Page 1

Col·legi Mare del Diví Pastor C/ Bailèn, 38 – 08010 BCN

Ciutadans de Barcelona Treball de síntesi 2014

Un treball de síntesi per conèixer millor la nostra ciutat

1


Col·legi Mare del Diví Pastor C/ Bailèn, 38 – 08010 BCN

Ciutadans de Barcelona Treball de síntesi 2014

Índex de continguts 1. FORMEM EL NOSTRE GRUP..........................................................................................................3 2. PRESENTACIÓ DEL TREBALL DE SÍNTESI................................................................................4 3. PROGRAMEM LA NOSTRA FEINA...............................................................................................6 4. OBJECTIUS.......................................................................................................................................7 5. ACTIVITATS......................................................................................................................................8 5.1. QUÈ SABEM?.................................................................................................................................8 5.2. CIUTAT MONUMENTAL..............................................................................................................9 5.3. BARCELONA IS AN EUROPEAN CITY...................................................................................10 5.4. BARCELONA SONA....................................................................................................................11 5.5. UN QUATRE DE VUIT AMB FOLRE I...?..................................................................................11 5.6. BARCELONA PATRIÒTICA.......................................................................................................14 5.7. FEM DE POETES: ODA ACTUAL A BARCELONA.................................................................14 5.8. SOUVENIR, SOUVENIR.............................................................................................................16

2


Col·legi Mare del Diví Pastor C/ Bailèn, 38 – 08010 BCN

Ciutadans de Barcelona Treball de síntesi 2014

1. FORMEM EL NOSTRE GRUP...

Condicions 1. Que hi hagi un alumne/a que li costin els estudis. 2.Un que sigui reconegut per la resta com un alumne/a ordenat/da, que sap presentar bé les coses. 3. Que el grup sigui mixt. 4. Que la “suma” de les capacitats dels alumnes del grup doni un ventall correcte de totes les àrees .

5. Que hi hagi algú del grup que li agradi "escriure".

Integrants del grup. 1.______________ 2.______________ 3.______________ 4.______________ 5.______________ Professor assessor: ...................................

3


Col·legi Mare del Diví Pastor C/ Bailèn, 38 – 08010 BCN

2. PRESENTACIÓ DEL TREBALL DE SÍNTESI Sempre és bon moment per gaudir de la nostra ciutat així que hem pensat... per què no gaudir-ne tot treballant?

Ciutadans de Barcelona Treball de síntesi 2014

L’horari serà flexible i, probablement més intens, depenent de la pròpia organització de cada grup de treball. L’activitat acadèmica deixarà la forma de classes impartides pels professors/es, per convertir-se en treball d’investigació i de recerca, ja sigui al mateix centre o en altres institucions, on haureu de consultar documentació, bibliografia o fer alguna entrevista... L’Equip de professors/es estarà en tot moment recolzant la vostra tasca.

M'agrada Barcelona! Perquè és moderna i tradicional, perquè és catalana i universal. Perquè hi han viscut grans homes i dones, perquè hi visc jo i els meus amics.

Per treure el màxim de profit d’aquesta experiència, és bo que sigueu conscients del treball que teniu, de com heu de treure totes les vostres possibilitats, que en són moltes, i fer-les rendir al màxim, alhora que el fet de treballar junts millorarà l’efectivitat de la tasca i us proporcionarà un coneixement recíproc.

Enguany us proposem un treball de síntesi per conèixer millor la ciutat de Barcelona. A les pàgines que segueixen trobareu tot un seguit d'activitats que us ajudaran a endinsar-vos en la història, la geografia, l'arquitectura, la literatura... en la cultura que la nostra ciutat ha anat desenvolupant durant segles i que l'ha convertit en un lloc meravellós. El resultat de la confecció de totes les activitats serà l’elaboració d’una revista de promoció turística de la nostra ciutat, per tant penseu quins apartats ha de contenir, quin estil lingüístic cal emprar, quin serà el format de presentació més adient... L’últim dia del treball de síntesi l’haureu de presentar davant dels companys i professors. Us recordem que durant aquesta setmana de realització d’aquest treball es crea una dinàmica diferent a l'habitual:

Cara a facilitar-vos la tasca us adjuntem quines són les normes per a una correcta presentació: •

Cal confeccionar la revista en format digital.

