Page 1

FAGBOG

HYÆNEN

Mustafa Sorucu

0


Indhold Indledning………………………………………………… 2 Udseende…………………………………………………. 3 Føde…………………………………………………………. 4 Formering……………………………………………….. 5 Levesteder………………………………………………. 6 Litteraturliste……………………………………………..7

1


Indledning Denne bog handler om hyænen. Den er et rovdyr. Den har skarpe og stærke tænder. Den stjæler bytte fra rovdyr fx. leoparder, løver og hyænehunde.

Hyænen er på jagt efter sit bytte

2


Udseende Hyænen ligner en hund. Og den har ikke så lang hale. Den har en god lugtesans. Den har 4 ben. Og den har også skarpe og stærke tænder. Den har en lang hals. Og nogle hyæner er brune andre er plettede. Hyænen kan blive op til 25 år.

3


Føde Hyænen æder næsten alt. Den er grovæder. Den æder zebraer, gnuer og andre større pattedyr. Men den stjæler bytte fra andre rovdyr fx. leoparder, løver og hyænehunde. Den mindre brune og stribede hyæne er især ådselæder, men den fanger også små pattedyr fx. firben og insekter og fugle. Hyænen æder sit bytte

Hyænen æder Impala og Thomsons gazelle

4


Formering Hunnen kan føde 1 til 3 unger. Når ungerne er 2-3 måneder går de i en slags vuggestue. De bliver passet af flokkens hunner. Ungerne bliver ammet af tilfældige hunner, der har mælk. Ungerne har en hule, så de kan flygte fra rovdyr.

ungen

5


Levesteder Hyænen lever hvor der er græs. Der lever også andre dyr i ørkenen men der er ikke mange den kan æde. I det sydlige og det vestlige Afrika lever hyæner på de græsstepper der kaldes for savanner. Den brune hyæne lever i Kalahari ørkenen i Sydvestafrika. På de afrikanske græsstepper lever der flokke af antiloper, gnuer, gazeller og zebraer. Træerne i savanneområder er ofte 8-20 meter høje.

Hyænen lever i Afrika

6


Litteraturliste

Forfatter: Sally Morgan

Jeg har fundet billeder fra: www.verdensdyr.dk og www.flickr.com

Her har jeg billeder fra hyĂŚnen:

7


8


9


10


Vidste du at plettede hyÌnen kan sluge op til 15 kg. kød hurtigt.

11

Hyæne