Page 1

Special edition: Westpoort

EVA ZENTVELDT

“De lijntjes bij RataPlan zijn erg klein, werknemers weten wat klanten willen en geven mij nieuwe ideeën.” Jessica van Geemen, MR3B, Examen 2018


Adres: Bauduinlaan 35, 1047 HK Amsterdam. Tel: 020-497 7866 secretariaat@amsterdamsegolfclub.nl

2 MokumMagazine


IK RAAK DE WEG KWIJT.. Ben jij bekend in de wijk waar je werkt? Ik kom al drie jaar in Westpoort, pas tijdens het maken van Mokum Magazine kom ik tot de conclusie dat de wijk voor mij compleet onbekend is. Wie ben ik nou eigenlijk? Hallo, mijn naam is Jessica van Geemen, en zit nu in mijn examenjaar van mijn opleiding mediaredactie aan het Mediacollege van Amsterdam. Ik houd van schrijven en ben altijd op zoek naar nieuwe dingen om mij heen. Elke ochtend pak ik de trein van Almere naar onze geliefde hoofdstad Amsterdam. Daarna de GVB bus 22 naar station Sloterdijk en stap uit bij mijn halte. Ik wandel naar school en loop rustig naar de les. Als mijn dag is afgelopen reis ik terug naar huis voor het eten. In mijn hele routine kom ik eigenlijk nooit buiten school. Wat mij opvalt is dat iedereen druk aan het reizen is heen en weer. Van huis naar werk en terug. Rennen voor je trein, maar nooit op ontdekking gaat in hun omgeving. Onze werkplek is tevens wel ons tweede huis. Zijn we bang voor het onbekende, of willen we snel terug naar ons eerste huis? Westpoort beschikt over meerdere festivalterreinen, uitgaansmogelijkheden en restaurantjes. Helaas heb ik er nog nooit eentje opgemerkt totdat ik onderzoek ging doen. Als ik toch iets ga doen na school, ga ik naar een bekende plek, terwijl je ook naast je werk of in de buurt een activiteit kan doen. Krijgen we onbewust groepsdruk mee? Dit zou best kunnen, want als iedereen uit mijn klas naar huis rent, ren ik net zo hard mee. Je wilt bij de groep horen en niet afwijken van de rest. Vervolgens maak je de overweging om alleen te gaan, maar je twijfelt omdat je denkt dat andere mensen jou raar gaan vinden. Groepsdruk komt vaker voor dan we denken, en ik denk dat het een van de oorzaken is dat wij onze wijk waar we werken niet goed kennen. We rennen elke week naar werk en terug naar huis. Ik roep iedereen op om eens een andere route te lopen!

Jaargang 7, nummer 7 special edition Westpoort Haarlemmerdijk 73-1 1013 KC Amsterdam 020-7705211 info@mokummagazine.nl COVERFOTO Eva Zentveldt - Rataplan Jessica van Geemen Mediacollege Amsterdam HOOFDREDACTIE Jessica van Geemen MEDEWERKERS Jessica van de Geer SOCIALE KANALEN Facebook: Mokum Magazine Twitter: Mokum Magazine YouTube: Mokum Magazine Instagram: Mokummagazine Jessica van Geemen Examenkandidaat Mediaredactie Medewerker MR3B Leerjaar 2017/2018

Jessica van Geemen Redactie Mokum Magazine MokumMagazine 3


INTERVIEW

Stichting RataPlan, de plek waar producten en mensen een nieuwe kans krijgen in de maatschappij. Eva Zentveldt werkt al anderhalf jaar bij Stichting RataPlan. Zij vertelt vol trots en plezier wat RataPlan betekent. Het bedrijf heeft ondertussen 22 winkels en 34 fietsenstallingen. Met trots bieden ze mensen en spullen een nieuw leven.