Caldrà entregar tota la revista en un sol arxiu en format PDF.

4


Col·legi Mare del Diví Pastor C/ Bailèn, 38 – 08010 BCN

La revista ha de tenir una portada on figuri el títol i ha de tenir totes les parts essencials d'una revista ( sumari, reportatges, ...).

Trieu una tipografia que faciliti la lectura.

Els fulls han d’estar paginats.

Si s’han consultat altres fonts d'informació, cal realitzar-ne la bibliografia. En aquest apartat s'han de citar els llibres ordenats pel cognom de l’autor i seguint aquestes pautes:

Ciutadans de Barcelona Treball de síntesi 2014

Durant les activitats que anireu realitzant sempre tindreu un professor/a assessor/a per si sorgís qualsevol dubte. Recordeu que durant aquests dies podeu tenir material complementari sobre el tema i podreu anar o la biblioteca de l'Escola per fer qualsevol consulta. Igualment haureu de tenir a mà: diccionaris, làmines de dibuix, paper vegetal, folis A4, goma d'enganxar, tisores, retoladors, colors, compàs, retalls de revistes...

Molt bona feina !!!

COGNOMS, Nom; Títol de l’obra; Editorial (Col·lecció, número), Lloc, any, Capítols i pàgines utilitzades.

5


15h – 17h

11-13h

8-10:30h

1r ESO: Castellers 2n ESO: BCN Patriòtica

4/04/14

2n ESO: Castellers 3r ESO: BCN Patriòtica

7/04/2014

1r ESO: BCN Patriòtica

8/04/2014

3r ESO: Castellers

9/04/2014

3. PROGRAMEM LA NOSTRA FEINA

10/04/2014

Exposicions

11/04/14

Col·legi Mare del Diví Pastor C/ Bailèn, 38 – 08010 BCN Ciutadans de Barcelona Treball de síntesi 2014

6


Col·legi Mare del Diví Pastor C/ Bailèn, 38 – 08010 BCN

4. OBJECTIUS La realització del Treball de Síntesi té com a objectiu prioritari posar-vos en situacions reals i veure si sou capaços d’aplicar tot allò que heu après a l’aula. Per tant mitjançant tot el seguit d’activitats que us proposem, cadascú de vosaltres haurà de demostrar que és capaç de: Integrar-se i participar en un grup de treball Tenir iniciativa en la recerca d’informació. Elaborar competentment el treball. Tenir una actitud de respecte en la convivència i interès per conèixer. Més específicament, Expressar-se correctament, oral i per escrit, en les dues llengües.

Ciutadans de Barcelona Treball de síntesi 2014

Observar, escoltar amb atenció i saber expressar el resultat de forma comprensible. Mostrar capacitat d’integrar i transferir els continguts adquirits de les diferents matèries (Capacitat de síntesi, resum, descripció) Saber buscar i usar la informació obtinguda per via documental, institucional o personal. Saber analitzar, seleccionar, ordenar i classificar la informació, i exposar-la a través dels llenguatges específics apropiats. Manifestar autonomia i iniciativa personal, capacitat de raonament lògic i de comprensió crítica. Treballar en equip amb la finalitat de planificar, realitzar i concloure de forma acurada, una activitat. Mostrar actituds de respecte a les persones i a les coses, de responsabilitat i participació en el treball, i d’interès per conèixer el propi entorn.

