later schiet hij los. De stang zwiept naar voren en raakt Tom vol op zijn hoofd. ‘‘Au!’’ roept Tom. Door de klap valt hij naast zijn fiets. Nog net zie hij hoe Esmee uit het zicht verdwijnt. Dan wordt alles zwart voor zijn ogen. Tom gaat overeind zitten. Hij wrijft over zijn hoofd. Naast hem ligt een tak op het picknickkleed. Die is vast op zijn hoofd gevallen. Toms vader ruimt de picknickspullen op. ‘‘Heb je lekker geslapen?’’ vraagt hij. ‘‘Geslapen?’’ herhaalt Tom. Hij kijkt om zich heen. Zijn fiets staat naast die van Esmee. Esmee zit in haar roze jurk op het picknickkleed. Ze is een kransje van madeliefjes aan het vlechten. Tom grinnikte. ‘‘Ja, ik denk het wel,’’ zegt hij. ‘‘Zullen we verder fietsen?’’ vraagt zijn moeder. Tom springt overeind. ‘‘Rijden we nu langs het kasteel?’’ vraagt hij. ‘‘Ja,’’ zegt mama. ‘‘Dat is niet zo ver meer.’’ Esmee legt de bloemenkrans op haar hoofd. Ze huppelt naar de fietsen. Tom trekt snel een sprintje. Hij legt zijn hand op het zadel van zijn fiets. ‘‘Het lijkt me beter dat jij je eigen fiets pakt, Roze Ridder,’’ zegt hij tegen Esmee. ‘‘En je moet nooit onder een slagboom door fietsen.’’ Esmee kijkt hem verbaasd aan. ‘‘Waar heb je het over?’’ vraagt ze. Tom lacht. ‘‘Laat maar. Zullen we gaan? Ik ben benieuwd wat we onderweg allemaal tegenkomen…’’ plak hier Esmee

24

e D

d i d e R r e z o R r fietsen

ve Verder (voor)lezen o

reven boeken gesch e k u le l e e v l lt. e Er zijn he oofdrol spee h n e e ts e fi e waarin d Enkele tips:

Over Joke R

eijnders

Kinderboe kenschrijfst er Joke Re was als kin ijnders d al gek o p lezen en schrijven. verhalen Na haar st udie Medië ze een aan visti tal jaren a ls journalist ek werkte heeft ze d . Sinds 200 iverse (spa 8 nne geschreve n zoals ‘Dra nde) kinderboeken kenbloed kamillethe en e’, paarden’ e ‘Het geheim van de wilde n ‘Kasteel in de mist’ Joke ‘same . Ook schri nleesboek jft en’ voor b lezers, zoa eginnende ls ‘Net een vis’. Lees meer op: www.j okereijnde Je kunt Jo rs.nl ke volgen op: http://joke -reijnders.h yves.nl en https://twit ter.com/Jo keReijnde rs

or zich ningen vo k 2008) boekenwee ekje, waarbij de teke er e fiets’ d ‘D in – K s n n o o heid va Demat rentenb Charlotte (ter gelegen Prachtig p s achterna. Lemniscaat ij et fi er n ev le g it to U es ak’ gaat zijn g – ‘Fiets in de pr Een jongen Kees de Boer & 4) M ijk VI w ol (A Co an de tm spreken. Marion van Uitgeverij Klui Roos een r aa w s ui nh ar het zieke blijven. ambulance na nachtje moet moeten met de Ze lt. va os Ro t niet uit en Ohjee, Ron kijk

de fiets’ Stefan Boonen – ‘Met opa op is Clav rij eve Uitg ! Grappig prentenboek. zijn fiets. Hij lijkt wel een bus Iedereen wil met opa mee op ’ Roswitha Wiedijk – ‘Ik wil geen fiets Uitgeverij Zwijsen (AVI E3) paarden verboden in zijn land, verjaardag. Maar haar vader heeft . Prinses Pien wil een paard voor haar alles gebeurt per fiets. Spannend boek Rindert Kromhout & Jan Jutte – ‘Een fiets voor twee’ Uitgeverij Zwijsen (AVI E3) te fietsen. Maar wat vindt zijn vriendje Bil komt enthousiast thuis met een tandem, om lekker samen op Wil daar eigenlijk van?

