Page 1

Plukken van de ruwhaar teckel, het hoe en waarom.

Auteur en copyright: Jessica Drenthen Trimsalon Doggy Style


Auteur en copyright: Jessica Drenthen Trimsalon Doggy Style Š 2013, Jessica Drenthen Uitgegeven in eigen beheer info@doggystylehardenberg.nl Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieÍn, opnamen of op enige andere manier zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.


Plukken van de ruwhaar teckel, het hoe en waarom. Het plukken gebeurt bij ruwharige of draadharige rassen, zoals dus de ruwhaar teckel. Deze vachtsoort bestaat uit twee lagen; de harde, ruwe bovenvacht en de zachte onderwol. Op de snuit vinden we ook nog de sinus- of gevoelsharen. De harde dekharen van de bovenvacht beschermen de honden tegen weersinvloeden en beschadigingen van struikgewas en andere invloeden van buitenaf, de onderwol houdt de hond warm. Ruwhaar is een algemene noemer om de vachtsoort aan te duiden, maar er zit veel verschil in de ruwharige vachten onderling. Binnen het ras zijn de vachten ongeveer gelijk aan opbouw en structuur, maar elke hond heeft zijn eigen samenstelling. Dit is te vergelijken met de vingerafdruk van de mens. Elk mens heeft een vingerafdruk, maar geen is er exact hetzelfde. De ene teckel heeft harde stekelhaartjes, terwijl de andere langere, gekrulde haren heeft. De bovenvacht verwijderen we door deze bij voorkeur met de hand uit te plukken. Om de ruwharige structuur van het haar te behouden wordt deze vacht niet geknipt of geschoren. Doet het plukken mijn hond geen pijn?! NEE. Het plukken doet de hond geen pijn. Sommigen vinden het misschien niet prettig, maar als het correct gebeurd, doet het geen pijn. Ruwhaar zit niet zo vast als ons eigen haar of het haar van andere vachttypes. Er zijn zelfs honden die het prettig vinden en tijdens hun trimbeurt lekker een uiltje gaan knappen. De hond wordt als het ware een handje geholpen met het afstoten van zijn oude vacht. Afhankelijk van de vachtkwaliteit worden bij sommige honden de gevoelige plekken (buik, rondom de anus, geslachtsorganen, etc.) geknipt of geschoren.


 Waarom uw ruwhaar teckel niet geschoren of geknipt moet worden en waarom het plukken van uw ruwhaar zo belangrijk is De vacht van een ruwhaar is water- en vuilafstotend en beschermd de hond tegen invloeden van buitenaf (kou, hitte, vuil, takjes, etc.). Een teckel met een perfecte ruwharige vacht kan bij wijze van spreken worden overvallen door een regenbui, schudt zich een keer uit en is dan al bijna droog. Hij heeft minimale vachtverzorging nodig en doordat de vacht vuilafstotend is, zal hij niet zo gauw een wasbeurtje nodig hebben om hem op te moeten frissen. Op het moment dat uw ruwhaar teckel wordt geschoren, zullen we in de meeste gevallen veranderingen opmerkingen in de vachtstructuur. Er treedt pigmentverlies op en het haar verliest zijn hardheid en structuur. Het afscheren of knippen beschadigd de structuur van het haar. De mate van schade is wel afhankelijk van meerdere factoren. Wordt de haar afgeknipt of geschoren tot in of onder de ondervacht, dan is de schade ingrijpender dan wanneer de punten worden ingekort. Bij het plukken worden de haren in zijn geheel uit de huid verwijderd, maar bij scheren of knippen blijven de haarwortels in de huid zitten. Hierdoor is er onvoldoende of geen plaats voor de ontwikkeling van een nieuwe haar. Dit heeft diverse gevolgen:  Pigmentverlies De kleuren worden minder intens, vervagen en worden dof en grauw. Zwarte haren kunnen grijs worden, chocoladebruin wordt vaalbruin tot zelfs bijna wit en de rode vachten en tan aftekeningen (zoals de snor, wenkbrauwen en poten) kunnen blond tot bijna wit worden.  Veranderingen in de vachtstructuur Zoals gezegd vormt de ruwharige vacht normaal een beschermend dek tegen kou, hitte, vuil, takjes en water. Sommige vachten veranderen door scheren dusdanig dat ze niet alleen hun mooie kleur verliezen, maar ook de hardheid van het haar. De vacht wordt zacht, dof en krullerig. Hierdoor is de vacht minder water- en vuilafstotend, dus blijft de vacht langer nat en wordt deze sneller vuil. Een andere negatieve bijkomstigheid hiervan is dat er sneller luchtjes in de vacht blijven hangen. Tevens zal de vacht sneller gaan klitten en zal er frequentere vachtverzorging nodig zijn. Frequentere vachtverzorging betekent niet alleen dat de hond meer verzorging nodig heeft, maar ook dat hij vaker naar de trimsalon zal moeten. Het gaat dus meer geld kosten. Sommige vachten worden zo dik dat zelfs een katoenachtige structuur ontstaat die de huid grotendeels of helemaal afsluit van luchtcirculatie en vuil en ongedierte vasthouden, waardoor huidproblemen op de loer liggen.