7


Col·legi Mare del Diví Pastor C/ Bailèn, 38 – 08010 BCN

Ciutadans de Barcelona Treball de síntesi 2014

5. ACTIVITATS Comença la feina!!! ... A partir d'ara treballareu colze a colze amb els vostres companys investigadors barcelonins. Penseu entre tots quin títol posareu al vostre treball i com dissenyareu la portada. Som-hi!!! A la recerca d'informació!!! Bona feina companys!!!

6.Fer malbé coses públiques té alguna importància? .. O ja ho arreglaran, perquè per a això ja es paguen tants impostos? Quina va ser la civilització antiga més desenvolupada tècnicament? b) Coneixes Barcelona? Aspectes geogràfics: 7.A quina comarca pertany Barcelona? Quines l'envolten? 8.Quins són els límits geogràfics de Barcelona?

5.1. QUÈ SABEM? Però abans d'endinsar-vos en la vostra tasca, cal que individualment contesteu les preguntes d'aquest qüestionari inicial. Després en grup cal que poseu en comú les vostres respostes i busqueu entre tots la informació que us falti o no sapigueu.

9.Quines són les grans artèries viàries de la ciutat? Aspectes històrics: 10.Saps quin és l'origen històric de Barcelona? 11.Quins barris hi ha a Barcelona? 12.Saps qui era Ildefons Cerdà? i "el pla Cerdà"?

a) Ésser ciutadà

Barcelona en xifres:

1.Per a tu, què és ésser ciutadà?

13.Saps quina població té Barcelona en l’actualitat?

2.És el mateix ésser ciutadà que habitant? 3.Creus que cal usar els transports públics per desplaçar-se per Barcelona? 4.És convenient fer ús dels diferents contenidors de deixalles, per tal de reciclar als materials? Quins hi ha? 5.És positiu que Barcelona sigui una ciutat on visqui força gent procedent d'altres cultures i llocs? Per què?

14.Saps quin és el districte amb més població? 15.Saps quina Barcelona?

superfície

total

16.Quants medis de transport podem utilitzar a Barcelona? 17.Quantes línies de metro hi ha a Barcelona?

8


Col·legi Mare del Diví Pastor C/ Bailèn, 38 – 08010 BCN

Ciutadans de Barcelona Treball de síntesi 2014

19.Quins museus coneixes i quins has visitat? (Mínim cinc) 20.Quins monuments o edificis artístics importants coneixes? (Mínim cinc) Aspectes culturals: 18.Saps quina és la patrona Barcelona? Quin dia se celebra?

de

5.2. CIUTAT MONUMENTAL Barcelona és plena de llums i colors, de parcs i edificis per contemplar i visitar. Passejar per la ciutat amb els ulls oberts pot convertir-se en una aventura apassionant, amb el descobriment d'una nova ciutat on el temps ha anat deixant les seves empremtes arreu.

a) On està...? Aconsegueix un bon plànol de Barcelona, caldrà que hi situïs aquests racons meravellosos: •La Generalitat de Catalunya •L' Ajuntament de Barcelona •Estació del Nord •El Tibidabo •La Torre Mapfre •Monument a Colom

21.Fes una línia cronològica on apareguin els esdeveniments més importants a nivell mundial que han tingut i tindran lloc aquest any 2014 a la ciutat de Barcelona.

•La Catedral •Mercat de la Boqueria •Casa Batlló •Parc Güell •Laberint d' Horta

•Fonts de Montjuïc •El Grec •Els Mistos •Fundació Joan Miró •Universitat de Barcelona •Diagonal •El Born •Plaça del Pi •Paral·lel •Santa Maria del Mar •Saló del Tinell •Estació de França •Monumental 9