25


De hele familie zit op de fiets, maar waar zullen we eigenlijk naar toe gaan? In Overijssel zijn heel veel mooie tochten te maken. We zetten er een paar voor je op een rijtje. Fietsroute 1 Pannenkoekenfietsdag Locatie: Markelo Afstand: zelf bepalen

Fietsroute 2 De koek-en speelgoedroute / Rondje Deventer Locatie: Deventer Afstand: officieel 25 kilometer, maar zelf in te korten Deventer is een mooie oude stad en is beroemd vanwege de lekkere koek. Het gezellige dagje uit begint in het Koekhuisje op de Brink, het grote plein in het centrum. Daarna begin je je avontuur in het Speelgoedmuseum. Na een uurtje spelen, is het bijna tijd om op de fiets te klimmen. Maar eerst nog even wat eten in een gezellig restaurantje. De fiets staat al voor je klaar. Met iemand die de stad heel goed kent, ga je fietsen door de middeleeuwse straatjes, langs oude gebouwen en de rivier de IJssel. Meer informatie op www.uitjesindeventer.nl De Fietstocht met gids kost € 35,00 per persoon (begeleiding, koffie, lunch), maar je kunt er ook zelf op uittrekken en je eigen programma samenstellen (gratis). De fietsroute op GPS is te downloaden op www.routeyou.com (zoekterm Deventer).

Zuivelboerderij Effink in Markelo is een goede start voor een fietstocht. De Twentse boer Gerard en boerin Joke heten jullie van harte welkom. Dichtbij de boerderij liggen natuurgebieden. Er zijn verschillende fietstochten te maken. Kies zelf de route en de afstand. Op de boerderij liggen de fietsroutes klaar. Ook kan je aan boerin Joke vragen of ze lunchpakketjes maakt. Onderweg in natuurreservaat De Borkeld kun je een bezoek brengen aan de molen van Buursink. Deze molen is al heel oud, maar werkt nog steeds. Door de rondleiding kom je alles te weten van deze molen. Van een fietstocht krijg je trek. Op de boerderij van Gerard en Joke ruikt het al heel lekker: pannenkoeken! In juli en augustus bakt Joke iedere donderdagmiddag heerlijke flensjes met Twentse blauwe bossenjam. Dat wordt smullen!

Via www.uitjesindeventer kun je fietsen huren voor € 11,00 per dag of op het station van Deventer.

Fietsroute 3 De Woestijnroute Locatie: Ommen Afstand: Officieel 20 kilometer, maar je kunt het zelf bepalen

Je kunt fietsen huren bij de boerderij. Wel even vooraf reserveren. De kosten voor de fiets zijn € 8,00 per dag. Meer informatie op www.twentseboerin.nl. Op deze site kun je ook vast fietsroutes downloaden. Zuivelboerderij Effink, Stokkumervlierweg 6 in Markelo

26

`

`

`

`

`

Je hebt vast wel eens gehoord van een woestijn. Een vlakte met heel veel zand. Weet je dat we in Overijssel iets hebben wat er een beetje op lijkt? Deze grote zandbak bij Ommen heet de Sahara. Je kunt hier heerlijk ravotten, picknicken en fietsen. Op deze fietstocht kom je langs een hoge uitkijktoren. Als je daarop staat kun je heel ver kijken. Als je door de Sahara fietst kom je over veel heuveltjes. Beetje zwaar om ertegenop te klimmen, maar eenmaal boven, kun je heerlijk naar beneden racen. Kijk voor een mogelijke fietsroute door dit gebied op www.natuurlijk.nl Start fietsroute bij de Sahara, Beerzerweg in Ommen.

27


Fietsroute 5 Bijen in het Veen Locatie: Sibculo, Vriezenveen Afstand: 18 kilometer

Fietsroute 4 Het geheim van Hades Locatie: De Lutte Afstand: 5 kilometer Let op!: GPS moet bediend worden door iemand van 10 jaar of ouder Wie echt een spannend avontuur wil meemaken, probeert het geheim van Hades te ontrafelen. Thuis kun je op internet al beginnen met speuren, maar als je het mysterie wilt oplossen zul je met een GPS moeten fietsen door het dorpje en de bossen. Je sluit je aan bij een geheime organisatie. Sinds een paar dagen is er een lid van deze club verdwenen. Het enige wat is teruggevonden is zijn tas met bewijsmateriaal. Wie of wat was hij op het spoor? Wat is er met hem gebeurd? Meer informatie op vvv.oldenzaal.nl, telefoon (0541) 514023. Het VVV adviseert u ook over fietsverhuur. Kosten spel € 14,95 per persoon (maximaal 4 personen per groep)

Met de fiets ga je met je familie rijden door het prachtige veengebied bij Vriezenveen. Onderweg stappen jullie af bij Imkerij ‘Het Veense Veld’. Hier kun je bijen bekijken, een waskaars maken, waterfietsen of een tochtje maken met de fluisterboot. Ook kun je hier genieten van een lekker zoet ijsje, maar pas op dat de bijen niet achter je aankomen! Als je weer op de fiets zit, kom je een paar kilometer verder bij het Veenmuseum. Dit is een interessant openluchtmuseum waar je een ritje kunt maken met het veentreintje. Meer informatie op www.vvvtwenterand.nl, telefoon (0546) 671778. Het VVV adviseert u ook over fietsverhuur. Kosten fietsarrangement € 6,50 (volwassenen) en € 4,00 (kinderen).

