Page 1

ORANGUTANGEN LAVET AF Hakan Altun


Indhold Indledning…………………………………………………………………side 2 Udseende………………………………………………………………….side 3 Udbredelse……………………………………………………………….side 4 Levevis……………………………………………………………………. side 5 Formering……………………………………………………………… side 7 Føde………………………………………………………………………… side 8 Litteraturhenvisning………………………………………………. side 9

1


Indledning:

Orangutangen er en af de store menneskeaber og orangutang betyder skovmenneske pĂĽ malaysisk.

Billedet viser en orangutang der er sur og den brøler.

2


Udseende: Orangutangens farve er orange. Orangutangen er meget stærk Hannen vejer 50-90 kg hunnen vejer 30-50 kg. Den er 125-150 cm høj. Den har lange arme og den kan hænge på meget tynde grene Når orangutangen strækker armene ud til hver side, så spænder de over 225 cm.

Der er en abe der klatrer på et træ der er ved at vælte.

3


Udbredelse: Der lever ca. 45.000 orangutanger i Borneo Og der lever ca. 7.000 orangutanger i Sumatra. Før i tiden levede den ogsü andre steder i Sydøstasien.

Pilen viser hvor orangutangen lever 4


Levevis: Orangutangen lever ikke i flokke som de andre menneskeaber. Den lever alene. Hanner og hunner er kun sammen, når de parrer sig. Noget tyder dog på, at orangutanger på øen Sumatra er mere sociale. Her har man set 17 dyr sammen i kortere perioder. Man har også set flere orangutanger i de samme frugttræer. Man har også bemærket nogle hunner, der fulgtes ad i et par dage. Orangutangen er aktiv om dagen. Om natten hviler den. En han har et territorium på 2-6 km2. Orangutangen er det største pattedyr, der lever oppe i træerne. Den æder, og parrer sig og sover oppe i trækronerne. Orangutangen bevæger sig mest i armene og altid langsomt oppe i træerne.

5


Orangutangen ved, hvor stærke og bøjelige træets grene er. Hvis orangutangen ikke ved om en gren er stærk, falder den mange meter ned. I værste fald så dør den. I de 7-8 år, hvor ungen følger sin mor, lærer den, hvordan den kan bevæge sig sikkert i trækronerne.

Menneskeaber er mere intelligente end andre aber. Det betyder at de er klogere og derfor kan lære mere. På Sumatra bruger nogle orangutanger værktøj. De bruger tynde pinde, når de skal fiske insekter og larver ud af sprækker i træernes bark. Orangutanger i forskningscentre kan også lægge puslespil, bruge tegnsprog og genkende symboler.

6


Formering: Hunnen er gravid eller drægtig som man også kan sige i 8,5 måneder Den føder 1 unge og det er sjældent at den får tvillinger. Der går 7-8 år mellem fødslerne.

Den er meget nuttet det er en unge er den ikke sød?

7


Føde: Orangutangen bruger det meste af dagen på at lede efter føde. 60 procent af føden er frugter som figner og mango. Orangutanger skræller frugten for at komme ind til det saftige kød. De sidste 40 procent af føden er blade, blomster, knopper, bark, honning, termitter, æg, fugleunger og firben.

En orangutang der æder en frugt. 8


Litteraturliste: Her kan du lĂŚse mere om orangutangen: www.verdensdyr.dk Billederne er fra: www.Flickr.com

9


10


Orangutangen er meget stĂŚrk Og den har meget lange arme

11

Orangutang  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you