Col·legi Mare del Diví Pastor C/ Bailèn, 38 – 08010 BCN

Ciutadans de Barcelona Treball de síntesi 2014

•Rambla de Canaletes •Sagrada Família •Estadi Olímpic •Plaça de les Glòries •Parc de Cervantes •Palau de la Música •Plaça Catalunya •La Pedrera •Palau Episcopal •Port Olímpic •El Liceu •Palau Sant Jordi •Gran Via •Plaça del Dr. Robert •L'Espanya Industrial •Monestir de Pedralbes •Plaça Espanya •Port Vell •Parc de la Ciutadella •La A de Brossa •Estació de Sants •Moll de la Fusta •Arc de Triomf •Torres de la Muralla Romana (Pça. Nova)

manera que visiteu els 10 llocs més importants que creieu que un turista no pot marxar de la ciutat sense haver vist: Caldrà que un altre mapa munteu el recorregut i afegiu una explicació de l’itinerari a seguir i quins mitjans de transport utilitzareu. I com a guies turístics... us haureu de guanyar un sou, no? Així doncs, caldrà que fixeu el preu de l'itinerari. Per a fer-ho com cal no us hauríeu d'oblidar dels costos que tindreu: bitllets de transport, entrades, menjars, hotels (si calen); dels impostos (IVA) i, es clar, del vostre sou!

b) Anem de ruta Una vegada ja els tingueu tots situats, us haureu d’imaginar que feu de guies turístics d’un grup de visitants que acaben d’arribar a Barcelona i que caldrà organitzar un itinerari per la ciutat de

5.3.

BARCELONA EUROPEAN CITY

IS

AN

In the bleakness of winter, Barcelona shines. Not only by virtue of the glimmering lights sprinkled around the streets, but also by the wealth of places that often shelter from the cold, where you can be fed, pampered and entertained. The capital of Catalonia is unequivocally a Mediterranean city, not only because of its geographic location but also and above all because of its history, tradition and cultural influences. Barcelona, more than just a

single city, is really a collection of multifaceted and diverse cities. Progressive, cool, colourful, stunning, relaxed... just some of the adjectives used to describe this Mediterranean city. You are going to send a “T.V spot” to a famous English T.V channel, to promote your city, its buildings, monuments, places of interest and even its food!!! Think about one, two or more songs referring to Barcelona. You can use it/them in your spot. 10


Col·legi Mare del Diví Pastor C/ Bailèn, 38 – 08010 BCN

5.4. BARCELONA SONA Ah la música! Sempre la música! La música és la banda sonora que ens acompanya al llarg de la nostra vida. Quan estem tristos, quan estem alegres, quan volem festa, quan volem tranquil·litat, sempre està al nostre costat. Què seria un treball de síntesi sense la música? Si parlem d’una ciutat com Barcelona és evident pensar que els cantants es puguin inspirar en els seus carrers, en els seus monuments, en el tarannà de la seva gent i en definitiva, en el batec del cor de la ciutat.

Si no ens creieu, aquí teniu una mostra: Us deixem uns enllaços per a que pugueu gaudir de la Gitana hechicera d'en Peret, conèixer la seva lletra i us serveixi d’inspiració: http://www.youtube.com/watch?v=2nyNrcj2g4Y&feature=related http://www.musica.com/letras.asp?letra=961163

Ara us toca a vosaltres exercir d’investigadors. Heu de trobar un parell de cançons que parlin de Barcelona o que estiguin inspirades en ella. Un cop les tingueu heu d’escriure la lletra i explicar per què les heu escollides. Enregistreu-les o indiqueu el link perquè tots les puguem escoltar i fruir amb la seva qualitat. Escull bé perquè hauràs d’utilitzar les cançons escollides a l’activitat de l’anunci de televisió!!!