 Is de vacht nog te herstellen nadat deze is geschoren? Dit is mogelijk, maar dit is afhankelijk van meerdere factoren; o o o o

De kwaliteit van de vacht vóór het knippen of scheren. Hoe beter de kwaliteit, hoe sneller deze zal herstellen of hoe minder schade de vacht zal ondervinden van knippen of scheren. Hoe vaak is de hond al geknipt of geschoren? Is de hond gecastreerd of gesteriliseerd? Ook voeding, medicatie, hormonen (of het ontbreken hiervan, zoals bij castratie) zijn van invloed

Sommige vachten zijn binnen één trimbeurt te herstellen, sommige vachten zijn na twee scheerbeurten al verpest.  Mijn teckel is geplukt, maar nu voelt hij zacht aan en ziet hij er zo bloot uit. Ik vind het ‘ruige’ uiterlijk juist zo leuk! Hoe lang duurt het voordat het is teruggegroeid? De algemene opvatting onder veel fokkers en trimmers is (helaas) nog steeds dat de ruwhaar teckel maar twee keer per jaar geplukt kan/moet worden. Dit betekent dat de lange bovenvacht uit de vacht wordt geplukt en de zachte ondervacht blijft staan. In enkele gevallen kan er een kale plek op het hoofd tevoorschijn komen of zelfs boven op de rug een kale ‘landingsbaan’ op de plek waar de zogenaamde aalstreep zich bevindt. Dit is niet erg en dit betekent ook niet dat de trimster haar werk niet goed heeft gedaan. Het betekent vaak dat op die plek(ken) gewoon geen haar onder de bovenvacht zat. Een goede trimster zal u dit ook uitleggen en er voor kiezen om het haar gewoon te plukken op deze plek(ken) en er niet voor kiezen om hier de schaar maar ter hand te nemen om voor een gedekt resultaat te gaan. De kale plekken zijn meestal binnen 2-4 weken weer opgevuld en na 68 weken komen de ruwe haren weer door en heeft de teckel weer een hard dekje. Het is echter een fabeltje dat de ruwhaar teckel maar twee keer per jaar geplukt kan of moet worden. In de rasstandaard staat:


‘Haar: Met uitzondering van de vang, wenkbrauwen en oren, op het hele lichaam van onderwol voorzien, volkomen gelijkmatig aanliggend, dicht, draadachtig dekhaar. Aan de snuit toont zich een uitgesproken duidelijke baard. De wenkbrauwen zijn borstelig. De oren zijn korter behaard dan het lichaam, bijna glad. De staart goed en gelijkmatig, strak aanliggend behaard.’ Menig ruwhaar teckel van tegenwoordig ziet er na zes maanden meer uit als een Swiffer dan als bovenstaande omschrijving, ook al zijn er nog steeds uitzonderingen die de regel bevestigen. De vachten zijn dikker geworden en de leefomstandigheden van tegenwoordig vragen ook om een meer verzorgde hond. Om dit te bewerkstelligen moet de teckel daarom eerder minimaal vier keer per jaar naar de trimsalon. Het is bij veel honden zelfs mogelijk om elke 6-8 weken te plukken. We spreken hier dan van ‘strippen’ . Honden die naar de tentoonstelling gaan worden het hele jaar door bijgewerkt en staat hij in een zogenaamde ‘rolvacht’. Er zijn echter ook uitzonderingen waarvan de haren maar één keer in de 8 maanden tot zelfs één keer per jaar kunnen worden geplukt. Bij castraten, teven die loops zijn geweest of een nest hebben gehad en/of sommige teckels in de kleur rood, chocoladebruin en tan en black and tan zien we soms weinig tot geen ondervacht. Deze honden worden na het plukken dan erg kaal, bijna bloot. Zoals gezegd zijn de kale plekken maar van tijdelijke aard, maar vindt u dit onoverkomelijk dan is een zogenaamde strip- of rolvacht een optie.

 Strippen, rolvacht? Bij een rolvacht of strippen bestaat de vacht uit meerdere lagen bovenvacht en plukken we elke keer de langste haar uit en blijft er altijd een laagje bovenvacht staan en kan de ruwhaar teckel er het hele jaar door netjes uitzien. Met plukken, strippen of ‘rollen’ bedoelen we dus het uittrekken van de vacht met de vingers, maar dit kan ook met een zogenaamd ‘plukmes’ gedaan worden. Voor mij en de overige puristen wordt het plukken bij voorkeur met de hand gedaan, hoewel bij correct gebruik het werken met een ‘mes’ hetzelfde resultaat geeft. Het wordt enkel gebruikt om beter grip te krijgen op de haren. Echter, wanneer het mes te scherp is of verkeerd wordt gebruikt, snijdt het het haar af en heeft dit hetzelfde resultaat als knippen.