Fietsroute 6 Snorren naar de Hunebedden Locatie: Steenwijk Afstand: 35 kilometer

` 28

`

`

Op het station in Steenwijk staan de snorfietsen (voor volwassenen en kinderen) klaar. Op een trapondersteunende snorfiets moet je zelf trappen, maar je gaat wel net iets harder dan op een gewone fiets. Door de bossen ‘snor’ je via de Havelterberg naar Havelte. Je komt langs grote stapels met stenen, de hunebedden. Leuk om te bekijken. Daarna kun je even uitrusten in het Theehuis ’t Hunebed. Na iets lekkers ben je vast klaar voor nog een grote verrassing. Op de fiets gaan we richting het meest exotische dierenpark van Overijssel. Wel eens gehoord van katten die de duurste koffiebonen uitpoepen? Of Beo’s die kunnen praten? In Taman Indonesia kom je ze tegen. Je ziet allerlei bijzondere dieren zoals de Binturong, de Loewaks en de Maleisische bosuilen. Je kunt een kijkje nemen in een Mentawai paalwoning of rondsnuffelen op een Pasar. Er is een verkleedhoek met Indonesische klederdracht, een wayangtheater en vanaf medio juli een Rimboe doolhof. Na deze leuke dierentuin is het nog maar een klein stukje op de fiets terug naar Steenwijk. Meer informatie op www.snorrenindekop.nl, telefoon (0521)-520300 Een snorfiets huren kost € 10,00 per dag, een kinderaanhangfietsje € 7,50. Snorren in de Kop, Stationsplein 4 in Steenwijk.

`

29


E L Z Z U P

B RE U S

p=m

+

+ -b

+

b = gr

+

3

+

m e t

Het FietsFamilieboek is een uitgave in het kader van de ‘IK fiets’ campagne. Met deze campagne willen Sportservice Overijssel en de provincie Overijssel een actieve en gezonde leefstijl stimuleren.

5 6

Concept en realisatie Sportservice Overijssel Jacob Catsstraat 25 8023 AE Zwolle (038) 457 77 77 www.sportserviceoverijssel.nl Hoofdredactie Redactie Oosten Jessica Oosten

7

-m

h = av d = t

Colofon

4

+en

-p

2

8

Redactie Cristian Dijk, Catelijne Hol, Rinske Piek, Berber van Oyen, Annelies Kuiper (oplossing: fietsbel)

+

+

+

1

de .......... vraag 1: Loes heeft een ro vraag 2: Wie steelt de fiets van haar broertje? De roze ..........

stukje brood? vraag 3: Wie lust er wel een vraag 4: De buurjongen van Loes gaa t met de .......... vraag 5: Loes moet springen over de .......... van Loes? vraag 6: Hoe heet de buurjongen

vraag 7: Loes is pijl .......... op haar fiets (oplossing: met papa en mama fietsen is een groot avontuur)

30

vraag 8: Loes is op weg naar ..........

Art Direction Steil Ontwerp Vincent Aling Illustraties Steil Ontwerp Maarten de Vries Traffic en coördinatie Redactie Oosten Druk: AVE print & mail, Heino Copyright: Het FietsFamilieboek is een uitgave van Sportservice Overijssel. Niets uit deze uitgave mag worden gereproduceerd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, film of welke andere wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

31


Deze CD-ROM bevat de volgende onderdelen

> Spel > Zoek de verschillen > Kleurplaat > Achtergronden bureaublad > Memory spel Ze moet wel oppassen voor bomen, slootjes en vogels. Loes mag niet te laat komen op

Sportservice Overijssel lanceerde in het voorjaar van 2011 de ‘Ik Fiets’ campagne. Met deze campagne willen Sportservice Overijssel en de provincie Overijssel de inwoners bewust maken van een gezonde en actieve leefstijl.

FietsFamilieboek  

Het FietsFamilieboek is een uitgave in het kader van de IK fiets campagne. Sportservice Overijssel en provincie Overijssel willen daarmee he...

FietsFamilieboek  

Het FietsFamilieboek is een uitgave in het kader van de IK fiets campagne. Sportservice Overijssel en provincie Overijssel willen daarmee he...

Advertisement