Eva Zentveldt

E

Interview Jessica van Geemen

Oprichting RataPlan begon op 29 maart 1982 als Stichting Kringloopwinkels. Het doel was om mensen bewust te maken van alle verspilling van grondstoffen en materiaal. In 1983 werd de eerste RataPlan winkel geopend, en was gevestigd in Den Helder. Bij de stichting werkte op dat moment alleen vrijwilligers. Ook de naam RataPlan heeft een unieke oorsprong. De naam komt uit een gezegde in Noord Holland; “Neem de hele rataplan maar mee”. Hiermee wordt bedoeld “ neem de hele handel maar mee”. Buiten de naam begon RataPlan met een het initiatief om mensen, waarbij de afstand groot is tot de arbeidsmarkt, een kans te geven in het bedrijfsleven.

een kans te geven om te werken. In 2012 neemt RataPlan de kringloopwinkels van Pantar in Amsterdam over. Op dat moment werkten er in totaal ongeveer 180 mensen bij Stichting RataPlan en hun fietsenstallingen. Het bedrijf Stichting RataPlan heeft meer te bieden dan alleen een kringloopwinkel en fietsenstalling. “Niet alleen de uitstraling van de winkels is veranderd, maar in de winkels zelf ook veel. In de winkel creëren we plekken voor een naaiatelier of een fietsenmaker. Klanten kunnen in de winkel meekijken in plaats van dat alles achter de schermen gedaan wordt. Daarnaast creëert het nieuwe banen.”

“Het doel van RataPlan is door de jaren heen niet veel veranderd. Het gaat om mensen werk bieden die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Dit doen wij door middel van verkoop van tweedehands spullen. Hoe meer winkels hoe meer mensen wij werk kunnen bieden, zodat ze later kunnen terugkeren naar de reguliere arbeidsmarkt.”

Ook is RataPlan begonnen met een koffiecorner in de winkels. “We willen innovatief blijven, en op deze manier bieden we mensen aan om tussendoor even een rustpauze te nemen. We hebben een groot doelgroep die 60+ is, en die kunnen voor een leuk prijsje een kopje koffie doen, maar iedereen is welkom.”

RataPlan verhuisde nog een paar keer keer, en in 2006 groeide het non-profit bedrijf snel. Ook begon er een samenwerking met NS. RataPlan beheerd nu 34 fietsenstallingen bij stations, en met doel om meer mensen

“ We leven in een weggooimaatschappij, waar veel consumptie snel wordt weggegooid, en wij willen oude spullen nieuw leven inblazen. ”


Trots RataPlan is enorm trots op haar medewerkers, en hopen natuurlijk dat ze een stap kunnen maken naar de reguliere arbeidsmarkt. Regelmatig posten ze ook met trots werknemers die bij hun werken of zijn doorgestroomd naar een andere baan. Deze is te zijn op de website onder ‘Onze mensen’. Er is genoeg werk bij RataPlan. Wist je bijvoorbeeld dat je spullen gratis worden opgehaald met een busje. De bezorgers bij RataPlan halen je spullen graag voor je op. Ook in het magazijn zijn er veel mensen achter de schermen bezig om spullen gereed te maken voor de winkel. Tot slot zit de winkel vol met verkoopmedewerkers, kleermakers, fietsenmakers en bediening in het café. Ze zetten zich allemaal in voor een beter leven, voor mens en milieu. Kansen voor iedereen Iedereen is welkom bij Stichting RataPlan. Ze helpen mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt, om toch wat geld te verdienen. Ook mensen die werkloos zijn kunnen zich aanmelden bij RataPlan, deze kunnen werkervaring opdoen en uiteindelijk terug naar een reguliere baan. Tot slot vind RataPlan onderwijs erg belangrijk, ze willen studenten graag helpen aan een stage of voor een project. Brand In september kreeg RataPlan, gelegen aan de generatorweg, een tegenslag. “Deze vestiging heeft helaas in september een brand gehad.