Ciutadans de Barcelona Treball de síntesi 2014

5.5. UN QUATRE DE VUIT AMB FOLRE I...? Els castells, com a manifestació de cultura popular, ens han acompanyat i han estat present al llarg del temps. La seva història està arrelada a un poble i a un territori i conèixer-la. La majoria dels historiadors pensen que els castells actuals deriven de l’antic Ball de Valencians, un ball carregat, com molts que es conserven a la nostra terra. Els balladors acabaven les seves evolucions amb una apoteosi fi nal: l’aixecament d’una petita torre humana. Però no és fins l’any 1801 que es documenten els primers castells tal com els coneixem avui dia. Va ser a la ciutat de Valls, popularment coneguda com a Bressol dels Castells. Aquell any es van celebrar per primera vegada les festes decennals de la Mare de Déu de la Candelera i diversos castells van acompanyar la processó. L’afició va arrelar tan profundament que el 1805 ja hi ha a Valls dues colles de castellers: la dels pagesos i la dels menestrals. A partir d’aquest moment no és difícil comprendre com l’interès per la torre (l’apoteosi final) es va menjar el que podia tenir el ball pròpiament dit. D’ençà d’aquest 1805, els castells tingueren diferents períodes, d’acord amb el context de vicissituds sociopolítiques que van viure els nostres avantpassats. Així, durant el segle XIX es passa d’una primera època d’or amb castells de nou pisos fins a la decadència de final de segle. A la segona dècada del XX apareixen colles a Tarragona i al Vendrell, que creen una forta rivalitat amb les colles Vallenques. Però no és fins als anys 70 que els castells surten de la zona “tradicional” i arriben a Barcelona i la seva àrea metropolitana. 11


Col·legi Mare del Diví Pastor C/ Bailèn, 38 – 08010 BCN

Però el gran esclat casteller s’origina a la dècada dels 90, on apareixen colles a tot Catalunya (Lleida, Girona, Manresa, etc.) i fins i tot a Mallorca i a la Catalunya del Nord. Actualment s’està vivint una segona expansió amb l’aparició de colles a poblacions fins ara no castelleres –com Berga i Solsona– i a l’estranger (la Xina i Xile). Els castells tenen uns valors intrínsecs, gràcies als quals els castells han estat declarats patrimoni immaterial de la humanitat per la Unesco. Alguns d’aquests valors són: •

El treball en equip: la importància de l’esforç personal per assolir un objectiu.

La integració: la tolerància i el respecte per la diferència.

La participació: el compromís personal envers la resta del col·lectiu i el valor de les relacions interpersonals.

La comunicació: la capacitat de comunicar-se.

L’esperit d’autosuperació personal i col·lectiu.

La solidaritat personal i també col·lectiva, més enllà de l’activitat castellera.

L’autoestima i la confiança envers els companys.

El treball ben fet, lema que coneixem prou bé perquè és una màxima del Beat Josep Tous.

La importància de les fites col·lectives, perquè en els castells no hi ha resultat ni avaluació individual i perquè és una activitat on tothom és necessari però ningú és imprescindible.

Ciutadans de Barcelona Treball de síntesi 2014

Un cop realitzada l’activitat amb els castellers de Gràcia, cal que feu un reportatge periodístic, entre tot el grup, sobre la vostra experiència com a castellers i els valors que comporta el món casteller. Recordeu que podeu afegir fotografies, opinions dels companys,... (mínim una pàgina i màxim dues).

12


Col·legi Mare del Diví Pastor C/ Bailèn, 38 – 08010 BCN

Ciutadans de Barcelona Treball de síntesi 2014

Cara a situar-nos, cal que coneguem el vocabulari específic dels castellers. Relacioneu-les:

Quina amb quina?

13


Col·legi Mare del Diví Pastor C/ Bailèn, 38 – 08010 BCN

5.6. BARCELONA PATRIÒTICA

Ciutadans de Barcelona Treball de síntesi 2014

Claris, Lluís Companys i molts altres patriotes desconeguts, sovint injustament oblidats, amb els que passejarem i reviurem pàgines de la història de Barcelona més compromesa amb Catalunya. Recorregut: Rda Sant Pere, Pl. Catalunya, Pl. Garriga i Bachs, Pl. Sant Jaume, Via Laietana, Fossar de les Moreres, Pla de Palau. Què hem de fer:

Us proposem una passejada pels racons de Barcelona en què és més palesa l’empremta patriòtica de la ciutat. Al llarg de la història, Barcelona, per sí mateixa i també com a capital de Catalunya, ha jugat un paper decisiu a l’hora de defensar els drets ciutadans i nacionals. Ja sigui en època romana, sarraïna, medieval, moderna o contemporània, els moments en què Barcelona ha lluitat pels seus drets són molt nombrosos: el setge d’Al-Mansur, la Guerra de Successió o d’Independència i l’11 de setembre de 1714, la Guerra del Francès, els bombardeigs d’Espartero, la Guerra Civil, l’afusellament de Lluís Companys, les manifestacions de l’11 de setembre de 1977 i de 2012. Recordarem aquests episodis de la nostra història i recorrerem els indrets on van succeir. Assistirem a episodis dramàtics, heroics, esperançadors o tristos de la nostra història. De la mà de Roger de Llúria, el general Moragues, Rafael Casanova, Pau

Busca informació sobre els passatges de la història i els personatges que cita el text.

Presenta un plànol on es pugui veure el recorregut que hem realitzat al llarg de la sortida.

Fes un reportatge fotogràfic) de la sortida.

5.7.

(escrit

i

FEM DE POETES: ODA ACTUAL A BARCELONA

Una oda és una composició poètica de caire elevat, destinada a lloar un personatge, un lloc o una idea, assumptes que desperten a l’autor una reflexió personal. L'oda clàssica consta de té tres parts: estrofa, antiestrofa i conclusió o èpoda. Modernament, es concep com a oda qualsevol poema líric laudatori, independentment de la seva forma. Molts han estat els autors en el món de la 14


Col·legi Mare del Diví Pastor C/ Bailèn, 38 – 08010 BCN

literatura que han utilitzat subgènere líric per expressar. d’ells són: Horaci, Neruda, Spencer, Dryden, Fray Luis de com no, alguns dels nostres catalans més il·lustres com Verdaguer i Joan Maragall.

Ciutadans de Barcelona Treball de síntesi 2014

aquest Alguns Píndar, León i, poetes Jacint

D’aquest darrer, fa poc menys de quinze dies que s’ha iniciat la celebració del 150è aniversari del seu naixement, gran poeta de la literatura catalana. Una de les obres de Maragall va ser “l’Oda nova a Barcelona”. La va escriure dos anys abans de la seva mort i va ser publicat l’any en què va morir (1911)dins del llibre “Seqüències” per la revista L’Avenç. Aquí tens un fragment del poema.

Oda nova a Barcelona -On te'n vas, Barcelona, esperit català que has vençut la carena i has saltat ja la tanca i te'n vas dret enfora amb tes cases disperses, lo mateix que embriagada de tan gran llibertat? 5-Vaig allà el Pirineu amb ses neus somrosades, i al davant Catalunya tota estesa als seus peus, i me'n vaig... És l'amor qui m'empeny cap enfora, i me'n vaig delirant amb els braços oberts. -Oh! detura't un punt! Mira el mar, Barcelona, 10 com té faixa de blau fins al baix horitzó, els poblets blanquejant tot al llarg de la costa, que se'n van plens de sol vorejant la blavor. I tu fuges del mar?... -Vinc del mar i l'estimo, 15 i he pujat aquí dalt per mirar-lo mellor, i me'n vaig i no em moc: sols estenc els meus braços] perquè vull Catalunya tota a dintre el meu cor. -Altra mar veus enllà, encrespada i immòbil, de les serres que riuen al sol dolçament: 20 per copsar tanta terra i tanta mar, Barcelona,

ja et caldrà un pit ben gran, amb uns braços ben ferms.] -Com més terra i més mar, i més pobles obrio a mesura d'amor el meu pit s'engrandeix, i me sento una força que abans no tenia, 25 i sóc tan tota una altra que fins jo em desconec. Corre enllà, corre enllà, corre enllà, Barcelona, que ja et cal ésser una altra per ésser la que deus; perquè ets alta i airosa i fas molta planta, però bé et falta encara molt més del que tens 30 Ets covarda, i cruel i grollera, Barcelona, però ets riallera perquè tens un bell cel al damunt; vanitosa arrauxada i traçuda: ets una menestrala pervinguda 35 que ho fa tot per punt. (...) Joan Maragall