 Hoe weet ik of de vacht van mijn ruwhaar geplukt kan worden? Wanneer de vacht een ruwhaar ‘rijp’ is, gaat het in plukken bij elkaar staan. Het vormt geen gesloten dek meer en lijkt ‘open’ te vallen. Het beste kunt u uw teckel meenemen naar een trimmer die gespecialiseerd is in plukken. Zij zien vaak in een oogopslag of door te testen of de vacht al ‘rijp’ is om geplukt te worden. Zeer geoefende ogen kunnen het vaak ook al van een foto beoordelen. In een enkel geval kan het toch zo zijn dat het voor de trimmer, specialist of niet, onmogelijk is om te plukken en hij of zij genoodzaakt is om de vacht te scheren. Denk hierbij aan ziekte of leeftijd waardoor het plukken te zwaar is voor de hond of dusdanige nalatigheid dat de vacht is vervilt. In sommige gevallen reageert de huid van de hond te heftig op het plukken en moet het welzijn van de hond voorop gesteld worden en ook voor een alternatieve behandeling gekozen worden. Dit is in de praktijk echter maar een klein percentage van alle ruwharen. Helaas vallen er ook veel honden ten prooi aan de gemakzucht of onkunde van trimmers. Kies daarom het adres voor uw ruwhaar teckel met zorg! Voorkomen is in dit geval absoluut beter dan genezen. Het plukken van uw ruwhaar teckel is een arbeidsintensief werkje. Afhankelijk van de grootte (kaninchen, dwerg of standaard), kwaliteit en hoeveelheid van het haar en het gedrag van de hond is de trimmer tussen 1-3 uur bezig met uw lieveling.

 Wanneer moet mijn teckelpup voor het eerst naar de trimsalon? Wanneer dit exact is, verschilt per pup. Sommige puppy’s kunnen al op de leeftijd van 9 weken voor het eerst worden geplukt. Hoe hariger de pup hoe eerder hij of zij geplukt moet worden. Dit is niet alleen goed voor de vachtkwaliteit, maar ook voor de socialisatie van uw puppy. Hoe eerder de pup went aan het ‘gefriemel’, hoe beter. Ga dus bij voorkeur al een keer in de eerste weken nadat u uw puppy heeft opgehaald bij de trimsalon van uw keuze langs. Op deze manier kan de trimmer de vacht van uw pup inschatten en u begeleiden in de juiste vachtverzorging en kan de pup wennen aan deze persoon die een belangrijke plek in zijn leven gaat innemen.


Twee puppy’s uit hetzelfde nest. Zes weken oud, maar enorm verschil in vacht.

 Wat moet en/of kan ik zelf doen? De vacht van de ruwhaar teckel is doorgaans zeer onderhoudsvrij. Door de vuil- en waterafstotende vacht is een bad eigenlijk alleen nodig als hij in iets smerigs heeft liggen rollen en hij een uur in de wind blijft ruiken. Zand en vuil vallen er als hij droog is meestal zo weer uit. Was bij voorkeur niet 2-3 dagen voor en na het plukken. Het wassen vlak voor het plukken kan er voor zorgen dat het moeilijker te plukken is en kort na de trimbeurt wassen, kan voor irritatie of zelfs voor zogenaamde ‘trimmerskoorts’ zorgen. Als de vacht korter dan een centimer is, hoeft er heel incidenteel een keer een kam door de baard gehaald te worden. Is de vacht langer is, dan is een keer per week een volledige kambeurt vaak ook al voldoende. Bij erg lange, dikke vachten kan er (Ga hier niet zelf mee experimenteren, maar overleg bij voorkeur met de trimmer!) gebruik worden gemaakt van een puimsteentje, Furminator of Coat King.  Wat kan ik beter niet doen? Te veel of overmatig kammen en/of met verkeerd materiaal. Overmatig kammen kan er juist voor zorgen dat je hond overmatig gaat verharen of zelfs de vacht beschadigen, terwijl de ruwhaar teckel er juist om bekend staat nauwelijks te verharen. Knippen of scheren. Ook niet om de oogjes vrij te knippen, omdat u bang bent dat uw teckeltje niks meer ziet of de lange haren aan de poten, omdat hij zoveel rommel mee naar binnen neemt. In principe worden bij de ruwhaar alleen de onderkant van de voeten en de gevoelige zones geknipt.


 Trimsalon Doggy Style; gespecialiseerd in het trimmen van ruwhaar teckels! Zelf uw teckel leren plukken? Ik geef ook workshops in groepsverband of één op één. Voor meer informatie:

www.doggystylehardenberg.nl


Onderstaande tekst stond in de maart editie van De Dashond, het officiĂŤle orgaan van de Nederlandse Teckelclub:

Trimsalon Doggy Style De Nieuwe Haven 24b 7772 BC Hardenberg 0523-676956

Einde deel I Wilt u in de toekomst op de hoogte gehouden worden van nieuwe e-books over de ruwhaar teckel, stuur dan een e-mail naar info@doggystylehardenberg.nl of info@smoochypoochy.nl

Plukken van de ruwhaar teckel  

Plukken van de ruwhaar teckel, het hoe en waarom

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you