Het was heel heftig, helemaal voor de werknemers. Zij verloren hun vaste dagelijkse routine. In maart hebben we de winkel weer geopend, alleen zijn we nog bezig met het heropbouw van het magazijn.” Toekomstplannen Ondanks de tegenslag is Stichting RataPlan positief over de toekomst en er zijn grootse plannen voor de winkelketen. “RataPlan wil meer richting een warenhuis, dit filiaal is een RataPlan 2.0 en we willen naar 3.0. We willen nog groeien en ook in de winkel meer diensten aanbieden. Daarnaast zijn we aan het kijken naar de mogelijkheid om de horeca in de kringloopwinkels naar een hoger niveau te tillen. RataPlan is in 1982 begonnen en is uitgegroeid tot een kringloopketen met 22 winkels. Buiten de kringloopwinkels beheerd RataPlan ook 34 fietsenstalling voor onder andere NS. Hun missie blijft hetzelfde: spullen een nieuw leven inblazen en mensen helpen die afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Na een tegenslag bouwt RataPlan zich terug op en heeft zelfs plannen om nog groter te worden. Zin in een kop koffie, of je fiets/kleding heeft reparatie nodig? RataPlan is te vinden op Generatorweg 10, Westpoort Amsterdam.

“ De lijntjes bij RataPlan zijn erg kort, werknemers weten wat klanten willen en geven mij nieuwe ideeën. ”

6 MokumMagazine


Isolatorweg 45, 1014 AS Amsterdam Tel. 020-7.400.600 MokumMagazine 7


RECENSIE

ETEN BIJ MARJAN...

Bij Marjan is een klein restaurantje midden in een industriegebied. Het kan vergelijken met een Amerikaanse Diner, ze hebben voor elk tijdstip wel iets. Bij Marjan kan je ontbijten, lunchen, dineren en zij bezorgen ook nog.

Eten Bij Marjan... Tijdens het filmen had ik echt een break nodig. Tussen alle hoge industriële gebouwen en wegen vol met vrachtwagens, zie ik een klein gebouwtje staan. Ik besluit om mijn leven op het spel te zetten en daar naartoe te lopen. Buiten is het 30 graden en zitten er heerlijk een paar mannen van de zon te genieten. Ik ga heerlijk zitten en bekijk de menukaart. Als ik een tosti en een Coca Cola heb besteld kijk ik rustig rond. Het valt op dat het op een echt truckerscafe lijkt. Vrij snel krijg ik mijn eten en het zag er heerlijk uit. Brood was vers, niet te veel kaas en ham. Het zag en smaakte verrukkelijk. Vervolgens besluit ik om foto’s te maken van het restaurant. Ik loop naar buiten en maak een foto van de hamburgers buiten, tot ik in gesprek raar met de mannen buiten. “Ik kom hier TE vaak, hahaha” en wijst naar zijn buik. “De uitsmijters zijn hier geweldig, en de sate ook” verteld een andere bezoeker. Als ik alles betaald heb en wegloop zeg ik iedereen gedag. Maar onderweg terug naar de bushalte hoor ik getoeter. De restauranteigenaar is achter mij aangereden omdat ik wat papieren had laten liggen. Na een opgelucht gevoel en een laatste stappen bedenk ik mij dat dit een pareltje is in het industriegebied. Kortom vriendelijk personeel, gezellige sfeer en kwaliteit voor je geld. Bij Marjan is the place to be voor een heerlijke lunch in het industriegebied, of onderweg naar Ruigoord.

Australiëhavenweg 112, 1046 BR Amsterdam T: 020 - 6 145 222 M: info@bijmarjan.nl 8 MokumMagazine


GADGETS

DE LEUKSTE KANTOORARTIKELEN

De leukste kantoorartikelen om jouw werkplek leuker te maken!