Si la voleu llegir sencera, podeu anar al següent enllaç: http://parles.upf.es/parles/node/215 Aquest poema és considerat un exponent d’una nova societat en període de construcció. Quan el va escriure, es va produir l’anomenada Setmana Tràgica, nom amb què es coneixen els esdeveniments ocorreguts a Barcelona i altres localitats catalanes entre el 25 de juliol i el 2 d’agost de 1909, com a protesta contra la mobilització de reservistes per al seu enviament a Melilla, on el 9 de juliol havia començat la guerra. Maragall, amb Oda nova a Barcelona, trencava amb el ritme pausat i majestuós de la seva poesia per donar pas a un seguit de versos trencats, fent una conclusió al final del poema amb una declaració de barcelonisme. El poema és un diàleg on hi intervé Barcelona, l'esperit català, que vol que tot el territori s'estengui sota els seus braços, des del mar fins a les muntanyes, des del nord fins al sud. Això ho justifica amb la frase: "Com més terra i més mar, i més pobles obrio". (v.22)

Al final, l'interlocutor d'aquesta Barcelona li diu que sí, que cal que corri i que ha de ser una altra per ser la que ha de ser. Tot 15


Col·legi Mare del Diví Pastor C/ Bailèn, 38 – 08010 BCN

Ciutadans de Barcelona Treball de síntesi 2014

seguit fa una descripció amb molts adjectius d'aquesta Barcelona que busca un canvi. El poema va evolucionant, descrivint l'atractiu que té Barcelona, els seus llocs més interessants, i acaba fent un cant de patriotisme barceloní: "Barcelona! i amb tos pecats, nostra! nostra! Barcelona nostra! la gran encisera!". (v.100-101)

El poema ve a dir que Barcelona, tot i els seus defectes, és la nostra Barcelona, la que ens ha tocat viure, gaudir i potser patir; però no deixa de ser la Barcelona nostra, la que s'expandeix des del mar fins a la més alta de les muntanyes, i que ha de seguir expandint-se. Ara, us caldrà ser vosaltres els poetes i heu de confegir una oda a la Barcelona actual. Tingueu present la rima, nombre regular de síl·labes de cada vers… Podeu escollir fer un parell de quartets (mínim) o bé buscar-vos una estructura més complexa, però recordeu en tot moment en què consisteix una oda. La podeu fer tant en català com en castellà.

5.8. SOUVENIR, SOUVENIR Hem arribat a la fi del nostre recorregut per aquesta meravellosa ciutat que és Barcelona. Només ens queda portar-nos un record per a tots aquells que ens esperen a casa, els pares, els germans, els amics, la meva amiga especial... que els hi puc portar? Una samarreta, una bossa, unes sabatilles, una gorra, uns imants per la nevera? ....he de pensar-ho bé, perquè han de ser molt especials.

Ara, es quan us arriba la feina a vosaltres, heu de feu de dissenyadors de souvenirs, podeu utilitzar qualsevol material, fusta, fang, samarretes, ... podeu fer servir qualsevol tècnica, només necessiteu la vostra imaginació i a DISSENYAR.

16


Col·legi Mare del Diví Pastor C/ Bailèn, 38 – 08010 BCN

Ciutadans de Barcelona Treball de síntesi 2014

COL·LEGI MARE DEL DIVÍ PASTOR Centre Concertat pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya Bailèn 38, 08010 Tel: 932654291 fax: 932658866 a8005114@xtec.cat

17

Tds1314  

fjenvijnsvr