‘Beetje positiviteit’ Dit notitieboekje helpt je door de dagen op kantoor heen. Notitieboek van de Hema met de tekst ‘you are doing great’ geeft je een kleine positiviteit-boost. Het notitieboek in A5 formaat en is 2,00 euro bij Hema.

‘Niet meer nieten’ Deze elektrische nietmachine doet het nieten voor jou. Handig, want je bent nooit op zoek naar een nietmachine. Je hoeft alleen maar je documenten eronder te leggen. 35,29 bij Bol.com

‘Schrijfmap in een ander kleurtje’ Alle schrijfmappen zijn altijd in een zwarte kleur. Schrijfmap Rillstab Messina A4 lederlook geeft keuze in meerdere kleuren. Een beetje vrolijkheid in een saaie meeting! 17,95 bij NoordSupplies.nl.

MokumMagazine 9


WANDELING

DOOR WESTPOORT

Westpoort heeft veel verborgen pareltjes. Je kan makkelijk een dagje vermaken in Westpoort. Helaas is er weinig kunst in het bedrijventerrein, maar er zijn genoeg leuke cafés en plekjes om je een dagje te vermaken. Dit is een wandeling door het bedrijventerrein Sloterdijk voor een leuk dagje, met of zonder je werk.

Begin

Escape-o-holics (2)

= Mogelijke route

Een goed afspreekpunt is Café bras-

Ben je echt een puzzel koning of ko-

serie Helden. (1) Hier kan je rustig lek-

ningin? Dan is Escape-o-holics een

= Route

ker een kop koffie doen, of misschien

geweldige uitdaging voor jou. Er zijn

lekker wat eten. Op loopafstand zit

drie escape rooms thema’s: Casi-

station Sloterdijk en daar zit ook

no Mysteria, Granny en 100 Doors.

een groot parkeerterrein. Een top

De tijdsduur van alle thema’s zijn 60

plek om de wandeling te beginnen.

minuten en je kan online een reserve-

Adres: La Guardiaweg 66a

ring maken. Leuk uitje voor iedereen.

1043 DJ Amsterdam (Alleen maan-

www.escape-o-holics.nl, Generator-

dag t/m vrijdag open).

straat 17A 1014AT Amsterdam.

= Evenement

10 MokumMagazine


Eten

Afsluiter

Feeling lucky? Neem je geluk mee

Tussen de middag kan je na je es-

Ben je nog niet klaar om naar huis

naar Holland Casino (5) vlakbij station

cape avontuurtje naar Rataplan,

te gaan? Dan kan je de wandeling

Sloterdijk. La Guardiaweg 61, 1043

voor een heerlijk kopje koffie of een

afsluiten bij Thuishaven of Holland

DE Amsterdam.

broodje. Ze zitten om de hoek van

casino.

Escape-o-holics en voor een klein

Een dagje vermaken bij Station Slo-

prijsje. Generatorstraat 10, 1014 AT

Thuishaven (4) is een evenementen-

terdijk is niet gek. Je kan een es-

Amsterdam.

terrein waar je heerlijk op een zon-

caperoom doen of naar het casino.

Als je iets verder loopt kom je bij

dagavond in het zand kan genieten

Heb jij nog leuke pareltjes? Mail ze

Studio Westpoort (3) uit, dit is een

van muziek en een drankje. Tickets

naar info@mokummagazine.nl

restaurantje in het bedrijventerrein

zijn verkrijgbaar op thuishaven.nl.

Sloterdijk. Het is goed voor een

Contactweg 68, 1014 BW Amster-

simpel hapje in de avond. Transfor-

dam.

matorweg 29, 1014 AJ Amsterdam.

MokumMagazine 11


HISTORIE

GESCHIEDENIS VAN RUIGOORD

Ruigoord, hoe begon de kunsthaven van Westpoort nou eigenlijk? Vandaag de dag is het dé plek voor kunstenaars en schrijvers. Veel alternatieve evenementen worden hier gehouden en is het de plek waar iedereen mag komen. Hoe kan het dat een klein dorpje is veranderd naar een cultureel kunsthaven tussen het industriegebied van Westpoort?

Historie kunsthaven Ruigoord ‘T Ruyghe Oort Ruigoord gaat heel lang terug, er zijn sporen dat er al in de elfde eeuw mensen daar rondliepen. Het land werd vervolgens omringt door het IJ waardoor veel grond verloren ging. Vanwege de oeverwal werd het in de zestiende eeuw echt een eiland, gelegen in het Houtrak. Veel verandert het niet en krijgt het eiland de naam ‘t Ruyghe Oort. Rond de zeventiende eeuw verkopen twaalf landeigenaren het land en wordt in 1835 het eerste huis daar gebouwd. Later die eeuw werd Houtrak ingepolderd en verliest Ruigoord de titel als eiland. Tot slot had Ruigoord 200 inwoners, kwam er een café en een kleine kerk. Amsterdam Amsterdam groeide enorm, in 1964 besloot Amsterdam om het Havengebied naar het westen uit te breiden. Ruigoord kwam hierdoor in gevaar. In 1968 kwamen er plannen om het dorpje om te toveren naar een industriegebied, en de thuisplaats van de Afrikahaven. Er werd weinig tegen de plannen verzet, tot het ontdekt werd door kunstenaars. In 1973 onder leiding van dichter Hans Plomp en schrijver Gerben Hellinga werd er een stop gezet tegen de sloop van Ruigoord. De groep noemde zich Verzetsgroep GroenFront. In 1984 werd Ruigoord een groenzone. Kunstenaars hebben het gebied overgenomen en de plannen voor de Afrikahaven zijn veranderd. De Afrikahaven moest wijken voor Ruigoord. Vanaf januari 1997 valt Ruigoord onder de gemeente Amsterdam.

ateliers van kunstenaars, en elk huis is omgetoverd tot kunst. Regelmatig zijn er evenementen in het dorpje en wordt het ook beschouwd als een thuis voor veel mensen. Niemand wordt verstoten en het wordt daarom ook beschouwd als ‘vrijhaven’, iedereen is vrij. Kijkend naar de toekomst hopen kunstenaars dat Ruigoord nooit zal verdwijnen in onze prachtige hoofdstad Amsterdam. Landjuweel Landjuweel is een jaarlijks terugkerend meerdaagse festival in Ruigoord. Het festival vindt in juli plaats in het kunstenaarsdorpje. Je kan overnachten in caravans op het terrein en genieten van de muziek. Het festival staat onder druk vanwege te weinig ruimte voor zijn succes. Het festival is voor iedereen, dus ook voor kinderen. Kinderen tot en met 14 jaar zijn gratis. De organisatie omarmt gekkigheid, gezelligheid en vooral respect voor elkaar. Gemeente Amsterdam noemt het ook wel ‘een culturele highlight van het jaar’. Ruigoord is vanaf 1973 een echte kunsthaven tussen alle havens van Amsterdam. Na veel tegenslagen zoals het water en de gemeente, is het nu een beschermd stukje grond in het industrieterrein. Een dorpje met nog geen 200 inwoners is uitgegroeid tot iets unieks in Amsterdam. De thuis van kunstenaars en schrijvers.

Kunst Ruigoord is na hun strijd met de gemeente Amsterdam omgetoverd tot een groot kunstwerk. Heel Ruigoord staat vol

12 MokumMagazine

Foto kerk van Ruigoord: bron Beeldbank Amsterdam


Amsterdam staat bekend om zijn scheepsvaart, dit is tevens ook een echt kenmerk van Westpoort. Oorspronkelijk werd de wijk ook ‘Havens West genoemd’. Westpoort heeft zijn werkgelegenheid grotendeels te danken aan de rivier het IJ.

Historie extra: Havens van Amsterdam

Het begon allemaal in 1602 met de Verenigde Oost-Indische Compagnie, oftewel VOC. Het particuliere handelsmerk heeft Amsterdam veel goeds opgeleverd, waar we in deze tijd nog steeds van profiteren. VOC zorgde van 1602 tot 1800 voor handel overzee en was het grootste handelsbedrijf van de wereld. De VOC zorgde in de zeventiende eeuw voor een gouden eeuw, maar ging door de binnenval van de Fransen, ten onder. Om de scheepvaart toch te stimuleren werd er in 1824 plannen gemaakt voor de bouw van het Noordzeekanaal. Na veel onderzoeken en plannen begon het graven pas op 8 maart 1865. Het was een grote uitdaging en het werk werd grotendeels door mankracht uitgevoerd. In 1876 werd het kanaal geopend door koning Willem II. Daarna zijn nog vele werkzaamheden ter verbeteringen aan het kanaal toegepast. Als je door het Noordzeekanaal heen vaart kom je uit bij Westpoort. Het kanaal heeft de Amsterdamse scheepvaart een enorme boost gegeven en is het uitgegroeid tot de tweede grootste havengebied van Nederland. Dit alles is te danken aan de rivier het IJ.

Foto replica van een VOC schip: bron Beeldbank Amsterdam

MokumMagazine 13


PUZZEL

WOORDZOEKER

THEMA: WESTPOORT

AMSTERDAM

AFRIKAHAVEN

BEDRIJVENTERREIN

WESTPOORT

RUIGOORD

RATAPLAN

INDUSTRIETERREIN

KUNSTHAVEN

HISTORIE

HAVENS

SLOTERDIJK

KANTOOR

14 MokumMagazine


WORD ABONNEE!

EEN ECHTE AMSTERDAMMER LEEST MOKUM MAGAZINE! Wil jij elke Mokum Magazine ontvangen, en daarvoor niet je huis uit te komen? Word abonnee en krijg elke maand Mokum Magazine op jouw deurmat. Het leukste van alles: jij ontvangt hem als eerste en het is helemaal gratis! Inschrijven kan via de aanmeldformulier hieronder.

Elke maand een nieuwe Mokum Magazine!

JA, DAT WIL IK!

NAAM:

..................................................................................

ADRES:

.................................................................................

POSTCODE:

........................................................................

WOONPLAATS:

.................................................................

TELEFOONNUMMER: EMAIL:

......................................................

..................................................................................

Stuur dit formulier naar Mokum Magazine, Haarlemmerdijk 73-1, 1013 KC Amsterdam. Of mail je gegevens naar info@mokummagazine.nl MokumMagazine 15


AGENDA

JULI 2018. HEB JIJ TIPS? MAIL INFO@MOKUMMAGAZINE.NL

Ruigoord

Agenda

01 juli 2018 RUIGKLASSIEK in de kerk.

03 juli 2018 Pubquiz 2.0, Watertoren Assendelft

7 juli 2018 om 22:00 KABOUTERHOUSEPARTY PRT.2: RETURN TO FANTASY, in de kerk

04 juli 2018 De Bingo Draait Door, De Prael

15 juli 2018 om 14:00 JAZZPORT RUIGOORD, in de kerk. 21 & 22 juli 2018 om 13:00 RUIGOORD SCHAAKTOERNOOI, in het dorp. 25 t/m 29 juli 2018 LANDJUWEEL FESTIVAL Meer informatie op www.ruigoord.nl

16 MokumMagazine

11 juli 2018 Jacuzzi Bingo, De Prael 18 juli 2018 Mamma Mia! Bingo, De Prael 24 juli 2018 Bingo Bij Storm, Bij Storm 25 juli 2018 Bling Bingo! , De Prael Meer informatie op onze Facebookpagina Mokum Magazine

Mokum magazine westpoort jessica van geemen mr3b def issuu  
Mokum magazine westpoort jessica van geemen mr3b def issuu  
Advertisement